Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

ZijActief de Vecht viert kerst

DE VECHT-

De dames van ZijActief afdeling De Vecht kunnen terugkijken op een mooi, actief jaar met goedbezochte ledenavonden. Ook voor de uitstapjes was veel belangstelling. De dames hebben genoten van fiets en wandeltochten en ook het stadsbezoek aan Harderwijk viel in de smaak. Fijn dat ook het bestuur weer op volle sterkte draait. Zo gaan ze met vertrouwen 2020 tegemoet. Maar eerst sluiten zij het jaar af met de Kerstavond die alleen voor leden toegankelijk is. Op 18 december om 19.30 uur worden de dames verwacht bij zaal De Groot. Een groep eigen leden gaat de avond verzorgen, de rest laat zich verrassen. Bekijk ook de website voor meer informatie, verslagen en foto’s, zijactief.de-vecht.nl.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Vogelbosje Nijbroek

NIJBROEK- Kinderen van Ten Holtens Erve krijgen onderricht over natuur en voedselproductie

De kinderen van CBS Ten Holtens Erve in Nijbroek krijgen al langere tijd op een bijzondere wijze les. Zij brengen in verhouding tot de meeste andere scholen vrij veel tijd buiten door. De omstandigheden in, op en rond de school zijn daar dan ook op toegespitst. De kinderen die voor een deel uit een wijde regio komen, omdat een deel van de lesstof is toegespitst op boven intelligente leerlingen, worden op diverse wijzen uitgedaagd. Dat betekent niet alleen dat de kinderen meer individueel uitgedaagd worden met de reguliere lesstof op een basisschool als taal, rekenen geschiedenis etc., maar ook dat er een prominentere rol is ingeruimd voor bijvoorbeeld biologie en natuur en landschap.

In het kader van de bewustwording van de kennis van natuur en landschap is, in overleg- en samenwerking met Heleen Eshuis van In het Wild, ontwerp- en trainingsbureau een nieuw (les)programma opgezet, in de vorm van de aanleg en onderhoud van een zgn. tiny-food forest. Een omslachtige term, voor het aloude begrip vogelbosje. Dat begrip van vogelbosje is dan een beetje uitgebreid. In het traditionele vogelbosje vinden dieren val velerlei slag het nodige voedsel, waarbij vooral de aandacht is gevestigd op voedsel voor vogels en insecten (bijen). In het ontwerp van In het Wild is dat begrip uitgebreid met (snoep)voedsel voor de mens in de vorm van wat fruitbomen en bessenstruiken. Volgens jaar zal op het uitgebreide terrein van Van Holtens Erve die aanplant worden uitgebreid met de aanleg van een moestuin.

De aanleg van het vogelbosje bleek niet alleen een groot succes, het bleek al tijdens de werkzaamheden bij de aanplant veel vragen bij de kinderen op te roepen. Leerlingen van de hele school hadden hun inbreng bij de aanplant, waarbij veel kinderen zeer geïnteresseerd waren over de verschillende manier van planten van bijvoorbeeld boompjes en struiken. Ook bleken van meet af aan sommige kinderen niet alleen de door Heleen Eshuis aangedragen informatie over het groeien van gewassen als bomen en struiken ter harte te hebben genomen, met name dat groeien niet lukt zonder een passende grondsoort en het aanvoeren van water. Sommige kinderen gingen daaropvolgend elke dag dat zij op school kwamen met een emmertje water rond om hún nieuwe aanplant van het levens brengende water te voorzien.

Anita Wuestman van Ten Holtens Erve gaf aan dat deze buitenlessen voor de kinderen naadloos aansluiten bij het speelgedrag van de leerlingen. Zij spelen liever in de modderige achtertuin van de school dan op het betegelde speelplein. Dat betekent dat eigenlijk alle kinderen tijdens natte periodes de sporen van het buitenleven mee naar huis nemen. Sommige ouders die hun kinderen ’s middags op komen halen laten die kinderen hun met vele kilo’s klei bedekte bovenkleding uittrekken, voor zij hen in hun blinkende bolides laten plaatsnemen. Andere ouders zijn eigenlijk enkel jaloers op hun kinderen, zij zouden ook nog wel eens graag in de modder willen rollen. Op school zelf is een beetje modder geen enkel probleem. Het gaat er om het uitwisselen van informatie, waarbij, als zo vaak het lesgeven geen éénrichtingsverkeer is, maar waar de onderwijzers regelmatig door de kinjderen worden bijgespijkerd. Anita gaf daarbij wel aan, dat de rijkdom van de Nijbroeker school niet alleen gelegen is in veel ruimte en mogelijkheden om buiten activiteiten op touw te zetten. De meeste van die activiteiten zouden nooit uitgevoerd kunnen worden zonder de hulp van de vele Nijbroekse vrijwilligers die altijd klaar staan om klussen voor de school uit te voeren.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Van Dalen Installatietechniek ondersteunt jeugdafdeling Trias

TWELLO-

Tafeltennisvereniging Trias bestaat al 45 jaar en is sinds 1989 gevestigd aan de Stinzenlaan in Twello. Het gebouw had van oorsprong een dak met asbesthoudende platen. Ook de isolatie liet te wensen over. Daarom is in het afgelopen jaar het dak vervangen.

Om de duurzaamheidsgedachte verder door te trekken werd contact gelegd met Van Dalen Installatietechniek uit Twello. Van Dalen is gespecialiseerd in duurzame technische installaties voor woningen en grotere gebouwen zoals kantoren, onderwijsinstellingen en bijvoorbeeld parkeergarages. Al snel werd het plan gesmeed om het gebouw te voorzien van zonnepanelen. De panelen werden professioneel aangebracht door Van Dalen en na de eerste zomer mogen we wel zeggen dat er al flink wat energie is opgewekt bij Trias, wat ten goede komt aan de verenigingskas.
Wat ook ten goede komt aan de vereniging is dat na de samenwerking met Van Dalen het installatiebureau zich bereid toonde om de jeugdafdeling van Trias te ondersteunen. Voorzitter Bas von Pickartz toont zich uiterst tevreden: “Het is natuurlijk prachtig dat een bedrijf als Van Dalen haar naam wil verbinden aan onze jeugdafdeling. Wij zijn daar als tafeltennisvereniging trots op en uiteraard helpt dit om de jeugdafdeling met al haar activiteiten, trainingen en benodigde clubmaterialen draaiende te houden.” Inmiddels lopen alle 25 jeugdleden van Trias en hun begeleiders in de nieuwe kleding met het logo van Van Dalen op de rug.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kerstzang Inloopmiddag Martinuskerk

TWELLO-

Op zondag 15 december vindt in de Martinuskerk in Twello weer de traditionele Kerstzang Inloopmiddag plaats. De Kerstzang wordt ook dit jaar verzorgd door drie koren: Het Martinuskoor, het shantykoor De Trossen Los en het koor Twello Vocaal en soliste Karin van der Veer.

Het optreden van de koren en de soliste is verdeeld in verschillende kleine blokken. Het programma bevat ook een aantal welbekende, traditionele kerstliederen. Die kunnen de aanwezigen tijdens de samenzang vrolijk, uit volle borst en enthousiast meezingen. Deze Kerstzangmiddag heeft een zogeheten vrije inloop. Belangstellenden kunnen zelf bepalen wanneer en hoe lang zij aanwezig willen zijn. De aanvang is om 13.30 uur en de zangmiddag eindigt om 15.30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. De toegang gratis, maar een vrije gift is welkom.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

The Celtic Tribe gaat op 22 december muzikale verhalen vertellen ‘A Celtic Christmas’ in dorpskerk W

WILP- ‘Mensen worden meegenomen op een muzikale reis, waar ze enorm van zullen genieten!’ Die belofte kan The Celtic Tribe alvast doen, vooruitlopend op het unieke en veelbelovende concert in de akoestisch fenomenale Romaanse kerk van Wilp. Over sprookjes, over vliegende draken en de legendarische eenhoorn, over de oude tijden en volkeren van weleer. Mythen, sagen en gedichten welke je meenemen in een ongekende, adembenemende muzikale beleving.

De liefde voor Keltische en Ierse muziek

Michiel Nijs, Mandy Rotgans, Karel Tadema en Sandra de
Bruin treden, in verschillende formaties, al langer samen op. Van grote
muziekprojecten, musicals, popmuziek tot straattheater. Vier beroepsmusici, die
hun sporen dik verdiend hebben, delen hun voorliefde voor Keltische en Ierse
muziek. Muziek met een verhaal, ieder muziekstuk een prachtig boek. Veel
teksten zijn geschreven door een goede vriend, de bekende Schotse dichter
Charles M Moore. De bandleden schreven de muziek op meerdere van zijn verhalen.

Schotse dichter Charles M Moore

‘Beneden bij de rivier, in de groene vallei bij het bos
van Blue Bell, waar de wilgentakken sidderen in de omgeving van hoge eiken.
Waar de feeën dansen en spelen, daar is waar je de schoonheid zult vinden van
de eenhoorn.’ Een vrije vertaling van een strofe uit een van de gedichten van
Charles M Moore. Een van zijn gedichten genaamd ‘Avalon’ kreeg de aandacht van
de band. Ze zochten contact met de dichter, welke zich niet makkelijk liet
‘vangen’. Het was een testcase, zo verklaarde Charles later. Hoe graag wil je
mijn teksten gebruiken voor jullie muziek. De band en dichter troffen elkaar in
Amsterdam en inmiddels zijn er een vijftiental gedichten verwerkt in de muziek
van The Celtic Tribe.

De musici

Michiel Nijs is drummer en kan alle stijlen spelen.
Michiel verstaat als geen ander de kunst van het zachtjes kunnen drummen, wat
essentieel is om daarmee de bijzondere Keltische muziek te kunnen ondersteunen.
Mandy Rotgans is zangeres en treedt al vele jaren op als soliste in uiteenlopende
muzikale projecten. Ze heeft zowel lichte als klassieke scholing gehad en haar
stem is gemaakt voor de muziek van The Celtic Tribe. Karel Tadema is een
veelzijdige gitarist die zowel de akoestische-, elektrische- als ook basgitaar
bespeelt. Daarnaast is hij werkzaam als docent, dirigent en componist. Sandra
de Bruin is allround pianiste, componiste en muzikaal leidster bij verschillende
muziekprojecten. Als dirigente is ze verbonden aan meerdere zanggroepen.

Uniek kerstconcert vol beleving

The Celtic Tribe heeft al meerdere optredens verzorgd en
ook voor het jaar 2020 staan concerten geboekt. Het concert van 22 december is
echter uniek, omdat in het repertoire ook sfeervolle kerstnummers zijn
opgenomen. Uiteraard wordt de kerk voor deze gelegenheid extra feestelijk
aangekleed. Het is niet voor niets, dat gekozen is voor de kerk in Wilp. De
akoestiek is uniek en het gebouw beschikt over een vleugel, waarbij de
sfeervolle locatie eveneens erg belangrijk is.

Historische concertzaal

De eerste stenen voor de kerk in Wilp werden al in de 11e
eeuw gelegd en is daarmee een van de oudste kerkgebouwen van Nederland. De kerk
is gesticht door Lebuïnus op een plek, waar twee leylijnen kruisen. Of men dit
gelooft of niet, velen zweren erbij dat de verhoogde energie ten gevolge

hiervan, in en naast de kerk voelbaar is. Zeker is dat
muziek maken en luisteren op deze plek iets

met je doet.

Wie nog kaarten wil bestellen

De verkoop van de kaarten (15 euro per stuk) is inmiddels
al gestart en meer dan de helft van de beschikbare zitplaatsen is verkocht. Wie
nog een kaartje wil bemachtigen, kan deze bestellen door een email te sturen
aan theceltictribe@hotmail.com. De kerk is open vanaf 16.30 uur, het concert
begint om 17.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

TC Sinterklaas pakt uit

TWELLO-

De paginagrote advertentie van de TC winkeliers in het Voorster Nieuws van 27 november j.l. heeft zijn doel niet gemist. De actie: ‘’Wie verdient volgens jou een Sinterklaaspakket’’ lokte tal van lezers om de actiebon in te vullen om een Sinterklaaspakket cadeau te doen aan iemand die het volgens de inzender verdient. Op 5 december was het zover en werden de pakketten uitgedeeld aan de uitverkorenen.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Oecumenische KerstSamenZang 2019

KLARENBEEK-

Op de 3e Adventszondag 15 december 2019 om 18.30 wordt de 24e Oecumenische KerstSamenZang gehouden in Het Boshuis in Klarenbeek. Het thema dit jaar is “Gewoon… of toch heel bijzonder” met als voorganger pastor Wilma Steenbeek uit Putten verbonden aan de streekgemeente Klarenbeek-Voorst-Wilp. Zoals ieder jaar begeleidt Muziekvereniging Klarenbeek o.l.v. Inge Lage Venterink de samenzang en zal het Kinderkoor van Muziekvereniging Klarenbeek o.l.v. Alette van den Brul eigentijdse en vrolijke kerstliedjes ten gehore brengen. Na afloop kunt u onder het genot van een kopje koffie/thee/ranja nog even napraten. De toegang is vrij en iedereen is welkom en wordt van harte uitgenodigd om samen te zingen, bidden en te luisteren. Graag tot 15 december.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Samen kerststukjes maken

WILP-ACHTERHOEK-

Wie een beetje over `groene vingers` beschikte en de nodige creativiteit, kon afgelopen donderdag een kerststukje maken in Wilp-Achterhoek. Tijdens de maandelijkse bijeenkomst was er niet alleen koffie maar lagen ook allerlei materialen op tafel om iets moois in elkaar te zetten. Onder leiding van Gerda Jacobs en Ans Streppel werd duidelijk uitgelegd hoe een kerststuk moet worden vorm gegeven. Uiteraard hielp men elkaar om er iets moois van te maken. Aan het eind van de middag kon iedere deelnemer met een fraai kerststuk naar huis.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Wedstrijdoverzicht

Activia

Zondag 15 december

14.30 Turkse Kracht 1 – Activia 1

10.30 Activia VR – Zutphen VR

CCW ’16

Zondag 15 december

14.00 IJsselstreek 1-CCW 1

11.30 Terwolde Vr.1 - CCW Vr.1

11.15 WWNA Vr. 1 - CCW Vr.2

Teuge

Zaterdag 14 december

15:00 Teuge 1 - Otterlo 1

14:30 Teuge 4 - AZC 3

Vrouwen

14:00 DZC 3 - Teuge 1

Terwolde

Zondag 15 december

14.00 Epse 1 – Terwolde 1

Vrouwen

11.30 Terwolde 1–CCW 1

Twello

Zaalvoetbal Zuiderlaan

Vrijdag 13 december

19.30 Twello 1 – Apeldoorn 5

20.30 Twello 2 – Teuge 1

elders

19.00 SMR 4 – Twello 5

20.00 Excudiantes 3 – Twello 4

Veldvoetbal

Zondag 15 december

09.30 WSV 10 – Twello 3

14.00 Twello 1 – WWNA 1

Dinsdag 17 december

20.00 Twello 1 – Vaassen 1

VenL

Zondag 15 december

10:00 V en L 3 - De Gazelle 3

11:15 Eibergen VR1 - V en L VR1

14:00 Vilsteren 1 - V en L 1

Voorwaarts

Donderdag 12 december

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS 3-Dros Alterno DS5

19.00 Voorwaarts DS 7-Bruvoc DS3

19.00 Voorwaarts DR2-Dash DR1

21.00 Voorwaarts HS 2-Dynamo A HS6

21.00 Voorwaarts HS4-DIO Ugchelen HS2

Vrijdag 13 december

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW T 1/ADAS Groep-AGOVV 1

Zaterdag 14 december

Handbal Jachtlust

20.00 Fit&Fun Voorw DS1-Borhave DS1

Zondag 15 december

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts T 10-Loenermark 5

11.30 Voorwaarts T 2-ATC 2

Handbal Jachtlust

11.00 Voorwaarts DS3-CVO DS2

12.10 Voorwaarts DS2-Ha-STU DS2

13.20 Voorwaarts DS5-Plus S.Heeten DS4

14.30 Voorwaarts DS4-Klarenbeek DS2

woensdag 11 december

Deel dit bericht

POLDER NIJBROEK - EEN RIJK LANDSCHAP

NIJBROEK-

In april 2018 is het project “Aan de slag met de toekomst van

Nijbroek” gestart. Met de inwoners werd nagedacht over de toekomst van de
polder, die in de 14de eeuw werd ontgonnen. In verscheidene vergaderingen in
steeds een vol Dorpshuis kwamen veel goede ideeën naar voren en daaruit kwamen
drie projectgroepen voort. Twee daarvan werken aan toekomstplannen met
betrekking tot wonen en verblijven en een derde groep heeft zich tot doel
gesteld om het toch al prachtige landschap nog verder te verrijken door de biodiversiteit
ervan te verhogen.

Een vijftiental vrijwilligers bemensen dit project met de zeer
toepasselijke naam “Een rijk Landschap”. Maar ze hoeven dit niet
alleen te doen. Cor Heidenrijk en Ron Kamperman, beiden van de agrarische
natuurvereniging VeluweIJsselzoom, geven op een fantastische wijze
ondersteuning aan dit team.

Iedere inwoner van de gemeente Voorst kan met recht trots zijn op de
verkiezing van onze gemeente tot de groenste van Europa. Aan dit groen wil de
projectgroep “Een rijk Landschap” een nog diverser aanzien geven. En
dat is helemaal in de lijn van het beleid van de gemeente, die de ingediende
plannen van harte ondersteunt. Gemeente en ook de provincie Gelderland hebben
subsidies voor een aantal plannen toegekend.

Herstel landschap
-> Verbetering biodiversiteit

De hoogstamfruitbomen die je tot in de 20ste eeuw in het
polderlandschap van Nijbroek aantrof, zijn om economische redenen verdwenen.
Maar hoe mooi zou het zijn als deze weer zouden terugkomen. En daar is de
werkgroep mee bezig. Ze zullen worden aangeplant langs openbare wegen en
fietspaden, zodat voorbijgangers vrij van het fruit kunnen pakken. Fruit dat
blijft liggen, is bestemd voor dieren en insecten. Ook bij boerenbedrijven en
mensen met grote tuinen kunnen dit soort bomen worden aangeplant. Wie daarvoor
kiest, kan van de subsidieregeling gebruik maken. Een aantal inwoners heeft
hier al positief op gereageerd. Als je twijfelt om hoogstamfruitbomen aan te
schaffen, kom dan naar de cursus die de Hoogstambrigade begin volgend jaar in
het Dorpshuis organiseert. Je krijgt dan alles te horen over aanplant,
subsidies en onderhoud.

Deze hoogstamfruitbomen zullen bepalend zijn voor het terugbrengen van
de cultuurhistorische waarde van het landschap. En ook hagen zijn daarvoor
onontbeerlijk. Gelukkig dacht de gemeente daarin mee en men heeft een subsidie
toegekend voor het aanleggen van maar liefst 1500 meter struweelhaag en nog
eens 1000 meter meidoornhaag.

Het komende jaar zullen er op diverse plaatsen wilde bloemen worden
ingezaaid. Een van die plaatsen die daarmee wordt opgevrolijkt is de bongerd in
het nieuwbouwwijkje. Je zou misschien niet zo gauw denken aan het kerkhof.
Omdat het achterste gedeelte daarvan de komende jaren nog niet gebruikt zal
worden, is er besloten om daar een bloemstrook aan te leggen en om er een
aantal lindebomen te planten.

Zo kan in de polder het leefgebied van de insecten verder verbeterd
worden. Want als er een lange bloeiboog is, d.w.z. als er gedurende het gehele
jaar een zo groot mogelijke variatie aan bloemen met hun nectar en stuifmeel
beschikbaar is, dan zullen er meer insecten zijn. Daardoor kan de ecologische
kringloop op gang gebracht worden. Er komen meer zoogdieren, meer amfibieën,
zeker wanneer ook de geplande drie kikkerpoelen of veedrinkplaatsen eenmaal
zijn aangelegd. En het kan niet uitblijven, dat er dan nog meer zangvogels in
het gebied komen, naast uilen, kleine roofvogels en marterachtigen.

