Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november 2019

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni 2018

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december 2017

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december 2017

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november 2017

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november 2017

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november 2017, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september 2017

Deel dit bericht

Kleine Noordijk zet vrijwilligers in het zonnetje

Twello- De Stichting Cultuur Kleine Noordijk had afgelopen zondag in het sfeervolle Koetshuis haar vrijwillige medewerkers ‘bijeengetrommeld’ voor een dank je wel middag. Dit voor de inzet bij de activiteiten als optredens, voorstellingen, exposities etc. die in de Kleine Noordijk het gehele jaar door plaats vinden. Naast de gebruikelijke versnaperingen werden de genodigden ook ‘getrakteerd’ op een optreden van een tweetal jonge talenten, n.l. Daan Oostdam (piano) en Lynn Buitenhuis (zang).

Daan Oostdam, klassiek pianist, behaalde afgelopen jaar zijn masterdiploma aan het het conservatorium van Amsterdam. Hij heeft een grote liefde voor het romantische pianorepertoire. Daan: “Ik houd enorm van componisten als Rachmaninov, Meitner en Chopin.” Dat bleek ook deze middag zijn vaardigheid en souplesse waarmee hij de toetsen bespeelde dwong algehele bewondering af.

Ook 21 jarige Lynn wist met haar stem het publiek meer dan te bekoren. Ze is pas afgestudeerd aan de Podium Academie in Almelo. Het juryrapport wist haar te waarderen met een talent van Internationale Allure.

Beiden vallen onder de paraplu van De Kleine Noordijk die hen een meer dan warm hart toedraagt en ze met name stimuleert in de door hen gekozen richting, vandaar dat aan Daan en Lynn de award ‘Oogappeltje’ werd uitgereikt.

Daan Oostdam en Lynn Buitenhuis werden door de Kleine Noordijk beloond met de Award Oogappeltje.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Voorst geïnspireerd door Anastasia’s mat

Voorst- Maandagavond 13 november was voor de schakers van de Voorster Schaakclub een bijzondere avond. Tijdens de algemene ledenvergadering kwam Karl Denys met een idee dat enthousiast ontvangen werd, maar nu was het dan eindelijk zover. Willy Hendriks kwam op bezoek. Willy Hendriks is een schaker uit Eefde die sinds 2001 de titel Internationaal Meester (IM) bezit.

Of zoals het ontvangstcomité in Voorst nuchter opmerkt; “geen grootmeester”. En met een 2e plaats als beste prestatie ook net geen Nederlands kampioen. Met een rating van zo’n 2400 zal een simultaan tegen de gehele Voorster Schaakclub echter niet misstaan. Het werd deze avond een lezing, want naast een goede speler, is hij een boeiend spreker (en schrijver) over de schaaksport. Aan de hand van mooie afbeeldingen uit een ver verleden werden de Voorsternaren meegenomen in de geschiedenis van hun geliefde sport.

