Unieke samenwerking voetbalscheidsrechters

In de week van 6 t/m 14 oktober 2018 vindt de jaarlijkse Week van de Scheidsrechter plaats. Verschillende sportbonden zetten deze toegewijde vrijwilligers dan extra in het zonnetje en vragen de aangesloten clubs om deze vaak ondergewaardeerde (verenigings)scheidsrechters en assistenten uitdrukkelijk te bedanken voor hun inzet. De drie Scheidsrechtersverenigingen in de Stedendriehoek hebben dit jaar de handen ineen geslagen en sluiten bij de actie aan door het huidige scheidsrechterskorps een drietal interessante informatieavonden en clinics aan te bieden. De Week van de Scheidsrechter betekent daarmee voor hen de meest optimale start van de pas begonnen voetbalcompetitie. Het wordt daardoor ook een week vóór de scheidsrechter.

In drie achtereenvolgende bijeenkomsten komen de drie meest wezenlijke onderdelen van de arbitrage aan de orde. Op dinsdag 9 oktober bijt de SZO (Zutphen) het spits af met een fysieke training en een lezing over weerbaarheid, op woensdag 10 oktober is het thema communicatie bij de DSV in Deventer en tot slot komt op donderdag 11 oktober Betaald Voetbal Scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de SAO in Apeldoorn om de motivatie van iedere arbiter voor het komende seizoen te optimaliseren. Voor de avonden zijn naast de leden van de drie clubs alle verenigingsscheidsrechters en vaste assistenten van verenigingen in de hele regio uitgenodigd.

Scheidsrechters staan er vaak alleen voor. De scheidsrechtersverenigingen bewijzen echter het tegendeel! Samen trainen, spelregels oefenen, bijscholingen volgen: het toont aan dat ook een scheidsrechter een teamspeler is. Zij krijgen helaas regelmatig te maken met verbaal en soms zelfs fysiek geweld. Om niet na het eerste seizoen de fluit al aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen is het belangrijk om samen ervaringen te delen en competenties te vergroten. Iedereen wil natuurlijk dat het voetbal leuk en gezellig blijft, ook als de belangen groter worden en het spreekwoordelijke lontje korter. Daarvoor moeten scheidsrechters getraind en opgeleid worden. De avond op dinsdag 9 oktober bij de SZO-Zutphen over weerbaarheid bestaat uit twee delen en wordt verzorgd door een gekwalificeerde trainer van de Nederlandse Politie en een instructeur van Defensie. Waar anders is er sprake van een grotere kennis op dit gebied ? Ondanks de veel gehoorde stelling “Voetbal is oorlog” proberen de begeleiders juist het tegenovergestelde te bereiken. John Elskamp uit Twello houdt zich bij de politie bezig met het aanleren en vergroten van mentale vaardigheden en stressreductie (HeartMath). Marchel Turnhout uit Warnsveld werkt met militairen, die op missie worden uitgezonden en verzorgt in z’n vrije tijd Bootcamps op het SZO-complex aan de Damlaan 16 in Eefde. Om 19.15 uur worden twee groepen gemaakt, waarvan er een begint met de buitentraining en de ander met de presentatie. In de pauze (ca. 20.30 uur), waarin er gelegenheid is om te douchen, wordt vervolgens gewisseld. Rond 21.30 uur wordt het programma in Het Fluithuus afgerond en kan men onder het genot van een drankje en hapje ervaringen op en rond het veld met collega’s delen en ontvangt iedereen een nuttige attentie.

In de kantine van de Deventer Scheidsrechters Vereniging verzorgt Marcel van Schalkwijk op woensdag 10 oktober een inspirerende en interactieve presentatie over communicatie. Deze KNVB-docent, zelf oud-scheidsrechter, heeft met zijn onderwijservaring enorm veel kennis over dit thema. Het onderwerp leent zich uitstekend om het de-escaleren van situaties op het veld te trainen. De avond aan de Keurkampstraat 3 start om 20.00 uur.

Net als vorig jaar werken ook de Betaald Voetbal Scheidsrechters mee aan de Week van de Scheidsrechter. Zij symboliseren immers het maximale succes dat een scheidsrechter in het voetbal kan bereiken en zijn een stimulans voor alle beginnende spelleiders. Jochem Kamphuis, veel besproken scheidsrechter in de eredivisie en inmiddels ook actief als VAR, komt op donderdag 11 oktober naar Boerhavelaan 26 in Apeldoorn en zal ongetwijfeld zorgen voor een interessante avond, waar hij beslist zijn ervaring als videoscheidsrechter zal toelichten. Ook hier vindt vooraf een korte training plaats. De aanvang daarvan is gepland op 19.00 uur. De presentatie van Jochem Kamphuis in clubgebouw De Haven start om 20.00 uur.

De scheidsrechtersverenigingen hopen dat de besturen van de voetbalverenigingen in het verspreidingsgebied van deze krant zich realiseren dat het begeleiden en opleiden van arbiters een noodzakelijke en gezamenlijke taak is om zowel het recreatieve als prestatieve voetbal ook in de toekomst te voorzien van spelleiders en scheidsrechters. Zij hopen veel kaderleden en vrijwilligers dan ook op een of meerdere informatieavonden welkom te mogen heten.

woensdag 3 oktober

Deel dit bericht