Opening speelveld Grote Wetering een groot feest

Klarenbeek- Op zaterdag 14 mei werd door twee kinderen in aanwezigheid van wethouder Hans van der Sleen gemeente Voorst en wethouder Wim Willems gemeente Apeldoorn het speelveld officieel geopend. Beide kinderen knipten het lint door wat onder een prachtig en kleurige ballonboog gespannen was, waardoor de speelplaats officieel geopend was en het feest kon beginnen.

Het speelveld is gelegen in de nieuwe woonwijk de Grote Wetering in Klarenbeek die grenst aan de Boterbloem. De wijk bestaat uit drie kleine wijkjes en voorziet ook in een speelveld voor kinderen.

De aanhouder wint
Begin vorig jaar kwam een brief van een ouder bij de dorpscontactpersoon Marente Bouman binnen. Een brief met de vraag of er op de speelplaats ook enkele toestellen voor peuters en kleuters gesitueerd konden worden. De speeltoestellen die er reeds stonden waren meer voor oudere kinderen geschikt. Gezien de vele jonge gezinnen werd dat als een gemis ervaren.

In de buurt werd een kleine werkgroep samengesteld die in contact trad met de gemeente Voorst om de wensen te delen en de mogelijkheden af te tasten. De werkgroep ervaarde veel begrip bij de gemeente, maar geld was wel een groot probleem. Het advies om sponsoren te werven was het advies van de gemeente. De werkgroep ging hiermee aan de slag . Wel bleef de werkgroep in contact met de gemeente wat gewoon prettig en opbouwend verliep. Grote sponsoren werden echter niet gevonden, daar de speelplaats op gemeentegrond ligt. Hierdoor kwamen zij niet in aanmerking voor subsidie. Om de draagkracht binnen de buurt te vergroten werd een gezellige picknick op de speelplaats georganiseerd. De plannen werden gepresenteerd en nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners tussen de wijkjes vonden plaats. Men was unaniem voor de aanpak van de speelplaats die zo de ontmoetingsplek voor de buurt kon worden.

Sponsoren
De werkgroep bleef sponsoren zoeken en kwam zo in contact met KNHM (Koninklijke Heidemaatschappij) met de subsidiemogelijkheid van Kern met Pit. Zij gaven wat advies en sponseren ons met een geldbedrag in 2023. De adviseurs van de KNHM waren zeer onder de indruk zoals de buurt gezamenlijk werkt aan realisatie van de speelplaats die de integratie van bewoners binnen de buurt bevordert.

Een sponsor, die onbekend wenst te blijven, wilde de speelplaats verder opvrolijken met een bankje en een picknickset.

Gemeente Voorst
In februari is er door de werkgroep een gesprek aangevraagd met wethouder Hans van der Sleen om uit de impasse te komen van geen budget. Ondertussen had de gemeente alle bestaande toestellen jammer genoeg afgekeurd. De werkgroep ging bewapend met goede argumenten naar het gesprek met de wethouder. Het ijs werd al snel gebroken, de wethouder had een groot bedrag beschikbaar gesteld voor realisatie. Dit bedrag werd door de wethouder uit Apeldoorn Wim Willems aangevuld, zodat er mooie speeltoestellen gerealiseerd konden worden.

Het speelveld met houten natuurlijk uitstralende toestellen ligt er als een pareltje van en voor de buurt uit. Met het bankje en de picknickset is de speelplaats compleet. Zo kunnen de toezichthoudende ouders/grootouders lekker zitten terwijl kinderen van 1-12 jaar alle ruimte hebben om zich uit te leven. Wat een fantastisch resultaat van een prachtig burgerinitiatief.

Voetnood redactie

Foto 1: Publiek luistert aandachtig naar de openingswoorden van beide wethouders

Foto2: Doorknippen van het lint met moeders en kinderen en met hulp van Hans van der Sleen (wethouder Voorst) en Wim Willems (wethouder Apeldoorn) op de achtergrond Jeroen Knoet (KNHM) op de voorgrond Marente Bouman

Foto 3: Initiatiefneemster Annelies Stufken en zoon Jesse, Eva van der Weerd met dochter Loïs knippen het lint door.

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht