Dorpsloop Twello tijdens Koningsfeest

Twello- De Dorpsloop Twello is decennia lang een traditie geweest tijdens de Oranjefeesten in Twello. Al in 1958 werd dit hardloopevenement georganiseerd. Aanvankelijk was het een loop die het ene jaar gehouden werd vanaf Duistervoorde naar Twello en het andere jaar andersom. Deden er in de beginjaren vooral de leden van de sportverenigingen uit Twello mee, al snel werd de loop een regionale wedstrijd.

Atleten uit Apeldoorn, Deventer, Raalte, Zutphen kwamen op dit prachtige evenement af. Illustere winnaars als Gerard Mentink, Ilse Pol, Bernard Hoogeslag, Joke Menkveld, Joop Boogmans, Frits Buitenhuis, Jan Timmermans, Annie Mulder, Reny Veldwijk, Martin en Titus Mulder zijn in al die jaren voorbijgekomen.

Wilde Loop

De eerste jaren was de loop een zogenaamde “Wilde Loop”. Georganiseerd door Voorwaarts en V en K en werd als onderling wedstrijdje gezien. Vanaf de jaren 80 in de vorige eeuw hebben Paul Mulder, samen met de afd. Handbal van Voorwaarts de organisatie op zich genomen en er een officieel karakter aan gegeven. Hiermee werden de atleten van de omliggende steden ook aangetrokken en werden de afstanden serieuzer, maar ook de prijzen

Jeugd en Master categorieën

Vanaf 1989 werden er jeugdklasses en jeugdafstanden toegevoegd aan het programma en werd de hoofdafstand 10 km. Daar konden de deelnemers allemaal strijden in hun eigen leeftijdsklasse.

Vooral de jeugd wist in de jaren 2000-2012 massaal het evenement te vinden. Vele honderden kinderen streden in hun eigen leeftijdsklasse voor die geweldige beker en medaille.

Geen dorpsloop meer vanaf 2014

Doordat het koningsfeest steeds meer een muziekfeest werd, georganiseerd door de Stichting Dorpsfeesten, kwam er steeds minder ruimte voor de organisatie van de Dorpsloop. Er moest geschoven worden met het tijdstip en het moest compacter worden, omdat het anders niet paste in het programma van de Stichting Dorpsfeesten. Daarnaast was het steeds moeilijker om mensen te vinden die de organisatie ervan wilde oppakken.

Vanaf 2019 weer terug op het programma

Vanaf 2019 is de dorpsloop Twello weer terug! Er is een aantrekkelijk parkoers gevonden, die perfect past in de feestplannen die in het centrum van Twello worden georganiseerd. Op vrijdag 26 april vanaf 18.00 uur starten de kidsruns (600m), gevolgd door de oudere jeugd (1 km – 2,5 km). De Oranjeloop over 5 km start om 19.00 uur en de wedstrijdloop over 10 km gaat om 20.00 uur van start.

Voor alle informatie over de Dorpsloop Twello, zie www.dorpslooptwello.nl

woensdag 30 januari

Deel dit bericht