Loopbaanmarkt Veluws College Twello

Twello- Afgelopen woensdagavond werd voor de tweede maal een loopbaanmarkt voor de leerlingen van het Veluws College Twello georganiseerd. Dit keer voor het eerst in het nieuwe schoolgebouw. Een loopbaanmarkt met marktkramen voor leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) van de leerjaren drie en vier. Ze konden in gesprek met leerlingen, studenten en beroepsprofessionals over vervolgopleidingen en beroepen.

Aan enthousiasme van de oud-leerlingen die nu studeren in het MBO en ouders als beroepsprofessionals geen gebrek. Matthijs Berkelaar kwam alles vertellen over het beroep van adviseur zakelijke kredietverlening en Peter Blom over zijn beroep Sales manager. Leerlingen die meer wilde weten over het beroep van Officemanager en consultant werving & selectie konden bij Annick Lieuwen en collega’s terecht. Om te weten hoe het beroep van manager in de gezondheidszorg eruit ziet wist Rose Visser alle vragen te beantwoorden. Rozemarijn Verhagen had haar advocaat-toga meegenomen en Alastair Yates deelde allerlei eigen producties, die hij heeft gemaakt voor zijn opleiding tot specialist audiovisuele vorming. Voor de jongste bezoekers kon Lotje Boogmans vertellen hoe de eindredactie gebeurt bij het NOS Jeugdjournaal. Om te weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van de perfecte foto’s deelde Ilona Elants-Hendriks haar kennis. Studenten Meike Wijburg en Sanne Veldhoen gaven bezoekers een kijkje in hun opleidingen international creative business developer en media vormgeving.

De gezondheidszorg was ook goed vertegenwoordigd. Josée Boer, doktersassistente, Jolande Kreileman, kinderverpleegkundige en Dina Nijzingh, verpleegkundige, lieten zien welke verschillende beroepen er in de zorg allemaal zijn. Annelies Blok, zelf docent verpleegkunde vertelde over het verschil tussen werken mèt mensen en het zorgen vóór mensen. En altijd al eens willen weten wat een ambulanceverpleegkundige voor werk doet? Timo Treuren en zijn collega hadden de ambulance meegenomen om deze vraag goed te kunnen beantwoorden. Een opleiding met veel aanzien bij leerlingen is de opleiding Handhaver-Toezicht-Veiligheid-Politie. Bram van Bakel en zijn collega vertelden alles over de opleiding en wat er in het voortraject nodig is om bij de Politie te kunnen werken. Naast kunnen handhaven is helpen hierbij ook erg belangrijk. Dit weet Romy Borstlap ook als geen ander. Zij koos de opleiding Maatschappelijke zorg en deelde haar ervaring.

Vanuit de techniek liet Hans Groen alles zien over zijn beroep Versnellertechnicus, waarbij hardware en software bij elkaar komt en tipte bezoekers over Arduino, om zelf te leren programmeren. Wat een Google Architect precies doet? Daarvoor konden bezoekers bij Jasper Duizendstra terecht. Dit is een van de beroepen waarbij je zelf je werkplek kan bepalen. Vanuit huis of vanuit het buitenland werken is daarbij geen probleem.

Naast studenten en beroepsprofessionals presenteerden de vierdejaars VMBO-TL leerlingen hun profielwerkstuk als uitkomst van een half jaar aan onderzoek. Zo onderzochten zij alles over alcoholpercentages en hoe mensen omgaan met alcohol. Ook wat alcohol voor uitwerking heeft en wat het doet met jongeren is onderzocht. Wat maakt een smartphone smart en energie duurzaam? Bezoekers weten hier nu het antwoord op. Ook is er veel onderzoek gedaan naar de maatschappelijke problemen met drugsgebruik, etnisch profileren, geldproblemen in derde wereldlanden en krap zitten en toch rondkomen.

Als antwoord op deze problemen deden leerlingen ook onderzoek naar manieren om juist geld te verdienen. Rijk worden via het internet en je niet laten misleiden door reclames kan hulp bieden. Ook het bewustzijn van de voor- en nadelen van het kopen of huren van een huis is uitgezocht, evenals de werking van het importeren en exporteren van goederen. Wat Nederland nu eigenlijk verdient aan het toerisme of aan voetbal? Leerlingen zochten naar de antwoorden. Andere leerlingen deden onderzoek naar de meerwaarde van het thuis of in het ziekenhuis bevallen, het nut en de noodzaak van fysiotherapie en zelfs werd onderzoek gedaan naar het gebruik van radioactieve straling in de zorg.

In totaal waren er 39 marktkramen ingericht. Voor de derdejaars leerlingen was deze loopbaanmarkt ook een voorbereiding op het volgende schooljaar. Dan zijn zij namelijk degenen die deze markt organiseren. De activiteit ‘loopbaanmarkt’ gaat niet alleen over het presenteren van je eigen profielwerkstuk, maar ook ervaring opdoen met evenementen organiseren, voorbereiden, je verhaal pitchen en bezoekers kennis laten maken met een zo breed mogelijk palet aan opleidings- en beroepsmogelijkheden en maatschappelijke vraagstukken. Het evenement maakt deel uit van het LOB-programma van de school, de oriëntatie op de loopbaan en het vervolgonderwijs. Niet onbelangrijk … Er wordt nu al uitgekeken naar de loopbaanmarkt van 2019!

woensdag 21 februari 2018

Deel dit bericht