Eredivisie arbiter test (club-)scheidsrechters

ZUTPHEN- Minimaal één keer per jaar worden alle voetbalscheidsrechters in het zonnetje gezet. Jaarlijks organiseren diverse sportbonden in oktober namelijk de Week van de Scheidsrechter om aandacht te vragen voor de arbitrage. Niet zelden is de leidsman de gebeten hond na een dubieuze beslissing of het uitdelen van een kaart en dat terwijl duizenden wedstrijden elk weekend prettig en sportief verlopen. In samenwerking met de organisatie van voetbalscheidsrechters COVS gaan betaald voetbalarbiters van de KNVB deze week het land in om te verkondigen hoe leuk en uitdagend het is om (verenigings-)scheidsrechter te zijn.

Op dinsdag 10 oktober komt betaald voetbalscheidsrechter Jochem Kamphuis naar de Zutphense scheidsrechtersvereniging SZO. Kamphuis liep als 16-jarige voetballer een zware blessure op en koos ervoor om als revalidatie wedstrijdjes te gaan fluiten bij zijn club vv Noordwolde. Toen het zowel fysiek als mentaal moeilijk bleek op het oude niveau terug te komen, koos hij voor het alternatief om nauw bij het voetbal betrokken te blijven. Hij startte bij de junioren en dat ging heel goed. Zo dachten ook zijn begeleiders en rapporteurs er over en hij promoveerde enkele malen tussentijds om uiteindelijk de groep Senior Scheidsrechters Nationaal te bereiken. Inmiddels is Kamphuis toe aan promotie naar de hoogste scheidsrechtersgroep en hoopt hij binnen afzienbare tijd Europese wedstrijden te mogen fluiten. De Groninger is een sprekend voorbeeld hoeveel je binnen relatief korte tijd als jonge scheidsrechter kunt bereiken.

De SZO is dan ook blij met zijn komst. Deze vereniging timmert de laatste tijd namelijk aan de weg in een poging om juist jeugdige voetballiefhebbers te bereiken. De KNVB constateert een trend, die laat zien dat er onder jongeren steeds meer belangstelling bestaat om scheidsrechter of assistent-scheidsrechter te worden. De meeste cursisten fluiten daarna met plezier wekelijks hun wedstrijden bij de eigen vereniging, een aantal kiest er voor om door de KNVB aangesteld te worden en prestatief te gaan fluiten.

De Week van de Scheidsrechter wil beide groepen bereiken. Ook clubscheidsrechters hebben namelijk regelmatig bijscholing nodig en moeten hun fysieke conditie op peil houden. Niets is immers frustrerender dan na afloop als wedstrijdleider cynisch te horen dat je amper de middencirkel uit bent geweest. Daarnaast is het contact met de KNVB-scheidsrechters en vaste assistenten nuttig voor het leren op de juiste wijze toepassen van de spelregels en hoe om te gaan met weerstand en agressie. De Scheidsrechtersvereniging SZO is er dus ook voor clubarbiters en -grensrechters.

Voorafgaand aan de ontmoeting met Jochem Kamphuis kunnen alle (club)scheidsrechters en assistenten van de voetbalverenigingen in de regio hun conditie testen bij de verkorte versie van de originele FIFA-test. Deze training vindt plaats op het sportveld van de SZO aan de Damlaan in Eefde en Jochem zal zelf ook meelopen. Om 19.30 uur wordt het startsein gegeven en staan de trainers klaar om de behaalde resultaten te noteren. Na het douchen vertelt Kamphuis over zijn succesvolle carrière en zal hij wedstrijdbeelden interactief met de bezoekers bespreken. Juist het wekelijks samen bespreken van videofragmenten vergroot de kwaliteit van de arbitrage enorm, want je baseren op de mening van tv-verslaggevers leidt dikwijls tot onjuiste beslissingen en twijfel.

Nu de voetballers het net gestarte seizoen weer geconfronteerd worden met een aantal wezenlijke spelregelwijzigingen is het bezoeken van deze bijeenkomst zeer zinvol. De organisatoren hopen dat Het Fluithuus zal uitpuilen als bewijs hoe serieus de clubscheidsrechters van de voetbalverenigingen in de regio Zutphen hun hobby nemen. In het kader van de Week van de Scheidsrechter krijgen alle bezoekers ook nog een nuttige attentie mee. Aanmelden is niet perse nodig, maar wordt via secretaris@szo-zutphen.nl wel zeer op prijs gesteld.

woensdag 4 oktober

Deel dit bericht