Seizoen open dagen IJssellinie van start

Olst- Voor de Stichting De IJssellinie begint aanstaande zaterdag (3 maart) het seizoen van de open dagen op landgoed De Haere in Olst. Net als voorgaande jaren kunnen bezoekers zonder voorafgaande afspraak een rondleiding volgen langs en door verdedigingswerken uit de tijd van de Koude Oorlog. Dit jaar zijn er ook open dagen op bijna alle zondagen in de maanden juli en augustus. De open dagen beginnen om 12.00 uur en eindigen op 16.00 uur. Bezoekers kunnen zich melden bij de hospitaalbunker.

De afgelopen weken zijn er al heel wat rondleidingen-op-afspraak geweest. Voor de komende weken hebben ook al veel mensen een excursie geboekt. Daarmee zet de trend van de stijgende belangstelling voor de Koude Oorlog (1950-1989) zich voort, mede als gevolg van het zeer geslaagde theaterspektakel Operatie IJssellinie. De Stichting De IJssellinie biedt dit jaar nóg meer mogelijkheden voor rondleidingen op maat. Zo kan rondleiding 2 (hospitaalbunker, commandobunker en inlaatwerk) worden uitgebreid met een wandeling naar de locatie aan de IJssel waar in de jaren ’50 en ’60 de stuw was gesitueerd. Met dit caisson kon de stromende rivier worden afgesloten, waarna met het uitstromende water een brede strook land op beide rivieroevers onder water kon worden gezet. Op die manier kon een barrière worden opgeworpen die het leger van de Russen en hun bondgenoten een halt moest toeroepen. Op en rond de stuwlocatie geven de gidsen van de Stichting De IJssellinie aan de hand van zichtbare restanten van bouwwerken uitleg over de unieke waterbouwkundige aspecten van de IJssellinie. Meer militaire accenten zijn te vinden in een uitbreiding van rondleiding 2 met een bezoek aan enkele bunkers aan de Kletterstraat.

Voor scholen uit het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van het basisonderwijs heeft de Werkgroep Onderwijs van de Stichting De IJssellinie speciale lessen over de Koude Oorlog ontwikkeld. Inmiddels maken drie scholen gebruik van deze faciliteiten: het Christelijk Lyceum in Apeldoorn, het Corlaer College in Nijkerk en de RSG N.O.- Veluwe in Epe. Mogelijk komt De Capellenborg in Wijhe daar nog bij, als uitvloeisel van de Werkplaats IJssellinie, een initiatief van de gemeente Olst-Wijhe om de historische, toeristische, culturele, militaire en educatieve kwaliteiten van de IJssellinie meer te benutten. De IJssellinie wordt daarbij beschouwd als een essentieel onderdeel van de promotie van de IJssel in den brede. De natuur en ook de weelderige IJsselhoeven zijn andere voorbeelden van ’typisch IJssel’.

De service voor de bezoekers is dit jaar verder verbeterd. Zo komt er een voorziening voor pinbetalingen en wordt de website gemoderniseerd. De Stichting De IJssellinie heeft daarvoor een aanzienlijke bijdrage van de Rabobank Salland ontvangen. Voor meer informatie: www.ijssellinie.nl

woensdag 28 februari 2018

Deel dit bericht