‘Op een gegeven moment heeft de mens alles bedacht!’ Diepte-interview met een inspirerend duiker

De Praatstoel is eigenlijk een gewone stoel op leeftijd en dan ga je automatisch fantaseren over de vraag; wie heeft er allemaal in gezeten? We gaan het waarschijnlijk nooit te weten komen, maar gelukkig hebben we onze eigen wetenschap! Dat zijn de mensen die we zélf hebben uitgenodigd om plaats te nemen. Het groen fluweel op poten is inmiddels verworden tot een soort heilig zetel, want vaker krijgen we na de uitnodiging van de geïnterviewde te horen, dat het bijzonder eervol is om in ‘de stoel’ te zitten.

Maar De Praatstoel zit gewoon lekker en je gaat er automatisch makkelijker door spreken. Dat wordt weer eens aangetoond wanneer ik de stoel over het strand naar de hoofdpersoon sleep en hem uitnodig te gaan zitten. Niet alleen voor de foto, maar – lekker gek – ook voor het strandgesprek. Het comfortabele pluche draagt de spreker en de verhalen. Voordat je het weet is een uur voorbij …

Nieuw thuisland

Het ventje is pas zeven wanneer hij samen met zijn moeder, zussen en broer naar Nederland komt. Vader, met een militaire functie, vertrekt een jaar later uit Indonesië. Het is in de jaren ‘62/’63 en Nederland draagt, onder druk van de internationale gemeenschap en met een dreigende oorlog in het verschiet, Nieuw-Guinea over aan Indonesië. Gary Pietersz doorloopt in zijn nieuwe thuisland het basisonderwijs, de middelbare school en het HBO om uiteindelijk een mooie carrière op te bouwen bij de gemeente Brummen én later zijn duikschool te starten.

De taal van het water

Het is een warme dinsdagmiddag wanneer ik Gary tref op de afgesproken plek aan het water bij Bussloo. Het is een beetje ‘zijn’ water, want met de steiger op de achtergrond is het de locatie waar structureel duiklessen worden gegeven. De gediplomeerd en ervaren duikinstructeur neemt me mee de planken op om uitleg te geven over de werking van het water, de bodem van het meer, de zwaartekracht, stromingen en goed zicht. Als een soort taal van het water krijg ik kennisoverdracht aangaande natuurwetten versus een loodzwaar pak en verdere duikuitrusting.

Zwembad De Schaeck

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en het is ook een van zijn natuurlijke krachten. Want de inmiddels 67-jarige duikinstructeur geeft al 25 jaar leiding en lessen als eigenaar van Duikschool Divers. Maar Bussloo is niet de énige thuishaven, want wie bijvoorbeeld op de dinsdagavonden rond tienen het zwembadwater in Twello verlaat, ziet Gary en zijn team al klaar staan. Daar gaat een verhaal aan vooraf.

Gary: “Manager Lugo Schoonman en ik zijn school- en voetbalvrienden van vroeger, zólang kennen we elkaar. Zo’n vijfentwintig jaar geleden vroeg Lugo mij om onderwater een mankement in het zwembad op te lossen en dat lukte. Later maakten we de buffers schoon, dat is een soort filtersysteem. Daar kwam zo’n honderd kilo zand uit! Langzamerhand ontstond er een samenwerking. Wij als duikschool hadden het zwemwater nodig voor de duiklessen, het zwembad had mensen nodig om de baden schoon te maken. Daar vonden we elkaar.”

Duikwater

Maar waarom duiklessen in het zwembad en niet in het water van Bussloo? “In het buitenland heb je 10 meter onder water nog 20 tot 25 meter zicht, daar heb je zandbodems, het fijne zand woelt op maar zand is doorzichtig en zo zwaar, dat het snel weer daalt. In Nederland blijft het stof in het water drijven omdat het lichter is dan zand. Dan moet je heel dicht bij de mensen blijven, want je ziet hooguit een paar meter. Je kunt dan maar weinig mensen helpen vanwege het waarborgen van veiligheid. Daarbij moet je een duikpak aan inclusief handschoenen en cap. Heb je in het buitenland genoeg aan twee kilo gewicht, in Nederland draagt iemand van bijvoorbeeld 70 kilo zo’n 24 kilo extra gewicht mee. Stel je voor, je moet dan nog het water in en naar de bodem …”

De conclusie van de duikmeester is dan ook, dat duiken in het buitenland geschikter is dan in Nederland. Anderzijds is een cursus in Nederland veel beter omdat het ook zwaarder is en je veel meer ervaring opdoet. “In het buitenland kun je in vijf dagen cursus geven, in Nederland kan je tot wel acht weken nodig hebben. Eén les is al veel intensiever, omdat je met je pak en een complete uitrusting werkt met veel meer gewicht en allerhand zaken waar je rekening mee moet houden.”

Lesgeven is mensenwerk

“Het lesgeven is een vak apart” aldus Gary. “Lesgeven is mensenwerk, het is het hebben van interesse in elkaar want er moet een klik zijn.” Interesse in de mensen is bij Gary een onderdeel van zijn kijk op het leven, waarbij hij zijn levensvisie ook weer toepast in de duiksport. Hoewel inmiddels met pensioen, is werken en omgaan met mensen voor Gary een must. Onder meer daarom is hij als vrijwilliger verbonden aan stichting Philadelphia in Brummen. Gary: “Iedere dinsdag ben ik daar bezig met het thema bewegen. Daar heb ik een vaste waarde en er is interactie met de bewoners door bijvoorbeeld fietsen. Vanaf september dit jaar ga ook ik zwemmen met de cliënten.”

Geschiedenisleraar

We staren wat voor ons uit, de rust en stilte van de omgeving geeft ruimte tot nadenken. Dan ineens weet Gary me nog te verrassen. “Het liefst was ik geschiedenisleraar geworden. Want allerlei feiten van nu komen voort uit de geschiedenis” aldus de meester. Zonder al te diep in te gaan op de wereldproblematiek van heden ten dage is er onder meer de vraag, of de mens nog interesse heeft in de mensheid. “Ik was ooit ergens uitgenodigd, waarbij ik mijn bescheiden auto parkeerde tussen grote luxe auto’s en me voortbewoog in een gezelschap dat mij niet kende maar ook niet vroeg wie ik was. Uitgerekend Jan Terlouw kwam naar mij toe, stelde zich voor en toonde interesse in mij.”

Terwijl ik subtiel klik met mijn pen en het notitieblok dichtsla, zie ik de tevreden blik van de geïnterviewde. Ik leg hem uit dat ik het stuk wil beperken tot zo’n 1000 woorden, anders wordt de ruimte voor de foto zo krap. We zijn nog lang niet uitgepraat, maar dat is ook niet de bedoeling. Het leven is oneindig, de verhalen ook. En de leraar maakte vandaag weer een stukje geschiedenis.

woensdag 3 augustus 2022

Deel dit bericht