Spannend 18e Peter Verburg Schaaktoernooi

TWELLO- De 18e editie van het door de Twellose Schaakclub georganiseerde Peter Verburgtoernooi speelde zich af in de grote zaal van Brasserie Kriebelz in Terwolde. Het toernooi kende in twee van de drie groepen een super spannend verloop. Alleen in de C-Groep was de winnaar al voor de laatste ronde bekend. De 13-jarige Bas Capel (Pallas Deventer) was hier oppermachtig en scoorde als enige van de 44 deelnemers 7 uit 7. In de A-Groep dreigde koploper Morris Merza (ook Pallas) in de laatste ronde op tijd te verliezen, maar won toch nog ... op tijd. In de B-Groep eindigden vier spelers gelijk en bepaalden WP en zelfs SB de eindstand.

Door zijn late winst in de laatste ronde won Morris Merza met 6,5 uit 7 (TPR 2427!!) het toernooi. Hij bleef FIDE-meester Stefan Colijn (De Pion Tilburg) een half punt voor. Voorwaar een knappe prestatie. Derde in de A-Groep werd Max van de Pavoordt (Pallas) met 4,5 punt. De winnaar van vorig jaar, Michiel Jansen (Voorster SC), kwam niet verder dan een twaalfde plek. “Je kunt het beter een keer heel goed doen en een keer heel slecht, dan win je tenminste nog wat. Met gemiddeld spel win je niets,” was zijn verweer.

In Groep B werd Tom Molewijk (Voorster SC) het kind van de rekening. Hij scoorde vijf punten, evenveel als winnaar Henk Pruijssers (Schaakstad Apeldoorn), maar eindigde toch op een prijsloze vierde plek. Fabian de Vries (Schaakstad) werd met eveneens vijf punten tweede omdat hij meer WP had dan Molewijk en een half puntje meer SB dan Wobbe de Vries (Twellose SC), die derde werd.
De jeugdige Bas Capel won, zoals gezegd, met overmacht de C-Groep. Hij liet Esther Konijnenberg (Voorster SC), die tweede werd, anderhalve punt achter zich. Esther was de enige van drie deelnemende dames die in de prijzen viel. Peter Aartsen (Schaken overdag in Apeldoorn) pakte met 4,5 punt de derde plek. Jeroen Verburg, zoon van, scoorde dit jaar zijn eerste bordpunten. Totaal drie. Best knap als je maar één keer in het jaar schaakt.
Na de derde ronde werd ook aan de inwendige mens gedacht. In de serre van Brasserie Kriebelz werd een smakelijke lunch geserveerd door de gastvrije beheerders René en Helma Zeissienk en hun altijd vriendelijke medewerkers. Na afloop van de zevende ronde reikte TSC-voorzitter Carlo Buijvoets de prijzen uit tezamen met Annie van Goor, de weduwe van Peter Verburg, die ook dit jaar de bloemen weer verzorgde.
In zijn slotwoord bedankte Buijvoets de sponsoren Brasserie KriebelZ Terwolde, Walvaboek Holten, Primera Oonk Twello, Veldwijk Sportprijzen Twello, Carlos in Huis Interieur Deventer, Restaurant Bouwkunde Deventer en Crespo Mannenmode Deventer, die het toernooi mede mogelijk maakten.

Annie van Goor (2e van rechts, 1e rij), weduwe van Peter Verburg, met achter haar TSC-voorzitter Carlo Buijvoets en de negen winnaars.