Sibbele Haarsma na bijna 20 jaar Trimenzo met prepensioen

TWELLO- Een betrokken en bezielde leider neemt afscheid. S.F.M. Haarsma heeft vele jaren leiding gegeven aan de organisatie en op zijn eigen wijze bijgedragen aan de ontwikkeling van de zorgverlening, zowel binnen Trimenzo – de zorgcentra De Benring in Voorst, Sint Martinushof en Het Grotenhuis in Twello vallen daaronder - als in de gemeente Voorst. ‘Trimenzo Zorg aan Huis’ biedt thuiszorg aan 700 zelfstandig wonende ouderen en andere zorgvragers in de gemeente Voorst . 

Sibbele Haarsma is een geboren en getogen Fries. Hij werd thuis Friestalig opgevoed, maar de eerste Nederlands gesproken woorden vernam hij van de nonnetjes op de kleuterschool. Nadat hij als jonge man zijn toekomstige, uit het Zuid-Hollandse Leerdam afkomstige vrouw in Leeuwarden tegenkwam, die toen bij het Cito in Arnhem werkzaam was, besloten zij op een gegeven moment een punt te zetten achter de weekendrelatie. De woonkeuze viel op Friesland, waar zijn vrouw een baan in het provinciehuis aanvaardde, de Friese taal leerde en integreerde in de familie van Sibbele en in Friesland.

Wel te jong, maar niet te licht bevonden
Na de middelbare school voltooide Haarsma de HBO opleiding Maatschappelijk Werk, om vervolgens een baan als Medisch Maatschappelijk Werker in het ziekenhuis en verpleeghuis Triotel in Leeuwaarden te aanvaarden. Toen al hield hij zich geregeld bezig met ouderen, die niet meer naar huis konden en vanuit het ziekenhuis in verzorgingshuizen geplaatst moesten worden. Na het ontdekken van een vacature als directeur voor verzorgingshuis Nij Friesma Hiem in Grou zag hij onmiddellijk de uitdaging. Als directeur zou hij voor een goed woon- en leefklimaat kunnen zorgen en goede zorg kunnen bieden. In de sollicitatieprocedure werd hij te jong, maar niet te licht bevonden (hij was pas 33 jaar in plaats van de vereiste minimumleeftijd van 35 jaar) en daarom toch gekozen. Acht jaar heeft hij deze functie vervuld en gedurende zes jaar daarnaast allerlei avondstudies gevolgd. Na de bouw van een nieuw complex aanleunwoningen was zijn taak voor zijn gevoel volbracht. De tijd was rijp voor een nieuwe uitdaging. Henny, zijn echtgenote en hij zelf bedachten dat het handig zou zijn tussen beide moeders in te gaan wonen en een advertentie voor de vacature van directeur voor Stichting Het Grotenhuis in Twello leek geheel niet oninteressant.

“Laat mij de bruggenbouwer zijn!”
Op 1 september 1992 begon hij hier als directeur voor twee huizen: De Benring in Voorst en Het Grotenhuis in Twello. Geen geringe promotie. Ook zijn vrouw kon na twee maanden bij J.P. v.d. Bentstichting in Deventer als directiesecretaresse beginnen. Haarsma besefte al ras dat hij met twee zaken snel aan de gang moest. Geldzaken op orde brengen om financiële buffers te kweken en de interne organisatie vernieuwen (werkbesprekingen, opleidingen etc). Ook waren er nog niet uitgevoerde plannen om met Sint Martinushof te fuseren. Stichting Martinushof was rooms-katholiek en zelfstandig, de andere twee huizen vielen onder de Nederlands Hervormde Stichting. Een situatie, die Sibbele Haarsma geenszins van zijn stuk bracht. Hij was immers oecumenisch getrouwd en het lukte hem ternauwernood katholieke van protestantse kerkliederen te onderscheiden. “Laat mij maar de bruggenbouwer zijn”, stelde hij dan ook nadrukkelijk voor aan de besturen van de twee stichtingen. Gesteund door de stellige overtuiging, dat het niet gaat om de verschillen, maar om de dingen die binden, werd de fusie op 1 januari 1996 een feit. En daarmee had Sibbele Haarsma ongetwijfeld baanbrekend werk verricht en heeft het geloof nooit meer tot problemen geleid.
Een wezenlijk onderdeel van zijn werkzaamheden vormden vervolgens de bouwplannen. Bij St. Martinushof werden 12 aanleunwoningen bijgebouwd. Tussen 2001 en 2002 werden bij Het Grotenhuis 56 oude aanleunwoningen vervangen door 84 nieuwe. De Benring in Voorst kreeg een vleugel speciaal voor ouderen met een verstandelijke beperking. Er werd ruimte gecreëerd voor 16 bewoners van organisatie ’s Heeren Loo uit Apeldoorn.



