Open Monumentendag Houtzagerij op stoom

Twello- Zaterdag 12 september is het Open Monumentendag. Een van de talrijke deelnemers in dit jaarlijkse gebeuren is het aan de Wilpse Dijk gelegen ‘Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk’.

Geïnteresseerden krijgen die dag een inkijkje in de wereld van vroeger toen het verwerken van hout met behulp van stoommachines plaats vond. Alle afdelingen zullen geopend zijn en er worden o.a. demonstraties gegeven van boomstamzagen, klompen maken en boomstamtafels maken. Bijzonder is dat de historische stoommachine uit de werkplaats is gehaald en met een transport door het centrum van Twello naar de zagerij is gebracht. Daar wordt die aangesloten op een zaagmachine, zodat hiermee een demonstratie van stoomzagen wordt gegeven. De stoomaandrijving voor de zaagmachine werd vroeger op deze manier gedaan, maar werd naderhand vervangen door elektrische aandrijving. Momenteel vindt er een grote verbouwing plaats op het complex en het uiteindelijke doel is dat de stoommachine hier een definitieve plaats krijgt.

Als u op 12 september de Stoomhoutzagerij wilt bezoeken tijdens de Open Monumentendag (gratis toegang) dan kunt u parkeren (auto’s en fietsen) op het terrein van de voormalige Intratuin aan de Burgemeester van der Feltzweg. Daar zal ook de eenmalige ingang worden gecreëerd. U bent van harte welkom.

woensdag 9 september

Deel dit bericht