Unieke vacature week van de scheidsrechter

Regio- Bij de ‘bekendste supermarktmanager’ zullen slechts weinigen een associatie hebben met het EK-voetbal. Toch is de dagelijkse functie van voetbalscheidsrechter Björn Kuipers het enige waarmee hij in de toekomst nog in het nieuws zal komen. Met een geschat vermogen van 14,9 miljoen is dat ook niet verwonderlijk. De wedstrijd om de Johan Cruijffschaal betekende het einde van de imposante carrière van de Oldenzaalse ondernemer. Voor zijn plek bij de KNVB is nu een vacature. Welke voetballiefhebber neemt deze uitdaging aan ?

Opmerkelijk is dat er voor deze baan geen universitaire opleiding of geslaagde zakelijke carrière nodig is. Integendeel, de KNVB zoekt juist naar jonge, ambitieuze sporters, die deze uitdaging aan durven te gaan. Er is durf voor nodig om je bij je eigen voetbalvereniging aan te melden als potentiële verenigingsscheidsrechter of vaste assistent en je in te (laten) schrijven voor een cursus. Het spreekt immers voor zich dat je zonder optimale spelregelkennis en prima fysieke conditie geen positieve indruk zult maken op kritische spelers.

En dat terwijl het vrij eenvoudig is om het tegendeel te bereiken. Allereerst moet je je bereidheid melden bij je voetbalclub of je individueel aanmelden bij de KNVB voor een cursus. Het maakt uiteraard niet uit of je een jongen of een meisje bent en of je kiest voor het fluiten of het vlaggen. Na de basisopleiding meld je je dan, indien mogelijk samen met de andere clubscheidsrechters van je vereniging, aan bij de regionale scheidsrechtersvereniging, zoals de SZO in Zutphen. Deze bieden aantrekkelijke activiteiten als wekelijkse trainingen en gerichte spelregelinstructies en verzorgen daarnaast persoonlijke begeleiding bij je wedstrijden. Tijdens de bijeenkomsten leer je veel van je collega’s en bouw je langzamerhand de in het huidige voetbal noodzakelijke weerstand op. Wanneer je als scheidsrechter of als assistent-scheidsrechter superveel talent hebt, stroom je snel door in de richting van de door Kuipers opgegeven plek in het Betaald Voetbal.

Week van de Scheidsrechter

De eerste week van oktober zet de voetbalbond de scheidsrechters en assistenten jaarlijks in het zonnetje tijdens de Week van de Scheidsrechter. Vanwege de Coronabeperkingen zijn er afgelopen jaar geen cursussen afgerond. De KNVB-afdeling in Zwolle, die wekelijks de scheidsrechters aanstelt, zit met de handen in het haar door een afname van rond de 15%. Door het ontbreken van aanwas en het afhaken van ervaren scheidsrechters is er juist nu plaats om snel promotie te maken. Daarom organiseren zowel de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters als de KNVB komende maanden een wervingscampagne. Neem de uitdaging aan en geef je samen met je voetbalvrienden en vriendinnen op voor een cursus. Zonder scheidsrechter is voetbal immers onmogelijk! Om nader kennis te maken met de arbitrage organiseert de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken een open training op haar complex aan de Damlaan in Eefde. De training wordt verzorgd door voormalig Olympische triatleet Wieke Hoogzaad uit Volendam, die normaliter de Betaald Voetbalscheidsrechters en Assistenten onder handen neemt. Op dinsdag 12 oktober vanaf half 8 is iedereen van harte welkom om aan den lijve te ervaren wat er van toparbiters wordt verwacht. Uiteraard wordt ook rekening gehouden met deelnemers met een wat mindere conditie. Vanwege onze Coronavoorzorgen kan iedereen zich aanmelden via de website SZO-Zutphen.nl. Wellicht maak je dan wel kennis met de nieuwe Björn Kuipers.

woensdag 22 september 2021

Deel dit bericht