Klompenpad - ook
voor kinderen

Een subgroep binnen “Een rijk Landschap” houdt zich bezig
met het klompenpad van Nijbroek. Dat begint bij de middeleeuwse kerk en de
wandelroute heeft de vorm van een acht (9 km in zuidelijke en 5 km in
noordelijke richting). Het is jammer dat een bestaande kikkerpoel aan de
noordkant van het pad langs de Wetering nooit in de route is opgenomen. Dat
gaat nu alsnog gebeuren en daar komt ook een rustplaats.

Vrijwel uniek in Nederland wordt het klompjespad, een wandeling voor
kinderen. Vanaf de speeltuin gaat het naar de Wetering om of wel via het
Geersepad terug te keren of om door te lopen naar de Hertenboerderij. De
kinderen kunnen onderweg kleine opdrachten uitvoeren om zo met hun ouders de
natuur van de polder te ervaren.

Gezien de eerste positieve reacties verwacht de werkgroep “Een
rijk Landschap” dat veel inwoners in de Polder Nijbroek, die daartoe de
mogelijkheid hebben, enthousiast zullen zijn om ook op hun erf
hoogstamfruitbomen of heggen aan te planten dan wel bloemstroken aan te
leggen. Het herstel van het landschap
brengt de cultuurhistorische waarde in de polder terug, zodat elke wandelaar en
fietser er nog meer van kan genieten.

Op de kerstmarkt op vrijdag 13 december staat het team van “Een
rijk Landschap” klaar om u persoonlijk over de plannen en de voortgang
ervan te informeren. Kijkt u ook eens hoe dynamisch Nijbroek in beweging is op
de prachtige site www.poldernijbroek.nl

woensdag 11 december

Deel dit bericht

SV Twello JO17-2 (officieus) kampioen

TWELLO-

Na 10 gespeelde wedstrijden en 28 punten is sv Twello JO17-2 officieus kampioen geworden in de 4e klasse. Met nog 1 wedstrijd te gaan, 3 punten voor op de concurrent en een positief verschil in doelsaldo van 22 doelpunten kan dat niet meer mis gaan. Het team heeft het kampioenschap gevierd in de horeca van SV Twello en aanstaande vrijdag vieren de spelers en begeleiding gezamenlijk nog een mooi feestje met een muziekje, hapje en drankje. Met de teamspirit zit het wel goed. De basis van het kampioenschap ligt in het voor elkaar door het vuur willen gaan, en elkaar willen helpen in de wedstrijden. Positief blijven ook bij een tegenslag en niet op elkaar mopperen. De goede sfeer en de daarbij behorende resultaten zijn daar een mooi gevolg van. Daarnaast traint het team, onder leiding van kwalitatieve goede trainers, twee keer per week en vaak zijn alle spelers aanwezig. En dat zie je terug in het veld. Mocht je denken, daar wil ik ook onderdeel van zijn, neem contact op via leden@svtwello.nl. En wie weet, speel jij straks ook in een kampioensteam.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Dag van de Bieb: zaterdag 21 december 2019

Dag van de Bieb: rustpunt en baken

In de wereld van nu - die door de digitale revolutie zo snel veranderd - is een vast baken De Bibliotheek. Hier kun je rustig rondneuzen, activiteiten volgen, boeken lezen en mensen ontmoeten. Het belang van de Bibliotheek als rustpunt en veilige haven vandaag de dag is groot. En dat al generaties lang. Om deze plek te waarderen is 21 december 2019 uitgeroepen als Dag van de Bieb.

Word lid van de Bieb van Nu

De Bieb van Nu is de plek waarin u kunt ontdekken, ontmoeten & ontspannen. Kom ook even langs op zaterdag 21 december in onze Bibliotheken in Brummen, Eerbeek en Twello. De koffie staat klaar met een kleine lekkernij erbij!
Wilt u ook lid worden van de Bieb van Nu? Meld u dan voor 15 januari 2020 aan en ontvang een gratis welkomstcadeau. Kijk op: www.geldersebibliotheken.nl/ebookbieb.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

De HandbalNL handbalbus komt naar De Kopermolen

KLARENBEEK-

Op dinsdag 10 december komt de HandbalNL handbalbus naar De Kopermolen in Klarenbeek om de gymlessen over te nemen! In plaats van de gymles krijgen de leerlingen op deze dag een handbalclinic. De clinic staat volledig in het teken van plezier maken en de handbalsport leren kennen.

Ruim 450 scholen hebben zich aangemeld voor de handbalbus, na loting is De Kopermolen uitgekozen om de handbalbus te ontvangen!
De HandbalNL handbalbus is een initiatief van het Nederlands Handbal Verbond. Deze bus gaat door het land rijden tijdens het wereldkampioenschap van de Oranjedames (30 november tot en met 15 december) en het Europeeskampioenschap van de Oranjeheren (10 januari tot en met 26 januari).

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Van Dalen Installatietechniek ondersteunt jeugdafdeling Trias

TWELLO- Tafeltennisvereniging Trias bestaat al 45 jaar en is sinds 1989 gevestigd aan de Stinzenlaan in Twello. Het gebouw had van oorsprong een dak met asbesthoudende platen. Ook de isolatie liet te wensen over. Daarom is in het afgelopen jaar het dak vervangen.

Om de duurzaamheidsgedachte verder door te trekken werd contact gelegd met Van Dalen Installatietechniek uit Twello. Van Dalen is gespecialiseerd in duurzame technische installaties voor woningen en grotere gebouwen zoals kantoren, onderwijsinstellingen en bijvoorbeeld parkeergarages. Al snel werd het plan gesmeed om het gebouw te voorzien van zonnepanelen. De panelen werden professioneel aangebracht door Van Dalen en na de eerste zomer mogen we wel zeggen dat er al flink wat energie is opgewekt bij Trias, wat ten goede komt aan de verenigingskas.

Wat ook ten goede komt aan de vereniging is dat na de samenwerking met Van Dalen het installatiebureau zich bereid toonde om de jeugdafdeling van Trias te ondersteunen. Voorzitter Bas von Pickartz toont zich uiterst tevreden: “Het is natuurlijk prachtig dat een bedrijf als Van Dalen haar naam wil verbinden aan onze jeugdafdeling. Wij zijn daar als tafeltennisvereniging trots op en uiteraard helpt dit om de jeugdafdeling met al haar activiteiten, trainingen en benodigde clubmaterialen draaiende te houden.” Inmiddels lopen alle 25 jeugdleden van Trias en hun begeleiders in de nieuwe kleding met het logo van Van

woensdag 11 december

Deel dit bericht

NAJA

DE VECHT- V en L JO 15 najaarskampioen

Afgelopen zaterdagmiddag stonden de supporters met twee rijen dik langs de lijn bij de kampioenswedstrijd van V en L JO 15 tegen JO15 van Almen-Harfsen. Bij winst zouden onze jongens alle wedstrijden in deze competitie gewonnen hebben en zouden ze kampioen worden, met komende zaterdag zelfs nog een wedstrijd te spelen. Spannend dus. Maar al vrij vroeg in de eerste helft opende V en L de score en werd het al 1-0. Maar daarna duurde het nogal voordat we weer konden juichen en de spanning steeg. Dan maar de rust in met voor beide partijen pep-talk . Vlak na de rust werd er vlot de 2-0 gescoord, maar Almen-Harfsen liet zich niet op de kop zitten en kwam een paar keer gevaarlijk voor het V en L doel. Maar tot scoren kwam het niet en V en L liep verder uit…de eindstand was 5-0!!!Verdiend kampioen dus…de mega Beker van de V en L ondernemers werd uitgereikt en van de ouders kregen de spelers zelf allemaal een beker en een Kampioensshirt. En daarna op de platte wagen, compleet met slingers en een bonke muziek over de Vecht en de Beemte, het thuisfront van de meeste spelers. Koud maar volop genoten kwamen de spelers met leiders en vlagger terug in de kantine waar ze nog getrakteerd werden op lekkere patat en een snack. Kortom een niet te vergeten middag voor JO 15 en ouders.!

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kerstmarkt Terwolde Gezellige kerstmarkt in en rond de Cosmas en Damianuskerk

TERWOLDE-

De kerstmarkt in Terwolde die jl. weekeinde werd gehouden is een eclatant succes geworden. Ondanks het gure weer wisten velen de weg naar de markt te vinden, waarbij vooral de producenten van warme gerechten een mooie omzet konden realiseren. Er was niet alleen een keur aan kerstgerelateerde artikelen te bemachtigen. Er viel ook veel bij te praten en te genieten van de sfeer die onlosmakelijk met kerstmarkten verbonden schijnt. Er viel bovendien volop van het culturele kerstarrangement te genieten. Er was een heuse battle der koren. Niet alleen de plaatselijke zangvereniging Eendracht liet een keur van liederen horen, alles onder leiding van hun dirigent Hans Mol, ook de eveneens plaatselijke zanggroep Inspiration liet zich van haar beste kant horen, terwijl een geweldig opererend popkoor een anders klinkende noot toevoegde. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam een heel peloton midwinterhoornblazers de weemoedige olde roop naor ’t licht vertolken. Een potpouri van klanken, die vreemd genoeg toch uitstekend bij elkaar bleken te passen.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Oliebollenactie VV Voorst

VOORST-

Na het succes van vorige jaren gaan ook dit jaar de (jeugd)leden van de Voetbal Vereniging Voorst langs de deuren in Voorst, Empe en omgeving met heerlijke oliebollen. Samen met De Soete Suikerbol uit Twello zorgt de vereniging voor nog meer oliebollen dan vorig jaar, zodat ze geen nee hopen te verkopen.

Nieuw dit jaar is dat grote bestellingen mogelijk zijn vanaf 9 zakken (vanaf € 30,-). De prijs per zakje (5 stuks) bedraagt namelijk € 3,50,- en de aanbieding is drie zakken voor € 10,-. Wilt u vooraf bestellen en zeker zijn van heerlijke oliebollen tijdens de jaarwisseling? Stuur uw bestelling naar oliebollenactie@vvvoorst.nl voorzien van uw naam, adres en het aantal zakjes dat u wilt bestellen. Vooraf bestellen kan tot uiterlijk zaterdag 20 december 2019. Steun de vereniging en bestel! Of koop op zaterdag 28 december als de voetballers bij u aanbellen!

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Een prachtig initiatief, recht vanuit het hart Kerstlunch voor mensen die wel wat extra’s kunnen geb

TWELLO- Donderdag 24 december, de dag voor Kerst, zetten Jenny de Jong en Tiara Dijkhof de deuren van winkel La Joy open voor een warmhartige Kerstlunch. Op deze prachtige locatie, in het centrum van Twello, zullen binnen de in kerstsfeer gedekte tafels klaarstaan. De kerstlunch begint om 12.30 uur en zal rond 14.00 uur worden afgesloten. De deelname is gratis! Een initiatief, waarbij het hart van de beide dames spreekt!

In de periode rondom Kerst zijn er mensen, die de gezelligheid en warmte missen zoals je dit iedereen zou gunnen. Juist voor deze mensen wordt de kerstlunch aangeboden. Een warme sfeer en lekkernijen uit de buurt, speciaal voor mensen die wel wat extra’s kunnen gebruiken tijdens de Kerstdagen. “In ons werk staat altijd het sociale aspect centraal. Kerst is toch een moment van licht, dat gunnen we iedereen!” aldus het tweetal.

De sfeervolle entourage in de winkel leent zich perfect voor deze happening. Er worden drie grote tafels gedekt, waar plek is voor in totaal 18 gasten. Elk van de 18 plekken is bedoeld voor iemand die een warm hart wordt toegedragen. Voor bijvoorbeeld iemand die alleen is, waarbij eenzaamheid of sociaal isolement een rol spelen.

Wil je iemand aanmelden? Dat kan bij Jenny of Tiara. Opgave uiterlijk woensdag 18 december via tiara@krachtzieners.nl of loop even binnen in de winkel van Jenny aan de Dorpsstraat 26 B in Twello.

Na deze Kerstlunch houdt het niet op!

Jenny en Tiara willen hier een vervolg aan geven, zodat ze er vaker voor mensen kunnen zijn. Zo is er in de winkel altijd een gezellige koffiehoek waar je even neer kan strijken voor een kop koffie, thee of een gezellig praatje. Aansluitend kan je in het voorjaar plaatsnemen op de achterbank van de Gelukseend, die speciaal in de regio Voorst rondrijdt. Voor degenen die er eens even uit willen, nog eens dat ene mooie plekje willen bezoeken of gewoon een mooi gesprek willen hebben. Oftewel, momentjes van geluk!

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Al 50 waaghalzen voor Nieuwjaarsduik in Bussloo

BUSSLOO-

Op 1 januari gaan we met elkaar het nieuwe jaar induiken op Bussloo, met de Voorster Nieuws Nieuwjaarsduik! Misschien heb je de spandoeken al zien hangen in Twello en omgeving?

Inmiddels zijn er al 50 waaghalzen die zich hebben ingeschreven om het koude water te trotseren op 1 januari 2020 om 13.30 uur!
Samen maken we er een feestje van!! We gaan een superleuke warming up verzorgen op het strand en uiteraard na afloop “verzorgen” we je met warme chocomelk, glühwein, thee en natuurlijk een oliebol of appelflap! Bij inschrijving ontvang je een saunavoucher van Thermen Bussloo en een warme muts!

Durf jij het ook aan? Deelname kost €7,50 per persoon en inschrijven kan snel via de website www.startfinish.nl.

De halve marathon keert terug in Twello!
De halve marathon keert weer terug in Twello, op zondag 19 januari met de Expert Twello Nieuwjaarsloop. Ontdek jij de mooiste plekjes in en rondom Twello?

Naast de halve marathon hebben we ook nog de 5 en 10 kilometer hardlopen, waar je een snelle tijd kunt neerzetten. Voor de jeugd is er een kidsrun over 1000 meter. Alle hardloopafstanden zijn in de middag, vanaf 12.00 uur.

In de ochtend hebben we schitterende wandelroutes uitgezet, van 5, 10 en 21 kilometer. Deze routes gaan over geheel verharde wegen en fietspaden rondom Twello.

Meedoen? Schrijf je dan snel in via www.experttwello-nieuwjaarsloop.nl

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Mooie overwinning Voorwaarts

TWELLO-

De cijfers liegen niet. Een 4-0 thuiszege tegen directe concurrent De Zweef om een langer verblijf in de eerste klasse smaakt natuurlijk zoet. Dit had Voorwaarts hard nodig. De laatste weken werd het spel beter en groeide het vertrouwen, maar het moet toch nog vaker omgezet worden in punten.

Pim Havekes bekeek tot voor kort de verrichtingen van zijn collega’s vanaf de zijlijn. Een blessure hield hem dit seizoen langdurig aan de kant. En na twee potje in het tweede elftal in november mocht hij 24 november zijn rentree in het eerste elftal maken. En hoe! Dat werd direct een eclatante overwinning met 6-0 zege op FC Winterswijk. Een week later in de ‘dying seconds’ onderuit in Bemmel en deze zondag 8 december opnieuw een overduidelijke 4-0 thuiszege tegen de Zweef. Geen slechte cijfers voor de jongeling van 20 jaar. Voorwaarts heeft met de zege een belangrijke stap gezet om uit het beeld van de staartploegen te geraken.

Pim vond zijn optreden vandaag aardig goed. Dat betekent op z’n Twello ’s dat het heel goed ging. Pim: “Weinig weggegeven en de assist bij het laatste doelpunt.” Goede cijfers dus en net geen man of the match. Goed ingewijden spraken over een close call, want in het kielzog van tweevoudig doelpuntenmaker Bruce Schotman had ook Pim met de eer kunnen strijken. Volgens Pim was Voorwaarts bovenliggend in de eerste helft, maar kon het pas na 25 minuten een duidelijke kans toevoegen aan de statistieken. Ismar Maglajlic creëerde, maar kon het niet afmaken. Dat deed Bruce Schotman wel na 39 minuten op assist van dezelfde Ismar. Een opsteker voor rust, want Voorwaarts had wel veelvuldig balbezit, maar had weinig diepte en daarmee dreiging in het spel. Ruststand 1-0.

Na rust een doelgerichter Voorwaarts. Meer dreiging en ook al snel succesvol. In de 49ste minuut verzilverde Bruce een vrije trap van Rick Timmermans, 2-0. Even later is het opnieuw raak. Nu is het Rick Timmermans die met een fraaie vrije trap de 3-0 weet binnen te schieten. Pim: “We moesten in totaal twee kansen toestaan in de tweede helft en konden zelf nog een keer scoren.” In de 76ste minuut verlengde Pim een corner en Luuk Grieving kon nu doeltreffend afronden, 4-0. De slagroom op de taart van deze middag. Voorwaarts kan volgende week aansluiting vinden met de middenmoot. In een rechtstreeks duel met Stevo kan het naast de mannen uit Geesteren komen.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kersthike van De Vundelaar

TWELLO-

Op zaterdag 14 december is de jaarlijkse ‘Kersthike’ van Scoutinggroep De Vundelaar. Een traditie in de geschiedenis van de vereniging. Deze middag gaat alle jeugd tot 15 jaar met elkaar een nu nog geheime actie doen in het dorp van Twello. Vind je het leuk om te kijken, dan ben je van harte welkom rond 14.30 uur in het centrum van Twello! Alle speltakken doen mee, van de jongste Bevers tot de Zeeverkenners en de Vunda’s.

Alle leden gaan vervolgens gezamenlijk stamppot eten in het clubgebouw aan de Kerklaan, waarna de actie aan de oudere leden (boven de 15 jaar) wordt overgedragen.

Interesse om lid te worden? Kijk op onze vernieuwde website www.vundelaar.nl!

woensdag 11 december

Deel dit bericht

KAMP

TWELLO- Voorwaarts JO12-1 Kampioen

Afgelopen zaterdag vierde JO12-1 hun kampioenschap. Met nog twee wedstrijden te spelen wisten ze twee weken geleden al dat ze kampioen zouden worden dit seizoen. Geen wedstrijd hebben ze verloren. 11 wedstrijden gespeeld en 33 punten mee naar huis genomen. JO12-1 ongeslagen kampioen, dit was een top seizoen. Met dit spandoek op de wagen, reden ze met hun trainers door het dorp Twello om dit te vieren. Met muziek, een mooie wagen gerealiseerd door Guido Berends, versiering en een stel uitbundige jongens groot feest. Wij willen nogmaals onze dank uitbrengen aan Benno, Stefan en Pierre en Mick. Met hun tomeloze inzet hebben ze de jongens op een mooi niveau gebracht.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Muzikale oliebollen

TWELLO- Oliebollen en appelbeignets passen bij de tijd van het jaar als muziek bij Cadenza. In de komende week komen leden van Cadenza huis-aan-huis langs. Ze noteren de bestelling en komen de verse lekkernijen langs brengen vanaf 30 december.

Cadenza gebruikt de opbrengst om ook in 2020 weer mooie concerten te organiseren, zoals een speciaal bevrijdingsconcert op 5 mei. Een van de leden gemist? Bestellen kan tot 20 december ook via de site www.cadenzatwello.nl

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kerstfilm The Nativity Story in de Dorpskerk

VOORST-

The Nativity Story, is een dramatische en fascinerende verfilming van de geboorte van Jezus. De film vertelt het verhaal van de miraculeuze zwangerschap, de moeilijke en gevaarlijke reis van Maria en Jozef naar Bethlehem en de geboorte van Jezus. Het beroemdste verhaal over liefde en lotsbestemming, over onheil en onderdrukking en over een kind dat de geschiedenis van de wereld zou veranderen.

Op zaterdag 14 december om 19.00 uur op megascherm in de verwarmde dorpskerk van Voorst. De toegang is gratis voor iedereen ouder dan 6 jaar.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kerst-drop-in op BSO De Kruimelkring

TWELLO- De BSO van Kindercentrum de Kruimelkring houdt op de twee dinsdagen in de Kerstvakantie weer een drop-in voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar. Want aan de gezellige dagen in december gaan vaak wat stressvolle uurtjes vooraf. Hoe fijn is het dan om de handen even vrij te hebben en de kinderen tegelijkertijd een heerlijke vakantiedag te bezorgen? Of willen de kinderen er even uit om lekker ergens te gaan spelen? Of wil je gewoon kennismaken met de BSO van kindercentrum de Kruimelkring? Dat kan tijdens de drop-in op dinsdag 24 en dinsdag 31 december!