Een geschiedenis die overigens wel enige consensus mist. Zo wordt de schaaksport soms gelinkt aan mythische figuren uit de Griekse oudheid zoals Pallas en Caissa. Een meer aannemelijke variant is dat het schaakspel in de 6e eeuw is ontstaan in Perzië dan wel in India. Van daaruit heeft het via de Arabische wereld ook Europa bereikt. De eerste variant waar Hendriks zijn volgers in meenam, heet dan ook het Arabisch matbeeld. Eigenlijk begint de geschiedenis van het spel “pas” rond het jaar 1500. Toen begon men met de schaakregels, waarbij de Dame de meest prominente rol bezit, zoals we dat vandaag de dag nog altijd kennen. In de 16e eeuw werd de Spanjaard Lopez beschouwt als de sterkste speler. Een schaker die we tot vandaag de dag nog kennen vanwege zijn Spaanse opening. In de 17e eeuw is het aannemelijk om deze titel te gunnen aan de Italiaan Giochino Greco. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de beoefening van schaken doordat veel van zijn analyses zijn vastgelegd. Hij staat tot vandaag de dag nog bekend om het creëren van de gevaarlijke open lijn op de koningsvleugel. In de 18e eeuw gaat de roem naar de Fransman François Philidor. Naast de beste schaker was hij ook een begenadigd componist en musicus. Al schakend en musicerend, reisde hij door Europa om uiteindelijk eind 18e eeuw in Londen te sterven. Hij wordt gezien als de eerste schaker die de pionnen goed op waarde wist in te schatten. Een strategisch element was toegevoegd aan het, tot dan toe, vooral tactische spel. De bakermat van het schaken bevond zicht in het begin van de 19e eeuw inmiddels in Londen. Hand in hand met de industriële revolutie bereikte het spel een groter publiek. Niet enkel de adel, maar ook de gegoede burgerij zag een potje schaak op z’n tijd wel zitten. Uiteraard deed de rest van Europa vrolijk mee. In 1803 verscheen de Duitse schrijver Wilhelm Heinse met de roman “Anastasia und das Schachspiel” Het boek staat vol schaakvarianten. Mat zetten met toren en paard. Oude literatuur of niet, het toverde bij de toeschouwers in Voorst een grijns op het gezicht. “Mooi matje” klonk er door de kantine. Er kwam meer goeds uit Duistsland. Karl Anderssen werd beschouwd als de beste schaker totdat hij sensationeel werd verslagen door Paul Morphy uit de Verenigde Staten. De schaaksport werd internationaal, wat resulteerde in een eerste officiële tweekamp om de wereldtitel.

Tijdens een tweekamp in 1886 begon de Pool Johan Zukertort sterk tegen de Oostenrijker

Wilhelm Steinitz. Laatstgenoemde wist de tweekamp uiteindelijk overtuigend te winnen en werd daarmee de eerste officiële wereldkampioen. Het was een verbeten strijd tussen de kemphanen. Ze vochten hun strijd niet alleen achter het bord, maar wisten elkaar ook veelvuldig te bekritiseren via de media. Sommige dingen zijn blijkbaar van alle tijden. Willy Hendriks heeft over deze tweekamp een Engelstalig boek geschreven met de titel “The Ink War” De Voorster schakers lieten zich de verhalen heerlijk aanleunen. Achteroverzittend verheugden enkelen van hen zich al op de verhalen over de tweekampen van de 20e eeuw. Natuurlijk onze eigen Max Euwe, maar wat te bedenken van de koude oorlog tussen Spasky en Fischer en niet te vergeten Kortsjnoj en Karpov. De legendarische tweekampen tussen Karpov en Kasparov kunnen de meeste leden zich nog levendig herinneren. Maar het luisteren was voorbij. De Meester uit Eefde zette de Voorster schakers aan het werk. Iedereen kreeg 8 schaakdiagrammen met als opdracht het mat van Anastasia te vinden.

Bij enkele liefhebbers ontstond er een persoonlijke “Ink War” Ook waren er leden die enthousiast begonnen te roepen. Het meest populair bleek uiteindelijk om in kleine groepjes van gelijk spelniveau achter een bord te gaan zitten. De bedachte zet daadwerkelijk uitvoeren geeft de gevolgen het mooiste weer. De meeste leden kwamen in het korte tijdsbestek tot ongeveer de helft van de opgaves. De opgaves 5 t/m 8 werden ook beduidend moeilijker. Blunders bestonden er deze avond niet, maar een leerzame analyse des te meer. De 8 partijvoorbeelden werden op het grote scherm toegelicht. Het leerde de Voorster hobbyisten om aanvallend naar de stellingen te kijken. Met Paard en Toren kan het nog zo’n mooie matcombinatie zijn, maar als je eerst een stuk moet offeren om een open lijn te krijgen zoals Creo dat in de 17e eeuw bedacht heeft. En dan vervolgens een Dame moet offeren als een tussenzetje, is de kans groot dat je de mogelijkheden niet herkent en tot een gewone prima zet komt. Op de schaakclub droomt iedereen inmiddels om als eerste een “Anastasia” op het bord te krijgen. Als u zich met hen wilt meten, bent u op iedere maandagavond van harte welkom om uw eigen schaakgeschiedenis te schrijven. De dingen die u nog niet weet, worden u graag met een opgefrist enthousiasme uitgelegd. Knoopt u alvast een ding goede in de oren; Een gepend stuk is geen goede verdediger.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Tiny Forest op terrein De Beele

