Twellose Schaakclub rekent af met jarenlang trauma

TWELLO- Een aantal heren van de Twellose Schaakclub kwam in Dieren matig uit de opening tegen Theothorne. Niet verwonderlijk. De statistieken spraken niet in het voordeel van de Twellonaren. In zes ontmoetingen slechts één schamel matchpuntje in het afgelopen decennium. Maar halverwege de avond fluisterde teamleider Wobbe de Vries: “We gaan winnen! Daar zag het aan het begin van de avond niet naar uit!”

Tegengestelde lopers

De eerste drie partijen van de avond eindigden met halfjes. In het middenspel veroverde Berry Hoogstraten een geïsoleerde witte pion. Het was niet voldoende voor winst. De Dierenaar kon met vijf tegen zes pionnen en loper van tegengesteld veldkleur zijn stelling dicht bouwen. De met wit spelende tegenstander van Henk Casteel had licht initiatief, maar Casteel kon elke aanvallende poging weerleggen. Na 23 zetten was de partij volledig in evenwicht en accepteerde de Twellonaar de aangeboden remise (1-1).

Hoofdschuddend

Op bord 4 bij Frits Wilbrink stond halverwege de avond alles dicht geschoven. Hoofdschuddend vertelde hij na afloop, dat hij zijn partij maar niks vond. Al lachend gaf Wilbrink toe dat hij lang had nagedacht over het remiseaanbod, terwijl hij meteen wist dat hij het zou accepteren (1½-1½). Twello kwam op voorsprong waar het aanvankelijk niet op leek, want Wobbe de Vries kwam passief uit de opening. Hij dacht dit te corrigeren met een pionoffer. Zijn tegenstander nam het offer terecht aan, maar zette niet goed voort. Daarna kreeg De Vries het gewenste initiatief, en incasseerde na een fout een stuk waarop de tegenspeler meteen opgaf.

Geen rokade

Carlo Buijvoets dacht binnen 20 zetten de partij naar zich toe te kunnen trekken, maar een fout op zet 17 gaf de tegenstander kans terug te keren in de partij. De partij leek in remise te verzanden, totdat Buijvoets een fout in het eindspel met mat in twee afstrafte. Na een Siciliaanse opening kwam Hans Hertgers met wit in het voordeel. Nadat hij een pion had geofferd waarmee hij de rokade bij zijn tegenspeler eruit haalde, speelde Hertgers een gewonnen partij. Toen zwart ook nog de dame blunderde was de buit dubbel binnen: voor Hertgers én voor Twello (4½-1½).

Pluspion kwijt

Op zet 11 had Johan van Ommen al beslissend voordeel kunnen krijgen als hij lang had gerokeerd. Een pluspion raakte hij door een blunder kwijt, en kwam in het eindspel zelfs een pion achter. Toch won Van Ommen. Zijn opponent gaf een kwaliteit en liet daarna zijn knol insluiten. Remco Pihlajamaa speelde aan bord 1 een kansloze partij na een matige openingshandeling. 1. e4 c5 2. b3 ?! leidde tot een mindere stelling die door de ervaren Theothorner vakkundig werd afgestraft. Uitslag 5½-2½ voor Twello en hiermee werd afgerekend met het Angstgegner-Theothorne-trauma.

woensdag 15 januari 2020

Deel dit bericht