Gevarieerd programma

De leidsters van de BSO van Kindercentrum de Kruimelkring zorgen op deze dagen voor een feestelijk programma vol leuke activiteiten.

Op 24 december kun je kerstkransjes en -koekjes bakken in de kinderkeuken, potjes versieren, kerststerren maken en leuke kaarten knutselen voor kerst of nieuwjaar, marshmallows roosteren boven een vuurkorf en er draait een leuke kerstfilm in de kinderbios.

Op 31 december worden er in de kinderkeuken appelflappen gebakken, Nieuwjaarswensenkaarten maken, ramen schilderen en “vuurwerk” knutselen. Ook dan draait er een leuke film in de kinderbios.

Prijzen

Er is een ochtendblok van 9.00 tot 12.00 uur, een middagblok van 13.00 tot 16.00 uur of een hele dag van 9.00 tot 16.00 uur. Kinderen die de hele dag op De Kruimelkring zijn krijgen een feestelijke lunch aangeboden. De kosten zijn € 7,50 per blok per kind. Er is plek voor maximaal 20 kinderen! Betalingen kunnen op de drop-in-dagen op De Kruimelkring gedaan worden.

Heeft jouw kind er zin in? Meld je dan snel aan via de website van Kindercentrum de Kruimelkring op www.dekruimelkring.nl.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Lezing muziekgeschiedenis bij Kunstkring in kerstsfeer

Live miniconcert in galerie de Statenhoed

Op zondag 15 december is om 14.00 uur de aanvang van weer een bijzondere lezing van en door musicologe Gerda Demey in de serie muziekgeschiedenis bij Galerie ‘ De Statenhoed’ aan de Dorpsstraat 11A in Twello over de componisten Beethoven en Schubert met als kers op de taart een live optreden.

Na het succes van de vorige lezing waarin de ontstaansgeschiedenis, de Gregoriaanse- de Renaissance- en de Barokmuziek besproken zijn, beluisterde het publiek de werken van de meest bekende componisten zoals Palestrina, Vivaldi, Haydn en Mozart. Deze keer komen Beethoven en Schubert aan de beurt.
De lezing wordt gegeven door de componist en musicoloog Gerda Démey. Deze lezing zal begeleid worden door live pianomuziek. Ed Krijgsveld zal het eerste deel uit de Sonate opus 90 van Beethoven laten horen en opus 94 deel 2 uit Moments Musicaux van Schubert. Verder zal er live ondersteuning zijn met klarinet van Rommie Eisma. Samen zullen Ed en Rommie ook Die marmotte van Beethoven vertolken.
U bent van harte welkom deze lezing bij te wonen op 15 december in het Atelier en café ‘De Statenhoed’ op 15 december Dorpstraat 11a Twello. Aanvang lezing : 14.00 uur ( inloop vanaf 13.30 ) Toegang voor leden en vrienden van de kunstkring gratis, niet leden 5,00 p.p.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Jurgen Wentzel nieuwe dirigent Fanfare Voorst!

VOORST-

Het Voorster Fanfare Orkest heeft een nieuwe dirigent. De leden van het orkest besloten unaniem dat Jurgen Wentzel hun nieuwe muzikaal leider is. Na een korte interim-periode zijn de leden en de dirigent tot de conclusie gekomen dat er een uitstekende basis is voor een langdurige samenwerking.

“Jurgen zorgt voor een geïnspireerd orkest en heeft in korte tijd al het nodige muzikale resultaat geboekt,” aldus voorzitter Dorine Lenssen. “We zijn blij dat we Jurgen aan onze vereniging kunnen binden en kijken uit naar een prettige muzikale samenwerking.”

Om Jurgen de gelegenheid te geven Voorst wat beter te leren kennen, bood de vereniging hem een pakket met lokale lekkernijen aan.

Passie voor muziek overbrengen

“Fanfare Korps Voorst heb ik in de afgelopen periode leren kennen als een enthousiaste groep mensen met de wil om goed muziek te maken” vertelt Jurgen. “Ik zie uit naar een fijne samenwerking waarin we kunnen werken naar muzikaal resultaat en de passie voor muziek over kunnen brengen op de bezoekers van onze concerten.”

Jurgen studeerde trombone aan het conservatorium van Arnhem en Groningen. Als beroepsmusicus speelde hij onder andere bij Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers en bij Het Gelders Orkest. Daarnaast studeerde Jurgen HaFaBra-directie in Enschede. Momenteel dirigeert Jurgen naast het Fanfare Orkest in Voorst, Harmonie Orkest Excelsior Losser en Harmonie Orkest Stedelijk Orkest Borne.

Tijdens het traditionele Kerstconcert in de Kerk van Voorst op zondag 15 december om 19.30 uur kan muzikaal kennis worden gemaakt met Jurgen. Zijn volgende optreden met het Voorster Fanfare Orkest is het Bevrijdingsconcert van het Fanfare Korps Voorst op zaterdag 18 april 2020. Ook kun je elke dinsdagavond vanaf 19.30 uur terecht in het Dorpshuis in Voorst om Jurgen met het Fanfare Orkest aan het werk te zien. Wie interesse heeft om zelf (vrijblijvend) een keer mee te spelen, is uiteraard meer dan welkom. Kom gewoon langs of neem eerst contact op via www.FanfareKorpsVoorst.nl.

Voorst daar zit muziek in! ♫♫♫

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Aanleveren redactie en advertenties in verband met feestdagen

TWELLO-

In verband met de a.s. feestdagen verschijnt de laatste uitgave van het Voorster Nieuws in 2019 op woensdag 18 december. De redactie verzoekt haar lezers en adverteerders hier rekening mee te houden en tijdig berichten en/of advertenties aan te leveren. Woensdag 8 januari 2020 vindt u de eerstvolgende uitgave van het Voorster Nieuws in uw bus.

Oudjaar special
Op maandag 23 december verschijnt er weer een Oudjaar Special. De directie van het Voorster Nieuws heeft hiertoe besloten om de periode tussen Kerst en Nieuwjaar op te vullen met een aparte uitgave.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Jubilarissen bij Vrouwen van Nu

WILP-

Tijdens de bijeenkomst van de Vrouwen van Nu, afdeling Wilp, werden kort gelden vier dames in het zonnetje gezet. Op de jubileumavond kregen Henny Nieuwenhuis, Hermien Haverhoek, Willy Aalpoel en Alie de Graaf een speldje en een bos bloemen aangeboden. De jubilarissen zijn allen al 40 jaar lid. Het hele jaar door organiseert de afdeling bijeenkomsten voor haar leden. Zo is er op donderdag 19 december een kerstviering in dorpshuis de Pompe. Aansluitend zal in de kerk het Nieuwsdienstkoor optreden.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

De Schaeck is veel meer dan alleen een zwembad

Maandagochtend half twaalf. Als ik zwembad De Schaeck binnenloop, staat Sjoukje me al op te wachten bij de kassa, haar haren nog nat van de les AquaJoggen die ze net gevolgd heeft. “Ik moet bewegen, daar voel ik me goed bij.” Vandaag praat ik met de fanatieke zwemster over waarom De Schaeck meer is dan alleen een plek om te zwemmen.

In de kantine nemen we plaats aan een tafel in de hoek. “Willen jullie een kopje koffie of thee?” de medewerkster van het zwembad is al ingelicht over onze komst. Sjoukje (70 jaar), is energiek en praat graag over haar geliefde zwembad. Ze is al 25 jaar een trouwe bezoeker. “Hoewel ik al geruime tijd in Colmschate in Deventer woon, kom ik toch nog altijd het liefst in Twello. Ik krijg hier een thuisgevoel. De medewerkers zijn open en toegankelijk. Ze groeten je. Ook toen ik nog werkte en daardoor nog niet zo vaak kwam zwemmen, werd ik toch altijd hartelijk en bij naam ontvangen door Janny van de kassa. Ze had altijd een praatje klaar. En nu is dat nog zo trouwens. Je voelt je hier geen nummer.”

Sjoukje is een sportieve vrouw. Ze noemt zichzelf en haar zwemvrienden ‘vitale oudere jongeren.’ Naast het zwemmen doet ze aan Dynamic Tennis, fietst ze graag en doet ze aan Nordic Walking. En met enige regelmaat gaat ze op vakantie. Op cultuurreis naar Macedonië bijvoorbeeld, of op fietsvakantie op Ibiza. Binnenkort gaat ze naar Thailand. “Ik ben druk met leven. Wat op mijn pad komt, doe ik. Want ik weet dat het ook zomaar afgelopen kan zijn.”

Zo’n drie tot vier keer per week doet Sjoukje aan verschillende aquasporten. “De afwisseling vind ik heerlijk. Bij elke les kan je op je eigen tempo meedoen. Bij blessures wordt er met je meegedacht en de oefening aangepast. En als je vindt dat er wel een tandje bij kan, kan je dat gewoon tegen de trainers zeggen. Daarbij vind ik het heel gezellig om na afloop koffie te drinken. Ik heb vaste clubjes waarmee ik dat doe. We zijn met allemaal no nonsense vrouwen, we lachen samen wat af. Veel van hen komen uit Deventer. En verder uit Twello en omgeving.

Toen mijn man ziek was, ging ik na het zwemmen direct naar huis. Maar na zijn overlijden haakte ik aan. Dat heeft me geholpen na zijn dood. Ik ben wel alleen, maar niet eenzaam. Hier zwemmen veel mensen met wie ik een goed contact heb. Met een groepje gaan we zelfs af en toe uit eten of bezoeken we een museum. En ik heb hier een goede vriendin aan overgehouden. En ik ben niet de enige hoor. Op maandag zit hier altijd een ander clubje na het AquaJoggen. Als één van de leden jarig is, trakteert die op bitterballen bij de koffie. Zo heeft elk clubje zijn eigen gewoontes, heel leuk vind ik dat.”

Sjoukje vindt de betrokkenheid die mensen hier tonen heel fijn. “Toen mijn man overleed had ik geen kaart naar het zwembad gestuurd. Toch waren Janny en zwemdocent Moniek bij de condoleance aanwezig. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Ze hadden de advertentie waarschijnlijk in de krant gelezen. En ook toen ik weer kwam zwemmen, kwamen van verschillende kanten mensen naar me toe om hun medeleven te tonen.”

“Mensen hebben oprechte belangstelling. Als iemand een tijdje niet geweest is, wordt daar altijd naar geïnformeerd. Ik vind het positieve sociale controle. Je bent nergens toe verplicht. Als je een keer geen koffie wil drinken, of een tijdje niet komt, vindt niemand dat een probleem. Maar je bent altijd welkom.”

Sjoukje heeft al menig vriend of vriendin meegenomen naar het zwembad. “Mensen zoeken na hun pensionering een nieuwe invulling van hun tijd. Dan laat ik ze zien hoe je bij het zwemmen het bewegen met het sociale kunt combineren. Sommigen zijn heel enthousiast, anderen gaan niet nog een keer mee.”

Sjoukje denkt dat het helpt dat je na de Aqualessen nog mag nazwemmen en gebruik kunt maken van het stoom- en bubbelbad. “Dat stimuleert dat mensen nog een praatje maken met elkaar. Daar is tijdens de les maar beperkt tijd voor.” En ook de extra activiteiten verbinden. “Laatst was er shopping en swimming. En we gaan ook eens zwemmen, lunchen en daarna een vogeltaart maken. Zo maak je ook eens contact met andere mensen. Het zwembad noemt zich het warmste bad van de regio en dat kan ik alleen maar onderschrijven.”

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Ontdek waar je eten vandaan komt IJsselvallei Boert en Eet Bewust

TWELLO-

Weet jij waar je eten vandaan komt? Heb je vragen over de manier waarop voedsel geproduceerd wordt in Nederland? Of heb je juist helemaal geen beeld? Enthousiaste boeren, tuinders en telers uit de IJsselvallei zoeken de verbinding. Zij brengen boeren en burgers dichter bij elkaar onder de noemer ’IJsselvallei Boert en Eet Bewust (IJBeEB)’.Het landelijke initiatief ‘Boert Bewust’ kent 10 streken, voornamelijk in Overijssel en Gelderland. Aan de oostkant van de IJssel, in Salland, loopt dit initiatief inmiddels al drie jaar. 70 boeren zijn aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust. Hoog tijd dat ook de IJsselvallei de boer-burger verbinding actief gaat opzoeken.

Evert Jan Aalpoel, melkveehouder uit Twello en voorzitter van het initiatief over het waarom van IJBeEB; “Er is veel te doen om de land- en tuinbouw in Nederland op dit moment. Om goed met elkaar in gesprek te blijven denken wij dat het belangrijk is onze deuren te openen en mensen kennis te laten maken met onze bedrijven. Andersom is het net zo belangrijk dat wij als boeren horen welke vragen en behoeften er zijn vanuit de samenleving. Met IJBeEB gaan we in gesprek met onze omgevingen laten we zien er op onze bedrijven gebeurt. Zo dragen we bij aan betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel”.

Activiteiten en visitekaartje

Alle boeren, tuinder en telers uit de IJsselvallei (van Hattem tot Rheden, tussen Veluwe en IJssel) kunnen meedoen aan IJBeEB. Voordat boeren kunnen deelnemen halen ze een Boert Bewust Score. Daarmee laten de deelnemers zien hoe hun bedrijf zich ontwikkelt op maatschappelijke thema’s zoals energie, dierenwelzijn en natuur. Boert Bewust boeren zijn niet beter dan boeren die niet deelnemen, zij zijn wel uitdrukkelijk het visitekaartje. Ook besteden Boert Bewust boeren tijd aan gezamenlijke activiteiten die goed aansluiten bij de omgeving.

In de zuidelijke IJsselvallei werden maandag 9 december j.l. vier veehouders gescoord. Bij Harry Bieleman, melkveehouder uit Teuge ging wethouder Pinkster van de gemeente Voorst op scoringsbezoek dat voor een gesprek aan de keukentafel en een rondgang over het bedrijf.

Meedoen?

Einde van dit jaar zijn de eerste 10 deelnemers van IJBeEB een feit. Begin 2020 zijn deze bedrijven te herkennen aan een Boert Bewust Bord op hun bedrijf. Ook gaat IJBeEB dan verschillende boer-burger activiteiten organiseren, bij voorkeur in samenwerking met lokale partijen. Interesse in deelname? Neem dan contact op via ijsselvalleiboerteneetbewust@gmail.com.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Latijns-Amerikaans koor brengt kerstliederen

WILP-

Het koor Volver, onder leiding van Gerard Schoren bezingt een Latijns-Amerikaanse kerst met voornamelijk Spaanstalige liederen uit alle hoeken van het ‘Latino-continent’. De bezongen boodschap is in dat werelddeel dezelfde als hier, maar hoe anders is de sfeer. Geen koude witte winternacht in een besneeuwd landschap, maar de klankkleur en sfeer van een ander klimaat en uitbundige volkeren. Naast een keur van vaak eeuwenoude liederen die zijn geworteld in de culturen van de Zuid-Amerikaanse volkeren, zingt het koor nu voor het eerst ook de parelen van de Argentijnse Navidad Nuestra, de kerstcyclus van componist Ariel Ramirez en tekstdichter Félix Luna, bekend van vertolkingen door Mercedes Sosa en José Carreras, en eveneens geliefd koorrepertoire. Volver is een gemengd koor dat inmiddels al acht jaar optreedt op uiteenlopende podia in Arnhem en de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Muzikaal leider Gerard Schoren maakt het merendeel van de arrangementen. Het concert is op 15 december en begint om 15.00 uur. Toegangsbewijzen in voorverkoop kosten € 10,- / CJP € 8,-. Aan de kassa € 12,50 / CJP 10,-

Kinderen tot 12 jaar gratis. Reserveren via www.volverkoor.nl

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Huisartsenpraktijk Smit en Bogchelman te Klarenbeek

KLARENBEEK-

De huisartsen zijn afwezig van maandag 23 tot en met vrijdag 27 december. Voor dringende zaken die niet kunnen wachten kunt u contact opnemen met dr. Roessingh uit Voorst tel: 0575-501255 of dr. Kuijpers uit Wilp tel: 0571-261217. Op 1e en 2e Kerstdag kunt u voor dringende zaken contact opnemen met de Huisartsenpost Apeldoorn, Tel: 0900-6009000

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Huisartsenpraktijk Spijker

TWELLO-

In de

week waarin Kerst valt, is Huisartsenpraktijk Spijker open op 23, 24 en 27
december. De week na Kerst is de praktijk open op 30 en 31 december en op 2 en
3 januari. Indien u herhaalmedicatie nodig heeft, vragen wij u dit te bestellen
vòòr 15 december zodat u het voor de Kerstdagen in huis heeft.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Bistro-pub De Patron heeft de deuren feestelijk geopend ‘Wauw! Wat is het hier fantastisch mooi!’

Zaterdag 7 december werd om klokslag 14.00 uur de karakteristieke houten toegangsdeur geopend van De Patron. Meer dan duizend bezoekers feliciteerden eigenaar Mark Daley, bedrijfsleider Marjan Buitenhuis en alle personeelsleden met de opening van deze fantastische horecagelegenheid, gelegen in de wijk Duistervoorde, aan de Kerklaan 1 in Twello. Anderhalf uur na de opening stonden mensen nog buiten in de rij om zich vervolgens binnen te laten verbazen door het prachtige interieur.

“Die toespraak gaat er niet komen, ik heb er geen tijd voor!” aldus Mark Daley. Samen met collega Marjan Buitenhuis schudt hij de vele handen van enthousiaste bezoekers. Er is genoeg te doen voor degenen die staan te wachten, namelijk zich ‘verbaaszen’ (hét speelse motto van De Patron) over het werkelijk fenomenale interieur. “Wauw, wat is het hier fantastisch mooi!” wordt er geroepen in de entrée. De mevrouw krijgt bijval van velen, want dít laat niemand onberoerd. Vele lof uitingen voor de wijze, waarop de zaak is ingericht. Iedere wand van het bedrijf heeft een unieke bekleding door kleur en materiaal. “Even voelen” legt een bezoeker uit, terwijl hij met de hand langs zacht fluweel strijkt.

Het bedrijf beloofde haar toekomstige gasten via social media al, dat wie binnentreedt bij De Patron, terecht komt in een zaak vol beleving en verbazing. Het interieur is een essentieel onderdeel van het concept en wie eenmaal plaats heeft genomen in een van de prachtige ruimtes, kan alleen maar enthousiast worden over het culinaire aanbod dat op de tafels prijkt; de kaarten voor diner, lunch, speciale bieren, diverse wijnen en andere lekkernijen. Qua fotografie en vormgeving speciaal ontworpen voor de bistro-pub. Uitnodigend voor de gast die kan kiezen uit een bijzonder uiteenlopend assortiment.

De heren Maarten Relker en Jos Bosch, eigenaren van het bedrijf DasTof, tekenden voor de gehele marketing van De Patron, inclusief het ontwerp van de diverse eet- en drankkaarten. Het inmiddels binnen- en buiten de regio furore makende duo stond voor een grote uitdaging. Een niet bestaand restaurant in de markt zetten, waarbij in Twello al veelvuldig horeca aanwezig is. “Dus moet je gaan focussen op de regio en zelfs daarbuiten. Wat maakt jouw bedrijf uniek, waarom zouden gasten voor De Patron kiezen en éven zo belangrijk; maak je beloften waar!” aldus Jos Bosch. “Perfecte plaatjes en zorgvuldig gekozen teksten als presentatie van het bedrijf waren een belangrijk deel van de marketing” vervolgt Maarten Relker. “De fysieke opbouw van de zaak vastleggen, het personeel middels foto’s voorstellen aan de toekomstige gast, zorgen voor verbinding tussen wat is, zal komen en er gaat zijn.” “Personeelsleden werden zaterdagmiddag bij naam aangesproken, omdat ze door mensen werden herkend dankzij onze pr. Er was direct een heel goed contact” vertelt Jos enthousiast. “Ruim duizend mensen in de zaak tijdens het open huis en beide kerstdagen is de zaak volgeboekt, ook die missies zijn geslaagd, super tof toch?” aldus zijn collega Maarten.

