Tweede rondleiding IJssellinie komende zaterdag onder lentezonnetje

Olst- Vijf weken geleden trotseerden zo’n 40 bezoekers de snijdende ijskoude wind tijdens de eerste open zaterdag van de Stichting De IJssellinie in 2018. Voor de eerste zaterdag in april zijn de weersvoorspellingen juist heel goed: prachtig zonnig weer en zo’n 20 graden. Op De Haere in Olst worden aanstaande zaterdag dan ook veel belangstellenden verwacht, temeer omdat een bezoek aan de restanten van de NAVO-verdedigingslinie uit de tijd van de Koude Oorlog (1950-1968) zich prima laat combineren met een lentewandeling in het bos op het landgoed.

Deelnemers aan de excursie onder leiding van een gids van de Stichting De IJssellinie kunnen zich zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur melden bij de hospitaalbunker. Aanmelding vooraf is niet nodig. De rondleiding voert langs en door de hospitaal- én de commandobunker van de infanterie. Ook het inlaatwerk in de dijk tussen Deventer en Olst wordt bezocht.

Naast de open dagen verzorgt de stichting ook rondleidingen op maat voor groepen. Voor informatie daarover: zie www.ijssellinie.nl of 06-51417240 (Herman Logtenberg, coördinator rondleidingen). Het is ook mogelijk een dergelijke rondleiding te combineren met een presentatie over de Koude Oorlog. Vrijwilligers van de stichting verzorgen inmiddels ook (geschiedenis)lessen daarover op drie scholengemeenschappen in de wijde regio. Nieuw is de mogelijkheid om een bestaande rondleiding uit te breiden met een bezoek aan de plaats van het ruim 80 meter lange caisson (stuw) waarmee de IJssel kon worden afgesloten. Ter plaatse wordt vooral ingegaan om de typisch Nederlandse waterbouwkundige aspecten van de verdedigingslijn, waarvoor indertijd ir. Jan van Overeem in het diepste geheim het ontwerp heeft gemaakt. Van Overeem is enkele weken geleden op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Apeldoorn.

woensdag 4 april

Deel dit bericht