Partner in de Spo(r)tlight

De partners van het lokale sport- en beweegakkoord verdienen een plekje in de spotlight. Althans, dat vinden wij van de regiegroep. Daarom willen we wekelijks één partner uitlichten in deze krant.

1. Naam: Ginny van der Zee

2. Betrokken bij het SB-akkoord vanwege:

Als schoolleider StMartinus Bussloo en Brede School Antonius De Vecht, het belang van bewegen bij kinderen ondersteunen en daar alle ruimte en mogelijkheden voor bieden op school.

3. Vraag van Anne Pannekoek: Waarom vindt jij het belangrijk om veel aandacht te hebben voor bewegen op je scholen?

Op onze scholen werken we in units met functieruimtes, ook de buitenruimte is beschikbaar om te leren en te onderzoeken en wordt niet alleen in de pauzes gebruikt. Kinderen hebben bij ons geen vaste plek en zitten dus niet de hele dag aan dezelfde tafel. Ze verplaatsen zich van ruimte naar ruimte en leren op verschillende plekken: zittend, staand, op de vloer of buiten. De verwerking van de leerstof is heel divers, hun hele lichaam doet daar aan mee. Daardoor zijn de kinderen veel in beweging, vooral voor kinderen die het lastig vinden om de hele dag stil te zitten heel fijn. Beweging en afwisseling van werkplek geven letterlijk zuurstof en nieuwe energie om verder te gaan.

Op dit moment werken wij rond het kernconcept Macht en Bestuur.

Via een door de leerkrachten nagebootste persconferentie hebben de kinderen te horen gekregen dat de B van bewegen omhoog moet. Door de lockdown hebben we teveel achter een scherm gezeten. De wifi is op school uitgeschakeld, er kan even niet op een schermpje gewerkt worden. De kinderen hebben van alles bedacht en gedaan om die B omhoog te krijgen. Zo wordt elke dag de Daily Mile gelopen in het bos, rennen de kinderen rondjes op het plein, lopen ze het klompenpad, bedenken ze bewegingsspellen van een paar minuten. Daarnaast hebben de kinderen politieke partijen opgericht die nadenken over meer bewegen op school. Hier komen mooie plannen uit die gedragen worden door de kinderen zelf, zij voelen zich medeverantwoordelijk. Op dit moment zijn deze twee scholen volop in beweging, de B is omhoog, de wifi kan weer aan maar….de plannen die de kinderen maken zijn blijvend en het bewegen zal blijvend zijn. En wat ons het meest verwonderd heeft: de meeste kinderen hebben het werken achter de schermen niet gemist. Naast beweging zagen we creativiteit loskomen om zonder Chromebook iets moois te maken of te leren.

4. Hoe kan je verder nog bijdragen aan een fitter Voorst?

Het bewegend leren wat eigenlijk al heel vanzelfsprekend gebeurt in ons onderwijs verder uitdiepen en nog meer een plek geven. En natuurlijk de initiatieven die de kinderen met hun politieke partijen bedenken faciliteren en samen mogelijk maken.

5. Welke actie uit het akkoord spreekt jou aan en waarom?

De inclusiviteit, bewegen is voor iedereen en iedereen kan meedoen.

6. Hoe houd je jezelf (en/of je medewerkers/leden) gezond en fit?

Door veel in beweging te zijn, op de fiets naar het werk en door gezond te eten. Elke avond een flinke wandeling maken. Op school hebben we schoolfruit en dit delen we dagelijks uit.

7. Wat doet sport met jou?

Ik ben graag in beweging, op de fiets of wandelend. Altijd in combinatie met de natuur. Ik zoek steeds naar nieuwe routes waar ik een nieuwe omgeving kan ontdekken. Waar ik kan genieten van de planten, bomen, de IJssel en de dieren die daar leven. Je zult mij niet op een sportveld zien sporten, competitie maakt me niet blij.

8. Keuze: lokale groente of supermarkt?

Lokale groentes, liefst uit mijn eigen tuin

9. Keuze: Wandelen of hardlopen?

Wandelen.

10. Heb je nog een (sport)wens voor de gemeente Voorst?

Dat de kinderen in deze prachtige omgeving veel mogen blijven bewegen, dat ze tijdens het bewegen ook mogen genieten van de natuur om hen heen en die gaan waarderen. Dat ze mogen waarderen dat hun mogelijkheden om te bewegen groot zijn.

woensdag 14 april 2021

Deel dit bericht