Het is inmiddels zondagmiddag wanneer we de beide heren treffen in De Patron. Vandaag starten ze de zgn. ‘the-time-after’ campagne. Zojuist is gesproken met de eerste gasten die eten hebben besteld. Het viertal aan tafel wordt op foto vastgelegd en een minuut later wordt het nieuws verspreid via social media. Eigenaar Mark Daley is volledig in z’n element, want hij staat vandaag de gehele dag als chef-kok in de keuken. Hij kijkt met ontzettend veel tevredenheid terug op de opening, maar is blij dat het voorbij is. “Nu lekker aan het werk en doen waar ik goed in ben!” aldus Mark. Het personeel zorgt verder voor de gasten en kan wennen aan elkaar en de werkplek. Een dagje rust na het open huis is er niet bij, want bij het verlaten van de zaak rond vieren op deze zondagmiddag, zijn de stoelen en krukken in De Patron vrijwel allemaal bezet.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Voetbal beleven en zaken doen als (ander)halve Business Cardhouder van Go Ahead Eagles?

DEVENTER- Elke thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles verenigen de Business Partners van de club het nuttige met het aangename in de Business Lounge(s) van De Adelaarshorst. Ze beleven voetbal, doen ongedwongen zaken en zijn onderdeel van het grootste zakelijke netwerk in de Stedendriehoek.

Het lidmaatschap van de Business Club van Go Ahead Eagles is voor elke onderneming een zakelijke verrijking. Bovendien is een beter moment om in te stromen niet denkbaar. Vanaf de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Almere City FC op zondag 12 januari 2020 kunnen bedrijven en ondernemers zich namelijk als (ander)halve Business Cardhouder aansluiten bij de Business Club van Go Ahead Eagles, die bekend staat om de grote onderlinge gunfactor onder de leden. Meerdere malen per maand komen Business Partners snel in contact met andere ondernemers tijdens wedstrijden en diverse Business Events. Bovendien profiteren zij van de exposure van Go Ahead Eagles als roemruchte voetbalclub.

Mag Go Ahead Eagles u binnenkort ook in De Adelaarshorst begroeten als nieuwe Business Partner? Voor vragen, nadere informatie of een volledig beeld van de mogelijkheden kunt u contact opnemen via commercie@ga-eagles.nl.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

De midwinterhoorn klinkt rondom de kerk

WILP-

Tijdens de brocante in de kerk van Wilp waren ook enkele midwinterhoornblazers aanwezig. Het is een traditie dat tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen het blaasinstrument klinkt. Met name in Twente, de Veluwe, de Achterhoek en op sommige plaatsen in Duitsland, klinkt de midwinterhoorn. Het is een licht gebogen hoorn van berken- elzen- of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, de hap, van vlierhout of een andere houtsoort, waarop een monotone melodie wordt geblazen, soms boven een waterput om het geluid te versterken.

Hoewel de hoorn van hout is gemaakt, wordt hij gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De toon wordt gevormd door de spanning van de lippen. De eerste gegevens van het midwinterhoorn gebruik stammen al uit de 15e eeuw. Bovendien zijn er aanwijzingen, dat het gebruik van het midwinterhoornblazen al veel ouder moet zijn. Uit opgravingen is gebleken dat de hoorn mogelijk al een Keltische oorsprong heeft. De blazers spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Voetbal beleven en zaken doen als (ander)halve Business Cardhouder van Go Ahead Eagles?

DEVENTER- Elke thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles verenigen de Business Partners van de club het nuttige met het aangename in de Business Lounge(s) van De Adelaarshorst. Ze beleven voetbal, doen ongedwongen zaken en zijn onderdeel van het grootste zakelijke netwerk in de Stedendriehoek.

Het lidmaatschap van de Business Club van Go Ahead Eagles is voor elke onderneming een zakelijke verrijking. Bovendien is een beter moment om in te stromen niet denkbaar. Vanaf de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Almere City FC op zondag 12 januari 2020 kunnen bedrijven en ondernemers zich namelijk als (ander)halve Business Cardhouder aansluiten bij de Business Club van Go Ahead Eagles, die bekend staat om de grote onderlinge gunfactor onder de leden. Meerdere malen per maand komen Business Partners snel in contact met andere ondernemers tijdens wedstrijden en diverse Business Events. Bovendien profiteren zij van de exposure van Go Ahead Eagles als roemruchte voetbalclub.

Mag Go Ahead Eagles u binnenkort ook in De Adelaarshorst begroeten als nieuwe Business Partner? Voor vragen, nadere informatie of een volledig beeld van de mogelijkheden kunt u contact opnemen via commercie@ga-eagles.nl.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

VOC – Fit & Fun Voorwaarts

TWELLO- Zaterdag stond de wedstrijd tegen VOC in Amsterdam op het programma. Met de Happybus en vaste supporters reisden de dames en begeleiding af naar sporthal de Elzenhagen, met daarnaast nog een aantal vast support dat op eigen gelegenheid naar Amsterdam was gekomen. Na het voorstellen van beide teams ging de wedstrijd om 19:30 van start. VOC opende de score vanaf de midden opbouw en Lisa antwoorde. De eerste 10 minuten stond de dekking scherp, er werd uitgestapt en in de aanval bouwden we deze op snelheid en druk op en kon Lisa meermaals het net vinden. Vervolgens maakten we een aantal fouten waar VOC op snelheid van profiteerde. Door snelle tegenaanvallen kregen zij vrije doelkansen of medespeelsters vrijspelen en scoren. In de laatste minuten voor rust wist Daimy voor ons nog driemaal het net te vinden, mede dankzij twee penalty’s en een vanaf de rechterkant. Met een ruststand van 22-11 zochten wij de kleedkamer op.

De tweede helft stond onze dekking een stuk sterker als in de laatste fase van de eerste helft. Er werden fouten bij VOC afgedwongen waardoor ook wij kansen kregen om in de aanval snel de bal op te brengen. Hilke opende de score in de tweede helft, gevolgd door Alineke met een snelle tegenaanval. Het eerste kwartier van de tweede helft bleef het verschil op 10 doelpunten staan. VOC kon niet verder uitlopen doordat wij in de dekking bleven vechten. In de aanval brak helaas wel een wat mindere fase aan. Kansen die werden gecreëerd werden niet altijd omgezet in doelpunten, of er werden foutjes gemaakt waardoor VOC weer in de aanval kwam. Keyara maakte vanuit de hoek nog een mooi doelpunt, Hilke maakte vanaf een terugkomende bal een doelpunt in een bijna vrij doel en in de laatste minuten scoorde Daimy nog tweemaal. De wedstrijd werd afgefloten met een eindstand van 35-22.

Volgende week komen de dames van Borhave op bezoek in Twello. De uitwedstrijd was enorm spannend en ging helaas met het minimale verschil verloren. Wij zijn gebrand om de twee punten ditmaal wel te veroveren, dus komt dat allen zien om 20:00 uur in sporthal Jachtlust.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Weergaloze score slagwerkers Cadenza Twello

TWELLO- Het slagwerkensemble van muziekvereniging Cadenza Twello heeft opnieuw opzien gebaard. Op zaterdag 8 december nam de groep deel aan het concours in Etten-Leur, waar de jury het optreden van de groep beloonde met een uitzonderlijke score van 98 punten.

Bijzonder programma vol eigen werk

De slagwerkers openden hun nieuwe programma spectaculair met het werk 7 Mindgames, een compositie van de Britse Drummer Kaz Rodriguez, die volledig in het teken staat van een buitenaardse drumsolo. Hoe ingewikkeld ook, Ruud Evenboer ging de uitdaging aan en bracht met fabelachtig drumwerk de jury in extase.

Cadenza vervolgde met het werk Down the Earth. Spelend lid Ruben Maathuis schreef het stuk speciaal voor het ensemble. Een complex werk met veel verschillende ritmes door elkaar. Het lukte het ensemble om het comfortabel in het oor van de jury te laten klinken.

Na het sferische Set in Sand van Eric Peel sloot Cadenza af met een bewerking van Lingus. Een werk waarmee de Amerikaanse band Snarky Puppy doorbrak. Een groove van drums en bass, jazzy blazers en een ongekende solo op synthesizer staan centraal in dit stuk. De hoeveelheid noten en het tempo van het werk nemen gedurende het stuk gestaag toe. Uiteindelijk mondt het uit in een spektakel van notenreeksen en energie beat. Een perfecte finale van het programma. Ruben Maathuis en dirigent Robbert Houtkamp maakten een speciale bewerking voor slagwerkensemble en twee blazers. De synthesizer solo werd vertolkt door Koen Vosmeijer op vibrafoon.

Leeg juryrapport

De jury was onder de indruk van het ensemble en had weinig aan te merken op de performance. ‘Geweldig, zo maak je muziek!’ luidde het commentaar.

Unieke sound

De sound van het ensemble ontwikkelt zich de afgelopen steeds verder. Begin 2000 evolueerde de groep van drumband naar een volledig slagwerkensemble. Naast klassieke drumband instrumenten als snaredrums, bassdrums, toms en bongo’s staat het podium nu vol met marimba’s, vibrafoon’s, buisklokken en prachtige pauken.

Tegenwoordig maakt het ensemble ook steeds vaker gebruik van elektronische elementen. Zo was er een bass gitaar, synthesizer en geluidssamples te vinden in de opstelling in Etten-Leur. De muzikanten spelen en leren het allemaal zelf. “Dat maakt het ook zo vet om in dit ensemble te spelen” vertelt Robin Prijs. “Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het leren van bass gitaar. Nu speel ik in het ene stuk een snare drum, het volgende stuk heb ik de bass om mijn nek, bij een volgend concert kunnen het weer andere instrumenten zijn.”

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Bingo SC Klarenbeek

KLARENBEEK-

Volgende week zaterdag organiseert SC Klarenbeek weer een bingo. Net als altijd zijn er weer fantastische prijzen te winnen van voornamelijk sponsors van SC Klarenbeek. De absolute hoofdprijs van deze bingo wordt in de 6e en tevens laatste ronde verdeeld. Deze editie is de hoofdprijs één minuut gratis winkelen bij PLUS Imanse. Daarnaast zijn de dinerbon van Restaurant Pijnappel en andere fantastische prijzen van lokale winkeliers de grote prijzen tijdens deze bingo.Meedoen met de Bingo is voor iedereen mogelijk, oud en jong, iedereen is van harte welkom. De zaal zal rond de klok van 19.00 uur open gaan en vanaf 19.15 uur zullen de bingokaarten verkocht worden, om 19.30 uur zal de Bingo worden geopend door de bingomaster. Deelname kost € 2,- per ronde en € 5,- in de superronde. De hele avond deelnemen kan natuurlijk ook, u betaald dan éénmalig € 12,50. Aanmelden is niet nodig van te voren, we zien u dus graag op zaterdag 14 december bij de Klarenbeekse bingo.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

ACTIVIA

TWELLO- Zwaar verlies Activia

Activia trad vandaag op eigen veld aan tegen KCVO en eenieder was er vooraf van overtuigd dat dit een wedstrijd was waarin punten gepakt moesten gaan worden. Op een zwaar maar wel goed bespeelbaar veld ontspon zich een rommelige openingsfase waarin de gasten enkele dikke kansen kregen (doelman Locht bracht een aantal keer goed redding) en waarbij ook Activia aanspraak maakte op een eerste goal. En die viel ook; goed doorzetten van Wouter Hameka (en zoals vaak, een poging van de KCVO-grensrechter om de wedstrijd te beïnvloeden, dit keer vergeefs) bracht hem weliswaar in een moeilijke hoek maar toch wist hij de bal in het net te krijgen. Deze openingsgoal leek het geloof nogal uit de Vaassense ploeg te halen maar slap (of niet?) verdedigen bracht hen terug in de wedstrijd. Een ogenschijnlijk onschuldige verre bal verraste het centrum en dit keer werd de geboden ruimte wel benut; en dit leverde de 1 – 1 op. Kort voor rust kwamen de gasten nog goed weg toen een overtreding op de doorgebroken Wouter Hameka slechts werd bestraft met een gele kaart; de scheidsrechter gaf na afloop al aan dat een rode kaart ook mogelijk was geweest. Na rust had Activia moeite om weer in de wedstrijd te komen en KCVO kreeg een paar open kansen om op voorsprong te komen. Deze werden echter niet benut en de wedstrijd kwam weer meer in evenwicht. Een minuut of 12 voor tijd werd de status quo echter doorbroken na balverlies in de opbouw en dit keer werd de kan wel benut. Deze 1 – 2 dwong Activia tot nieuwe aanvalsdrang en die kwam er ook. Kansen leverde dit ook op; de grootste voor de ingevallen Leroy Fernandes die een van de lat terugkomende bal onbeheerst over schoot. Hoe het ook kon bewees een KCVO-aanvaller even later: na een door doelman Locht gekeerd afstandsschot werd nu de rebound wel benut. De 1 – 3 besliste de wedstrijd en al moet gezegd dat Activia niet naliet om op een beter resultaat te jagen kwam er in de stand geen verandering meer. Een pijnlijke nederlaag dus; en één die Activia voorlopig veroordeelt tot een plek in de onderste regionen van de 3e klasse B. Volgende week volgt nog een bezoek aan TKD voor de korte winterstop. Er zijn nog voldoende wedstrijden; voor paniek is geen aanleiding. Koppen bij elkaar; bij elkaar blijven en door gaan.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kerstbingo bij sv V en L

DE VECHT-

Zaterdag avond 21 december zijn leden en andere vrienden van onze vereniging weer van harte welkom op de jaarlijkse Kerstbingo in de kantine van de club. Ook dit jaar is het weer gelukt om een mooi prijzen pallet samen te stellen .Waarvoor wij de sponsoren alvast hartelijk danken! Als hoofdprijs dit jaar een opnieuw het bekende HALVE VARKEN van Slagerij De Adelaar . En tevens zijn er vele andere te gekke prijzen te winnen in een aparte Ladies ronde en Kids ronde. Dus wees erbij en mis het niet op za 21 december om 20.00 uur in de kantine van Sv V en L aan de Kerkstraat 42 in De Vecht.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Nieuwe hoofdtrainer SV Twello

TWELLO-

In het seizoen 2020-2021 is Harold Dengerink de hoofdtrainer van SV Twello zondag 1, momenteel uitkomend in de 4e klas KNVB Oost. Harold Dengerink is momenteel voor het 4e seizoen hoofdtrainer van Sportclub Westervoort. Hij zal Salim Özer opvolgen welke 4 jaar aan het roer heeft

Harold Dengerink

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Nieuwe aanwinst voor Dorpsverfraaiing

TWELLO-

Dat menigeen de werkzaamheden van de Stichting Dorpsverfraaiing Twello een warm hart toedraagt bleek weer eens toen er een oproep werd gedaan om het project tractor te steunen. Het afgelopen jaar zijn er middels diverse acties financiële middelen bijeengeharkt om de hoog nodige vervanging van de oude versleten tractor mogelijk te maken. Met name voor de watervoorziening van de talrijke plantenbakken die het dorp rijk is kan men niet zonder een goed vervoermiddel. Diverse sponsoren en vooral particulieren hebben zich van hun goede kant laten zien, de grote doorbraak kwam toen de firma Landbouw- en Industrietechniek Bonhof een flinke duit in het spreekwoordelijke zakje deed. Vorige week vrijdag werd, na het plaatsen van de kerstboom in het centrum, door een aantal medewerkers van de St. Dorpsverfraaiing, de tractor officieel overhandigd.Te midden van de leden Stichting Dorpsverfraaiing Twello neemt voorzitter Frans Jansen de nieuwe tractor in ontvangst van Henri Bonhof (Landbouw- en Industrietechniek Bonhof).

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kerstzangdienst De Vecht

DE VECHT-

Op zondagmiddag 15 december is er de jaarlijkse kerstzangdienst in zaal De Groot in de Vecht. De aanvang is 16.00 uur. Deze kerstzangdienst is georganiseerd door leden van de oecumenische werkgroep van de Protestantse kerken Terwolde, Nijbroek, De Beemte, Het Loo en Wenum Wiesel en de Katholieke Geloofsgemeenschap van de Vecht. Het thema is: Wees niet bang. Ds. Tj van Staalduine doet de overdenking. De muzikale medewerking wordt verleend door muziekvereniging Ons genoegen uit Terwolde en het koor Eendracht onder leiding van Hans Mol, uit Deventer. De collecte is bestemd voor de “Stichting Gave”. De zaal is open om 15.30 uur. Na afloop bent u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee. We hopen velen van u te mogen begroeten om zo gezamenlijk op weg te gaan naar kerst.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Paddenstoelen voor de Kerst

VOORST-

Wat is een kerstmaaltijd zonder bijzondere paddenstoelen? Maar waar zijn ze te koop en hoe smaken ze? Tuinderij De Zonnegaard uit Voorst en Groene Takken uit Wilp combineren hun krachten op zaterdag 21 december om heel veel bijzondere paddenstoelen aan te bieden en te laten proeven.

Paddenstoelen zijn gezond, smakelijk en geven een gerecht een exotische en luxe uitstraling. Pompom blanc, beukenzwam, nameco, maitake en enoki zijn enkele van de soorten die aangeboden worden. Gedroogde paddenstoelen zoals cantharellen en eekhoorntjesbrood zijn er ook voor de liefhebber.

In de winkel wordt shii-takesoep geserveerd, gemaakt van gedroogde shii-take paddenstoelen afkomstig van een Eetbar Hout Kwekerij van Groene Takken. Hapjes met verschillende soorten paddenstoelen worden ook ter plekke geserveerd.

Tijdens deze dag is Pip Gilmore van Groene Takken aanwezig met haar eetbaar hout producten en andere paddenstoelen cadeautjes.

De Zonnegaard

Appenseweg 7, Voorst

zaterdag 21 december

10 - 15.00 uur

www.dezonnegaard.nl

www.groenetakken.nl

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Brocante brengt kerk in kerstsfeer

WILP-

De Commissie Kerkactie Wilp organiseerde afgelopen zaterdag de jaarlijkse brocante. In de oude dorpskerk was het vanaf 10 uur die ochtend gezellig druk. De kerk was sfeervol ingericht met allerhande spullen die veelal voor brocante kunnen doorgaan. Brocante is een Frans woord en betekent curiosa of tweedehands. Op de tafels in de kerk lag het er vol mee. Ook veel kerst gerelateerde artikelen waaronder, verlichting, kerstballen, kaarsen en andere versierselen. In het voorste deel van de kerk een grote hoeveelheid aan kerststukjes en graftakken. De dames van de handwerkclub hadden veel zelfgemaakte artikelen in de aanbieding. Om de juiste sfeer te bereiken waren bovendien enkele midwinterhoornblazers naar Wilp gekomen. De netto opbrengst van de brocante was €5018,32. Een mooi bedrag dat ten goede komt aan het onderhoudsfonds van de kerk. Het mooie bloemstuk voor de verloting was gemaakt door Sandra Barmentloo en het werd gewonnen door Frédéric Mensink.

