Nieuwe verloskundigenpraktijk geboren

TERWOLDE/EPE- De uit Terwolde afkomstige Mathilde Dijkhof en de in Assen geboren Bianca van der Laan gaan binnenkort in de regio van start met hun eigen verloskundigen praktijk. Beide dames hebben elkaar tijdens hun opleiding aan de Hogeschool Rotterdam ontmoet. Zij ontwikkelden al vrij snel het plan om niet in een grootschalige organisatie te willen werken, maar op kleinschalige wijze, met aandacht en begrip voor cliënten, het (ongeboren) kind en hun eigen werkmethodes aan de slag te willen gaan. Helemaal conform die gedachte hebben zij niet alleen hun opleiding tot verloskundige, met alle daarbij behorende praktijkervaring afgerond, ook hebben zij zich via allerlei bij de materie behorende onderwerpen verder laten opleiden. Hierbij waren zij wel zo slim om ieder een aantal aanpalende onderwerpen uit te kiezen om zich verder in te verdiepen, zodat zij samen over een zo breed mogelijke kennis en vaardigheden kunnen beschikken. Daarbij stonden onder andere kennis voor bedrijfsvoering en administratie hoog in het vaandel, maar evengoed ook de sociale vaardigheden en het kunnen beoordelen van sociale en culturele achtergronden, zowel als kennis van het ‘zorglandschap’.

Regionaal actief
De nieuwe verloskundigenpraktijk ‘De Veluwe’ gaat uit de luiers met een sterk regionaal accent. Er wordt in principe gewerkt binnen de gemeentes Epe en Heerde. Aanmelden kan vanaf 18 augustus a.s., terwijl de dames per 1 september daadwerkelijk van start zullen gaan. Informatie over de praktijk is te vinden op www.zwangeropdeveluwe.nl, het platform voor zwangeren. Verdere voorlichting is te vinden op www.verloskundigenopdeveluwe.nl, of via contact door info@verloskundigenopdeveluwe.nl of telefoonnr. 06 36527440. Ook is het een en ander te vinden op fabelboek pagina www.facebook.com/verloskundigenopdeveluwe.

Brede inzet
De verloskundigen van verloskundigen praktijk De Veluwe hebben een brede inzet op hun vakgebied. Zij kunnen echt niet gezien worden als de baaksters uit grootmoeders tijd, die op hun Solex hun ronde deden. Zij zorgen niet alleen voor begeleiding tijdens de zwangerschap, voor een hopelijk moeiteloze bevalling en de nodige nazorg. Zij zijn ook gespecialiseerd op zwangerschappen met complicaties, zoals diabetes, afwijkingen van de bloeddruk van de vroedvrouw enzovoort. Voor het behandelen van specifieke complicaties onderhouden zij goede contacten met verschillende gynaecologen en in het algemeen proberen zij de lijnen in de zorg zo kort mogelijk te houden. Dat betekent niet alleen dat goede relaties worden onderhouden met verzorgenden en ziekenhuizen voor zorg, testen en gezamenlijke beoordeling van verschillende casussen, ook kan voorlichting worden gegeven over regels van zorgverzekeraars. Al met al de insteek om zoals al gemeld, de lijnen zo kort mogelijk te houden en de groep mensen om de kraamvrouw zo overzichtelijk mogelijk te houden. Voor het bewaken van gezondheid en welzijn van zowel moeder als kind prikken de verloskundigen zo nodig zelf, bij de (aanstaande) moeder thuis bloed voor testen op verschillende waardes, in de naaste toekomst zal, als de op dit moment voor mobiele echoapparatuur nog premature techniek, ook thuis echo’s gemaakt kunnen worden, terwijl voor het maken van diverse andere gewenste test de doorverwijzingen naar vakbekwame ziekenhuisafdelingen in de rede liggen. Al met al, liggen zorg voor zowel moeder als kind bij beide dames in vakbekwame handen, waarbij zij de cirkel aan zorg zo klein mogelijk proberen te houden, maar niet zullen schromen om elders, indien nodig, hulp in te roepen.

Kinderwens versus anticonceptie
De dames van verloskundigenpraktijk houden zich niet alleen bezig met zorg rond de geboorte van nieuw leven. Zij proberen gezinnen ook te begeleiden die een kinderwens hebben. Ook daar waar de omstandigheden voor het (ongeboren) kind niet optimaal schijnen te zijn proberen ze iets te betekenen in het kader van aanpassen van eet-, rook-, drink- en leefgewoontes. Ook in schijnbaar tegenovergestelde gevallen kunnen zij meerwaarde toevoegen. Zij kunnen eventueel anticonceptiemiddelen voorschrijven en/of adviezen aanreiken. Maar kernpunt blijft natuurlijk adviezen en daadwerkelijke zorg rond kinderwens, kraambed en het kind in de wieg.

woensdag 30 juli 2014

Deel dit bericht