Voetbalderby SC Klarenbeek – Voorwaarts herleeft op 22 september!

Gemeente Voorst- Het is de late vrijdagmiddag. In Café De Waardige Waard proosten twee smaakmakers van toen met elkaar op een hernieuwd weerzien. “Man dat is lang geleden, misschien was toen wel de laatste keer.” Johan van Ittersum van Klarenbeek en Jan Eekhuis van Voorwaarts zitten gemoedelijk tegenover elkaar om vooruit te blikken naar de derby die op 22 september gaat herleven.

Terug in de tijd. We schrijven 25 april 1999. Voorwaarts Twello had het weekend ervoor de eerste kans op het kampioenschap in de Derde Klasse laten liggen. Dus moest het nu gebeuren, uitgerekend tegen aartsrivaal Klarenbeek. En dan ook nog in het hol van de leeuw! “Wij hadden aan een punt genoeg”, zegt Jan Eekhuis. “Maar dat was nog lastig genoeg. Klarenbeek kreeg veel meer kansen in die wedstrijd.” “Klopt”, zegt Johan van Ittersum van Klarenbeek: “Ik weet nog dat wij op 1-0 kwamen door een frommelgoal van René Timmer. Jullie werden uiteindelijk toch kampioen door die goal van Jeordie Hulsebos. We zijn toen snel van het veld gegaan. Dat kampioensfeest van jullie hoefden we niet te zien. Nee dat vonden we niet leuk, we zijn snel gaan douchen.”

De wedstrijden tussen Klarenbeek en Voorwaarts hadden iets extra’s! Spelers keken er al weken naar uit, zo beamen beiden: “Je was er weken van te voren al mee bezig. En je kende elkaar. We waren dan ook met de personen van Voorwaarts bezig die we tegen zouden komen”, aldus van Ittersum. “Ik keek dan wel uit naar de duels met Bas Starink. Weet je, je vond elkaar serieus niet aardig hoor in zo’n wedstrijd. Bas was natuurlijk een vreselijk goede voetballer, ik probeerde hem dan een beetje uit te lokken en daar reageerde hij wel op. Voorwaarts was technisch gewoon beter dan wij. Wij moesten het meer hebben van strijd, een beetje uit de tent lokken. En daar hadden we met Marcel Linthorst en Bart Jan Slief ook wel de jongens voor. Jeordie Hulsebos daar hadden we het ook niet zo op. Hij stond bekend als een gemene speler. We vreesden Bjorn Honshorst, die was zo vreselijk snel.”

Het zijn dingen die Jan Eekhuis wel herkent: “Kijk die lange hier (van Ittersum dus) en Slief en Linthorst die waren bij ons echt niet geliefd. Dan gingen we jennen, zuigen. Dat is toch ook prachtig, dat hoorde er bij. Wij hadden altijd moeite met Klarenbeek, zij waren gemiddeld wat ouder dan onze ploeg.” Niet gek, zo vind Johan van Ittersum: “Wij hebben heel lang samen gespeeld en we hadden een hele goede generatie, er was nauwelijks verloop. En we wisten ook wel hoe we een beetje konden uitdagen. Als je bij Voorwaarts de kleedkamer uitkwam dan liep je door de gang. Die iets van anderhalve meter breed. Wij waren met redelijk wat grote kerels. Dan gingen we extra breed lopen, namen we zo een meter in… Maar jij kon er wat van hoor Eekhuis. Jij ging dan ook het publiek bespelen, een beetje uitdagen met de mensen langs de kant en reageren op hun opmerkingen. Ik deed dat af en toe ook, is toch mooi.”

Eekhuis kan zich zijn laatste wedstrijd die hij ooit in Voorwaarts 1 speelde nog goed herinneren: “Dat was ook tegen Klarenbeek. Ik had ’s morgens gespeeld en zat al in de kantine achter het bier. Toen raakte er iemand geblesseerd tijdens de warming up en vroegen ze of ik mee wilde doen. We stonden achter en ik moest invallen. Was ik aan het warm lopen en kreeg ik allemaal opmerkingen van de supporters van Klarenbeek. Ouwe lul, je kunt er niks meer van en zo. Ik heb ze nog gewaarschuwd. Ik kwam er in en de eerste beste bal die ik kreeg nam ik zo op de pantoffel. BAM, dat was de gelijkmaker. Heerlijk!”

Het is dus niet alleen deze ene wedstrijd uit 1999 die herleefd wordt. Het is een gevoel van heel veel mooie beladen potjes. En dat gevoel komt dus vrijdag 22 september terug. “Iedereen heeft er over en iedereen vindt het leuk. Jammer dat we de middenstip niet meer weg kunnen halen”, zegt Jan Eekhuis. “Beetje lastig met dat kunstgras. Maar wij gaan er wel fel op, reken daar maar op.” En dat zal bij Klarenbeek niet anders zijn, zo beweert van Ittersum: “Uiteindelijk wil je niet verliezen. Kijk als we verstandig zijn knallen we er niet meer zo in als toen, maar als we winnen hoeft dat dat ook niet…

Bij Klarenbeek is de voltallige selectie van toen aanwezig. Voorwaarts moet het doen zonder Marcel Geestman (werk), Rob Pelgrim (woont in Australië) en de geblesseerde Kim Hutten, Leon Haarman en Bas Starink. “Als ik hoor wie er allemaal niet meedoen bij jullie dan durf ik wel te voorspellen dat wij met 3-1 winnen”, lacht Johan van Ittersum. Eehkuis lacht met hem mee. “Een voorspelling… eeehm…4-0 voor Voorwaarts, vier keer Bjorn Honshorst.

Net als toen in 1999 zal de wedstrijd in Klarenbeek gespeeld worden. En net als toen hopen beide mannen op veel publiek. “Er stond toen zeker 2000 man.” Vrijdag 22 september 19.30 uur, sportpark De Pauw Klarenbeek met een onafhankelijke topscheidsrechter die eerder wedstrijden floot als IJsselmeervogels-Spakenburg. “Dat is maar goed ook!”. Aldus Jan Eekhuis…

woensdag 20 september

Deel dit bericht