Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Kerststal in verrassend landschap

Twello- In de Martinuskerk te Twello is een Kerststal te bewonderen, gecreëerd in een landschap met een waterpartij, draaiend waterrad, een sfeervolle sterrenhemel boven het herdersveld en met prachtige stoffen Kerstfiguren.

Anton Haagen en Louis Maathuis genieten enthousiast met vijf andere bouwers van het etaleren, zoals Tom Maathuis het creëren van de Kerststal voor de gemeenschap noemt.

De Kerststal is met 40 m2 één van de grootste uit de regio. De stal bevindt zich in een prachtig gevarieerd landschap, waarin de plaats van de biechtstoelen een doorkijk geven naar een met sterren verlichte sterrenhemel boven het herdersveld. Herders komen vanaf een trap naar beneden, nevel geeft een prachtige sfeer aan het geheel.

In de stal bevinden zich vijf knuffelschaapjes die kinderen aangereikt krijgen om ze daarna ergens in de stal zelf een plekje te geven. De stal is gebouwd op kinderhoogte, zodat zowel jong als oud ervan kan genieten.

Dit jaar zullen de kribbe en het kindje door de pastoor met het pastoraatteam, voorafgaand aan de viering van de Kerstnacht om 21.00 uur, in de kribbe gezet worden in aanwezigheid van de vele aanwezigen in de kerk.

In 2017 telde de Kerststal 1500 bezoekers. Dit jaar kan de stal bewonderd worden voor en na de vieringen en van 25 december t/m 6 januari tussen 14.00 en 16.00 uur met uitzondering van 31 december.

Op zondag 16 december van 14.00 tot 16.00 en op zondag 23 december om 14.30 worden er in de kerk concerten gegeven, waardoor er sprake is van een extra gezellige Kerstsfeer.

Het realiseren van deze unieke Kerststal werd mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de gemeente Voorst, Stichting de Koepel, Fam. Wijtten, Fam Ruigrok en de firma Esteq.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Gezellig Kerstmarkt in Oene

Oene- Op vrijdag 14 december vindt de jaarlijkse Kerstmarkt in Oene weer plaats. Van 18.00 tot 21.00 uur staan in het pittoreske centrum van Oene de kramen opgesteld om te kijken, te proeven en te kopen.

Ondernemers, verenigingen en plaatselijke goede doelen presenteren zich in kerstsfeer. Zowel in de eeuwenoude kerk als buiten kan men genieten van diverse muzikale optredens.

Dit jaar ligt het accent van de Kerstmarkt op “Wild op de Veluwe”. Hiermee haakt de kerstmarktcommissie in op het project 100% wildgarantie van de Gemeente Epe. Een grotere wildmanifestatie in Oene volgend jaar is in voorbereiding. Op de Kerstmarkt op 14 december gaat het vooral om proeven van kleine wildgerechtjes.

Ook wordt er een nazoekdemonstratie gedaan vanuit de Stichting Zweethonden Nederland. Een nazoek is het opsporen van gewond (aangereden of aangeschoten) grofwild met een zweethond. Dit zal in twee rondes rondom de Kerstmarkt plaatsvinden.

In Oene proberen ze niet de grootste Kerstmarkt te zijn, maar wel de gezelligste. Het is een ontmoetingsplaats, waar je vrienden en bekenden tegenkomt. De entree is gratis. Napraten kan op het dorpsplein en in café-restaurant Dorpszicht. De organisatie is in handen van de Ondernemers Vereniging Oene, gesteund door vele vrijwilligers.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Dorpsverfraaiing brengt Kerstsfeer

Twello- Dorpsverfraaiing Twello plaatste 6 december een 12 meter hoge Kerstboom met prachtige verlichting op het Dorpsplein en 60 boompjes aan lantaarnpalen.

Vroeg in de ochtend van donderdag 6 december werd de Kerstboom bij bewoners aan de Zevenhuizenseweg omgekapt. De boom werd vervolgens met hulp van waterschap Vallei en Veluwe vervoerd naar het Dorpsplein. Daar werd de 12 meter hoge boom met man en macht rechtop gezet en verankerd met kabels.

Vervolgens werd de verlichting uitgepakt. Dorpsverfraaiiers Frans Jansen en Alex Oudshoorn namen plaats in de hoogwerker om de verlichting, onder toeziend oog van de overige vrijwilligers, te verdelen in de boom. Dezelfde dag werden 60 Kerstbomen geplaatst aan lantaarnpalen.

Tijdens de werkzaamheden werden de mannen getrakteerd door de Hollandse gebakkraam op heerlijke oliebollen, die zij onder genot van een aangeboden kopje koffie nuttigden bij café de Hamer.

Dorpsverfraaiing Twello bracht het centrum in Kerstsfeer en wenst hiermee alle inwoners en bezoekers fijne feestdagen.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Wintermarkt in Twello

Twello- Zaterdag 15 december is het zover, dan wordt het centrum van Twello omgetoverd tot een heerlijke wintermarkt! Buiten staan allerlei kramen van winkeliers en hobbyisten, met mooie aanbiedingen en prachtige producten. De markt is van 13.00 tot 20.00 uur.

Lichtjestocht

De kinderen kunnen van 18.30 tot 19.30 uur meelopen met de lichtjestocht, een mooie wandeling door het centrum. Vooraf aan de tocht kunnen ze hun eigen lichtje/lampion maken bij een van de kramen op het Dorpsplein.

Gezelligheid en muziek

Naast de kramen is er natuurlijk nog meer gezelligheid! Zo is er muziek van de midwinterhoornblazers, koorzang en een DJ. En de Kerstman zal natuurlijk ook zijn opwachting maken!

Deelname aan de lichtjestocht en toegang voor de wintermarkt is uiteraard gratis. We zien je graag op zaterdag 15 december om er wat gezelligs van te maken! Vlak voor de kerst op zondag 23 december is er nog een extra koopzondag in Twello.

Op de hoogte blijven van al het leuks dat het centrum van Twello te bieden heeft? Volg dan de facebookpagina: www.facebook.com/inTwello.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Resultaat sponsoractie van Dekamarkt Twello

Twello- Blij verrast waren de vier verenigingen toen manager Michiel van Rijsen van Dekamarkt Twello op zaterdag 1 december de cheques aan de goede doelen in de gemeente Voorst uitdeelde.

Havekes Molle ontving de cheque met het hoogste bedrag van € 1.515,59. Het bedrag is gezien de hoge onderhoudskosten van de Havekes Molle meer dan welkom. De molenaars en vrijwilligers laten de molen elke zaterdag draaien indien de wind dit toelaat , want een molen die draait is niet alleen een geweldig gezicht maar het zorgt bovendien voor minder onderhoudskosten.

SV Twello ontving samen met hockeyvereniging VHC, een cheque van ruim € 1.316,-. Dit bedrag zal ervoor zorgen dat de ingang naar de beide sportcomplexen een aantrekkelijker en duidelijker aanzien krijgt. Met dat geld kunnen de twee clubs een forse aanzet geven aan de plannen die gezamenlijk worden ontwikkeld. Daarmee is aan de opzet van de DEKA- actie: het ontwikkelen van een gezamenlijk buurtinitiatief prima voldaan.

De kunst- en cultuurroute Teuge ontving ruim € 800,-. Michiel van Rijsen nam de uitnodiging aan om onder begeleiding van een Teugse gids de route op zondag 2 juni 2019 te bezoeken, zodat hij een goede indruk zal krijgen van de vele kunst- en cultuuruitingen. De donatie van de Dekamarkt wordt gebruikt voor de drukkosten van de 10.000 folders.

Als vierde vereniging ontving muziekvereniging Cadanza een cheque die zeer welkom was.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

De Boog Fysiotherapie en ’t Twenlo vanaf 1 januari samen

Twello- Met ingang van 1 januari 2019 gaan fysiotherapiepraktijken De Boog en ’t Twenlo samen verder onder de naam De Boog Fysiotherapie. Vanaf die datum wordt de praktijk gerund door drie dames, Christa Vorsterman van Oijen, Anneloes Bosgoed en Rian Havekes.

Het doel van het samengaan is om de krachten van beide praktijken te bundelen. Christa Vorsterman van Oijen: “Door het samengaan, kunnen we een nog completer aanbod aan zorg aanbieden aan onze patiënten. Dat doen we nog steeds met de zorg en persoonlijke aandacht zoals mensen nu van ons gewend zijn. We worden iets groter, maar blijven wel relatief klein. Hierdoor kunnen we die persoonlijke aandacht blijven geven!”

Alle drie zijn ze gespecialiseerd in een andere vorm van fysiotherapie. Christa Vorsterman is master in bekkenfysiotherapie, Anneloes Bosgoed in manuele therapie en Rian Havekes in kinderfysiotherapie. Daarnaast hebben ze samen nog vijf therapeuten in dienst. Je kunt dus voor alle vormen van fysiotherapie en (psychosomatische) oefentherapie bij De Boog terecht.

De praktijken blijven gevestigd op dezelfde locaties, te weten de Duistervoordsweg 13 en Verdistraat 4a in Twello. Daarnaast is er nog een derde locatie bij SV Twello, waar we gebruik maken van de fitnessruimte.

De logopedie op de locatie aan de Verdistraat blijft gewoon bestaan en wordt verzorgd door Ida Vercoulen.

Heb je vragen over het samengaan? Stel ze gerust of kijk op www.deboogfysiotherapie.nl voor meer informatie.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Kerstbingo in Klarenbeek

KLARENBEEK.- Op zaterdag 15 december wordt er weer een avondje bingo gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en rond de klok van 19.30 uur worden de eerste ballen getrokken. Deelnemen kost € 2,- per ronde, behalve in de superronde (ronde 6) dan kost een bingokaart € 5,-. Deelnemen aan alle rondes kost € 12,50. Aanmelden is niet nodig van te voren.

De prijzen zullen als vanouds weer afkomstig zijn van de Klarenbeekse sponsors en de hoofdprijs zal een dinerbon zijn van hoofdsponsor Restaurant Pijnappel. Ook is deze avond de jackpot weer te winnen, deze staat op dit moment op ruim € 140,-. De bingo wordt gespeeld in het Multifunctioneel centrum, Bosweg 14 in Klarenbeek.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Laatste kerstmarkt in dorpskerk

Voorst- Voor de allerlaatste keer organiseerde de Reskevocommissie een kerstmarkt, dit keer weer in de dorpskerk. Met uitzondering van de kerststal hadden alle deelnemers een plek in de kerk gevonden, dat gezien de weersomstandigheden gunstig was. Oliebollen werden gebakken in de toren. Behalve de tweedehandsspullen waren er ook plaatselijke ondernemers die hun producten aan de man brachten. Voor de inwendige mens was er koffie met krentenbrood en erwtensoep met roggebrood met spek. Voor thuis kon men warme oliebollen meenemen. De Bruggenbosche Midwinterhoornbloazers zorgden voor toepasselijke muziek zowel binnen in de kerk als buiten.

Veel belangstelling was er voor de boeken, kleding, kerstversiering, serviesgoed en woondecoratie van bijvoorbeeld hout. In het koor stonden ruim honderd kerststukken uitgestald die allemaal aan de man of vrouw werden gebracht. Er waren ook nog twee goedgevulde boodschappenmanden te winnen. Annie Bluemink en Martien Bannink gingen er mee naar huis. De netto-opbrengst voor het restauratiefonds van de kerk bedroeg rond de 3000 euro.

Herdertjestocht

Door de hevige regen en stormachtige wind was de deelname aan de herdertjestocht matig. Slechts twee groepen liepen de tocht onder leiding van herder Simon.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Hardlopen voor Bas van de Goor Foundation!

Teuge- Algemeen Belang Teuge, AV 34 en Ontbijthotel De Slaapfabriek organiseren op zondag 6 januari 2019 Teuge Runs 4 Life. Deelnemers kunnen 500 meter, 1 kilometer, 5 kilometer of 10 kilometer rennen (een mooie voorbereiding op de Midwinter Marathon in Apeldoorn), of 7 kilometer wandelen.

6 januari 2019 TEUGE RUNS 4 LIFE

De start is bij restaurant Take Off Teuge, direct aan de landingsbaan, waar u voorafgaand aan de loop een kopje koffie kunt drinken. Na afloop hebben we voor de kinderen die mee hebben gelopen weer een leuke verrassing. Elk jaar halen de lopers van Teuge Runs 4 Life geld op. Dit jaar voor de Bas van de Goor Foundation (BvdGF).

Over Bas van de Goor

De organisatie koos voor de stichting van oud volleyballer Bas van de Goor, die tegenwoordig in Apeldoorn woont. Bas was jarenlang prof volleyballer bij het Nederlandse volleybalteam en won met zijn team in 1998 Olympisch goud in Atlanta. Op 11 november 2003, krijgt hij de diagnose diabetes type 1. Hij speelt nog een jaar op het hoogste niveau door en richt in 2006 de Bas van de Goor Foundation op. In datzelfde jaar loopt Bas een marathon en in 2008 beklimt hij de Kilimanjaro. Mét diabetes. Met zijn foundation wil hij mensen met diabetes inspireren tot een sportief leven, om op die manier hun kwaliteit van leven te verbeteren.

De BvdGF houdt van actief bezig zijn. Dus geen urenlange theorie, maar gewoon zelf ervaren en met elkaar bespreken. Zo leert een kind tijdens een sportkamp dat hij of zij niet de enige is met diabetes en hoe hij zijn diabetes zelfstandig kan regelen, terwijl ouders even een paar dagen ‘diabetes-vrij’ hebben. Tijdens gezinsweekenden creëert de BvdGF begrip binnen het hele gezin over hoe dat nu werkt: bloedsuikers meten, koolhydraten tellen en insuline spuiten.

Bas van de Goor: “Iedereen die bij de foundation werkt - vrijwillig of betaald - is super gemotiveerd, omdat ons werk ertoe doet. We zien wat er gebeurt wanneer ouders na een kamp hun kinderen komen ophalen. Dan heb je echt het idee dat je verschil maakt. Dat is het belangrijkste wat je kunt voelen. Om dat te mogen doen, dat is goud waard. De stichting is nagenoeg volledig afhankelijk van giften en sponsoring voor het voortbestaan. Daarom zijn we ook ontzettend blij met het initiatief van Teuge Runs 4 Life om onze Stichting dit jaar als goed doel te kiezen. Op deze manier, met een sportief evenement, geld ophalen past natuurlijk perfect bij ons. Daarom ren ik graag zelf mee!”

Eerste weekend van januari

Jaarlijks wordt deze sponsorloop georganiseerd. Met als doel: elk jaar een goed doel. Daarnaast biedt deze RUN ook nog eens een uitstekende voorbereiding voor de Midwinter Marathon in Apeldoorn in februari.

Het programma

10:00 uur start 7 km wandelen alle leeftijden!

11:00 uur start 500 meter jeugd t/m 14 jaar

11:15 uur start 1 km jeugd t/m 14 jaar

11:30 uur prijsuitreiking jeugd

11:45 uur start 10km dames en heren

12:15 uur start 5km dames en heren

13:30 uur prijsuitreiking dames en heren (5/10km)

Inschrijven kan via: www.inschrijven.nl We hopen op een sportieve, gezellige dag! Meer info? https://www.facebook.com/TEUGERUNS4LIFE/

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Weer een eerste prijs voor Sophie Buis van de Oortveldruiters

Empe- EMPE.- Op de springwedstrijd in Brummen werd Sophie met Pleasure opnieuw 1e in de klasse B cat. ABC met een foutloos parcours en een foutloze barrage en 76 stijlpunten.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Meiden MO 17 CCW’16 kampioen

Wilp- De voetbalsters van CCW ‘16 zijn afgelopen zaterdag kampioen geworden. Op het programma stond een uitwedstrijd tegen de speelsters van De Hoven. De meiden van CCW’16 moesten om kampioen te worden winnen. Het was een spannende wedstrijd, het team De Hoven gaven zich niet zo snel gewonnen. Doordat in de eerste helft een aantal kansen werden gemist was de ruststand 0-0. Na een peptalk in de rust en wat aanwijzingen was het aan het begin van de tweede helft raak.

Emma Smit brak door de defensie van De Hoven en schoot raak, 0-1. Na dit tegendoelpunt gaf De Hoven gas, een bijna succesvol. Eerst werd een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel en daarna zorgde Sanne van Keulen (de doelvrouw van CCW’16) voor een uitstekende redding, het bleef 0-1. Na een prachtig doelpunt van Danique van der Tol was het 0-2 en gaf De Hoven zich gewonnen en was het kampioenschap voor de meiden van CCW’16 een feit. Het kampioenschap is gevierd met bloemen, champagne, rondrit een lekker patat eten bij de club.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Terwolde JO 15-2 Najaarskampioen 2018

Terwolde- Na de zomerstop waren er bij velen twijfels. Het team, met fanatieke, enthousiaste voetballers tussen de 12 en 14 jaar, werd een klasse hoger ingedeeld bij de JO 15. Het resultaat: ongeslagen najaarskampioen 2018 met 30 punten uit 10 gespeelde wedstrijden, 64 doelpunten gescoord en er maar 9 doorgelaten! Een topprestatie wat een ere ronde verdiende door Terwolde.

De tegenstanders waren soms wel drie koppen groter en twee keer zo gespierd dan sommigen van hun team… Dat is best spannend, maar het proberen waard! Samen met de geweldige trainers Joop Siersma en Mark Renssen, en leider Eddy Hiddink zette iedereen zijn schouders eronder.

Wat een doorzettingsvermogen van de jongens, iedere wedstrijd weer. En wat bleek: het werkte écht! Na enkele wedstrijden te hebben gewonnen, begon de motor van het inmiddels hechtere team te gaan werken. En de motor bleef doorgaan!

Zaterdag 1 december moest het team uit tegen Teuge JO15-4G. Ze wonnen! De nummer twee Oeken/Brummen speelde een halfuur later tegen Activia JO15-2G. Tijdens de terugweg naar Terwolde City werd er druk gebeld over de uitslag van die wedstrijd. Terwolde JO 15-2 stond toen 4 punten voor en de laatste wedstrijd moesten ze tegen Oeken/Brummen spelen. Ze hoorden dat ze gelijk hadden gespeeld! De jongens waren hierdoor al kampioen en dat was een super gevoel. Een heerlijke elftalhap aangeboden door ouders en leiders werd geserveerd aan de stamtafel als pre-party op zaterdag 8 december!

8 december: Het had ‘s nachts flink geregend, zou de kampioenswedstrijd doorgaan… Maar de velden in Terwolde-City liggen er natuurlijk perfect bij en ze wonnen van Oeken/Brummen met 3-1!

Het team kreeg dé kampioensschaal en allemaal een bloemetje uit handen van voorzitter Joost Boons en JPC lid Linda Terwel.

Natuurlijk is er een fotoshoot gedaan op de wagen en stilstaand is het team uit hun dak gegaan op de muziek die flink uit de geluidsboxen knalde. Bij terugkomst stond dit al klaar met heerlijke patat, aangeboden door de vereniging.

Het team kijkt terug op een mooie eerste seizoenshelft. Nu gaan ze de uitdaging aan in nóg een klasse hoger, maar daar zullen ze ook de schouders onder zetten!

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Activia loopt opnieuw tegen een grote nederlaag aan

Twello- Vandaag mocht de formatie van trainer Hulshof het opnemen in Epe tegen de plaatselijke s.v. Een ploeg die afgelopen jaar degradeerde uit de 2e klasse en nu weer boven in meedoet om het verloren terrein terug te winnen. De ziekenboeg van Activia had een extra bezoeker gekregen want de belangrijke centrale middenvelder Frank Oosterwegel had aan de wedstrijd van vorige week een knieblessure opgelopen en kon daarom zijn ploeg niet helpen zondag. Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor de thuisploeg en Activia had moeite om in het stuk voor te komen.

Toen het openingsoffensief van Epe echter langzaam wegebde kropen de roodwitten uit hun schulp en gingen zij aan de strijd deelnemen. Hiervoor werden ze al vrij snel beloond toen Wouter Hameka de ruimte in werd gestuurd door Michael Hubner en vanaf de rand van de 16 met links de bal prachtig in de verre kruising poeierde. Kort daarna kreeg Wouter, gedurende de hele wedstrijd ongrijpbaar voor de verdedigers en uitgroeiend tot de beste man op het veld, opnieuw vrij baan; dit keer via Dennis Wennink. Dit keer had Wouter meer tijd maar kreeg hij de bal niet voorbij de doelman. Dat bleek achteraf wellicht een dure misser want meteen hierop volgend viel de gelijkmaker achter doelman Carst. Activia bleek niet aangeslagen en kwam bijna direct weer op voorsprong. Dit keer leverde Wouter de voorbereiding en schoot Bart net voorlangs. Zo leken we met 1-1 de rust in te gaan maar toch viel er nog een doelpunt. De jonge scheidsrechter paste goed de voordeelregel toe na een duel op het middenveld en opeens hadden de Eper aanvallers vrij baan en lag de 2-1 in het net. Dat was een domper voor Activia en die leek na rust nog even door te werken. Opnieuw begon de ploeg slordig en wat apathisch en Epe kreeg al snel kansen op een nieuwe treffer. Deze, allicht beslissende, goal bleef uit en opnieuw richtte Activia zich op. Toen volgden er echter snel na elkaar twee grote tegenvallers. Eerst moest Bart Wippert zich geblesseerd laten vervangen en toen kreeg Michael Hubner snel na elkaar twee gele kaarten. Vooral de tweede was zeer discutabel maar ja; de aloude voetbalwet zegt al dat als je in de hoek zit waar de klappen vallen het ook altijd extra tegenzit. Met 10 tegen 11 werd het natuurlijk nog moeilijker maar Epe had in deze fase moeite om tot uitgespeelde kansen te komen en met Wouter Hameka in vorm zijn er ook aan de andere kant altijd kansen. Zo bleef de ploeg lang in de wedstrijd en leek een puntendeling niet onhaalbaar. In de laatste 10 minuten vielen toch nog de 3 en zelfs de 4-1 voordat Wouter met zijn tweede treffer weer wat terug deed. Het slotakkoord was voor Epe dat de 5-2 eindstand op het bord zette. Opnieuw een forse nederlaag dus voor Activia; maar toch voelde dit heel anders aan dan eerdere verliespartijen. Allerminst weggespeeld en, ook al zou het niet helemaal verdiend zijn geweest, tot 10 minuten voor tijd uitzicht op een punt. Wat deze nederlaag wel pijnlijk maakt is de afwezigheid van Michael en misschien Bart in de volgende wedstrijd. De spoeling wordt wel heel erg dun.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Muziektheater in de Terwoldse kerk

Terwolde- Zaterdag 15 december komt het theatergezelschap Tabula Rasa uit Apeldoorn naar Terwolde voor een viertal voorstellingen in het kader van de kerstviering met de titel ‘O Denneboom’.

Het wordt een voorstelling met veel muziek en zang. De voorstelling begint al op het kerkplein met een sfeervolle kerstmarkt en optreden van de Caroll Singers. Tijdens de voorstelling in de kerk vertelt Elisabeth een verhaal, geïnspireerd op Witte Kerst, van Godfried Bomans. In het verhaal is veel koor-, ensemble- en solozang verweven. Een voorstelling, volgens de kerkbode, met een boodschap, maar tevens met de nodige humor.

De voorstelling vindt plaats in de Cosmas en Damianus kerk, Molenweg 2, op zaterdag 15 december, aanvang 12.30, 14.30, 16.30 en 20.00 uur. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.tabula-rasa.nu en ook verkrijgbaar bij Coöp de Lelie in Terwolde. Toegangsprijs 7,50 euro, jeugd tot 14 jaar 5 euro.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Oud papier acties vrijwel zeker van de baan!

De vervoerders werken niet langer mee aan de ophaalacties op de zaterdag, waar samen met vrijwilligers van diverse organisaties, maandelijks het oud papier wordt opgehaald. Na december 2018 is dat definitief voorbij. Als reden wordt door de betrokken bedrijven de rijtijdenwet aangehaald. Opmerkelijk, want die wet dateert van april 2007 en is sindsdien niet gewijzigd. Waarom dan nu ‘ineens’ de werkzaamheden staken? Daarbij is er de financiële zorg bij verenigingen, want het einde van het oud papier is een flinke streep door de begroting.

Wethouder Arjen Lagerweij heeft zijn best gedaan aan de onderhandelingstafel als ook zijn er gesprekken gevoerd met andere ophaaldiensten. Wie kan de taken overnemen? Zijn er wellicht vervoerders die samen kunnen werken? Dan is er nog het feit, dat niet alle vrachtwagens hetzelfde laadsysteem gebruiken om de Voorster containers te kunnen liften. Al het speurwerk leverde te weinig op en ieder bedrijf wil dezelfde regels hanteren conform de wet. En wát de wethouder en vrijwilligers er ook van vinden, de vervoerders hebben het laatste woord.

Verenigingen en wethouder hebben de laatste periode een aantal malen met elkaar gesproken. “Het was een constructief overleg waarbij we op een prettige wijze met elkaar hebben gesproken” aldus de wethouder. Samen kijken zij inmiddels naar het jaar 2019. “De subsidies voor het nieuwe jaar blijven gehandhaafd voor de betrokken organisaties” en daarmee haalt Arjen Lagerweij de financiële druk van de ketel, althans voorlopig. Het gaat in totaal om ca. € 50.000,- wat wordt bekostigd uit de financiële middelen voor afval. De vergoeding is globaal wat men de afgelopen jaren ook heeft ontvangen, daarin zit weinig verschil. Het mag in ieder geval niet kostenverhogend gaan werken.

Het nieuwe jaar wordt aangegrepen om verder met elkaar te zoeken naar passende oplossingen. Er liggen nog wat opties op tafel, waaronder het ‘ouderwets’ papier ophalen of op een andere wijze de inzameling op touw zetten. Het bedrijf Circulus Berkel wordt daar mogelijk nog in meegenomen. “Maar we hebben te maken met regelgeving en wetgeving, los van het feit of iets van vroeger nog wel wenselijk is”. Arjen Lagerweij laat ook weten, dat er gekeken gaat worden, of verenigingen/organisaties op een andere wijze geld kunnen verdienen. Kortom, in 2019 wordt er een andere kar in beweging gezet, waarbij de betrokken verenigingen nauw worden betrokken.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Bioscoopfilm in Dorpshuis

Voorst- Op vrijdag 14 december verandert het Dorpshuis in Voorst in een heuse huiskamerbioscoop. Om 19.00 uur gaan de deuren open van de ‘Dorps’huis’ bioscoop’ en vanaf 20.00 uur kun je genieten onder het genot van een bak popcorn en een drankje van de musicalfilm The Greatest Showman. Kaarten zijn voor 5 euro te koop in het Dorpshuis.

Een gezellige avond uit dicht bij huis. Lekker op de fiets of te voet naar de bioscoop en geen hoge parkeerkosten. Je ontmoet dorpsgenoten en ziet oude bekenden; een nieuw evenement in het dorp dat zorgt voor samenhorigheid en nieuwe ontmoetingen. Om het een vertrouwde sfeer te geven, willen ze een huiskamer gevoel creëren compleet met kerstversiering. In de Dorps’huis’ bioscoop is een bar dus je kunt een lekker drankje halen en de popcorn kan natuurlijk niet ontbreken. Na afloop kun je nog blijven voor een afzakkertje.

The Greatest Showman

The Greatest Showman is een prachtig gefilmde musical die een kleurrijke blik werpt op het leven van P.T. Barnum (Hugh Jackman). Een entertainer die vanuit het niets kwam om een fascinerend spektakel te creëren dat een wereldwijde sensatie werd. Zo zou hij uiteindelijk het beroemde Ringling Bros. and Barnum & Baily Circus oprichten.

Heb je zin in een leuke avond uit in je eigen dorp kom dan vrijdag 14 december naar de eerste filmvertoning in de Dorpshuis Bioscoop. Beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij! Voor meer informatie en het winnen van kaartjes kun je terecht op onze facebook pagina: dorpshuisbioscoop.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Aanleveren redactie en advertenties in verband met feestdagen

Twello- In verband met de feestdagen verschijnt de laatste uitgave van het Voorster Nieuws in 2018 op woensdag 19 december. De redactie verzoekt haar lezers en adverteerders hier rekening mee te houden en tijdig berichten en/of advertenties aan te leveren. Woensdag 9 januari 2019 vindt u weer de eerstvolgende uitgave van het Voorster Nieuws in uw bus.

Oudjaar special

Op donderdag 27 december verschijnt er een z.g. Oudjaar special. De directie van Voorster Nieuws heeft hiertoe besloten om de periode tussen Kerst en Nieuwjaar op te vullen met een aparte uitgave.

woensdag 12 december

Deel dit bericht

Historische weekenden Voorst 200 jaar zeer succesvol afgesloten

Wilp- Ook het laatste weekend in de reeks van negen trok veel belangstelling. Op vrijdagavond opende burgemeester Penninx in de Pompe het historisch weekend in Wilp. Hij bedankte de medewerkers van de Oudheidkundige Kring Voorst voor het vele werk bij de organisatie van al die activiteiten. Dit keer werd ook medewerking verleend door de dcp en het bestuur van de Pompe uit Wilp.

Na de opening werd er op een ludieke manier door middel van vier korte praatjes met beeld, de aandacht gevestigd op het uit te geven boek, dat begin volgend jaar verschijnt: gemeente Voorst 1818-2018, inkijkje in 200 jaar geschiedenis. Na een algemene inleiding volgden drie fragmenten uit de hoofdstukken bewoners, middenstand en infrastructuur. Daarna werden de aanwezigen opgeroepen toch vooral in te schrijven op het boek dat bij voorinschrijving €15 euro kost.

Samen met zijn dochter Jannie, onthulde de burgemeester de expositie van schilderijen en veel beschilderde gebruiksvoorwerpen van Gerrit Zwerenburg, de postbode uit Wilp, die in de Pompe stonden uitgestald. Van heinde en ver hadden de eigenaars hun bezitting beschikbaar gesteld voor deze bijzondere expositie. Een van de kleinzoons vertelde hoe hij vroeger met opa meeging de post rondbrengen. Ook de hoed van Gerrit, zijn schetsboek en zijn verfkisten waren te bewonderen.

Hij schilderde van alles: huizen en boerderijen, fazanten, koeien, kippen, bloemen en straatgezichten, op doek of op melkbussen, kolenkitten, granaathulzen en trommels. Gerrit overleed in 1983. De tentoonstelling trok het hele weekend veel bekijks.

Ook de oude dorpsfilm, de hoogwaterfilm en de film over de drumband van Crescendo trokken veel belangstelling. De aparte filmzaal in het dorpshuis was steeds goed bezet. Bovendien was er nog een expositie van oude foto’s uit Wilp en lagen er op de leestafel plakboeken met allerhande knipsels van Wilp. Nostaligische mokken met afbeeldingen uit alle kernen waren tegen een klein prijsje te koop. Het laatste historisch weekend in de Pompe werd zondagmiddag muzikaal besloten met een optreden van popkoor Break Out.

Naast dorpshuis de Pompe stond de zaterdag in het teken van De Lathmer. In het kasteel was een mini- expositie ingericht over de Lathmer. Er werd een film vertoond van interviews met oud-medewerkers, er was een korte lezing over de historie van het landgoed en zijn bewoners. ’s Middags was er onder leiding van dr. Lucia Albers (Albers Adviezen Historische parken) een wandeling door de historische tuinen met bijzondere bomen, waaronder een ‘samengestelde’.
Zondag stond de voormalige Coöperatieve Stoomzuivelfabriek volop in de belangstelling. Ook hier was een expositie ingericht met oude foto’s en filmmateriaal. Er kwamen onder meer veel oud-werknemers een kijkje nemenin het gebouw: het draaide uit op een heuse reünie.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Eten in de molen

Terwolde- Ben je vrijwilliger bij sv Terwolde, Ons Genoegen, Zangvereniging Eendracht, Doe Club, Stichtingen of speeltuinvereniging, etc. etc? Kom dan ook naar de molen!. We zullen laten zien hoeveel vrijwilligers Terwolde heeft. Deel dit bericht naar alle vrijwilligers uit Terwolde en kom naar de vrijwilligersavond in de molen, want we gaan aan tafel met de burgemeester.

De gemeente Voorst kent veel vrijwilligers. Daar is de gemeente trots op. Daarom organiseert Stichting Mens en Welzijn voor alle vrijwilligers in de gemeente Voorst een bijeenkomst om ze te bedanken voor hun inzet bij diverse verenigingen en organisaties. Deze keer gaat de burgemeester naar de dorpen toe. Stichting Mens en Welzijn Voorst organiseert in opdracht van de gemeente in alle 12 dorpen een “Aan tafel met de burgemeester”. Terwolde is het eerst aan de beurt en in de loop van 2019 volgen de overige dorpen. Voor wie: alle vrijwilligers in Terwolde. Datum: vrijdag 14 december. Locatie: molen “De Ooievaar” in Terwolde.Tijd: 18.00- 19.30 uur.

Voor alle vrijwilligers staat er een heerlijk stamppotbuffet klaar gemaakt door Brasserie KriebelZ uit Terwolde. De molen wordt verwarmt door heaters, trek voor de zekerheid iets warms aan. Het is de bedoeling dat het een gezellig samenzijn wordt met de burgemeester en voor alle vrijwilligers van Terwolde voor jong en oud! De avond is geheel kosteloos en na afloop krijgt u een leuke attentie mee naar huis. Ben je vrijwilliger en wil je aanwezig zijn bij het stamppotbuffet in de molen? Meldt u zich dan vóór vrijdag 7 december aan bij de organisatie: Stichting Mens en Welzijn, vrijwilligerscentrale@mensenwelzijn.nl of bij uw dorpscontactpersoon Lucia Kiesbrink: dorpscontactpersoonterwolde@gmail.com.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Voltigeurs Pothoven succesvol in Kempen (Dld)

De Vecht- Zaterdag hebben 19 voltigeurs van Manege Pothoven deelgenomen aan een Moviewedstrijd in Kempen (Duitsland). Met in totaal een 1ste, tweemaal een 2e, een 3e, tweemaal een 4e en een 5e plaats was iedereen dik tevreden. Maar vooral de gezelligheid maakte het voor voltigeurs, trainers, en ouders tot een lange, maar vooral leuke dag.

Een movie is een constructie waarmee een galopperend paard zo goed mogelijk wordt nagebootst. Een movie maakt het mogelijk om de techniek van het voltigeren goed te oefenen. Oefeningen die op een echt paard moeilijk zijn, kunnen veilig worden geoefend. Bij wedstrijden in Duitsland draait het niet alleen om een goede techniek, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan creativiteit en originaliteit in de vorm van thema’s.

De meest ervaren voltigeurs van Manege Pothoven toonden hun oefeningen in de rubriek “Kreative Kür”. Zij behaalden een mooie 3e plaats. De jongste voltigeurs kwam uit in de rubriek “Krümelkür”. In het eerste deel deze rubriek wordt de Movie stilgezet, zodat de voltigeurs goed hun kür kunnen laten zien. In het tweede deel moeten de voltigeurs op een bewegende Movie proberen om staand of knielend ballen in een emmer te gooien. Daarmee behaalden ze 24 punten en dit zorgde uiteindelijk voor de 4e plaats. Ook waren er 4 voltigeurs die solo startten en 2 in een duo. Op het gebied van het uitbeelden van een thema liepen de Pothoven voltigeurs nog wat achter op hun Duitse collega’s. De jury was wel vol lof over de technische vaardigheden van deze voltigeurs.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Repair Café surprise

Twello- Een onstuimig begin bij het Repair Café afgelopen zaterdag 1 december. Vanwege een bomvol “bemeubelde” Kringloopwinkel werd de intake van het Repair Café daarom verplaatst naar een gezellige zithoek met banken rondom. De reparateurs hebben met wild geraas bijna 30 reparaties aan elektra en apparaten zonder stekker uitgevoerd en vijf kleding-reparaties.

De wachtrijen werden gelukkig niet te lang. Bovendien was het was fijn wachten met een paar pepernootjes in de hand! Ondanks de lichte vertraging aan het begin werden de eerste klanten snel geholpen. Van stofzuigers tot bladblazers, van klokken tot koffiezetters en van overhemd tot trui. Ruim 60% van de spullen kon worden gerepareerd. Sommige reparaties hadden wat meer voeten in aarde, zoals een bijzonder model Senseo. Gelukkig voor mevrouw werd alles goed onderzocht en gefikst door reparateurs Wim Draaijer en Dick van der Kraats. Met zo’n surprise kun je weer thuiskomen!

De dames van de kledingreparaties werden door een zeer enthousiaste klant meneer Van Blommestein verrast met koffie en taart. De boorden van zijn hemelsblauwe overhemd waren aan behoorlijke slijtage onderhevig. Volgens zijn vrouw was het overhemd niet meer te redden en ook de intake van Repair Café had er een hard hoofd in, maar reparateur Marijke Reimert wilde graag het tegendeel bewijzen. Dus, ook hier werd het een surprise-moment! Ook nieuwsgierig wat Repair Café voor jouw kapotte spullen kan doen? Kom dan volgend jaar naar het Repair Café Twello op zaterdag 2 februari.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Sinterklaas bezoekt Daniël de Brouwerschool

Wilp- Vol verwachting stonden de leerlingen van de Daniel de Brouwerschool in Wilp, school voor SO en VSO, vrijdag 30 november met hun ouders, meesters en juffen op het schoolplein te wachten op Sinterklaas. Voor dit bijzondere bezoek zongen de leerlingen samen de vrolijkste Sinterklaasliedjes.

Er klonk luid gejuich toen de pieten op het dak verschenen. Sinterklaas werd van harte welkom geheten door de directeur, Anneke Huiskamp. Na dit feestelijke ontvangst ging Sinterklaas met zijn pieten naar binnen om een bezoek te brengen aan alle leerlingen. Sinterklaas werd verrast met feestelijke liedjes, geweldige dansjes en prachtige tekeningen. De leerlingen werden verwend met mooie cadeaus en natuurlijk pepernoten.

De Daniël de Brouwerschool is een Katholieke school voor zeer moeilijk lerende kinderen en huist op het landgoed de Lathmer in Wilp. Dagelijks komen er ruim 200 leerlingen vanuit een straal van 40 kilometer met taxibusjes naar de streekschool. Website: www.danieldebrouwerschool.nl

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Sint-Nicolaas in Peco

Teuge- Zaterdag 1 december werd Teuge door Sint-Nicolaas met een bezoek vereerd. Zo’n dertig kinderen zaten in het nieuwe gebouw van Peco te wachten op de goede Sint, maar na een half uur was hij er nog niet. Wat bleek, Peco had geen verhuisbericht gestuurd naar Spanje dus hij was naar het oude Pecogebouw gegaan. Stefan Schipper die dit had moeten regelen kreeg een standje van de Sint en werd een “dom kuuk’n “ genoemd en moest voor straf een liedje zingen. Een aantal kinderen mochten bij de Sint op het podium komen en een liedje zingen of iets leuks vertellen over zichzelf of hun ouders. Natuurlijk gingen alle kinderen met een kadootje en de zakken vol pepernoten naar huis.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Sfeerdagen op De Roode Hoeve

Nijbroek- De Roode Hoeve in Nijbroek is weer klaar voor de kerst! Op deze monumentale IJsselhoeve worden traditiegetrouw in december bijzondere sfeerdagen georganiseerd.

Staan zomers de prachtige tuinen in het middelpunt, tijdens deze sfeerdagen kunt u juist genieten van gezelligheid en warmte binnenshuis. Bij binnenkomst op de Deel treft u een nostalgisch decor in de sfeer van een Victoriaanse kinderkamer, compleet met beren en poppen met authentieke kleding en ander antiek kinderspeelgoed. In de sfeervolle Tuynkamer wordt koffie/thee geschonken en staat de cake met Nijbroekse vruchtencompote en slagroom voor u klaar. In de Achtersael is opnieuw een prachtige collectie serviezen en (antiek) tafelgoed bijeengebracht. De fraai gedekte tafels zijn een lust voor het oog. Kandelaars, flonkerend glaswerk, tafellinnen, verzilverde bestekken en alles wat uw tafel extra mooi maakt.

Laat u inspireren voor uw eigen feestmaand… en vooruitkijkend op het nieuwe tuinseizoen zijn er ook al fraaie ‘homemade’ plantensteunen, standaards en tuinvazen te bewonderen; wie weet vindt u net dat ene cadeau dat u nog zocht!

Open op vrijdagen/zaterdagen 7, 8, 14, 15, 21 en 22 december plus Tweede Kerstdag en 26 december van 10.00 tot 16.00 uur. Entree €5,00 per persoon inclusief koffie/thee met gebak (u kunt bij ons helaas niet pinnen). Info en foto-impressie: www.tuinenderoodehoeve.nl,

De Roode Hoeve, Middendijk 14, 7397 NA Nijbroek Tel. 0571291670.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Samen de schoen zetten op de Fliert

Twello- Op donderdag 29 november waren de kinderen van de groepen één tot en met vier uitgenodigd om op school hun schoen te komen zetten. Zo’n tweehonderd opgewonden kinderen van de basisscholen Oase, Hietweide en De Kleine Wereld verzamelden zich in de grote zaal.

Sinterklaas stoel
Daar wachtte hun een gezellige hoek met een grote stoel, kleden en schemerlamp. In dezelfde stoel zal op 5 december de Sint plaatsnemen. Maar op deze avond gaat daar juf Henny van De Kleine Wereld zitten om een mooi Sinterklaas verhaal te vertellen. Voor de gelegenheid hebben zowel de kinderen als de juffen hun pyjama’s aangedaan. Na het verhaal zingen de kinderen uit volle borst liedjes. Je weet maar nooit wie daar op af komt… Het zingen wordt beloond. Vier pieten duiken ineens op en laten de temperatuur in de zaal nog wat meer oplopen. Nadat de nodige handjes met pepernoten zijn gevuld, gingen de kinderen met hun juffen naar de klassen.

Nog een keer zingen
Na het schoen zetten, zingen de kinderen samen nog een paar liedjes. Want ja, je moet er wel iets voor doen om iets in je schoen te krijgen. Met rode wangen van opwinding en moeheid gaan de kinderen vervolgens naar huis. En dat het dan maar snel vijf december mag worden. Op die dag hopen de scholen gezamenlijk Sinterklaas en zijn pieten te mogen ontvangen. Tot weer Sint!

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Burgemeester Jos Penninx ontvangt regenton

Twello- Om hergebruik van regenwater te stimuleren, mocht deze zomer iedereen binnen de gemeentegrenzen een gratis regenton aanvragen. Maandag 3 december nam burgemeester Jos Penninx zijn regenton in ontvangst. Naast de burgemeester, hebben velen gebruik gemaakt van deze actie. Normaal gesproken geldt deze actie alleen voor bewoners die aangesloten zijn op de gemengde riolering.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Nieuw prinsenpaar in Vrogge Reuiers Darp

De Vecht- Tijdens het druk bezochte prinsenbal, dat afgelopen zaterdag 1 december in ‘De Grote Slok’ werd gehouden, zijn de nieuwe Prins , Prinses en adjudant voor het komende carnavalsseizoen in het Vrogge Reuiers Darp gepresenteerd.

Op de vroege zaterdagavond maakte Prins Peter Jan de eerste door een loting bekend wie er mag regeren tijdens jeugdcarnaval; Prins Casper (Schimmel) , Prinses Eva (Weultjes) Adjudant Stijn (Uenk) en de jeugdraad zullen voorop gaan tijdens jeugdcarnaval.

Na de bekendmaking nam Prins Peterjan het woord en dankte iedereen voor het afgelopen carnavalsjaar. Het begon met een lach en eindigde met een traan, er werd een minuut stilte gehouden ter herdenking van het overlijden van Irene Spijker, haar betrokkenheid bij de vereniging zullen wij enorm missen.

De afvoer commissie had een grote bak ‘sla’ in elkaar geknutseld waarin Prins Peterjan de 1e en Prinses Ester werden afgevoerd onder het motto ‘Ik bun toch geen koniene’.

Rond de klok van 22.11 uur kwamen de Vrienden van de Vrogge Reuiers met twee rolcontainers de ‘Grote Slok’ binnen gereden met hierop een rebus. Na veel denkwerk werd de rebus opgelost met de conclusie dat Prins Dolle de eerste en Prinses Miriam aankomend jaar gaan regeren over Vrogge Reuiers Darp en tijdens carnaval over de gehele gemeente Voorst.

Prins Dolle de eerste (Arno Dolman) heerser van het Vechtse Reuiersdarp en ommelanden, beschermheer van het Vechtse doelgebied en grootvorst der Honingzwam is werkzaam in de bouwsector en zijn Prinses Miriam (Overvelde) van de Pepperkoecke is lerares bij scholengemeenschap de Vliegenier. Na de proclamatie werd Robert Overvelde geïnstalleerd als adjudant en Mark Balk onderscheiden voor zijn 11 jarig raadslidschap.

Na het officiële gedeelte werd er in de zaal samen met de gastverenigingen, CV de Neutenkrakers, CV de Lollebroeken, Rossumdaerpers en overige carnavallisten volop feest gevierd onder begeleiding van BB´s Party show.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Geniet van ieder detail in uw leven

Twello- Uw zicht zou u niet moeten weerhouden van wat u graag doet. Daarom werken we bij Oogwereld Jos, Duistervoordseweg 12A in Twello, met innovatieve producten zoals Varilux brillenglazen van Essilor. Met Varilux X-series brillenglazen neemt u elk detail binnen en buiten handbereik moeiteloos waar en geniet u van ongekend scherp zicht en vloeiende overgangen van dichtbij tot veraf.

Eindejaars sale bij Oogwereld Jos
Tijdens de eindejaar SALE die loopt tot 30 december 2018 hebben we een ruime collectie monturen voor vaste lage prijzen. Monturen van €150 euro, €100 euro, €50 euro en zelfs gratis monturen (dan betaalt u alleen de glazen). Tevens bieden we designer monturen aan met kortingen die oplopen tot wel 50%.

Uw voordeel kan nog meer oplopen als u gebruik maakt van het aanbod bij aanschaf van een tweede bril. Alleen in de SALE periode geldt: koopt u twee complete brillen tegelijk, dan is de tweede complete bril voor de halve prijs. We informeren u in de winkel graag wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn.

Heeft u in 2018 nog recht op een brilvergoeding van uw zorgverzekeraar? Dan kan het, afhankelijk van uw zorgverzekeringspakket, zijn dat uw nieuwe bril bijna of helemaal niets kost! We berekenen graag uw voordeel in de winkel of u kunt op www.oogwereld.nl de zorgvergoedingchecker raadplegen.

Oogwereld Jos
Duistervoordseweg 12A Twello
Tel. 0571 273271
www.oogwereld.nl

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Nicolle Mode gaat medio februari 2019 haar deuren sluiten

Twello- Het jaar 2018 was er voor de familie Nikkels een van grote contrasten. Man en vader Arie Nikkels overleed april dit jaar, 5 juni werd de vernieuwde Duistervoordseweg geopend door de drie kleinzonen van Arie en Martha Nikkels. De winkelstraat waar, gelegen naast elkaar, Nicolle Mode en Nikki’s Fashion zijn gevestigd. Sinds het overlijden van de spil in het bedrijf, neemt Bianca veel taken over voor beide winkels, daarin gaat nu verandering komen.

Arie en Martha begonnen in 1984 hun onderneming Nikki’s Broektiek. In 1989 kwam Bianca de gelederen versterken. Nicolle Mode vestigde zich naast de eerste winkel en Bianca runde Nikki’s Fashion. Twee prachtige kledingzaken met een breed assortiment en ruime keuze aan kleding, waarbij in de loop der jaren een enorme klantenkring is opgebouwd. Het gaat goed in de branche, al heeft iedere middenstander te maken met ups en downs.

Er is veel veranderd sinds het overlijden van man en vader Arie. “Hij was de spil van het bedrijf én een workaholic”, aldus Bianca. Arie zorgde ervoor, dat Martha, Bianca en collega’s zich zoveel mogelijk konden richten op de werkvloer. “Nu sta ik in de winkel én regel ik voor een groot gedeelte alle zaken die erbij komen kijken. Dat betekent lange werkdagen, veel vrije tijd inleveren en het gevoel hebben, dat je nooit klaar bent.”

Bianca vervolgt: “Mijn moeder wil gaan genieten van haar pensioen en ik heb na het overlijden van mijn vader ook ontdekt, dat er méér is dan werken. Dus gaan we een winkel sluiten.” Martha en Bianca hebben er echter voor gezorgd, dat de diversiteit aan kleding aanwezig blijft in de panden. Ze hebben goed meegedacht om het kloppend winkelhart van Twello aantrekkelijk te houden. De planning is, om medio februari de bedrijvigheden bij Nicolle Mode te stoppen.

Het personeel gaat mee naar Nikk’s Fashion, welke winkel zich daarna uitsluitend gaat richten op dameskleding. In het pand van Nicolle Mode gaat zich een filiaal van ‘Het Broekenhuis’ vestigen, volledig gericht op mannenmode.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Verse KikaKerstboom met een goed verhaal

Emst- Zo simpel kan het zijn. Zoals je hebt kunnen lezen, worden er veel kerstbomen in Nederland afgekeurd. Ze zijn te dik, te smal of te scheef voor de grote markt. De kweker wil zijn land leeg hebben en de bomen worden vergeten of weggezaagd. Voor de mensen van Kika-kerstboom zijn deze bomen juist uniek en waardevol, want ook ieder mens heeft een natuurlijke afwijking! Hun doel is om transparant, sociaal en milieuvriendelijk te werken. Zij selecteren bewust geen stijlvolle maar een eerlijke kerstboom.

Bomen geïnspireerd op de mens van nu
Zoek niet verder! Wij hebben namelijk precies wat je zoekt. Al onze bomen zijn duurzaam en vers van het land. Want we hebben niet alleen een passie voor bomen, maar ook een passie voor een goed verhaal. En zo is je boom niet alleen excentriek, maar ook nog eens stijlvol! Want we selecteren niet op een perfect uiterlijk, maar op diversiteit. Misschien zoek jij wel een smal exemplaar voor in je kleine woonkamer. Anderen zoeken een boom met een gat erin om hun bijzondere kerstbal te laten schitteren. Of er doorheen te kunnen gluren….

Eerlijk en duurzaam
Natuurlijk begrijpen we dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is duurzaam, eerlijk of biologisch? Wanneer doe je het goed, in een maatschappij van perfectie of maakbaarheid? Al onze bomen zijn als mini kerstboompjes begonnen, terwijl ze 3 à 4 jaar oud waren. Het zijn dan nog maar kleine, kwetsbare plantjes van zo’n 10 tot 20 centimeter. Daarna groeien ze op het land van de kweker uit tot mooie kerstbomen. Echter, er zijn altijd buitenbeentjes! En die voldoen niet aan de eisen. … Heb jij oog voor buitenbeentjes en zie je perfectie in imperfectie? Haal dan bij ons je echte KiKakerstboom, vers van het land. Je ziet direct waar de kerstboom groeide, waar zijn wortels in de grond zaten en er zijn geen ingewikkelde processen nodig om de boom in de winkel te krijgen. Door een KiKakerstboom in huis te halen, help jij mee aan een betere wereld voor mens, dier en milieu.

“Men moet de boom buigen als die jong is…”
Help ons vooral mee om iedereen in je omgeving kennis te laten maken met een KiKakerstboom. Je komt makkelijk in actie, in jouw eigen omgeving en je steunt een fantastisch doel. Dus ben je op zoek naar een hippe boom, die ook nog eens eco-friendly is én duurzaam? Laat je vooral verrassen….Kom en zoek jouw perfecte imperfecte KiKaboom!

U kunt de kikakerstboom aan de Hertenkampseweg 49 in Emst zelf uitsteken of laten uitsteken. Ook zijn er in Epe en in Vaassen verkooppunten waar u uw kikakerstboom kunt halen voor dit jaar. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de site www.kikakerstboom.nu. Ook kunt u ons op facebook vinden via kikakerstboom. Wij zien u graag op 7 of 8 december aan de Hertenkampseweg 49 in Emst. Mocht u verhinderd zijn om te kunnen komen, dan kunt u altijd een kikakerstboom halen bij één van onze verkooplocaties (Epe bij Colors at Home en in Vaassen bij de korenmolen). Ook hier gaat de gehele opbrengst naar Kika.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerstschrijfworkshop bij Kunstkring in Twello

Twello- Op woensdagavond 12 december vanaf 19.30 uur is er de laatste schrijfworkshop van dit jaar bij de Kunstkring. Aan de schrijftafel van het galeriecafé van de Kunstkring aan de Dorpsstraat 11a in Twello kunnen deelnemers hun schrijfhart laten stromen. Deze keer kan men herinneringen ophalen aan Kerst.

In een kleine, veilige groep schrijven ze aan de hand van inspirerende schrijfopdrachten mooie teksten. Inschrijven kan tot uiterlijk 7 december. U heeft de unieke kans het jaar af te sluiten met schrijven en daar voor altijd plezier van te hebben.

Deze schrijfworkshop is er een in de reeks ‘schrijven met je hart’. Je schrijft vooral voor jezelf. De schrijver is immers de held(in) in zijn of haar eigen verhaal. Deze keer is het workshopthema: Kerst. Ook in deze donkere dagen is er licht te vinden en daarom is het goed het jaar te eindigen met het uitdagen van je creatieve brein. Door bepaalde zaken op te schrijven schep je orde in de chaos. Je schrijft voor jezelf in deze laagdrempelige en ontspannende workshop. Met het schrijven komt er orde in je denken en komen de mooie verhalen tevoorschijn.

Deelnemers zijn vaak verrast door hun eigen en andermans teksten, zo is de ervaring. De Kunstkring nodigt u uit: kom lekker meeschrijven op het thema van de avond met inspirerende oefeningen en opdrachten. Je overwint je kritiekduiveltje en ontwikkelt lef. Deze los te volgen workshop is de laatste voor dit jaar, maar ook in het nieuwe jaar op 16 januari 2019 is er weer een.

Kosten voor de workshop zijn slechts €15 euro per avond inclusief koffie en thee. Ingang voor de workshop is aan de achterkant van het gebouw, bij deur van OKV. Meer informatie kunt u aanvragen op onderstaande website. Aanmelding verplicht via het contactformulier op de website onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer: www.lisvandergeer.com/contact

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerstmarkt in Klarenbeek

Klarenbeek- Nog even en dan is het zover: de Kerstmarkt in Klarenbeek. Iedereen is welkom om op zaterdag 15 december een kijkje te komen nemen. De jaarlijkse Kerstmarkt is immers altijd weer een gezellig gebeuren in en rond de kerk van Klarenbeek. Om precies 10.00 uur zal de klok van de kerk luiden en gaan de deuren open.

Voor een mooie kerstboom, een bloemstuk, rouwtak, alsook voor leuke creaties voor de vogels bent u weer aan het goede adres! En een kopje koffie met een oliebol of eigen gebakken cake of eventueel koek gaat er natuurlijk ook altijd wel in.

Daarna nog even heerlijk snuffelen tussen de ‘brocante’ of de kraam met allerhande kerstspullen. Of een gokje wagen bij de ‘lootjeskerstboom’ of de kerstboom met vakjes. Wie weet gaat u met een mooie levensmiddelenmand naar huis of met een andere leuke prijs! En dat terwijl u luistert naar kerstklanken van enkele leden van de muziekvereniging Klarenbeek of naar orgelspel. Zo tussen de middag is het dan wel tijd voor een bord boerenkool of zuurkool. En vergeet ook niet om de erwtensoep of bruine bonensoep te proeven.

Voor kinderen is er een tafel om te knutselen en natuurlijk is de grappige grabbeljurk er weer!

Het boekenassortiment is dit jaar volledig vernieuwd en er zijn dit jaar mooie fotokaarten te koop. En ook de Kerstman is dit jaar weer van de partij! Hij heeft vast nog wel een glaasje glühwein voor u in de aanbieding.

Kortom, hartelijk welkom in het kerkgebouw aan de Woudweg 121.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerstconcert met Barokensemble La Soranza

Bussloo- Op zaterdag 8 december om 15.00 uur geeft Barokensemble La Soranza een Kerstconcert in samenwerking met In Goede Handen Management. Het is het derde concert in de nieuwe serie concerten in de Sint Martinuskerk van Bussloo. De titel van het concert is “Alle mijnen troost, mijn toeverlaat, is Marie Soon”.

In bijna de gehele 17e eeuw bestond de traditie om cantiones natalitiae (letterlijk ‘geboortegezangen’) onder het ‘kindjewiegen’ te zingen. Deze Latijnse of Nederlandse kerstliederen, eenvoudig en eenstemmig van oorsprong, werden uitgebreid met instrumentale terugkerende refreinen en afwisselende gedeelten voor soli en koor. La Soranza brengt een afwisselend Kerstprogramma met vocale en instrumentale muziek van onder andere Praetorius, Messaus, Mayer, en Vierdanck.

Ensemble La Soranza is opgericht door vijf musici vanuit gemeenschappelijk enthousiasme en passie voor de barokmuziek. Het ensemble streeft ernaar om het repertoire authentiek uit te voeren. Zij beschikken hiervoor over (kopieën van) oude instrumenten, de bezetting is klavecimbel, cello, twee blokfluiten en zang.

De naam La Soranza verwijst naar een paleis uit de 14e eeuw van de familie Soranzo, aan de kade van een kanaal in Venetië. Deze waarschijnlijk zeer muzikale familie organiseerde hier regelmatig concerten. Componist Marini heeft enkele van zijn werken, volgens een oude traditie van hommage aan de vrouwelijke tak van deze familie, betiteld als “La Soranza”.

In lijn met deze traditie brengt barokensemble La Soranza regelmatig (delen van) haar repertoire ten gehore. Toegang: Voorverkoop € 15,- | Kerk € 17,50 | Studenten/CJP € 10,- | Kinderen gratis Kaarten bestellen op: www.sint-martinuskerk-bussloo.org

woensdag 5 december

Deel dit bericht

IVN-doorstapwandeling

Voorst- Nu de kortste dag van het jaar nadert en de temperaturen aan de lage kant zijn houdt IVN-Eerbeek een doorstapwandeling bij de winterdijk in Voorst. Deze wandeling vindt plaats op zondag 9 december en start om 14.00 uur bij bakker Bril, Rijksstraatweg 24, 7383 AR in Voorst. De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur. Iedereen kan gratis hieraan deelnemen. Wel kunnen deelnemers na afloop een vrijwillige bijdrage geven in de aanwezige giftenpot. Meer informatie is verkrijgbaar bij de eerste gids, Lambert Kouwenberg, tel. 0575 540 978. Zie ook www.ivn.nl/eerbeek.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Warme voeten dankzij de energiecoach

Gemeente Voorst- Waar moet je beginnen als je wilt besparen en verduurzamen en meer wooncomfort wilt? De energiecoaches van de gemeente en energiecoöperatie EnergieRijk Voorst helpen hierbij. Op huisbezoek met energiecoach Henk van der Zande bij Carla Fransen in Twello.

“Het is hier niet heel behaaglijk. Je voelt meteen dat het niet warm is.” Energiecoach Henk van der Zande (58) valt met de deur in huis. Normaalgesproken zou een vreemde niet zo direct je huis ‘bekritiseren’, maar in dit geval is het juist de bedoeling van het gesprek. Carla Fransen schakelde bewust een (gratis) energiecoach in om bij haar thuis te kijken hoe het ervoor staat met het wooncomfort en de verduurzaming van haar woning.

Carla (52) woont sinds twee jaar met twee van haar drie zoons in Twello. Binnenkort komt haar derde zoon ook bij hen wonen. Ze woont naar eigen zeggen veel plezier: “Het is hier rustig, ruim en je zit zo in Deventer.”

Waar beginnen?

Zoals veel plaatsgenoten denkt Carla na over het verduurzamen van haar woning. Ze heeft al veel informatie verzameld en is volgens Henk ‘meer dan gemiddeld bewust bezig’. Maar toch weet ze niet goed hoe ze het moet aanpakken. “Ik wil van het aardgas af en uiteindelijk het liefst zelfvoorzienend zijn. Maar waar moet ik beginnen?” Carla denkt praktisch. Ze ziet op tegen het gedoe dat bijvoorbeeld het openbreken van haar verlijmde parketvloer met zich meebrengt. “Is wandverwarming daarom handiger? Maar ik wil eigenlijk het liefst vloerverwarming, want ik wil wel lekkere warme voetjes!”

Henk stel haar gerust: “Vloerverwarming laten aanleggen is prima te doen.” Carla is nog niet meteen overtuigd: “Ik zie er tegenop dat meerdere partijen nodig zijn om de vloerverwarming te realiseren. Het uitbreken, het installeren en het leggen van een nieuwe vloer, zoals de niet-giftige gietvloer die ik wil. Al die partijen moeten hun werkzaamheden ook nog zó op elkaar afstemmen dat het zo snel mogelijk afkomt, waardoor ik zo min mogelijk overlast heb.”

Soorten en maten warmtepompen

Rustig doorloopt Henk met Carla de maatregelen die ze al heeft getroffen en die ze nog zou kunnen treffen. De volgorde is belangrijk, want alles hang met elkaar samen. Henk legt uit: “Het is goed om eerst naar de isolatie te kijken. Dit huis is tien jaar oud, dus het is al behoorlijk goed geïsoleerd. Eerst kijk je naar dakisolatie, dan naar de muren en vervolgens naar de vloeren. Volgens mij valt daar weinig in te verbeteren.”

Vervolgens komt het verwarmen aan de orde. Carla verwarmt haar woning nu nog met een gasketel. “Als je van het gas af wilt, is een warmtepomp een optie”, zegt Henk. Die zijn er in vele soorten en maten, zoals een grondwater- of luchtwarmtepomp. “Bij een grondwaterpomp moet je wel een goede bron hebben en dat is kostbaar om aan te leggen”, aldus Henk. Een voorwaarde voor een warmtepomp is het hebben van lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.

ZonRijk Voorst

Een warmtepomp verbruikt veel energie. Daarom is het verstandig om zonnepanelen aan te leggen, maar dat moet maar net kunnen. Carla: “Onze achtertuin ligt op het noorden, en de panelen kunnen niet strak naast elkaar worden gelegd.” Om het gebrek aan zonnepanelen op haar eigen dak te compenseren, heeft Carla zich aangesloten bij het ‘postcoderoos-project’ ZonRijk Voorst. Hierbij zijn op drie locaties in Twello in totaal 460 zonnepanelen geplaatst, waar mensen gezamenlijk gebruik van kunnen maken. Een samenwerking tussen de gemeente, de energiecoöperatie, een sportclub en een restaurant. Carla doet mee met zes panelen.

Duurzaam en gezond leven

Tijd voor een rondgang door het huis. We zien een convectorput in de woonkamer. Carla wijst op de verschillende ledlampen. Aangekomen bij de meterkast leest Henk meteen het verbruik af: “2.000 KwH aan stroom en 1.500 kuub aan gas. Dat doe je netjes! Dat is onder het gemiddelde.” Carla geeft aan dat ze zo bewust mogelijk leeft. “Mijn persoonlijke missie is dat iedereen in 2050 duurzaam en gezond leeft, zowel voor het eigen lijf als voor de aarde.” Volgens Henk speelt gedrag een grote rol: “Deuren dicht doen, lampen uit en de verwarming een uur van tevoren uitdoen. Daarmee kun je al veel verduurzamen én geld besparen.”

Voor Carla is aan het eind van het gesprek duidelijk wat ze gaat doen: “Ik ben toch overtuigd om met vloerverwarming te beginnen. Voor mij de meest logische eerste stap. Lekker warme voetjes en een constante warme temperatuur, heerlijk!”

Maak een gratis afspraak

Bent u inwoner van de gemeente Voorst en geïnteresseerd in een vrijblijvend adviesgesprek met een energiecoach? Vul het formulier in op energierijkvoorst.nl of bel de gemeente: 0571-279911. Meer informatie: energierijkvoorst.nl en regionaalenergieloket.nl/voorst

Winactie

Wie in de periode van 10 oktober tot 31 december een adviesgesprek aanvraagt bij één van de energiecoaches, maakt automatisch kans op een duurzame prijs. Het prijzenpakket bestaat uit 1x een dagje rijden in een Tesla, 2x een energieverbruikmeter van de Consumentenbond (‘Huisbaasje’), 2x een compostbak (‘Composter’), 3x een vegetarische box, 3x een energiebox met energiebesparende tools en 3x het boek ‘De verborgen impact: Alles voor een eco-positief leven’ van Babette Porcelijn.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Het dorpshuis in Voorst wordt omgetoverd tot bioscoop

Voorst- Op vrijdag 14 december verandert het Dorpshuis in Voorst in een heuse huiskamerbioscoop. Om 19.00 uur gaan de deuren open van de ‘Dorps’huis’ bioscoop’ en vanaf 20.00 uur kun je genieten onder het genot van een bak popcorn en een drankje van de musicalfilm The Greatest Showman. Kaarten zijn voor 5 euro te koop in het Dorpshuis.

Een gezellige avond uit dicht bij huis. Lekker op de fiets of te voet naar de bioscoop en geen hoge parkeerkosten. Je ontmoet dorpsgenoten en ziet oude bekenden; een nieuw evenement in het dorp dat zorgt voor samenhorigheid en nieuwe ontmoetingen.

Om het een vertrouwde sfeer te geven, willen ze een huiskamer gevoel creëren compleet met kerstversiering. In de Dorps’huis’ bioscoop is een bar dus je kunt een lekker drankje halen en de popcorn kan natuurlijk niet ontbreken. Na afloop kun je nog blijven voor eenafzakkertje.

The Greatest Showman
The Greatest Showman is een prachtig gefilmde musical die een kleurrijke blik werpt op het leven van P.T. Barnum (Hugh Jackman). Een entertainer die vanuit het niets kwam om een fascinerend spektakel te creëren dat een wereldwijde sensatie werd. Zo zou hij uiteindelijk het beroemde Ringling Bros. and Barnum & Baily Circus oprichten.

Heb je zin in een leuke avond uit in je eigen dorp kom dan vrijdag 14 december naar deeerste filmvertoning in de Dorpshuis Bioscoop. Beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij!
Voor meer informatie en het winnen van kaartjes kun je terecht op onze facebook pagina: dorpshuisbioscoop.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Dorp loopt uit voor opening rondweg

Voorst- Honderden dorpsbewoners waren vrijdagmiddag aanwezig bij de officiële opening van de veelbesproken rondweg van het dorp Voorst. Gedeputeerde Conny Bieze en burgemeester Jos Penninx ‘sneden’ in de feesttent de rondweg aan in het bijzijn van onder anderen de oudste inwoners en de leerlingen van de beide Voorster basisscholen.

Op de rondweg was voor de feestelijke gelegenheid een grote tent geplaatst en voor de kinderen een zweefmolen, een springkussen en een poffertjeskraam. In de tent stond een klein deel van de opgegraven voorwerpen uitgestald. Schoolkinderen mochten in een ‘rondweg’ schatten proberen op te graven. Bovendien was er een wedstrijd: wat voel je? Van beide scholen was er een prijswinnaar: Rifka en Jurjen. Samen met Bieze en Penninx en twee van de oudste inwoners van het dorp mochten ze buiten bij de fietstunnel de straatnaambordjes: Beekzichtweg en Houtwijkerweg opgraven, die daarna aan de palen werden bevestigd.
Om de rondweg te verkennen waren er steps, meerpersoonsskelters en tuktuks beschikbaar.

Willem de Beaufort (landgoed Beekzicht) memoreerde de weerstand van de zijde van het landgoed in het begin van de plannen. “Maar dankzij goed overleg is het prachtig geworden”, aldus De Beaufort. Conny Bieze begon met een citaat uit een van de eerste overlegrondes die acht jaar geleden plaatsvonden. Daar werd onder meer als argument gebruikt: “De Rijksstraatweg loopt dwars door de kern en splijt het dorp in tweeën.” Ze vond het fijn dat deze weg, waar veel over is gesproken en overlegd, mede door saamhorigheid en betrokkenheid van de bewoners gerealiseerd is. Jos Penninx benadrukte dat de gemeenteraad destijds unaniem akkoord is gegaan met de plannen, al waren er wel randvoorwaarden. “Over die voorwaarden zijn we er in goed overleg uitgekomen.” Ook de gemeente Voorst is blij met de nieuwe verbinding.

Vervolgens werd de rondweg (van gevuld speculaas met marsepein) door Bieze en Penninx aangesneden en kregen alle aanwezigen een stukje om te proeven. Daarna verplaatsten de aanwezigen zich onder muzikale begeleiding naar buiten, richting fietstunnel aan de Klarenbeekseweg. De stoet werd gevolgd door de oudste inwoners van Voorst, heel veel dorpsbewoners en kinderen op steps en skelters. De winnaars van de voelwedstrijd Rifka en Jurjen mochten daar samen met de burgemeester en gedeputeerde een straatnaambordje opgraven, dat vervolgens aan de gereedstaande paal werd bevestigd. De Beekzichtweg en de Houtwijkerweg zijn een feit. Na vertrek van de belangstellenden werd de feestlocatie afgebroken, de verkeersborden -waarvan sommige er maanden stonden- opgehaald, alle nieuwe verkeersborden ontdaan van het afplakband en rond middernacht ging de rondweg open voor alle verkeer. Het is nog wel even wennen: Ook zaterdag en zelfs zondag reden er grote vrachtwagens dwars door het dorp in plaats van over de rondweg.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Comedy Avond

Tonden- Vrijdagavond 30 november traden twee comedy acts op in Tonden, voor een uitverkocht huis. In zijn openingswoord gaf Bob Koster aan er niet alleen trots op te zijn jong talent in Tonden een podium te kunnen geven maar ook ‘dat er sprake is van twee acts waarvan de artiesten al jarenlang met elkaar samen spelen’.

Zo kennen de mannen van Jeroens Clan elkaar al sinds de brugklas. Zij brachten het ene na het andere lachsalvo teweeg tijdens hun optreden in de voormalige School met de Bijbel. Hun scherpe teksten vielen in goede aarde bij de kleine honderd personen die een kaartje voor deze avond hadden kunnen bemachtigen.

Na de pauze was het de beurt aan Anne en Lisa, die sinds de kleinkunst academie in Zoetermeer al acht jaar met elkaar samen spelen. Met hun absurdistische sketches zochten ze de grenzen op, zetten het publiek op het verkeerde been, en door hun hilarische aanpak zorgden ze ervoor dat de aanwezigen regelmatig dubbel van het lachen lagen.

Bij de afsluiting van de avond bedankte Bob Koster niet alleen het optredende jong talent maar hij gaf daarbij ook aan: ‘Drie jaar geleden hadden we tijdens de Tonden Theater Toer als jong talent het optreden van Kiki Schippers. Ondertussen is zij uitgegroeid tot een landelijk bekende artieste die optreedt op tv en de radio zoals bij Spijkers met Koppen. Ik voorspel dat met jullie hetzelfde zal gebeuren en dat Tonden daar extra trots op kan zijn”.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

CDA lijstrekker voor Provinciale Staten spreekt op ALV CDA Voorst

Twello- Op donderdag 22 november sprak CDA lijstrekker Gerhard Bos op de algemene ledenvergadering van het CDA in de gemeente Voorst. Hij refereerde aan de grote uitdagingen voor volgend jaar omdat er voor de provincie, het waterschap en Europa verkiezingen zijn. De uitslagen zullen bepalen welke coalities mogelijk zijn.

Het CDA in Gelderland is net als CDA Voorst kritisch over de opening van Lelystad airport. Standpunt is dat Lelystad niet open mag voordat het luchtruim is herverdeeld en er dus geen lange vluchten op lage hoogte plaatsvinden.

Een ander belangrijk thema is de verduurzaming van de economie. Behalve het opwekken van duurzame energie moeten we niet uit het oog verliezen dat energiebesparing nog steeds kansen biedt. Het precies invullen met bijvoorbeeld zonne- of windenergie is een zaak van de gemeenten. Gebleken is dat dit in de gemeente Voorst, net als in veel andere gemeenten gevoelig ligt. Overigens lieten enkele CDA-leden horen dat zij van mening zijn dat er nadrukkelijker naar windenergie moet worden gekeken, omdat voor het opwekken van zonne-energie vrij veel ruimte nodig is.

Een ander aandachtspunt van de provinciale campagne betreft het Gelderse landschap, ook bekend van de reclamecampagne ‘’Gelderland levert je mooie streken’’. Het CDA staat voor het mooi en leefbaar houden van het Gelderse landschap en de daarmee verbonden mogelijkheden voor inwoners en toeristen om daarvan te genieten.

Al met al heeft het CDA met Gerhard Bos (de lange man op de foto, waarop verder de CDA (schaduw)fractie- en bestuursleden figureren) een gedreven politicus die vanuit de provincie de verbinding met de regio zoekt.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Start verkoop 8 woningen Dorpszicht Terwolde

Terwolde- Op dinsdagavond 18 december van 18.00 tot 19.00 uur is de start verkoop van de 4 hoekwoningen en 4 middenwoningen die worden gerealiseerd aan de rand van Terwolde. Wil jij landelijk en betaalbaar wonen aan de rand van de dorpskern in Terwolde? Dorpszicht in Terwolde biedt jou deze mogelijkheid!

De prachtige nieuwbouwwoningen hebben een vanaf prijs van € 214.900 v.o.n. De acht woningen worden gebouwd in twee blokken van vier, waardoor er vier hoekwoningen en vier middenwoningen beschikbaar zijn. De middenwoningen zijn aantrekkelijk geprijsd, de hoekwoningen bieden veel ruimte voor wie dat zoekt.
Standaard zijn de woningen voorzien van een luxe keuken, badkamer en toilet, die je geheel kunt aanpassen naar je eigen wensen.

Duurzaam en gasloos
We zetten in op duurzaam! De acht koopwoningen worden zeer energiezuinig én gasloos. Dat betekent een hoog wooncomfort en een lage energierekening. Zo worden de woningen standaard voorzien van een groot aantal zonnepanelen. Daarnaast zijn de woningen zeer goed geïsoleerd. De warmtevraag wordt slim en energiezuinig opgewekt met een lucht/water warmtepomp. Deze vervangt de gebruikelijke CV-ketel. De woningen hebben dus geen gasaansluiting.

Architectuur
De architectuur van de woningen sluit aan bij de landelijke en dorpse omgeving waarin ze gebouwd worden. Met grote kappen, een lage goot en een moderne en hedendaagse bouwstijl.
De hoekwoningen van ieder blok zijn royaal van opzet en daardoor uitermate geschikt als zeer comfortabele gezinswoning. Daarnaast hebben deze woningen een parkeerplaats op eigen grond. De middenwoningen zijn echte starterswoningen, maar door de verrassende indeling zijn ook dit zeer ruime woningen.

Inschrijven?
Inschrijven op een woning kan vanaf 18 december tijdens de start verkoop. Via de website is het inschrijfformulier ook te downloaden en daarnaast verkrijgbaar via Makelaar Bieze. Inschrijven kan tot 3 januari 2019. Ga naar www.dorspzichtterwolde.nl voor meer informatie en kom langs op 18 december bij Brasserie Kriebelz in Terwolde. Van 18.00 tot 19.00 uur informeren we je over alle mogelijkheden.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerstbingo bij sv V en L

De Vecht- Zaterdag avond 15 december zijn leden en andere vrienden van V en L weer van harte welkom op de jaarlijkse Kerstbingo in de kantine van de club. Ook dit jaar is de prijzenkast goed gevuld. Als hoofdprijs dit jaar een opnieuw het bekende halve varken. Tevens zijn er vele andere te gekke prijzen te winnen in een aparte Ladies en Kids ronde. Mis het niet op za 15 december om 20.00 uur in de kantine van sv V en L aan de Kerkstraat 42 in De Vecht.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerst Origami workshop Bibliotheek Twello

Twello- Met een paar eenvoudige vouwen een gezellige kerstsfeer creëren in huis. In de workshop leert Steve Kelly de deelnemers hoe feestelijke servetten gevouwen kunnen worden om het kerstdiner net dat beetje extra te geven. Daarnaast zal Steve laten zien hoe een leuke boom- en wenskaartdecoratie gevouwen kunnen worden. En als klap op de vuurpijl tovert hij actie origami uit de hoge hoed. Tijdens de workshop kan dit allemaal uitgeprobeerd worden, zodat de deelnemers na afloop hun familie en vrienden kunnen verrassen. Datum: woensdag 12 december. Locatie is bibliotheek Twello. Tijd: 19.00-21.00 uur, (Inloop vanaf 18:50 uur) Kosten voor deze workshop zijn € 6,00- p.p. incl. materialen en koffie. Aanmelden graag via Steve Kelly: voorsterklei@gmail.com.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Automobiliste gewond bij aanrijding N344

Steenenkamer- Bij een aanrijding op de N344, ter hoogte van het tankstation bij Steenenkamer, is zondagmiddag een vrouw gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde doordat het slachtoffer een voor haar afremmende automobiliste niet tijdig opmerkte, toen deze linksaf wilde slaan naar het tankstation. Na de botsing klaagde de vrouw over pijn in haar nek. De brandweer kwam ook ter plaatse maar hoefde niet in actie te komen om het slachtoffer uit de auto te bevrijden. Ze is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Beide wagens liepen flinke schade op.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Lezing Alliance Française

Regio- Alliance Française Zutphen heeft op donderdag 13 december om 20.00 uur dr. Niek Pas te gast met een Nederlandstalige lezing over zijn boek Macron en de nieuwe Franse revolutie in de biblioheek van het Warnshuus, Dreiumme 43 te Warnsveld.

Deze avond neemt Niek Pas u mee naar de persoon Emmanuel Macron, zijn carrière naar het presidentschap van Frankrijk in 2017. U komt alles te weten over zijn jeugd, partnerkeuze, studietijd, overstap van bankwereld naar politiek, ministerschap, eigen politieke beweging, verkiezingscampagne, overwinning en ontnuchtering. Niek Pas noemt hem ‘ambitieus en visionair, stoïcijns en humorvol’. Leden van de Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen slechts €7,50 entree.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Juf Hannie neemt afscheid van basisschool De Wingerd

Twello- Op 20 december 2018 stapt Hannie Weststeijn uit de onderwijswereld. Zij is hier in Twello voor velen een bekend gezicht. Hannie heeft vele jaren voor de klas gestaan, eerst op basisschool De Oranje-Nassau school in Enschede, daarna op basisschool De Oase en later op basisschool De Wingerd te Twello. Het lesgeven aan de kinderen heeft zij altijd met plezier gedaan. Kinderen leren rekenen en lezen deed ze graag.

Wat Hannie kenmerkend maakt, zijn haar tot in de puntjes verzorgde administratie en een hele duidelijke gestructureerde manier van lesgeven. Hannie heeft zich met plezier verdiept in de ICT- wereld binnen het onderwijs en geeft aan dat dit ook enorm belangrijk is. Ze heeft het allemaal mee gemaakt: van krijtbord naar digibord en van schrift naar Chromebook. Hannie juicht deze ontwikkeling dan ook van harte toe. “Daar wil ik aan toevoegen, dat de leerkracht met zijn of haar instructie en begeleiding essentieel blijft voor het geven van goed onderwijs!”

Over De Wingerd weet Hannie veel positieve punten te benoemen. Zo vindt ze het project met Cadenza fantastisch. “Het is mooi om te zien hoe kinderen weer met muziek en muziekinstrumenten aan de slag gaan en er ook aanspraak wordt gemaakt op andere talenten bij de kinderen.” De aanpak om de werkdruk te verminderen vindt Hannie ook een goede zaak. De administratieve last is naast het lesgeven flink toegenomen en heeft voor leerkrachten een behoorlijke impact. Positief is Hannie ook over zoveel mensen die zich inzetten voor goed onderwijs. De ouders die zich belangeloos inzetten bij allerlei activiteiten en deelnemen aan commissies. De ouders die bij weer en wind de kinderen veilig laten oversteken. De schoonmaaksters en conciërges die in alle rust zorgen voor een mooi schoon gebouw en alles weer netjes voorzien van een likje verf. De onderwijsassistenten die zoveel meer mogelijk maken voor de leerkrachten.

Op donderdag 20 december vindt de afscheidsreceptie plaats van 15.30 tot 17.00 uur in basisschool De Wingerd. Oud-leerlingen en ouders zijn van harte welkom.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Sportprogramma 6 - 9 december

ACTIVIA

Zaterdag 8 december

14:30 Eerbeek Boys 3 – Activia zat.

Zondag 9 december

14:00 Epe 1 – Activia 1

10:00 Heino 4 – Activia 2

10:00 Activia 3 – Go Ahead D. 2

12:00 Activia 4 – Voorwaarts 11

CCW ’16

Zaterdag 8 december

14.00 CCW 2 – Albatross 3

14.00 CCW 3 – RDC 5

Zondag 9 december

14.00 CCW 1 – Sallandia 1

10.00 Ratti-Socii 2 - CCW 2

09.30 CCW 3 – Voorst 4

Vrouwen

12.00 Lemelerveld/Lemele 1–CCW 2

Terwolde

Zondag 9 december

14.00 Terwolde 1 – SDOL 1

11.30 Terwolde 2 – KCVO 5

10.00 Emst 3 – Terwolde 3

09.30 ABS 5 – Terwolde 4

09.30 Terwolde VE1 – ZVV VE1

Vrouwen

11.00 Markelo 1 – Terwolde 1

Teuge

Zaterdag 8 december

14:30 Otterlo 1 - Teuge 1

14:45 AZSV 5 - Teuge 2

12:30 Teuge 3 - Groen Wit 2

14:30 Teuge 4 - Veluwse Boys 2

14:30 Beekbergen 4 - Teuge 5

Vrouwen

14:30 Teuge 1 - VVOP 1

Twello

Zaalvoetbal Zuiderlaan

Vrijdag 7 december

19.30 Twello 1 – Apeldoorn 6

20.30 Twello 4 – DAVO 5

21.30 Twello 2 – Exstudiantes 2

Veldvoetbal

Zondag 9 december

09.30 WSV 8 – Twello 5

09.30 WWNA 4 – Twello 3

10.00 Twello 4 – Nw.Heeten 3

10.00 Twello 2 – WSV 2

14.00 Klarenbeek 1 – Twello 1

Voorst

Zondag 9 december:

14:00 Hoven 1 - Voorst 1

11:30 Beekbergen 2 - Voorst 2

10:00 Voorst 3 - Kl Dochteren 1

09:30 CCW 3 - Voorst 4

10:00 Hoven 2 - Voorst 5

VenL

Zondag 9 december

10:00 Epe 3 - V en L 2

10:00 V en L VE1 - Apeld Boys VE1

10:30 Go Ahead Deventer 5 - V en L 3

14:00 V en L 1 - IJsselstreek 1

Vrouwen

11:00 V en L 1 - Zutphen 1

Voorwaarts

Donderdag 6 december

Volleybal gymzaal Obdamstraat

20.45 Voorwaarts HR1 – Avior HR1

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS6 – Avior DS10

19.00 Voorwaarts DS8 – Primavo DS3

19.00 Voorwaarts DS5 – Primavo DS2

21.00 Voorwaarts DS7 – WSV DS5

21.00 Voorwaarts HR3 – VV Forza HR1

21.00 Voorwaarts HR2 – Lettele HR1

Vrijdag 7 december

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 Voorwaarts T 2 – VIOS V. 1

22.00 Voorwaarts T 3 – Go Ahead D. 1

Zaterdag 8 december

Handbal Jachtlust

19.30 Voorw. DS4 – AutoServ/Haarle DS2

Zondag 9 december

Handbal Jachtlust

12.00 Voorwaarts DS5 – AutoServ Haarle DS3

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts T 3 – KCVO 2

woensdag 5 december

Deel dit bericht

CCW’16 wint eindelijk op kunstgras

Wilp- Onder miezerige omstandigheden heeft CCW`16 van middag eindelijk een keer aan de Overijsselse kant van de IJssel op kunstgras gewonnen, in en tegen Mariënheem werd een uiteindelijk verdiende 3-1 overwinning uit het vuur gesleept, CCW moest het vanmiddag doen met een drie tal afwezigen,m aar kon gelukkig wel weer beschikken over Luuk Jansen, wat zeker verdedigend toch wel meer rust bracht aan de rechter zijde.

Het begon allemaal echter maar bijzonder matig van CCW zijde, enorm veel bal verlies en slechte passes kenmerkte een beetjes het spel op nepgras zoals we de laatste tijd wel vaker zagen, In de vierde minuut kwam de ploeg dan ook al op achter, enorm gepruts in de achterhoede leidde tot simpel balverlies en daar wist de thuisclub goed van te profiteren, ook na dit doelpunt bleef het ff rommelig wat de ploeg liet zien en kreeg Marienheem ook wel enkele kansen om de score wat uit te breiden, wat gelukkig voor CCW niet lukte. Na pakweg 10 minuten kreeg CCW eindelijk wat vat op de wedstrijd en het duurde dan ook niet lang alvorens de gelijkmaker viel, uit een goede voorzet van Tim Alferink was het Tom Stormink die met een geweldige kopbal de 1-1 binnen joeg. Hierna bleef CCW de beter voetballende ploeg, maar door onnauwkeurigheid bleef de thuisclub in de omschakeling de betere kansen krijgen, maar gelukkig was doelman Joris Bruntink echt op z’n hoede vanmiddag en voorkwam dat CCW niet met een achterstand ging rusten. In de tweede helft was er zeker maar èèn ploeg die het voetballend bleef proberen en dat was CCW, de ploeg kreeg mede door het zeker aardige voetballen ook enkele keren een zee van ruimte, maar de precisie ontbrak om dit goed uit te buiten en moest de thuisclub het met name van die lange ballen op het natte veld hebben, wat enkele keren ook wel best dreigend was. Toch was het CCW dat volkomen verdiend op 1-2 kwam toen wederom Tom Stormink, dit maak uit een hoekschop van Bart Keurhorst goed binnen kopte. Na dit doelpunt bleef CCW de betere ploeg, kreeg ook nog wel enkele kansen maar het was uiteindelijk pas drie minuten voor het einde toen de ingevallen Jur Ouwehand en vrij schop bal Bart Keurhorst goed met het hoofd verlengde en de bevrijdende 1-3 op het bord bracht. Al met al een verdiende overwinning. Volgende week weer een thuiswedstrijd, om 14.00 uur krijg CCW bezoek van Sallandia, een ploeg die ongetwijfeld wat goed te maken heeft na de gigantische afstraffing vanmiddag tegen SDOL, waar het maar liefs een 12-1 nederlaag leed en CCW een goed resultaat nodig heeft om de aansluiting met de subtop te houden.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Voorwaarts weet niet te scoren

Twello- Bas Ruijsch speelde als jeugdspeler in de junioren overwegend als linksbuiten. Zo kwam hij ook als jongeling in als snelle buitenspeler in de senioren. De eerste tijd vooral in het tweede elftal om te wennen aan het seniorenvoetbal met het doel op termijn aan te sluiten bij het eerste elftal. Zijn ontwikkeling stagneerde het afgelopen seizoen toen hij als student commerciële economie voor een halfjaar-stage naar Spanje vertrok. Na terugkomst in Nederland sloot hij deze zomer weer aan bij de selectie en veroverde onder trainer Jochem de Weerdt een positie als linkervleugelverdediger(!). Dat is overigens een prima prestatie, want menig speler kost het meer moeite om na een half jaar onderbreking het ritme weer te vinden.

Over het algemeen heeft hij het naar z’n zin in het elftal. Vooral omdat hij de ruimte krijgt aanvallend impulsen te geven. Vandaag was Bas echter in mineur omdat qua prestatie en resultaat het Haaksbergse Bonifatius Boys veruit de meerdere was. Bon Boys legde van meet af aan Voorwaarts zijn wil op en dat leidde al na een kwartier in de eerste helft tot de openingstreffer. De spits van Bon. Boys kreeg de ruimte om in het strafschopgebied te draaien en de bal ging onder verdediger Pim Havekes door het doel in. Daarna kon Voorwaarts nog geen potten breken en was het aan keeper Yoel Finke te danken dat het met 1-0 de rust in ging. In de eerste helft zegge en schrijve één kans voor Voorwaarts, die door Matthijs Kamphuis werd overgekopt. Verder was in de eerste helft de komst van Rick Timmermans opvallend, Rick komt na langdurige afwezigheid het veld in voor Lars Teunissen, die op zijn beurt er af moest met een enkelblessure. Het is iedereen in de rust duidelijk dat het anders moest gaan en het elftal begon het tweede deel van de wedstrijd met deze intentie. Het is echter na rust allemaal veel te weinig om Bon. Boys te verontrusten. Het tegendeel zelfs, want Bon. Boys heeft in de 50ste minuut opnieuw een grote kans. En in de 66ste minuut komt Bon Boys verdiend op 2-0 en is de wedstrijd met een Voorwaarts in deze vorm al gespeeld. Simon Rutgers maakt dan nog zijn rentree na langdurige afwezigheid en daarmee zijn de wapenfeiten volgens Bas wel vermeld.

Een zeperd kan alleen weggewerkt worden met een goed resultaat de komende week tegen Barbaros uit Enschede. Opnieuw een hoogvlieger in de 2deklasse J. De wedstrijd begint om 14.00 uur aan de Laene.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Persoonlijke fouten nekken sv Twello

Twello- Wanneer je zulke grote fouten maakt in je verdediging is er geen voetballen tegen. Deze nederlaag tegen ZVV heeft s v Twello dan ook volledig aan zichzelf te wijten. Natuurlijk waren er verzachtende punten. Maar liefst 6 spelers waren er deze middag niet bij, maar toch…

Al in de 1ste minuut schudde uitblinker Jim Florentinus s v Twello wakker, maar dat was deze middag niet aan de thuisclub besteed. In de 4de minuut nam ZVV een vrije trap heel snel. De verdediging lette niet op en de 0-1 stond door Jim Florentinus op het scorebord. Wakker geworden, vergeet het maar. In de 11de minuut maakte dezelfde speler 0-2. Kansen op 0-3? Ja zeker, maar keeper Jay Koster tikte een kopbal van Jim Florentinus boven uit de hoek en Redouan Toutouh schoot van dichtbij naast. In de 19de minuut een mooie aanval van de thuisploeg. Frank Wijnbergen gaf op Max Smaal en de 1-2 stond genoteerd. Nu volop kansen voor s v Twello. Maarten Lutje Beerenbroek schoot rakelings naast en even later was de redding van keeper Cerry van Amersfoort op een inzet van dezelfde speler katachtig. Twello ging op zoek naar de gelijkmaker maar door een muur bij een vrije niet goed op te stellen scoorde Jim Florentinus wel heel simpel 1-3. Toch bleef de thuisploeg komen. Nadat Frank Wijnbergen van dichtbij naast had geschoten had Max Smaal de 2-3 kunnen maken, maar de reactie van de keeper van ZVV was subliem. Nadat Qualid Akarkach de bovenlat had geraakt, werd het pal voor de rust 1-4 doordat keeper Jay Koster een bal totaal verkeerd beoordeelde. Ruststand 1-4 en dat was volkomen verdiend.

Na de rust mocht je een offensief van de thuisploeg verwachten. Dat kwam er ook. Frank de Croon schoot over, Tim Evers naast en Jorden Roeterd hoog over. Nee eerlijk is eerlijk de uitvallen van ZVV waren gevaarlijker. Het was dat Jay Koster een paar maal één op één goed redde, anders…… Ook aan de 1-5 ging weer een grote fout vooraf en weer Jim Florentinus strafte dat heel knap af. Jeroen de Vos had ook nog een aantal mogelijkheden om de score te verhogen. De thuisploeg dan? Edward Achtereekte schoot van binnen de 5 meterlijn hoog over. Quillan de Fretes kwam een teen lengte te kort en Haggai Sipahelut had 2 mogelijkheden voorbij laten gaan voordat hij knap 2-5 scoorde. Scheidsrechter Hans Jansen uit Apeldoorn( floot op de achtergrond een goede partij) telde er weinig tijd bij en de 2-5 overwinning voor ZVV was geheel terecht. Volgende week uit tegen Klarenbeek. Hopen dat er van de 6 afwezige spelers van deze middag weer een aantal terug zijn en dan heel anders aan de wedstrijd beginnen.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Trias 1 – De Veluwe 1

Twello- Femke van Schaik, Thomas Wijnhout en Amber Schierholz speelden namens Trias het afgelopen weekend tegen de Veluwe uit Apeldoorn. In deze belangrijke wedstrijd voor beide teams werd er volop gestreden. Amber en Thomas wisten telkens achter het net te vissen en konden hierdoor geen punten voor Trias binnen slepen. Femke daarentegen wist twee van haar drie enkels winnend af te sluiten. De wedstrijd eindigde hierdoor in een 2 – 8 overwinning voor de Veluwe. Door dit bittere verlies zal Trias volgend seizoen uitkomen in de 1e klasse in verband met degradatie.

Trias 2 – De Veluwe 3
Ook Trias 2 nam het op tegen een team van de Veluwe. Levi van Hunnik, toch wel de man in vorm dit seizoen bij Trias wist ook deze wedstrijd 2 punten te pakken. Mees Snoek en Kyan Broekers kwam telkens iets tekort waardoor de eindstand van 2 – 8 uiteindelijk ietwat geflatteerd eindigde.

Trias 3 – De Veluwe 7
Op tafel drie werd er een kampioenswedstrijd gespeeld afgelopen zaterdag. Dit Veluwe team had aan twee punten genoeg om kampioen te worden in de 5e Klasse poule D. Trias, de nummer 3 van deze competitie kon dit feestje van de Apeldoorners niet bederven. Sem Zweers, Floortje Gerritsen en Nienke Wijnhout moesten helaas concluderen dat de Veluwe de terechte kampioen is geworden dit jaar. Eindstand 0 -10.

Trias 4 – Vitesse 2
Op tafel vier speelden Milan Munning, Quinten Gerritsen en Boris Horstink een ongelukkige wedstrijd tegen het Hengelose Vitesse. Het team uit Hengelo reisden vol vertrouwen af naar Twello. Het Overijsselse team had immers nog een kleine kans op het kampioensschap. Ondanks een aantal spannende partijen wist Vitesse wel telkens aan het langste eind te trekken. Eindstand 0 – 10.

Trias 5 – Harderwijk 1
Joep Kamminga en Wes Zweers hadden afgelopen zaterdag hun laatste kans om niet als laatste te eindigen in hun competitie. Ze moesten het afleggen tegen Harderwijk. Dit bleek een zeer zware dobber te zijn voor het duo. In toch wel gelijkopgaande partijen waren de jongens van Harderwijk toch steeds de gevierde personen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd geflatteerd in 0 -5.

Trias 6 – De Veluwe 8
Noa Keukens en Raffaella Nettuno speelden het afgelopen weekend een soort van generale repeitie tegen de Veluwe. Volgende week is namelijk de allesbeslissende wedstrijd om de (ene)laatste plaats tussen Trias en Effekt. Het Triasduo wist dat dit een lastige wedstrijd bleek te worden en dat was ook het geval. De Veluwe bleek echt een maatje te groot voor Noa en Raffaella. Eindstand 0 -5.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Salim Özer voor het 4e seizoen hoofdtrainer van sv Twello

Twello- Ook in 2019-2020 blijft Salim hoofdtrainer van het in de 4e klas Oost uitkomende 1e elftal van SV Twello. Vanaf volgend seizoen stromen veel talentvolle jeugdspelers door vanuit de sterke jeugd. De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn dan ook omhoog gericht waar voor het lopende jaar het doel is om jeugd in te passen.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Prijzen voor de Oortveldruiters

Empe- Bij de selectie springwedstrijd in Gorssel deden Eveline Hoogstad met Feline bij de paarden en Sophie Buis met Pleasure bij de pony’s weer goede zaken. Eveline werd in de klasse B met 78,5 stijlpunten 1e en daarna in de klasse L won ze de 7e prijs. Sophie werd ook 1e met 77 stijlpunten in de klasse B cat. ABC. Samara Nikkels verdiende de 2e prijs klasse B cat. DE met Lady Elegance met evenveel punten (181) als de nummer één, op de dressuurwedstrijd in Zutphen.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Lyke Bellert sterk op Gelders zwemkampioenschap

De zwemmers van ZVV zijn op stoom. Afgelopen twee weekenden werden de Gelderse Kampioenschappen korte baan in het Erica Terpstra zwembad in Nijmegen gezwommen. Lyke Bellert, uit Terwolde, deed voor het eerst mee aan deze kampioenschappen. Zwemmend voor ZVV, kwam zij uit op 13 individuele afstanden.

In de eerste helft waren ij ook duidelijk de betere ploeg. Ze combineerden makkelijk door het middenveld heen en dwongen door hun speelwijze de Activia defensie voortdurend achteruit en in 1 op 1 situaties. Toch was het Activia dat de score opende toen de dit seizoen al vaker attente verdediger Jarle Visser een vrije trap vanaf de zijkant achter de doelman verlengde. Voor Turkse Kracht was dit aanleiding om de druk op het Activia doel nog te vergroten en na een half uur werden zij hiervoor beloond met de terechte gelijkmaker. Voor de rust kwam er geen verandering meer in de score en dus gingen we rusten met 1 – 1. Na rust hadden de gasten moeite om dezelfde intensiteit op te brengen en de Activia verdediging kwam beduidend minder in de problemen. Een speciale vermelding verdient daarbij “good old” Jeroen (Rocky) Mentink die vandaag was opgetrommeld om enerzijds de personele problemen bij Activia op te lossen, maar ook om met name de gevaarlijke spits Bayraktar uit te schakelen. En daarin slaagde hij met verve. Gaandeweg de wedstrijd kreeg Activia het gevoel dat de wedstrijd ook te winnen was want Turkse Kracht liet steeds meer gaten vallen en er ontstonden kansen voor het doel van de gasten. Deze werden echter niet benut en zo bleek de ruststand ook de eindstand. Een overwinning zou ook niet echt verdiend zijn geweest maar op basis van de tweede helft was de puntendeling ook niet onverdiend. Nog twee wedstrijden voor de winterstop; hopelijk komen we daar met meer fitDe aanwezigheid van alle Gelderse toppers werkte stimulerend, met als resultaat indrukwekkende persoonlijke records en elf medailles. Zij mag zich viervoudig Gelders Kampioen noemen op haar favoriete zwemslag; de 50 meter vlinderslag, de 100 meter vlinderslag en de 200 meter vlinderslag. Ook mag zij zich Gelders Kampioen noemen op de 400 meter wisselslag. Vijf zilveren medailles won zij op de 50 meter vrije slag, de 50 meter rugslag, 100 meter, 200 meter rugslag en de 200 meter wisselslag. Twee bronzen medailles werden gewonnen op de 100 meter vrije slag en de 200 meter vrije slag (met een persoonlijk record van maar liefst 10 seconden). Met deze goede prestatie, mag het debuut van Lyke op de Gelderse Kampioenschappen met recht een mooi debuut genoemd worden.

ZVV kwam met 21 zwemmers, 128 individuele afstanden en vijf estafetteraces aan de start. Met het behalen van achttien gouden, zeventien zilveren en veertien bronzen medailles zetten de ZVV’ers zich op de derde plaats in het medailleklassement van het kampioenschap. Direct te eindigen na de regionale reuzen Aqua Novio uit Nijmegen en DWK uit Barneveld maakt ZVV trots.

Hoewel Lyke al een aantal limieten voor de Nederlandse kampioenschappen korte baan op zak had, heeft zij er nog een paar bij gezwommen. ZVV zal met meerdere zwemmers van start gaan bij deze Nederlandse kampioenschappen, welke in december zullen plaatsvinden.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Activia houdt koploper Turkse Kracht op 1 – 1

Twello- Zondag weer een Deventer derby op de Schoapenwei waar de trotse koploper Turkse Kracht op bezoek kwam. Die ploeg heeft ten opzichte van het vorig seizoen een behoorlijke metamorfose ondergaan en steekt het doel, promotie naar de tweede klasse, niet onder stoelen of banken.

In de eerste helft waren zij ook duidelijk de betere ploeg. Ze combineerden makkelijk door het middenveld heen en dwongen door hun speelwijze de Activia defensie voortdurend achteruit en in 1 op 1 situaties. Toch was het Activia dat de score opende toen de dit seizoen al vaker attente verdediger Jarle Visser een vrije trap vanaf de zijkant achter de doelman verlengde. Voor Turkse Kracht was dit aanleiding om de druk op het Activia doel nog te vergroten en na een half uur werden zij hiervoor beloond met de terechte gelijkmaker. Voor de rust kwam er geen verandering meer in de score en dus gingen we rusten met 1 – 1. Na rust hadden de gasten moeite om dezelfde intensiteit op te brengen en de Activia verdediging kwam beduidend minder in de problemen. Een speciale vermelding verdient daarbij “good old” Jeroen (Rocky) Mentink die vandaag was opgetrommeld om enerzijds de personele problemen bij Activia op te lossen, maar ook om met name de gevaarlijke spits Bayraktar uit te schakelen. En daarin slaagde hij met verve. Gaandeweg de wedstrijd kreeg Activia het gevoel dat de wedstrijd ook te winnen was want Turkse Kracht liet steeds meer gaten vallen en er ontstonden kansen voor het doel van de gasten. Deze werden echter niet benut en zo bleek de ruststand ook de eindstand. Een overwinning zou ook niet echt verdiend zijn geweest maar op basis van de tweede helft was de puntendeling ook niet onverdiend. Nog twee wedstrijden voor de winterstop; hopelijk komen we daar met meer fitte spelers uit dan dat we er in gaan.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Viermaal ‘Oh Denneboom!’ in Dorpskerk Terwolde

Terwolde- Zaterdag 15 december staat de Dorpskerk in Terwolde in het teken van de kerstvoorstelling ‘Oh Denneboom’, uitgevoerd door muziektheater Tabula Rasa uit Apeldoorn. Deze nieuwe theatergroep, opgericht in 2015 en zo’n 30 leden, heeft al twee grote producties op haar naam staan: “Dromen” en “LIVE! de Musical”.

Deze laatste productie werd in juni voor het voetlicht gebracht in Orpheus in Apeldoorn en werd zeer enthousiast ontvangen. Met “Oh Denneboom” brengt Tabula Rasa viermaal een voorstelling met veel muziek en zang. De voorstelling begint al op het kerkplein met een sfeervolle kerstmarkt en Christmas Caroll Singers. Tijdens de voorstelling in de kerk vertelt Elisabeth een verhaal, geïnspireerd op Witte Kerst van Godfried Bomans. In het verhaal is veel koor-, ensemble- en solozang verweven. Een voorstelling met een boodschap, maar tevens met de nodige humor.

Voorstellingen: zaterdag 15 december, 12.30 uur – 14.30 uur – 16.30 uur – 20.00 uur. Kaarten bestellen via : www.tabula-rasa.nu of direct bij supermarkt Coop De Lelie in Terwolde. Volw. € 7,50 / Jeugd tot 14 jaar € 5,-. Wilma Licht: regie, Floor Lanz: piano, Juul Beerda: accordeon / toetsen, Michiel Nijs: drums.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerstconcert Dorpskerk Voorst

Voorst- Al 69 keer is er een Kerstconcert geweest met medewerking van het fanfarekorps en een groot koor, gevormd uit de koren Zanglust Empe, Zangkoor Voorst en Zingt den Heer. Traditie is mooi, maar afwisseling en verjonging heel belangrijk, daarom is ditmaal het Kinderkoor Klarenbeek onder leiding van Alette van den Brul uitgenodigd. Het concert vindt plaats op zondag 16 december en in verband met het kinderkoor begint het dit keer om 19.00 uur. De kerk gaat om 18.30 uur open.

Hierbij zijn nog heel jonge kinderen. Deze kinderen zullen mede het licht in de kerk brengen. Het grote koor, dit keer onder leiding van Maarten Romkes, samen met de fanfare onder leiding van Alfred Willering, laat u genieten van hun gezamenlijk optreden, maar ook treden ze ieder solistisch op.

Gert Oldenbeuving laat horen, wat een prachtig orgel de kerk rijk is, samen met Justin Plomp op zijn trompet. Het koor wordt ondersteund door pianobegeleiding van Roel Praas. Een zeer gevarieerd programma ligt voor u, waarin u niet alleen mag luisteren naar wat er wordt geboden, maar ook zelf kunt meezingen. De algehele leiding ligt dit jaar in handen van dirigent Maarten Romkes.

Entree is gratis, wel kunt u bij het uitgaan van de kerk een vrijwillige bijdrage doneren, zodat volgend jaar het 70ste concert georganiseerd kan worden. In het Dorpshuis genieten we na onder het genot van een glaasje glühwein.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerstzangdienst bij De Groot

De Vecht- Op zondagmiddag 9 december is er weer de jaarlijkse kerstzangdienst georganiseerd door de oecumenische werkgroep Terwolde, de Vecht en Nijbroek. Deze dienst begint om 16.00 uur in zaal de Groot in de Vecht. Het thema is: Geloof met me mee.

Ds. B. Nobel doet de overdenking. Verder werken mee: Muziekvereniging “Ons Genoegen” uit Terwolde, en “de Darpse Deerns” o.l.v. Hans Mol uit Twello en leden van de werkgroep.

De collecte is bestemd voor Kerk in Aktie, bijbels voor China. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken en elkaar te ontmoeten. De zaal is open vanaf 15.30 uur.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Kerstzang Inloopmiddag Martinuskerk

Twello- Op zondag 16 december vindt in de Martinuskerk in Twello weer de traditionele Kerstzang Inloopmiddag plaats. Ook nu wordt de Kerstzang verzorgd door drie koren: Het Martinuskoor, het shantykoor De Trossen Los en het koor Twello Vocaal. En ook dit jaar weer met medewerking van soliste Karin van der Veer.

Net als in voorgaande jaren kent ook deze Kerstzangmiddag een zogeheten vrije inloop. Belangstellenden kunnen zelf bepalen wanneer en hoe lang zij aanwezig willen zijn. De aanvang is om 14.00 uur en de zangmiddag eindigt om ± 16.00 uur.

Het optreden van de koren en de soliste is verdeeld in verschillende kleine blokken. Zo zal er deze middag, net als in voorgaande jaren, veel variatie te horen zijn. Het programma bevat ook een aantal welbekende, traditionele kerstliederen. Die kunnen de aanwezigen tijdens de samenzang vrolijk, uit volle borst en enthousiast meezingen.

Het Martinuskoor brengt weer stemmige en gevarieerde kerstliederen ten gehore. Onder meer het bekende Een ster ging op in Bethlehem, het Zwitserse wiegenlied Dorma, dorma, o Bambin, het plechtstatige Thou didst leave thy throne en de welluidende canon Transeamus. De Trossen Los vertolken een drietal bekende Duitse kerstliederen, naast de Spirit of the living God, en het Poolse wiegelied Lulaize Jezunu. En natuurlijk ontbreekt ook nu de swingende gospel song Go Tell it on the Mountain niet. Het koor Twello Vocaal zingt onder meer het Halleluja van Leonard Cohen, het Afrikaanse wiegenlied Thula baba, thula sana (bekend geworden door een vertolking door Miriam Makeba) en de gospelsong Mary had a baby. Tijdens haar optreden zal soliste Karin van der Veer-Nieuwenhuis een viertal kerstliederen, waaronder het Maria Wiegenlied van de componist Max Reger en een stemmige Ave Maria, op haar
eigen en fraaie wijze vertolken.

Voor koffie en thee wordt gezorgd, achter in de kerk. De toegang is gratis. Wel is een vrije gift -tijdens een collecte - ter dekking van de onkosten - natuurlijk zeer welkom.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Geslaagde Brocante in de Dorpskerk

Wilp- Afgelopen zaterdag was de Dorpskerk van Wilp het decor voor de jaarlijkse Brocante. Een gezellige markt waarbij vrijwilligers diverse spullen verkochten aan de bezoekers. De commissie kerkactie Wilp organiseerde het evenement. In de weken voor de Brocante waren vrijwilligers druk in de weer om allerhande spullen, waaronder kerstartikelen, handwerkjes, boeken en bloemstukken te verzamelen en de kramen mee in te richten. Bloemschikkers hebben bij de familie Hulscher mooie kerststukken en graftakken gemaakt. Deze werden uitgestald in het Romaanse gedeelte van de kerk.

Er was volop keus aan stukken veelal groen en rood gekleurd, wat lichtjes er tussen, het zag er heel sfeervol uit. De verkoop van de kerststukken ging vlot van de hand. Gerrie Wassink won tijdens de verloting een fraai bloemstuk. Ook de overige kramen hebben goede zaken gedaan. Aan het eind van ochtend kondigden de komst van de midwinterhoornblazers de adventstijd aan.

Opbrengst
Door de inzet van een grote groep vrijwilligers, mooie spullen en een groot assortiment aan groen en bloemen, werd aan het eind van de dag een netto opbrengst van €4418,67 bekend gemaakt. Dit mooie bedrag komt ten goede aan het onderhoudsfonds van de Dorpskerk Wilp.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Rondweg van gevuld speculaas

Voorst- In een gekke bui hebben Gerard Koopmans (Beekzicht) en bakker Paul Bril in twee dagen een gevulde speculaas versie van de Rondweg gemaakt. De ‘gebakken’ weg was 220 cm lang en 80 cm breed, woog naar schatting 15 kg en bestond uit speculaasdeeg gevuld met zuivere spijs, koekdeeg en zuivere marsepein.

Totaal is er circa 10 uur aan gewerkt inclusief de tunnels en bruggen. De afwerking met marsepein gebeurde met hulp van Franz Roos en Gerard Kooistra. De koekrondweg werd vrijdagmorgen door landgoed Beekzicht aangeboden aan de provincie, de aannemers en alle inwoners van Voorst. De rondweg werd aangesneden door de burgemeester en de gedeputeerde en ging schoon op tijdens het openingsfeest.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Ontsteken kerstboom met lampionnenoptocht en kerstman

De Vecht- Het is dit jaar inmiddels de 26e keer dat feest van licht wordt uitgevoerd. De lichten worden op zaterdag 8 december ontstoken tijdens een gezellig feest met medewerking van het koor In Between en lokale DJ's.

De dagen worden korter en korter en we kijken vooruit naar de Kerst. Heel De Vecht en omstreken komt in de kerststemming als de grote lindeboom op het schoolplein weer wordt omgetoverd tot de grootse verlichte kerstboom uit de wijde omgeving!

Om 18.45 verzamelen bij Café de Groot en om 19.00 vertrekken de deelnemer in een lampionnenoptocht naar de lindeboom op het schoolplein. Voor alle kinderen is er een lampion geregeld. De kerstman wijst de weg en aansluitend zal de lindeboom tot een ware kerstboom worden omgetoverd. Daarna barst het feest los met medewerking van het koor In Between en lokale DJ’s.

Plaatselijk Belang De Vecht nodigt iedereen, jong en oud, van harte uit op dit feest op zaterdag 8 december.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Fietsen- en wandelen in december

Terwolde- Ook in de laatste maand van het jaar gaat de wandel- en fietsgroep Terwolde op pad. Hetty Braunius en Gerrie Hak hebben “een dieken tochtje bie Dèventer” bedacht op woensdag 12 december (bij slecht weer te verzetten naar woensdag 19 december).

Om 13.00 uur vertrekken ze per fiets vanaf de parkeerplaats naast de Cosmas en Damianuskerk in Terwolde. Start van de wandeling en eindpunt zijn bij ‘t Nieuwe Diekhuus, waar de wandeling van ongeveer 5 kilometer wordt afgesloten met koffie en/of thee. Opgeven kan bij Hetty Braunius tel. 0571 292228, weibel-hetty@hetnet.nl of bij Gerrie Hak-Zweers tel. 0571750333 gerritje.r.zweers@gmail.com.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Wegens groot succes is er weer skateboardles!

Younger at heart, de organisatie voor jongerenwerk in de gemeente Voorst, en Burnside Deventer hebben de handen weer ineen geslagen. Na het succes van vorig jaar worden er opnieuw gratis skateboardlessen aangeboden in Twello onder leiding van een professionele instructeur. Iedereen is van harte welkom.

De lessen vinden plaats op 4 woensdagen, te weten; 12 & 19 december en in het nieuwe jaar op 9 & 16 januari. Start is om 14.00 uur bij ‘het Honk’ in Twello, achter de brandweerkazerne. Er zullen voldoende skateboards en helmen aanwezig zijn die gebruikt mogen worden. De lessen duren een uur.

Dus wil je nog een keer de sfeer wilt proeven van skateboarden, dan is dit hét moment. Leer steppen, sturen (kickturns), van obstakels afrijden (indroppen), ideale houding en springen (de ollie). De indoor skatevoorziening is onlangs volledig vernieuwd en uitgebreid. Zo is er ook een nieuwe miniramp die je echt eens moet proberen! Je leest het al; ‘indoor’ is ook een optie, dus bij slecht weer gaan we natuurlijk gewoon naar binnen.

Dus neem je vrienden en vriendinnen mee en don’t sweat the technique.

woensdag 5 december

Deel dit bericht

Voetbal voor 55 plussers op vrijdagmiddag bij SV Voorwaarts

Twello- Voor 55-plussers start op vrijdagmiddag 7 december een zaalvoetbaltraining onder begeleiding van de buurtsportcoach van SV Voorwaarts. Deze activiteit voor 55 plussers wordt samen met Mens en Welzijn Voorst georganiseerd. Lekker ouderwets een potje zaalvoetballen. Drie weken lang kan er gratis kennis gemaakt worden met (walking) zaalvoetbal.

Drie keer zaalvoetballen in december


Sportiviteit en gezelligheid

Een vaste groep spelers uit Twello en omgeving komt wekelijks naar SV Voorwaarts om een lekker potje voetbal te spelen. De 55 plus variant is een voetbalvorm waarbij niet wordt hardgelopen. Tijdens de Walking voetbal wordt aandacht besteed aan een goede warming-up om vervolgens te werken aan onder andere trap en pass-oefeningen en afwerken op doel. Als afsluiting wordt er wekelijks een onderling partijtje gespeeld. Naast het sportieve gedeelte wordt er na het voetballen (de derde helft) samen een kop koffie gedronken en wordt er gepraat over van alles en nog wat, net als vroeger!

Proeftrainingen

Omdat het buiten kouder wordt, nodigen wij u op vrijdag 7, 14 en 21 december van 13.30 tot 14.30 uur uit om vrijblijvend een proeftraining mee te doen in de gymzaal van (oud) Veluws College aan de Hietweideweg 20 in Twello. Voor vragen kunt u terecht bij de buurtsportcoach via 06-15823140 of buurtsportcoach@voorwaartstwello.nl

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Opnieuw overwinning Voorwaarts

Twello- De wedstrijd Voorwaarts - SDC '12 vond afgelopen zondag onder koude maar goede voetbalcondities plaats aan de Laene. Het vertoonde spel en het resultaat verwarmde in ieder geval de harten van de Voorwaartsaanhang. Voorwaarts wint de wedstrijd met 4-2. In het eerste kwartier lijkt het er niet op dat Voorwaarts aan het langste eind gaat trekken. SDC opent fel en komt al in de tweede minuut alleen voor Yoel Finke. De solide keeper van Voorwaarts onderbreekt het schot met zijn voet, maar de bal moet daarna nog even veiliggesteld worden door een Voorwaartsverdediger.

De vraag bleef na afloop rondgonzen of dit reglementair was gebeurd. Daarna volgen in het eerste kwartier zeker drie honderdprocent kansen voor SDC. Voorwaarts kan pas na twintig minuten ontsnappen. Dat doet het wel heel effectief. Na een prachtige combinatie op het middenveld kan Luuk Grieving alleen oprukken naar het vijandelijke doel. Zijn schuiver is de keeper te machtig, 1-0. Daarna zet SDC nog meer druk. Voorwaarts heeft soms kunst- en vliegwerk nodig om het ontij voor te zijn, zoals in de 33ste minuut als de bal op de paal belandt. Yoel kan de bal kolderiek in ontvangst nemen. Vlak voor rust wordt Voorwaarts weer dominanter. In de 43ste minuut kopt Pim Havekes uit een corner prachtig raak. Het doelpunt krijgt geen goedkeuring van de scheidsrechter. Twee minuten later krijgt Nando Manuputty de bal op zestien meter voor zijn voeten na een afgeslagen corner. Zijn gesmoorde schot verdwijnt in het doel. De scheidsrechter heeft echter voor rust gefloten en keurt het doelpunt af. Na rust wordt de wedstrijd nog meer open. Voorwaarts combineert er lustig op los en wordt nu ook verdedigend beter georganiseerd. In de 53ste minuut een vlammend schot op het doel van man of the match Luuk op de vuisten van de keeper. Even later wel de beloning. Uit een corner kopt Luuk de bal bij de tweede paal op het doel. Vlak voor het doel toucheert Joey Teering de bal met het hoofd, 2-0. Daarna speelt Voorwaarts een voor de toeschouwers oogstrelend spelletje. Onder aanvoering van de energieke Lars Teunissen, de lepe Nick Linthorst en de altijd aanspeelbare Luuk Grieving worden de mannen uit Denekamp zoekgespeeld. Eerst is het Jesse Zwienenberg die alleen op de goal af kan gaan. Zijn schot wordt gesmoord door de keeper. Zijn herkansing vlak voor het doel wordt met een teenlengte verijdeld. SDC kan nog een keer aan de aandacht van de Voorwaartsverdedigers ontsnappen. Yoel Finke staat echter opnieuw een tegendoelpunt in de weg. Dan is het weer de beurt aan Voorwaarts. In de 70ste minuut schudt Nick Linthorst zijn directe tegenstander af aan de linkerkant van het strafschopgebied. Zijn lage voorzet wordt door Joey Teering bij de eerste paal binnengetikt 3-0. De koek is nog niet op. Daan Stormink komt voor Jesse in het veld. Uit zijn actie op het middenveld ontstaat een vrije trap, die door Nick Linthorst snel wordt neergelegd bij de op links vrijstaande Luuk. Hij schiet de bal krachtig binnen, 4-0. De wedstrijd is beslist. SDC richt zich nog een keer op en scoort in de 78ste en 82ste minuut, 4-2. Het lijkt nog even spannend te worden, maar zo ver laten de spelers het niet komen. Met Bastiaan Lubberts voor Joey en Pim Wolbers voor Nando wordt de wedstrijd solide uitgespeeld. Sterker, het elftal creëert nog volop mogelijkheden die niet meer verzilverd kunnen worden. Dit elftal wilde reageren na mindere resultaten in de afgelopen weken. Dat heeft het heel goed gedaan. Vanavond mag het opnieuw aantreden tegen KHC uit Kampen voor de 2de knock-outfase in de beker. De wedstrijd begint om 20.00 uur aan de Laene.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Sportprogramma 30 november tot 2 december

Activia

Zaterdag 1 december

14:30 Activia – Albatross 2

Zondag 2 december

14:00 Activia 1 – Turkse Kracht 1

11:00 Activia 2 – Victoria Boys 2

09:30 RDC 3 – Activia 3

12:30 SCS 1 – Activia 4

Vrouwen

11:30 Terwolde – Activia

CCW ’16

Zaterdag 1 december

14.30 Helios 5-CCW 2

15.00 Groen Wit 8–CCW 3

Zondag 2 december

14.00 Marienheem 1-CCW 1

10.30 Alexandris 3-CCW 3

Vrouwen

11.00 CCW 1–GVA 1

11.00 CCW 2–Schalkhaar 1

Teuge

Zaterdag 1 december

15:00 Teuge 1 - AGOVV 1

12:30 Teuge 2 - Columbia 2

14:30 Beekbergen 2 - Teuge 3

14:30 Teuge 5 - Groen Wit 7

Vrouwen

12:15 Hierden 1 - Teuge 1

Twello

Zaalvoetbal

Vrijdag 30 november

elders

19.30 Apeldoorn 6 – Twello 1

20.00 Exudiantes 2 – Twello 2

Veldvoetbal

Zondag 2 december

09.30 Schalkhaar 4 – Twello 2

10.00 Twello 5 – Wissel 2

10.00 Twello 3 – Klarenbeek 3

12.15 Heeten 4 – Twello 4

14.00 Twello 1 – ZVV 1

VenL

Zondag 2 december

10:00 V en L 2 - WSV 5

10:00 V en L 3 - Colmschate 4

10:30 Gorssel VE1 - V en L VE1

14:00 Go Ahead Deventer 1 - V en L 1

Voorwaarts

Donderdag 29 november

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS8 – HVV DS3

19.00 Voorwaarts DS3 – Heeten Sportief DS1

19.00 Voorwaarts DS5 – Auto van Oort/R. DS6

Zaterdag 1 december

Volleybal Jachtlust

12.30 Voorwaarts DS2 – SV Dynamo A. DS5

14.30 Voorwaarts HS1 – Apollo 8 HS1

17.00 Voorwaarts DS1 – SSS DS2

Handbal Jachtlust

19.30 Voorwaarts DS4 – AutoService/Haarle DS2

Zondag 2 december

Handbal Jachtlust

12.00 Voorwaarts DS2 – HV Zwolle DS2

13.10 Voorwaarts DS3 – SV Nieuw Heeten DS2

Voetbal De Laene

9.30 Voorwaarts T 11 – ZVV ’56 4

9.30 Voorwaarts T 12 – SV Vaassen 4

9.30 Voorwaarts T 9 – Go Ahead D. 2

11.30 Voorwaarts T 4 – VV Lettele 2

11.30 Voorwaarts T 6 – SV Vaassen 2

11.30 Voorwaarts T 5 – Raalte 2

Terwolde

Zondag 2 december

14.00 IJsselstreek 1 – Terwolde 1

12.00 Schalkhaar 7 – Terwolde 2

09.30 Terwolde 4 – FC RDC 5

10.00 RDC VE1 – Terwolde VE1

Vrouwen

11.30 Terwolde 1 – Activia 1

Voorst

Zondag 2 december

14:00 Voorst 1 - Alexandria 1

10:00 Voorst 2 - Turkse Kracht 3

10:30 Be Quick Z 2 - Voorst 3

12:00 Voorst 4 - FC Jeugd 4

10:00 Voorst 5 - Brummen 6

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Sophie Buis van de Oortveldruiters scoort opnieuw

EMPE.- Tijdens de eerste dressuur selectiewedstrijd voor pony’s in Gorssel scoorde Sophie Buis in de klasse L1 cat. ABC met 199 punten een 2e prijs. Met deze twee winstpunten is deze combinatie alweer L2 startgerechtigd. Franke Verwaijen en Twister verdienden met 180 punten een winstpunt in de klasse B cat. ABC. Bij de tweede selectie dressuurwedstrijd voor paarden was er met 184 punten een winstpunt in de klasse L1 voor Brenda Xhofleer en Fleur.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Jubilarissen sv Terwolde

Terwolde- Op de onlangs gehouden algehele ledenvergadering van sv Terwolde werden diverse leden gehuldigd. De volgende leden werden gehuldigd voor hun 25 jaar onafgebroken lidmaatschap: Dirk Jan Hietberg, Matthijs Kamphuis, Wilco Roeterd en Gert Jan Veldhuis. Voor hun 40 jaar onafgebroken lidmaatschap ontvingen de bloemen: Johan Hogeboom, Linda Modderman, Rob van Broekhuizen, Jeroen Veldwijk, Ap Segers, Arjan Nales en Edwin Plette. Bovendien werden de volgende leden gehuldigd voor hun 50 jaar onafgebroken lidmaatschap: Henk Klein Lankhorst, Wim Spijker, Karel van der Heijden en Harry Kamphuis. En het Dick van Rijssen werd gehuldigd voor zijn 65 jarig lidmaatschap: Dick van Rijssen.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Fit & Fun Voorwaarts-Westsite

Twello- Vorige week werd er helaas verloren. Deze week werd er weer scherp getraind om de punten in Twello te houden. Op het programma stond een wedstrijd tegen Westsite. Vorige seizoen werd er uit verloren en ook thuis kon men pas op het einde het verschil maken. Het zou dus zeker geen makkelijke wedstijd worden. Westsite begon fel en scherp en al snel keek de ploeg tegen een achterstand aan. Dit was toch niet echt de bedoeling. De knop ging om en het werd feller en scherper en na 12 minuten spelen stond de score weer gelijk. Sharin was lekker op dreef en wist 4 keer achter elkaar het net te vinden. Vlak voor rust weet Alineke met een mooie lob te scoren. Ruststand 16-14.

Voorwaarts kwam heel goed uit de kleedkamer en scoorde er op los. Sharin scoorde vanuit de hoek. Merlin vanaf de cirkel, Ellen en Melissa vanaf de opbouw. Ook de verdediging zat potdicht en pas na 10 minuten spelen in de 2e helft wist Westsite te scoren. Toen de thuisploeg in ondertal kwam wist Westsite een paar keer te scoren. Stand 28-17. De concentratie werd een beetje verloren en mooie aanvallen werden afgewisseld met hele slordige fouten. De wedstrijd werd harder met soms flinke overtredingen. Zowel fit & Fun Voorwaarts en Westsite wist te scoren via penalty’s. Ook werd er nog een penal gestopt door Brigitte. Vlak voor tijd werd er nog een break gelopen wat de stand 40-33 maakte. Dit was dan ook de eindstand.

Volgende week is Voorwaarts een weekend vrij en kan er even uitgerust worden en genoten worden van het Nederlands dames handbalteam. Zaterdag 8 dec wordt er afgereisd naar Heemskerk en zullen dan spelen tegen DSS. Aanvang wedstrijd 19:30 uur. Er is nog steeds kans op de periodetitel dus is alle steun van de supporters nodig.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Feestelijke opening rondweg

Voorst- De laatste dagen is nog hard gewerkt aan het planten van heel veel bomen en beukenhagen, maar op vrijdag 30 november opent gedeputeerde Conny Bieze samen met burgemeester Jos Penninx de N345 rondweg Voorst. De provincie Gelderland nodigt iedereen van harte uit om bij deze feestelijke gelegenheid aanwezig te zijn.

Ter hoogte van de fietstunnel in de Klarenbeekseweg is een feestlocatie ingericht. U kunt die locatie bereiken via de rotonde bij firma Bruntink (Rijksstraatweg 44).

Het programma voor deze middag ziet er als volgt uit: Vanaf 13.30 uur is de ontvangst en om 14.15 uur wordt de officiële openingshandeling verricht door gedeputeerde Conny Bieze en burgemeester Penninx. Van 14.30 tot 16.00 uur kunt u rondritten maken over de rondweg in een tuktuk, familieskelter of een ander voertuig. Op de feestlocatie is ook een kleine expositie van de archeologische vondsten die tijdens de werkzaamheden tevoorschijn zijn gekomen.

Voor de kinderen is er een springkussen, een zweefmolen en een poffertjeskraam.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Mieke van Huiskes Mode gaat met pensioen

Twello- Zaterdag 1 december is Mieke Soumeru-Groot Lipman haar laatste werkdag in Huiskes Mode in Twello. Maar liefst 19 jaar heeft zij hier veel klanten geholpen met het adviseren van hun garderobe. Komt u 1 december ook nog even afscheid van haar nemen?

“Is Mieke er? Wanneer werkt Mieke?” Vraagt een trouwe klant aan een andere verkoopster, terwijl ze iets lekkers in haar handen heeft voor haar vaste verkoopster Mieke. Het is een dagelijks terugkerende vraag van trouwe klanten die door Mieke werden geholpen met het adviseren van hun garderobe. Ze willen graag nog even afscheid nemen en haar bedanken voor de afgelopen jaren.

Het geeft maar aan hoe geliefd Mieke is bij de klanten en bij Huiskes. Ook het team van Huiskes Mode Twello neemt met pijn in hun hart afscheid van Mieke. Mieke werkte maar liefst 19 jaar in de winkel Huiskes mode in Twello, waarvan 15 jaar als bedrijfsleidster. Ze gaat nu van haar welverdiende pensioen genieten en krijgt alle tijd om leuke dingen te gaan doen met haar kleindochter Katie.

Lieve Mieke, heel erg bedankt voor je jarenlange inzet namens het hele team. We gaan je missen!

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Joris Linssen en Caramba in theaterzaal Kleine Noordijk

Twello- De try out van het theaterconcert “RAAK” van Joris Linssen en Caramba zondag 25 november, in het huiselijke gezellige theater Kleine Noordijk, was er één van recht uit het hart. Raken en geraakt worden door muziek, het belangrijkste in het leven.

Joris Linssen vindt het belangrijk in zijn programma mensen te raken en zelf geraakt te worden. Voelen dat je leeft, echt in contact komen met anderen. Iedereen heeft een lied bij een verhaal. “RAAK” is het meest persoonlijke concert dat Linssen en Caramba ooit hebben gemaakt.

In dit theaterconcert delen Linssen en de bandleden cruciale momenten uit hun leven en zingen daar over. Dementie, cultuurverschil, adoptie, vermissing, een kind met een hersenafwijking.

Ademloos werd er geluisterd naar bijbehorende teksten; “ Als ik naar je kijk zie ik dat niemand op je lijkt, want jij bent bijzonder zoals je bent” en “Wat is het leven toch prachtig, ook al doet het soms pijn.” Met emoties werd er ook geluisterd naar verhalen en reacties uit het publiek. Muziekkeuzes passend bij levensverhalen werden door hen genoemd.

“RAAK”, een theaterconcert met een mix van levensverhalen, verwerkt in mooie liedjes met gevoelige teksten, die worden uitgebouwd tot een samenzang. “De emotievolle stem van de enige vrouw Djem van Dijk, het verfrissende accordeonspel, het gevoel of de bas danst, en een gitaar als smeerolie, maakt ieders individuele rol in onze samenzang tot een volledig geheel,” aldus Linssen.

Het publiek wordt ademloos meegenomen en geïnspireerd tot delen van emoties. Er wordt meegezongen, meegeklapt, meeslepend door Mexicaanse temperamentvolle klanken. “Linssen verwoordt de theatervoorstelling “RAAK” met de treffende woorden: “Iedereen heeft een verhaal waarmee je door een passend lied geraakt kunt worden.”

Stichting Cultuur Kleine Noordijk bezorgde met het optreden van Linssen en Caramba het publiek in de uitverkochte zaal een bijzondere middag.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Eerste jeu de boules toernooi in Terwolde

Terwolde- In juni 2016 werd de jeu-de-boules baan bij het dorpshuis in Terwolde in gebruik genomen. Sinds die tijd wordt er wekelijks druk geoefend. Op dinsdagochtend spelen de dames, op woensdagochtend de heren. Het aantal deelnemers groeit gestaag. Het zat er dan ook al een tijdje aan te komen: een heus toernooi van de dames tegen de heren. De laatste maanden werd het voelbaar in het dorp; de spanning liep op. Er werd nóg fanatieker geoefend; er werd gesmoesd; de tactiek werd besproken.

Op zaterdag was het zover. Twintig deelnemers (10 dames en 10 heren) waren aanwezig om hun sekse te verdedigen. Er werden vier partijen gespeeld (max. speeltijd was drie kwartier). Slechts één partij werd gewonnen op punten, de andere partijen werden na drie kwartier op tijd afgebroken. Dit geeft al aan dat de mannen en vrouwen aan elkaar gewaagd waren. De deelnemers hadden zelf voor versnaperingen gezorgd (vlaai, borrelhapjes, soep, bitterballen, dessert), zodat tussen de partijen door de inwendige mens ook niets tekort kwam. De eerste partij werd gewonnen door de dames. De tweede partij door de heren. De spanning steeg. Er deden ook echtparen mee. Als in een bepaalde wedstrijd de echtgenoot was ingeloot bij de heren en de echtgenote bij de dames dan gaf dit extra spanning: “als je mijn bal wegschiet slaap je vannacht op de bank…” De derde partij werd door de heren gewonnen. De eerste drie partijen werden telkens na drie kwartier gestopt. Na drie partijen stonden de heren met 1 punt verschil voor. De laatste partij werd op punten gewonnen door de heren.

Einduitslag: de heren hebben dit eerste jeu de boules toernooi van Terwolde gewonnen (6 punten verschil). De wisselbeker is te bewonderen in de Olde Schole. Ondanks het niet-Franse weer was het een bijzonder Terwolds-geslaagde dag. De jeu de boules specialisten zijn overigens al weer aan het oefenen voor volgend jaar.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Engelse sfeer in Dorpshuis Nijbroek

Nijbroek- Dat er kinderen op basisschool Ten Holtens Erve zijn met een talent voor koken en bakken, bleek wel tijdens een high tea die zij samen met het Dorpshuis in Nijbroek hadden georganiseerd. Ze hadden allerlei lekkers gemaakt, waaronder sandwiches, hartige hapjes, soep en heerlijke zoetigheden. Daarbij hoorde natuurlijk ook een lekker kopje Engelse thee. De kinderen ontvingen zelf de gasten, organiseerden de bediening aan de tafels en zorgen dat alles naar wens verliep. Dat was best spannend, maar alles ging goed. De gasten hebben genoten van een gezellige en gastvrije middag die zeker voor herhaling vatbaar is.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Heldhaftig optreden beloond met Erepenning

Twello- De in Twello woonachtige Willemien Bonekamp-Holtkuile is voor haar moedige inzet op de spoorwegovergang, Stationsstraat/Julianastraat, beloond met de 'Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon.’

Als op 27 september een dame met haar rollator zich op de spoorwegovergang bevindt gaan op dat moment de signaalbellen af en nadert er vanuit de richting Deventer een intercity met volle snelheid. Willemien Bonekamp-Holtkuile is op datzelfde moment eveneens op de overweg, bedenkt zich geen moment en ziet kans de dame net voor de aanstormende trein weg te krijgen. Verschillende getuigen stellen dat ‘het weinig had gescheeld’ of beiden waren door het treinstel geraakt. Voor dit onbaatzuchtige optreden sprak burgemeester zijn grote waardering uit en betoonde zijn trots op deze inwoner van de gemeente Voorst. “Uw optreden kan worden bestempeld als menslievend hulpbetoon waarbij sprake was van moed, beleid en trouw. En daarom ben ik blij dat ik namens Zijne Majesteit de Koning u mag benoemen tot drager van de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons”.

Erepenning Menslievend Hulpbetoon

Deze bijzondere onderscheiding gaat terug tot het jaar 1822. Toen besloot koning Willem I dat er een nieuwe onderscheiding moest worden ingesteld voor dappere daden buiten het gevecht; dit werd de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Het begrip ‘zelfopoffering’ – met “gevaar voor eigen leven” – staat hierbij centraal. Naast moed – iets doen wat anderen nalaten – en beleid – weloverdacht en daadkrachtig handelen bij een heldhaftige redding. Omdat in iedere onderscheiding de naam van de gedecoreerde staat gegraveerd is iedere onderscheiding dan ook uniek. En mag het ook een voorbeeld zijn voor anderen; ‘Niet filmen, maar helpen!’ Het ereteken verbeeldt de Griekse Godin van de Naastenliefde ‘Charitas’ met daaromheen het randschrift ‘voor menslievend hulpbetoon’ ter herinnering aan de door u, mevr. Bonekamp-Holtkuile verrichte, menslievende daad. Een bijzondere onderscheiding voor een bijzondere redding.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Gelderlanders zien NL-Alert nu ook op vertrekborden bij bushaltes

Maandag 3 december om 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Ontvang je het controlebericht op je mobiel, dan weet je dat jouw telefoon juist is ingesteld. NL-Alert is vanaf 3 december in Gelderland ook te zien op veel digitale vertrekborden bij bushaltes. Het is de eerste keer dat het controlebericht op vertrekborden wordt getoond.

Bij een ramp bij jou in de buurt, kan de overheid je via NL-Alert informeren en alarmeren. Nieuw is dat NL-Alert uitbreidt naar aanvullende kanalen om zoveel mogelijk mensen te informeren en te alarmeren bij een ramp in de omgeving. Op je mobiel en nu ook op digitale vertrekborden bij bushaltes, zie je wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Ontvang of zie je een NL-Alert? Informeer en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat zij moeten doen

Dit moet je doen bij een NL-Alert:

1. Lees direct het bericht.

2. Volg de instructies op.

3. Informeer en help de mensen om je heen.

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar www.nl-alert.nl en stel je mobiel in.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Concert Winterreise in kapel op ’t Rijsselt

Eefde- Op zondag 9 december om 11.30 uur begint het concert met het Coco Collectief in kapel Op ’t Rijsselt. Toegangsprijs €20 euro (tot 18 jaar gratis) inclusief koffie en programma.

Het Collectief, het verhaal en de muziek.

Het Coco Collectief is een vocaal ensemble van vijf eigenzinnige, klassiek geschoolde zangeressen. Het vijftal streeft niet naar een koorklank, de leden hebben allemaal een eigen succesvolle solo-carrière. Wel is er een sterke onderlinge verbondenheid die zorgt voor een prachtige close harmony.

De zangeressen schuwen het theatrale gebaar niet en zullen zich daarom goed thuis voelen in de Kapel. De begeleiding is in handen van Maurice Lammerts van Bueren, een pianist die zich uistekend staande weet te houden tussen zijn vocale vrouwelijke collega’s.

Het collectief brengt in dit concert onder andere liederen uit Schuberts bekende liederencyclus Winterreise in een geheel eigen vertolking. Daarnaast zullen meerdere pareltjes uit het klassieke vocale repertoire de revue passeren zoals Da unten im Tale van Brahms, Vocalise van Ravel en werk van Poulenc, Bizet en zelfs Piazolla.

En natuurlijk is er een muzikale vooruitblik op het komende kerstfeest.

De Kapel op ‘t Rijsselt is in 2018 het enige podium in het oosten van Nederland waar het collectief is te zien en te horen

Reserveren kan via www.kapeloptrijsselt.nl , via info@kapeloptrijsselt.nl en via 0575-570521 (ook d.m.v. de voice mail).

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Concert Capella Zutphen in de dorpskerk

Voorst- ‘O magnum mysterium’ is de titel van een koorconcert dat kamerkoor Capella Zutphen op zondag 2 december 2018 geeft in de oude dorpskerk van Voorst. Het concert begint om 15.00 uur en er wordt aan meegewerkt door organist Gert Oldenbeuving en blokfluitiste Christa Kelderman. Er klinkt muziek uit verschillende perioden van de muziekgeschiedenis. Composities van onder meer Tomás Luis de Victoria, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Franz Liszt, Morten Lauridsen. Al deze werken zijn op een of andere manier verbonden met de adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, die op zondag 2 december begint.

Capella Zutphen is een kamerkoor van geoefende zangers dat begin 2017 is opgericht en onder leiding staat van dirigent Joost Hekel. Zij hebben inmiddels diverse succesvolle concerten gegeven onder andere in Warnsveld en Laren (Gld). De mooie akoestiek van de dorpskerk in Voorst garandeert een sfeervol concert, een goed begin van de decembermaand. De toegang aan de kerk is 12 euro. In de voorverkoop via www.capella-zutphen.nl kosten de kaarten 10 euro.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Succesvol dance party in het Boshuis

Klarenbeek- Afgelopen zaterdag vond voor het tweede jaar op rij de dance party plaats in het Boshuis in Klarenbeek. Ditmaal kwam de coverband Boulevard naar Klarenbeek toe om het publiek in het Boshuis te vermaken. En dat is zeker gelukt!

De band speelde afwisselend nummers van toen en nu en zowel Engelstalige als Nederlandstalige nummers kwamen aan bod. De achtkoppige band maakte er een mooi feestje van welke werd ondersteund door een prachtige lichtshow. Het ubliek heeft genoten van een heerlijk muzikale avond.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Bryan ontvangt felbegeerde mariniers baret

Twello- Voor Bryan Broekhof was het vrijdag 23 november eindelijk zover. Na een loodzware opleiding afgelopen maanden kreeg hij op de Van Ghentkazerne in Rotterdam, onder toeziend oog van familie, vrienden en bekenden, zijn mariniers baret uitgereikt. Van harte gefeliciteerd Bryan!

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Cursus Auto te water bij Zwembad De Schaeck

Twello- Op zondag 16 december organiseert zwembad De Schaeck in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en de Gemeente Voorst de cursus Auto te water. De cursus wordt gegeven door Duikschool Divearound, die wordt ondersteund door duikers van Duikschool Divers-Cetacea. Deelname aan de cursus is gratis.

De cursus duurt in totaal 2 uur, waarbij er een gedeelte theorie en natuurlijk een praktijkgedeelte is. Bij het praktijkgedeelte ga je met de auto te water, maar ook is het mogelijk om samen met de duikers kennis te maken met het duiken. Verder leer je hoe je kunt omgaan met stress of paniek in het geval van een noodsituatie. Dit gedeelte geeft John Elskamp van Mentaal Krachtig.

De groepen bestaan uit maximaal 16 personen per ronde. Inschrijven voor deze cursus is verplicht en doe je via de website van zwembad De Schaeck. Om mee te doen hoef je alleen in bezit te zijn van een A-Diploma. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om aan de cursus deel te nemen met het hele gezin. Om de oefening in het water zo realistisch mogelijk te maken, is het aan te raden om in gewone kleding in het water te gaan en niet in badkleding. Toeschouwers zijn uiteraard van harte welkom.

Kortom: Een leerzame, interessante en gratis cursus voor de deelnemers. Jij doet toch ook mee? Schrijf je snel in via www.deschaeck.nl. Vol is vol!

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Vrijwilligers klaar om taalvragers vooruit te helpen

Brummen- Een nieuwe groep vrijwilligers van Taalhuis Brummen-Voorst heeft de training Taal voor het Leven afgerond op donderdag 22 november in de bibliotheek van Brummen. Zij gaan zich nu inzetten om taalvragers vooruit te helpen.

Trainer Gerard Meijerink heeft de vrijwilligers in vier avonden een mooie basis meegegeven om van start te gaan. De vrijwilligers ontvingen een certificaat, een roos en een chocolade letter. Een gezamenlijke terugkoppeling: “Een leuke en vooral leerzame training.” Caroline Sparenburg, docent van Taalhuis Brummen-Voorst, gaat vervolgens de vrijwilligers voorstellen aan de taalvragers. Samen gaan zij met de taalvraag aan de slag. Het is mooi en dankbaar vrijwilligerswerk waar je taalvragers mee vooruit helpt. De vrijwilligers kunnen voor inhoudelijke ondersteuning altijd terecht bij Caroline.

Nieuwe training

Een nieuwe training voor begin 2019 wordt gepland. Geïnteresseerden kunnen alvast een mail sturen naar taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl Zodra de nieuwe data en locatie bekend zijn worden geïnteresseerden geïnformeerd.

Samen voor meer geletterdheid

Taalhuis Brummen-Voorst is een netwerkorganisatie van partijen die zich gezamenlijk inzetten voor meer geletterdheid in de regio. Partners zijn: Stichting Welzijn Brummen, Mens en Welzijn Voorst, Gemeente Brummen, Gemeente Voorst, Vluchtelingenwerk Oost-Nederland, Toptaal, Aventus en Bibliotheek Brummen|Voorst.

Organisaties die zich ook willen inzetten voor meer geletterdheid kunnen een mail sturen naar taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl of contact opnemen met de coördinator van Taalhuis Brummen-Voorst Mirjam Dijkman-Bouwer via 06 306 92 298.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

De drie wijzen en de kerstmarkt in het dorp

Voorst- Vrijdag 7 december van 15.00 tot 19.00 uur is er weer een kerstmarkt in de dorpskerk van Voorst. In de kerk vindt u een ruim aanbod van brocante, serviesgoed, boeken en kerstspullen. De bloemendames staan in “het koor” met eigengemaakte kerststukken en grafstukken.

In het kerstcafé kunt u ook nog wat nuttigen onder meer snert, oliebollen, glühwein en warme chocolademelk. De opbrengst van dit alles is bestemd voor het onderhoud van de dorpskerk.

Een aantal middenstanders uit het dorp staan ook met hun waar in de kerk. Een gevarieerde markt dus met buiten de levende kerststal.

Natuurlijk ontbreekt de herdertjestocht niet. De eerste tocht begint om 17.00 uur. De laatste tocht om 18.30 uur. Herder Simon neemt jong en oud mee door het duister. Op hun tocht komen zij ook bij de herberg maar zijn ze daar welkom? Balthasar, Melchior en Caspar zijn ook op zoek naar het licht. Het kan koud zijn op deze tocht dus trek lekkere warme kleren aan. Aan het eind van de tocht is er vast warme chocolademelk in het kerstcafé.

De organisatie hoopt veel mensen uit Voorst en omgeving te kunnen begroeten in de mooie warme kerk.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Kerstconcert Popkoor Break Out

Wilp- Op dinsdagavond 18 december geeft Popkoor Break Out een inloop kerstconcert. Het koor bestaat uit 40 leden, afkomstig uit de gehele Stedendriehoek en onder leiding van Marinke Bäck-Hamers. Tijdens het kerstconcert zingt het koor kerstsongs, die voor iedereen herkenbaar zijn.

Kerstmarkt

Enkele leden staan die avond met hun eigen gemaakte spullen in de foyer. Er worden vogeltaarten, vogelhuisjes, sjaals en lekkere brownies verkocht. De glühwein zal op deze speciale avond ook niet ontbreken. Het concert begint om 20.00 uur in dorpshuis De Pompe. Om 19.30 uur is de zaal al geopend. De toegang is geheel gratis. Popkoor Break Out is tevens te zien en te beluisteren tijdens 200 jaar Voorst op 2 december in De Pompe, tijdens de Posterenkse winterwandeling op 9 december in de Bethel en ook bij de Christmas Run Bussloo op 22 december (vlakbij de Middelburg)

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Kerstverkoop en brocante van het kerkwinkeltje in Terwolde

Terwolde- Het kerkwinkeltje van de Protestantse Gemeente Terwolde-De Vecht heeft weer de jaarlijkse winterverkoop van zelfgemaakte artikelen. Wilt u een mooi kerststuk, kerstkrans of een graftak, zij hebben een grote sortering. Ook hebben ze weer zwart geverfde bloempotjes die zijn opgemaakt met rode appeltjes, deze zijn erg gewild, dan zijn er natuurlijk de bekende cyclamen, groot en klein, wit en mooie kleuren. Ook zijn er diverse kaarten, sokken, kniepertjes, vogelvoertaarten enz. Tevens is er nog de verloting van de mooie mand met boodschappen. Zo te lezen is er voor elk wat wils, voor de grote en de kleine portemonnee, dus komt het zien.

Nieuw is dit jaar: verkoop van brocante artikelen, een prachtige sortering, u moet beslist komen kijken, er is vast iets bij voor u zelf of een cadeau voor de kerst. De organisatoren hopen op een goede verkoop dus neem uw partner, kinderen of kleinkinderen en uw buurman of buurvrouw mee. De opbrengst is voor de kerk. U bent welkom op: vrijdag 7 december van 13.30-17.30 uur, zaterdag 8 december van 9.30-12.30 uur in de mooie sfeervolle Cosmas en Damianus kerk in Terwolde. Koffie of thee met koek of cake staat klaar.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Wandelen tijdens Lichtweek

Wilp- In de weken voor kerst wordt Wilp weer omgetoverd tot een idyllisch dorp met prachtige kerstverlichting. De plaatselijke Belangenverenging organiseert tussen 10 en 15 december wederom de Lichtweek. Bewoners van het dorp worden hierbij opgeroepen om de huizen en tuinen sfeervol te verlichten. Wellicht is het een idee om dit samen met de buurt of straat te doen.

Voor wie de mooiste verlichting heeft aangebracht ligt er ook nog een prijs klaar. Op vrijdag 14 december is er vanaf 18.00 uur een gezellige wandeling langs de verlichte huizen. Begin en eindpunt is dorpshuis De Pompe en hier is na afloop gratis koffie en glühwein. De deelnemende kinderen krijgen voor de wandeling een mooie led foamstick uitgereikt. Na afloop is er voor de jeugd een disco in de kelder van het dorpshuis. Bij de kerk zijn die avond ook nog enkele activiteiten.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Prinsenbal in Vrogge Reuiers Darp

De Vecht- Op zaterdag 1 december gaat het nieuwe carnavalsseizoen van Carnavalsvereniging ‘De Vrogge Reuiers’ van start. In residentie de Grote Slok alias Zalencentrum De Groot, zal er een groot Prinsenbal worden gehouden. Het Prinsenbal begint om 20.30 uur en om 21.00 uur wordt er geloot wie de nieuwe jeugd Prins, Prinses en adjudant wordt. Ook wordt de jeugdraad van 11 bekend gemaakt.

Aansluitend zal de ontmanteling van Prins Peterjan de eerste en zijn Prinses Ester plaats vinden. Vervolgens zal het best bewaarde geheim van De Vecht en omstreken bekend worden gemaakt via een spectaculaire onthulling: Wie worden aankomend jaar Prins en Prinses van Vrogge Reuiers Darp? En wie volgt adjudant Robin op? Rond de klok van 22.11 uur zal de nieuwe Prins en Prinses worden geïnstalleerd. Zij gaan voor het 46e jaar regeren over de Narren en Narrinnen uit het Vechtse Vrogge Reuiers Darp en de wijde omgeving.

De avond wordt uiteraard muzikaal omlijst door B&B Party show. Zij bieden een gevarieerd repertoire met de meest uiteenlopende genres voor jong en oud. Entree is €5,00. Voor leden is de toegang gratis.

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Kerstconcert met Barokensemble La Soranza

Bussloo- De Martinuskerk in Bussloo komt op 8 december helemaal in kerstsfeer. In deze kerk met haar prachtige akoestiek brengt La Soranza een afwisselend programma met vocale en instrumentale muziek van onder meer Praetorius, Messaus, Mayer, en Vierdanck.

Vanuit de traditie om cantiones natalitiae (letterlijk ‘geboortegezangen’) onder het ‘kindjewiegen’ te zingen in bijna de gehele 17e eeuw, werden deze Latijnse of Nederlandse kerstliederen, eenvoudig en eenstemmig van oorsprong, uitgebreid met instrumentale terugkerende refreinen en afwisselende gedeelten voor solisten en koor.

Ensemble La Soranza streeft er naar om het repertoire authentiek uit te voeren. De bezetting is klavecimbel, cello, twee blokfluiten en zang. Het ensemble is opgericht door vijf musici vanuit gemeenschappelijk enthousiasme en passie voor de barokmuziek.

Voor wie het concert wil bezoeken op zaterdag 8 december om 15.00 uur, kan kaarten bestellen via: www.sint-martinuskerk-bussloo.org Voorverkoop € 15,- en aan de kerk €17,50. Studenten/CJP €10, - Kinderen gratis

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Veluws College Twello heeft een gouden Schoolkantine Schaal!

Twello- Het Veluws College Twello heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2018 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laat de school zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. Op woensdag 21 november heeft de wethouder Onderwijs van de gemeente Voorst, de heer Harjo Pinkster, de Gouden Schaal overhandigd.

Op woensdagochtend is de sfeer op VC Twello toch net even anders dan op andere dagen. Er heerst een gezellige drukte in de keuken met ouders die heerlijke broodjes aan het klaarmaken zijn. Het water loopt je in de mond als je het ruikt en ziet. Net iets voor twaalf uur staat menig leerling in de startblokken om een sprint naar de verkoopbalie te trekken. Nu maar hopen dat je favoriete broodje er nog is, en ze zijn nog gezond ook! Niet alleen op woensdag, maar iedere dag zijn er gezonde producten, zoals verse groente en fruit, melkproducten, suikervrije drankjes te krijgen. De vertrouwde noedels en cup of soup staan ook nog steeds op de menukaart. Het verse fruit wordt tegen kostprijs verkocht. Wil je geen geplette appel in je tas, dan kun je er voor hetzelfde geld eentje kopen in de kantine. Sanne: “Ik vind het leuk hoe er elke woensdag broodjes gemaakt en verkocht worden. Mijn favoriete broodje is een panini met ham en kaas. Erg lekker!”

De leerlingen mochten ook zelf met suggesties komen voor nieuwe gezonde broodjes. Er werd een prijsvraag uitgeschreven die gewonnen werd door Toine Rademaker en Viktor Bjarnason. Hun broodje zalm gaat binnenkort in de verkoop. Er waren ook prijzen voor Sven Vorselman, Lisa Kiesbrink, Anna Bonte, Kevin Wijbenga, Micha Tadema en Ellis Koolman. Tijdens een feestelijke uitreiking in de aula werden tegoedbonnen voor een gratis broodje door wethouder Pinkster aan hen uitgereikt.

De ouderraad was vanaf het begin betrokken bij het initiatief om samen met de school een gezonde kantine te creëren. Een grote groep ouders is betrokken bij de inkoop, de voorbereiding en het klaarmaken van deze gezonde producten. Een wisselende groep ouders is elke woensdag op school om een bijdrage aan dit project te leveren. Hun gezonde etenswaren vinden elke woensdag gretig aftrek.

Het Veluws College heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in hun gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar; er is een watertappunt in de aula van de school. Alle leerlingen hebben bij de opening van het gebouw een waterfles ontvangen. De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen.

Ralf: “Ik vind het handig, want ik kan snel een flesje vullen als ik dorst heb.” Simon: “Wat handig is dat je op zo’n centraal punt je fles kunt vullen.” Veel leerlingen maken gebruik van dit tappunt.

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren vormen onze toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

woensdag 28 november

Deel dit bericht

Posterenkse Winterwandeling

Posterenk- Na een uitstapje naar de zaterdag zal dit jaar de Posterenkse Winterwandeling weer op zondag plaats vinden en wel op 9 december. De organisatie hoopt op mooi weer, waarbij deelnemers wandelen door een prachtig verlicht Posterenk. De kosten voor deelname aan de Winterwandeling bedragen voor kinderen slechts €1,- (inclusief lampion) Volwassen betalen slechts €2,-.

Tussen 16.00 en 19.00 uur (aanmelding stopt om 18.00 uur) is er allerlei vermaak langs de vier kilometer lange route . Kijkend naar het tijdstip zal het volop genieten zijn van nog meer verlichting in tuinen en aan de huizen. Voor diegene die de mooiste verlichting heeft aangebracht is er een leuke prijs beschikbaar. Deze editie van de Winterwandeling zal starten op het bekende kruispunt in de dorpskern (H.W. Iordensweg 121)

Activiteiten

Naast de gezellige en sfeervolle wandeling zijn er nog andere activiteiten. Zo kunnen de deelnemers helpen met het versieren van kersbomen. Deze versierde bomen zullen uiteindelijk een plekje krijgen bij de verzorgingshuizen `t Grotenhuis, De Benring en de St. Martinushof. Voor de kinderen zijn er Oud-Hollandse spelletjes, is er een huifkar en zal de scoutinggroep uit Voorst aanwezig zijn. Enkele schapen, een kerststal en een winterse lekkernij, maken het evenement compleet. Ook is er aan muziek gedacht. Zo zullen Muziekvereniging Crescendo en het koor `Break Out` optreden. In de molen speelt de band `De Wurlitzers`.

woensdag 21 november

Deel dit bericht

Organisatie kerstmarkt Nijbroek is op zoek naar kraamhouders

NIJBROEK.- De organisatie van de jaarlijkse kerstmarkt op het Dorpsplein in Nijbroek is nog op zoek naar enkele enthousiaste kraamhouders. Deze 22e editie van de kerstmarkt wordt gehouden op vrijdagavond 14 december. Net als voorgaande jaren, zullen rondom het Dorpsplein meerdere kramen komen te staan waar verschillende verenigingen en ondernemers hun spullen aanbieden en waar leuke activiteiten te vinden zijn. Er is nog ruimte voor een paar extra kraampjes. Dus mocht u belangstelling hebben en u wilt meer informatie, mail de organisatie dan via Kerstmarktnijbroek@hotmail.com

woensdag 21 november

Deel dit bericht

Men’s Day bij Dekker Mannenmode

Twello- Zaterdag 24 november staat bij Dekker Mannenmode in Twello de man centraal. Niet ongebruikelijk bij een mannenmodezaak maar dit keer is het anders. De toch al goede service en aandacht voor elke klant krijgt de man deze zaterdag nog eens wat extra’s toebedeeld.

Raf (Dekker Mannenmode) en Frank (Koolman&Co kappers) hebben de handen ineengeslagen voor deze specifieke mannendag. Zo wordt de modewinkel voorzien van een catwalk met paspoppen die de nieuwste herfst- en wintermode showen. Bij Dekker krijgt de eerste barbier van Twello, Shervan Sedo van Koolman&Co, een speciaal plekje toebedeeld, in een speciale kappersstoel mag de klant plaats nemen om zich te laten scheren of voor het trimmen van de baard. Voor en na deze sessie worden er (na toestemming) foto’s gemaakt die kunnen leiden tot een extra prijs.

Daarnaast krijgt de klant die voor minimaal 75 euro besteedt een z.g. Men’s Bag die gevuld is met tal van lekkere stoere artikelen zoals een eau de toilet en een bierpakket. Naast dit alles zijn er tal van speciaal geselecteerde aanbiedingen in de winkel te vinden! Koolman&Co voegt hierbij ook nog een flacon hair&body shampoo, speciaal voor de man toe en twee verschillende pasta soorten voor de moderne eigentijdse mannenlook.

Van casual tot klassiek voor de gesettelde 25+ man met carrière

Raf Nettuno: ‘Ik vind het geweldig om klanten individueel te adviseren. Vanaf mijn tienerjaren zit ik al in de mode en vind het fijn mensen te kunnen helpen. De meeste mannen wíllen helemaal niet winkelen. Het geeft energie om juist die mannen te laten zien dat winkelen leuk is en een andere stijl proberen heel verfrissend kan zijn. Dat kan al met een ander kleur overhemd of jack.’

Mooie herfst- en wintercollectie

De nieuwste collecties voor de herfst en winter voeren de groentinten, bordeaux, bruin en camel kleuren de boventoon. In de winkel vindt u prachtige merken, van casual tot wat klassieker. De jeans en jacks zijn heel mooi. We hebben de casual kleding wat meer ruimte gegeven naast het klassieke. No Excess jeans hebben een perfecte pasvorm. Maar ook Meyer en Alberto zijn geweldige broeken die lang mooi blijven en goed zitten. Raf is enthousiast over de collectie Marco Manzini, dit merk is gebaseerd op de Italiaanse Trendy stijl. Voor de Nederlandse man is het belangrijk dat het er modieus uit ziet én lekker zit. We verkopen alles: van boven- tot onderkleding’. Naast de webshop (www.dekkermannenmode.nl) is de gedreven Nettuno ook actief bezig op Facebook en vloggen.

Koolman&Co

Frank Koolman: ‘’Bij Koolman&Co staan mannen al meer dan 200 jaar in de picture. Mijn voorvaders zijn ooit met het herenvak begonnen. Bij ons is het herenvak nooit een ondergeschoven of ondergewaardeerd deel van het vak geweest zoals in veel gemengde kapsalons. De liefde voor het herenvak is en was er altijd al. Maar nu wij een echte vooraanstaande barbier in ons team hebben, die naast alleen knippen zich heeft gespecialiseerd in het trimmen en het scheren van de baard met de daarbij behorende verzorging, is het plaatje helemaal compleet. Grijp dus je kans om dit eens te ervaren. Geheel gratis een scheerbehandeling van een echte Prof!

Shervan is een zeer enthousiaste en perfectionistische jongeman waar u met plezier en ontspanning een scheerbehandeling ondergaat.

Ik wens u veel plezier en genot toe.’’

woensdag 21 november

Deel dit bericht

Culinair genieten van Turkse Pröttelpot

Bussloo- In het parochiehuis van Bussloo serveert de Pröttelpot op zaterdag 1 december een Turkse maaltijd. Geheel verzorgd door Senay, een Turkse kokkin. Zij kookt als de beste, daar kunnen de bezoekers vrouwenpraatgroep over meepraten. Maar nu kunnen ook de gasten zich aanmelden om te proeven van haar typisch Turkse lekkernijen.

De insteek van de Pröttelpot is, naast het gezamenlijk genieten van een uitheemse maaltijd, ook dat het project van de kok onder de aandacht komt. Tijdens de maaltijd zal Senay laten weten waar zij zich deze keer culinair voor heeft uitgesloofd. De fooi is de kers op de taart. Dat is de reden dat de koks heel geraffineerd inkopen om de netto kosten zo laag mogelijk te houden. Op de website: www.vrouwenpraatgroep.nl staan alvast de komende maaltijden vermeld, voor wie zeker wil zijn van een plekje aan tafel.

Reserveren kan telefonisch:0571-261715 of via de mail: marthekereuzel@gmail.com.

Elke eerste zaterdag van de maand gaat om 17.00 uur de Pröttelpot open en stipt om 17.30 begint het diner in het Parochiehuis aan de Bussloselaan in Bussloo,

woensdag 21 november

Deel dit bericht