Wegwijs dementie Voorst Hulpmiddelen thuis bij ziekte en beperkingen

Twello- Marie Josée Andringa van Alzheimer Nederland, specialist ouderengeneeskunde, leidt de avond in. Alles draait om mensen die met hun mantelzorgers zo lang mogelijk trachten thuis te wonen. Omgangstips en handreikingen zijn van groot belang, want telkens blijkt dat de mantelzorger te laat aan de bel trekt. Handige hulpmiddelen voor dagelijks gebruik komen aan bod maar ook ergotherapie thuis, de plek waar ondersteunende hulp nodig is.

Er is een samenwerkingsverband van alle organisaties die iets doen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. “Het moet cliënten en mantelzorgers gemakkelijk worden gemaakt, hulp te vragen en advies te ontvangen,“ legt Josée Andringa uit, “ook de gemeenten werken mee en wij werken samen met de gemeenten. Tenslotte hebben we hetzelfde doel”. Hoe bereikt men de mensen? Wegwijs dementie Voorst heeft alle namen en telefoonnummers van het netwerk op een rij gezet. Te vinden op www.wegwijsdementievoorst.nl

Je weet niet wat je niet weet
Telkens opnieuw blijkt dat de mantelzorger niet voldoende op de hoogte is van hulpmiddelen. Maar niet alleen dat: hij/zij geeft aan dat het ‘allemaal nog wel gaat’, zonder daarbij in de gaten te hebben dat reeds een grens is overschreden omdat men ‘niet weet wat men niet weet’. Vaak ontbreekt kennis over hupmiddelen om langer zelfstandig thuis te wonen met de dementerende partner. Trudy Wiranta van Zorggroep Apeldoorn, locatie Casa Bonita, biedt uitkomst en licht het één en ander op deze avond toe. Als ergotherapeut (Ergotherapie Thuis) heeft zij een holistische kijk op de cliënt die zij in al zijn aspecten onder ogenschouw neemt. Er wordt bekeken of bij voorbeeld een handeling nieuw of opnieuw aangeleerd kan worden. Hulpmiddelen bieden vaak uitkomst of een aanpassing van de omgeving. Via Edomah (Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorger aan huis) wordt er een programma aangeboden. Het doel is langer samen thuis te kunnen blijven en de kwaliteit van leven te verbeteren voor beiden, maar ook om de mantelzorger te ondersteunen.

Programma ergotherapie
Het programma is als volgt: Kennismaking thuis met de cliënt apart en een gesprek over de dagelijkse routing. Over de rollen vroeger en nu, over woning, relaties en omgeving. Bovendien over ingrijpende gebeurtenissen. Ook met de mantelzorger volgt een gesprek apart met als speerpunten de zwaarte van de zorgverlening en de vraag of hulp wenselijk is. Over de activiteiten die hij/zij nog graag zou willen vasthouden en hoe men irritaties ervaart en ermee omgaat. Samen wordt vervolgens gekeken naar de gemeenschappelijke doelen en prioriteiten.De behandeling die daarop volgt kan zich richten op de cliënt, of op de mantelzorger of – en dat is de meest toegepaste methode van Edomah – op zowel cliënt als mantelzorger. Ergotherapie thuis wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar: 10 sessies per persoon per jaar via de basisverzekering. Conclusie van deze avond: Roep tijdig hulp in om a) meer inzicht te krijgen in de ziekte en b) ondersteuning te vragen. Tevens is op deze avond gebleken dat er vele hulpmiddelen voor thuis te verkrijgen zijn. Bij voorbeeld: een wekker met vergrote dag- en datumvermelding, medicamentendoosjes met alarmfunctie, aangepast bestek of service, telefoon met foto’s van de meest te bellen personen en een makkelijke toetsfunctie. Verkrijgbaar in zorgwinkels of zaken met huishoudelijke artikelen. De volgende avond is op 22 juni, 19:30 uur in Gebouw Irene.

donderdag 28 april 2016

Deel dit bericht