Viering bevrijding Apeldoorn

Apeldoorn- Op woensdag 17 april zal voor de 74e keer de bevrijding van Apeldoorn worden gevierd. De Stichting bevrijding ’45 organiseert deze dag de bevrijdingsloop en het ontsteken van het bevrijdingsvuur in het Oranjepark.

Om 19.25 uur start de viering in het Oranjepark. Daar zal bij het monument “De Man met de Vlag” rond dat tijdstip de groep hardlopers uit Wilp aankomen.

Het bevrijdingsvuur wordt namelijk door lopers van AV ’34 in estafettevorm van Wilp naar Apeldoorn gebracht. In Wilp zijn in april 1945 de eerste Canadezen de IJssel overgestoken, die later Apeldoorn zouden bevrijden. De hardlopers vertrekken in Wilp bij de kerk om 17.20 uur na een korte toespraak van de burgemeester van Voorst, de heer Jos Penninx, en volgen de route opnieuw naar het Oranjepark in Apeldoorn

Rond 19.35 uur zal waarnemend burgemeester Petra van Wingerden na een korte toespraak het bevrijdingsvuur ontsteken. Vervolgens worden er bevrijdingsgedichten voorgedragen. In het programma is ook plek ingeruimd voor toepasselijke muziek.

Medewerking aan de viering wordt verleend door het Apeldoornse DAP en City of Apeldoorn Pipes and Drums. Daarnaast zullen er militaire voertuigen meerijden van de vereniging Old Army Cars.

Meer informatie over het ontsteken van het bevrijdingsvuur vindt u op de website www.apeldoornendeoorlog.nl via Werkgroepen 17 april en 4 mei. Voor de bevrijdingsloop kunt u zich aanmelden via e-mail: beek0290@wxs.nl

woensdag 3 april

Deel dit bericht