Clubscheidsrechter krijgt rode kaart

Zutphen- Wekelijks worden er op de Nederlandse voetbalvelden duizenden wedstrijden afgewerkt. De meeste worden gefloten door goedwillende leiders, ouders of clubscheidsrechters van de eigen vereniging. De clubs waarderen deze vrijwilligers dan ook zeer, alleen al om het feit dat de wedstrijden anders niet door zouden gaan. De kwaliteit en het enthousiasme laat echter nog wel eens wat te wensen over. Met name de bezoekende vereniging klaagt dan steen en been over zoveel aangedaan onrecht. Gelukkig zijn er ook scheidsrechters, die hun taak heel serieus opvatten en gemotiveerd en in officieel tenue de wedstrijd leiden. Zij bezitten voldoende spelregelkennis, zijn actief en beleven duidelijk plezier aan het fluiten van hun wedstrijden. De SZO geeft deze scheidsrechters nu zonder pardon de rode kaart!

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken is tijdens de Week van de Scheidsrechter een campagne gestart om talentvolle verenigingsscheidsrechters te interesseren voor het fluiten van wedstrijden bij de KNVB. Tijdens een clinic van betaaldvoetbalscheidsrechter Jochem Kamphuis op 10 oktober werd de actie door SZO-voorzitter Marco Arnoldus afgetrapt. Het is geenszins de bedoeling om clubscheidsrechters bij de vereniging los te weken. Als een clubman bijvoorbeeld op zaterdagmiddag een pupillen- of juniorenwedstrijd voor de vereniging fluit, kan hij op zondag als bondsofficial op pad worden gestuurd. Het feit dat deze arbiters al veel ervaring hebben opgedaan maakt het mogelijk om snel door te stromen binnen de KNVB.

Het is de officiële KNVB-scheidsrechters van de SZO opgevallen dat er bij de collega’s van de clubs nogal wat kwaliteitsverschil is. Zelden wordt met de mogelijkheden van talenten rekening gehouden en staat de indeling bij een team of aanvangstijd al vooraf vast. Aan de motivatie, kwaliteit en fysieke mogelijkheden wordt door het wedstrijdsecretariaat gemakshalve en soms noodgedwongen voorbij gegaan. De SZO wil daar wat aan doen. Ervaren KNVB-scheidsrechters die een dergelijk talent zien fluiten zullen hem na de wedstrijd persoonlijk gaan aanspreken en complimenteren. Doel is hen de mogelijkheden van de Scheidsrechtersvereniging, ook als clubscheidsrechter of –assistent, duidelijk te maken. De vereniging organiseert op haar sportveld aan de Damlaan in Eefde maandelijks de FIFA-conditietest, een wekelijkse training en spelregelavonden.
Aan de potentiële toppers wordt dan na hun wedstrijd bij de club een FIFA-set gele en rode kaarten uitgedeeld en informatie over de vooruitzichten als scheidsrechter bij de Bond verstrekt. Ook bevat de set enkele unieke notitiekaartjes gesponsord door opticien Loman&Van der Weerd, waarop de doelpunten en kaarten kunnen worden bijgehouden. In het Fluithuus van de SZO kregen de twee enthousiaste clubscheidsrechters Lars Vos (FC Zutphen) en Daan Brouwer (Spcl.Brummen) de eerste sets uitgereikt. De SZO hoopt dat de voetballers de arbitrage als een volwaardig alternatief zullen zien. Wanneer de selectieteams onbereikbaar blijken, de knieën of enkels regelmatig protesteren tegen slidings en overtredingen of de tijd ontbreekt om op een vast tijdstip 2 x te trainen, is het scheidsrechteren een uitstekend alternatief.
Hoe cool is het bijvoorbeeld om te kunnen zeggen dat je bij het FC Zutphen U13-toernooi een talentvolle Feijenoord- of Chelsea-speler de hand hebt geschud, als deze inmiddels de profstatus heeft bereikt. Veel voetballiefhebbers hebben bij dat prestigieuze toernooi uitstekende trio’s aan het werk gezien, allemaal bestaande uit gemotiveerde en getalenteerde (club-)scheidsrechters. Met een gele en rode kaart op zak is de weg naar deze inspirerende hobby snel gevonden. Nadere informatie kan worden verkregen bij secretaris Gertie Brouwer via secretaris@szo-zutphen.nl

woensdag 18 oktober 2017

Deel dit bericht