Doorzetten tot dat het lukt
De scheidende bestuurder vindt het moeilijk zich zelf te omschrijven, maar komt tot de conclusie dat hij veel doorzettingsvermogen bezit en eindeloos veel geduld heeft. Dat is namelijk nodig – zo vindt hij – om teleurstellingen het hoofd te kunnen bieden. “Gelukkig ben ik nooit moedeloos geworden en heb ik telkens doorgezet totdat ik zaken had gerealiseerd.” Hij is - hoe kan het ook anders – zeer sociaal ingesteld. Gedrevenheid en passie zijn hem niet vreemd. De medewerkers hebben bewondering voor het feit, dat hij veel mensen bij naam kent en telkens grote betrokkenheid toont. “Ik ben altijd mijn eigen weg gegaan”, zegt hij met overtuiging, “natuurlijk heb ik mensen bij beslissingen betrokken. Maar het proces moest voortgaan, ook al was men het er soms niet mee eens! Op tijd beslissingen nemen is één van de geheimen van probleemoplossing.”

Van het gezamenlijke voornemen, op hun 50e een andere baan te gaan zoeken, heeft Sibbele uiteindelijk afgezien. Zijn vrouw deed dat wel en ging naar IJsselgroep in Apeldoorn, hij bleef. “Er gebeurde hier zo veel”, verhaalt hij enthousiast, ”elke dag was nieuw en elders zou ik weer van vooraf aan moeten beginnen. Hier kon ik niet alleen zaaien, maar ook oogsten.” Nu nog kan de oud-bestuurder zijn enthousiasme nauwelijks beteugelen. Over de aanleunwoningen bij Het Grotenhuis bijvoorbeeld of de daar begonnen thuiszorg, die zich aanvankelijk uitbreidde tot de aanleunwoningen van St. Martinushof en vervolgens in de hele gemeente Voorst. Inmiddels telt Trimenzo meer dan 500 medewerkers en dat maakt de organisatie één van de grootste werkgevers van de gemeente Voorst. Het motto is: deskundig en dichtbij. De deskundigheid bewijst het behaalde kwaliteitscertificaat. De hoge kwaliteit van zorg wil men handhaven en bovendien inspelen op alle veranderingen in de zorg, juist in deze moeilijke tijd van bezuinigingen. Er zijn veel stagiaires en er wordt veel aandacht besteed aan interne scholing. Dichtbij, omdat bij alle drie zorgcentra gemakkelijk contact gelegd kan worden. Daarnaast ook via het Trimenzo-kantoor op het Marktplein en in het Medisch Centrum in Twello. Haarsma: “Trimenzo is geworteld in de gemeente Voorst en we willen goede zorg blijven leveren in onze gemeente.”

Terug naar de roots
Het echtpaar Haarsma ziet geenszins op tegen de tijd die er gaat komen. “Het huis is verkocht, het prepensioen voelt goed en we keren dit najaar terug naar Friesland”, laat Haarsma opgewekt weten. Hopelijk is er straks meer tijd om te reizen en te lezen. Maar ook vrijwilligerswerk, mogelijk een bestuurlijke functie in de zorg, welzijn of cultuur is welkom. Haarsma heeft een mooie tijd gehad en is geen dag met tegenzin naar zijn werk gegaan. Hij benutte de kans om veel van zichzelf in zijn werk te leggen en kon alle creativiteit erin kwijt. Daarop terugkijkend begint hij in een schitterend appartement in Leeuwarden - een ontwerp van architect/rijksbouwmeester Jo Coenen - samen met zijn echtgenote aan zijn tweede leven.

woensdag 6 juni 2012

Deel dit bericht