Opening Open Monumentendag In Europa

Gemeente Voorst- Het startschot voor de Open Monumentendag in de gemeente Voorst werd vrijdagmiddag gegeven door wethouder Arjen Lagerweij in de dorpskerk van Voorst. Enkele tientallen genodigden woonden de feestelijke opening bij, muzikaal omlijst door Gert Oldenbeuving die speelde op het monumentale Naber-orgel dat de kerk rijk is.

Wethouder Arjen Lagerweij, met cultuurhistorie en monumentenzorg in zijn portefeuille, heette iedereen welkom. “Dit is al de 32e editie van Open Monumentdag. De gemeente Voorst is gelukkig ruim voorzien van monumenten en dit jaar krijgen de verhalen bij de monumenten extra aandacht. Immers als je het verhaal achter het monument kent wordt het nog interessanter,” aldus Lagerweij.

Een bijzonder woord van dank was er voor Elise Holtman van het comité Open Monumentendag: “Er zijn maar weinig mensen die zo veel hart voor monumenten hebben als zij.” Ook voor kinderen was er dit jaar ruim aandacht bijvoorbeeld in de vorm van puzzeltochten en verhaaltjes. De wethouder gaf het woord aan prof. dr. Dirk j. de Vries. Zijn lezing: ‘Monument en materiaal: bouwstenen uit buitenland en eigen bodem’ gaf antwoord op de vraag hoe internationaal de monumenten in Voorst zijn en hoe de invloeden uit heel Europa hun sporen hebben nagelaten op het Voorster erfgoed. Hij liet beelden zien van bijvoorbeeld de verschillende kapconstructies van Voorster kerken met Duitse bouwinvloed of Vlaamse. De IJssel vormde min of meer de grens tussen beide invloedssferen. Hij wist te vertellen waar het tufsteen, het bouwmateriaal van de Voorster kerk, vandaan kwam, maar bijvoorbeeld ook de herkomst van de steensoorten waar de in de kerk aanwezige grafstenen en ornamenten van gemaakt zijn.

Zaterdag
De opengestelde kerk in Voorst trok zaterdag ruim 60 bezoekers die desgewenst werden rondgeleid. Ook was de Oudheidkundige Kring aanwezig voor belangstellenden. Cappella Calluna gaf een concertje met een speciaal ingestudeerd programma van liederen uit Europa. Vanuit de kerk was er ook een fietsroute uitgezet.

woensdag 12 september

Deel dit bericht