Bertus en Alie leerden elkaar kennen ‘onder de koe’

Klarenbeek- Afgelopen donderdag 24 september waren Bertus en Alie Brink-Tabor 60 jaar getrouwd. De ‘kersverse’ nieuwe Apeldoornse wethouder Mark Sandmann kwam, in zijn functie als locoburgemeester, de dag ervoor ’s middags het paar feliciteren aan de Elsbosweg 13.

Alie Tabor en Bertus Brink leerden elkaar kennen ‘onder de koe’. Bruid en Bruidegom troffen elkaar namelijk toen ze beiden een melkcursus in Eerbeek, waar Alie woonde, volgden. Beiden zijn afkomstig van de boerderij, beiden gewend te werken en het klikte.

De bruidegom is geboren en getogen in Klarenbeek. De afstand Klarenbeek - Eerbeek bleek geen belemmering voor een stevige verkering. Bertus was gewend om vijftien kilometer naar Zutphen te fietsen, naar de Landbouwwinterschool. Daarmee vergeleken stelde een tochtje naar Eerbeek voor hem niets voor.
In 1955 trouwde het paar op 24 september. Na de plechtigheid in het gemeentehuis te Brummen en de kerkelijke bevestiging en inzegening in de Hervormde Kerk van Eerbeek, werden de dag gasten ontvangen op de deel van Alie’s ouderlijk huis. Alie’s vriendinnen hadden eten gekookt voor de familieleden en naaste vrienden. ‘s Avonds was er een bruiloft in de zaal van Hotel ‘Nijk’.
Het huis van Bertus aan de Elsbosweg, waar hij met zijn vader woonde, had inmiddels een kleine verbouwing ondergaan, zodat Alie na haar huwelijksdag in een comfortabel huishouden terecht kwam.
Alie en Bertus kregen drie kinderen en zes kleinkinderen. Met het aangetrouwde deel erbij, telt de familie inmiddels zeventien personen.
Het boerenleven was Alie niet vreemd. En van meet af aan hielp ze op het boerenbedrijf met melken, eieren verzamelen en schoon maken, kippen voeren, hooien, werken in de moestuin en onder andere wecken. Het huishouden runde ze met de Franse slag. En zelfs de 60 huwelijksjaren hebben daar geen verandering in gebracht.
Maar Alie is gastvrij. Er is altijd koffie. Ze was een trouw lid van de Hervormde Vrouwengroep en is sowieso van de partij als er kerkelijke activiteiten worden georganiseerd. Daarnaast doet ze nog steeds allerlei vrijwilligerswerk voor de kerk, voor het Zonnehuis en Marken Haven. Ook Bertus is bij de kerk betrokken. Hij is één van de bezorgers van het maandelijkse kerkblad en is altijd bereid als chauffeur te fungeren.
Naast het boerenwerk heeft Bertus zich ook toegelegd op loonwerk. Met zijn gierkar heeft hij menige put leeggepompt om de mest vervolgens over weidegrond of landbouwakkers te sproeien. En in de meimaand, als het eerste gras gemaaid moest worden om vervolgens in balen geperst te worden of met een opraapwagen bijeen gehaald, zag Bertus soms amper zijn bed. Toen het vee, en daarmee ook het boerenwerk, van lieverlee verdween, wisten bruid en bruidegom een goede invulling aan hun nieuwe levensfase te geven. Beiden lezen graag. Fietsen vinden ze ook een aangenaam tijdverdrijf. En ze spelen graag Rummikub.
Ze gaan ’s zomers al meer dan 35 jaar op vakantie naar Fügen in Oostenrijk.
Bij koffie hoort iets lekkers, vinden Bertus en Alie. Liefst gebak. Daarom waren familieleden, buren, vrienden en bekenden uitgenodigd bij Restaurant Pijnappel, waar naast koffie/thee ook gebak met slagroom gepresenteerd werd. Het werd een onvergetelijke dag voor het jubilerend paar.

woensdag 30 september 2015, foto door 60 jaar getrouwde paar Bertus en Alie Brink-Tabor en de kersverse’ nieuwe Apeldoornse wethouder / locoburgemeester Mark Sandmann

Deel dit bericht