Intentieverklaring lokaal sport- en beweegakkoord

Twello- Op woensdag 3 april hebben de gemeente Voorst, Zwembad De Schaeck, Koepel Sport, Welzijn en Cultuur en Sportief Evenwicht Twello een intentieverklaring voor een Lokaal sport- en beweegakkoord ondertekend.

In een lokaal sport- en beweegakkoord staan gezamenlijke dromen en ambities van sport en beweegaanbieders. Sportief Evenwicht Twello, Zwembad De Schaeck en Koepel Sport, Welzijn en Cultuur nemen samen met de gemeente Voorst deel aan de Regeling Lokale Sportakkoorden - Sportformateur.

Sport- en beweegakkoord Medio 2018 is het Nationale Sportakkoord vastgesteld waarin invulling wordt gegeven aan zes ambities: inclusief sporten & bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur, vaardig in bewegen en ‘topsport die inspireert’. Minister Bruins van Sport wil de ambities in dit Nationale Sportakkoord lokaal vertalen naar lokale sportakkoorden. Wethouder Hans van der Sleen: “De gemeente Voorst gaat ook met deze ambities aan de slag zodat er lokale samenwerkingsverbanden ontstaan. Hiermee wordt sport als doel en als instrument breder verankerd in de samenleving en dus duurzaam versterkt. Zo kan iedereen in onze gemeente plezier in sport hebben!”

Voor het opstellen van een lokaal sport- en beweegakkoord stelt het Rijk €15.000 beschikbaar voor een sportformateur. Deze sportformateur heeft als taak de diverse partijen rondom de tafel te krijgen die invulling gaan geven aan één of meer van de geformuleerde ambities. De gemeente Voorst werkt voor de ontwikkeling van het lokale sport- en beweegakkoord samen met de Gelderse Sport Federatie (GSF). Het GSF heeft een onafhankelijke positie in het lokale proces en stelt in overleg met de ondertekenaars een sportformateur aan. De sportformateur organiseert onder andere lokale bijeenkomsten voor gemeente en lokale sport- en maatschappelijke partners om input te verzamelen voor de ontwikkeling van een lokaal sport- en beweegakkoord. De GSF begeleidt het proces waarbij de ambities uit het Nationaal Sportakkoord als leidraad worden genomen.

Eigenaarschap en betrokkenheid Henk Beekhuis, voorzitter van Zwembad De Schaeck ziet een lokaal sport- en beweegakkoord als een kans om samen met partners ambities te creëren voor de toekomst: “Het zorgt voor eigenaarschap bij, en betrokkenheid van, partners. Zo gaan we gezamenlijk de uitdaging aan om iets met elkaar te bereiken”. Door middel van een lokaal sport- en beweegakkoord kunnen we sport nog sterker verankeren in de maatschappij. Wilma van den Brink, voorzitter van Koepel Sport, Welzijn en Cultuur: “Gezamenlijk kijken we naar de rol en toegevoegde waarde van sport voor de samenleving. En in vervolg daarop voor andere organisaties zoals zorg, welzijn, onderwijs etc. Op die manier boeken we voortgang op de ambities en dragen we samen zorg voor het duurzaam versterken van het sportbeleid en de gastvrije sportinfrastructuur”. Ook Dick Nijland, voorzitter van Sportief Evenwicht Twello, is blij met de ontwikkeling van een lokaal sport- en beweegakkoord: “Onder andere het deelakkoord ‘inclusief sporten & bewegen’ is voor ons heel interessant! Een mooie ontwikkeling voor de leden van onze vereniging en voor het sportlandschap in de gemeente Voorst”. Uitvoeringsbudget Met de partijen die de intentieverklaring hebben ondertekend wordt de inzet van het uitvoeringsbudget afgestemd. Dit uitvoeringsbudget wordt ingezet om één of meer van de geformuleerde ambities uit het lokale sport- en beweegakkoord te verwezenlijken. Voor de gemeente Voorst is er een uitvoeringsbudget van € 20.000 beschikbaar vanuit het Rijk voor zowel 2019, als 2020.

woensdag 10 april 2019

Deel dit bericht