Twellose Carolien naar WK TREC in Spanje

Twello- Naast de muziek – zij speelt saxofoon – heeft Carolien Esselink nog een andere hobby en dat is de paardensport. Op haar vijfde levensjaar reed ze al pony en toen ze acht jaar was werd ze lid van de ponyclub.

“We woonden toen tussen de paarden in”, lacht Carolien, “mijn buurmeisje had een pony en de buurman aan de andere kant hield ook paarden, dus ik vermoed dat zo de ‘besmetting’ is ontstaan.”

Ze is lid van PSV Twello en doet samen met haar paard Stella aan dressuurspringen. Diverse keren in de week is ze met Stella in de trailer op pad, want naast de training thuis en bij de club is ze ook geregeld te vinden op de zandpaden in Kootwijk of in de vrije natuur rond Epe. Door de afwisseling, zo zegt Carolien, houdt haar trouwe metgezel de aandacht erbij.

Zeldzame vorm van paardensport
De WK TREC is ooit vanuit Frankrijk overgewaaid. Een soort bekwaamheidstest op wedstrijdniveau. Een internationaal gebeuren, waar 14 landen waaronder ook Zwitserland, Duitsland, Amerika en Canada aan meedoen. Vier jaar geleden werd ze door een vriendin hierop geattendeerd en vervolgens is ze in België aan haar eerste deelname begonnen en steeds hoger in het klassement terechtgekomen. Inmiddels zit ze in de hoogste klasse (1 – 4) en is vorige maand Nederlands kampioen geworden. Haar blik staat nu strak gericht op Spanje. Binnen Nederland zijn er maar vijf ruiters die internationaal rijden en het niveau van de WK TREC aankunnen. Zij hoort bij dit selecte groepje. En omdat ze dat zelf moet bekostigen is ze voortdurend op zoek naar sponsoren.”Stella loopt niet op ijzers maar op ‘hoefschoenen, dat komt door haar bouw en haar hoeven”, legt Carolien uit.

Met de vrachtwagen naar Spanje
Sinds twee jaar weet ze al van dit evenement in Spanje begin september. Ze heeft zich ingeschreven en er naartoe getraind. Voor een 17jarig paard is het niet niets om 45 km af te leggen via bergpaden naast alle andere oefeningen en opgaven, maar Carolien is ervan overtuigd dat haar paard dit aankan. Als doel heeft ze zich gesteld de TOP 10 te halen en samen met equipemaatje Renske zal ze in een paardenvrachtwagen naar de startplaats Segovia, boven Madrid, rijden. Het hele programma bestaat uit drie onderdelen: 1) POR, een oriëntatierit, waarvoor 20 minuten van te voren pas de route bekend wordt gemaakt. 2) MA, een gang- en beheersingsproef op een baan van 150 m lengte en slechts 2 m breedte. Heen zo langzaam mogelijk galopperen en terug zo snel mogelijk stappen. C) PTV, een hindernisparcours in een buitengebied met 16 lastige hindernissen. “Alle disciplines zitten erin”, zegt de enthousiaste Carolien, “en dat maakt het zo spannend en leuk.” Uiteindelijk worden alle individuele punten als teambeoordeling gegeven; haar team bestaat uit drie ruiters.

woensdag 17 augustus 2016

Deel dit bericht