Restauratie en groot onderhoud kerkorgel Terwolde nadert voltooiing

‘De bevolking steunt ons nog steeds en daar zijn we blij mee!’ Het is een omvangrijke klus en zoals meestal het geval bij dergelijke projecten, wordt er uiteindelijk toch meer geld en tijd gespendeerd dan voorzien. Het Naber orgel uit 1827 werd zo’n beetje volledig ontmanteld, waarbij orgelmakerij Reil uit Heerde de verantwoordelijke deskundige is. ‘Het gaat de goede kant op’ maar wanneer je het imposante bouwwerk van dichtbij ziet, begrijp je dat het soms minutieuze werk niet altijd in tijd is te vatten. Nu de terrassen weer open zijn en we allemaal reikhalzend uitkijken naar verdere mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, dus ook de kerk, is het tijd voor een update. Door Jos Bosch

Gerrit Noordink (1768-1839) was koopman in Deventer en schenker van het orgel. Hij woonde op het buiten van Sorghvliet aan de Bandijk in Terwolde. Tegenwoordig heet het Zorgvlied, waarbij de huidige woning uit 1847 dateert. De schenking van Noordink had een reden. De kerk had een stuk grond aan hem verkocht, dat lag tussen zijn andere landerijen. Door de aankoop werden de gronden een aaneengesloten geheel. Uit zijn testament: ‘een schenking van 3000 gulden om uit de interesten de traktementen van den organist en orgeltrapper, benevens de kosten van het stemmen te bestrijden.’

Oplevering Pinksteren 2021

Januari dit jaar spraken wij met Aalt van der Haar, Jan de Weerd en Allard van Dijk (fa. Reil) en was het streven om het orgel met Pasen 2021 weer te laten klinken. Op dat moment zijn vele onderdelen al naar Heerde getransporteerd en dient ook de kerk deels als opslag, onder andere voor de ruim 1100 pijpen. De datum van de oplevering is inmiddels bijgesteld naar Pinksteren en voor de uitleg daarvan word ik uitgenodigd om mee naar boven te gaan. De oude houten deuren van het front worden geopend, waardoor we zicht hebben op de pijpen en achterzijde. “Achter het voorfront zitten 37 windkanalen. Door corrosie en ouderdom moesten die worden vervangen” aldus Aalt en Jan. We zien tevens het vele houtwerk boven de windladen en onder de pijpen. “Dat is allemaal behandeld, anders moeten we dat over een aantal jaren alsnog gaan doen.”

Niets laten liggen voor straks

Het streven om alles aan te pakken en niets te laten liggen ‘voor straks’ is een duurzame investering. We lopen door naar de toetsen en registers van het orgel. De ‘leeslampen’ van voorheen, geschroefd op de oude houten panelen, zijn inmiddels vervangen door duurzame LED verlichting. Niet primair om op de stroomkosten te besparen, maar vooral om alles beter zichtbaar te maken en teveel geknutsel aan het oog te onttrekken.

Toenemende kosten

Extra werkzaamheden, veranderingen en verbeteringen, het is logisch dat dan ook de kosten oplopen. “De kosten stijgen en er zijn mensen die denken dat we alles betaald krijgen vanuit subsidies, maar dat is een misvatting. Er zijn wat potjes waar we geld uit krijgen, maar we moeten zelf diep in de buidel tasten.” De totale restauratie werd voorheen nog op ruim € 90.000,- begroot, maar die cijfers zijn inmiddels bijbesteld.

Rommelmarkt

Terwolde staat er inmiddels om bekend; de jaarlijkse rommelmarkt op de zaterdag voor Pinksteren. Maar ook dit jaar is daartoe geen mogelijkheid, terwijl juist door een dergelijke actie veel geld bijeen wordt gebracht. Er is een alternatief welke absoluut de moeite waard is. “De goede spullen staan bij de familie Veldwijk aan de Avervoordseweg in De Vecht. Daar kun je gewoon naar toe, er staat een bord aan de weg.” Voor wie dus graag wil snuffelen én de kerk financieel wil blijven steunen, kan zijn of haar hart ophalen. Overigens wordt er ook het nodige verkocht via internet.

Steun van de bevolking

De kerkdiensten zijn te volgen via een livestream en op die wijze blijft er ook een verbinding met iedereen. “Ook door de livestreams komt er geld binnen” aldus Jan. “Overigens is het geld van de rommelmarkt natuurlijk ook allemaal door de bevolking bijeen gebracht!” Jan en Aalt zijn vol lof over het enthousiasme van iedereen om de kerk financieel te ondersteunen. Daarbij is de kerk in de laatste decennia ook veel meer ‘de kerk van ons allemaal’ geworden. Naast de reguliere diensten, wordt het historische gebouw gebruikt voor diverse bijeenkomsten, waaronder concerten.

Sponsoren

Wanneer het orgel straks wordt opgeleverd, zal daar zeker nog de nodige aandacht aan worden besteed, uiteraard mede afhankelijk van de te hanteren regels. En wie de bevolking als sponsor ziet kan niet anders, dan straks de kerkdeuren openen en het orgel voor iedereen laten klinken. Dan is het ook de tijd om alle overige sponsoren te bedanken, waaronder een gemeentelid dat het (tijdelijke) Johannes Opus orgel beschikbaar heeft gesteld. Of het lokale bouwbedrijf dat kosteloos de steigers leverde.

Wie de restauratie financieel wil ondersteunen, kan zijn of haar bijdrage storten op rekeningnummer NL77 RABO 0347 6019 52 t.n.v. College van Kerkrentmeesters (CvK).

woensdag 12 mei 2021

Deel dit bericht