Tijdens de brocante werden ook kerststukjes te koop aangeboden.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

BIJEENKerstbijeenkomst voor ouderen in de gemeente Voorst

REGIO-

”De geboorte van de Heere Jezus op aarde”, onder dit motto organiseert de jeugdvereniging van de Gereformeerde Gemeente in Terwolde-De Vecht een Kerstbijeenkomst voor ouderen uit de kerkelijke gemeente. Dit jaar willen worden er ook ouderen uit de omgeving uitgenodigd. Samenzang en gezellig samenzijn is het doel. De bijeenkomst wordt gehouden in het verenigingsgebouw Ger. Gem. Terwolde-de Vecht, Avervoordseweg 32, Terwolde-De Vecht. Datum: Zaterdag 21 December 2019. Aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.45 uur. Afsluitend is er om 17.00 uur een gezamenlijke diner met Hollandse winterkost. Meer info (ook als vervoer een probleem is) en opgave, Daan Mulder w.mulder69@kpnplanet.nl of bel 0610613469.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Kerstactiviteiten Dorpskerk Twello

TWELLO- Bij de Kerst-op-schootviering wordt het verhaal verteld over de drie wijzen. De kinderen gaan allerlei zaken uit het verhaal zelf beleven. Hoe? Ja, dat ga je pas beleven als je er bent. En natuurlijk wordt er ook gezongen. Kortom: het wordt weer een hele belevenis voor de kinderen van 0-5 jaar en hun (groot)ouders. Van harte welkom op zondag 22 december, 11.30 uur in het koor van de kerk. Vanaf 11.15 uur is er ook gelegenheid om wat te drinken in Irene (samen met de andere gemeenteleden). Medewerkers: ds. Emma Rijks en ds. Menno Valk

GEEN Kerstwandeling

Zoals u wellicht weet gaat de Kerstwandeling dit jaar niet door vanwege gebrek aan organisatoren. Vindt u dit nu ook zo jammer en wilt u de wandeling in een nieuw ‘jasje’ weer terugzien volgend jaar? Geeft u zich dan alvast op . De werkgroep heeft nieuwe werkgroepleden nodig bij de organisatie van dit evenement, zonder enthousiaste vrijwilligers lukt het niet. En natuurlijk zijn er weer veel handen nodig om het Kerstplein op te bouwen, de kraampjes te bemensen en uiteraard zoeken we weer rollenspelers in het Kerstspel.

WEL een KinderKerstviering

Net als vanouds is er weer een KinderKerstviering! Met het bekende verhaal over Maria, Jozef, herders en engelen. Maar: dan wel op een manier zoals we nog niet eerder hebben gedaan. Het belooft een verrassend en interactief verhaal te worden, geschikt voor (heel) jong en oud. Ook gaan we samen een aantal bekende en mooie kerstliederen zingen.

Kerstplein

Buiten naast de kerk wordt er gezorgd voor een Kerstplein in een gezellige kerstsfeer. Om vóór de viering alvast in de kerstsfeer te komen en na de viering nog even na te genieten. Denk aan: kerstlichtje maken, een vuurkorf, broodje roosteren, koffie, thee, glühwein. Alles op een rijtje: Wanneer: dinsdag 24 december. Waar? Dorpskerk Twello. Hoe laat? viering om 19.00 uur. Kerstplein van 18.30 uur - 19.00 uur en vanaf ± 20.00 uur. Voor wie? voor alle kinderen van de basisschool, samen met hun ouders, grootouders, broers en zussen, ooms en tantes, buren, vrienden, enz.

Het thema van de dienst van Kerstnacht, dinsdag 24 december om 22.00 uur, is: En het gebeurde… In de Nieuwe Bijbelvertaling herken je het niet meer, maar in het Kerstevangelie van Lucas 2 wordt in het Grieks een paar keer hetzelfde woord gebruikt. Dat woord kun je vertalen met ‘het geschiedde’ of ‘het gebeurde’. In de nacht van de geboorte van Jezus waren er een paar mensen betrokken: Maria, Jozef en de herders. Het gebeurde hen, het overkwam hen. Zo zijn er veel dingen die ons overkomen. Net zoals de hoofdrolspelers in dit verhaal reageren we verschillend op wat ons overkomt. Wat doet het met jou als je stilstaat bij de geboorte van Jezus Christus? In deze dienst zal de cantorij onder leiding van Henk Noordman ons begeleiden.

Het thema van de dienst op woensdag 25 december, Kerstmorgen, is: Schitterend licht!? De profeet Jesaja ziet het helemaal voor zich: er zal licht in de duisternis komen voor de moedelozen. Maar klopt deze profetie nu met het verhaal dat Lucas ons vertelt? Is wat hier gebeurt genoeg tegenwicht tegen de verstikkende duisternis en de macht van het geweld? Blijkbaar wel, want nog steeds vieren overal ter wereld christenen het feest van Kerst. Wat is het geheim van dit feest? Een koperensemble zal medewerking verlenen aan de dienst en we hopen met hen een feestelijke en inspirerende dienst te beleven.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

4 tegen 4 Omnisport toernooi

TWELLO- De kerstvakantie komt er weer aan. Wat is er dan lekkerder om in de zaal actief te kunnen sporten. Het leek de buurtsportcoaches van SV Voorwaarts daarom een leuk idee om sporthal Jachtlust af te huren voor een 4 tegen 4 Omnisport toernooi.

In de kerstvakantie vindt het Omnisport toernooi van 9.30

tot 12.30 uur in Sporthal Jachtlust plaats. Tijdens dit toernooi maak je met je
team kennis met 3 verschillende sporten: handbal, voetbal en volleybal.

Basisschool groep 5 t/m 8

Het toernooi wordt opgedeeld in drie mini-toernooien, als er voldoende
aanmeldingen zijn maken we een indeling voor jongens, meisjes of een mix poule.
De leeftijdscategorieën zijn groep 5 en 6 van de basisschool en groep 7 en 8. Iedereen
mag meedoen, we maken er een sportief toernooi van!

Teams kunnen meedoen met maximaal 6 spelers, vrienden(innen)
klasgenoten of teamgenoten.

Aanmelden is mogelijk t/m donderdag 19 december via de
website Voorstactief.nl en Voorwaartstwello.nl

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Voedselinzamelingsactie

REGIO-

December is de feestmaand: Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw, kortom, gezellige dagen. Helaas is dat niet altijd zo voor de klanten van de Voedselbank. Zij denken, hoe kunnen wij ook iets extra’s te eten op tafel zetten om er gezellige dagen van te maken? Op 13 en 14 december 2019 wordt in de Plus- en Albert Heijn supermarkt in de gemeente Deventer en Twello voedsel ingezameld voor de voedselbank.

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Luisteren naar kerstverhalen met een twist

TWELLO- Op vrijdag 20 december kunnen bezoekers vanaf 16.00 uur komen luisteren naar kerstverhalen met een twist in het Schrijverscafé van de Kunstkring . Het schrijverscollectief heeft weer een reeks uiteenlopende mooie verhalen met deze keer als thema Kerst met een twist.

Het kerstcafé wordt gepresenteerd door Lis van der Geer, coördinator van het Schrijverscafé en de verhalen komen van de vaste schrijvers en een enkele gastschrijver die enthousiast is geworden. Kerstverhalen zijn van alle tijden, van traditioneel tot absurd. En we weten van tevoren nog niet welke verrassingen de schrijvers voor ons in petto hebben.

Kernwoorden kerstcantate, kerststol, kerstkind, kerstster, kerstklok, kerstkribbe en kersttradities: schrijvers mogen ze rustig weglaten of afbreken. Dus de kerstverhalen kunnen wel eens heel anders uitpakken dan u dacht. Voor de schrijvers van de Kunstkring is het weer een uitdaging het publiek te verrassen. Zit er een Christmas Carol in een modern jasje bij, of is er een alternatieve story van het meisje met de zwavelstokjes, of gaan we luisteren naar een zelfbedacht kerstsprookje?

Maar misschien gaan we naar de realiteit van vandaag. Zijn we in deze tijd illusieloos en dalen er geen engelen meer neer en lijkt verlossing uitgesloten. Misschien is Kerst gereduceerd tot een contrasterend decor: niks vrede op aarde, in de mensen is geen welbehagen, maar helaas te veel geweld, wraak en ontgoocheling. Maar toch branden er nog zulke mooie kaarsjes in de boom. Wellicht tijd voor toch geheel iets anders?

Serieuze, maar ook knotsgekke zelf geschreven kerstverhalen door de schrijvers van de Kunstkring worden gepresenteerd in dit Kerstschrijverscafé met een twist, dat is zeker.

We houden van verrassingen, dus verklappen nog niks. Maar we beloven u nu al vast: bijzonder wordt het wel! Dus mis het niet!

Mocht u zelf als gastschrijver een verhaal willen voordragen (max. 2 bladzijden A4), dan kan dat indien er voldoende ruimte en tijd is. Graag vooraf aanmelden via lisvandergeer@hotmail.com

Bovendien sluiten we met dit café rond 18.00 uur, het kunstzinnige Kunstkringjaar 2019 af met een speciaal tapas(hapjes)buffet van en door de leden zelf bereide heerlijkheden.

Entree voor de kerstborrel is: tapashapjes bij je hebben ) .

Vrijdag 20 december a.s.

Café Galerie ‘De Statenhoed’, Dorpsstraat 11a, Twello

Aanvang: 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur)

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Gezellige kerstmarkt Twello Centrum

TWELLO- Op zondag 22 december a.s. wordt het centrum van Twello omgetoverd in een sfeervolle en gezellige kerstmarkt. Rondom de ijsbaan komen ruim 20 kramen te staan van waar uit winkeliers en hobbyisten allerlei kerstgerelateerde artikelen zullen aanbieden. De kerstmarkt vindt plaats van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Gratis kraam?

Hobbyisten kunnen in aanmerking komen voor een gratis kraam op de kerstmarkt. Inlichtingen en verdere info zijn te verkrijgen bij promotiecommissie@intwello.nl

Twello krijgt weer overdekte ijsbaan

Het centrum van Twello gaat weer een gezellige en vrolijke kerstperiode tegemoet. Naast een compleet programma met diverse kerstactiviteiten wordt er op het Dorpsplein ook plaats ingeruimd voor een overdekte ijsbaan. Van Vrijdag 20 december t/m maandag 30 december kan er dagelijks gratis geschaatst worden van 14.00 uur tot 20.00 uur. Er bestaat de mogelijkheid om schaatsen te huren.

Vrijwilligers gezocht

Om een en ander op de schaatsbaan goed te laten verlopen is de organisatie op zoek naar vrijwilligers. Hij of zij zal worden ingezet voor het toezicht op de baan en voor eventuele schaatsverhuur. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de promotiecommissie@intwello.nl

woensdag 11 december

Deel dit bericht

Laatste wedstrijden jeugd Trias van 2019

De

Veluwe 7 – Trias 2

Mees
Snoek, Kyan Broekers en Milan Munning namen het afgelopen weekend op tegen de
Veluwe. Deze wedstrijd deed er eigenlijk niet meer toe want het Trias team wist
op voorhand al dat het op een tweede plaats zou gaan eindigen. Desondanks ging
het trio voortvarend van start. Tot aan de dubbel wist alleen Milan namens
Trias niet zijn wedstrijd om te zetten in een overwinning. Echter in zijn
tweede partij wist hij ook zijn steentje bij te dragen aan de uiteindelijke 3 –
7 overwinning voor Trias.

De
Veluwe 8 – Trias 3

Een
tafel verderop was er het zelfde affice. Nienke Wijnhout,Quinten Gerritsen en
Stijn Kamminga begonnen zwak aan de partij. Vervolgens wist het team zich te
herpakken en kwam er al snel een ruime voorsprong op het scorebord te staan, in
het voordeel van de vereniging uit Twello. Stijn en Nienke konden goed omgaan
met de druk. Het was immers hun kans om kampioen te worden van de 5e
Klasse C. Het team won uiteindelijk met 3 -7. Hierna was het wachten geblazen
tot het laatste fluitsignaal klonk bij hun concurrenten uit Zwolle en
Harderwijk. Deze teams hadden ook hun wedstrijden gewonnen maar door de ruime
overwinning van Trias kwam het kampioensfeest niet meer in gevaar.

Torenstad
4 – Trias 4

Boris
Horstink, Joep Kamminga en Wes Zweers hadden een moeilijk seizoen achter de
rug. Ondanks hun talloze inzet konden zij degradatie helaas niet voorkomen. In
hun laatste wedstrijd konden zij nog 1 keer alles uit hun kast halen. Echter de
ploeg uit Zutphen, Torenstad was ook deze wedstrijd te sterk voor het trio uit
Twello. Alleen Wes wist in de allerlaatste partij de eer nog te redden.
Eindstand 1 – 9.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstmarkt bij de Kruidentuin

TWELO-

Op zaterdag 14 december wordt er een Kerstmarkt georganiseerd bij de Kruidentuin in Twello. Tussen 10:00 en 16:00 zijn de kwekerij, de kaarsenmakerij en de winkel geopend voor iedereen die alvast in de kerstsfeer wil komen.

Medewerkers van de Kruidentuin zullen deze dag de bezoekers helpen bij de verkoop van Nordman Kerstbomen, zelfgemaakte kerststukjes, eigen gemaakte kaarsen, zelfbereide lekkernijen en overige artikelen voor de aankomende feestdagen. Behalve eigengemaakte artikelen van de Kruidentuin zal ook de tingieter dit jaar niet ontbreken, worden er wenskaarten verkocht, zijn er kinderactiviteiten en zorgt live muziek voor het extra kerstgevoel.

De Kruidentuin is een werklocatie van Stichting de Passerel waar mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding uitvoeren in de winkel, de kwekerij en de kaarsenmakerij. Binnen de muren van de Kruidentuin is ook Mens en Welzijn Voorst gehuisvest. Deze organisatie bied creatieve en productie werkzaamheden aan ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Behalve de kerstmarkt is de Kruidentuin op doordeweekse dagen geopend tussen 09:00 en 16:00 uur. Adresgegevens van de Kruidentuin zijn; Lenteklokje 3, 7391 AJ in Twello.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kleuters op bezoek bij Van Hees Versmarkt

TWELLO-

De kleuters van basisschool De Wingerd werken elke paar weken aan een nieuw thema. Dit keer staat de groenteboer centraal. In de hal van de school is een groentewinkel ingericht. Hier leren de kleuters spelenderwijs groenten en fruit te kopen, wegen, sorteren en te betalen met contant geld of pin. De kleuters zijn al aardig ingewerkt in hun groentewinkel. Daarom was het afgelopen week tijd om de opgedane kennis en ervaring in te zetten in een echte groentewinkel. Van Hees Versmarkt verwelkomde de kleuters en gaven een rondleiding. Ze keken in de snijkeuken, leerden wat er allemaal in de koeling ligt en wat je kunt bewaren in het magazijn. Ook leerden ze hoe je boerenkoolstamppot maakt. En ze weten nu dat de groenteboer de groenten en het fruit op de veiling koopt. Vervolgens vervoert hij de verse waar met de vrachtwagen naar de winkel in Twello. Het bezoek werd afgesloten met een heerlijke verse appel.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstmarkt in Nijbroek

NIJBROEK- Het is al weer december dus zoals elk jaar in deze periode tijd voor de unieke en vooral knusse kerstmarkt in Nijbroek. Dit jaar op vrijdagavond 13 december, vanaf 18.00 uur. Het fraaie dorpsplein, dorpshuis “De Arend” en nog een paar historische panden zijn nostalgisch verlicht. Vuurkorven, Glühwein, diverse kraampjes en muziek brengen veel sfeer in het kleine dorp in de IJsselvallei. Er is samenzang in de Protestantse kerk, Midwienterhoarnbloazers en een optreden van het koor ‘Maat 16’’ uit Deventer.

Zoals ieder jaar heeft de kerstmarktcommissie gekozen voor muziek en een afwisselend programma. Vele kramen op het Dorpsplein waar zowel lokale verenigingen als andere kraamhouders uit de omgeving verschillende producten aan de man brengen zoals kerstbomen, kerstdecoraties, vogeltaarten, woondecoraties en nog veel meer. Ook zijn er bij de lokale verenigingen verschillende activiteiten te doen en bakt het Oranjecomité Nijbroek weer heerlijke oliebollen. Tussen 19.00 uur en 20.00 uur zullen onder leiding van organist Eric de Jong en zijn vrouw Helén kerstliederen gespeeld en gezongen worden en is er ook gelegenheid voor samenzang. Ook is er een optreden van het koor ‘Maat 16’, een gemengde Vocal group uit Deventer die hun liederen vooral a cappella zingen. Onder de bezielende leiding van dirigent Jurgen Houwers staat er een optreden gepland zo rond de klok van 20.00 uur en om 20.30 uur. Geheel volgens de traditie zullen rondom het Dorpsplein ook weer de sonore klanken te horen zijn van de Veluwse Midwienterhoarnbloazers. Een uniek geluid in de landelijke stilte. Hierna, rond 21.00 uur, is er weer het ‘Rad van Fortuin’ in dorpshuis “De Arend”. Ook kunt u hier de hele avond terecht voor een drankje. Veel bezoekers in de afgelopen jaren verbazen zich over het grote saamhorigheidsgevoel tijdens de kerstmarkt. Het is dan ook een prima gevoel, dat past in deze kersttijd. Samen genieten van eenvoud en de unieke ambiance in een roerige tijd. Het ultieme kerstgevoel bij een rustiek verlicht dorpsplein, een schilderachtige kerk en een dorpshuis uit de tijd dat geluk nog heel gewoon was. Wij ontmoeten u graag op 13 december in sfeervol Nijbroek!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstfilm in de Dorpskerk

The Nativity Story, is een dramatische en fascinerende verfilming van de geboorte van Jezus. The Nativity Story volgt de miraculeuze zwangerschap, de moeilijke en gevaarlijke reis van Maria en Jozef naar Bethlehem en de geboorte van Jezus. Het beroemdste verhaal over liefde en lotsbestemming, over onheil en onderdrukking en over een kind dat de geschiedenis van de wereld zou veranderen.

Op zaterdag 14 december om 19.00 uur op megascherm in de verwarmde dorpskerk van Voorst. De toegang is gratis voor iedereen ouder dan 6 jaar.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstconcert Sint Martinuskerk

BUSSLOO-

Projectkoor Festina Lente neemt u vlak voor Kerst mee naar de tijd toen Spanje de Zuidelijke Nederlanden overheerste. Typisch Nederlandse kerstliederen uit de Cantiones Natalitae, getoonzet door de Vlaming Guillelmus Messaus worden afgewisseld met swingende Spaanse Villancicos, Spaanse hofmuziek geïnspireerd op volksmuziek die rond Kerst gezongen en gedanst werd. Het projectkoor Festina Lente, gevestigd in Arnhem, streeft naar grote muzikale kwaliteit, koorklank en expressie. Het koor richt zich op deelnemers uit de wijde omgeving van Arnhem. Er wordt onder leiding van Dirkjan Horringa gewerkt met zeer gevorderde amateurzangers en beroepsmusici.

Kaarten

Het koor specialiseert zich in werken uit Renaissance en Barok en maakt ook uitstapjes naar meer hedendaagse muziek. Festina Lente voert zowel geestelijke als wereldlijke muziek uit. Het koor is steeds op zoek naar bijzondere werken, thematische programma’s en zelden uitgevoerde muziek. Binnen diverse projecten wordt samenwerking gezocht met andere kunstdisciplines.

Dirkjan Horringa is artistiek leider en dirigent van Festina Lente. Hij is dirigent en zanger, musicoloog en gespecialiseerd in barokmuziek. Wie dit unieke concert wil bijwonen is welkom op zaterdag 14 december om 20.00 uur in de Sint Martinuskerk te Bussloo. Kaarten zijn onder meer in de voorverkoop verkrijgbaar voor € 15,00 . Wie aan de kerk een kaart koopt betaald € 17,50 . Voor studenten en CJP houders kost een kaart € 10,00. Kinderen hebben gratis toegang.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Eerste brocante kerkwinkel een groot succes

TERWOLDE-

De mensen die betrokken zijn bij het traditionele kerkwinkeltje wat af en toe werd georganiseerd hebben het dit jaa voor de eerste keer over een heel andere boeg gegooid. Natuurlijk werden ook tijdens deze editie de gebruikelijke zelf brei- en bakartikelen te koop aangeboden, maar er was meer, veel meer. Omdat het unieke Naberorgel van de Cosmas en Damianuskerk heel erg aan een restauratie toe is, zijn alle creatieve ideeën om de benodigde fondsen om die restauratie te bekostigen zeer welkom. Dat te meer, omdat na onderzoek gebleken is dat tijdens de voorgaande restauratie op sommige plaatsen inferieure materialen zijn gebruikt, waardoor, voor een gedegen herstel meer werk verricht zal moeten worden dan vooraf voorzien, met als gevolg dat die restauratie aanzienlijk duurder uit zal vallen dan eerst gedacht. Maar, gelukkig is daar de gemeenschap.

