Rondje om de wereld vanuit Teuge met een vliegtuig klaargemaakt in Teuge

Teuge- Zaterdag 29 mei begon de 18 jarige Engelse tiener Travis Ludlow aan zijn solovlucht rond de wereld. Een vliegtocht van bijna 40.000 kilometer. Een afstand die hij hoopt te vliegen in ongeveer veertig dagen. Het vliegtuig waarin hij deze grote uitdaging aangaat is onderhouden en geprepareerd in Teuge. Mocht het hem lukken dan is hij de jongste piloot ooit die om de wereld vloog.

​Travis Ludlow

Hij verdiepte zich al in vliegen vanaf zijn vierde. Voor het slapen gaan bekeek hij eerst één van de vele vliegtuigtijdschriften die altijd naast zijn bed lagen. Met TV en YouTube kijken verrijkte hij zijn kennis. Zijn eerste zweefvliegles kreeg hij van zijn grootmoeder op 12-jarige leeftijd. De instructeurs zagen meteen een natuurtalent in hem. Op zijn 16de behaalde hij alle vliegexamens. Hij moest echter met vliegen wachten tot zijn 17de verjaardag. De dag na zijn 17de verjaardag vloog hij solo naar Amerika om daar het brevet instrumenten vliegen te behalen. Terug in Engeland behaalde hij het brevet om ’s nachts te mogen vliegen.

Travis wilde als 17-jarige het record van de 18-jarige Smart, uit Australië, verbeteren. Covid-19 belemmerde dat. Als het hem nu als 18-jarige lukt is hij in maanden jonger dan de huidige recordhouder.

Vliegtuig uit Teuge

De Cessna 172R is speciaal voor dit wereldrecord geprepareerd en geüpdatet door het luchtvaartonderhoudsbedrijf Hanger One in Teuge. Het vliegtuig heeft een zuinige motor, en is uitermate geschikt voor lange afstanden vliegen.

Het vliegtuig werd voorzien van hypermoderne navigatie- en communicatieapparatuur.

Angst dat er iets fout kan gaan heeft Travis dan ook niet.

Zijn vlucht

De planning heeft twee jaar gekost. Details van elke stop op de route tot vluchtplannen en rustpauzes vergden aandacht. Een grote enveloppe met alle vluchtplannen, logboekbladen, kaarten, platen, douaneverklaringen, enz. voor elke etappe zijn in gereedheid gebracht. Hij vliegt eerst naar Polen dan naar Letland en Rusland. Na het oversteken van de Atlantische Oceaan komt hij in Alaska en Canada. Waarna hij kris kras over de Verenigde Staten vliegt. Na Groenland en IJsland maakt hij zijn laatste tussenstop thuis in Engeland. Om dan te eindigen waar zijn reis begonnen is, in Teuge.

Voor het vestigen van een wereldrecord dient het begin en eindpunt dezelfde luchthaven te zijn. De jonge piloot dient zelf zijn hotels te vinden en alles te regelen. Urenlang zal hij gedurende de ruim veertig dagen alleen in zijn vliegtuig zitten. Dankzij de apparatuur kan hij via de satelliet bellen en internetten.

Travis Ludlow is verslaafd aan vliegen. Hij begon aan zijn recordpoging op vliegveld Teuge en hoopt er over ongeveer veertig dag weer te landen.

woensdag 2 juni 2021

Deel dit bericht