TC de Schaeck start met OldStars tennis

TWELLO- Ouderen die willen tennissen, maar niet meer als een hinde over de baan gaan, kunnen vanaf januari 2020 kennismaken met OldStars tennis bij TC de Schaeck in Twello. OldStars tennis is een aangepaste spelvorm voor tennis op latere leeftijd. Deze spelvorm is uitermate geschikt voor ouderen die op een gezonde manier en zonder blessuregevaar (weer) willen bewegen op de tennisbaan. OldStars tennis is ook geschikt voor ouderen die ooit tennis hebben gespeeld en door bijvoorbeeld een blessure niet meer tennissen. Met de aangepaste spelvorm én de begeleiding liggen er weer prachtige kansen om op de tennisbaan actief te zijn.

Vrijdag was het dan eindelijk zover. Na een uitgebreide voorbereiding waarin de tennisvereniging met veel partijen, zoals de gemeente, de buurtsportcoaches, uniek sporten, de tennisschool en het ouderenfonds, gesproken heeft, was het 17 januari en de startdag van Oldstars tennis.

Na verschillende PR activiteiten waren er al een paar aanmeldingen maar was het ook een beetje een verrassing hoeveel mensen er zouden komen. Uiteindelijk kwamen er acht Oldstars. Een hele goede opkomst voor een fantastisch begin. Samen met de vrijwilligers Huug en Elsenoor en de trainer Pieter was de club compleet. Er waren ook nog drie supporters, dus met elkaar een gezellige drukte op de vrijdagochtend. Begonnen werd met een gezellig kopje koffie en de Oldstars zaten al snel leuk te kletsen met elkaar. Ook dit is een belangrijk onderdeel van Oldstars tennis, elkaar ontmoeten.

De training begon met een warming-up op muziek en daarbij viel het enthousiasme en plezier meteen op, al “dansend” werden de spieren warm en kon er daarna getennist worden. Met verschillende oefeningetjes werden de basisslagen van het tennis doorgenomen. Groot voordeel van Oldstars tennis is de groene bal die wat minder snel gaat en het feit dat de bal twee keer mag stuiteren. Iedereen deed lekker mee en speelde met veel plezier. Na iets meer dan een uur was de training afgelopen en ging iedereen voldaan terug naar de kantine voor nog een kopje koffie en om een beetje op adem te komen. De ochtend werd afgesloten met een “ we zien elkaar volgende week weer”.

Er is natuurlijk nog plek voor meer Oldstars, u kunt zich aanmelden via oldstarstennis@tcdeschaeck.nl. De volgende training is zoals gezegd 25 januari.

Aangepaste regels

In de basis wordt er gespeeld volgens de bekende tennisregels. Er zijn er een aantal aangepast als: spelen met een zachte, groene bal, dubbelspel op enkelveld, derde persoon draait in na kantwissel (bij oneven games), onderhands serveren en de bal mag twee keer stuiteren. Daarnaast is er aandacht voor beweegvormen in de aangeboden les vormen via het ASM model (Athletic Skills Model). Op deze wijze wordt er via tennis gewerkt aan een betere coördinatie en motoriek op latere leeftijd. Eerder dit jaar werd er officieel gestart met OldStars tennis in Oldenzaal, waar de officiële aftrap van OldStars tennis plaatsvond onder bezielende leiding van oud-tennisheld Tom Okker.

OldStars stimuleert de ouderenvriendelijke sportomgeving

Het Nationaal Ouderenfonds neemt met OldStars de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving en lanceert na OldStars walking football dit jaar een aantal nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Het gaat om OldStars walking hockey, OldStars tafeltennis, OldStars walking basketball, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking rugby. De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië waar walking football en walking hockey al jarenlang breed omarmd worden. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod maakt het Ouderenfonds met onder anderen partners Menzis en van Boxtel de volgende stap in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezond en fit blijven en socialisatie in en rondom de sportvereniging als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder 2,5 miljoen ouderen in Nederland centraal.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers in voor de samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst. Onze activiteiten zijn uitnodigend, laagdrempelig en altijd gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen in beweging te komen en sociaal actief te blijven. Want: ouder worden doe je samen!

woensdag 22 januari 2020

Deel dit bericht