Waddenkunst in Statenhoed bewonderd en besproken door Jan Terlouw

Twello- Afgelopen vrijdag hield Jan Terlouw vergezeld door dochter Sanne in galerie De Statenhoed het openingswoord bij de nieuwe expositie ‘Het land voorbij’: een gevarieerde expositie over vier kunstenaarsvisies op het Waddengebied. Gepassioneerd sprak hij over behoud van onze natuur.

Onder veel publieke belangstelling hield de inmiddels 87-jarige charismatische spreker, oud-politicus en schrijver een beeldend verhaal.
,,Wat moet je nu met een expositie over de wadden in Twello’’, grapte hij naar het publiek. ,,En sterker nog, wat moet je met een oud-politicus en beeldende kunst en de Waddenzee? Ik heb geen verstand van kunst. Ik heb altijd iemand nodig gehad, die mij vertelde hoe ik naar kunst moet kijken. Tot ze twee jaar geleden overleed, was het vooral mijn echtgenote Alexandra die mij door haar ogen kunst liet zien!’’
Toch liep ook Terlouw voorafgaand aan de opening zijn rondje door deze expositie waar je je daadwerkelijk in een waddengebied waant. Ook bleef hij even staan bij een rustgevend waddenschilderij van Johan van der Dong, de kunstenaar door wie Terlouw was uitgenodigd. Maar ook een liggende vrouwelijke sculptuur in zand trok Terlouws aandacht. Een verdronken zeemeermin?

Hoewel beeldende kunst niet direct een stokpaardje van Terlouw is, is hij toch heel bedreven in de woordkunst. Het was destijds Terlouws vrouw die hem stimuleerde om de verhaaltjes die hij de kinderen voor het slapen gaan vertelde, op te gaan schrijven. Uit die stimulans is een reeks kinderboeken voortgekomen en daarna ook nog thrillers die hij samen met zijn dochter Sanne schreef. Over zijn laatste schrijfproduct is hij bescheidener. De dichtbundel ‘Gedichte gedachten’ bevat scherpe observaties in rijm. Aan het eind van de toespraak las Sanne daar een treffend gedicht over de natuur uit voor.
Terlouw benadrukte in zijn toespraak dat hij een man is van het woord en dat hij daaruit zijn kracht haalt. Zelf komt hij van de Veluwe, maar hij is ook gek op het water en dus ook op de Waddenzee, waar hij met familie vroeger met de platbodem vaak ging varen. Terloops en liefdevol kijkt hij dochter Sanne aan wanneer hij hierover spreekt. De herinnering dat je in alle rust wachtte tot het wad droogviel en je vanaf het schip zo het wad kon oplopen lijkt hij als gisteren te beleven. De rust, de vogels en dan het schip dat na uren weer zachtjes door het water werd opgetild ziet het publiek zo voor zich.

Dat deze Noordelijke kunstenaars, Nynke Venema, Corina Blom, Karin van Berne en Johan van der Dong extra aandacht vragen voor de kwetsbaarheid van het waddengebied vindt hij een hele goede zaak. Terlouw heeft nog hoop dat de jongeren van nu het tij enigszins kunnen keren. Want de biodiversiteit lijkt overal te verdwijnen. En het is juist daar in dat waddengebied, dat evenals andere natuurgebieden (wereldwijd inmiddels) waar het ontstaan van nieuw leven en nieuwe soorten zo prachtig te zien was, zo ernstig bedreigd en beschadigd wordt. Uiteindelijk ik deze ontwikkeling ook een grote bedreiging voor de mensheid.

Terlouw sprak tot slot de wens uit dat iedereen zich bewust moet zijn van de natuur om hen heen en er zuinig op zijn, opdat onze kinderen en kleinkinderen ook nog op deze wereld kunnen leven. Deze bijzondere expositie is elk weekend vrij te bezichtigen tijdens de vaste openingstijden van galerie De Statenhoed tot en met 2 juni en wordt elk weekend bemand door een van de kunstenaars met wie u desgewenst in gesprek kunt gaan. Een deel van de toespraak van Jan Terlouw is terug te zien op de facebookpagina van Kunstkring Voorst. Meer informatie treft u aan op www.kunstkringvoorst.nl

woensdag 15 mei 2019, foto door David Wind

Deel dit bericht