Ruim 117.000 zonnepanelen op 38 hectare

Wilp- Langs de A1 bij Wilp is de bouw van Zonneakker Voorst in volle gang. Wat in 2017 begon met de eerste gesprekken is nu bijna gerealiseerd tot één van de grootste particuliere zonneparken van Nederland. Op de 38 hectare grond is Engie Fabricom – Solar Technics druk aan de slag met de bouw van de installatie en het plaatsen van de meer dan 117.000 zonnepanelen. Het park heeft de capaciteit van ruim 45 MW, wat voldoende is om 12.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Dit is meer dan genoeg voor alle huishoudens in de gemeente Voorst. De bouw wordt naar verwachting in augustus afgerond. Vanaf dat moment kunnen de buurtbewoners via Eneco groene energie afnemen uit het lokale zonnepark. Niet alleen zal op het land duurzame energie worden geproduceerd. Vanaf komende zomer zullen er schapen onder de panelen grazen zodat de grond ook agrarisch kan blijven benut. Daarnaast wordt het park omheind met een heg en landschappelijke inpassing zodat de omwonenden zoveel mogelijk een groen uitzicht zullen behouden. Doordat het land niet meer intensief bewerkt wordt, hoopt de initiatiefnemer dat het zonnepark een broedplaats wordt voor biodiversiteit.

Initiatiefnemers

Voordat er een Zonnepark gebouwd werd runde de familie Gooiker bijna dertig jaar een boerenbedrijf op deze locatie. Doordat er geen bedrijfsopvolging was voor de boerderij moest er een andere bestemming voor de grond gezocht worden. Een zonneakker was de oplossing om het bedrijf voort te zetten. Voor de familie is het belangrijk om de planeet goed door te geven aan volgende generaties. Door de grond op deze manier te gebruiken, kan de familie daar een steentje aan bijdragen en tegelijkertijd blijven ondernemen.

woensdag 8 juli

Deel dit bericht