Het kerkwinkeltje werd dit keer dus een heuse kerst brocante markt, en wat voor één. De pr dame van het comité, Alie Ensink, had vooraf alle haar bekende bronnen ingeseind over het unieke karakter van de markt. Daarbij had ze niets te veel gezegd. De kerk was veranderd in een hele grote overdekte markthal, met de eeuwenoude muurschilderingen voor de sfeer en het Naberorgel, waar het allemaal om te doen was, op de achtergrond. Vooral vrijdags was er zoveel publiek dat de mensen buiten in de rij moesten wachten voor ze langzaam naar binnen konden schuifelen. Er viel ongelofelijk veel te zien en, natuurlijk te kopen. Dat laatste gebeurde gelukkig ook massaal. Na afloop kon een groot bedrag worden bijgeschreven op de rekening van het restauratiefonds. Feest dus, voor de bezoekers én de organisatoren en iedereen die in Terwolde de kerk graag in het midden willen laten staan.

Hoe kwamen de organisatoren nou aan al die unieke brocante stukken? Dat bleek een stuk eenvoudiger dan een simpele buitenstaander zou vermoeden. Ieder jaar wordt in Terwolde een grote brocante markt georganiseerd, waarvan de opbrengst, juist ja, ten goede komt aan het restauratiefonds. Voor de gelegenheid is nu al geput uit de al aangelegde voorraad spullen, die op deze manier al vroegtijdig ten gelde konden worden gemaakt. Een simpele win-win situatie dus, met uiteindelijk het zelfde restauratiefonds als mooi gespekte spaarpot als lachende derde.

Bijschrift: Minie de Weerd in een prachtig antiek stoeltje dat zij wel graag aan zou willen schaffen. Mooi daarbij is, dat Minie een Schotse jas van Marino wol draagt die zij vorig jaar op de brocante markt in Terwolde had aangeschaft, in dezelfde kleur als de bekleding van de stoel.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kaartavond MFC

KLARENBEEK-

Op 6 december 2019 is er weer een kaartavond in het MFC aan de Bosweg in Klarenbeek.

Inschrijven voor klaverjassen en jokeren kan vanaf 19.15 uur het kaarten begint 19.45 uur.

Iedereen is van harte welkom op deze altijd gezellige avonden en er zijn mooie prijzen te winnen.

De eerst volgende kaartavond in het nieuwe jaar 2020 is op de eerste vrijdag 3 januari . Inlichtingen

Bij Annemiek Hurenkamp tel.nr. 055 3011506

woensdag 4 december

Deel dit bericht

GOED BEZOCHTE KAARTMARATHON VOORWAARTS

TWELLO-

Zaterdag 30 november j.l. heeft de s.v. Voorwaarts een halve kaartmarathon XL gehouden. Tussen 10.00 uur en 18.00 uur speelden 48 personen klaverjassen en 36 personen jokeren. Om 10.00 uur heette de organisatie de aanwezigen hartelijk welkom, wenste ieder een genoeglijke en sportieve kaartdag en na het geven van enkele mededelingen, konden de kaarten worden geschud en kon het spel beginnen. Het werd al weer snel een ongedwongen sfeer. Tijdens de middagpauze werd er weer een goed verzorgde lunch aangeboden en werden er weer loten verkocht voor de verloting met vele aantrekkelijke prijzen. Uiteraard had de organisatie ook gezorgd dat er voor de prijswinnaars en winnaressen vele mooie prijzen beschikbaar waren. IIn totaal werden er 9 rondes gespeeld bij het klaverjassen en 9 rondes bij het jokeren. Prijzenuitslag: Klaverjassen Jokeren

1. Dini Spijkerbosch 14943 pnt. 1. Mieke Hafkamp 987 pnt.

2. Gerard Splinter 14889 pnt. 2. Doke Kamphuis 1080 pnt.

3. Herman Turk 14766 pnt. 3. Bets Hendriks 1096 pnt.

Poedel: Ans Hulleman 10439 pnt. Poedel: Ted Bakker 2589 pnt.

Er waren extra prijzen voor de hoogste score in ronde 7 (Rinus Hoogeslag en Dini Spijkerbosch 2287 pnt) en de laagste score in ronde 3 (Ria Mentink en Geert Weijn 977 pnt). De marsenprijs ging met 11 marsen naar Rinus Hoogeslag. Zaterdag 25 januari a.s. is er weer de halve marathon van 10.00 tot 16.00 uur.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Warme Kerst in de Bibliotheek met ‘Joris’ Kerstboom

TWELLO.- In de Bibliotheken Brummen, Eerbeek en Twello staan net als vorige jaar van 6 t/m 24 december een ‘Joris’ Kerstboom. De ‘Joris’ Kerstboom’ is gebaseerd op het KRO-NCRV tv-programma van presentator Joris Linssen waarin hij mensen uitnodigt een bijzonder persoon in hun leven tussen de dennentakken te hangen en daarmee in het licht te zetten. In de Bibliotheek kunnen bezoekers de komende tijd hetzelfde doen.

Bij de kerstboom in de Bibliotheken Brummen, Eerbeek en Twello is vanaf 6 december de mogelijkheid om een mooie kerstgedachte voor iemand in de boom te hangen. De bibliotheekbezoeker kan een reddende engel bedanken, sorry zeggen of een hechte vriendschap vieren. En dit begint voor iedereen bij de vraag, die Joris Linssen stelt: Wie zet jij in het licht?

Gesprek tijdens de kerst

Het ophangen van de foto’s en kerstwensen kan leiden tot mooie gesprekken bij de kerstboom. De Joris’ Kerstboom wordt zo een ontmoetingsplaats; erg waardevol voor veel mensen in de dagen voor Kerst.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Wintermarkt 2019 in Hall

HALL- Het is weer bijna zover, dit jaar wordt de 27ste WINTERMARKT gehouden op zaterdag 14 december 2019 a.s. rondom en in ons mooie eeuwen oude Ludgerus Kerk, de opening van de markt is om 10.30

De vele vrijwilligers en bestuur zijn in volle gang om alles weer in gereedheid te maken voor het welslagen van dit jaarlijkse evenement. Vele handen zijn bezig om weer mooie creatieve bloemstukken en decoratieve voerslingers te maken en ter verkoop aan te bieden. Ook de streekproducten zijn volop verkrijgbaar zoals eigen gemaakte advocaat tot allerlei jamsoorten en de versnaperingen die de inwendig mens versterken zullen weer aanwezig zijn zoals boerenkool met worst. Verder zullen er kraampjes zijn die u in kerstsfeer brengen en waar u inkopen kunt doen op deze gezellige markt. Ook zijn er diverse lokale ondernemers en hobbyisten die hun eigen waren verkopen op de markt, denk hierbij aan brocante, honing en bakwaren.

In de kerk zijn drie optredens, vanaf 10.45 zal onze Hallse muziekvereniging D.E.S. haar klanken ten gehore brengen, daarna ca. 12.15 uur komt het Popkoor Young Voices uit Eerbeek zij komen hun mooie songs ten gehore brengen, en hierna om ca. 13.15 uur komt het Moluks Gospelkoor Api-Injil uit Eerbeek hun gospelsongs ten gehore brengen, dit alles onder het genot van een lekker kopje koffie of een glaasje glühwein.

Wij als commissie hopen dit evenement samen met u tot een feest te maken op zaterdag 14 december a.s. van 10.30 tot 15.00 uur, aan de Dorpsstraat 57 6964 BA Hall.

De Wintermarktcommissie. www.wintermarkthall.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

“PROEF EN BELEEF”    WINTERFAIR in BEEMTE – BROEKLAND

BEEMTE-BROEKLAND- Op zaterdag 14 december van 10.30 tot 16.00 uur organiseren de aktiefonshuusgroep van dorpshuis Ons Huus en de Wilhelminakerk in Beemte- Broekland gezamenlijk een gezellige winterfair op 2 locaties: aan Beemterweg 25a en Beemterweg 7.

In en om de Wilhelminakerk en Ons Huus zijn diverse stands met kunstnijverheid, sfeercadeaus, groendecoratie, kerstbakjes, zelfgemaakte jams en sappen, cakes enz.

Ook aan de inwendige mens is gedacht; er zijn oliebollen, kerstbrood, balkenbrij, glühwein, maar natuurlijk ook een lekkere cappuccino of warme chocomelk met slagroom. Verder kunt u genieten van lekkere rookworst of een stoofpotje bereid op de buitenbarbeque.

Voor de kinderen is er een grabbelton, marhsmallows smelten,kerstkaarten en/of zelf kerstversiering maken enz.

De midwinterhoornblazers zullen ook aanwezig zijn en nodigen u uit om een toontje mee te blazen. Jazztrio “Kalm an” zal met leuke muziek extra sfeer brengen.

Al met al beloofd het een gezellige winterfair te worden met: voor “elk wat wils”!

U BENT VAN HARTE WELKOM.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Help je dier bij vuurwerkangst!

BEEKBERGEN- Waar de decembermaand voor ons mensen een feestmaand is, is dit voor veel (huis)dieren de meest ellendige maand van het jaar: er wordt vuurwerk afgestoken. Hoewel het afsteken van vuurwerk officieel slechts één dag is toegestaan, klinken de eerste knallen vaak al vroeg in december.

Een sporadische knal op straat hoeft voor een evenwichtige hond of kat geen probleem te zijn. Deze zullen even schrikken, net zoals wij, maar herstellen zich snel. Veel dieren zijn echter door eerdere ervaringen zó bang geworden, dat ze vanaf het klinken van de eerste knal de hele maand december angstig en onrustig zijn.

Veel eigenaren nemen zich eind december heilig voor om volgend jaar toch écht te proberen iets aan deze angst te doen, maar herinneren zich dit goede voornemen pas weer bij het klinken van de eerste knal. En dan is het voor sommige dieren al te laat. Vuurwerkangst is wel degelijk aan te pakken mits hier tijdig mee wordt begonnen. Via Natura wil u graag laten zien dat er nu en ook op het laatste moment nog tips zijn waar u en uw dier baat bij zullen hebben, zodat u een ontspannen decembermaand en jaarwisseling kan hebben.

De reactie van de baas

Veel gehoorde uitspraken over angst bij huisdieren is dat u de hond of kat vooral moet negeren. Wij willen dat een beetje uitleggen: u mag als baas uw hond gerust op een kalme, evenwichtige manier steun bieden. Hij mag best tegen u aan komen zitten of aan uw voeten komen liggen, maar u blijft rustig uw ding doen. Sommige honden vinden het fijn om in een hoekje onder te trap te schuilen, laat dit dan ook toe. Misschien lukt het u wel hem af te leiden door wat oefeningetjes te doen, zorg altijd dat de situatie rustig en ontspannen blijft. Door hem te laten zien dat u in ieder geval niet bang bent en hij op u kan vertrouwen zal hij zelf ook rustiger worden. Ook kunt u uw hond ondersteunen door niet te veel van het dier te vragen. In de avond zou u de wandelingen bijvoorbeeld wat kunnen inkorten omdat er op dat moment de meeste knallen zijn.

Ondersteuning met (natuurlijke) medicatie, gedragsadvies, Thundershirt en TTouch

Er bestaan verschillende middelen die worden voorgeschreven bij vuurwerkangst. Sommigen hiervan worden vrij verkocht, anderen zijn alleen op het voorschrift van een dierenarts verkrijgbaar. Niet alle middelen zijn even onschuldig en prettig voor de hond zelf. Een aantal middelen versuffen een dier, maar maken hem niet minder gevoelig voor geluid. Hij is dan net zo bang, maar zal dit minder uiten doordat hij versuft is; ‘schijnrust’ dus.

Wij van Via Natura zijn van mening dat u beter uw dier met veilige, natuurlijke middelen kan ondersteunen.

Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd. Wél kunnen angstige dieren met natuurlijke rustgevende middelen ondersteund worden en ook kunnen deze middelen worden ingezet ter ondersteuning bij de training om over de angst heen te komen.

Wij hebben al ruim 12 jaar ervaring met ondersteuning bij (vuurwerk)angst en hebben een hoge mate van kennis op dit gebied.

Via Natura heeft een speciaal stappenplan ontwikkeld, zo zijn er diverse “vuurwerk(angst)pakketten” te koop. Dit kan per hond verschillen, wij raden u dan ook aan om naar de winkel in Beekbergen te komen om het advies zo passend mogelijk te laten zijn.

Zo is er ook het Thundershirt wat doormiddel van lichte druk een kalmerende werking kan hebben. Het is zaak de hond hierin goed te begeleiden, iets waar wij bij Via Natura verstand van hebben!

Via Natura werkt samen met DogTrack (coaching en gedragsadvies) en GoedBeterBeest (TTouch). Beiden kunnen veel betekenen voor angstige honden en hun eigenaren. TTouch een heel mooie methode om de hond of kat te begeleiden. Met de eenvoudig zelf aan te leren kalmerende aanrakingen van de Tellington TTouch® methode kunt u veel voor uw angstige huisdier betekenen tijdens de jaarwisseling. Echter, voor een optimaal resultaat is het aan te bevelen hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het kost nu eenmaal wat tijd om de juiste techniek in de vingers te krijgen en om uw huisdier met deze manier van aanraken bekend te maken. Dit geldt ook voor de supplementen en adviezen om uw hond te begeleiden. Hoe vroeger u begint het algehele stressniveau van het dier te verlagen, hoe minder gevoelig het dier zal zijn voor externe indrukken zoals de knallen van het vuurwerk. Ook zal een dier dat over het algemeen meer ontspannen is, sneller herstellen wanneer het toch van iets schrikt.

Wilt u meer informatie en gratis advies, kom dan naar Via Natura in Beekbergen.

Op donderdagavond 12-12 om 19.30 uur geeft Via Natura en haar samenwerkingen een lezing van Pet Talk over het onderwerp ‘last minute’ vuurwerkangst tips. Deze lezing wordt gegeven in de Hoge Weye in Beekbergen.

Tickets kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen via https://www.via-natura.nl/AGENDA/PET-TALK-LEZINGEN/

Op de onderstaande data zijn Ewald Nagels van DogTrack en Ingrid Mus van GoedBeterBeest bij ons om u van gratis advies en tips te voorzien:

DogTrack: vrijdag 13-12 van 13.00-17.30 uur en zaterdag 28-12 13.00-15.00 uur. Gratis inloop spreekuur.

GoedBeterBeest: dinsdag 24-12 van 13.00-15.00 uur. Gratis afspraken spreekuur, bel voor een afspraak naar 055-8430743

Meer informatie: bel met Via Natura 055 8430743 of kijk op www.via-natura.nl

Via Natura, gespecialiseerd in hond en kat

Dorpstraat 40

7361 AV Beekbergen

www.via-natura.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

InBetween zingt Kerst en meer

BRUMMEN-

In het jubileumjaar 25 jaar InBetween is er natuurlijk ook ruimte voor Kerst, voor een koor altijd een fijne periode. Het gemengde koor uit Brummen verheugt zich op drie mooie optredens: Op 8 december om 14.30 en 15.30 uur in de Emmakerk en Emmastraat tijdens het Dickensfestival in Velp. Een sfeervol evenement, absoluut de moeite waard om te bezoeken. Kom luisteren! Verder staan op 16 en 24 december twee besloten optredens gepland op Rhederhof in Rheden en Klein Engelenburg in Brummen.

Bij alle drie gelegenheden zal het koor zich in vol Dickens-ornaat presenteren!

Na een korte kerstvakantie stort men zich in januari weer op de voorbereidingen van het jubileumconcert op 4 april 2020, natuurlijk onder leiding van dirigente Tatiana Laryna.

Een leuk nieuwtje: popkoor Young Voices uit Eerbeek zal ook tijdens het concert optreden.

Een mooie samenwerking tussen een Brummens & Eerbeeks koor!

Wie meer wil weten over het koor of interesse heeft een repetitie bij te wonen:

Iedere maandagavond van 20.00 tot 21.45 uur wordt gerepeteerd in de Oude of Pancratiuskerk in Brummen. Stuur een mail naar secretariaat@inbetweenbrummen.eu of kijk op www.inbetweenbrummen.eu

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Melkveebedrijf, welk veebedrijf

DE VECHT- Op zaterdag 11 januari 2020 verzorgt toneelgroep LTO & co twee toneelvoorstellingen bij zaal De Groot in De Vecht (Terwolde), om 14.00 uur en om 20.00 uur (de zaal is een half uur voor aanvang geopend). Voor de middag zijn kaarten aan de zaal verkrijgbaar. Voor de avondvoorstelling zijn kaarten online te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/ToneelDeVecht. Tevens is er op vrijdagavond 17 januari 2020 om 20.00 uur een voorstelling in het Dorpshuis in Voorst (Schoolstraat 14). Kaarten hiervoor zijn online verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/ToneelVoorst.

Toneelgroep LTO & co is de nieuwe naam van de toneelgroep LTO Noord afd. Zuid Oost Veluwe. Een nieuwe naam maar dezelfde spelers die al geruime tijd aan het repeteren zijn voor de plattelandskomedie ‘Melkveebedrijf welk veebedrijf’. Deze korte plattelandskomedie is geschreven door Cees Verwaaijen die al jarenlang regisseur is van de toneelgroep

De kleine melkveebedrijven van Harmsen en Donders zijn al generaties lang elkaars buren. Tussen deze buren is er ook al generaties lang een haat-liefdeverhouding. Dries Donders wil in alles haantje de voorste zijn, terwijl zijn buurman Joop Harmsen als motto heeft “Alles op zijn tijd”.

Diny Harmsen ergert zich groen en geel aan het haantjesgedrag van de buurman, maar ook aan het, in haar ogen, lakse gedrag van haar man.

Beide bedrijven maken zich zorgen over hun opvolging en weten dat, om in de toekomst te kunnen overleven, er een samenwerking of overname nodig is. Maar welk melkveebedrijf komt als winnaar uit de strijd?

U bent van harte welkom om deze korte plattelandskomedie te komen bezoeken. Voor deze gezellige toneelavonden zijn vanaf heden kaarten online verkrijgbaar. Voor de middagvoorstelling zijn kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

De kosten zijn € 7,- per persoon, kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Nijbroek Vooruit is er klaar voor, een flinterdunne ijslaag is al gelegd

NIJBROEK-

Op 11 december houdt de vereniging IJsclub Nijbroek Vooruit zijn jaarlijkse jaarvergadering. De vergadering wordt gehouden in het dorpshuis De Arend in Nijbroek en begint om 20.00 uur. Tijdens de bestuursverkiezing zijn aftredend en herkiesbaar Martin Pannekoek en Dennis Bonhof. Tevens is er nog steeds een bestuursfunctie vacant. Dus kom naar de vergadering, de koffie staat klaar. Voor verdere informatie Gerrit Bouwman, telnr.: 0650280670.

In de afgelopen periode is de baan winterklaar gemaakt, er is water op gepompt en zowaar, afgelopen weekeinde lag er al een flinterdunne ijsvloer, net genoeg om sportieve mussen plezier te geven. Zoals ieder jaar is aan de omringende zaken weer het nodige werk verricht. De parkeerplaatsen bij de baan zijn inmiddels gerealiseerd. De afscheiding vanaf die parkeerplaatsen naar de baan is vernieuwd en de entree is een stuk overzichtelijker geworden. Dat werk komt veelal op een betrekkelijk kleine groep enthousiastelingen neer, maar de laatste tijd lijkt het er op dat meerdere mensen die in de omgeving zijn komen wonen zich op termijn graag in willen zetten voor het verrichten van hand en spandiensten. Een mooi gegeven, voor de betreffende nieuwkomers om de mensen uit de omgeving te leren kennen, voor de gemeenschap om hechtere banden te smeden en natuurlijk in de eerste plaats voor de bijna 190 jaar oude vereniging en ijsbaan, die op die manier nog steeds springlevend in de samenleving staan.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

KERSTCONCERTEN STEMM-INN

REGIO-

Zangkoor Stemm-Inn onder leiding van Eric van Grootel is er klaar voor, ze gaan twee concerten geven waarbij mooie, vrolijke en sfeervolle Kerstliederen ten gehore worden gebracht. Er is flink gerepeteerd en de laatste puntjes op de i gezet, Kerst kan komen.

