Meeloopdag basisscholen bij Veluws College

Twello- Een slaapmatje en kussen meenemen naar school, omdat het wel eens voorkomt dat je een nachtje over moet blijven? Een BHV-hesje tot de herfstvakantie, zodat de andere leerlingen kunnen zien dat je een brugklasser bent en voorrang moeten geven (Brugklassers Hebben Voorrang, BHV)? Een bouwhelm op je hoofd om te voorkomen dat onderdelen van het nieuwe gebouw op je hoofd neer zullen dalen? Is dat allemaal echt nodig als brugklasser in een nieuwe school?

De leerlingen van groep 8 van de basisscholen uit de gemeente Voorst kwamen dinsdag 24 oktober naar het Veluws College aan de Veilingstraat om te ervaren hoe het er in deze school aan toe gaat. Leerlingen van de Kleine Wereld, De Hietweide, de Oase, de Martinusschool, de Hagewinde, de Bongerd en de Wingerd… Ze waren er allemaal deze dag bij. Docent Bert Jansen nam ze mee in een dagje voortgezet onderwijs op het Veluws College. Ze draaiden mee in een bestaande schooldag, een zogenaamde ‘Meeloopdag’, met een eigen lesprogramma en een echte eigen pauze in de school. Ze volgden lesjes geschiedenis, Engels, aardrijkskunde, muziek, biologie, beeldende vorming en maakten kennis met nieuwe en spannende opdrachten. Wat is er allemaal te zien door een microscoop; wat zijn dat voor rare beestjes? En hoe leuk om in de school allemaal bekenden tegen te komen; leerlingen die al op het Veluws College zitten en die nog gekend worden uit hun basisschooltijdperk. Er werd driftig gezwaaid naar elkaar. Zien en gezien worden … dat wil je uiteindelijk toch allemaal?

Over een aantal weken is er opnieuw een Meeloopdag voor de scholen buiten de gemeente Voorst. Dan komen opnieuw veel scholen met hun leerlingen om een echte schooldag mee te maken. Met deze ervaring – en straks het bezoek aan het Open Huis – probeert het Veluws College de drempel van de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs voor leerlingen te verlagen; het allemaal iets minder spannend te maken. Zo te merken is dat ook dit keer weer goed gelukt, want de leerlingen van de genoemde basisscholen gingen erg enthousiast de deur weer uit, op weg naar hun eigen school.

woensdag 1 november

Deel dit bericht