‘Stop geweld tegen vrouwen’

Twello- Gemeenten rondom de IJssel kleuren van 25 november tot en met 10 december oranje in het kader van ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Meer dan 100 landen doen hier aan mee, waarbij sinds 2014 het oranje uitlichten van een gebouw een vast onderdeel is. Oranje als de kleur van de dageraad, de kleur van de hoopvolle toekomst!

Ook Voorst en andere IJsselgemeentes doen dit jaar mee. In Twello werd op 29 november door wethouder Wim Vrijhoef het ‘meld geweld logo’ op de stoep van het gemeentehuis aangebracht. Doel van de actie is om meer bekendheid te geven aan het telefoonnummer van Veilig Thuis (0800-2000) dat altijd gratis gebeld kan worden door slachtoffers of bij vermoedens van huiselijk geweld.

Dit jaar staat de campagne voor Nederland verder in het teken van preventie. Bij de aanpak van geweld ligt meestal de nadruk op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar er moet ook gekeken worden naar preventie en investeren in het voorkomen van geweld.

Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is dat niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens hierbij betrokken worden en zich uitspreken. Want iedereen kan helpen geweld te voorkomen. (lees verder..)

De oproep is dit jaar dan ook dat je onderdeel van de oplossing kan zijn door medestander in de strijd tegen geweld te worden. Dit kan door de #medestanderpledge te ondertekenen op orangetheworld.nl waar ook meer informatie te vinden is over de campagne.

Voor meer informatie:

Rudie van den Berg

Soroptimistclub Zutphen

06 23380958

Voor meer informatie over de (inter)nationale campagne is te vinden op www.orangetheworld.nl of kan contact opgenomen worden met soroptimist@zutphen.nl

In kader:

In Nederland wordt de campagne Orange the World gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs. Soroptimisten willen de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes verbeteren. ‘Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld’, vertellen Hilda Tjeerdsma en Rudie van den Berg van de Soroptimistclub Zutphen. ‘In Nederland heeft zelfs 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en er rust nog steeds een taboe op, omdat het gepaard gaat met angst en schaamte. De campagne Orange the World is in de huidige coronacrisis harder nodig dan ooit. Door de thuisquarantaines kunnen de spanningen hoog oplopen, met een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tot gevolg. Er wordt zelfs gesproken van een ‘schaduwpandemie’. Daarom is het zo belangrijk dat burgemeester Penninx zich voor Orange the World heeft ingezet en ervoor gezorgd heeft dat ook Voorst dit jaar aan deze internationale actie deelneemt.

woensdag 1 december 2021

Deel dit bericht