Verkiezingen

Alweer acht jaar geleden nam ik me voor om onze gemeenteraadsverkiezingen eens nauwlettend te volgen en er vervolgens over te schrijven in dit rubriekje. Dat volgen deed ik trouwens ook al ver daarvoor, vanaf de tijd dat Hans Wiegel bekend werd is mijn interesse gewekt. Ik ben toen naar een aantal verkiezingsavonden geweest, en een avond van LTO. Dit was toen bij Bosgoed in Wilp, alle partijen waren er toen om te praten over het landbouwbeleid. Allemaal, behalve D66. Die had toen op dezelfde avond een bijeenkomst georganiseerd over internetgebruik, en wat je daar zoal niet op kunt vinden. Vervolgens ben ik gaan zoeken wat er zoal was te vinden over onze plaatselijke volksvertegenwoordigers. Een aantal van mijn bevindingen heb ik toen met u gedeeld, en ik heb toen o.a. geciteerd uit het N.R.C. Ik had in die periode onze toenmalige directeur van dit blad ook nog wel eens aan de telefoon voor overleg, maar ook om te vertellen dat wat ik schrijf ook echt waar is. En iemand moet het immers doen. Ik merkte in die tijd dat er nog al wat mensen waren die blijkbaar alleen het Voorster Nieuws lazen voor hun verkiezingsinformatie, en niet even het internet opgingen zoals D66 dat toen adviseerde.

Vier jaar geleden heb ik het hele verkiezingsgebeuren links laten liggen, ik was er toen zelf wel even klaar mee. Ook wou ik onze VN directeur niet nog meer stress bezorgen door o.a. het schrijven van dit stukje.

In een vlaag van totale verstandsverbijstering heb ik toen ook nog een partij gestemd waar ik een dag later ook al weer spijt van had, maar goed, dat is inmiddels ook al weer even geleden. De afgelopen vier jaar is echt voorbij gevlogen in alle opzichten. Om mij heen hoor ik van alles over de raad en het college.

Maar u heeft hier zelf voor gekozen, iedere gemeente krijgt wat ‘m toehoort.

Iets wat ik wel heel opmerkelijk vind is dat er vanuit de landelijke politiek soms ophef is over plaatselijke politici die zich niet aan bepaalde normen en waarden zouden houden. Wat mij hier bij opvalt is dat dit vooral personen uit lokale partijen zijn. Politici die deel uitmaken van een landelijk partij, of zelfs dit kabinet. Daar hoor ik vanuit Den Haag helemaal niets over!

Deze zoektocht naar de waarheid, of uw eigen waarheid, laat ik verder aan u over. Bijna iedereen heeft wel een telefoon met internet, en daarop kunt u vervolgens zelf alles wel vinden. Een site die ik zelf tegen kwam was deze: www.foute-politici.nl.

Zelf ben ik bezig met mijn eigen zoektocht. Jarenlang was ik een trouw VVD-kiezer, en ja, toen Mark Rutte premier werd, toen was ik daar ook blij mee. Alleen ik ben nu al die mooie verhalen wel een beetje zat, maar ik weet niet goed hoe verder. En ook lokaal is het lastig. Met de laatste gemeenteraadsverkiezingen ben ik van de VVD overgestapt naar Gemeentebelangen, maar zoals ik al schreef, daar kreeg ik meteen al weer spijt van. Ik vind het heel lastig om iemand te vinden die echt integer is, en ook, en dat vind ik belangrijk, geen zakelijke of vastgoedbelangen heeft in de gemeente waar men zelf politiek actief is.

We hebben nog een aantal weken, maar twee mensen waar ik zelf wel de nodige sympathie voor heb zijn Arco Hak van de SGP en Arend Jansen. Ik zou het fijn vinden dat deze twee allebei in de nieuwe gemeenteraad komen. Onbegrijpelijk hoe het CDA met Arend Jansen is om gesprongen!

Maar Arco Hak verdient een plek, we hebben een gebrek aan bekwame en integere mensen in onze gemeenteraad. De SGP heeft niet allemaal standpunten die met de mijne overeenkomen, maar het is een hele degelijke partij die opkomt voor de boeren en het platteland.

Onlangs heb ik nog nader kennis kunnen maken met een stukje Voorst wat ik alleen van de openbare paden kende. Ik mocht een bezoek brengen aan Landgoed Beekzicht, koffie gedronken op het kantoor, ontmoetingsruimte Klein Java. Een dag mee kunnen lopen over een groot deel van het landgoed, mooie dag in een heel mooi stukje Voorst.

Ik wens u het best voor u en de uwen.

Derk van Eext

woensdag 31 januari

Deel dit bericht