Zozijn-woning in Wilp wordt nieuwe opvanglocatie voor groep Oekraïners

Wilp / Twello- De 28 Oekraïense vluchtelingen in de noodopvang aan de Jupiter 2 (oude gemeentewerf) in Twello verhuizen binnenkort naar Wilp. De gemeente Voorst heeft op Landgoed De Lathmer een woning met daarin 14 studio’s gehuurd van zorgorganisatie Zozijn. Door Rudi Hofman

Naar verwachting betrekken de vluchtelingen hun nieuwe opvanglocatie tussen medio augustus en medio september. “We werken momenteel heel hard aan de inrichting van de studio’s”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Op elke kamer van de semipermanente woning kunnen straks twee personen slapen. Is er sprake van één of meer jonge kinderen, dan wordt een passende oplossing gezocht. Bewoners van twee kamers gaan een afsluitbare badkamer delen. Verder is er een centrale keuken waarin de Oekraïners zelf kunnen koken. Alle vluchtelingen hebben of krijgen de beschikking over een fiets.

De gemeente Voorst huurt de leegstaande woning aan de Lathmerweg 7H (De Leeuwenberg) sinds 1 juli in eerste instantie voor een periode van een jaar met de mogelijkheid tot verlenging. Zozijn heeft vooralsnog geen plannen de woning weer zelf te gaan gebruiken.

Bewoners rondom het terrein van Zozijn (Rijksstraatweg en Molenallee) zijn onlangs per brief door de gemeente geïnformeerd over de aanstaande opvang van Oekraïense vluchtelingen op het terrein. Belangenvereniging Wilp is van mening dat deze informatie alle inwoners van Wilp aangaat. Vandaar dat zij de brief onlangs heeft gedeeld op Facebook en Kijkindekernen.nl. De gemeente vindt dit prima.

Tijdelijk opvang
Het was vooraf bekend dat de vluchtelingen slechts tijdelijk op de genoemde noodopvanglocatie in Twello zouden kunnen verblijven. De veiligheidsregio had deze locatie immers aangewezen als noodopvanglocatie voor maximaal drie maanden. De noodopvang blijft na de verhuizing van de huidige bewoners intact om eventueel andere vluchtelingen een tijdelijke opvangplek te kunnen bieden. Het is volstrekt onduidelijk of en wanneer de Oekraïners kunnen terugkeren naar hun door de Russische invasie geteisterde thuisland.

Over de opvang van vluchtelingen in Wilp heeft een regiomanager van Zozijn nauw contact met Henk Hutten, de gemeentelijke coördinator opvang vluchtelingen. Wie nog vragen heeft, die kan contact met hem opnemen via h.hutten@voorst.nl of 0571-279229.

woensdag 10 augustus 2022

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws