Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Beemte Broekland overtreft zichzelf bij deelname tv programma Zomer in Gelderland

Vrijdag 10 augustus was het eindelijk zover. Na maandenlange voorbereiding door een groep van 10 vrijwilligers uit Beemte Broekland installeerde de crew van omroep Gelderland zich op het feestterrein van de jaarlijkse Oranjefeesten naast dorpshuis ‘Ons Huus’. Daar mocht coach Frits Bouwmeester exact om 9.20 uur de enveloppe openmaken waarin de opdracht stond wat Beemte Broekland uiteindelijk aan het eind van de dag moest laten zien aan het publiek tijdens de live uitzending van ‘Zomer in Gelderland’. De opdracht had een koninklijk tintje vanwege de ‘binding van de Oranjes met Beemte Broekland’. Koningin Wilhelmina bracht indertijd namelijk nogal eens een bezoekje aan de naar haar vernoemde Wilhelminakerk. Zij werd echter een keer van de plaats gestuurd omdat dit een niet door haar gereserveerde plek was. De opdracht luidde vervolgens dat ze plaatsnam bij de sluis bij het Apeldoorns Kanaal waar ze de sluis gaat schilderen. Het publiek moest worden uitgedost met prinsen, prinsessen, kroontjes en Nederlandse vlaggetjes. Kortom, een uitdaging om dat met een enorme groep vrijwilligers die dag voor elkaar te krijgen. Met man en macht is er die dag getimmerd, gezaagd, geverfd, geknutseld en kleding genaaid. Aan het eind van de dag stond er een prachtig decor van de Kansel van de Wilhelminakerk en was de sluis nagebouwd met stromend water. Er was zelfs ‘een echte Wilhelmina’ aanwezig. De uitzending was een grandioos succes. Er was enorm veel publiek en de verenigingen uit Beemte Broekland lieten zich van hun allerbeste kant zien tijdens de parade. En dat het harde werken van die dag niet voor niets was geweest en er een geweldig resultaat was neergezet bleek wel uit het feit dat de jury het maximaal aantal punten heeft gegeven voor het decor. Naast de punten voor het decor worden op verschillende onderdelen (waaronder de parade en het aanwezige publiek) punten gegeven. Uiteindelijk is er die dag € 970 verdiend voor het goede doel, de aanblik van het dorpshuis ‘Ons Huus’ aantrekkelijker maken. Aan het eind van de rit krijgt het dorp/de buurtschap met de meeste punten voor een jaar lang de eretitel ‘Mooiste plaats van Gelderland’. Alles bij elkaar heeft Beemte Broekland zichzelf zwaar overtroffen. De buurtschap staat op dit moment met 5.381 punten ruim op plek nummer 1. Na de laatste uitzending van Zomer in Gelderland van 24 augustus is bekend of zij inderdaad voor een jaar lang de eretitel in ontvangst mogen nemen.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Winnaars kaarten muziekspektakel Hart voor muziek

Nijbroek- Naar aanleiding van de prijsvraag hebben Sandra de Wilde en Wil Betaubun twee kaarten van het muziekspektakel Hart voor muziek in Terwolde gewonnen. Van harte gefeliciteerd! De kaarten zijn af te halen bij het Voorster Nieuws (Stationsstraat 17 te Twello). Er komen vele bekende Nederlandse artiesten optreden. Bezoek voor de line-up de website www.hartvoormuziek.tv. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Liesbeth Zethoven ontwerpt Doemee-award 2018

Veluwe- In het voorjaar is MEE een ontwerpwedstrijd gestart voor lokale kunstenaars met of zonder beperking om de Doemee-award 2018 te ontwerpen en maken. Dit is een prijs voor een persoon of organisatie die zich met een lokaal initiatief in de regio Veluwe inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen. Beeldend kunstenaar Liesbeth Zethoven uit Voorthuizen won de wedstrijd met haar ontwerp ‘meedoen’.

Er zijn ontwerpen ingediend door verschillende kunstenaars. De jury koos dit jaar voor de inzending van Liesbeth Zethoven. “De ronde vorm/bol staat voor compleet en één geheel. Ieder stukje is nodig om dat geheel compleet te maken. De kracht van het collectief wordt hiermee zichtbaar gemaakt. Dit sluit aan bij de visie van MEE om de Doemee-award in het leven te roepen: inclusie bereiken we alleen samen, het is een opdracht voor ons allemaal. De bol symboliseert voor ons alle initiatieven die dat mogelijk maken”, aldus de jury. Het openstellen van de ontwerpwedstrijd voor zowel kunstenaars met als zonder beperking was een bewuste keuze. “Iedereen mag meedoen, ook dat is inclusie.”

Meedoen
Naast haar baan als docent is Liesbeth al een aantal jaren beeldend kunstenaar. In haar atelier in Voorthuizen ontwerpt en maakt ze beelden met een persoonlijke dimensie. Ook geeft ze workshops. Liesbeth was direct enthousiast toen ze over de Doemee-award las: “De missie van MEE en de gedachte achter dit initiatief spraken me aan. Ik wist meteen hoe de award eruit zou moeten zien. In de ontwerpfase verander ik soms nog wel eens van gedachte, maar dit is precies geworden zoals ik het vooraf voor ogen had. Met ‘meedoen’ wil ik laten zien dat ieder stukje nodig is om er een geheel van te maken.”

Nomineer een initiatief in de regio Veluwe
Iedereen kan tot 1 oktober a.s. via www.doemee-award.nl een initiatief van een persoon of organisatie in de regio Veluwe nomineren. Een vakjury, bestaande uit zowel afgevaardigden van een aantal organisaties als cliëntvertegenwoordigers en ervaringsdeskundigen, bepaalt samen met publieksstemmen wie met de door Liesbeth ontworpen Doemee-award naar huis gaat.

De Doemee-award is een initiatief van MEE Veluwe en wordt uitgereikt in samenwerking met lokale partners.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Aan alle nieuwsgierigen naar wijn uit de IJsselvallei in het zicht van Deventer

De Worp- Voordat ze weer druk zijn met de oogst van dit jaar, houden zij zoals ieder jaar ‘open huis’ op zaterdag 25 augustus en 29 september. Zoals ze zelf zeggen: ‘Wij nodigen u van harte uit op de plaats van herkomst een glaasje van voorafgaande oogsten te komen proeven met name de witte Johanniter van 2016 en 2017 , de rosé van 2017 en de rode Cabernet van 2016. Wij zijn op de wijngaard aanwezig van 11:00 uur tot 17:00 uur. U vindt ons rijdend vanaf de Worp (t.o. Deventer) onder de spoorbrug door en daar waar de Worp overgaat in de Lage Steenweg aan de linkerzijde. Navigatie: breedte 52,2535; lengte 6,137706.’

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Een prachtige wandeling over landgoed ’t Nijendal

Olst- Ga mee op zoek naar sporen uit het verleden. Zondag 26 augustus organiseert Staatsbosbeheer een cultuurhistorische wandeling voor jong en oud op Landgoed ‘t Nijendal. Tijdens de 2,5 uur durende wandeling neemt een ervaren IJsselnatuurgids u mee terug in de tijd van jonkheren en werklui. Geniet van dit mooie gebied en wandel mee door statige lanen, afgewisseld met bos, weilanden en korenvelden. De wandeling start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats nabij de Zoogenbrink (Molenweg 3, Olst) en duurt tot 12.30 uur. Kosten: € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar. Aanmelden kan bij Infocentrum IJssel Den Nul, evenementen@infocentrumijssel.nl Tel: 0570745040. Spontaan meewandelen kan ook. Tip : Goede wandelschoenen zijn handig en neem vooral een verrekijker mee.

Bijna elke maand organiseert Staatsbosbeheer een wandeling onder leiding van een Staatsbosbeheer IJsselnatuurgids. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl voor activiteiten in uw regio. Kijk voor alle activiteiten van het Infocentrum IJssel Den Nul op www.infocentrumijssel.nl.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

VC Blue Monday zoekt volleybaltrainer

Terwolde- VC Blue Monday blijkt geen blauwe maandag volleybal te zijn. Het team speelt inmiddels drie jaar elke woensdagavond een potje volleybal. Geen competitie, wel af en toe een gezellig toernooi. En nu denkt het team dat ze nog wel eens beter kunnen worden als ze een goede trainer zouden hebben!

Kent u of bent u die trainer of ervaren volleyballer, die deze enthousiaste en gezellige groep mannen en vrouwen (gemiddelde leeftijd 30) wel wat kan bijbrengen? Dan komen ze graag met u in contact. In september beginnen ze weer in de zaal en kunnen ze uw wijze lessen dus goed gebruiken. Het team speelt van 19.45 tot 21.15 uur in de zaal in Terwolde.

Wild enthousiast? Graag een mailtje naar els_nieuwenhuis@hotmail.com.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Veelbelovende Rainbow Gospel Singers in de kerk van Nijbroek

Nijbroek- Het is bijna zover! Zondag 19 augustus organiseert de protestantse gemeente te Nijbroek Mission Amicitia. Dit vindt plaats in de tent waar dat weekeinde het dorpsfeest Dikke Mik plaatsvond. Dit jaar brengt Mission Amicitia Swingende gospel naar Nijbroek!

Voor de vierde keer organiseert de kerk van Nijbroek op de zondagavond na dorpsfeest Dikke Mik een muzikaal optreden in de tent aan het Geersepad. Vanaf het begin heet het ‘Mission Amicitia’. Amicitia staat voor ‘vriendschap’. Mission betekent dat het evenement een missie heeft, een doel, om vriendschap te brengen. Niet alleen voor mensen van de kerk, maar voor heel Nijbroek en omgeving willen wij graag op eigentijdse manier laten merken dat God een vriend wil zijn voor mensen, en dat die vriendschap je goed doet. En daarnaast hopen zij dat de vriendschap tussen onze dorpelingen op zo’n mooie en gezellige avond versterkt wordt.

Dit jaar komen de Rainbow Gospel Singers onder leiding van Edith Casteleyn voor Mission Amicitia naar Nijbroek. Deze muziekgroep van rond de 30 zangers brengt een avond vol Black Gospel, liederen met inhoud en een christelijke boodschap, vanuit de Afro-Amerikaanse cultuur. Een aantal typeringen die bij deze avond passen: Passie; Inhoud; Swingende muziek; Luisteren; Praise & worship; Blijdschap; Ervaren wie God voor jou wil zijn en ervaren dat het goed is zo samen te zijn. Kortom, een belevenis die niemand wil missen. Kom naar de tent voor een avond vol van passie, swingende muziek, praise en worship, om God te ervaren, en om te luisteren. “Make a joyful noise unto the Lord”!

Omdat de organisatie bij Mission Amicitia graag iedereen welkom willen heten, is er geen toegangsprijs. Na afloop is er wel een collecte voor de onkosten. De aanvang is om 19.00 uur. De uitvoering zal rond 21.00 uur afgelopen zijn, waarna u van harte welkom bent om in de tent nog na te praten onder het genot van iets wat de dorst lest.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Zilver voor Gorvernor

Wilp- De paardenfokkerij van Jan Streppel, prachtig gelegen aan de Zonnenbergstraat, is in de paardensportwereld beslist geen onbekende. Dat bewijst wel de enorme fotogalerie en de grote hoeveelheid veulens die in de loop der jaren hun weg over de hele wereld hebben gevonden. Twee weken geleden mocht Jan zijn passie en inzet wederom beloond zien met het winnen van een prestigieuze prijs: Zilver bij het WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo.

Jan Streppel (80 jaar) is zijn hele leven al in de paardenfokkerij geïnteresseerd. Van jongs af aan was hij omringd door paarden op de boerderij van zijn vader. Na verloop van tijd ging hij zich helemaal toeleggen op de fokkerij met als doel een ster- of kroonmerrie te fokken. “Niet voor de sport, dat laat ik graag aan anderen over. Naar keuringen gaan, dat vind ik mooi”, zo laat de beroeps fokker weten. Jan Streppel is nog dagelijks bezig met alles wat bij de paardenfokkerij komt kijken. Het is zijn lust en zijn leven, hij raakt niet uitgepraat over wat er de afgelopen decennia allemaal is voorgevallen. “Zou er boeken over kunnen schrijven”. De in de loop der tijd opgedane kennis en ervaringen is hij sinds enkele jaren gaan delen met Stephan en Evelyn Haarman, zodat hij zich verzekerd weet van de voortzetting van zijn levenswerk en de toekomst van deze mooie paardenfokkerij.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Dieren

Regio- De liefhebbers van stoom gaan het eerste weekeinde van september op de Veluwe opnieuw genieten. Op 1 en 2 september organiseert de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij weer ‘Terug naar Toen’, één van Europa’s grootste stoomtreinfestivals!

Onbeperkt met de stoomtrein
Op beide dagen komen álle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de VSM onder stoom. Maar ook enkele historische Nederlandse diesellocomotieven worden ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren. Samen verzorgen zij een intensieve dienstregeling met vele reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. De bezoekers kunnen onbeperkt gebruik maken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

Twee festivalterreinen
‘Terug naar Toen’ kent maar liefst twee festivalterreinen, waartussen de stoomtreinen gedurende de beide dagen heen en weer rijden. Zowel in het museumdepot in Beekbergen als op station Loenen vergapen jong en oud zich aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen, modelbanen, kraampjes met stoom- en spoorweg artikelen en informatie. Verder zijn er op beide terreinen gezellige terrassen voor en hapje en een drankje met uitzicht op de treinen en de activiteiten.

Oude stoomtijden herleven in Beekbergen
In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en wordt de kolen- en watervoorraad van de locomotieven bijgevuld. Op de imposante draaischijf wordt af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid. Naast diverse activiteiten voor de kinderen en modelbanen, kunnen bezoekers snuffelen in de vele kraampjes van de spoormarkt.

Nog veel meer stoom in Loenen
Ook in station Loenen bruist het deze beide dagen van de activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Er komen echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine in actie. Nieuw dit jaar is een stoom brandweerspuit. In Loenen staan ook de stands van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen (overstappen) naar Apeldoorn.

Kortom, de bezoeker komt op 1 en 2 september ogen en oren te kort, terwijl men wordt ondergedompeld in de wereld van nostalgische stoom en spoorwegen. Een aanrader voor het hele gezin. Op de VSM website www.stoomtrein.org staan alle details over ‘Terug naar Toen’ 2018, of kijk op de speciale Facebook pagina ‘Terug naar Toen’.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

IVN natuurwandeling op zondag 19 augustus 2018

Epe/Heerde- IVN Apeldoorn organiseert op zondag 19 augustus 2018 de prachtige Natuurwandeling over de Renderklippen in Epe/Heerde. De wandeling start om 14.00 uur bij de IJskiosk, naast het Hertenkamp, schuin tegenover het Fletcher Hotel aan de Dellenweg te Epe. Voor informatie: Ten Gevers, telefoon: 0578 620505.

Er kan volop worden genoten van het gevarieerde landschap van dit unieke natuurgebied. De wandeling gaat door diverse types bos, langs sprengen en beken, een archeologische wal, historische overblijfselen en de prachtige in bloei staande heide met zijn schaapskudde. Een wandeling met veel variatie en de mogelijkheid om kennis te nemen van de flora en fauna, maar ook van de geschiedenis van dit prachtige stukje Veluwe. Met een gids zie je zoveel meer!

Aanmelden is niet nodig. Duur van de wandeling is ca 2 tot 2,5 uur. Makkelijke wandelschoenen zijn een aanrader. Bij mooi weer kan een hoedje bescherming bieden tegen de zon. Deelname is €2,- per persoon. Kinderen t/m 12 jaar en leden/vrienden van IVN zijn gratis.

Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen zij door de natuur in de harten van mensen te brengen. Ze laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen ze zich op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Ze zeggen wanneer je je ogen sluit je het origineel hoort

Twello- De openingsavond van het 39e klompenfeest wordt een muzikaal gebeuren van grote omvang. Donderdagavond treedt niet alleen een keur aan jonge talenten op, maar ook de uit Italië afkomstige groep The Break Free Queen Tribute. De grootste theatershow ooit over het leven en werk van de legendarische Freddy Mercury en Queen nu in Twello.

In november 2018 is het 27 jaar geleden dat Freddy Mercury, de zanger van de band Queen en een van de grootste entertainers die de wereld ooit heeft gekend, op 45 jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van aids. Zowel Freddy als de talloze hits die hij heeft geschonken zijn tijdloze klassiekers geworden. Nu komt de grootste theatershow ooit ‘’I Want To Break Free’’ over het leven van Freddy Mercury en Queen, naar Twello. Het publiek wordt meegenomen naar een minutieus nagebouwd decor van de grote stadionconcerten, waarmee de band in de jaren ’80 hun absolute hoogtepunten beleefde, zoals bekend van de DVD’s ‘Live In Wembley’ en ‘Live In Boedapest’. In deze ruim 2 uur durende ode komen alle grote hits van zowel Queen als Freddie’s solowerk voorbij, gecombineerd met beroemde scènes uit de videoclips, inclusief alle (extravagante) kostuums en attributen.

Een grootse show over het leven en werk van Freddie Mercury en Queen!
Bohemian Rhapsody’, ‘We Will Rock You’ en ‘We Are The Champions’ zijn slechts enkele hits die Queen, samen met hun frontman Freddie Mercury, de wereld heeft geschonken. De succesvolle theatershow ‘I Want To Break Free’ geeft u de kans om de sfeer en de energie van een “Queen show” mee te maken. U wordt meegenomen naar een minutieus nagebouwd decor zoals te zien was tijdens de grote stadionconcerten van de jaren 80, waar Queen haar absolute hoogtepunten beleefde. Op een groot videoscherm wordt d.m.v. sfeerbeelden, foto’s, teksten en live beelden het verhaal achter Freddie en Queen verteld.

Donderdag 6 september
Plein Duistervoordseweg
Break Free Queen Tribute Show
20.45 – 21.45 uur en 22.15 – 23.15 uur.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Opgepast! Er komt een wespeninvasie aan

Regio- Wespen zijn in de zomer zeer actief en wespennesten zijn dan ook een veelvoorkomend probleem. Wist je dat er in één wespennest wel 4000 wespen kunnen zitten? Het Voorster Nieuws nam contact op met wespenbestrijder Jorald van Werven voor tips.

Waarom zorgen wespen vooral in de zomer voor overlast?
‘Vooral aan het eind van het zomerseizoen vallen wespen mensen lastig, omdat ze dan klaar zijn met het bouwen van hun nest. Wespen zoeken mensen op het moment dat er minder larven in het wespennest zitten. Larven scheiden een zoetstof af waar wespen hun dieet mee aanvullen. Wanneer er minder larven zijn, is er dus minder zoetstof en gaan de wespen op zoek naar zoete etenswaren van mensen.’

Hoe kan je overlast van wespen voorkomen?
‘Een wesp herkent van veraf zoete geuren. Draag daarom zelf geen zoete geuren als parfum of zonnebrand. Drink uit een glas en dek deze en etenswaren af met bijvoorbeeld folie. Een veelgemaakte fout is dat men wespenvangers op het terras hangen. Dit lokt ze juist naar je terras toe. Hang een wespenvanger daarom op afstand van je terras! Is er toch een wesp bij je in de buurt? Blijf rustig zitten en maak vloeiende bewegingen om de wesp weg te drijven. Een wesp is van nature niet agressief, maar reageert zo wel op de heftige bewegingen van jou.’

Hoe kan je een wespennest voorkomen?
‘Wespen kunnen overal een nest bouwen. Het is daarom lastig om een nestvorming te voorkomen. Wat je wel kan doen is je woning in he voorjaar te controleren op kieren. Zo kun je voor kieren als open stootvoegen bijenbekjes plaatsen. Met een bijenbekje behoud je de ventilatie en kan er geen ongedierte naar binnen komen.’

Wat moet je doen als je een wespennest hebt gesignaleerd?
‘Het is niet aan te raden zelf een wespennest te verwijderen. De kans op een allergische reactie van een wespensteek is vandaag de dag erg groot. Omdat je een allergie opbouwt, weet je nooit zeker of je allergisch bent voor een wespensteek. Wil je de nest toch zelf verwijderen? Dan kan dat als het nest niet te groot is en als je niet bang bent voor de wespen. In augustus is de nest het grootst. Wacht daarom eerst tot het september is. De nest kun je het best in de avond verwijderen, omdat dan alle wespen in de nest zitten. Koop een wespenverdelger, spuit deze leeg in de ingang van de nest en ren vervolgens hard weg.’

Wat moet je doen als je gestoken bent door een wesp?
‘Als je gestoken bent verwijder je de angel, zuig je het gif er met een speciaal insectenpompje uit en dep je de plek met afzijn af. Dit voorkomt de zwelling. Heb je geen uitzuigpompje bij de hand? Zuig het gif er dan met de mond uit en spuug het uit.’

Tot slot vertelde Jorald van Werven dat wespen ook een voordeel hebben: ‘Met wespen heb je weinig last van muggen. Wespen zijn er namelijk gek op!’ Heb jij toch liever last van muggen dan van wespen en wil je een wespennest laten verwijderen? Bekijk dan www.vdld.nl voor meer informatie.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

MIAUW, het was Wereld Kattendag

Regio- Woensdag 8 augustus was het Wereld Kattendag. Op de facebookpagina van het Voorster Nieuws vroegen we welke kat het verdient om in het zonnetje gezet te worden. Maar liefst 62 kattenliefhebbers vertelden waarom zijn/haar kat de leukste en beste is. De volgende drie katten zijn hieruit gekozen.

Als een kat zelfs een eigen Facebook pagina heeft, dan mag hij zeker vermeld worden. Als we zijn baasjes mogen geloven, is Bo een echte avonturier. Zo gaat Bo regelmatig gezellig op pad met Zenna de hond, kattenvriendje Droppie en alle kinderen in de buurt. Alle avonturen van Bo kun je volgen op de pagina www.facebook.com/BoTwello

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Activiteiten augustus in MFC Klarenbeek

Klarenbeek- Woensdagochtend 15 augustus zijn de eerste activiteiten van het MFC. Deze woensdagochtend bent u welkom van 10.00 tot 12.00 uur voor een kopje koffie en oud Hollandse spelletjes voor jong en oud of een praatje.

Op woensdagochtend 22 augustus is een grote openlucht Bingo van 10.00 tot 12.00 uur.

De opbrengst van de Bingo is ten behoeve van de zintuigentuin van de Daniël de Brouwerschool, de regioschool voor zeer moeilijk lerende kinderen. Een school als een bloementuin. Kinderen komen binnen in de knop, krijgen een goede voedingsbodem en tijd om te aarden. Tijdens de Bingo zijn weer leuke prijsjes te winnen. Speciaal voor de kinderen zal een aparte ronde gespeeld worden.

Woensdagavond 22 augustus wordt er ook weer een mooie route gefietst. De route start om 18.30 uur bij het MFC en is ongeveer 40 km lang. Onderweg zal een stop gemaakt worden voor een vers bakje koffie of thee.

Op woensdagochtend 29 augustus is de koffieklus voor reparatiewerken. U bent welkom met uw kapotte koffiemachine, strijkbout of ander defect apparaat. Ook bent u welkom met kapotte kledingstukken voor reparatie en herstelwerkzaamheden.

Woensdagavond 29 augustus wordt er ook weer gewandeld, de route start om 18.30 uur en zal rond 20.00 uur eindigen bij het MFC. De route is ongeveer 10 kilometer, dus trek fijne wandelschoenen aan en neem een flesje water mee voor onderweg.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Duiken op een wereldlocatie!

Nadat ik op een boottrip door de Indische Oceaan langs de eilandengroep rond Komodo gevaren ben, daar de komodovaranen spotte, snorkelde tussen de manta’s, stond ik nu weer op het vaste land van het eiland Flores. In Labuan Bajo schreef ik me in om mijn duikbrevet te gaan halen. Omdat ik vroeger astma gehad heb, moest ik eerst even langs een lokale dokter om goedgekeurd te worden, voordat ik mocht beginnen met mijn PADI. De dokter daar stelde iets minder voor dan in Nederland. In een klein kamertje vol kartonnen dozen moest ik op een tafel gaan liggen en diep ademhalen. Na een paar klopjes op mijn rug en borst vond de arts het wel goed en mocht ik beginnen. De PADI bestond uit drie dagen. De eerste dag kregen we uitleg over het duikpak en hoe je dat moet gebruiken. Dit kregen we eerst als theorie en later op de dag oefenden we het in de praktijk in een zwembad. We oefenden onder andere hoe je adem haalt onder water door je zuurstofmasker, hoe je lucht in je duikvest kan pompen om omhoog te zwemmen en andersom: lucht uit het vest om te dalen. Bij het afdalen en stijgen haal je de druk van je oren af, ook dat was even wennen. Omdat de druk onder water steeds hoger wordt, moet je dit constant doen omdat je anders problemen met je oren of trommelvliezen kunt krijgen. Hierna oefenden we de speciale verrichtingen: Water uit je mondstuk wegkrijgen en onder water je duikmasker vol water laten lopen en zorgen dat het water er weer uit gaat zodat je weer kan zien waren de eerste twee. Ook moesten we de ‘lucht delen’. Aan elke zuurstof tanks zaten twee mondstukken. Een voor noodgevallen en een die je altijd in hebt. Wanneer er iemand uit je duikgroepje onder water zonder zuurstof komt te zitten, kan diegene uit jouw zuurstoftank toch nog ademhalen. Deze vond ik het raarst. Dit omdat je gewoon rustig ademhaalt onder water en dan opeens draaide de duikinstructeur je tank dicht en kun je gewoon geen adem meer halen. En dan zit je daar, een aantal meter onder water te snakken naar lucht, wachtend tot je maatje zijn extra masker aan je geeft.. Gelukkig kwamen het meisje met wie ik in het groepje zat en ik allebei door de testjes heen en konden we op dag twee onze eerste echte duik maken. Vol zenuwen werden we met een boot weggebracht naar een plek waar onder water een mooie duikspot zou zitten. Op de oceaan, naast een eilandje trokken we onze duikpakken aan, en deden onze laatste check: was de zuurstof goed, is het masker en het noodmasker heel en werken ze en als laatste testten we of er lucht in en uit het duikvest kon. Hierna rolden we achterover van de boot af en moesten we onder water de speciale verrichtingen doen. Dit was best raar. Je drijft op zeven meter diepte en moet opeens je masker afzetten en met de ogen dicht het masker weer opzetten en het water eruit krijgen. En je kunt niet zomaar even omhoog als je schrikt en adem probeert te halen door je neus. Na deze check begon de echte duik en dat was in één woord fantastisch. Er zwommen daar zo ontzettend veel vissen en roggen in alle kleuren en maten die je maar kon bedenken. Ook het koraal had kleuren alsof er een peuter had zitten schilderen. Gele koralen met paarse strepen en nog meer gekke combinaties waarvan ik haast dacht dat het nep was. Wel was het ontzettend vet om daar doorheen te zwemmen, door scholen vissen en langs de hoogtepunten van de eerste duik: een pijlstaartrog en een groene murene. Dat is een soort erg dikke zeeslang die in een hol zit met zijn kop eruit. En een heleboel scherpe tanden. Bizar wat er onder water allemaal voor beesten te zien zijn. Sommige zagen we niet eens tot de instructeur ze aanwees, omdat ze zo’n goeie schutkleur hadden. Na ongeveer drie kwartier duiken zat de eerste duik erop, en na een korte stop boven water mochten we weer. Deze was wederom top, vooral om te oefenen hoe je onder water moet zwemmen en ademen. Als je namelijk inademt, stijg je meteen een paar meter omhoog en als je dan uitademt zak je weer naar beneden. Om de hele tijd zo schommelend te duiken is niet fijn want je oren blijven dan ploppen en gaan dan zeer doen. Gelukkig lukte het tijdens de tweede duik steeds beter en gingen we vol vertrouwen op naar dag drie. Op de derde dag stonden een duik rondom turtle point op de agenda en daarna zouden we doorvaren naar een plek waar soms haaien en manta’s zwommen om zich schoon te laten maken door kleinere vissen.Nadat we op turtle point de oceaan in doken, daalden we meteen af naar ongeveer tien meter diepte. Hier stond vrij veel stroming, waar de oceaan in dat gebied bekend om staat, dus moesten we wat harder ons best doen om rond te zwemmen. Na een minuut onder water te zijn zagen we direct al schildpadden! Dit was een van de dieren waar we op hoopten dus de duik begon al super. Hier deden we een navigatietest onder water met een kompas en tijdens het oefenen werden we benaderd door nieuwsgierige schildpadden. Op een aantal meter afstand zwommen ze rondom ons of lagen ze te rusten in ‘coral gardens’. Dit zag er zo tof uit maar het beste moest nog komen. Nadat we een enorme kreeft zagen en een keer diep ademhaalden om er overheen te zwemmen tikte onze duikinstructeur op zijn zuurstoftank. Dit betekende dat hij iets bijzonders zag. Wij keken meteen in de richting waar hij wees, maar ik zag niks dan groen koraal, dacht ik. Tot ik nogmaals keek en dat hele stuk koraal een schildpad bleek te zijn! Een reuzenschildpad die bijna net zo lang was als ik, en een stuk breder en dikker lag op nog geen twee meter van ons. Het kippenvel stond over mijn hele lichaam toen hij zijn hoofd bewoog en ons aankeek. Ik wist niet eens dat er schildpadden bestonden die zo ontzettend groot waren. Niet normaal hoe vet en zwaar onder de indruk dreven we weg van deze reus die het hoogtepunt van de duik was. Nog nagenietend van deze ervaring begonnen we een uurtje later aan onze vierde en laatste duik. We hoopten op manta’s en eventueel een haai maar die werden hier lang niet altijd gespot. Toch was dit onze lucky day. Na een poosje zwemmen en vooral kleine, kleurrijke visjes, een kleine murene en een lion fish (die erg giftig zijn) dook er voor ons een schaduw op en een paar tellen later zagen we een enorme manta op ons af zwemmen. We daalden meteen af en daardoor zwom de manta over ons heen. We voelden ons op dat moment zo klein, een rog van dik vijf meter lang die heel relaxed over ons heenzwom met een aantal kleine vissen die over zijn rug zwommen en bacteriën van hem af aten. Na deze eerste manta werden we overdonderd door nog negen van deze reusachtige roggen die een U-vormige bek hebben. Deze openen ze als ze eten en op een gegeven moment zwom er een op ons af met zijn bek helemaal open op zoek naar voedsel. Toch schrikken als je zo’n gat voor je neus ziet waar je zo inpast. Gelukkig eten deze manta’s voornamelijk plankton. De spanning volgde een paar minuten later, toen onze instructeur op zijn tank tikte en met zijn hand voor zijn gezicht het gebaar van ‘haai’. Een meter of tien van ons vandaan kwam een blacktip reefshark aangezwommen. Iedereen zwom onbewust wat dichter naar elkaar toe, onder water zwemmen met een haai voelt niet helemaal relaxed haha.. Maar zo snel als hij verscheen, verdween hij ook weer. Dit was de perfecte laatste duik om mijn PADI binnen te halen. Eenmaal terug op de boot maakten we een stel foto’s en praatten nog lang na over dit avontuur onder water. Wat een mooie drie dagen we daar hadden en hoe goed het duiken beviel. Een absoluut bucketlist-item af kunnen vinken! Moe maar voldaan daarna het plan bedacht om nu verder naar het oosten van Flores te reizen. Daar zal ik in plaats van diep onder water een vulkaan gaan beklimmen en een paar traditionele dorpjes bezoeken. Weer iets heel anders dan zwemmen tussen de schildpadden en haaien!

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

IK WIL MEZELF CONTINU VERBETEREN!

Het is een zwoele dinsdagavond, even na tienen en we zitten buiten op het terras van zwembad De Schaeck. Op de tafel twee getapte goudgele rakkers, welverdiend nadat we zojuist een uurtje in het zwemwater hebben getraind. De warmte maakte, dat we geen topprestaties konden neerzetten. Daar kan zelfs een sportmanager niets aan veranderen.

Je eerste jaar zit erop bij Calo Zwolle en je gaf aan het jammer te vinden. Leuke opleiding dus?
‘We hadden een leuke groep en die valt nu wel uit elkaar. Het eerste jaar was een brede basis, waarbij er vooral veel werd gesport. Het tweede jaar zal meer theoretisch worden en ik ben ook wel benieuwd hoe dat zal zijn.’

Je doet de opleiding sportmanagement. Schuilt er een manager in jou?
‘Het is niet alleen het management op sportgebied, je kan met deze HBO opleiding op veel plaatsen terecht; defensie, politie maar ook het bedrijfsleven. Ja, ik kan wel managen, heb een hekel aan saaiheid en wil mezelf continu verbeteren. Wat ik straks wil gaan doen weet ik nog niet exact, daarvoor heb ik ook nog tijd.’

Maarten Relker (19) wil mij de papieren met vragen wel uit de handen rukken. Hij is niet alleen een manager, als regisseur zal Maarten het ook vast heel goed doen. Controle over de dingen die hij doet, waarbij enthousiasme en bezieling hand in hand gaan. Zijn vrienden zouden zeggen, dat zijn sterke eigen mening een van de krachtigste eigenschappen is.

‘We hebben een leuke vriendengroep, we zien elkaar eens in de twee of drie weken en tussendoor kunnen we ook skypen. We praten veel met elkaar en dat gaat over allerlei onderwerpen. Kijk, je kan naar de kroeg gaan en veel geld uitgeven aan drank – wat ook gezellig kan zijn hoor – maar het is zoveel beter om bij elkaar thuis te komen. Zonder al die drukte en het vele geluid, waardoor je elkaar niet eens kan verstaan.’

‘Ik geloof niet in gelijkheid’

Je bent geboren en getogen in Twello. Is het een dorp waar je straks wilt blijven wonen? Waar zie jij jezelf überhaupt over tien jaren na nu?
‘Ha, ha, ha, dáár trap ik niet in! Ik weet niet wat ik over tien jaren doe hoor.’

Snap ik Maarten, maar je hebt toch wel ideeën of wensen?
‘Dan hoop ik in ieder geval op mezelf te wonen, met een eigen inkomen. Daarbij houd ik niet van de stad. De drukte, de mensenmassa’s, dag en nacht gaat alles door. Ik kies voor stilte om me heen.’

En Twello is stil?
‘Wat ik mis in Twello is de mogelijkheid om uit te gaan. Wil je dat een keer, dan moet je op de fiets naar Deventer of Apeldoorn, dat zie ik niet zo zitten. Nu ga ik af en toe uit.’

Op jezelf wonen, eigen inkomen, daar is geld voor nodig; hoe zie jij dat voor je?
‘Iedereen kan een opleiding volgen, geld is geen kwestie. Er zijn leningen die je kan krijgen en je kan voor je eigen toekomst zorgen. Je hebt gelijke kansen op opleiding, werk en inkomen. Maar je moet het allemaal wel zelf doen!’

Dus gelijkheid voor iedereen?
‘Ik geloof niet in gelijkheid, wanneer je op gelijke inkomens doelt bijvoorbeeld. Tijdens de verkiezingen heb ik op de VVD gestemd, ik kies voor rechts. Ik kies voor progressie, verbeteringen. Er moet verschil zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een arts bent die tien jaren heeft gestudeerd, dan mag je ook meer geld verdienen dan iemand die na drie jaren studie is gaan werken. Je zal meer waard zijn en daar krijg je voor betaald.’

‘Ik investeer in mijzelf’

Ferme taal en zou ik de persoon Maarten niet voor me zien, dan klinken de uitspraken als die van een harde bikkel met hoge verwachtingen van zichzelf en vooral ook van een ander. Niets is minder waar. Hier spreekt even die sterke eigen mening van een verder vooral heel sociaal mens. De gedreven student, goedlachs, openhartig, goed gebekt en gedisciplineerd, getuige onder meer de wijze waarop hij zijn huidige werk uitvoert bij De Schaeck. Verder valt het mij op, hoe snel Maarten contact kan leggen met anderen en schijnbaar probleemloos schakelt met diverse generaties.

‘Inmiddels maak ik veel uren als toezichthouder in het zwembad. Dat vind ik erg leuk, hoewel ik soms de mensen niet begrijp. Dan willen ze met een klein kind in het diepe water of van de duikplank. Maar ik blijf netjes tegenover iedereen, je moet je correct opstellen.’

Je studeert, je werkt vele uren, ook nog tijd voor andere zaken?
‘Laat mij maar leren en werken, geld verdienen en een toekomst opbouwen. Ik investeer in mijzelf. Anderen verklaren mij voor gek, dat ik zoveel geld besteed aan fotografie. Aan camera’s, lenzen en andere attributen. Zij geven hun geld uit door op kamers te wonen en uit te gaan.’

Je maakt waanzinnig mooie beelden, een grote diversiteit en je bent kritisch op je werk.
‘Mijn zusje gaat de opleiding fotografie doen en ik ben me erin gaan verdiepen. Heb een camera gekocht en ben de wereld van de fotografie gaan ontdekken. Internet is daarbij een hele grote leerbron. Ik vind het hartstikke leuk en zie heel veel verbeteringen bij mezelf. Dieren en landschappen vind ik erg mooi om te doen, maar het is wel zoeken naar het juiste moment, want het kan gauw saai worden. Ken je macro fotografie? Dat is ook super vet om te doen!’

Proef ik hier een sportmanager die liever fotograaf wil worden?
‘Heel graag ga ik grotere werken doen. Reportages maken, bruiloften bijvoorbeeld of uitvaartfotografie. Grote opdrachten lijken mij heel mooi en interessant. Ik heb er het materiaal en de kennis voor.’

Dus mensen kunnen een beroep op je doen als fotograaf?
‘Dat kunnen ze zéker! Zou heel leuk zijn! Fotografie wil ik vooral als hobby houden, maar wil me graag verbeteren en er ook wat mee verdienen, zodat ik kan blijven investeren in materialen.’

Kunnen mensen jouw werken ergens bewonderen?
‘Een website gaat er wel komen, maar dat moet er goed uitzien en dat kost veel tijd. Vooralsnog plaats ik een selectie van mijn foto’s op Instagram; www.instagram.com/maarten.relker en daar komen steeds weer foto’s bij.’

En hoe kunnen mensen jou benaderen voor een opdracht?
‘Gewoon een bericht sturen via Instagram, dan komt het goed.’

Laten we ons glas heffen Maarten, op een prachtige toekomst!
‘Ha, ha, ha, dat komt vast goed. Proost Jos!’

Wil ook jij jouw stem laten horen en lijkt het je leuk om te worden geïnterviewd? Stuur dan een email aan info@voorsternieuws.nl, dan zit ook jij binnenkort met Jos aan tafel!

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Lenticularis

Lenticularis wolken zijn meteen te herkennen aan hun opvallende verschijning, ze lijken erg op UFO’s. Lenticularis komt voor in zowel lage, medium als hoge wolkenniveau’s. Echter is de meest voorkomende en meest dramatische verschijning de middelhoge Altocumulus Lenticularis (Ac len). Het woord Lenticularis betekend lensvormig of amandelvormig. Wellicht was er geen latijns woord wat ufo-vormig betekend. De wolken blijven gemiddeld maar enkele minuten hangen voordat ze weer verdwijnen.

Hoe wordt de wolk gevormd?
Lenticularis komt veel voor in bergachtige gebieden of terreinen met een reliëf waar de luchtlagen de hobbelingen van het terrein volgen. De luchtstroom wordt naar boven gedwongen en indien de temperatuur bij de top van de stroom daalt tot het dauwpunt kan de lucht condenseren en ontstaat de lenticularis. Als de luchtstroom afneemt of opnieuw zakt kan de wolk weer verdampen.

Dit fenomeen kan zich ook voordoen zonder bergen, maar door gevolg van twee samenkomende winden aan een front.

Afgelopen zondag waren ze bij ons ook mooi te zien de Lenticulariswolken
Deze week gaat het weer een beetje op en neer wat de temperatuur betreft. Gewoon Hollands zomerweer. Donderdag volop zon bij dan een temperatuur van 29 graden. Vrijdag komt het kwik iets lager uit dan 25 graden maar ook volop zon. Zaterdag moet de zon ook af en toe een bui toestaan bij 22 graden. Zondag loopt het kwik weer op naar 26 graden. Maandagavond sugereeerd het Amerikaanse weermodel voor volgende week weer tropische dagen. We wachten maar af.

Mark Wolvenne

Terwolde

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Seizoen Kleine Noordijk opent met zomerconcert Roon Staal

Wilp- Stichting Cultuur Kleine Noordijk opent de deuren van haar koetshuis reeds op 26 augustus om 15.00 uur. Het spits wordt afgebeten door Roon Staal, componist, zanger en pianist. Dit concert wordt mogelijk gemaakt mede dankzij de sponsoring door Gall&Gall Twello.

Staal, die onlangs fraai gerecenseerd werd door Jacques d’Ancona en eerder al goede kritieken ontving van grote namen zoals Art Garfunkel en Gilbert O’Sullivan, heeft een authentieke en intrigerende performance en weet een steeds breder publiek te bereiken met zijn liederen en liedjes van grote namen en eigen werk.

Ontdaan van glamour en show wisselt hij met behulp van zijn soepele tenor-stem zeggingskracht en inhoud af met tedere melodieën en dan weer royaal pianospel. In 2011 nog genomineerd voor een musical award voor zijn rolvertolking van Peter Koot in de musical Petticoat en met veel eerder (2002) nog zijn hoofdrol in de rock-opera (!) Tommy van rock-group The Who in een productie van het Koninklijke Luchtmacht orkest, trad Staal ook op in het voorprogramma van de legendarische Art Garfunkel (Simon&Garfunkel) die Staal als zijn protégé koestert. Eens zong hij voor tienduizenden football-fans het Amerikaans volkslied in een groot stadion in Seattle. Zijn repertoire laat zich echter niet beperken door Nederlands- en Engelstalig werk. Staal heeft in de afgelopen jaren ook enkele Russische nummers opgenomen en gaf optredens in het verre Oosten van Rusland.

Songs die Staal speelt op zijn concerten zijn eigen werken zoals Promise, Als Je Mij Zoekt of Weet Waarom Je Leeft die diepgang geven aan het concert en onthullen waaarom hij aan de Universiteit van Amsterdam de bachelor studie Wijsbegeerte heeft gevolgd. Maar dit zijn versieringen in een breed repertoire door de Westerse muziek heen waarin klassieke stukken (Pie Jesu, Parelvissers, Panis Angelicus) worden afgewisseld met bekende songs van o.a. The Beatles, Paul Simon, John Denver of van Nederlandse grond, Boudewijn de Groot. Staal schuwt uitersten niet: Zo wordt zelfs Ozzy Osbourne uit de kast gehaald met Dreamer - dat hij ooit in Hollywood opnam met producer Jim Ervin. Of een crooner zoals Moon River of Blue Moon maken het dat de avond divers is.

Kaarten kosten € 20,00 p.p. in de losse verkoop en € 15,00 p.p. voor vrienden van de SCKN, dit is inclusief koffie/thee en een consumptie. Meer informatie en reserveren kan via www.sckn.nl

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Pannenkoeken fietstocht wordt voortgezet

Klarenbeek- Zondag 26 augustus organiseert Het Boshuis en de afdeling Handbal SCK voor de eerste keer de pannenkoeken fietstocht. Dit is de voortzetting van een jarenlange traditie van de Oudhuizerstraat.

Het vertrekpunt is bij Het Boshuis, Kerkweg 2 in Klarenbeek. U kunt zich hier tussen 10.30 en 13.30 uur inschrijven voor een route van 25 km of 45 km. Halverwege de mooie routes kunt u even uitrusten. Daar staat koffie, thee of ranja voor u klaar. Ook is er gelegenheid om uw elektrische fiets op te laden. Bij terugkomst aan de Kerkweg in Klarenbeek wordt u muzikaal verwelkomd door de accordeongroep de IEsseltrekkers. De kosten voor deelname aan de fietstocht zijn slechts € 6,50 per persoon. Dit is inclusief de routebeschrijving, de koffie, thee of ranja onderweg en bij terugkomst een heerlijke pannenkoek. Ook als u niet meefietst, bent u vanaf 12.00 uur van harte welkom om een heerlijke pannenkoek te eten. Er zijn voldoende parkeerplaatsen voor uw auto. Bij pech onderweg is de firma Wolters beschikbaar.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Juf Ankie van OBS de Dalk in Klarenbeek gaat met pensioen

Klarenbeek- Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat juf Ankie Nieland met pensioen. Veertig jaar heeft zij met veel plezier tientallen kleutergroepen begeleid. Ruim dertig jaar was zij de kleuterjuf op OBS de Dalk.

Op woensdag 29 augustus is haar allerlaatste dag op school. Dit zal niet ongemerkt voorbij gaan.

Van 9.00 uur tot 11.30 uur is er een speciaal programma voor alle kinderen van de Dalk, met juf Ankie als middelpunt. Vanaf 11.45uur is er gelegenheid voor ouders, (oud)leerlingen en (oud)collega´s om haar de hand te schudden in de hal van OBS de Dalk. Het adres is: Klarenbeekseweg 129 in Klarenbeek.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

SNP Jongerenconcert 6 september 2018

Dit jaar is er aan de vooravond van het Klompenfeest ,op donderdag 6 september weer het Jongerenconcert. Het Jongerenconcert heeft als doelstelling jonge aankomende musici een podium te bieden. Het gaat dan om jongeren uit de gemeente Voorst en nabije regio. Ook dit jaar is er weer een keur aan jong en aanstormend talent dat zal optreden. In de komende weken zal het Voorster Nieuws de deelnemers aan u voorstellen. Vorige week waren het Jill Benne en Eline Harleman en deze week is de beurt aan Freke van Krimpen, Anna Martirosjan, Roisin Forde, Iris Woerdman en Noor Winterman. Allemaal violisten die les hebben van Katerina Taruchaladze.

Freke van Krimpen
Freke begon als zesjarige met vioollessen bij Ferdinand Kornet aan muziekschool de Leeuwenkuil in Deventer. Daarna werd zij leerling van Katerina Taruchaladze. Zij werd toegelaten tot de Topstroom in 2012. Met een ensemble uit deze Topstroom, bestaande uit Menno Verloop, Foma Komarov en Freke werd ze winnaar van de eerste prijs bij het Jeugd Muziek Concours Oost in 2014. Freke maakt inmiddels deel uit van Deventer Talent XL, dat in plaats van de Topstroom is gekomen. Ze speelt regelmatig als solist. Ook was ze eerder bij een openingsconcert van de Klompenweek. Freke maakt deel uit van het schoolorkest van het Etty Hillesum lyceum, waar ze in september naar vier Gymnasium gaat. Sinds het najaar van 2017 is ze toegelaten tot het Jeugd Orkest Nederland, waarin ze met heel veel plezier speelt. Naast muziek maken (ook piano) en muziek luisteren zijn Frekes hobby’s lezen, voetballen, tekenen en leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen. Erik Postma gaat Freke begeleiden op piano.

Noor Winterman
Noor Winterman, negen jaar, is de Benjamin van alle muzikanten Ze houdt van vioolspelen en paardrijden. Ze speelt nu twee jaar viool, nog niet zo lang dus. Noor heeft les bij Katerina Taruchaladze. Ze gaat naar basisschool de Oase, net als haar broertje en zusje.

Anna Martirosian
Anna is 14 jaar en is op haar tiende begonnen met viool spelen en ze ontdekte al heel snel dat de viool haar instrument ging worden. Ze geniet van alle muziek die ze speelt. Zoals ze zelf zegt is het haar passie. Vervolgens is ze hard aan het oefenen gegaan om zichzelf te ontwikkelen tot een professionele violist. Later wil ze solist zijn. Anna speelt in twee orkesten en ze heeft elke week les van Katerina Taruchaladze. Door te oefenen, maar ook vooral door op te treden voor publiek, word ze steeds beter. Naast muziek zit ze ook op de school Boerhaave in 2 HAVO. Op 6 september gaat ze onder andere Walz Masquerade spelen van Aram Khachaturian (een Armeense componist). Erik Postma gaat haar hierbij begeleiden op piano.

Róisín Forde en Iris Woerdman
Róisín Forde en Iris Woerdman zijn twee 13- jarige hartsvriendinnen die natuurlijk ook bij elkaar in de klas zitten op het KSG . Van Katerina Taruchaladze hebben ze al een paar jaar vioolles. Soms spelen ze ook stukken samen. Tijdens de ceremonie van 200 jaar Voorst hebben Roisin en Iris ook opgetreden. Verder zit Roisin op paardrijden en voltige (dat is onder andere op een galopperend paard staan) en Iris doet wat voorzichtiger bij de hockeyclub. Beiden houden ze heel veel van tekenen. Omdat Roisin Ierse roots heeft, worden er op 6 september ook Ierse liedjes gespeeld.

Katerina Taruchaladze
Alle violisten die op 6 september optreden zijn talenten die opgeleid worden door Katerina Taruchaladze, die is opgegroeid in een muzikaal gezin in Georgië. Haar vioolopleiding aan het conservatorium Georgië was in de Sovjet-Russische tijd intensief en veeleisend. Zij heeft daar gewerkt als viooldocente en was violiste bij het Staats Opera- en Balletorkest. Toen ze ik Nederland kwam heeft ze een eigen methode van lesgeven ontwikkeld, waar plezier en kwaliteit de rode draad vormen. In twintig jaar tijd, heeft Katerina Taruchaladze meerdere violisten naar de vakopleiding begeleid. Ook stimuleert zij haar leerlingen om mee te doen aan de uitvoeringen en later wellicht aan concours, waar leerlingen ook prijzen hebben gewonnen. Katerina geeft les in “Muziekles Twello” en “Vioolles Deventer”.

Het Jongerenconcert vindt plaats in de tent op het Plein aan de Duistervoordseweg/hoek Grote Barteld. Kaarten voor het concert à € 2,50 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Primera Oonk en Multimate Klunder te Twello. Aanvang van het concert is 19.00 uur. Het Plein is open om 18.30 uur. Bezoek voor meer informatie de website www.klompenfeest.nl

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Lekker en duurzaam gaan hand in hand

Apeldoorn- Lekker duurzaam. Het kan, en dat gaat de vierde editie van de (H)eerlijke Herfstfair Apeldoorn aantonen op 1 en 2 september van 10.00 tot 17.00 uur. De organisator Groei & Bloei kiest voor een duidelijk thema op het jaarlijks terugkerende evenement in Beekbergen.

Vorig jaar lette maar liefst 48 procent van de Nederlanders op duurzaamheid bij de koop van een product of dienst. Een flinke vooruitgang ten opzichte van een aantal jaar terug. ‘Dan mag je verwachten dat we dit jaar een kantelpunt passeren, dat meer dan de helft van de Nederlanders met een duurzame blik door de schappen gaat’, zegt organisator Mart Nederhof. Reden genoeg om dit jaar op de (H)eerlijke Herfstfair duidelijk te kiezen voor het thema Lekker Duurzaam. Veel duurzame artikelen in de kraampjes, en lekkers om direct op te eten of om mee naar huis te nemen.

Dat wil niet zeggen dat het karakter van de Fair volledig op de kop gaat. Succeselementen blijven en ook de opzet blijft goeddeels in stand. ‘We merkten de afgelopen edities dat zowel bezoekers als standhouders dat waardeerden. Alleen willen we de bezoekers wel elk jaar nieuwe kramen, producten en verrassingen voorschotelen’, vindt Nederhof. Dat betekent dat bezoekers zich kunnen vergapen aan 80 aantrekkelijke kramen, pagodetenten en wagens waar de standhouders hun producten aanbieden zoals allerlei etenswaren, planten, kleding, brocante, delicatessen, sieraden en cadeauartikelen. Tussen het slenteren door kunnen de bezoekers genieten van lekkernijen en drankjes, en diverse demonstraties, proeverijen en workshops. Er draait full time een programma met muziek, dans, modeshows enzovoorts op de podiumwagen en in de danstent. Er zijn ook demonstraties schapendrijven. Voor kinderen is er zoals elk jaar het succesvolle kinder-doe-kaartje, zodat ook zij zich vermaken.

Meer informatie vind je via www.herfstfair-apeldoorn.nl of de facebookpagina: H)eerlijke Herfstfair Apeldoorn. Het adres is Tuincentrum Het Hoogeland (Van Limburg Stirumweg 19) te Beekbergen.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht
Discussieer mee met de hashtag #Apeldoorn

Kennismakingsles bloemschikken bij Groei & Bloei

Twello- Zowel in Deventer als in Twello kunt u een bloemschikles van Groei & Bloei uitproberen onder leiding van de bekende bloemstylist Frits Hoogers. De data hiervoor zijn: 29 augustus in gebouw De Schalm (Dreef 1) in Deventer en 12 september in gebouw Irene (Dorpsstraat 6a) in Twello van 19.30 tot 21.30 uur. Via de website www.deventer.groei.nl kun je je aanmelden. Ook over de reguliere cursus die op 17 en 19 september op beide locaties van start gaan. Bel voor meer informatie naar Meta Spruit, 06-22311450 of mail groeienbloei.meta@live.nl

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Grieks restaurant Toxotis opent binnenkort haar deuren

Twello- Het al enige tijd leegstaande pand in de Schoolstraat (voorheen Gewoon Twelle) krijgt een nieuwe bestemming. De familie Schrijver gaat van start met een voor Twello geheel nieuw concept: Grieks restaurant, snackpoint en café. De kelder wordt ingericht voor café waar tevens feesten en partijen worden georganiseerd, maar er kunnen b.v. ook darttoernooien worden gehouden.

Ondernemer Willem Schrijver ziet het helemaal zitten en popelt om op zaterdag 1 september a.s. de deuren van het restaurant, snackpoint en café te openen. Op dit moment wordt er nog met man en macht gewerkt om alles op tijd gereed te hebben. De buitenkant van het pand is al voorzien van frisse heldere kleuren en de naam Toxotis (boogschutter) siert de gevel. Maar ook inpandig heeft alles een totale metamorfose ondergaan. Veel aandacht is er besteed om met name het restaurantgedeelte een sfeervollere uitstraling te geven. De ‘kaart’ is gericht op de Griekse keuken, maar er is ook alle ruimte voor andere gerechten, zo laat Willem Schrijver weten. ‘De klant is koning en we zijn er voor hen’.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Glasvezel in het buitengebied toch niet voor iedereen

In het Voorster Nieuws van 18 juli 2018 staat op de voorpagina een grote foto met allemaal blije mensen bij het gemeentehuis. Wat blijkt, medio 2019 krijgt het hele buitengebied van onze gemeente glasvezel. De 50% aanmeldingen zijn gehaald, dus er kan begonnen worden met de aanleg. Alleen, hoeveel mensen zich daadwerkelijk hebben opgegeven, dus hoeveel aansluitingen ook daadwerkelijk worden aangelegd, dat vermeldt het artikel niet. De directeur van het Glasvezel Buitenaf wil hier geen uitspraken over doen.

Een paar weken geleden stond er een berichtje op Facebook van dit bedrijf met de vraag of diegenen die zich nog niet hadden aangemeld dit alsnog konden doen. Ik zag dat er gelijk heel veel reacties op dit bericht kwamen. De reacties waren niet bepaald positief. Na te zijn bestookt met post en het bezoek aan een voorlichtingsbijeenkomst (waarvoor wij een uitnodiging hadden ontvangen), kozen wij in eerste instantie voor de ‘concurrent’. Toen die de 50% niet haalde en wij toch graag glasvezel wilden, hebben we ons alsnog aangemeld bij Glasvezel Buitenaf. Zoals vele anderen heb ik ook via Facebook gereageerd met de opmerking dat wij ons al hadden aangemeld, maar dat wij al weken moesten wachten op reactie omdat bij het online aanmelden de melding verscheen dat onze postcode niet bekend was. Na deze reactie op Facebook werd ons door Glasvezel Buitenaf gevraagd een mail te sturen, zodat zij het voor ons konden uitzoeken. Na al weken te hebben moeten wachten, kregen wij nu ineens snel antwoord. Een antwoord wat ik u niet wil onthouden. Het bericht op Facebook was er overigens een dag later afgehaald. Dit is het verlossende antwoord van Glasvezel Buitenaf:

‘Geachte Erik-Jan Beekman,

Bedankt voor uw bericht. Helaas wordt uw woning niet meegenomen bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied omdat deze is gelegen in een gebied waar Ziggo coax kabel aanwezig is. Glasvezel Buitenaf is een project dat zich richt op het buitengebied, met daarbij in het bijzonder adressen die nog afhankelijk zijn van een koperen kabel. Om die reden vallen ‘coax adressen’ niet in het aanbod van Glasvezel Buitenaf omdat deze toegang hebben tot een in onze ogen stabiele internetverbinding.’

Dat het uit commercieel oogpunt niet haalbaar is om overal glasvezel aan te leggen begrijp ik heel goed, alleen maak het verhaal dan ook niet mooier dan dat het is. Als een verhaal te mooi is om waar te zijn, dan is het ook meestal niet waar. En dat geldt ook hier weer voor.

Met vriendelijke groet,

Erik-Jan Beekman
Hildestraat 14B
7384 DJ Wilp-Achterhoek

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Een toekomstbeeld voor Nijbroek

Nijbroek- Hoe blijft Nijbroek ook in de toekomst een aantrekkelijk leefomgeving? Dit is de vraag die centraal staat in het project Polder Nijbroek, waarin samen met Nijbroekers wordt gewerkt aan een toekomstbeeld voor de polder. Wie zijn de Nijbroekers en wat waarderen zij aan Nijbroek? Herman van den Nieuwendijk, die zelf ook in Nijbroek woont, ging in het kader van het project op zoek naar verhalen. Een aantal van deze verhalen over verleden, heden en toekomst vindt u de komende weken in deze krant. Deze week het eerste verhaal van de schrijver zelf: Naar Nijbroek.

Naar Nijbroek
In toeval geloven wij niet. Maar toevallig reden wij die vrijdagavond in juli 2006 wel verkeerd. Het huis aan de Dijkhuizenweg stond leeg. We liepen er om heen en wij waren meteen weg van de plek. Aan de voorkant het zicht op de boomgaard met daarachter de middeleeuwse kerk en vanuit de achtertuin een weidse blik over het landschap

Die zondag fietsten we binnendoor naar Nijbroek om het huis opnieuw te bekijken. Een plaatsaanduiding was er onderweg niet en wij vroegen de weg aan mensen die in de tuin zaten koffie te drinken. “Nijbroek?” Ze moesten lachen. Dat was duidelijk verkeerd. De klemtoon ligt op “broek”: Nijbroek.

Bij het dorpshuis dronken wij koffie. De beheerder vertelde over het dorp, de historie, de verscheidenheid aan mensen, de feestelijke bijeenkomsten zoals Koninginnedag, de jaarlijkse kermis en kerstmarkt.

Het huis leek nog aantrekkelijker dan de eerste keer. Wij waren verkocht, maar dat betekende nog niet gekocht. Enkele maanden hebben wij moeten onderhandelen, omdat er zó veel aan het huis en de tuin gedaan moest worden. Uiteindelijk was het zo ver. Later hebben wij vaker tegen elkaar gezegd, dat wij het toch hadden moeten kopen, ook als wij niet hadden kunnen verbouwen.

Onze gasten zijn net als wij verrukt van de plek. “Als je bedenkt, dat wij voor zo’n uitzicht naar de camping gaan”, zei onze schoonzus. En iemand anders merkte op, toen hij in de kamer een schilderij bekeek: “Maar dat is je mooiste schilderij!” en hij doelde op het uitzicht vanuit het raam op de kerk.

Je loopt naar buiten en bent in de natuur. Winkels? Nee, die zijn er niet. We missen ze net zo min als de files en de stoplichten. Je bent trouwens zo in een van de omliggende dorpen, zelfs met de bus, of in 20 minuten in het centrum van Apeldoorn of Deventer.

Voor ons was de beheerder van het dorpshuis een echte ambassadeur van het dorp. De gemeenschapszin die hij noemde, ervaren wij elke keer opnieuw zonder dat het ook maar ooit benauwt. Ook na 12 jaar is Nijbroek nog steeds een plaats om verliefd op te zijn.

Dit verhaal is onderdeel van de reeks ‘Nijbroekers in beeld’ en is geschreven in het kader van het project Polder Nijbroek. De polder Nijbroek is het gebied tussen de Vloeddijk, Veluwsedijk, Bekendijk, Kadijk en Zeedijk. Het is een eeuwenoud landschap, een unieke en cultuurhistorisch waardevolle plek. Tegelijkertijd is het een gebied in beweging, dat vraagt om aandacht voor thema’s als duurzaamheid, energie, water, recreatie, leefbaarheid en economie.

Plaatselijk Belang Nijbroek en gemeente Voorst hebben de handen ineen geslagen om een toekomstbeeld voor Nijbroek en haar polder te maken. Dit toekomstbeeld wordt geschetst met Nijbroekers, onder begeleiding van bureau Open Kaart. Op 20 juni was een eerste drukbezochte bijeenkomst, waarin gewenste en ongewenste toekomstbeelden werden verkend en belangrijke thema’s op de kaart werden gezet. Op 12 september volgt de tweede bijeenkomst, om 20.00 uur in Dorpshuis de Arend. U bent van harte uitgenodigd!

Meer informatie over het project én meer verhalen van Nijbroekers vindt u op www.poldernijbroek.nl

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Venlo voor Jan de Ruiter en Freek Wagenaar wint Chimay

Twello- Onder geheel andere weersomstandigheden dan de laatste weken, of eigenlijk maanden, werden er afgelopen zaterdag twee vluchten afgewerkt. De jonge duiven werden gelost in Chimay (270 km) en de duiven voor de natour, oud en jong mogen mee doen, mochten naar huis vliegen vanuit Venlo (95 km).

Op vrijdagavond werden er door de leden van Steeds Verder 234 duiven ingekorfd voor de eerste natourvlucht vanuit Venlo. Er worden vooral oude duiven die een tijdje hebben stil gezeten en latere jongen ingekorfd. Heel sporadisch meldt zich lopende het seizoen een nieuw lid aan die dan mooi op de natour kan instappen. Deze primeur was afgelopen vrijdag weggelegd voor Henri Oosterboer die in een ver verleden ooit duiven had en vrijdag zijn rentree maakte. Dat ook de duivensport constant evolueert was te merken aan de vragen en opmerkingen van Henri. Wat voor de mensen die wekelijks inkorven gesneden koek is, is voor een herintreder soms een raadsel. Henri kreeg zijn duiven redelijk naar huis en scoorde zelfs een prijsje ongeveer in het midden van de uitslag, het had slechter gekund voor een eerste keer.Met de wind in de rug lagen de snelheden hoog, maar niet zo hoog als in eerste instantie werd verwacht. Jan de Ruiter pakt op Teuge de eerste prijs, zijn duif zit een stukje los op de aanstormende kopgroep. Binnen luttele seconden vallen er dan duiven bij Rein Evers, Albert Hendriksen (2x) en Jan Hoppen. Na de 2e duif van Jan de Ruiter zijn het John Romein (3x en het hoogste prijspercentage) en Hennie Beumer die de top 10 vol maken. De snelste jonge duif is voor Hennie Beumer.

Top 10 Venlo algemeen: 1,6. Jan de Ruiter, 2. Rein Evers, 3,4. Albert Hendriksen, 5. Jan Hoppen, 7,8,10. John Romein, 9. Hennie Beumer.

Top 10 Venlo B-klasse: 1,7. Rein Evers, 2,3,4. Jan Hoppen, 5,8,9,10. Comb. Nieuwenhuis. 6. Hans Boveree.

De 206 duiven voor de vlucht vanuit Chimay werden om 8 uur gelost. Deze inmiddels redelijk ervaren jonge duiven haalden een hogere snelheid dan de duiven van Venlo. Vorige week repten we over de specialisten binnen de club: Freek Wagenaar en Steffan Willems, samen met opa Hans Eckelboom. Was het vorige week Freek die in de breedte wat sterker speelde en de overwinning aan Steffan liet, dit keer was het meer dan andersom. De duiven van Steffan hebben momenteel in een geweldig conditie en zijn in topvorm. Freek wint de wedstrijd maar de overrompeling van Steffan kent bijna geen grenzen. De plaatsen 2 t/m 10 zijn voor hem en hij heeft 17 duiven in de top 20. De overige 3 prijsjes zijn voor Freek. Pas dan komen de meer allround liefhebbers in beeld met hier en daar een duifje. Van de 52 te verdienen prijzen gaan er 34 naar Steffan, 13 naar Freek en dan blijven er precies 5 prijsjes over voor Henk Blankestijn, Jan de Ruiter (2x), Naomi & Lizzy Romein (sterk gespeeld in de B-klasse) en Jan Ketelaar.

De top 10 Algemeen hoeven we niet voor u uit te splitsen. Gelukkig is er ook nog sprake van een B-klasse zodat er toch nog wat andere namen op papier komen.

Top 10 Chimay B-klasse: 1,2,3,4,6,9. N & L Romein, 5,10. Comb. van Brummen, 7,8. Cor Wenink.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Liesbeth Zethoven ontwerpt Doemee-award 2018

Regio- In het voorjaar is MEE een ontwerpwedstrijd gestart voor lokale kunstenaars met of zonder beperking om de Doemee-award 2018 te ontwerpen en maken. Dit is een prijs voor een persoon of organisatie die zich met een lokaal initiatief in de regio Veluwe inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen. Beeldend kunstenaar Liesbeth Zethoven uit Voorthuizen won de wedstrijd met haar ontwerp ‘meedoen’.

Er zijn ontwerpen ingediend door verschillende kunstenaars. De jury koos dit jaar voor de inzending van Liesbeth Zethoven. “De ronde vorm/ bol staat voor compleet en één geheel. Ieder stukje is nodig om dat geheel compleet te maken. De kracht van het collectief wordt hiermee zichtbaar gemaakt. Dit sluit aan bij de visie van MEE om de Doemee-award in het leven te roepen: inclusie bereiken we alleen samen, het is een opdracht voor ons allemaal. De bol symboliseert voor ons alle initiatieven die dat mogelijk maken”, aldus de jury. Het openstellen van de ontwerpwedstrijd voor zowel kunstenaars met als zonder beperking was een bewuste keuze. “Iedereen mag meedoen, ook dat is inclusie.”

Iedereen kan tot 1 oktober via www.doemee-award.nl een initiatief van een persoon of organisatie in de regio Veluwe nomineren.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Groencursus IVN Apeldoorn najaar 2018

Apeldoorn- De najaarscursus gaat over het omringende Veluwse landschap. Een uniek gebied met een eigen levensverhaal. Bij het thema Ontstaan van de Veluwe, wordt er in de rijke geschiedenis van dit bijzondere landschap gedoken. Een ogenschijnlijk droog landschap waarin desondanks veel water is opgeslagen. Via Beken en sprengen wordt dat water zichtbaar met een eigen sfeer en milieudynamiek. De Veluwe is niet alleen een leefgebied voor de mens, maar ook voor specifieke zoogdieren. De schoonheid van paddenstoelen verrassen altijd weer in het najaar, maar ook hun nut verdient aandacht. Met het belichten van Bos, heide en zandverstuiving wordt het beeld van de Veluwe gecompleteerd. Een optimale kans om de mooie natuur in de eigen omgeving beter te leren kennen! De cursus van 5 avonden en 5 excursies start op woensdag 5 september. Aanmelden of meer informatie via: www.ivn.nl/afdeling/apeldoorn

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

De 20e Dikke Mik Nijbroek is er klaar voor!

Nijbroek- Het is bijna zo ver, donderdagavond 16 augustus gaat aan het Geersepad in de kom van het dorp de 20e Dikke Mik Nijbroek van start. Een geheel vrij toegankelijk plattelandsfeest met een zeer gevarieerd programma voor jong en oud.

Tijdens de aftrap op donderdagavond 16 augustus met de Boerenplat-avond, kunnen de iets oudere bezoekers genieten van bandparodist Willie Meester, de muzikale bingo-knaller Kees Bos (met leuke te winnen prijsjes) en shantykoor De Stuwzangers uit Vilsteren.

Vrijdagmiddag 17 augustus is traditiegetrouw voor de kinderen tot en met de basisschool. Van hen wordt dit jaar, na de opening met het oplaten van de feest-ballonnen, veel strijd verwacht tijdens onder andere de ringsteekwedstrijden met een ezel, behendigheidsspelen en voor de groteren de buggywedstrijden. De vrijdagavond mogen alle ouderen vanaf de basisschool deze Dikke Mik-wedstrijdkoorts doorzetten met de grote buggywedstrijden. Het parcours is ten opzichte van voorgaande jaren aanzienlijk groter, moeilijker en deels opgehoogd. Voor degenen die liever wat anders doen dan racen en crossen, staat de grote reddingsoperatie Rescue 9112 op het programma. Het zal u maar gebeuren, betrokken zijn bij een verkeersongeluk en de (vracht)auto die in de brand raakt. U wilt dan toch ook graag gered worden? Bergingsbedrijf Wielsma geeft in samenwerking met het brandweerkorps uit Terwolde een indrukwekkende demonstratie. Na alle buitenactiviteiten wordt de vrijdag in de feesttent afgesloten met de in deze regio bekende Dj Sander Uenk, afgewisseld met zanger en entertainer Party Harry. Het zou geweldig zijn als met deze lokale topper de vrijdagavond ook druk bezocht word. Voor de entreeprijs hoeft u het niet te laten, want de toegang is gratis!

Zaterdag 18 augustus staat er veel op de planning. In vogelvlucht wordt het programma die dag gevuld met het gezamenlijke Engels ontbijt (aanmelden kan via de website), een interactief kindertheater, een schmink- en tattoo-shop, de schutterij verzorgt door het Sint Maartensgilde uit Epe, een nieuw onderdeel Animal-crackers met kameel-rijden, Dik Trom-wedstrijden en zwientje-tikken. Als dit samen met de muzikale vitaminen van dweilorkest De Graapendaelers uit Terwolde overleefd is, starten de vele honderden pk’s tellende motoren van De Rising Star. De motoren zullen menigeen verbazen met het geluid en de wilskracht. Tot slot staat de eerste Dikke Mik-rally, georganiseerd in nauwe samenwerking met mensen van de Classic Rally Adventures, op het programma. De puzzeltocht wordt in twee klassen (Toer en Sport), met officiële rally-wedstrijdregels en kampioenschappen verreden. Kijk op de website www.dikkemiknijbroek.nl voor alle informatie. Als dit uw eerste keer is kunt u zeker meedoen in de Toerklasse. Ook als u denkt ‘dat heb ik nog nooit eerder gedaan en kan ik dat wel zonder onbedoeld in Duitsland uit te komen?’ Op maandagavond 13 augustus kunt u geheel gratis een briefingavond in dorpshuis De Arend hiervoor bijwonen. Geef vooraf via een mail aan als u deze briefingavond wilt bijwonen. Om circa 17.30 uur hoopt de organisatie iedereen weer heelhuids op het feestterrein te ontvangen bij de prijsuitreikingen. Na de avond(melk)pauze zullen de parachutisten van Paracentrum Teuge (dit jaar met een lokale duo-springer) om 19.00 uur traditioneel landen op het feestterrein. Als allerlaatste buitenactiviteit zullen de mensen van vereniging Noord Oost Veluwe demonstraties geven met hun drones en modelbouw-vliegtuigen. Afhankelijk van onder andere de weersomstandigheden kunt u zien met welke indrukwekkende spanwijdtes hiermee gevlogen kan worden. In de feesttent wordt Dikke Mik 2018 afgesloten met de coverband Kraakthelder.

Wát een programma en wát een feest kan het worden. Nogmaals, de toegang is geheel gratis, de consumptiemunten zijn er goedkoop en de feestsfeer is al jaren geweldig.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

De Nijenbeek: nat en droog

Voorst- Erwin Doorn heeft als hobby foto’s maken met een drone. Hij maakte in januari dit jaar een foto tijdens het hoge water van de Nijenbeek. Vorige week maakte hij op dezelfde plek een foto tijdens de huidige droge periode. Een opmerkelijk verschil: twee uitersten, al heeft het water nog wel eens hoger gestaan, in 1995 bijvoorbeeld. Meer drone foto's staan op zijn Instagram pagina: https://www.instagram.com/erwin.doorn

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

De bouw van het Huttenkamp begint

Voorst- Van dinsdag 21 augustus tot donderdagochtend 23 augustus vindt voor de zevende keer het Huttenkamp plaats! Al honderd kinderen van 6 tot en met 12 jaar uit het dorp Voorst en omgeving hebben zich aangemeld. Het thema voor dit jaar is ‘sport en spel’.

Naast het bouwen van de hutten, waarin ze ook overnachten van woensdag op donderdag, gaan de kinderen allerlei sporten en spellen verzinnen waarvoor ze zelf de apparaten en attributen moeten maken. Dat kan van alles zijn: een voetbaldoel met gaten voor een wedstrijdje puntenschieten, een apparaat om fitness-oefeningen mee te doen, een dik touw voor een wedstrijd touwtrekken, springtouwen en ga zo maar door. Creativiteit is de enige beperkende factor. Op woensdagavond worden alle ouders en verdere familie en vrienden uitgenodigd om het resultaat te bewonderen en nog belangrijker: om de verzonnen sporten en spelletjes zelf te beoefenen. Dus sportieve kleding is dan voorgeschreven! Later op de woensdagavond bouwen de kinderen een gecontroleerd houtvuurtje en worden stokbroodjes gebakken.

Er hebben zich dit jaar 100 kinderen opgegeven en dit is een recordaantal. Het hoogste aantal van alle jaren. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per kind voor leden van het Voorster Belang en 30 euro per kind van niet-leden (meteen dinsdagmorgen lid worden kan ook nog). Het bedrag is ‘all inclusive’, dus inclusief eten, drinken, af en toe iets te snoepen, alle materialen, de overnachting van woensdag op donderdag en het gezamenlijk ontbijt op de donderdagmorgen met de prijsuitreikingen.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

(GE)NIET VERGETEN

‘Mevrouw Kruitbosch. Dag. U weet dat uw paspoort verloopt tijdens uw vakantie?’

‘Oh. Oh god, nee. Kut. En wat betekent dat?’

‘Dat u wel heen, maar niet terug kunt reizen.’

‘Hoe ga ik dat regelen?’

‘Dat moet u zelf uitzoeken, mevrouw Kruitbosch. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. Zonder paspoort komt u binnen de EU landen niet in of uit.’

‘Dus eigenlijk ben ik vanaf 9 augustus niemand?’

‘Eigenlijk niet.’

‘O.’

Vakantietje geboekt op maandagavond en op donderdag stond ik met een fris katertje en een roze koffertje aan de incheckbalie op Düsseldorf. Ik moest volgens de mensen vooral lekker gaan ‘genieten’ en ‘bijtanken’. Ik heb een gezonde allergie voor het woord ‘genieten’. Oh, wat zijn we allemaal lekker aan het genieten. Wat ben je aan het doen, man? Gewoon een leuke tijd hebben. Lachen om jezelf en om het leven. Je kop even uit de sores en een beetje grappies maken. Zeg dat dan. Hoepel op met je genieten. Ik stel voor het woord ‘genieten’ te vervangen door ‘normaal doen en grapjes maken’. Maak daar maar een nieuwe Insta-hashtag van. Omdat het lastminute, wat zeg ik, lastsecond was dat ik boekte, heb ik de catastrofale fout gemaakt all inclusive door m’n typvingertjes te zien. Ik ben een chaoot en als je chaoot bent dan vergeet je dingen.

Ik vergat hoe de all inclusive jungle werkt. Ergens had ik nog het idyllische idee dat je bij een all inclusive netjes op je beurt wacht. Dat het wel relaxed is om niet te hoeven pielepallen met geld, je zorgeloos nog een extra wijntje achterover kunt hijsen en zo’n saladebuffet zo gek nog niet is. Dat er helemaal niet zoveel Dikke Duitsers en Erge Engelsen rondhupsen. Dat men gewoon opschept hoeveel ‘ie op kan, in plaats van een Himalaya aan voer op zijn bord te mieteren om vervolgens na twee happen verveeld over te gaan op een ander bord. Ik was vergeten hoe het allemaal zat. Dat er mensen zijn die wekkertjes zetten om middels handdoekje een bedje bij het zwembad te reserveren. Om 7 uur ’s ochtends. Ging alles maar zo simpel. Je flikkert je handdoek over iets en het is een hele dag van jou. Ik heb inmiddels drie cabrio’s en een vliegtuig. Ik was vergeten dat er entertainmentteams bestaan dat het vakantievolk in het water laat hupsen onder de noemer ‘aerobics’. Mooiere grappen bestaan er niet. Ik had na het aanschouwen van een half uurtje kippenvleugel-gymnastiek zelf weer platte buikspieren van het lachen. Ik vergat dat doodvermoeid personeel met wallen donkerder dan het humeur van de hotelmanager onderdanig bakken bier staan te tappen om tien uur ’s ochtends. Dat, naarmate de dag verstrijkt, er harder en onbeschofter naar ze geschreeuwd wordt. Dat, wanneer Harry en Herma eindelijk, tijdens een pauze van hun treurige leven, ineens de koning uit gaan hangen. Ten koste van de barre barmannen. Dat all inclusive voor hen betekent dat ze één week in het jaar even flink de lakentjes uit kunnen delen! En niet alleen over de zwembadbedjes, maar ook aan het uitgeputte personeel. Dat vergat ik. En dat ik daar tenenkrommend verdrietig van word en daardoor als een idioot zelf tafeltjes ga afruimen. Dat ik me een week lang, vanaf een uur of vijf ’s middags, wanneer het bier en de barman-beledigingen vloeien, me kapot schaam voor m’n medemens. Allemaal vergeten.

Net als het verlengen van mijn paspoort. Dat was ik ook vergeten. Bij het verlaten van de boerderij had ik een waslijst achtergelaten wat te doen met de dieren, wie voor het slapen gaan een kusje wilde, hoeveel vitaminedruppeltjes ze in hun water krijgen en telefoonnummers van hoefsmeden, dierenartsen en andere dierenfluisteraars. Dat de haan graag een blokje brie eet voor het slapen gaan en het jonge kuikentje absoluut nog geen wijn mag. Dat de konijnen bluffen dat ze tot laat mogen Netflixen en daar vooral niet op in moest worden gegaan. Maar het absolute pareltje gaat nog komen. Ik had op het achterblijverslijstje genoteerd dat Paard, als ‘ie naar de dierenarts moest, vooral zijn paspoort moest meenemen. Ik kan zijn paspoort spellen. Ik tel de nachtjes tussen entingen en weet zijn stamboom op te ratelen tot we terugkomen in de oertijd. Het is dan ook een dinosaurus van een beest… Het paspoort van Paard heb ik fantastisch voor elkaar en ondertussen vergeet ik mijn eigen paspoort te verlengen. Vanaf 9 augustus zou Kruitbosch in de vergetelheid raken. Niemand zou ooit nog wat van me horen. Ik zou verdwijnen. Ik stond op 10 augustus tussen de sippe bar en het bulk-buffet. Herma en Henk staan naast me hun borden te bunkeren. Ze zagen me niet, want ik bestond dan ook niet. Mijn paspoort was verlopen en ik ben allang vergeten. Henk tikt Herma aan. ‘Genieten, dit, hè?!’

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Ik was vergeten hoe het allemaal zat. Dat er mensen zijn die wekkertjes zetten om middels handdoekje een bedje bij het zwembad te reserveren. Om 7 uur ’s ochtends.’

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Dankzij de snelle inzet van de brandweer bleef de woning behouden

Zutphen- Tijdens het Beethoven Festival in Zutphen van 24 t/m 26 augustus bespeelt pianist Hannes Minnaar (zondag 26 augustus om 14.30 uur, Buitensociëteit Hanzehof) in een concert samen met het Dudok Quartet Amsterdam de inmiddels wereldberoemde Maene-concertvleugel.

Dit door musici en muziekkenners alom geprezen instrument, een zg. rechtsnarige vleugel, is ontwikkeld en gebouwd door de Chris Maene-Factory bij Piano’s Maene, opgericht in 1938 en van oorsprong gevestigd in het Belgische Ruiselede. Op verzoek van en in samenwerking met pianist Hannes Minnaar (en uiteraard dankzij de welwillende medewerking van Chris Maene) is het Beethoven Festival er in geslaagd dit instrument te presenteren. De muzikale virtuositeit van Hannes Minnaar en de ongeëvenaarde kwaliteit van dit moderne instrument zal de prachtige akoestiek van de Zutphense Buitensociëteit nog beter tot haar recht laten komen. Voorafgaand aan het concert zal Henk Swinnen, senior consultant voor de Chris Maene Straight Strung Grand Pianos, om 13.30 uur een lezing verzorgen over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere mogelijkheden van de Maene-vleugel.

Kijk voor het volledige programma op: www.beethoven-festival.nl. Online Kaartverkoop is via: www.beethoven-festival.nl. Tijdens het festival kun je ook een kaart kopen via de festivalkassa in het Geelvinck MuziekMuseum, Zaadmarkt 88.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Matches maken en netwerken tijdens Beursvloer Voorst

Twello- Het scheelde niet veel, of een vrij nieuwe woning aan het Schakerpad in Twello, viel ten prooi aan de vlammen. In de nacht van vrijdag op zaterdag ontstond er door blikseminslag brand in de woning van de familie Bonekamp, die zelf op dit moment in Zuid-Afrika verblijven voor een vakantie. De woning was tijdelijk het domein van de oppassers Geert en Wil Sanders. Tijdens de bewuste nacht lagen ze toevallig nog wakker op bed. Plotseling klonk er een hevige donderslag gevolgd door een felle bliksemflits. In eerste instantie dachten ze dat het was ingeslagen in een boom naast de woning. Toch besloot Geert op onderzoek uit te gaan en liep een rondje om het huis. Zo op het eerste gezicht was er weinig te zien. Even later werd een brandlucht waargenomen en op het rietendak waren vonken zichtbaar.

Rietploeg
Direct werd 112 gebeld en was de eerste brandweerauto er binnen 5 minuten. Later kwam er een gespecialiseerde rietploeg ter plaatse. Dit zijn brandweermensen die ervaring hebben met het blussen van riet gedekte woningen. Een groot deel van het rietendak werd losgetrokken. Op deze manier konden de brandweerlieden beter bij de brandhaard komen. Het gehele dak werd flink nat gehouden, zowel vanaf de grond als ook vanuit een hoogwerker. Geert en Wil Sanders zijn maar wat blij dat ze niet sliepen op het moment van de blikseminslag, anders was het wellicht anders afgelopen. Samen met hond Lizzy bleven ze ongedeerd. Afgelopen zaterdagochtend konden de eigenaren van de woning op de hoogte worden gebracht. Ze zijn uiteraard geschrokken van het nieuws, maar tegelijk ook opgelucht dat hun woning nog overeind staat. Door de snelle en juiste inzet van de brandweer bleef de schade beperkt tot de voorste zolderkamer en een deel van het dak.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Vrijdag: vrijdagmiddagkermis, vogelschieten/buksschieten en optreden STEAM Ook dit jaar wordt er op

Voorst- Stichting Beursvloer Voorst neemt de organisatie voor de vijfde Beursvloer Voorst weer op zich. De werkgroep is druk bezig met de voorbereidingen. De vijfde Beursvloer wordt gehouden op dinsdag 30 oktober van 18.00-20.00 uur in Sportcafé Jachtlust in Twello.

Voor wie is de Beursvloer?
Voor bedrijven en serviceclubs die zich betrokken voelen bij de Voorster samenleving. En ook voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties die op zoek zijn naar een bedrijf die iets voor ze kan betekenen. Tijdens de voorgaande edities zijn veel waardevolle matches gesloten. Zo vertelt organisator Wilco Huisman: ‘Op de Beursvloer wordt vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Tijdens de 4e editie in 2017 werden er maar liefst 98 matches gesloten met een waarde van € 48.000,-’

Informatie voor bedrijven en serviceclubs
Als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer wilt u zich verbinden aan een goed doel in de Voorster samenleving. Uw aanbod kan bestaan uit kennis, personele inzet, goederen of faciliteiten. U wilt graag in contact komen met maatschappelijke organisaties die iets hebben aan uw steun, maar zelf ook iets te bieden hebben. Onder het motto ‘Geen Contract maar Contact’ kunt u op de Beursvloer vertegenwoordigers van zo’n 30 organisaties ontmoeten. De Beursvloer is ook een netwerkbijeenkomst waar u collega bedrijven ontmoet.

Informatie voor verenigingen en stichtingen
U mist binnen uw organisatie bijvoorbeeld bestuurlijke ervaring, handige contacten, de handjes om een grote klus uit te voeren, specialistische kennis, geld of goederen. Zaken waarbij u vermoedt dat een bedrijf of serviceclub iets voor u zou kunnen betekenen. Gebeurt dat ook in Voorts? Hoe kom ik daar binnen? Vragen die op de Beursvloer gesteld en wellicht ook beantwoord kunnen worden. Op de Beursvloer kunt u met vertegenwoordigers van bedrijven en serviceclubs zaken bespreken, waarvoor uw organisatie steun nodig heeft.

Aanmelden voor deelname
Het aanmelden voor de Beursvloer kan via www.beursvloer-voorst.nl. De deelname aan de Beursvloer is kosteloos. Noteer 30 oktober alvast in uw agenda, via het Voorster Nieuws houdt de organisatie u op de hoogte.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Aankomend weekend is het zover: de Klarenbeekse Kermis!

Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 augustus staat er een bomvol programma voor je klaar op de Klarenbeekse Kermis. Heb je de kermiskrant van afgelopen week gemist? Hierbij het programma nog even voor je op een rij.

Vrijdag: vrijdagmiddagkermis, vogelschieten/buksschieten en optreden STEAM
Ook dit jaar wordt er op vrijdag een speciale kermismiddag georganiseerd door de Oranje Vereniging Klarenbeek, waarbij het kermisterrein wordt opengesteld voor mensen met een beperking. ’s Avonds staat het vogelschieten (16 jaar en ouder) en buksschieten (12 tot 16 jaar) weer op het programma. Wil je meedoen? Je kunt je vrijdagavond vanaf 18.30 uur opgeven in de tent. Om 20.30 uur trapt dé female rockshow in een unieke steampunk stijl STEAM het feest officieel af.

Zaterdag: kinderspelen, kermistoertocht, volksspelen en zanger Nielson
Zaterdagochtend beginnen de kinderspelen. Om 9.45 uur dienen de kinderen zich te verzamelen en om 10.15 uur start het zeskamp (groep 5 tot en met groep 8). Om 11.00 start het kindertheater (tot met groep 4). Als je mee wilt doen kun je je aanmelden via kindercomite@ovk-klarenbeek.nl. Vermeldt in de mail je naam, leeftijd en in welke groep je zit.

Vanaf 10.30 uur kunnen alle deelnemers van de Kermistoertocht zich melden aan de Broekstraat in Klarenbeek om zich op te stellen voor de tocht. Wil je meedoen? Je kunt je aanmelden tot en met donderdag 16 augustus bij L. Kleverwal (0628646091 / laukleverwal@live.nl) of J. Spijkerbosch (0623281015). Graag na 18.00 uur ’s avonds bellen. De inschrijfkosten zijn €8,- per persoon.

Vanaf 13.30 uur is het tijd voor de Friesche Volksspelen. De organisatie daagt de teams uit om in het thema Friesland zo origineel mogelijk voor de dag te komen. Het origineelste team verdient de originaliteitsprijs en extra punten tijdens volksspelen. Wil je meedoen? Deelnemen kan met een eigen team (minimaal 6 en maximaal 7/8 personen). Individueel kun je je ook opgeven. Meld je aan via volksspelen@ovk-klarenbeek.nl of vanaf 13.30 uur op het kermisterrein.

Op zaterdagavond zet de Buurman & Buurman show vanaf 20.30 uur de tent op z’n kop. Vanaf 22.45 uur treedt zanger Nielson op. Koop je tickets via ovk-klarenbeek.nl/nielson. Let op, de tickets gaan hard. Leden en jeugd tot 16 jaar krijgen gratis toegang. Niet-leden betalen € 10,- in de voorverkoop en € 12,50 aan de deur. Munten zijn ook online verkrijgbaar.

Geen zin in de vrolijke hits van Nielson en ben je op zoek naar vette rockmuziek? Daar is aan gedacht! De organisatie opent dit jaar voor het eerst de deuren van het Rockcafé. Knetterharde rockhits, bier en veel gezelligheid. Wat wil je nog meer?

Zondag: Ker(k)misviering, volksspelen, The Euro’s & Crazy Hour
Vanaf 10.30 uur start de Ker(k)misviering en om 11.30 uur treedt Se7en op. ’s Middags kun je vanaf 13.00 uur genieten van een interactieve Houthakkers Roadshow en van een spectaculaire demonstratie van RC Wings, waarna Buurman & Buurman voor een muzikale noot zorgen op het terras. Vanaf 20.00 uur start het waanzinnige trio The Euro’s en wordt het weekend afgesloten met het knotsgekke Crazy Hour: met z’n allen nog een laatste keer helemaal los gaan!

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Linda Voskamp: Overall Driven Champion 2018

Tonden/Oldebroek- “Het gaat goed met ons”, zegt een lachende Linda Voskamp uit Tonden. Nadat ze thuis is gekomen van The Dragon Welsh Pony Show te Oldebroek, gehouden op 11 augustus waarbij ze met haar Welsh pony Twickels Jolie Overall Driven Champion 2018 is geworden.

Tijdens deze show waren er verschillende rubrieken. Linda Voskamp deed mee in rubriek aangespannen rijden, die in deze Engelse show de Driven rubriek heet. Deze rubriek won ze twee keer overduidelijk. Het leverde haar de titel Overall Driver Champion 2018 op. Linda kan zeker stellen dat het goed gaat. Vorige week nog op het districtskampioenschap van mendistrict oost op een 4e plaats geëindigd, met daarbij een startbewijs voor het Nederlands kampioenschap Mennen op 22 september te Ermelo. Ook voor de men-competitie om de “Achterhoek Bokaal” die deze zomer is, staat Linda tot nu toe als eerste. “Maar dit alles gaat niet alleen hoor”, vertelt Linda. “Om mij heen heb ik een aantal lieve mensen die mij hierbij helpen, want verzorgen, trainen en wedstrijden rijden kun je niet alleen. Elk succes dat ik behaal is, is er ook één voor hen.”

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Wijziging Dorpscontactpersoon

Wilp- Per 1 september zal Gé Lenselink stoppen als Dorpscontactpersoon voor Wilp. Hij zal vanaf die datum worden opgevolgd door Gerrit en Guus Kroes. In diverse kernen zijn dorpscontactpersonen (DCP) ingezet. Zij zijn werkzaam voor de Belangenvereniging in de kern. DCP leveren onder andere een bijdrage aan het gezondheids- en WMO beleid van de gemeente Voorst en stimuleren de leefbaarheid van dorpen en wijken. DCP zorgen voor extra aandacht in het kader van sociale ontmoeting en bewegen. Sport en bewegen moet voor iedereen toegankelijk zijn en blijven. De gemeente Voorst faciliteert en stimuleert de deelname aan sport- en beweegactiviteiten en sociale ontmoeting middels de inzet van een aantal buurtsportcoaches (BSC) en dorpscontactpersonen (DCP).

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Rectificatie gratis regenton-actie gemeente Voorst

Twello- Helaas is er in het artikel over de gemeentelijke gratis regenton (VN woensdag 8 augustus) een storende fout geslopen. Vermeld werd dat deze bij de aanvragers bezorgd zou worden, dat is echter niet het geval. Een ieder die in aanmerking komt (zie brief gemeente) dient de ton zelf af te halen bij Verkoop Service Veluwe BV (VSV), Koppelstraat 4 in Twello. Dit bedrijf neemt contact met u op. De redactie biedt haar verontschuldiging aan voor eventueel ongemak.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Spetterende Oranjefeesten in Empe druk bezocht door jong en oud

Empe- Afgelopen weekend 10 en 11 augustus werden de Oranjefeesten georganiseerd door de Oranje Vereniging Empe. Op vrijdagmiddag stonden 120 kinderen te popelen aan de start van de survivalbaan om mee te mogen doen, om over grote obstakels, klimnetten en touwbruggen heen te mogen klimmen en uiteindelijk door het zwembad de finish te kunnen bereiken.

In groep 1/2 kwamen Stan van Beek, Jurre Sanders en Eva Sanders als eerste over finish. In groep 3/4 Stijn Eggink en Lars Buis en bij groep 5/6 Wenke Hunnekink en Silvia Peelen. In groep 7/8 Ian de Jager en bij de 12 plusgroep waren Guusje Schweertman en Janneke Hunnekink de snelste.

’s Avonds was de feesttent met 630 bezoekers goed bezocht. De band Proost en DJ Martin speelden mooie muziek waarbij iedereen heerlijk kon dansen en feesten. Er was een gezellige sfeer.

Op zaterdagmorgen stonden de eerste schutters om 9.30 klaar in de feesttent om zich in te schrijven om mee te doen aan vogelschieten. In de strijd om de titel werd Jan Bolink uit de 164 schutters uiteindelijk de schutterskoning van 2018, en daarbij werd Gerda zijn vrouw Schutterskoningin. Bij de jeugd werd Teun Albers schutterskoning, hij koos Evi Albers Schutterskoning. Aansluitend was het tijd voor een watervolleybalcompetitie. In zwembadbak met een flinke laag water streden 16 enthousiaste teams bestaande uit jong en uit om de titel. Uiteindelijk werd het team van de Puinbrekers eerste. De deelnemers waren enthousiast, en het evenement werd druk bezocht. Vele toeschouwers belanden uiteindelijk ook in het water, inclusief de scheidsrechter en presentator.

Spontaan werd er die middag een buikshuiftafel gemaakt van de aanwezige bierbanken, waar menigeen overheen gleed met behulp van zeep en bier.

’s Avonds werden de band Royal Beat en DJ Remco ook goed bezocht door zo’n 1100 bezoekers. Er was een spetterende show met confetti en slingers. Het publiek kon wederom een mooi feest maken met elkaar! Volgend jaar zullen de Oranjefeesten plaatsvinden op 20, 26, 27 april en 9 en 10 augustus. De organisatie hoopt wederom dan een mooi feest te kunnen organiseren.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

CDA wil plan van aanpak rond komst wolven in Gelderland

Regio- De Statenfractie van het CDA in Gelderland wil dat er pro-actiever wordt nagedacht over de wenselijkheid en de gevolgen van de terugkeer van de wolf in Gelderland.

De laatste tijd worden er met regelmaat wolven gesignaleerd in verschillende Nederlandse provincies, waaronder Gelderland. Het is wachten op het moment dat de eerste wolven zich hier weer definitief vestigen, met alle gevolgen van dien.

Gisteren bleek dat de 26 gedode schapen in Laag Zuthem inderdaad door een wolf zijn doodgebeten. Een van de voorbeelden van het fors toegenomen aantal meldingen over doodgebeten schapen door wolven. En ook kalveren of jonge veulens kunnen het slachtoffer worden.

Het CDA Gelderland pleit voor een maatschappelijke discussie over de wenselijkheid van de terugkeer van de wolf in ons land. De beschermde status van de wolf zou bijvoorbeeld heroverwogen kunnen worden. Daarnaast wil de fractie van Gedeputeerde Staten weten hoe er wordt omgegaan met schademeldingen als gevolg van wolvenoverlast. Statenlid Engelina van Steenbrugge: ‘Wij denken dat het hoog tijd is om een brede discussie te voeren over dit probleem en snel passende maatregelen te nemen. Dit om te voorkomen dat we achter de feiten aan gaan lopen’. De CDA Statenfractie heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten.

woensdag 15 augustus

Deel dit bericht

Beemte Broekland kans op eretitel Mooiste plaats van Gelderland

BEEMTE BROEKLAND- Beemte Broekland doet mee met het programma Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Na maandenlange voorbereiding is het vrijdag 10 augustus eindelijk zover en strijkt het team van de omroep neer in Beemte Broekland. Op die dag start ook het jaarlijkse Oranjefeest in Beemte Broekland.

Van 6 tot en met 24 augustus reist Angelique Krüger met haar crew door Gelderland. Elke werkdag van 9.00 tot 19.00 uur staat er een Gelderse plaats centraal tijdens Zomer in Gelderland, hèt zomerprogramma van Omroep Gelderland. Naast de eretitel Mooiste plaats van Gelderland kan de buurtschap maximaal 1000,- euro verdienen voor het goede doel. Met dit geld wil de buurtschap het aangezicht van het dorpshuis Ons Huus aantrekkelijker maken. Je kunt het team de hele dag volgen op radio en internet. Om 18.20 uur wordt de dag met een live tv-uitzending afgesloten.

Kom je ons aanmoedigen? Wees dan ongeveer 17.45 uur aanwezig voor de doorloop voor tv. Je vindt ons op het terrein naast Dorpshuis Ons Huus aan de Beemterweg.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Welsumse Karmse; warm, gezellig en inspirerend

Welsum- De Welsumse Karmse was zoals ieder jaar, weer gezellig en zonovergoten. De grote optocht trok weer veel publiek, zodat de wagenbouwers gelukkig weer veel eer kregen van hun vele werk. BAATA wist voor de zoveelste keer de eerste prijs in de wacht te slepen met een schitterende bloemenwagen met de oude kaskraker “de Fabeltjeskrant” als thema, terwijl niet alleen de grote wagens, maar ook de diverse loopgroepen en kleinere optochtelementen veel bewondering oogsten.

De kermis zelf werd op alle dagen weer buitengewoon druk bezocht door alles en iedereen die wat met Welsum te maken heeft of had. Dat was natuurlijk ongelofelijk gezellig, het liet ook de kassa behoorlijk rinkelen, want door het warme weer werd er een behoorlijke omzet gedraaid. Dat was niet alleen te merken aan de omzet van fris- en andere dranken. Ook de dorpsbrunch werd weer een groot succes. De vele activiteiten werden op zondag tot een hoogtepunt geleid door een acrobatenduo die op enerverende hoogte de meest halsbrekende toeren uithaalde. Met andere woorden, weer zo’n gedenkwaardige Welsumse Karmse met een programma om in te lijsten en een gevoel om het warm van te krijgen.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

De eerste (gratis) regentonnen zijn binnen

Twello- Vorige week is de eerste zending regentonnen bij het bedrijf Verkoop Service Veluwe b.v. gearriveerd. Het aan de Koppelstraat gevestigde bedrijf gaat zich, in opdracht van de gemeente, bezig houden met de afhandeling en bezorgen van de regentonnen.

Hergebruik regenwater een ‘must’
Men raakt er steeds meer van overtuigd dat hergebruik van regenwater noodzakelijk is. Het voorkomt in belangrijke mate de uitdroging van de grond. Toeval of niet, het is juist in deze periode van extreme droogte dat er zorgvuldig om moet worden gegaan met water. Door een groots opgezette actie spoort de gemeente Voorst haar inwoners aan hieraan mee te werken. Doel van dit alles is om het hemelwater niet in het riool te laten weglopen. Daarvoor zijn er allerlei mogelijkheden in omloop, een ervan is bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton, voor andere opties zie www.voorst.nl/afkoppelbijdrage.

Tijdelijke regeling
De speciale regeling duurt tot en met 30 september, daarna zijn de reguliere voorwaarden weer van kracht. Een aanvraagformulier en aanvullende informatie is te vinden op www.voorst.nl/afkoppelbijdrage. Men kan kiezen uit de gratis groene regenton van kunststof of een eikenhouten ton, hiervoor geldt een eigen bijdrage van 60 euro. Henk Nikkels en Eibert Stufken van Verkoop Service Veluwe b.v. gaan de komende weken aan de slag om de regentonnen bij de aanvragers af te leveren.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Klarenbeekse Vakantie Speelweek klaar voor de start

Klarenbeek- Over een paar dagen is het zover: de Klarenbeekse Vakantie Speelweek (KVS). Dit jaar wordt al weer het 5-jarig jubileum gevierd, daarom is gekozen voor het thema FEEST! De KVS vindt plaats van maandag 13 tot en met donderdag 16 augustus 2018, evenals voorgaande jaren achter op het terrein van basisschool De Dalk. Er is elke dag voor iedereen - jongen of meisje, jong of iets ouder -, heel veel leuks te doen en te beleven. Kortom: een vakantie in je eigen dorp die je niet gauw vergeet.

Al vele kinderen van 4 tot en met 12 jaar (groep 1 tot en met 8 van het afgelopen schooljaar) hebben zich aangemeld voor de vierdaagse speelweek met spel, sport, muziek en vermaak. Waarbij natuurlijk het hutten bouwen met pallets voor velen het belangrijkste onderdeel van de week vormt.

Er is het afgelopen jaar door vele enthousiaste vrijwilligers weer ontzettend veel werk verricht om alles op touw te zetten en er staat weer een superleuk programma in de planning.

Programma
Alle dagen van de speelweek starten om 09.30 uur en duren tot 16.00 uur. De donderdag, de afsluitende dag, start om 14.00 uur en zal in de avond tussen 17.00 en 20.00 uur worden afgesloten met heus KVS-festival, waarbij ook ouders, andere familieleden en bekenden van de kinderen van harte welkom zijn. Op de eerste drie dagen dienen de kinderen zelf een lunchpakket mee te nemen, op de laatste dag wordt er voor een maaltijd gezorgd. Voor de kinderen uit groep 1 bleken de afgelopen jaren 4 dagen speelweek toch wel heel vermoeiend te zijn. Daarom is voor de kinderen die het afgelopen schooljaar in groep 1 zaten, de speelweek ingekort tot 2 dagen, namelijk de dinsdag en de donderdag.

Aanmelden
Mocht je je kind(eren) nog niet aangemeld hebben, ga dan naar www.facebook.com/kvsklarenbeek (ook voor niet facebook gebruikers toegankelijk) en gebruik de link die daar wordt genoemd. De kosten voor deelname bedragen 3,50 per kind per dag en 12,- voor deelname op vier dagen. De kosten voor deelname dienen vooraf via een overschrijving te worden voldaan. De eerste dag krijgen de kinderen dan een polsbandje dat de hele speelweek gedragen moet worden.

Hulp
Voor de opbouw op zaterdag 11 augustus, maar vooral voor het opruimen op vrijdag 17 augustus, is de organisatie nog op zoek naar helpende handen. Een hele dag, een halve dag of een paar uurtjes, alle hulp is welkom! Spontane hulp is ook altijd prima, maar voor de organisatie is het handig om te weten op wie ze kunnen rekenen. Als je wil en kan helpen, laat het dan even weten via kvsklarenbeek@gmail.com. Ook enthousiaste opa’s, oma’s en andere vrijwilligers zijn hierbij van harte welkom.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Aanstaand weekend Oranjefeesten in Empe!

Empe- Op vrijdag 10 augustus organiseert de Oranje Vereniging een survivaltocht voor de jeugdleden van 4-16 jaar. Dit jaar alweer voor de 17e keer, na het record aantal deelnemers van 120 van vorig jaar blijkt dat de lol er nog lang niet af is. Inschrijven kan in groepjes van 2-4 personen, vanaf 13.00 uur in de feesttent aan de Ganzekolk. De deelnemers gaan allemaal met een prijs naar huis. Op het terrein zijn dit weekend de kermisattracties aanwezig.

’s Avonds vanaf 20.30 uur gaat de tent weer open voor een super gave feestavond met de zeskoppige band Proost. Proost staat bekend om zijn brede repertoire en afwisseling wat gegarandeerd een fantastische avond geeft. Samen met DJ Martin is er non-stop muziek en feest.

Op zaterdag 11 augustus vanaf 09.30 uur staan de schutters van Empe en omstreken weer te popelen, om een keer naar huis te kunnen gaan met de eeuwige roem, en met de titel Schutterskoning Empe 2018. Wie is de verrassing van 2018, bij het Vogelschieten? Vanaf 10.30 uur zal de schutterskoning van 2017 Wim Ruegenbrink het eerste schot lossen. Bij de jeugdleden van 10-16 jaar zal schutterskoningin 2017 Inka Woestenenk het eerste schot lossen.
Als de vogel er af is en de kersverse schutterskoningen en koninginnen zijn gehuldigd zoeken we nog even een sportieve uitdaging in een watervolleybalcompetitie! Geef je op met een team van 6 personen via www.facebook.com/OVEEmpe/ Of via de mail: secretaris@ove-empe.nl. Aanmelden kan ook op de dag zelf op het feestterrein.
De Band Royal Beat en DJ Remco sluiten het Oranjefeest af, vanaf 20.30 is de tent weer open. De band Royal Beat weet als geen ander de grootste danceknallers te brengen met de energie van een liveband.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Gouden echtpaar nog altijd druk voor het dorp

De Vecht- Henk en Jannie Roeterd – Wilbrink vierden vorige week, samen met familie, vrienden en niet te vergeten hun naasten uit De Vecht, hun gouden huwelijksfeest. Het paar dat een cruciale rol vervult in de plaatselijke gemeenschap, werd, hoe logisch is dat, uitbundig gefêteerd. Natuurlijk waren er de gebruikelijke cadeaus, anekdotes en het aanhalen van belangrijke momenten uit hun rijke leven. Eén van de mooiste cadeaus bestond echter wel uit de uitreiking van een gouden plaat aan het paar met nummers van de Golden Earring. Die groep stond namelijk symbool voor hun ontmoeting en hun harmonieuze leven samen.

Toen de Golden Earring (toen nog zonder ‘s’) in 1967 een optreden verzorgde in de zaal van De Groot op De Vecht, kwamen de echte fans, zoals Henk Roeterd natuurlijk acte de presente geven. Hij kon dat lopend afdoen. Even natuurlijk was het dat superfan Jannie Wilbrink uit Loenen naar dat optreden kwam. De ontmoeting was daar, de klik hevig, alleen toen moest er nog snel even hard naar Roeterds ouderlijk huis gelopen worden om een fiets te halen, want zo’n mooie meid kon ja natuurlijk niet alleen terug laten keren naar die gevaarlijke Veluwe met al die enge bossen. Tja, zo is het gekomen en al snel was het niet alleen dik an, maar werd er getrouwd, het hele verhaal van huisje boompje beestje viel op z’n plek en ze leefden nog lang en gelukkig. Dat is in een notendop wel het verhaal van het leven van Jannie en Henk. Maar natuurlijk was er meer. Henk heeft een stuk of wat verschillende professies gehad, maar wel altijd in de techniek. Hij heeft jarenlang brandstofstations in Europa gebouwd en/of onderhouden. Later trad hij in dienst bij Hamer Installatie bedrijf in Apeldoorn. Werkzaamheden die hij altijd met groot plezier heeft uitgevoerd. Maar er was meer. Natuurlijk was er meer, want hoewel Roeterd daar bepaald niet mee te koop loopt, kan er bijna niets op De Vecht gebeuren zonder dat hij daar op een of andere manier bij betrokken is. Dat gaat van vrijwilligerswerk bij de plaatselijke sportclub naar onderhoud van bloembakken voor Plaatselijk Belang, naar het verzorgen van technische installaties en decors voor toneelgroep Klaver5 etc. etc. Echtgenote Jannie kan er overigens ook wat van. Zij is niet alleen een leven lang zorgend geweest voor huis, haard en kinderen, ook haar schoonouders heeft ze jarenlang verzorgd en alsof dat nog niet genoeg is, is zij ook al jarenlang vrijwilligster bij de Zonnebloem en de Ouderensoos.

Blijft er bij zo’n intensieve dagbesteding van beide echtelieden dan nog tijd over voor hobby’s? Nou, dan komt de aloude regel om de hoek kijken, wie veel te doen heeft, kan er altijd nog wel wat bij doen. In het riante zomerverblijf van het stel hangen de mooiste schilderijen van de hand van kunstenaar Henk en Jannie weet iedere keer weer schitterende reizen te organiseren, meestal naar plaatsen met meerdere interessante objecten.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Dertigste editie Boekenmarkt goed bezocht

Deventer- De dertigste editie van de Deventer Boekenmarkt werd afgelopen zondag onder zomerse omstandigheden gehouden. Duizenden boekenliefhebbers kwamen naar de stad om te zoeken naar dat ene ontbrekende exemplaar. Op de Brink, de Wellekade, Nieuwe Markt en Grote Kerkhof waren 850 kramen opgesteld. Bij elkaar ruim zes kilometer leesplezier in ruim 2 miljoen boeken.

Strips, boeken over kunst, religie en natuur, het was er allemaal. Maar ook romans, poëzie, streekverhalen en kinderboeken, voor iedereen was wel iets te vinden. Als het boek uiteindelijk gevonden is, begint voor de koper het spel van onderhandelen over een goede prijs. Maar daar is met de verkopende partij vaak wel uit te komen. Tussen de vele kramen door deed ook de horeca goede zaken. Een ijsje of een flesje fris ging er best in met de zomerse temperatuur. De eerste belangstellenden waren zondag overigens al vroeg opgestaan. Hoewel de Boekenmarkt pas om 09.30 uur officieel begon , waren er om 07.00 uur al de eerste bezoekers. Ze probeerden, tussen de nog uitpakkende handelaren, hun slag te slaan.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Hartstichting collectant in het zonnetje gezet

Twello- Ze bestaan nog: die energieke vrijwilligers die graag anderen willen helpen. Bijvoorbeeld door heel trouw elk jaar weer te gaan collecteren voor een goed doel. Riet van Veen uit Twello is zo’n vrijwilliger. Nu is ze onlangs als Hartstichting collectant gestopt, vanwege haar leeftijd. Op haar 80ste vind ze het na 40 jaar wel genoeg. Ze zegt zelf om plaats te maken voor jongeren.

Eind jaren ’70 begon Riet van Veen-Wijnhout in haar eentje met het opzetten van een collectemodel voor Twello. Dat was toen nog een blinde vlek voor de Hartstichting. Met pen en papier, (het was nog geruime tijd voor het digitale computertijdperk), ging ze aan de slag. Het betekende veel veldwerk: indelen van wijken en in kaart brengen van de te lopen straten. Samen met haar zus Coby wist ze al gauw ook zo’n 115 collectanten te strikken. Onder meer door haar baan als telegrafiste bij de toenmalige PTT, wist ze van wanten. Vooral op het gebied van berichtgeving en informatie verzamelen.

Als collectant werken voor de Hartstichting vindt Riet van Veen nog steeds heel hard / hart nodig. De stichting doet volgens haar vaste overtuiging heel veel goed werk. Met name voor allerlei mensen die de pech hebben getroffen te worden door een hartkwaal. Veel en diepgaand onderzoek en brede ondersteuning van de hartpatiënten in Nederland is daarom ook nu nog broodnodig.
Voor haar geweldige, jarenlange, inzet als collectant en wijkhoofd heeft de Hartstichting Riet van Veen bedacht met een fraai kunstwerk. Van haar medewijkhoofden in Twello kreeg ze als blijk van grote waardering een mooie cadeaubon. Riet hoopt dat haar voorbeeld mensen zal bewegen zich ook als collectant aan te melden. Het is immers dankbaar werk en kost niet echt veel van iemands vrije tijd: een paar uurtjes per jaar met de collectebus op pad gaan. En, een goed voorbeeld is toch ook goed volgen?

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Oortveldruiters op de Regio kampioenschappen

EMPE/STEENDEREN- In Steenderen werden de Regio kampioenschappen voor pony’s gehouden. Silvia Peelen met Okidoki en Sophie Buijs met Pleasure streden in de klasse B cat. C om de hoogste eer. Dat zij niet voor elkaar onder hoeven te doen bewees wel de uitslag. Beide combinaties scoorden 60,333% en eindigden op de 11e en 12e plaats van Gelderland en Flevoland. Ook Britt Verwaijen met Ghalid weerde zich dapper. Zolang rijden ze nog niet in de klasse Z1 cat. DE. Britt kreeg van de jury bij C een winstpunt, van de jury bij H net niet. Een knappe prestatie van Britt. Aankomend weekend is de beurt aan de paarden.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Hobby Horse op Gelderse Kampioenschappen Paarden

Klarenbeek- Op vrijdag 10 augustus rijdt Els Stein met het paard Zibor, roepnaam Kiekes, mee in de klasse Z2 dressuur op de Gelders Kampioenschappen voor paarden in Steenderen. Ze komt uit namens ponyclub & rijvereniging Hobby Horse uit Klarenbeek.

Ik ben ongelooflijk trots dat ons dit is gelukt’, straalt Els. ‘Drie jaar geleden kreeg ik de kans van eigenaar Tonny Brugman uit Klarenbeek om met Kiekes te gaan rijden. Kiekes liep toen en nog steeds in een tweetal voor de koets, ook in wedstrijdverband. Met het fijnere dressuurwerk had Kiekes geen ervaring. Langzaam maar zeker kreeg hij het onder de knie. Dat we nu zover zijn dat we tussen een aantal grote namen in de dressuur mogen rijden, is echt fantastisch!’ De tien hoogst geëindigde strijden zaterdag 11 augustus met een kür op muziek om de titel Gelders Kampioen. Natuurlijk hoopt Els dat zij en Kiekes daarbij zitten.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Postduivenseizoen raast voort en Steffan Willems blijft winnen

Twello- Hoewel het jonge duivenseizoen nog pril is, is het einde van het reguliere vliegseizoen alweer in zicht. Met nog vijf weken spel is het half september alweer gedaan. Er staan vanaf nu elke week twee vluchten op het programma, namelijk een vlucht alleen voor de jonge duiven en een natourvlucht waarop zowel jonge als oude duiven mogen meespelen. Na het seizoen organiseert p.v. Steeds Verder nog een vijftal extra trainingsvluchten waarop de latere jonge duiven, of eventueel oude die tegenslag hadden in het seizoen, wat ervaring kunnen op doen.

Steffan, gesteund door zijn opa Hans Eckelboom, geeft momenteel de toon aan. Na de mooie regio-zege van twee weken terug, scoort hij deze week weer een fraaie uitslag met de plaatsen 1,2 en 3. Freek draait in de breedte iets sterker maar de kop is voor Steffan. Het belooft de komende weken een mooie strijd te worden tussen deze twee kemphanen. Jan Ketelaar en John Romein weten wat duifjes, samen drie in de top 20, tussen al dit geweld te klasseren. Overigens moet gezegd worden dat de duifjes van Jan meestal op hun best zijn wanneer de afstanden wat groter worden. In de B-klasse maakt de Combinatie van Brummen het mooie weer met 7 duiven in de top 10.

Binnen de club zijn er twee soorten liefhebbers voor wat betreft het spel met de jonge duiven. Een aantal liefhebbers ziet het jonge duivenspel puur als opleiding voor de komende jaren, anderen focussen zich volledig op de junioren en doen er alles aan om hoog te scoren. Aan het begin van de vluchten is alles een beetje door elkaar gehusseld. Alles is nieuw voor de jonkies en ze vliegen een beetje flierefluitend naar huis. Voor de eerste groep is dit prima. De specialisten daarentegen brengen hun jongen zelf een paar keer per week weg, zorgen er voor dat ze ook thuis goed trainen en spelen op mooie neststandjes of met een uitgekiend systeem. Na een aantal vluchten komen deze liefhebbers natuurlijk bovendrijven. Binnen de club zijn er twee echte specialisten en een aantal die proberen aan te haken. De toppers met de jonge duiven zijn Freek Wagenaar en momenteel vooral Steffan Willems. Zo pakken deze liefhebbers op de laatste vlucht samen 17 prijzen van de eerste 20 duiven.
Volgende week is, naast de 4e vlucht voor de jongen, de 1e natourvlucht. Er wordt een grote deelname verwacht omdat veel liefhebbers voorzichtig met, vooral, hun jonge duiven omgingen in deze warme periode. Nu de temperaturen wat milder lijken te worden komen ook deze duiven aan de start.
Top 10 Marche algemeen: 1,2,3,6,7,10. Steffan Willems, 4,8,9. Freek Wagenaar, 5. Jan Ketelaar.
Top 10 Marche B-klasse: 1,4,5,6,8,9.10. Comb. van Brummen, 2. Cor Wenink, 3,7. N & L Romein.

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

Barbecue op camping de Adelaar, een feestelijk ontmoeting

Voorst- Op woensdag 1 augustus werd op de SVR camping de Adelaar een grote barbecue gehouden voor campinggasten en Voorstenaren. Er kwamen 75 volwassenen en 25 kinderen (van de camping) op af. Uit Voorst waren er omstreeks 40 deelnemers De barbecue was een initiatief, dat voortkomt uit de eetgroepen, die regelmatig in de Benring samen kokkerellen en eten.

Bert Nollen, die deel uitmaakt van de Woonzorgcorporatie Voorst en als zodanig de eetactiviteiten in de Benring coördineert, vertelt: Bij het filosoferen over alternatieve gelegenheden om elkaar te ontmoeten tijdens etentjes in de zomer kwam in het voorjaar de gedachte op om een barbecue te organiseren op een van de campings die Voorst rijk is.

Daarmee zouden ze de gasten in het dorp een gezellige bijeenkomst kunnen bieden, maar het leek ze ook aardig als campinggasten en Voorstenaren elkaar zouden ontmoeten om daarbij de beleving van Voorst te kunnen uitwisselen.
Als eerste ging de organisatie in gesprek met Wim en Cobie Smeenk van de Adelaar. Zij vonden het een erg leuk idee en na wat over en weer praten werden ze het eens over de datum van 1 augustus.
Toen begon de hele organisatie. Wat was er nodig, waar haal je het vandaan? De plaatselijke supermarkt (Coöp) werkte heel goed mee, door eventueel te veel bestelde dranken terug te nemen. Ook konden ze daar een fantastische koelwagen huren (wat wel nodig was bij de huidige hoge temperaturen). Doordat de plaatselijke slager op vakantie was, weken ze uit naar Twello (Buurman). Die zorgde voor prima vlees en goede gasbarbecues. Toppers waren de salades, die Gerard Koopmans (een rasechte amateurkok), thuis in grote pannen had gemaakt.
Door de samenwerking konden de kosten en daardoor de prijzen laag worden gehouden (9 euro voor de volwassenen en 3 euro voor de kinderen en drankjes rond de euro). Zodoende was ook dat aspect een plezierig element van de bijeenkomst.

De barbecue begon om 17.00 uur. Frank en Afra Boots en Lidie Voorend zorgden voor de verkoop van het vlees en de drankjes. Gerard stond achter de tafel met salades en lekkere sauzen. Pas na 20.00 uur kwam er een einde aan het feestrijke gebeuren op camping de Adelaar.
Bert Nollen: “We kijken met trots terug op dit geslaagde evenement. Ik woon hier net een jaar en heb er aan getrokken om ook voldoende Voorstenaren bij dit festijn aanwezig te krijgen. Eerst natuurlijk de deelnemers aan de eetgroepen uitgenodigd, daarnaast heb ik ook nog her en der geflyerd en andere bekenden benaderd. Op een gegeven moment ging het hard en zaten we vol. Veel Voorstenaren hebben pas achteraf gehoord van dit evenement en vonden het jammer, dat zij er niet van wisten. Dat is jammer. In de laatste week voor het evenement wisten we nog niet zeker of het door zou gaan vanwege het toen nog lage aantal inschrijvingen en de dreiging (je gelooft het of niet) van regenbuien op woensdag 1 augustus.
Voor ons is de geuite teleurstelling door sommige Voorstenaren weer een stimulans om volgend jaar dit initiatief zeker een vervolg te geven. De reacties tijdens de avond zelf waren ook erg positief.”

woensdag 8 augustus

Deel dit bericht

SeniorWeb organiseert in september workshop

Twello- Tegenwoordig worden steeds meer foto’s gemaakt. Een dagje uit, vakantie, als er iets gevierd wordt en natuurlijk worden ook de (klein)kinderen graag gefotografeerd. Ze komen dan meestal op de computer of een USB stick te staan. Maar zou het niet leuk zijn om iets te doen met deze foto's? In deze leuke en praktische workshop wordt de basis aangeleerd en wordt een begin gemaakt met een fotoboek met software van het Kruidvat.

Een greep uit de onderwerpen: Downloaden en installeren van de gratis Kruidvat Album software - Een fotoboek aanmaken, met eventueel eigen foto’s - De foto’s in het boek plaatsen - Opmaak- en schrijftips - Een fotoboek online afdrukken.

De cursus is geschikt voor Windows 7, 8, 10 (graag eigen laptop of USB stick meenemen) en vindt plaats op woensdag 5, 12 en 19 september van 09.30 - 11.30 uur. De locatie is Bibliotheek Twello, Marktplein 11 en de docent is Cor Flore.

Meer info en aanmelden: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Thijs Musch nieuwe dirigent Excelsior Twello

Twello- Na de zomervakantie, vanaf maandag 27 augustus, zal Thijs Musch starten als de nieuwe dirigent van Excelsior Twello. Na een zeer vroegtijdig vertrek van dirigent Berjan Morsink moest Excelsior binnen een jaar weer opzoek naar een nieuw muzikaal leider. Gelukkig waren er voldoende kandidaten die de uitdaging aan wilden gaan en zich aan Excelsior wilden verbinden voor de komende jaren. Thijs Musch was een van hen en na een sollicitatieprocedure en proefdirectie heeft de vereniging hem als nieuwe dirigent voorgedragen.

Omdat Thijs nog actief was op maandagavond bij een andere muziekvereniging kon de start van zijn dirigeerschap pas na de zomervakantie beginnen. Excelsior kijkt uit naar een fijne en muzikale samenwerking met Thijs. Op het programma staan al diverse optredens waar Excelsior zich voor kan gaan opmaken o.l.v. haar nieuwe dirigent. Zo zal het orkest voor het eerst optreden met Thijs op zondagmiddag 9 september tijdens het Klompenfeestconcert in de tent op de hoek van de Duistervoordseweg en de Grote Barteld. Samen met Blech Bizar en toneelvereniging Actief wordt het een middag met vrolijke muziek en vertier. Verder zal er muzikaal gewerkt worden aan een programma voor de Mega Muziek Marathon in Terwolde.

Op naar de 50
Het ‘grote’ orkest van Excelsior zit flink in de lift. Zoals sommige verhalen vertellen dat muziekverenigingen ouderwets zijn en zich niet meer in leven kunnen houden omdat muziek maken niet leuk meer zou zijn, waait er bij Excelsior een hele andere wind. De afgelopen jaren hebben zich juist meer ervaren muzikanten/jongeren gemeld en is het orkest uitgegroeid tot bijna 50 muzikanten.
Ben jij in de zomer in Twello e.o. komen wonen en zoek jij een fijne fanfare op maandagavond, kom dan eens met hen meespelen en maak kennis met Excelsior. Wie weet ben jij wel het 50e lid binnen het orkest?!
Iedere maandagavond komt Excelsior bij elkaar van 19.30 -21.45 uur. Privé lessen worden ook op maandag gegeven in het scoutinggebouw van de Gelre Groep aan de Stinzenlaan 80 in Twello. Lessen op koper instrumenten worden gegeven door Fred Liese en de saxofoonlessen worden verzorgt door Linda Arnoldus. Kinderen vanaf 8/9 jaar hebben een goede leeftijd om te starten met muzieklessen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met twello.excelsior@gmail.com

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Sjoelen in de Kelder bij Parkflat de Statenhoed

Twello- Vorige week hebben een aantal bewoners van Parkflat de Statenhoed de koelte opgezocht in de Kelder. Bij normale temperaturen is de soos in de gemeenschappelijke ruimte de Binnenhof. Maar met deze extreme hitte was het daar veel te warm, en in de kelder was het heerlijk fris. Tafels, stoelen, koffie, thee, sjoelbak mee naar beneden en de gezellige middag kon beginnen. Het was zelfs zo gezellig dat het niet alleen op de woensdagmiddag “soosmiddag” was, maar ook op de donderdag. Wat een gezelligheid samen. Nu maar hopen dat de temperaturen weer normaal worden, maar dat het wel lekker zomer blijft en als het nodig is dan gaan de bewoners gewoon weer de Kelder in.

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Kick-Off van het Music & Friends Festival bij Pampus

Posterenk- Stichting Pampus bestaat dit jaar 50 jaar. In het weekend van 24, 25 en 26 augustus viert Pampus deze mijlpaal in het vrijwilligerswerk. De aftrap van dit feestweekend is op 24 augustus met een informele receptie voor ruim 200 genodigden. Iedereen is vanaf 21.00 uur van harte welkom.

Tijdens deze receptie wordt onder andere het Pampus boek gepresenteerd welke het ontstaan en de geschiedenis prachtig weergeeft. Na de receptie gaat de avond over in de Music & Friends Kick Off Party. Vele oud gedienden en huidige actiegroep zullen op deze vrijdagavond bij Pampus zijn. Om bij te kletsen, te borrelen, maar vooral om het 50 jarige bestaan groots in te luiden. Deze avond zal een de start zijn van een uniek feestweekend. Vanzelfsprekend zijn ook de duizenden bezoekers die bij Pampus zijn geweest in de loop der jaren van harte uitgenodigd om de Kick Off Party tot een daverend succes te maken. De interactieve feestband Living Jukebox zorg voor gegarandeerd feest. De naam van de band zegt het al: hun repertoire is eindeloos. Voor het programma van het volledige weekend verwijzen zie de website: www.musicandfriendsfestival.com of de Pampus Facebook pagina.

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Kleinkinderen Pol op bezoek bij hun overgroot oma

Wilp-Achterhoek- Op een mooie zomerdag gezellig met 13 van haar achterkleinkinderen op de foto. "Oma Mieke" noemen ze hun overgroot oma (Mieke Bouwmeester-van den Hoogen) van 94 jaar. Een prachtige ochtend voor zowel oma als de kinderen. Heerlijk spelen en picknicken op de boerderij tussen de paarden en tractor. Het was een supergezellige en mooie dag.

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Jong talent in een verrassende concertserie

Wilp- Het derde programma van Jonge Meesters Wilp voor het nieuwe seizoen is gereed. Vier getalenteerde ensembles gaan vanaf begin 2019 het publiek verrassen in de mooie Dorpskerk van Wilp. De aftrap is op zondag 13 januari met het Dostojevski Kwartet. Vier jonge strijkers met ambitie en passie. Drie van hen bespelen een instrument van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Vervolgens op 3 februari het Ardemus Saxophone Quartet, finalisten Dutch Classical Talent Award 2017/2018 met hun uitgebalanceerde groepsklank.

Op 10 maart treedt het levendige en verfrissende Trio Animando op, dat verbonden is aan Artez Conservatorium Zwolle. Op zondag 7 april sluit het aanstekelijke en dynamische pianoduo Beth & Flo, dat klassieke muziek brengt met een vleugje theater, de serie af. Kortom, deze jonge musici staan garant voor vier heerlijke zondagmiddagen. Alle concerten beginnen om 15.00 uur, vanaf 14.30 is de kerkdeur open. Indien u zeker wil zijn van een plek bestaat er de mogelijkheid een abonnement voor deze concerten te bestellen. Deze kosten 50 euro en de verkoop is gestart. Meer info en tickets via: www.jongemeesterswilp.nl of een e-mail naar jongemeesterswilp@gmail.com

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Workshop handletteren bij bibliotheek Brummen|Voorst

Regio- Een heerlijke lange warme zomer en toch met plezier naar school? Dat kan deze zomer bij bibliotheek Brummen|Voorst. Niet in de schoolbanken maar een school met allerlei leuke (technologische) activiteiten waarbij iedereen actief mee kan doen.

Handletteren (vanaf 9 jaar)
Voor de creatieve liefhebbers heeft de bibliotheek tijdens de Summerschool ook een workshop handletteren georganiseerd. Dit is een nieuwe rage waarbij met tekenen van mooie letters in allerlei vormen, afmetingen en stijlen de leukste versieringen gemaakt kunnen worden en dat zonder een computer.

Deze workshop van twee uur is op woensdag 22 augustus. ’s Morgens van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek van Twello en ’s middags van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek van Brummen.

Wel graag even aanmelden via de website van de bibliotheek.

De andere Summerschool activiteiten zijn ook te vinden op de website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Een fantastische zomer bij zwembad De Schaeck

Twello- Heel Nederland puft en zucht onder de enorme hitte deze weken. Met een wekenlange temperatuur van boven de 25 graden beleeft zwembad De Schaeck een topzomer.

Iedere dag weten mensen uit de wijde omgeving van Twello zwembad De Schaeck te vinden. Wanneer je deze dagen de Veenhuisweg in rijdt kom je de auto’s van de badgasten al snel tegen. Met een bezoekersaantal van gemiddeld 1000 bezoekers per dag is het iedere dag gezellig druk op het complex van het zwembad. Op de woensdagen is ook nog het zomerkamp van de KNGU te gast, waardoor deze bezoekersaantallen flink stijgen op die dagen.

Het zwembad is deze zomer de ideale manier om lekker af te koelen in het buitenbad. Er is een steile glijbaan, duikplanken en er is een peuterbadje voor de allerkleinsten. Natuurlijk is ook het binnenbad van het zwembad iedere dag geopend. Voor de actuele openingstijden van het binnen- en buitenbad kun je kijken op www.deschaeck.nl

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

De Verborgen Tuinen zijn nog groen

Voorst- Ook dit laatste seizoen van Bert Lomans tuinkamers aan de Klarenbeekseweg in Voorst zijn weer allerlei nieuwe en bijzondere dingen te ontdekken. Niet alleen ligt de tuin door de intensieve verzorging er fantastisch bij, maar Bert heeft ook weer een aantal nieuwe objecten gemaakt van natuurlijke materialen.

Hij gebruikt daarbij allerlei planten (of delen er van); bloemen, zaden, blad, enzovoort. Zo maakte hij het object op de foto van een dode struik in zijn tuin, bekleed met de vruchten van de esdoorn. De ingedroogde wortelkluit ziet er zonder pot een stuk fraaier uit.

De Verborgen Tuinen zijn nog te bezoeken tot en met 2 september. De tuinen zijn geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Go Ahead Eagles oefent tegen FC Emmen

Zaterdag spelen de Eagles alweer de laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen 2018 - 2019 in Terwolde immers de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam wordt in de Adelaarshorst gespeeld. De wedstrijd tegen eredivisionist FC Emmen wordt gespeeld op zaterdag 4 augustus op klein Milanello (De Woldermarck) te Terwolde. De aanvangstijd van deze wedstrijd is 15.00 uur en de kassa's gaan om 13.30 uur open. Entree jeugd tot en met 15 jaar €3,00 entree 16 jaar en ouder €7,00. De nieuwe spits van de Deventernaren, Thomas Verheydt, maakt misschien zijn debuut in het rood geel reden des te meer om deze wedstrijd live bij te wonen.

FC Emmen
De onlangs naar de Eredivisie gepromoveerde ploeg uit Emmen heeft een aantal versterkingen opgehaald voor het seizoen 2018 -2019 om vol te gaan voor de doelstelling namelijk handhaving in de Eredivisie. Zo kwam Caner Cavlan over van het turkse Boluspor en werd Luciano Slagveer voor een jaar gehuurd van het belgische Lokeren. Onlangs kwam Deventernaar Delano Grootenhuis van jong FC Twente naar FC Emmen. Trainer van FC Emmen is Dick Lukkien.

Intermontage: Realisatie van complete interieurs
Het Intermontage Trainingskamp Go Ahead Eagles wordt dit jaar voor de 28e keer mogelijk gemaakt door Intermontage Leurink B.V. uit Terwolde. Als familiebedrijf geeft Intermontage vorm aan de identiteit van haar klanten. Haar medewerkers geven de oplossingen waarmee, in eigen huis, een compleet interieur gerealiseerd wordt, waarin klanten zich thuis voelen. Meer informatie over de wanden, plafonds en maatwerk interieurbouw die Intermontage levert, kunt u vinden op: www.intermontage.nl

Persaccreditatie
Om accreditatie aan te vragen voor een duel van Go Ahead Eagles in Terwolde, kunt u een mail sturen naar: kleinmilanello@svterwolde.nl. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie.

Parkeren
Rondom het sportcomplex is zowel aan de Kolkweg (hoek Bandijk) als aan de Molenweg een parkeerterrein gecreëerd. Hier kunt u gratis parkeren. Bezoekers worden dringend verzocht gebruik te maken van deze parkeerterreinen. U kunt het terrein van SV Terwolde vinden aan de Everwijnstraat in Terwolde (Gld.) www.svterwolde.nl

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Natasja Verheul kampioen vaardigheid mennen

Haaksbergen- Afgelopen zaterdag werd in Haaksbergen gestreden om het kampioenschap mennen van mendistrict Oost. Dit is tevens de wedstrijd waarin je een startbewijs voor het Nederlands Kampioenschap (de Hippiade) kunt verdienen.

Om half 7 vertrokken Natasja en Onne Verheul uit Klarenbeek (uitkomend voor Deventer ’85) met vier pony’s naar Haaksbergen. Gelukkig was het die dag minder warm dan de dagen er voor. In de regen begon Natasja met de dressuur en aansluitend in een heerlijk verkoelende regenbui reed Onne met Kompas Gerwin de vaardigheid. Dit deed hij keurig foutloos, maar helaas niet binnen de tijd. Daarna was de beurt aan Onne met Miracles Easy Ysabella in de vaardigheid. Dit ging helaas niet als gepland en met 9 strafpunten kwam hij over de finish. Toen werd Sir Wopeti ingespannen. Met zijn stokmaat van 104 cm de kleinste pony die in deze rubriek mee deed. Natasja bleef met hem keurig binnen de tijd , maar helaas viel bal nummer 6. Onne reed daarna met Peerke 2 ijzersterke dressuurproeven en toen mocht Natasja nog met Ysabella de vaardigheid klasse M rijden. Zij gingen als een speer van start en wat was het een mooie rit. Ruim binnen de tijd en foutloos kwamen ze over de finish. Ook in de barrage bleven alle ballen liggen en in een zeer snelle tijd van 61.51 bleven ze iedereen in deze klasse voor en haalden ze het kampioenschap binnen. Als laatste starter van de dag was Natasja nog een keer aan de beurt in de vaardigheid met Peerke in de klasse ZZ. Na een kleine hapering bij poort 16, waar Peerke meer aandacht had voor het plubliek dat naar hem stond te kijken dan voor de kegels, lukt het toch om foutloos en net binnen de tijd binnen te komen. In de barrage, waar helaas weer poort 16 gereden moest worden, gebeurde hetzelfde. Helaas was de gereden tijd niet voldoende voor het kampioenschap, maar wel voor een mooie 2de plaatst. Op de Hippiade zal Natasja mee doen met Sir Wopeti en Ysabella en Onne zal mee doen met Peerke en Kompas Gerwin.

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

De organisatie van het Huttenkamp in Voorst gestart

Voorst- De organisatie voor de 7e editie van het huttenkamp in het dorp Voorst is weer gestart. Op dinsdag 21 augustus om 09.30 uur gaat het beginnen, tot donderdagochtend 23 augustus. Het Huttenkamp wordt georganiseerd voor kinderen van 6 t/m 12 jaar uit het dorp Voorst en omgeving.

Het thema voor dit jaar is ‘sport en spel’
Naast het bouwen van de hutten, waarin ze ook overnachten van woensdag op donderdag, gaan de kinderen allerlei sporten en spellen verzinnen waarvoor ze zelf de apparaten en attributen moeten maken. Dat kan van alles zijn: een voetbaldoel met gaten voor een wedstrijdje puntenschieten, een apparaat om fitness-oefeningen mee te doen, een dik touw voor een wedstrijd touwtrekken, springtouwen en ga zo maar door. De creativiteit is de enige beperkende factor.
Op woensdagavond worden alle ouders en verdere familie en vrienden uitgenodigd om het resultaat te bewonderen en nog belangrijker: om de verzonnen sporten en spelletjes zelf te beoefenen. Dus sportieve kleding is dan voorgeschreven. Later op de woensdagavond bouwen de kinderen een gecontroleerd houtvuurtje en worden stokbroodjes bakken.

Er hebben zich dit jaar 100 kinderen opgegeven en dit is het hoogste aantal van alle jaren. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per kind voor leden van het Voorster Belang en 30 euro per kind van niet-leden (meteen dinsdagmorgen lid worden kan ook nog). Het bedrag is all inclusive, dus inclusief eten, drinken, af en toe iets te snoepen, alle materialen, de overnachting van woensdag op donderdag en het gezamenlijk ontbijt op de donderdagmorgen met de prijsuitreikingen.

woensdag 1 augustus

Deel dit bericht

Nielson op de Klarenbeekse Kermis

Klarenbeek- Vol trots kondigt de Oranje Vereniging Klarenbeek aan dat op zaterdag 18 augustus vrouwenmagneet en superartiest Nielson optreedt tijdens de Klarenbeekse Kermis. Naast deze fantastische headliner staan er het hele weekend weer fantastische artiesten op het programma. Denk aan The Euro’s, Steam en de Buurman & Buurman show. Ook komt het knotsgekke Crazy Hour op zondagavond terug, waarmee het weekend met een knallend feest wordt afgesloten.

Nielson is terug!

Zijn nieuwe sound klinkt anders, voelt anders en ís anders: elektronisch, volwassen en internationaal. Nielsons teksten komen rechtstreeks uit zijn hart en zijn persoonlijker dan ooit. En dat is precies de bedoeling. Voor Diamant, de eerste single van het album, werkte Nielson samen met Miles Walker, een Amerikaanse mixer/producer die hits van onder meer Beyoncé, Rihanna en Kygo op zijn naam heeft staan. Na zijn Nederpophits Beauty & De Brains, Sexy Als Ik Dans en Mannenharten ambieert Nielson nu een sound met internationale allure. Natuurlijk komen ook zijn oude bekende hits langs. En als we Nielson mogen geloven wordt het optreden groots en meeslepend: “De liveshows worden zó gruwelijk!” Dus: MIS. HET.NIET!

Wil jij voor een tientje naar Nielson? Koop dan snel je tickets via ovk-klarenbeek.nl/Nielson.

Ook aan de mannen is gedacht

Geen zin in de vrolijke hits van Nielson? Maar ben je op zoek naar vette rockmuziek? Daar is aan gedacht! We openen dit jaar namelijk voor het eerst de deuren van het Rockcafé! Knetterharde rockhits, bier en veel gezelligheid. Wat wil je nog meer?

Programma

Naast alle muzikale entertainment staat er nog veel meer op het programma dit jaar. Denk aan de Volksspelen, de kinderspelen, de kermistoertocht, buksschieten en vogelschieten en de Ker(k)misviering. Benieuwd naar het volledige programma? Dit lees je allemaal in bijgevoegde kermiskrant! Natuurlijk vind je alle informatie ook op de website ovk-klarenbeek.nl en op Facebook en Instagram!

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Open dag Octagon

Twello- Zaterdag 28 juli is er weer open dag op het Octagon, de bijenstal van de imkersvereniging Voorst aan de burg. v.d. Feltzweg 2 te Twello.

Het is juli, de vakanties staan voor de deur, je kan je afvragen hebben de bijen ook vakantie? Als je hun gedrag nu ziet zou je zeggen van wel. Ze vliegen minder ijverig en hangen een beetje voor de kast. Nadat de linden gebloeid hebben is de periode van nectar halen een beetje voorbij. Drachtpauze noemen de imkers dat, alles wat ze nog kunnen halen is meegenomen maar het zal niet voldoende zijn, zeker met deze droogte. Het gevaar bestaat dat de koningin stopt met eitjes leggen waardoor de grootte van het volk afneemt.

Daarom geven de imkers regelmatig wat suikerwater zodat de koningin het gevoel krijgt dat er dracht is en aan de leg blijft, de bijen zijn dan ook actiever en halen weer stuifmeel. Zo blijft het volk op sterkte om in augustus naar de heide gebracht te worden, maar of dat dit jaar gaat lukken onder de huidige omstandigheden is nog maar de vraag.

Zaterdag bent u van harte welkom van 10.00 uur tot 12.00 uur.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Sportshirts gemeente Voorst naar jeugd uit sloppenwijk Brazilië

Voorst- In 2013 hebben Marco en Roberta Kuis uit Assen besloten om in Cumbuco een stichting op te richten onder de naam Aloha. De Aloha Foundation geeft jongeren uit de sloppenwijken van Barra Do Ceará (favela), aan de rand van Fortaleza, een zo eerlijk mogelijke kans op een goede toekomst. Dat doen ze door het geven van Engelse lessen, sport- en spelactiviteiten en aandacht voor gezonde voeding.

Aloha staat voor ‘Academia Libera de Oportunidades e Habilidades para Adolescentes’. Vrij vertaald staat dit voor: Vrije Academie van Kansen en Vaardigheden voor Jongeren.

Doel van de stichting is jongeren een kans te geven op een betere toekomst én om de jongere kinderen kind te laten zijn en te laten spelen.

Aloha geeft een groep van veertig jongeren een jaar lang Engelse les, zodat ze vervolgens werk kunnen vinden in de horeca, als kite- of surfleraar of gids. Ook wordt er aandacht geschonken aan de gezondheid van de kinderen die vaak een erg eenzijdig voedingspatroon hebben.

Ingrid de Croon, Beleidsadviseur sport en bewegen bij de gemeente Voorst, vertoefd momenteel in Brazilië voor een vakantie. Zij nam in Nederland al contact op met de oprichters van deze Foundation en liep een dag mee om het project van dichtbij mee te maken. Afgelopen maandag was de kennismaking met Marco, zoon David, local Valber en de jongeren uit de favela.

De jongeren kregen Engelse les en Valber nam ze mee voor een uurtje golfsurfen. Ingrid liet zich niet kennen, kreeg een spoedcursus van Valber en Nathan en trotseerde de 2 meter hoge golven.

‘Erg indrukwekkend hoe het project leeft in de sloppenwijk. De jongeren komen elke maandag en woensdag zelfstandig naar ‘hun huis’ na schooltijd en in vakanties. De leeftijd varieert van 10 tot 30 jaar. Stuk voor stuk hebben ze respect voor Valber, Marco en David.

Het golfsurfen was een mooie ervaring om even mee te pakken. De jongeren kennen de fijne kneepjes toch iets meer dus ik hield het na enkele golven voor gezien en genoot van het spektakel in zee. Een moment waarbij alle zorgen even van hun af worden gezet.

Inmiddels krijgen twintig jongeren uit de favela vier uur per week les. Ze werken samen met lokale scholen. De lessen worden gegeven door de Braziliaan Valber die zelf uit de sloppenwijk komt en door Aloha betaald wordt.

Ik heb daar, namens de gemeente Voorst, Asics sportshirts overhandigd aan de jongeren. Deze shirts werden voorheen gedragen door werknemers van de gemeente Voorst bij sportactiviteiten waar zij aan deelnamen. Omdat de gemeente ondertussen een nieuwe huisstijl heeft werden deze shirts niet meer gebruikt.

Ondanks de gezonde voeding mocht er voor deze speciale gelegenheid ook nog een welverdiende Hollandse stroopwafel uitgedeeld worden, aldus een tevreden Ingrid de Croon.’

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Gouden huwelijksfeest Salih en Sefika Melikoglu

Twello- 'Beter laat dan nooit', zo dachten Salih en Sefika toen ze vorige week woensdag alsnog hun 50-jarig huwelijk herdachten. De officiële huwelijksdatum staat op 21 maart J.l. In de boeken, maar in die tijd bracht het echtpaar het huwelijksfeest door bij familie in hun geboorteland Turkije.

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in het dorpje Gorele (Turkije), geen wonder dus dat ze elkaar al van jongs af aan kennen. Ook bezochten ze dezelfde lagere school en tijdens hun tienerjaren werd het contact intensiever. In het jaar 1968 werd die verbondenheid beloond met een huwelijk. Het leven op het Turkse platteland was voor menigeen in die tijd geen ‘vetpot’, zodat Salih in 1976 de gelegenheid aangreep om naar Nederland te verkassen. Door jarenlang zijn vader te hebben bijgestaan in de slagerij had hij het vak van slager helemaal in zijn vingers. Dat kwam hem bij de toenmalige firma Linthorst uitstekend van pas. Ook de destijds bekende Twellose vleesverwerker Wolff maakte dankbaar gebruik van zijn vakkennis. Ook zijn vrouw is daar verschillende jaren werkzaam geweest. In het nabijgelegen Deventer is Salih geen onbekende, aan de Rielerweg opende hij jaren geleden al een slagerswinkel, die overigens nu gerund wordt door zijn schoonzoon.

De gezinshereniging kon overigens pas na 5 jaar (1976) plaats vinden. Mevrouw Melikoglu had de eerste jaren de zorg voor haar ouders en 2 kinderen op zich genomen in Turkije. De overstap naar ons kikkerlandje viel voor haar niet mee, het was wennen. De komst van nog eens 2 kinderen en het samen zijn met haar man maakte de inburgering wel enigszins dragelijker. Het is nu zelfs zo dat ze helemaal gewend zijn, met name het wonen in Twello bevalt ze zo goed dat ze er niet over peinzen terug te keren naar Turkije. De binding met hun 4 kinderen en 10 kleinkinderen is daarvoor te groot.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Rondje Beemte door De Vecht, Teuge en het Weteringsbroek

De Vecht- Zaterdag 4 augustus is er weer een Rondje Beemte: een prachtige fietstocht door het landelijke gebied van Beemte Broekland. Net als bij de voorgaande edities gaat de route ook nu weer door De Vecht en Teuge, om via het Weteringsbroek weer richting Beemte te gaan. Of andersom: het is een rondje, dus je kunt op elk punt in de route beginnen, of je nu vanaf Nijbroek, Teuge of Terwolde komt.

Van hobby tot kunst

Je treft op de route onder andere glaskunst, verzamelingen, brocante, schilderkunst, fotografie, porselein, handwerken, oldtimers, historie en prachtige moes- en siertuinen.

Folders met routekaartje

Folders met routekaartje vind je bij de deelnemers op de locatie en bij o.a. boekhandel Oonk, bij Coop de Lelie, Terwolde, bij café de Groot in de Vecht en online op www.onshuus.nl/rondjebeemte De route is ongeveer 15 km lang. Je bent vanaf 11 uur welkom bij de deelnemers, tot 17 uur. Deelname is gratis.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Opening expositie surrealistisch kunstenaar Charles du Bois in De Statenhoed

Twello- Op zaterdag 28 juli om 15.00 uur is in galerie 'De Statenhoed' (van de Kunstkring Voorst in Twello) de opening van de expositie van surrealistisch kunstenaar Charles du Bois. Hij wordt ook wel 'de Salvador Dali' van Deventer genoemd. De Kunstkring is bijzonder trots om Du Bois in haar galerie te mogen verwelkomen. Daarnaast maakt een bijzonder optreden van een ‘mysterie-guest’ bij de opening er ook nog een hilarisch en mysterieus evenement van!

Hoewel Du Bois een ‘laatbloeier’ is in de kunst heeft hij een fascinerend en ruim oeuvre van surrealistisch werk opgebouwd, dat hij nu voor het eerst exposeert in Galerie De Statenhoed. Een unicum, want Charles houdt er niet van om zijn werken naar elders te verplaatsen. Het zijn immers ‘zijn kindjes’. Maar Kunstkring Voorst heeft hem kunnen overtuigen om gedurende een aantal weekends dit unieke werk voor het grotere publiek toegankelijk te maken. Hij werkt zowel met olieverf als met kleurpotlood. De kijker waant zich in een vervreemdend dromenland en raakt niet uitgekeken! Niet voor niets werd Du Bois in 2005 tijdens het Tuinfeest en Dichtersfestival uitgeroepen tot de ‘Salvador Dali van Deventer’. Hij woont en werkt nog dagelijks in zijn atelier (http://www.charlesdubois.nl) in Deventer, waar hij af en toe geïnteresseerden op afspraak ontvangt. Voor kunstkopers zijn er op bestelling giclees (kunstdrukken) te koop.

Charles doorliep een bijzondere loopbaan voordat hij aan het echte vrije werk begon. Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij op 28 mei 1940 te Rotterdam geboren waar hij samen met zijn twee jaar oudere broertje Theo en zijn ouders Theodorus du Bois en Maria Johanna Wilhelmina Gielen aan de Groene-Hilledijk 165a opgroeide. Zijn sterrenbeeld is ‘Tweeling’ dat volgens Du Bois staat voor ‘creativiteit’.

Zijn jeugdjaren bracht hij door in Rotterdam-Zuid in ‘Het witte dorp’. Door de oom van moeders kant, Gerardus Johannes Gielen, die als beeldend kunstenaar de Academie van Beeldende Kunsten had doorlopen, werd hij geïnspireerd op het gebied van kunst. Door de oom werd zijn latent aanwezige tekentalent aangewakkerd en het altijd al smeulende vuurtje vatte vlam! Het was uiteindelijk ook deze oom die hem adviseerde zich aan te melden bij de Academie van Beeldende Kunsten. Daar werden uiteindelijk zijn surrealistische dromen geboren.

Na en tijdens een carrière als Artdirector bij Nijgh & van Ditmar en later tijdens zijn zelfstandig ondernemerschap bleef het surrealistische vuur smeulen. In 1970 zag Charles echt het licht bij een grote overzichtstentoonstelling van Dali en hij was daarna niet meer te stuiten.

De opening van deze bijzondere expositie is op zaterdag 28 juli, 15.00 uur.

Bovendien zal deze opening opgeluisterd worden door een ongrijpbaar en merkwaardig heerschap, wiens bijdrage maar het best omschreven kan worden als: onbegrijpelijk - vreemd - koeterwaals - geheimzinnig - allolalie - abracadabra - kletskoek - larie en quatsch.

Kunstkring Voorst in Twello nodigt heel gemeente Voorst uit om bij dit unieke evenement aanwezig te zijn! De toegang is gratis. De expositie is daarna nog te bezichtigen tot en met zondag 26 augustus.

Galerie ‘De Statenhoed’, Dorpsstraat 11a, Twello.

Reguliere openingstijden: vrijdag van 15.00-18.00 uur,zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. Meer informatie: www.kunstkringvoorst.nl of info@kunstkringvoorst.nl

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Kluts vind je in de Muziekkoepel Nering Bögel

Deventer- De Deventer singer/songwriter Daan Bolwerk komt met zijn band Kluts op zondagmiddag 29 juli optreden in de Muziekkoepel Nering Bögel in het Worpplantsoen. Kluts is op zomertoer met Nederlandstalige popliedjes, uit eigen duim en mouw. Ze nemen ook nog een pauzeact mee in de vorm van Down in the Flood. Beleef deze heerlijke muzikale zondagmiddag mee in het oudste stadspark van Europa. Het begint om 14.30 uur.

KLUTS heeft zichzelf (uit)gevonden in een eigenwijs bandje. De zes muzikanten zijn afkomstig uit Apeldoorn en Deventer. Zij weten de zelfgemaakte popliedjes, geschreven in het Nederlands met inhoud en humor, samen nóg beter te maken. Het gaat over van alles zoals over kippenvel, schoonheid, het verkeer en snotneuzen maar bovenal over ‘de liefde’ met alles d’r op en d’r an. Wat ze er zelf van zeggen? KLUTS, die wil je niet kwijt!

De band bestaat uit: Daan Bolwerk gitaar en zang, Ellen Starmans zang, toetsen, gitaar, accordeon, glockenspiel en schudei, Frans Scholten gitaar, zang en toetsen, Mari van Helvoort drums en zang, Mirella Rothengatter bas en zang, Sergej Egbreghts gitaar en toetsen.

In de pauze treedt het duo Down in the Flood op en zij spelen een mix van country/blues.

De zondagmiddagconcerten zijn entree vrij. Ga er lekker voor zitten of neem je picknickmand en kleedje mee. Versnaperingen zijn verkrijgbaar bij de kiosk en in het park is een toiletgelegenheid. Zie ook: www.muziekkoepelneringbogel.nl .

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Compleet vernieuwde Twello in je Broekzak

Twello- Ook dit jaar is er weer een Twello in je Broekzak gemaakt! Het handige kaartje in zakformaat is uitgedeeld op heel veel recreatieplekken in en rondom Twello, bijvoorbeeld campings. Dit om het dorp Twello te promoten. Mede dankzij de steun van vele sponsoren kon dit op project op broekzak formaat worden gerealiseerd.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Trias levert drie deelnemers NTTB Jeugdcup 2018

Twello- In het weekeinde van 7 en 8 juli is er weer gestreden om de NTTB Jeugdcup. Dit is een tweedaagse wedstrijd tussen alle afdelingen van de NTTB, waarbij zowel bij de meisjes als de jongens de sterkste welpen en pupillen van Nederland hebben gestreden om de hoofdprijs. Deze wedstrijden zijn gespeeld op het Nationaal Sportcentrum Papendal. Bij de meisjes welpen deden Floortje Gerritsen en Nienke Wijnhout mee. Zij zijn met andere spelers van afdeling Oost namens Team Oost 7e geworden. Zowel Floortje als Nienke wisten ongeveer de helft van hun enkelpartijen te winnen. Dat was echt knap aangezien de top van Nederland aan dit toernooi meedeed. Bij de jongens deed Quinten Gerritsen mee. De jongens team van Afdeling Oost en wisten een 8e plaats te behalen. Voor Quinten en zijn teamgenoten was dit een net te zwaar toernooi. Ook niet gek aangezien ook bij de jongens allemaal nationale toppers meededen. Het toernooi was een mooie ervaring. Niet alleen omdat de kinderen in het shirt van de afdeling tegen de nationale top mochten spelen, maar ook omdat er een overnachting op Papendal bij zat.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Vroege Vogels Ontbijt succes

Twello- Met de laatste officiële dagfondvlucht voor de oude duiven en de tweede vlucht voor de junioren op het programma was het een relatief rustig duivenweekend. Daar stond dan weer tegenover dat er op zondagmorgen de mogelijkheid was voor alle leden met aanhang om aan te schuiven bij het jaarlijkse Vroege Vogels Ontbijt.

Tongeren
De jonge duiven gingen vrijdagavond op weg naar Tongeren (166 km) voor hun tweede opdracht dit seizoen. De lossing vond plaats om 07.45 uur en met iets meer dan 2 uurtjes vliegen konden de duiven ruim voor de ergste hitte thuis zijn. De eerste melding was dit keer van Jan Ketelaar die in Terwolde een mooie vroege duif had. Langzaamaan kwamen er van alle deelnemers meldingen binnen alleen vanuit Epse, de woonplaats van Steffan Willems en opa Hans Eckelboom, bleef het oorverdovend stil. Toen ’s avonds de klokken werden uitgelezen kwam de aap uit de mouw. Kleinzoon Steffan was die morgen met zijn ouders op vakantie gegaan en opa Hans is een digibeet van het zuiverste water. Van het doorgeven van de tijden via telefoon of PC kwam dus niets terecht. Het heeft ook wel weer zijn charme wanneer pas op het laatste moment bekend wordt wie de winnaar is. Later zou blijken dat Steffan een dubbele overwinning pakt en met beide duiven ook de plaatsen 1 en 2 in de Regio, tegen ruim 3850 duiven, bezet. Steeds Verder liet zich overigens helemaal van de goede kant zien want Team Freek Wagenaar (1x) en Naomi & Lizzy Romein (2x) zorgden er voor dat de eerste vijf prijzen allemaal door Steeds Verder werden gewonnen.

Chateauroux
Later op de dag werden de duiven van Chateauroux (680 km) thuis verwacht. Het betreft hier een nationale dagfondvlucht. Deelnemers uit heel Nederland zetten hun duiven in en deze worden allemaal tegelijk gelost. De afstandsverschillen zijn daardoor aanzienlijk. De eerste prijzen vallen in het zuiden in Elsloo waar de comb. Martens 2 nestmaatjes (jongen geboren uit hetzelfde legsel) vlak na elkaar klokt. Met 10 duiven mee en 10 prijzen maken zij een werelduitslag. Maar ook in het hogere noorden, de duiven moeten daar 200 á 300 km verder vliegen, werden vroege duiven geconstateerd. Uiteraard wordt er ook op regionaal gestreden om de punten. De leden van Steeds Verder hadden landelijk gezien niet veel in de melk te brokkelen. Plaatselijk was het Bram Scherpenzeel die zegevierde, voor Cor Wenink en, weer, Jan Ketelaar.

Top 10 Tongeren Algemeen: 1,2,7,8,9. Steffan Willems, 3. Team Freek Wagenaar, 4,5. N & L Romein, 6. Jan Ketelaar, 10. John Romein. Top 10 Tongeren B-klasse: 1,2,7,8. N & L Romein, 3. Stefan Jansen, 4,6,9,10. Comb. van Brummen, 5. W. v.d. Steeg. Top 7 Chateauroux: 1,6. Bram Scherpenzeel, 2. Cor Wenink, 3. Jan Ketelaar, 4,5. Werner v.d. Steeg, 7. Annet Jutten.

Vroege Vogels Ontbijt
Op zondagmorgen vond het jaarlijkse Vroege Vogels Ontbijt plaats. Barvrouw Adrie was zaterdagavond al in de weer om het clubgebouw in te richten voor zondagmorgen en het bestuur had een leuk programma voor deze morgen in elkaar gezet. Traditiegetrouw waren het Werner en Jan die de eitjes met spek stonden te bakken terwijl de leden met familie zich in het clublokaal tegoed deden aan het rijkelijk gevulde ontbijtbuffet. Tussendoor was er een bingo voor de allerkleinsten, uiteraard had iedereen prijs. Dan was er de prijsuitreiking van de vlucht van zaterdag met de jonge duiven. Zoals u hier boven al hebt gelezen was Steffan de grote winnaar. Opa Hans ging met mooie prijzen naar huis. Deze prijzen waren voor het grootste deel aangeboden door de sponsoren van deze dag t.w. van der Bijl diervoeders Voorstonden, Slagerij Buurman en Puur bloemen en planten. Uiteindelijk wist het bestuur het zo in elkaar te steken dat alle deelnemers met een leuke prijs naar huis gingen en dat de mooiste bos bloemen “toevallig” overbleef voor de vrouw die het meeste werk had verzet: Adrie. Al met al een geslaagde ochtend die normaalgesproken volgend jaar zijn volgende editie zal beleven.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

10 jaar Zomerfeest gevierd met enorme taart

Wilp- Vorige week was het groot feest binnen de zorginstelling Zozijn, regio De Lathmer in Wilp. Alweer voor de tiende keer werd hier het Zomerfeest gehouden. Om het feest extra accent te was aan bakker Wil Gerrits gevraagd een taart te maken met een lengte van maarliefst 10 meter. Afgelopen dinsdagochtend werd de enorme slagroomtaart aangesneden door enkele begeleiders, samen met Wil en Annelies Gerrits.

Voor alle cliënten was er een heerlijk stukje taart. Het thema voor de 10e editie was `Feest`. Voor de bakker was het een hele klus en uitdaging om de taart op tijd af te leveren in de tent. Toen de taart op tafel stond zag het er erg mooi uit en werd er uit volle borst het `Lang zal ze leven` gezongen. Nadat binnen een half uur de taart was opgegeten, kon het feest echt beginnen. Niet alleen voor de cliënten van Zozijn, maar ook voor kinderen en scholen uit de buurt was er van alles te doen op Landgoed De Lathmer. Ook de leerlingen van de Daniel de Brouwerschool hebben genoten van de vele activiteiten, tijdens het 3 dagen durende feest. Zo was er een creatieve tent waar men naar toe kon om te knutselen, een nagellakje halen, of glitters in het je haren laten aanbrengen. In de speciale chill-room kon iedereen die dat wilde airhockey spelen of flipperen. Bovendien was er een spannende speurtocht uitgezet en was er een Zeskamp. Uiteraard ontbrak ook de gezellige muziek ook niet. Er was een karaoke-show en optredens van de plaatselijk bekende Poll-band. Donderdagmiddag werd het Zomerfeest afgesloten met een spetterend optreden van zanger Dennie Christian.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Rijd mee met de Kermistoertocht Klarenbeek!

Klarenbeek- Inmiddels is de Kermistoertocht tijdens de Klarenbeekse Kermis een bekend fenomeen! Ook dit jaar mag dit spectaculaire onderdeel dan ook niet ontbreken in het programma. Net als voorgaande jaren nemen hier oude tractoren, oude auto’s, klassieke motoren, maar ook Solexen, Zundapps, Kreidlers en andere oude bromfietsen aan deel. Dit gebeurt allemaal in samenwerking met SCV Oldtimers, de Solexclub uit Teuge, de Zundappclub uit Empe, de Kreidlerclub uit Klein Amsterdam en de Mb club. Nieuw dit jaar is de oude auto club ‘Het oude blik’.

Route
Er zijn twee routes: een korte route van circa 30 km. voor o.a. de tractoren en de solexen en een lange route van circa 70 km. voor de motoren, auto’s en brommers. Tijdens de tocht maken we een tussenstop bij het splinternieuwe Peco gebouw in Teuge.

Programma
10.30 uur Opstellen voertuigen aan de Broekstraat in Klarenbeek
12.30 uur Start kermistoertocht
Na afloop van de tocht worden de voertuigen allen op het kermisterrein opgesteld, zodat bezoekers deze kunnen bewonderen.

Aanmelden & praktische informatie
Wij nodigen graag iédereen met één van bovenstaande voertuigen uit om deel te nemen aan onze Kermistoertocht. Ook zonder lidmaatschap bij een van de genoemde clubs bent u van harte welkom!
Wilt u graag meedoen? Tot donderdag 16 augustus kunt u zich aanmelden bij L. Kleverwal (0628646091 / laukleverwal@live.nl) of bij J. Spijkerbosch (0623281015), graag na 18.00 uur ’s avonds. Het inschrijfgeld is €8,- per persoon. Hiervoor krijgt u wat te eten en te drinken onderweg en uiteraard een prachtige herinnering!

Zorg dat uw voertuig verzekerd is
Zorg ervoor dat u uw deelnemende voertuig afdoende heeft verzekerd en dat de bijrijder op de originele daarvoor ingerichte zitplaats zit. Deelname is geheel op eigen risico.

woensdag 25 juli

Deel dit bericht

Zutphense Boekenmarkt Groenmarkt

Regio- Zondag 29 juli vindt voor de 20e maal de Zutphense Boekenmarkt plaats met 50 kramen van professionele boekhandelaren. De locatie van de markt is Groenmarkt plus een stukje Marspoortstraat in Zutphen.

De markt is overzichtelijk en (gratis) toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. De boekenmarkt kenmerkt zich door kleinschaligheid en professionaliteit en biedt een gevarieerd aanbod aan tweedehands- en antiquarische boeken en ander drukwerk als prenten, kaarten, reisgidsen enz. én literaire T-shirts. Er is ook aanbod aan poëzie, theater, film en muziek. ’s Middags zal ter ere van de markt een carillonconcert van één uur gegeven worden vanuit de Wijnhuistoren.

Kwaliteit, verscheidenheid en een goede sfeer, daar gaat het om. De markt is geslaagd als de bezoekers het naar hun zin hebben. Na 19 jaar organisatie heeft Mulder Boekenvreugd uit Zutphen de organisatie van de Zutphense Boekenmarkt overgedragen aan Stein Culturele Evenementen / Henk Steinvoort. Stein organiseert o.a. de Hanze Boekenmarkt in Doesburg en de Boeken en Kunstmarkt op Landgoed Middachten in De Steeg. Op zondag 29 juli is tevens koopzondag in Zutphen van 12.00 – 17.00.uur en vanaf 25 juli is de Ijsselkade weergeopend voor het verkeer.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Zuivelhoeve Twello op een na beste kwaliteitswinkel

Twello- In het Overijsselse Twekkelo, daar waar het voor Zuivelhoeve ooit allemaal begon, is Zuivelhoeve Twello vorige week uitgeroepen tot tweede beste Zuivelhoeve kwaliteitswinkel. Dit was de uitslag van de winkelwedstrijd die nu voor het derde jaar onder de verschillende franchise winkels wordt gehouden. Eigenaar Raymond Rolefes is apetrots op zijn winkel en zijn team. “Dat we deze mooie plek hebben weten te behalen, is een bevestiging dat we goed bezig zijn.”

De Zuivelhoeve winkel van Raymond werd onder andere bezocht door een mysteryshopper en de Zuivelhoeve vakjury. Daaruit kwam een rapport rollen waar het team mee aan de slag is gegaan. “Het waren kleine details die we mee hebben genomen in onze werkzaamheden. Daarna is de Zuivelhoeve vakjury nogmaals langs geweest voor een tweede bezichtiging om te kijken hoe we de punten hebben opgepakt. En toen begon het lange wachten,” aldus Raymond.

Naast de eervolle titel heeft Zuivelhoeve Twello nog wat leuks gewonnen. Een jaar lang zal er op de jong belegen kaas het predikaat “2e beste Zuivelhoeve kwaliteitswinkel” sieren en daar zijn ze als Zuivelhoeve Twello trots op.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Zangers gezocht Rutter II project

Klarenbeek- Na het grote succes van het John Rutter project in 2017 komt er een vervolg. In het weekend van 17 en 18 november zal het John Rutter II project plaatsvinden. Op zaterdag en de zondagochtend zal er muziek ingestudeerd worden van de componist John Rutter. Zondagmiddag wordt het ingestudeerde dan voor publiek uitgevoerd. Voor iedere stemgroep wordt er één avond extra gepland om partijen te studeren.

Voor dit project is men op zoek naar zangers en zangeressen van alle stemsoorten. Het zou heel fijn zijn als je thuis alvast de partijen kan studeren. Daar waar nodig kunnen muziekbestandjes gemaakt worden.

De deelname bedraagt € 70,-, dit is inclusief koffie/thee en lunch voor beide dagen. Het optreden zal plaatsvinden in Het Boshuis te Klarenbeek.

Net als vorig jaar zijn er ook dit jaar weer enthousiaste musici die meewerken: sopraan Esther Ebbinge, pianist Andor Boddeke, toetsenist Cor Lievers, organist Gerard van Dalen, Babette Lanters en Esther van Dalen dwarsfluit. De algehele leiding is in handen van Alette van den Brul.

Om de kosten te kunnen dekken is de organisatie nog op zoek naar sponsoren. Het geld dat na het concert overblijft zal ook dit jaar weer naar een lokaal goed doel gaan. Dit jaar is gekozen voor Werkgroep Caritas Klarenbeek. Deze werkgroep ondersteunt mensen met een financieel- of sociaal probleem, zonder onderscheid naar religieuze achtergrond. Een dagje uit voor kinderen waarvan de ouders het financieel wat minder hebben, hulp voor ouderen in de wirwar van regels en instanties, financiële ondersteuning voor muziek- of zwemlessen maar ook alleen een luisterend oor voor een eenzaam iemand. Goed werk!

Het gaat weer een prachtig weekend worden!

Wil je meer informatie of je inschrijven voor dit mooie project mail dan naar: alettevandenbrul@outlook.com of bel: 06-46371896.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Ga mee op avontuur in de uiterwaarden, ruige route door de Duursche Waarden

Olst- Alleen voor stoere wandelaars! Tijdens deze wandeling van 3 uur leert u het gebied de Duursche Waarden, nabij Fortmond, goed kennen. U struint via een smal wandelpad door het ooibos naar de steenfabriek en de uiterwaarden. De Staatsbosbeheer IJsselnatuurgids vertelt over de vogels en planten maar ook over het ontstaan van de Duursche Waarden. Maak kennis met de maaimachines van het gebied: de Schotse hooglanders en Shetlandpony’s. Na afloop is er gelegenheid om bij te komen het Infocentrum IJssel Den Nul. Dus: kom struinen, uitwaaien en ontspannen!

De drie uur durende wandeling start op zondag 22 juli 2018 om 09:30 uur bij de balie van het Infocentrum IJssel Den Nul (Rijksstraatweg 109, Olst) en duurt tot ong. 12:30 uur. Na afloop van de wandeling kunt u een bezoek brengen aan het infocentrum Den Nul. Geniet op het terras van het uitzicht over het water, neem een kijkje in de expositieruimte, of laat de kinderen spelen in de buitenspeelplaats. Kosten: € 5,00 volwassenen en € 2,50 kinderen tot en met 12 jaar. Aanmelden kan bij Infocentrum IJssel Den Nul, evenementen@infocentrumijssel.nl Tel: 0570745040. Spontaan meewandelen kan ook.

Bijna elke maand organiseert Staatsbosbeheer een wandeling onder leiding van een Staatsbosbeheer IJsselnatuurgids. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl voor activiteiten in uw regio. Kijk voor alle activiteiten van het Infocentrum IJssel Den Nul op www.infocentrumijssel.nl. Tip: Trek stevige wandelschoenen aan en neem een verrekijker en iets te eten en drinken mee voor onderweg!

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Annemarie loopt de Nijmeegse 4daagse voor een nieuwe hondenopvang op Lesbos

Twello- Annemarie Moerman uit Twello loopt samen met haar goede vriendin Ineke Schömaker de 4 daagse in Nijmegen voor een nieuwe opvang voor zwerfhonden op Lesbos. Aanleiding is dat de honden wegmoeten van hun huidige locaties, vanwege geluidsoverlast van buren.

Annemarie vertelt: “Ik loop dit jaar voor GaGa Animale Care. Deze stichting is opgericht door de Nederlandse Gerbien Fricke op het Griekse eiland Lesbos. Tuurlijk krijg je wel eens de reactie dat er genoeg honden in Nederland zijn. Dan zeg ik: Klopt! Maar liefde voor mens en dier is grenzeloos.”

Gerbien is jaren geleden neergestreken op Lesbos. Ze zag hoe de honden slecht werden behandeld of gewoon werden gedumpt en heeft dit leed naar zich toe getrokken. Ze vangt nu de honden op en als er vraag of belangstelling is worden de honden ook naar Nederland gestuurd. Hier krijgen ze een mooie nieuwe toekomst. Dat alleen helpt nog niet de populatie van de honden te verminderen en daarom zet ze ook sterilisatie - en castratie programma’s op voor honden en katten. De liefde voor dieren is bij Gerbien immens groot. Ondanks alle tegenslagen van de plaatselijke bevolking gaat zij door met haar passie en missie. Gerbien moet dit jaar weer verhuizen met haar honden opvangcentrum. Ze moet iets nieuws zoeken, maar daar is ook geld voor nodig. Daarom wil ik dit jaar lopen voor Gerbien en haar stichting GaGa Animal Care om genoeg geld in te zamelen zodat zij een nieuw stuk land kan kopen voor haar honden opvang.

“Ik heb de 4 daagse al een aantal keren gelopen en heb er weer erg veel zin in. Ik maak samen met Ineke onze trainingsrondes. En als het goed weer is, dus niet te warm, dan gaan onze honden gezellig mee.”

17 juli gaat ze starten! Wil je Annemarie ook steunen? Ga dan naar: https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/wandelaars/annemarie-moerman/6172540c-9bc9-4035-b022-710bd3d1cb0a

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Toekomststemmen

Voor de rubriek toekomststemmen interviewen we jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar, wonende in een van de dorpskernen van de Gemeente Voorst. We praten met deze jongeren over hun leven van nu, wat hen bezig houdt als ook hoe zij de toekomst zien van zichzelf en de wereld om hen heen. - door Jos Bosch -

‘Ik wil een belangrijk Influencer worden!’

Ze werd geboren in Reeuwijk en groeide op in Twello. Wilde altijd al kapster worden, danst met de sterren en eet nachtelijk yoghurtijs. Ze is geen goeroe maar heeft wel vele volgers, loopt het liefst op blote voeten maar filmt haar familie alleen met kleren aan. Zo ongeveer Tess?
‘Het kappersvak bleek uiteindelijk niet wat voor mij te zijn. Altijd je best doen, geen fouten maken, het moet perfect zijn. Ik ben daarvoor te onzeker en zelfs bang, dus ik wilde hier niet mee doorgaan. Heb het eerste jaar afgerond en ben gestopt’.

Je droom in duigen, je kappersschaar aan de wilgen; en nu?
‘Het nieuwe schooljaar start ik in Amsterdam, een opleiding voor mode & media styling. De opleiding duurt één jaar, is heel intensief, maar ik heb er ontzettend veel zin in; helemaal mijn ding!’

Eén jaar opleiding en dan?
‘Dan hoop ik veel meer volgers te hebben dan nu, meer bekendheid en dan kunnen bedrijven naar mij toekomen voor opdrachten.’

Hoe reageerden je ouders op deze switch?
‘Mijn ouders stelden voor, dat ik toch eerst de kappersopleiding af zou ronden, want dan heb ik een stukje zekerheid. Maar ik word er zo ongelukkig van, het is zó niet mijn ding en dat begrepen ze. Mijn vader en moeder vinden het nu goed en staan ook achter mij. En inmiddels film ik thuis wel eens voor mijn vlog, ook dat vinden ze okay. De afspraak is wel, dat iedereen in huis is aangekleed en goed voor de dag kan komen. Ook mijn zus vind dat prima.

Je vertelde zojuist dat je onzeker bent en bang, toch proef ik hier bij jou geen angst
‘Klopt! Deze opleiding is wat ik wil, wat mij ligt, dat weet ik zeker. Ben al heel lang bezig met dit soort werk. Ik ben heel actief op Instagram en inmiddels ben ik ook vlogger. Op Instagram heb ik zo’n 800 volgers, maar dat moeten er nog veel meer worden.’

Lekker bezig Tess, maar wat is het doel van horden mensen achter je aan?
‘Ik wil een belangrijk Influencer worden! Een Influencer kan bijvoorbeeld producten voor bedrijven promoten, ik volg trends of ik kan ze zelf creëren wanneer ik bekend genoeg ben.’

Heb jij dan ook persoonlijk contact met die 800 volgers?
‘Ja, ik heb wel contact met ze. Niet met allemaal natuurlijk en ook niet altijd, maar heb wel mensen leren kennen, heb leuke gesprekken met ze en ik kijk ook, of ik een aantal van hen dan weer volg’.

‘Ik ben niet zo tuttig hoor!’

Alsof ze de opleiding mediatraining zojuist cum laude heeft afgerond, kiest ze haar antwoorden zorgvuldig, spreekt gearticuleerd, inclusief de zachte Gooise R. Zonder overigens die vervelende aardappel in ’t strotje. Tess is puur, ontvankelijk, begaan en bezield. ‘Ik ben niet zo tuttig hoor!’ en enigszins verrast kijk ik haar aan.
Is dat het beeld wat mensen wellicht van je hebben Tess?
‘Dat denk ik wel, hoewel niet iedereen dat beeld zal hebben. Mijn uiterlijk stem ik af op hetgeen ik doe of waar ik ben. Heb ik een feestje, iets belangrijks of bijvoorbeeld dit interview met jou, dan wil ik er goed uit zien. Maar ik vind het ook heerlijk, om in een broek en shirt rond te lopen en even niet aan het uiterlijk te hoeven denken’.

Je wilt beroemd worden. Onder meer daarom ga je een intensieve en exclusieve fulltime opleiding volgen. Daarnaast ga jij je hobby jazzdans bij SV Twello weer volledig oppakken.
‘Het lijkt me heel leuk, wanneer mensen je kennen en herkennen. Dat mensen naar je vragen, met je op de foto willen, dat je ook weer veel mensen leert kennen, dat men naar je luistert en dat je belangrijk bent in de wereld. Het dansen heb ik gewoon nodig, dat is zó heerlijk!’

Inmiddels ben je hét gezicht voor het bedrijf Zorgzaam Scheiden en daardoor zien we je op veel mooie foto’s voorbij komen op social media en ook in het Voorster Nieuws.
‘Ik vind het heel leuk om te doen en ik ken de eigenaren van die organisatie. We hebben vandaag weer een fotoshoot gehad en die is erg mooi geworden.’

We zitten aan een robuuste houten tafel bij Tess thuis. Daar omheen zes comfortabele stoelen, dus bij dit gezin van vier zijn ook gasten aan tafel van harte welkom. Zo voelt het overigens ook, al vanaf het moment dat Tess de deur voor mij wijd open doet, vergezeld van een stralende lach.
‘Voorlopig flirt ik niet meer’

Tess, je bent 17 jaren jong, uitgaan is een dingetje en dan is er ook nog zoiets als verliefd worden?
‘Verkering heb ik gehad, een half jaartje. Dat vond ik leuk en het was ook allemaal nieuw voor me. Maar voorlopig begin ik daar niet meer aan. Vroeger vond ik het belangrijk om te flirten, keek ik veel naar de leuke jongens en zo’.

Spreekt hieruit teleurstelling, ervaring of bewuste keuze?
‘Voorlopig flirt ik niet meer. Ik wil me intensief bezighouden met mijn doelen; lekker dansen, studie, het opbouwen van mijn netwerk, bezig zijn met Insta en YouTube, werken aan de toekomst.’

En als je 30 bent een succesvolle single woman?
‘Dan hoop ik toch wel een leuke vriend of man te hebben hoor! Of ik kinderen wil hangt af van veel factoren. Mijn vriend moet het ook willen, maar ik wil mijn kinderen ook veel kunnen bieden. Financieel moet het kunnen, een goed onderkomen, een stevige basis, zekerheid.’

Je gaat een prachtig nieuw studiejaar tegemoet, op weg naar een nog meer bijzonder leven. Ongetwijfeld willen de lezers jou volgen na dit prachtige verhaal; hoe doen ze dat?
‘Op Instagram ben ik vindbaar onder de naam Te3ss en op YouTube onder mijn eigen naam Tess ten Voorde’.

Dank je wel voor dit prachtige gesprek en het delen van een stukje van je leven Tess! We wensen je waanzinnig veel succes in de toekomst en vergeet niet, je carrière begon in de Gemeente Voorst!

Wil ook jij jouw stem laten horen en lijkt het je leuk om te worden geïnterviewd? Stuur dan een email aan info@voorsternieuws.nl en wie weet zit ook jij binnenkort met Jos aan tafel!

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Vliegen met een Drone in bibliotheek Twello

Twello- Een heerlijke lange warme zomer en toch met plezier naar school? Dat kan deze zomer bij bibliotheek Noord-Veluwe. Niet in de schoolbanken maar een school met allerlei leuke (technologische) activiteiten waarbij iedereen actief mee kan doen.

Drone cup
Voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar heeft Bibliotheek Twello dit jaar een heuse drone cup georganiseerd! Kinderen krijgen de uitdagende opdracht om een creatief parcours te ontwerpen met spullen uit de bibliotheek. Ze gaan in groepjes hindernissen bouwen, die tijdens de drone race worden gebruikt. Hoe moet de hindernis eruit zien, kan de drone wel door de hindernis, waar moet de drone landen?

Kortom, een mooie les voor de kinderen in goed leren nadenken, samenwerken, bouwen, testen en beslissingen nemen. Natuurlijk leren de kinderen ook nog hoe ze een drone moeten besturen. E

Deze workshop van drie uur vindt op woensdag 18 juli in de bibliotheek van Twello van 14.00 tot 17.00 uur. Voor deze activiteit moet van tevoren een e-ticket gekocht worden, via de www.bibliotheekbibliotheekbrummenvoorst.nl

De andere Summerschool activiteiten zijn ook te vinden op de website.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Afsluiting seizoen Gemengd Zangkoor

Voorst- Traditie getrouw sluiten de leden van Gemengd Zangkoor Voorst hun koorseizoen af met zingen op “locatie”. Voor 2018 was de keus gevallen op Camping “De Haverkamp” in Voorst. Na een fietstocht kwamen de leden aan op de prachtige locatie, waar ze werden opgewacht door de campinggasten. De voorzitter, Willy Kok, heette allen hartelijk welkom, waarna het koor inzette met het toepasselijke nummer “A Welcome to you”. Op het programma stonden enkele Duitse liederen van o.a. Fridrich Silcher en R. Schumann. Het zangprogramma werd afgesloten met “When the Sunsets over the Mountains” van Lorenz Maierhofen. Onder het genot van een hapje, drankje en bij een gezellig kampvuur werd de muzikale avond voortgezet door Guido van Heuvelen, die met zijn zang en gitaar, de aanwezigen verraste met Evergreens waarbij enthousiast werd meegezongen. Na afloop werd er nog gezellig nagepraat. Het was een zeer geslaagde avond en zeker voor herhaling vatbaar.

Heeft u belangstelling voor het zingen bij een koor, loop dan eens bij Zangkoor Voorst binnen tijdens een repetitie. Zij repeteren op woensdagavond van 20.30 tot 22.30 uur in het Dorpshuis te Voorst. De eerste repetitie na de zomervakantie is op 29 augustus. Hun motto: “Zingen maakt blij”.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Schoolreisje naar Empeland

Voorst- De peuters van de Sprinkhanen in Voorst en de Bengels in Empe gingen op schoolreisje naar “Empeland”. Eén van de kinderen had dit bedacht, voor hem een hele verre reis.

Aan het eind van het jaar is het leuk om gezamenlijk af te sluiten en dit jaar had de leiding van Ut Trepke bedacht om naar de locatie in Empe te gaan. Rond 9.00 uur waren alle peuters gearriveerd en kon het feest beginnen. Heerlijk fietsen, op het luchtkussen, in de zandbak, op de schommel, lekker van de glijbaan of schminken: de kinderen konden kiezen wat ze wilden of natuurlijk alles doen. Er was nog een kindje jarig en daarbij werd uit volle borst gezongen en als traktatie kregen de kinderen een ijsje.

Als afsluiting aten alle ‘reizigers’ heerlijk pannenkoeken en gingen ze met een volle buik en moe naar huis. Mede door het prachtige zomerweer werd het een gezellige ochtend waarop zij leuk kunnen terugkijken.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

De fleurigste bloembakken en rotondes staan in Twello

Twello- Het kan bijna niemand ontgaan dat het dorp er deze maanden weer fleurig en kleurig bij ligt. Dit alles is het resultaat van de tomeloze inzet die de mannen en vrouwen van de Stichting Dorpsverfraaiing Twello ieder jaar weer weet op te brengen. Dat dit geen eenvoudige klus is zal iedere tuinliefhebber kunnen beamen. Vanaf de plantkeuze tot aan het eind van het seizoen, altijd is er werk aan de winkel voor de vele vrijwilligers. En zeker deze zomer met haar hoge temperaturen is het zorgen voor voldoende water een dagelijkse bezigheid.

De Dorpsverfraaiing, die nog steeds zonder subsidie werkt, weet zich gesteund door een plaatselijke kwekerij. Het is kwekerij Hartink die al het plantgoed tegen kostprijs levert, maar ook de gemeente Voorst draagt haar steentje bij door het leveren van meststoffen en potgrond. En dan zijn daar natuurlijk de ruim 300 donateurs die mede zorgen tot de instandhouding van de Stichting Dorpsverfraaiing Twello.

Met deze zomerse temperaturen hebben Jan Kl. Swormink en Theo Timmermans, samen met de collega’s, momenteel de handen vol om de bloembakken en rotondes te onderhouden.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Opbrengst collecte Maag Lever Darm Stichting

Twello- In de week van 18 t/m 23 juni haalden collectanten van de Maag Lever Darm Stichting maar liefst € 4.161,18 op in Twello. Zij gingen langs de deuren om aandacht te vragen voor de ruim 2 miljoen buikpatiënten die ons land telt. Met het geld redt de stichting levens door meer onderzoek naar spijsverteringsziekten mogelijk te maken.

Tijdens de collecteweek gingen ruim 14.000 collectanten door het hele land langs de deuren. Het bedrag van € 4.161,18 dat zij ophaalden gaat naar voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Iedere dag werken onderzoekers aan een oplossing voor de 2 miljoen buikpatiënten in Nederland.

Collectebus 2.0
Er werd niet alleen aan de deur gecollecteerd, maar ook via social media door vele mensen die een digitale collectebus aanmaakten (collectebus.mlds.nl). Daarnaast werkte de stichting met QR-codes voor Tikkie en iDeal en werd op 25 plaatsen gecollecteerd met de collectebus 2.0, waarmee je ook contactloos of met PIN kunt betalen.

Opbrengst collecte
De Maag Lever Darm Stichting steunt baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken naar spijsverteringskankers, betere diagnostiek voor maag-, darm- en leverziekten en innovatieve behandelmethoden.

Collectanten lopen vaak voor iemand die ze kennen met een buikziekte. Zoals Esther, die loopt voor haar dochter die kampt met glutenintolerantie. Of Martine, die zich inzet voor haar zus met een chronische darmontstekingsziekte.

Collectant gemist?
Heb de collectant gemist en wil je doneren? Dat kan via via collectebus.mlds.nl.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Leerlingen uit Klarenbeek voeren musical op

Klarenbeek- Op woensdag 11 juli hebben de leerlingen van OBS De Dalk uit Klarenbeek weer de jaarlijkse musical opgevoerd. De kinderen uit de bovenbouw hebben de afgelopen weken hard geoefend om een spetterende show neer te zetten. In het kort het verhaal van de musical.

Wat moet je doen wanneer je oude bioscoop niet meer zo goed bezocht wordt als vroeger? Je organiseert een internationaal filmfestival! Er komen beroemde gasten en er is zelfs een rode loper. Maar dan blijkt dat de hoofdfilm niet meegenomen is uit de filmstudio… Zal de filmrol op tijd teruggevonden worden in de filmstudio’s? In welke filmscènes raken we verzeild? Ondertussen worden de premièregasten steeds ongeduldiger. Zal Bioscoop Appelstroop weer de bioscoop worden die het vroeger was?

OBS De Dalk voerde dit jaar de musical al in Ons Gebouw op. Ook dit jaar waren ze er weer op gebrand een spetterende show op de ‘planken’ te brengen voor ons trouwe publiek. Na de musical werden de leerlingen van groep 8 en juf Ankie met Harley motoren naar het spetterende eindfeest gebracht. Hier werd nog tot in de late uurtjes doorgefeest door de leerlingen, team en ouders.

Een paar bedankjes: Eigenaren Marleen Endeveld en Han Edelman voor het beschikbaar stellen voor Ons Gebouw, alle ouders voor de hulp. Petra Schuiling voor het helpen bij de geografie. En uiteraard de Harley rijders die het vervoer mogelijk hebben gemaakt.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Jaarlijkse lunch Zonnebloem afdeling Twello-Zuiderwijk

Twello- Op woensdag 11 juli waren zo’n 65 gasten (incl. Zonnebloem medewerkers) rond 10.00 uur bij Brasserie-restaurant Korderijnk in afwachting van wat er die dag zou gaan komen. Voorzitter Ron heette de gasten en de medewerkers van harte welkom op dit jaarlijks terugkerend gebeuren.

Na de koffie en een heerlijke petit four kwam troubadour Hans Brouwer uit Apeldoorn de gasten verrassen met door hen zelf uitgezochte liedjes uit het repertoire van Hans. Troubadour Hans begeleidt zichzelf op de gitaar. De gasten konden kiezen uit Nederlandse, Engelse, Franse, Duitse, Spaanse en zelfs Griekse liedjes. Het leuke was dat de gasten, op één na, allemaal Nederlandse liedjes kozen. “Die kun je zo lekker meezingen”, was het meest gehoorde argument. Hans zong per tafel de door de gasten zelf gekozen liedjes. Voor de oplettende toehoorder bleken een paar nummers absoluut favoriet. Zo kwamen: in dat kleine café aan de haven, ach Margrietje de rozen zullen bloeien en 24 rozen van Toon Hermans zeer frequent langs. Tussentijds kwam er ook nog een borrel, waarbij de advocaat met slagroom natuurlijk niet mocht ontbreken. Om 12.15 werd de overheerlijke lunch geserveerd. Eerst een heerlijke tomatensoep, daarna lekkere diverse broodjes die de gasten zelf met kaas, vlees, jam of hagelslag (uiteraard met daaronder echte boter) konden beleggen. Verder mocht een broodje kroket natuurlijk niet ontbreken. Een lunch zonder kroket wordt als niet kompleet ervaren. Tegen het einde van de lunch ging Troubadour Hans op verzoek over op een repertoire uit de oude doos die een ieder uit volle borst kon meezingen. Om 14.00 uur stonden de rollators, de rolstoel en auto’s weer klaar om het gezelschap naar huis te brengen. Uiteraard niet voordat er door de aanwezige gasten en medewerkers een geweldig applaus kwam voor troubatour Hans Brouwer en zeker niet in de laatste plaats voor de bediening en de familie Korderijnk (die weer geweldig hebben uitgepakt). Uit het aanwezige gezelschap kwam via mevrouw Pereboom nog het verzoek om een waardering in de vorm van een applaus voor de Zonnebloem afdeling Twello-Zuiderwijk. De fantastische foto’s, die gemaakt zijn door onze eigen hoffotograaf Gerrit Bosch, kunt u bekijken wanneer u of wellicht uw (klein)kinderen/buren/vrienden of anders een medewerker van de Zonnebloem, de volgende link opent http://www.flickr.com/photos/regiovoorstzonnebloem in het album: “ 180711 Troubadour aan tafel bij afd. Zuiderwijk.” Al met al heeft de Zonnebloem afdeling Twello-Zuiderwijk en haar gasten weer een geweldige bijeenkomst gehad waar iedereen weer volop heeft kunnen kletsen en kunnen genieten van de lunch en de muzikale invulling.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Nieuwbouw Intratuin bereikt hoogste punt

Regio- Intratuin Deventer heeft vorige week op de nieuwbouw in Deventer (Blauwenoord) het hoogste punt bereikt. Directeur Hendrik Vreeman heeft samen met bedrijfsleider Twan Jongbloets de Intratuin vlag laten zakken vanaf het hoogste punt. Genodigden, personeel en bouwpersoneel hebben dit feit op donderdagavond 12 juli j.l. gevierd met een BBQ op de nieuwbouw. Op vrijdag 13 juli werden er 2 grote kurkeiken en een 1000 jaar oude olijfboom afgeleverd vanuit Italië op de bouwplaats. Deze komen t.z.t. in het nieuwe pand. In de maand maart van 2019 opent de nieuwe Intratuin Deventer haar deuren.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht

Nieuw lid Raad van Commissarissen IJsseldal Wonen

Regio- IJsseldal Wonen heeft, na het ontstaan van een vacature, een nieuw lid benoemd in de Raad van Commissarissen (RvC). Het nieuwe lid, de heer B. Prins, is mede benoemd om het ondernemingsplan “Duurzaam en Dichtbij”, de koers van IJsseldal Wonen, kracht bij te zetten.

Nieuw lid
De RvC van IJsseldal Wonen bestaat uit vijf personen. Na het ontstaan van de vacature is het profiel van de RvC geactualiseerd aan de hand van het nieuwe ondernemingsplan. Hieruit bleek dat de RvC aanvulling kon gebruiken van een persoon die duurzaamheid in de brede zin hoog in het vaandel heeft staan. De Huurdersbelangenvereniging onderschreef dit profiel. Samen met de RvC van IJsseldal Wonen hebben zij de selectie voor een nieuw RvC lid opgepakt. Op voordracht van de Huurdersbelangenvereniging is gekozen voor Berry Prins. De heer Prins heeft veel ervaring binnen de corporatiesector. Daarnaast heeft hij veel expertise op het gebied van duurzaamheid en innovatieve vormen van huurders- en bewonersparticipatie. Op 2 juli 2018 is hij formeel benoemd voor een periode van vier jaar.

Op volle sterkte
Met deze benoeming is de RvC van IJsseldal Wonen weer op volle sterkte. De Raad bestaat uit:

• Bea Annot, voorzitter
• Heleen Buijs, vice voorzitter
• Patrick Hijlkema, voorzitter auditcommissie
• Arnoud Spithoven, lid audit commissie
• Berry Prins, contactpersoon OR

De RvC houdt toezicht, geeft advies en vervult de werkgeversrol richting de bestuurder. De leden doen dit met veel passie en plezier. Zij bieden een luisterend oor, maar ook kritisch tegenwicht aan de bestuurder.

woensdag 18 juli

Deel dit bericht