De eerste mogelijkheid om te komen luisteren is in Apeldoorn op donderdagavond 19 december in de O.L. Vrouwekerk, Hoofdstraat 18, aanvang 20.00 uur.

De tweede mogelijkheid is in Bussloo op zondagmiddag 22 december in het kerkgebouw H. Martinuskerk, Bussloselaan 17b, aanvang 14.00 uur. De toegang voor beide concerten is gratis, een vrije gift mag natuurlijk altijd. Stemm-Inn hoopt voor u te mogen zingen waarbij in Bussloo zelfs koffie, thee en glühwein te verkrijgen is.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

De Frietkraam gaat voor gezond

Als er één kraam op de vrijdagmarkt in Twello grote

bekendheid geniet is het wel de Frietkraam van Olivia Kros. Op een strategisch
punt gepositioneerd op het Marktplein voorziet Olivia niet alleen de marktbezoekers
maar ook de marktkooplieden op gezette tijden van heerlijke snacks. Het patatje
met of zonder, kroket, broodje hamburger of beenham, frikadel (met of zonder
uitjes en ketchup) zijn allemaal heerlijkheden die vrijdag’s hun weg vinden.
Maar ook voor een ijsje, frisdrank, koffie en soep, alles uiteraard van
uitstekende kwaliteit, is men hier aan het juiste adres.

Met de tijd mee

Olivia Kros staat met haar Frietkraam al bijna 14 jaar op de
markt in Twello. Olivia: “Ook ik merk dat de tijden veranderen en ook ik
wil met de tijd mee. Na ettelijke jaren Aviko frieten te hebben gebakken, ga we
nu over tot het zelf produceren. De van de boer afkomstige aardappelen worden
door ons zelf gewassen, gesneden en we bakken ze voor. Dan laten we ze ‘rusten’
en daarna worden ze afgebakken. Dat is een heel proces, maar we gaan voor
kwaliteit en voor smaak. Vers gesneden friet met schil is niet te vergelijken
met de normale diepvries friet. Verse friet heeft een volle aardappelsmaak en
is lekker knapperig. Kom gerust maar eens proeven.”

Vers gesneden friet, gemaakt van de beste aardappels,
gebakken in 100% plantaardige olie, is een ware smaaksensatie: volgens Olivia.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Zonnebloem Twello-Zuiderwijk naar kerstshow Tuinland

TWELLO-

Met meer dan 30 gasten en 23 medewerkers heeft de Zonnebloem afdeling Twello - Zuiderwijk, weer een geweldige middag gehad. Vanaf 14.00 uur gingen de gasten met vrijwilligers in rolstoelen, achter rollators, met of zonder stok in een gezellige colonne langs de prachtige Kerstopstellingen van Tuinland in Wilp. Er was te veel moois om in een keer te bekijken. Diverse gasten gaven dan ook aan dat ze op een later tijdstip zeker terugkomen. Bepakt met mooie kerstspullen en mooie planten of kerststukken kon men, onder het genot van een kop koffie/thee met een overheerlijk saucijzenbroodje, in het restaurant even bijkomen. En lekker bijpraten. Na de pitsstop weer vrolijk verder op weg naar de kassa’s. Een van de reguliere bezoeksters zei dat ze het in het weekeind te druk vond omdat ze alleen maar wat vogelvoer nodig had en dus besloten had om op deze “rustige” maandag terug te komen. Er stonden slechts 4 rijen met rolstoelen en andere hulp materialen voor 4 kassa’s te wachten. Zowel de gasten als de medewerkers hebben weer een fantastische middag gehad en zijn rond 16.00 uur in de regen weer huiswaarts gegaan.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Duimen hoog voor vele enthousiaste reacties van deelnemers vragenlijst Je kan nog meedoen om jouw do

De uiterste inleverdatum is nog niet verstreken, maar er kan nú al worden gesproken van een succesvolle actie. Exact 3296 vragenlijsten werden er uitgedeeld in de dorpskernen Teuge, Terwolde, Klarenbeek en Voorst. Daarvan zijn er bijna 900 ingevuld retour ontvangen en iedere dag komen er nog inzenders bij! Een fantastische deelname tot zover, maar uiteraard hoopt gemeente Voorst op een zo groot mogelijke response. Bewoners hebben nog t/m vrijdag 6 december de tijd om deel te nemen.

Vragenlijst voor ieder gezinslid van 18 jaar en ouder

Woensdag 13 november werden de duizenden vragenlijsten via de brievenbussen bezorgd. Hierbij werden alle gezinsleden van 18 jaar en ouder uitgenodigd, om de lijst in te vullen. Dat kon middels het papieren exemplaar óf via internet. Ieder gezinslid kan zijn of haar stem laten horen, dus niet alleen vader/moeder, maar ook zoon/dochter! De boodschap is duidelijk; neem 10 minuten de tijd om mee te werken aan de toekomst van jouw dorp!

Wij willen wat van je weten

Hoe prettig is het om in je dorp te wonen? Ben je tevreden? Zijn er aandachtspunten voor het dorp? Ervaar je sociale verbondenheid? Ben je zelf ook actief wanneer het gaat om evenementen in je buurt? Zomaar globaal een aantal vragen welke worden gesteld en waar iedere inwoner wel een antwoord op heeft. Maar er worden ook vragen gesteld over verkeersveiligheid, buurtpreventie en het gaat over bijvoorbeeld interesses en gezelligheid.

Jouw stem is belangrijk!

Gemeente Voorst is een bruisende gemeente, waarbij veel aandacht is voor de gezondheid van haar inwoners, in de ruimste zin van het woord. De gemeente werkt daarbij nauw samen met de dorpscontactpersonen en de belangenverenigingen in de dorpen. Juist omdat zóveel mensen zich inzetten voor maximale leefbaarheid, willen zij graag weten; en wat vindt jij daar nu van? Daarom is jouw stem belangrijk!

Het resultaat naar nóg beter

We doen het best goed met z’n allen, de gemiddelde inwoner van de gemeente Voorst zegt dik tevreden te zijn. Maar we willen nu eens niet de gemiddelden weten, maar juist individuele meningen horen. Alle resultaten worden dan ook onder de loep genomen en het mooiste zou dan ook zijn, wanneer iedere inwoner daar straks het resultaat van gaat ondervinden!

Namens de Rekenkamercommissie van de gemeente Voorst, de dorpscontactpersonen én de belangenverenigingen; duimen hoog voor jullie!! En voor wie nog niet zover was gekomen; vul de lijst alsnog in, laat van je horen!!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstconcert kapel op ’t Rijsselt

EEFDE-

Op zondag 15 december is er een

concert met mannenensemble Frommermann, met teksten van en door schrijfster
Annegreet van Beregn

Frommerkerst: muziek, sfeer en serieuze humor

De mannen van Frommermann zijn even veelzijdig
als traditiegetrouw: al jaren brengen ze rond kerst een sfeervol programma met
muziek van alle tijden en uit vele landen.

Dan weer met de blik ten hemel gericht, dan weer met de schoenen stevig
verankerd in de sneeuw laten ze de muziek voor zich spreken.

Wat de heren met hun vocale virtuositeit aan de muziek toevoegen is sfeer en
humor.

En dit jaar, exclusief voor Oost Nederland, wordt de muziek afgewisseld met
teksten van en door schrijfster Annegreet van Bergen. Dat zij als geen ander de
snelle veranderingen van het dagelijks leven en dus ook van tradities als de
kerstviering weet te duiden heeft ze bewezen met haar bestseller Gouden Jaren.

In de Kapel plaatst zij het kerstfeest in historisch perspectief.

Het ochtendconcert is reeds uitverkocht, om 15.00
uur is er een tweede concert.

Entree: € 20,= (t/m 18 jaar gratis entree)

Info/reserveren: www.kapeloptrijsselt.nl of 0575 – 570 521

woensdag 4 december

Deel dit bericht

ROND DE WATERMOLEN IN HEERDE

TERWOLDE/HEERDE- Een elftal wandelaars van de wandel-en fietsgroep Terwolde startten hun bijna zeven kilometer lange tocht bij de Hertochtelijke molen in Heerde. Een vriendelijk najaarszonnetje maakten de herfstkleuren in het bos tot een feest. Een wandeling, deels door het beboste deel van de Veluwe en deels door het gebied waar de Veluwse beken naar het lagere land stromen. Via de buurtschap Hoorn en het landgoederenbos van kasteel Vosbergen bereikten we weer de bebouwing van Heerde, waar we wat nieuwsgierige blikken konden werpen toen we over het terrein van “van Arks beschuitfabriek” (momenteel Bolletje) liepen. Aangetrokken door de bakkerijgeuren keerden we terug naar de startplek “koffie & thee schenkerij ‘de watermolen’. Alwaar we de consumpties en vergebakken lekkernijen ons goed lieten smaken.

VOLGENDE ACTIVITEITEN

Voor de drukke maand december hebben we geen activiteit gepland. In januari zullen we weer een wandeling uitzetten. Daarna zullen we eind januari of begin februari onze wandeling met etentje organiseren. U hoort daar meer van. Wie meer informatie wil of een wandeling wil organiseren kan mailen naar corrieswennenhuis@hotmail.com

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Rommelmarkt Cadenza Twello roept om hulp!

TWELLO-

De organisatie van de jaarlijkse rommelmarkt van muziekvereniging Cadenza Twello is alweer druk aan de slag met de voorbereidingen voor haar 37e uitvoering. Maar zonder opslag, kunnen we niet verder. Helpt u ons uit de ‘rommelbrand’?

Van 1 februari tot en met de 37e uitvoering, dit jaar op zaterdag 20 juni 2020, zoeken wij met spoed een opslag voor onze spullen. We halen gemiddeld twee tot drie keer per maand (zaterdag) diverse spullen op. Dit gaat van kleine huishoudelijke spulletjes tot aan groot meubilair. Een ruimte van om en nabij de 150 m² is dan toch echt wel gewenst.

Heeft u tips, zet u zelf onze voorbereidingen weer in beweging of kent u wellicht iemand anders die ons kan helpen? Neem dan graag telefonisch of per mail contact op met Sebastiaan Ribbink via 06 25 525 150 of sebastiaan@cadenzatwello.nl

Alvast hartelijk dank namens het rommelteam Cadenza Twello!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Brocante in de kerk

WILP-

Om alvast in de juiste kerstsfeer te komen is een bezoek aan de brocante op zaterdag 7 december, zeker de moeite waard. De Commissie Kerkactie organiseert het jaarlijkse evenement. Er is een uitgebreid assortiment aan brocante spullen mooi uitgestald op de kramen. Er is voldoende aanbod van allerlei kerstartikelen, graftakken, kransen en kerststukken. Aan het eind van de ochtend komen er een aantal midwinterhoornblazers. De brocante wordt gehouden van 10.00 uur tot 13.00 uur in de Dorpskerk van Wilp.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Martinusschool opent groene schoolplein

TWELLO-

Afgelopen week kreeg basisschool Martinus er een prachtig stuk groen schoolplein bij. De grond voor dit stuk plein is beschikbaar gesteld door de Fransiscus en Clara Parochie. In samenspraak met de gemeente is er een plan opgesteld voor de inrichting. Met een mooie subsidie van de provincie, de samenwerking met Smallsteps en acties door de leerlingen kon het plan gerealiseerd worden. Hovenier De Isidoriushoeve tekende voor de uitvoering. Op het stuk van 800 m2 is alleen maar groen te vinden, gecombineerd met houten klimelementen en grote keien. Een prachtige uitdagende groene leer- en ontdekplek voor alle leerlingen! Nu is het wachten tot het gras is ingezaaid en er op gespeeld kan worden.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Amnesty schrijft voor jongeren tijdens Write for Rights 2019

TWELLO-

Op 10 December is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren. Twee weken terug heeft u in deze krant al kunnen lezen over de successen van de schrijfactie. Schrijven heeft zin! Machthebbers willen liever niet gezien worden als onderdrukker, folteraar of dictator.

De Amnesty-werkgroep Voorst organiseert een schrijfactie in de bibliotheek in Twello op zaterdag 7 december. De opening is om 10.30 uur door burgermeester Jos Penninx. Er is muziek van Sergei Michel (uit Otterlo) op cello. Van 11:00 tot 16:00 uur kan er geschreven worden. Dit jaar schrijven we voor kinderen en jongeren.

We gaan onder andere schrijven voor Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte. Hij liep op 11 juni dit jaar op straat en werd plotseling opgepakt door veiligheidsagenten in burgerkleding. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Zijn verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Hij is gespeciliseerd in woonrecht en onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. En we schrijven voor Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan. Toen hij 15 jaar was ging hij naar school en hield van hardlopen en gospelzingen. Door een noodlottig ongeval is zijn neef gedood door een afgeketst waarschuwingsschot. Zonder advocaat werd hij veroordeeld tot de galg als 15-jarige. Internationaal recht en ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodsstraf voor mensen jonger dan 18 jaar.

Verder schrijven we voor nog acht gevangenen. Kijk op de website www.voorst.amnesty.nl voor meer informatie. Daar vindt u ook informatie over de successen van de vorige schrijfactie. U kunt een of meerdere brieven komen schrijven. Heeft u niet zo veel tijd, dan kunt u een handtekening onder een brief te zetten. U kunt ook nog een kaartje sturen naar een gevangene ter bemoediging.

In diverse kerken van onze gemeente is er op zondag 8 december, na de kerkdienst, ook de gelegenheid om een brief te ondertekenen. Wij hebben uw hulp nodig. Samen sterk voor een rechtvaardige wereld.

Amnesty-werkgroep Voorst, Piet Ruijsbroek

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Steun petitie tegen ontslag buurtbus-chauffeurs Deventer, Twello, Terwolde en Epe

REGIO- De buurtbus lijn 170/171 rijd al vele jaren vanaf Deventer door Twello, Terwolde en Epe waar o.a. veel scholieren en senioren gebruik van maken. Deze buschauffeurs maken altijd tijd voor een praatje, zijn vriendelijk en behulpzaam wat elke reiziger als prettig ervaart.

Al enkele jaren rijdt Martine Broers met de buurtbus vanuit Terwolde naar het Deventer station. Ideaal want verder rijden er in Terwolde geen bussen. In de donkere wintermaanden hoeven scholieren niet op de fiets in het donker over een onbelichte dijk te fietsen richting Deventer.

De buschauffeurs die al meer dan 10 jaar op deze buslijn zitten zijn altijd op tijd en kennen bijna alle busreizigers van gezicht. Ze zetten je zelfs af op de gewenste plek op de route. Zo werd er laatst nog een oudere vrouw die slecht ter been was met haar boodschappentassen voor de deur afgezet. Geweldig dat dit in ons dorp kan en gedaan wordt.

Tot grote verbazing van alle busreizigers worden deze chauffeurs met ingang van 14 december abrupt ontslagen omdat ze vervangen worden door goedkopere werkkrachten waarvoor Syntus subsidie krijgt.

Onbegrijpelijk zegt buurtbus gebruikster Martine: Waarom deze mensen ontslaan terwijl iedereen juist zo tevreden en blij met ze zijn? Ze kan dit niet aanzien want ondertussen heeft ze een leuke band opgebouwd met buschauffeurs Theo, Peter, Albert en buschauffeuse Gerrie. Martine heeft het hef in eigen handen genomen en een handtekening actie opgezet. Met deze handtekeningen wil ze het hoger op zoeken bij de provincie om aandacht te vragen voor het behoud van de huidige buschauffeurs in deze kernen. De handtekeninglijsten heeft Martine ophangen in diverse bussen en bij de lokale supermarkten. Deze lijsten waren in no-time vol met handtekeningen van mede passagiers en bewoners. De dorpsbewoners steunen deze actie van Martine van harte en zetten spontaan handtekeningen.

Steunt u ook het behoud van deze huidige buschauffeurs in onze dorpen? Teken dan online de petitie tegen ontslag van deze buurtbus chauffeurs op https://www.petities.com/steun_petitie_tegen_ontslag_buurtbuschauffeurs_lijn_170171

woensdag 4 december

Deel dit bericht

CCW onderuit tegen sv Raalte

WILP-

CCW is het vanmiddag in en tegen Raalte helaas niet in geslaagd de goede serie van de laatste weken een vervolg te geven, in één van de betere wedstrijden van dit seizoen moest het de winst laten aan de thuisclub. In een wedstrijd die absoluut het aankijken waard was had de thuisclub zeker het eerste kwartier het betere van het spel waarbij ook zeker weer opviel dat duidelijk meer gewend is om op kunstgras te spelen, maar ook beschikt over een goed ingespeeld geheel, speelt vanuit een goed positioneerde achterhoede en veel dreiging naar voren. Na zo’n kwartier voetballen kreeg CCW wat meer vat op de wedstrijd, en leek het initiatief wat over te nemen van de thuisploeg, begon ook zeker goed te voetballen, zonder overigens echt super gevaarlijk te worden, maar ook moest toezien dat de counters van de thuisploeg gepaard gingen met veel dreiging en eigenlijk meer kansen opleverde maar telkens de goed keepende Joris Bruntink op hun weg vonden. Zo’n tien minuten voor rust kwam de thuisploeg toch op voorsprong toen een foute inspeelpass in de achterhoede van CCW bekwaam werd afgestraft, wat de 1-0 betekende, misschien niet geheel onverdiend op dat moment, maar zeker een weggeven cadeautje, dit zou tevens de ruststand betekenen. Na de hervatting kwam CCW duidelijk wat beter uit de startblokken, was ook de meer voetballende ploeg, maar evenals voor de rust bleef de verdediging van de thuisclub zonder grote problemen overeind, dit was zo te zien ook wel het spelletje wat de thuisclub goed lag, een meer aanvallend CCW en gebruikmaken van hun snelle en dreigende voorwaartsen. Tien minuten voor tijd kreeg CCW ook op deze manier de definitieve genade klap, CCW probeerde nog wat meer druk te brengen, ging nog iets meer naar voren voetballen maar een onderschepping van de bal in de voorhoede werd het in de counter genadeloos afgestraft toen de voorwaartsen veel sneller in de omschakeling en met uiteindelijk een hard schot in de verre hoek Joris volkomen kansloos werd gelaten. Na dit doelpunt ging CCW nog meer risico nemen door helemaal één op één voetballen, maar dit leverde aanvallend niets op, en was het meer te danken aan onzorgvuldigheid bij de thuisploeg dat het uiteindelijk maar bij 2-0 bleef. Al met al zeker geen slechte wedstrijd van CCW, maar vandaag bleek ook wel waarom Raalte nog geen wedstrijd had verloren. Volgende week thuis tegen Wissel, hopelijk kan voetballend de lijn van vandaag worden doorgezet en dan moet het mogelijk zijn om een goed resultaat te behalen.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Voorwaarts verliest in Bemmel

TWELLO-

Het venijn zat afgelopen zondag in de staart van de wedstrijd. Voorwaarts verloor in Bemmel van de plaatselijke sportclub. Met geduldig en goed positiespel maakte Voorwaarts in het eerste half uur de wedstrijd. Daarna was Bemmel de bovenliggende partij, waarbij Voorwaarts kansen bleef creëren. Bij rust was het nog 0-0. Voorwaarts kwam op achterstand in het eerste kwartier na rust en presteerde het om in de eindfase op gelijke hoogte te komen. De ‘offener schlagabtausch’ die daarna volgde pakte alsnog verkeerd uit voor de mannen uit Twello. Eindstand 2-1 voor SC Bemmel. Linkervleugelverdediger Mark Mulder zag dat Voorwaarts al vroeg in de wedstrijd goede mogelijkheden kreeg op een voorsprong. Bruce Schotman kreeg een goede kans op de openingstreffer. Na een half uur kwam Bemmel echter beter in de wedstrijd. De mannen uit de Lingewaard kregen direct twee goede mogelijkheden. Voorwaarts liet zich niet onbetuigd. Het was nu Bruce die met een mooie omhaal wel scoorde. De scheidsrechter floot echter af wegens een overtreding. Onterecht volgens Mark: “Er werd een lange bal gegeven op Luuk Grieving, waarbij de keeper buiten de zestien meter kwam en zijn eigen verdediger ondersteboven liep, maar de scheids zag een overtreding van Luuk. Even later werd Voorwaarts opnieuw benadeeld. Mark: We kregen nog een kans via Bruce die in het strafschopgebied een speler wilde uitkappen en hierbij duidelijk werd gehaakt, maar we kregen geen penalty.” Ruststand 0-0.

