Voordat ik weet waar ik sta, zit ik er al middenin!

Ze noemt zichzelf een wandelende transitie. Een vrouw die continu blijft bouwen; aan zichzelf, voor anderen en aan een maatschappij die steeds veranderd. Een onuitputtelijke bron van energie die werelden wil en kan samenbrengen, die anderzijds toe is aan lummeltijd omdat creativiteit niet alleen groeit door beweging. Wij hebben inmiddels een andere kijk op het koffiezetapparaat gekregen én een fantastisch heldere blik op Ilona Zuidema!

HalteZ
Ilona deed veel ervaring op in de zorg, wat haar er uiteindelijk toe bracht om een eigen onderneming te starten; HalteZ “Ik heb alle gebieden in de zorg mogen ondersteunen. De jeugdzorg vond ik heel erg leuk en daaruit is HalteZ ontstaan.” HalteZ biedt ondersteuning aan kinderen en jongeren tot de leeftijd van 27 jaar, die om diverse redenen zijn vastgelopen in de maatschappij. Daarbij kan ook sprake zijn van gezinsbegeleiding en is er samenwerking met gemeenten en professionals.”

Doen wat bij je past
Maar haar eigen ervaring in de zorg is niet de enige motivator. “In het basis en middelbaar onderwijs kon ik geen aansluiting vinden. Mensen konden niet bieden wat ik nodig had. Daardoor werd ik heel erg gestimuleerd om te gaan werken, in plaats dat iemand vroeg ‘wat kunnen we doen om jou te helpen?’ Dus ben ik zelf gaan leren wat bij me past.” Haar verhaal deelt ze met andere mensen, zoals bij de gemeente of bij groepen mensen waar ze de inspirator kan zijn. “Waarom voelde ik mij onbegrepen en waar heb ik de kracht vandaan gehaald om het anders te gaan doen.”

Bij de Halte
Toen HalteZ in volwassen schoenen stond, bouwde Ilona aan de nieuwe onderneming ‘Bij de Halte’. Door deze organisatie op te tuigen kwam ze met álle leeftijden in contact. Op de site staat vermeld, dat Bij de Halte een broedplek is waar buurt, bedrijfsleven en zorg samenkomen. Daarbij is een plek gevonden in het hart van wijk De Zandweerd in Deventer, in het voormalige huize Corel. “Wat gebeurt er wanneer je buren, zorg en bedrijven samenvoegt?” Het is een van de fundamenten waarop Bij de Halte kan bouwen en de oprichtster vervolgt. “Als je een plek hebt, gaat het er niet om wat je doet, maar dat je er bént. Dat je niet een werkplek hébt, maar die samen gaat creëren.”

De tijd brengt iets nieuws
HalteZ is ruim 7,5 jaren geleden opgericht, Bij de Halte bestaat ook alweer 2,5 jaar. Bij beide bedrijven monitort Ilona de werkzaamheden en het gaat heel goed met beide organisaties. Dan zou je kunnen gaan denken; deze vrouw heeft tijd over … Die ze dan gebruikt om iets nieuws op touw te zetten. “Je moet je continu verwonderen over het leven en dat ga je delen.” Het jongste bedrijf is daarvan het meest recente resultaat. “Ik zat op de bank en vertelde mensen, dat ik tot april dit jaar thuis moest werken. Maar zorg gaat steeds door, we hebben onderling minder contact en missen dat ook met de organisaties.”

De maatschappelijke rol van het koffiezetapparaat
“Het koffiezetapparaat is de meest onderschatte collega van het werk!” aldus de fan van heerlijke koffie. “Dat apparaat is een centrale collega en die mis je nu, in Coronatijd. Via het systeem Teams is het allemaal anders. Je mist het gevoel met de mensen, je mist de intuïtie. Als je met elkaar in contact komt ontstaat er iets en dat kan niet online.” Reden voor Ilona om daar verder over na te denken en er een gevolg aan te geven.

WonderwAll
In de lijn van het zoeken naar onderling contact ging het creatief brein opnieuw op avontuur. “Ik zocht op online borrelen maar dan kom je op de geijkte dingen, zoals pubquiz en escaperoom, maar dan is er geen gevarieerd programma.” Dus schreef ze haar eigen bedrijfsplan en ging de volgende dag al bellen met bedrijven of die het plan iets zouden vinden. WonderwAll c.q. WondersAll Events werd opgericht, waarbij de organisatie drijft op drie krachten; Ilona, Dennis en Sylvia. Wat ze doen? Online feesten creëren, met entertainment en een borrel. ‘Een twee uur durende digitale show, een mega feest. Het tintelt, het bruist!’ aldus het inspirerende team.

Het leven pur sang
Tot zover de meer dan indrukwekkende cv van een wervelwind, die eigenlijk niet op de voorgrond wil treden en alle ontwikkelingen met een grote mate van bescheidenheid aanvaard. Een permanent leerproces waarbij ze graag zoveel mogelijk mensen laat meegenieten of, toegepast op hoe Ilona het leven zelf de titel geeft; bewonderaars die zich blijven verwonderen. Een vrouw die niet de reguliere leerscholen heeft doorlopen en daardoor dé beste leerschool ondervond; het leven pur sang en daaraan al haar kennis en ervaring koppelde. Praten met deze vrouw is proeven aan hedendaagse wetenschap in een tijd, waar steeds meer mensen lijken te verdwalen. Ilona Zuidema spreekt een verbindende taal die door velen is kwijtgeraakt.

Een wandelende transitie
Ze denkt anders en ervaart anders, liep vast in de schoolsystemen maar leerde daardoor om te doen. Het bracht haar onwijs veel zelfkennis door kritische vragen te stellen aan haar zelf en de wereld om haar heen. Nog stééds is de daarmee volop bezig. “Mijn creatieve geest neemt het voortouw. Vóórdat ik weet waar ik sta, zit ik er al middenin! Het is erop of eronder, in alles wat ik doe. Nu ik ouder ben, weet ik steeds beter welke kant ik op wil. Ik ben een wandelende transitie. Eerst heb je chaos nodig, dan ga je in een crisis en dan ga je opnieuw bouwen. Dát is wat ik continu doe en zo sta ik in alles.” Denken in het oneindige is bij Ilona wel van toepassing, bevestigd door haar eigen quote; ‘skies are for birds, not for limits’.

woensdag 30 december 2020

Deel dit bericht