Topkoeien op de Veluwe tijdens videokeuring fokveedag Apeldoorn

Regio- Normaal komen de koeien op de laatste zaterdag van augustus naar het terrein op de Beemte. “Dit jaar gingen de koeien niet naar de jury, maar de jury naar de koeien”, aldus een woordvoerder van het bestuur fokveedag Apeldoorn. Maar liefst 3 teams waren die dag op pad om de koeien en kalveren thuis te beoordelen. De kalverkeuring kende 14 deelnemers en 4 pinken voor het exterieur. Het team roodbont kon op 15 bedrijven 22 koeien beoordelen en op video vastleggen terwijl het zwartbonte team ook al de dag ervoor op pad was om de 35 dieren van Leuvenheim tot aan Kamperveen te jureren.

Op de slotavond op 2 oktober zou de video vertoond worden en toegelicht door de juryleden in de ruime zaal van het Boshuis in Klarenbeek. Echter door de strengere coronamaatregelen moest in allerijl een andere oplossing gevonden worden. Onder leiding van Henry Kamphuis werden de gemaakte videobeelden gemonteerd en ingesproken met commentaar van de juryleden. Dit lukte precies op tijd en zo kon afgelopen vrijdagavond op Youtube de uitslag bekend gemaakt worden. (En is nog terug te zien onder fokdag Apeldoorn).

Bij de vaarzen RB lag de kwaliteit dicht bij elkaar met een uitlopend kopnummer. Ria 474 (Ju Stefan) van de familie Wolters uit Nijbroek behaalde het reservekampioenschap met een prachtig in verhouding zijnde vaars. Echter de Drouner Rednex dochter Ju Dora 594 van overbuurman Johan Uenk straalde zoveel kracht en jeugd uit dat zij niet was te verslaan. Bij de zwartbonte vaarzen kun je dan wel Khe I’m Good heten, deze Gymnast-telg was het ook. Poppe Holsteins en Genhotel uit Zwolle waren de eigenaren van deze lange vaars met een geweldig uier. Ze moest alleen de jongste vaars (Kh Cinderdoor) van de Fam Kamphuis uit Oene voorlaten gaan. Larissa 18 bezit een muurvast aangehecht uier, gaat op droge benen en met haar capaciteit een belofte voor de toekomst. Iets meer wisseling was er in de middengroep waarbij Lian 57 (vader Aikman) de meest complete koe was met een prima verhouding tussen melktype en kracht. Jacob Werler uit Vaassen zag zijn koe eindigen voor de Kamperveense Rotina 354 van de Fam. de Groot voorzien van best beenwerk en uier. Bij roodbont was de rubriek sterk aan elkaar gewaagd en van hoog niveau. De Julandy-dochter Dompe Doortje 2983 van de Fam. de Groot was harmonisch gebouwd met een vast aangehecht uier. De kampioene van De Fam Uenk voornoemd, Ju Lonia 232 (Sodan Red) zou volgens de jury op geen enkele keuring misstaan met haar capaciteit en super best uier. De oudere Roodbonten waren stuk voor stuk van hoog niveau. De reservetitel ging naar de oudste koe uit Oosterwolde. De Fam van ’t Hof zag hun Stouwdamshof Jacoba 119( Talentino) geroemd worden voor haar lange skelet met excellente benen. Jacob Werler had echter de beste troef voor de camera gezet, Julia 409 (Magna Carta). Het juryrapport:”Julia is de voorbeeld koe voor de roodbonte fokkerij en doet overal mee in de top. Harmonisch gebouwd met een subliem uier”. De titel algemeen kampioene roodbont kon haar niet ontgaan. Ook zwartbont kende enkele sterke oude koeien. Wat te denken van Rieten Roza 6230 (Broeks Tychip) uit Nunspeet. De Fam Polinder zag hun koe reserve worden met haar beste uier en kruis. De kampioene werd ook hier algemeen kampioene. Wilco van der Waay uit Vaassen zag D.O.W. Hennie 135 (Pitbull) thuis aan de keukentafel toegelicht worden met een prachtig melkskelet, een soepele gang en best achteruier. Bij de jeugdige dieren deden 4 pinken mee. In kamperveen werden bij de Fam de Groot de beide pinken op de 3e en 4e plaats gezet. Sander van Essen uit de Beemte showde een jonge pink van vader Grace Bonka. Zijn Bertha 179 was breed en sterk gebouwd maar moest het toch afleggen tegen Helena Undenied (vader Undenied) van Davey Hendriks uit Heerde. Zij bezat even meer balans in type en kracht en best beenwerk. De kalveren worden op een later tijdstip via internet besproken.

woensdag 7 oktober

Deel dit bericht