De tweede helft werd het lastiger voor Voorwaarts. Mark: “In eerste instantie kregen we nog echt een goede kans via Bruce die de bal op de paal kopte. Daarna verloren we meer duels en wonnen weinig tweede ballen.” Bemmel wist de ballen goed achter de laatste linie van Voorwaarts te leggen en ‘de lopende spelers’ van Bemmel kregen hierdoor kansen. De goal viel echter op gelukkige wijze voor Bemmel en ongelukkig vanuit Voorwaarts-perspectief. Een vrije trap werd via de muur van richting veranderd en vloog binnen, 1-0. Daarna kreeg Bemmel nog wat mogelijkheden. Voorwaarts probeerde met opportunisme de gelijkmaker te forceren. En met succes! In de 89ste minuut gooide Rick Timmermans een vrije trap in het strafschopgebied. Luuk Grieving kopte de bal terug op Pim Wolbers. Pim verlengde de bal op Bruce, die op zijn beurt kon binnentikken, 1-1. Daarna ontstond een hectische slotfase met over en weer kansen. Voorwaarts kreeg nog kansen via de behendige Bruce Schotman en een mogelijkheid via Nino Wattimena. Uiteindelijk waren de mannen uit Bemmel de gelukkigen. In blessuretijd werd een vrije trap kort genomen op het goudhaantje van Bemmel deze middag. Bij zijn tweede goal omspeelde hij de complete Voorwaartsdefensie en schoot de bal binnen, 2-1. Een deceptie, omdat Voorwaarts te weinig kreeg. Aankomende zondag mag Voorwaarts op zoek naar herstel tegen De Zweef uit Nijverdal. De wedstrijd begint om 14 uur aan De Laene.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Nieuws herinrichting Rijksstraatweg

VOORST- In week 49 (02/12-06/12) gaat de aannemer verder met het aanbrengen van de wegverharding. Zodra dat mogelijk is wordt een weggedeelte dat klaar is vrij gegeven voor aanwonenden en ondernemers. Insteek is om binnen 14 dagen de wegverharding (van klinkers) volledig gereed te hebben. Ook de inritten worden direct voltooid zodat men ook de auto weer bij huis kan parkeren. De werkzaamheden van de accentvlakken en groenaanleg volgen daarna.

Omleidingen

Voor de sportverenigingen en instellingen aan de Beelelaan en voor bereikbaarheid bij calamiteiten wordt de verkeerssluis aan de Bongerdskamp tijdelijk aangepast zodat al het verkeer kan passeren. De ontsluiting van de Hezeweg loopt dan tijdelijk via de Kleine Enkweg.

Na de asfalteringswerkzaamheden zijn aanwonenden en bedrijven in fase 8 weer bereikbaar. De doorgaande route wordt in verband met nog uit te voeren werkzaamheden afgesloten gehouden.

Asfalteren

Om de overlast te beperken is besloten om de asfalteringswerkzaamheden in de avond en nacht van maandag 9 op dinsdag 10 december uit te voeren. Let wel dit is nog wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Overdag wordt de toplaag van het oude asfalt gefreesd. Komt men dan slechte plekken asfalt tegen, dan wordt daar, waar mogelijk, ook nog dieper gefreesd. (bakfrezen genoemd). Vanaf 21.00 uur tot maximaal 06.00 uur worden de overige werkzaamheden en het asfalteren uitgevoerd. Alle asfaltbanen (rood-zwart-rood) worden ‘warm tegen warm’ aangebracht. Er zijn dan ook gelijktijdig drie asfaltmachines aan het werk. De aannemer werkt er aan om direct daarna de nieuwe belijning aan te brengen.

Woont u in het afgesloten weggedeelte? Plaats dan voor het legen de afvalcontainer buiten het afgesloten weggedeelte. Heeft u hierbij hulp nodig? Meld het en zij komen u helpen. Wekelijks krijgt de afvalinzamelaar van ons bericht waar de afzettingen staan. Henk Bos: 06-17676627.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Hockey een echte jongensport

TWELLO-

De jongens D van VHC gaan als een malle in de competitie, ze hebben alle wedstrijden dik gewonnen en mogen zich dus met recht kampioen noemen.

Ook jongens C van VHC mogen zich Kampioenen noemen! Hard gevochten hebben ze voor hun zeer verdiende 1e plek. De jongens B zijn 2e geworden en dat is een zeer knappe prestatie want hun team was dun bezaaid. Dus extra knap om dan als 2e in de competitie eindigt. Snoeihard dat is het motto van de jongensteams bij VHC.
Wie denkt dat hockey niets voor jongens is mag een wedstrijd van de jongensteams van VHC komen kijken en oordeel dan zelf. Snoeiharde ballen en keihard rennende jongens vliegen over het veld heen en weer. De scheidsrechters moeten ook hard aan de slag om het spel bij te kunnen benen, want voor je het weet is de bal alweer in de goal van de tegenstanders. Het zijn niet alleen de snoeiharde ballen en keiharde acties, maar ook het technische spel die hockey zo ongelooflijk leuk maakt om te doen, maar ook heel leuk om naar te kijken. Het plezier onderling is voelbaar als je aan de zijlaan als supporter naar deze rennende jongens staat te kijken. Ook al is het soms koud langs de lijn van het hockeyveld, van al die blije en fanatieke jongens word je als supporter vanzelf wel warm. Trots zijn we op al die jongens die toch maar even een andere sport hebben gekozen in een dorp die veelal in het teken staat van voetballende jongens. Hockey wordt nog vaak gezien als meisjes sport, maar niets is minder waar. Kijk maar eens naar alle gave trucs die je kan doen met een hockeystick en een bal. En hoe snel het spel gaat tijdens de wedstrijden.
Ben jij die jongen die ook graag wat anders wil doen dan anderen, wil jij ook een snelle stoere sport? Kom dan ook eens meekijken bij een hockeytraining, wil je weten wanneer al die jongens trainen? Mail dan naar:werving@vhctwello.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

BIJZONDER OPTREDEN GITARIST KLAUSING BIJ DE KUNSTKRING IN GALERIE DE STATENHOED

TWELLO- Zaterdag 7 december kunnen liefhebbers van gitaarmuziek genieten van gitarist Klausing in Galerie De Statenhoed in Twello. Dit “1ste zaterdag van de maand MUZIEKOPTREDEN” begint om 15.00 uur.

Klausing- sinds 2015 de artiestennaam van musicus en gitaardocent Frank Schagen- schrijft, speelt en zingt Duitstalige liederen met een geheel eigen poëtisch karakter. Zijn werk is teder en tegelijkertijd indringend. Opgeleid aan het Fontys conservatorium in Tilburg heeft Klausing zich zowel in de tradities van klassieke muziek als in de bewegingsvrijheid van de jazz verdiept. Deze doorleefde reis door verschillende muziekstijlen geven aan de liederen van Klausing een bijzondere klankbelevenis.

Klausing: “in het Duits, de taal van mijn moeder, heb ik een nieuwe, heel eigen scheppingsruimte gevonden. Het samenspel tussen woord en klank, begrip en resonantie biedt een fascinerende dynamiek.” In zijn liederen verdiept Klausing het thema van verbinding: de verbinding van mensen onderling, van de mens met het lijf en met de natuur. Daarbij gaat hij ervan uit dat muziek gebundelde energie is. “Mijn liederen”, zo zegt hij, “komen tot stand door een “dialoog” tussen de sfeer en indruk van de muziek en het woordelijke verhaal. Daardoor hebben zowel mijn tekst als mijn muziek een eigen uitdrukkingskracht”. De Duitse taal biedt Klausing een rijke speelruimte voor woordexpressie en woordvorming. Daarbij verrast zijn gitaarspel door onverwachte ritmische wendingen en doorvoelde harmonieën. Kortom, de moeite waard om de Kunstkring op 7 december te bezoeken en vanaf 15.00 te genieten van dit bijzondere optreden. Een gift voor de muzikant wordt zeer op prijs gesteld.

Verdere informatie over de Kunstkring is te vinden op www.kunstkringvoorst.nl. Mocht u ook interesse hebben om een kosteloos optreden te verzorgen neem dan contact op met Ton Kock op 0651545136 of tonkock@kpnmail.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

SV Twello doet zichzelf te kort tegen sportclub Deventer

TWELLO-

Ook deze middag weer een andere opstelling bij s v Twello. Jammer want dit komt de vastigheid van het team niet ten goede. Terwijl sommige posities voor velen een zekerheid zijn. Toen na een half uur spelen de snelle verdediger Frank de Croon ook nog werd gewisseld en het elftal nog meer werd omgegooid was dit koren op de molen voor de ploeg uit Deventer. Heerlijk spelend vanuit de counter en daar wist de snelle Daan Vegelin wel raad mee. Hij scoorde 1-2 en wat de ploeg uit Twello daarna ook probeerde het was niet aan hun besteed. Zo de punten meegeven is wel erg zuur. De eerste 10 minuten golfde het spel aardig op en neer. In de 9de minuut raakte Job Bruntink de lat en daar s v Twello te veel mensen voor de bal had counterde sportclub Deventer simpel naar de 0-1 door Milion Tsegay. Even later kopte Stan Berends van dichtbij in de handen van de goed keepende Ronald Teering. Een steekpass van Yannick Gorter had Joris Maalderink had 1-1 moeten zijn maar de heel goed keepende Raymon van Emmerik voorkwam dat. Koud daarna een voorzet op maat van Job Bruntink op Cihan Ozer. Deze had de hoek voor het uitkiezen maar miste volledig. Eindelijk werd het in de 28ste minuut gelijk. Subtiel balletje van Max Smaal op Yannick Gorter en daar was de 1-1. Daarna ging het spel over en weer .Kansen voor beide ploegen. In de 42ste minuut een counter van de gasten en zoals boven beschreven werd het 1-2. Niet veel later floot de prima leidende scheidsrechter R. Karkdijk uit Deventer voor de rust met een 1-2 stand. Een stand die de thuisploeg geheel aan zichzelf te wijten had.

In de 2de helft probeerde de thuisploeg het wel maar het was steeds net niet. Naarmate de tijd verstreek nam de nauwkeurigheid bij s v Twello af en bleven de gasten uit Deventer loeren op de counter. Keeper Raymon van Emmerik ging een steeds belangrijker rol spelen. Alle ballen waren voor hem. Een vrije trap van Yannick Gorter ranselde hij boven uit de hoek en zelfs een strafschop van Max Smaal haalde hij knap onder uit de hoek. De gasten kregen een paar mogelijkheden maar keeper Ronald Teering liet zien nog steeds van grote klasse te zijn. Pal voor het einde van heel dichtbij de kans voor aanvoerder Frank Wijnbergen om te scoren maar ook dat lukte niet. Een 1-2 nederlaag die totaal niet nodig was geweest. Volgende week revanche in Loenen tegen Loenermark. Aanvang 14.30 uit.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Meet-in 11 organiseert als Kerst-in 11 een High tea

TWELLO-

Elke vrijdag is er in de bibliotheek van Twello van 14.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee. De Bibliotheek en de Dorpskerk organiseren dan samen inloopmiddagen, onder de naam ‘Meet-in 11’. Meet-in: Ontmoeten en 11 voor Marktplein 11. Sommige mensen komen speciaal voor een praatje, anderen willen graag hun Nederlandse taal verbeteren, weer anderen komen zo van de markt voor een kopje koffie of thee. Soms worden er ook spelletjes gedaan, woordspelletjes of woorden gemaakt met een dobbelsteen. Ook kan er gepraat worden over levensvragen, over geloofsvraagstukken. In december wordt de bibliotheek gezellig aangekleed in kerstsfeer. De Meet-in past het thema ook aan en wordt dan een Kerst-in. Er zal dan aandacht besteed worden aan wat er gebeurt met Kerst, de geboorte van Jezus. Maar ook het “gezellig” samenzijn met Kerst staat centraal. Hoe is dat als je alleen bent, of als er ruzie in de familie is. Hoe voelt dat. Wat doet dat met je. Wilt u uw verhaal kwijt? Dat kan bij de aanwezige vrijwilligers. Op vrijdag 20 december is er een high tea. Een aangeklede koffie of thee met lekkere hapjes. Kom ook en geef u op voor de high tea. U kunt zo binnen lopen tijdens de inloop elke vrijdagmiddag van 2 tot 4 uur! Toegang vrij. Weet je/u iemand, maak hem/haar op deze mogelijkheid attent. Of: neem hem/haar de eerste keer mee. Info: gosseling@pkn-twello.nl of 0646166193.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Meet-in 11 organiseert als Kerst-in 11 een High tea

TWELLO-

Elke vrijdag is er in de bibliotheek van Twello van 14.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee. De Bibliotheek en de Dorpskerk organiseren dan samen inloopmiddagen, onder de naam ‘Meet-in 11’. Meet-in: Ontmoeten en 11 voor Marktplein 11. Sommige mensen komen speciaal voor een praatje, anderen willen graag hun Nederlandse taal verbeteren, weer anderen komen zo van de markt voor een kopje koffie of thee. Soms worden er ook spelletjes gedaan, woordspelletjes of woorden gemaakt met een dobbelsteen. Ook kan er gepraat worden over levensvragen, over geloofsvraagstukken. In december wordt de bibliotheek gezellig aangekleed in kerstsfeer. De Meet-in past het thema ook aan en wordt dan een Kerst-in. Er zal dan aandacht besteed worden aan wat er gebeurt met Kerst, de geboorte van Jezus. Maar ook het “gezellig” samenzijn met Kerst staat centraal. Hoe is dat als je alleen bent, of als er ruzie in de familie is. Hoe voelt dat. Wat doet dat met je. Wilt u uw verhaal kwijt? Dat kan bij de aanwezige vrijwilligers. Op vrijdag 20 december is er een high tea. Een aangeklede koffie of thee met lekkere hapjes. Kom ook en geef u op voor de high tea. U kunt zo binnen lopen tijdens de inloop elke vrijdagmiddag van 2 tot 4 uur! Toegang vrij. Weet je/u iemand, maak hem/haar op deze mogelijkheid attent. Of: neem hem/haar de eerste keer mee. Info: gosseling@pkn-twello.nl of 0646166193.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Sterk optreden TTV Trias bij Nationale Jeugdmeerkampen

TWELLO-

Afgelopen zondag stonden de kwartfinales van de nationale jeugdmeerkampen op het programma. Tijdens dit toernooi streden per leeftijdscategorie de 48 beste spelers van Nederland om 24 plaatsen in de halve finales die in februari zullen plaatsvinden. Namens Trias hadden Mayra Monincx, Floortje Gerritsen, Nienke Wijnhout, Wes Zweers en Thomas Wijnhout zich in oktober al geplaatst voor de kwartfinale, wat op zich al een mooie prestatie is. Er werd nu gespeeld in meerkampen en iedereen moest bij de eerste 3 komen door te gaan naar de halve finale. Mayra speelde bij de meisjes kadetten en plaatste zich met sterk spel als tweede, achter de nummer 3 van Nederland. Bij de jongens kadetten speelde Thomas prima wedstrijden en plaatste zich, zoals verwacht, als derde voor de halve finale. Floortje speelde bij de meisjes welpen mee. De meisjes speelden gelijk de halve finale, dus ging het om plaatsing voor de finale in juni. Floortje was een van de kanshebbers en maakte die status volledig waar. Ze werd overduidelijk eerste en verloor gedurende de dag slecht een game! Ze gaat dus in juni strijden om de nationale meerkamptitel met de 12 beste welpen van Nederland. Wes zat bij de jongens welpen in een lastige poule en plaatsing voor de halve finale zou een grote verrassing zijn. Dit lukte dan ook niet. Wel speelde hij prima wedstrijden en had zelfs nog een matchpoint. Hij eindigde uiteindelijk als zesde.

Ook voor Nienke leek plaatsing erg moeilijk, aangezien zij het laagste op de ranglijst stond van alle 48 meisjes bij de pupillen. Na eerst verloren te hebben van de nummer 1 van Nederland verloor Nienke ook haar tweede partij. Maar daarna was Nienke ineens los en won ze al haar partijen, waardoor ze zeer knap derde werd en zich dus ook plaatste voor de halve finale. Met drie spelers in de halve finale en een in de finale van de Nationale Jeugdmeerkampen, heeft Trias een uitstekende prestatie neergezet. De trainingsuurtjes beginnen zich steeds meer uit te betalen.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Wedstrijd overzicht week 49

Activia

Zaterdag 7 december
14.30 Activia–Beekbergen 4

Zondag 8 december
14.00 Activia 1 – KCVO 1
11.30 Victoria Boys 2 – Activia 2
10.00 Activia 3 – ABS 4
10.00 Voorst 5 – Activia 4
13.00 CCW VR2 – Activia VR

CCW ’16
Zaterdag 7 december.
14.00 CCW 2 – Teuge 5
14.30 Zutphen 4 - CCW 3

Zondag 8 december
14.00 CCW 1 – Wissel 1
10.00 CCW 2 – De Hoven 2
09.30 CCW 3 – V en L 3
09.30 Voorwaarts T 11 – CCW 4
Vrouwen
11.00 CCW 1 – Colmschate 1
13.00 CCW.2 – Activia 1

Teuge
Zaterdag 7 december
15:00 AGOVV 1 - Teuge 1
15:00 SDV Barneveld 5 - Teuge 2
14:30 Teuge 3 - Helios 2
14:30 Teuge 4 - DAVO 2
14:00 CCW 2 - Teuge 5
Vrouwen
14:30 Teuge 1 - De Kieviten 1

Terwolde
Zondag 8 december
14.00 Terwolde 1 – Sallandia 1
11.00 Veensche Boys 2 – Terwolde 2
09.30 Terwolde 3 – de Gazelle 2
10.00 V. en L. VE1 – Terwolde VE1
Vrouwen
11.30 Terwolde 2 – ABS 1

VenL
Zondag 8 december
09:30 CCW 3 - V en L 3
10:00 Robur et Velocitas 3 - V en L 2
10:00 V en L VE1 - Terwolde VE1
11:00 V en L VR1 - Grol VR1
14:00 V en L 1 - Raalte 1

Voorwaarts
Vrijdag 6 december
Zaalvoetbal Jachtlust
21.00 VWT2/ADAS Gr-Andarinyo 6
Zaterdag 7 december
Volleybal Jachtlust
15.30 VoorwaartsDS1-JvA OrmiEpeDS1
18.00 VoorwaartsHS1-S’Set-Up HS1

Zondag 8 december
Voetbal De Laene
09.30 Voorwaarts T 3-Witkampers 3
09.30 Voorwaarts T 10-Voorst 3
09.30 Voorwaarts T 11-CCW 4
11.30 Voorwaarts T 8-Rohda Raalte 9
11.30 Voorwaarts T 7-Vaassen 3
14.00 Voorwaarts T 1-De Zweef 1

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Dorpsverfraaiing Twello nu ook eigen aanhangwagen

TWELLO- Enige tijd geleden schreef Stichting Dorpsverfraaiing Twello zich in voor de Goed voor Elkaar-prijs van Univé. Hun wens was een eigen aanhangwagen. Vrijdag 29 november mochten de vrijwilligers een aanhangwagen in ontvangst nemen.

Stichting voor Elkaar zet zich al jaren in voor lokale goede doelen die een breed publiek aanspreken. Met als doel de leefomgeving leuker te maken. Dit keer werd de prijs door de donatiecommissie toegekend aan Stichting Dorpsverfraaiing Twello. De prijs: een aanhangwagen. De vrijwilligers hebben een aanhangwagen nodig om aarde en planten in te vervoeren naar de 100 plantenbakken en 3 rotondes. De aanhangwagen, waar de Stichting gebruik van maakte, werd telkens geleend. De prijs werd uitgereikt door dhr. Klinckenberg en in ontvangst genomen door dhr. Dusselaar. De aanhangwagen werd voor de uitreiking door de groenploeg van de Stichting bloemrijk versierd.

woensdag 4 december

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws