Voorwaarts morele winnaar

Twello- Afgelopen zondag speelde Voorwaarts de streekderby tegen SV Schalkhaar. Het hoofdveld lag anderhalf uur voor aanvang nog onder een dikke laag sneeuw. De verenigingen hebben allebei een prima jeugdopleiding. De opleiding leidt voor beide verenigingen tot stabiele tweedeklassers, waarbij de stap naar een vaste plek op een niveau hoger 'nog' niet wil lukken.

De wedstrijd in Schalkhaar was een zogenaamde zes-punten wedstrijd. Bij winst is Voorwaarts zes punten los van Schalkhaar en voor het elftal uit Duistervoorde de kans om aansluiting met de top te hervinden. Het liep anders. De eindstand 1-1 was voor beide verenigingen niet bevredigend, alhoewel Voorwaarts door een uit-punt moreel winnaar werd. Voorwaarts had de strategie dit keer wat aangepast aan de sterke tegenstander. Met Simon Rutgers voor Joey Teering in de basis wilde het elftal meer voor de counter kiezen, dan voor het doorgaans dominante spel van de afgelopen maanden met Joey als vast aanspeelpunt in de voorhoede.

Simon zelf was vooral content met z’n eerste basisplaats sinds anderhalf jaar. Hij bekroonde de keuze van de trainer al in de negende minuut met een uitstekende actie en een treffer. Simon werd vanaf eigen helft diep gestuurd door Nando Manuputty waarna hij vanaf randje zestien meter de bal langs de keeper schoot. Na twee minuten kreeg Simon echter al een schietkans uit een moeilijke hoek die knap gepakt werd door de keeper. In de 25e minuut een snelle vrije trap rond de middenlijn waardoor Luuk Grieving alleen op de keeper af kon maar helaas tegen de keeper schoot. In de 41e minuut was Daan Stormink te laat met een tackle waardoor hij (mede door het gladde veld) de tegenstander hard raakte, en de bal miste. Een rode kaart was het gevolg. Uit die vrije trap kwam een voorzet die door Nino Wattimena in eigen goal werd gelopen. Na de rode kaart besloot trainer Jochem de Weerdt voor een 4-4-1 opstelling. Nando werd rechtervleugelverdediger en dat deed hij zéér goed! Ruststand 1-1.

De tweede helft begon Voorwaarts ietwat onder druk te komen, maar gaf geen echte kansen weg. In de zestigste minuut kreeg Simon de bal op de middenlijn en zocht drie tegenstanders op. De laatste man zag zich genoodzaakt de lastige aanvaller naar de grond te trekken net buiten het zestienmetergebied. Een doorgebroken speler en daarmee rood. De wedstrijd was getalsmatig weer in evenwicht. Voorwaarts probeerde met wissels nog iets te forceren. Jesse Zwienenberg (72.) voor Simon en Joey Teering (83.) voor Nino Wattimena. In de slotfase leidde dit nog tot een grote kans voor Voorwaarts. Want in de 85e minuut ging Rick Timmermans alleen op de keeper af en besloot te kiezen voor een stift, die de keeper van Schalkhaar makkelijk kon vangen. In de blessuretijd kreeg Schalkhaar nog een goede kopkans, maar de bal ging net over. Volgens Simon al met al een terechte uitslag al had Voorwaarts de betere kansen. Saillant detail: Voor Simon was het zijn 25ste doelpunt in een officiële wedstrijd in de hoofdmacht van Voorwaarts.