Voorst- Een plek voor rust en natuurbeleving voor de jongeren van De Beele, De Bolster en wandelaars. Wie vandaag een wandeling maakt op het Kerkenpad bij Voorst ziet een bordje staan bij de uitgekozen plek voor het nieuwe Tiny Forest. De Bolster, school voor voortgezet speciaal onderwijs, gevestigd op De Beele meldde zich begin dit jaar bij IVN Natuureducatie als initiatiefnemer voor het Tiny Forest.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar leerlingen en buurtbewoners de natuur kunnen ontdekken. Op woensdag 29 november planten leerlingen van De Bolster en jongeren van De Beele (Pluryn) het Tiny Forest aan.

Jongeren realiseren het Tiny Forest

“Met onze jongeren gaan we het Tiny Forest ontwerpen, aanleggen en onderhouden zodat het een plek voor en door hen wordt. Wij hopen dat jongeren zullen ervaren dat de natuur een plek biedt voor rust en ontspanning” vertelt Jeroen Vonk, initiatiefnemer van De Bolster Voorst. De beoogde locatie ligt direct naast het Kerkenpad waar veel gewandeld wordt. Jeroen: “Dat is bewust gekozen om wandelaars welkom te heten om even pauze te houden in het Tiny Forest en te genieten van het prachtige uitzicht. “

Buitenlokaal voor natuureducatie en ontspanning

Bij het Tiny Forest komt een buitenlokaal; een plek waar je kunt zitten, leren en genieten. “Hoe dat er exact uit komt te zien, gaan we samen met onze jongeren bedenken tijdens de ontwerpsessie”. De Bolster krijgt het Tiny Forest cadeau van natuurliefhebbers Mirjam en Fred Hakvoort. “We moeten de natuur weer veel meer gaan waarderen. Door samenwerking met De Bolster investeren we in de volgende generatie”, aldus Fred Hakvoort.

Binnen een paar jaar ontstaat een inheems bos

De aanplant van het Tiny Forest is gepland in het najaar zodat alle jonge boompjes goed kunnen aanslaan. Door de speciale plantmethode ontstaat binnen 2-3 jaar een dichtbegroeid inheems bosje met wel 30 verschillende plantensoorten. “Dat gaat heel veel insecten, vogels, bodemdiertjes en kleine zoogdieren aantrekken; ideale omstandigheden voor natuurlessen” aldus Hakvoort. Het minibos draagt bovendien bij aan verkoeling op warme dagen en waterberging bij zware regenval.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

“Meningen en adviezen zijn als spijkers; Hoe meer je erop slaat, hoe meer je ze erin duwt”

Twello- Waar we ook zijn, iedereen heeft vaak een uitgesproken mening. Kijk maar eens ’s morgens in de krant. Bijna alles wat je leest is negatief. Als je er gevoelig voor bent, dan bestaat de kans dat jij dat ook wordt. Oplossingsgericht denken is op dat moment heel lastig. Wie zich dat aantrekt gaat zich terugtrekken uit de realiteit. Je gaat schipperen in wat je wel en niet wenst te horen en zien. Is dat slim? (door Rolf Tijssen)

Alert

De vraag is: Wat doe je met opvattingen, meningen en adviezen. Hoe lukt het om alert te blijven? Ten eerste is het van belang om je bewust te zijn van je eigen meningen, je oordelen en je eigen goed bedoelde adviezen. Lukt het jou om voorafgaand aan een gesprek dit alles te parkeren? Probeer “open te luisteren.” Dat wil zeggen, de ander laten uitpraten, samenvatten en vragen stellen. Dit zijn kenmerkende elementen van een actieve en open luisterhouding.

Makkelijk gezegd dan gedaan

Er zijn veel oorzaken die zo’n open luisterhouding kunnen verstoren. Te druk, geen tijd, geen interesse en het gevoel van ik moet nog zoveel of ik voel me nu even niet fit. Dit alles bepaalt je gevoelens. Kortom geen behoefte aan een luisterend gesprek met goed bedoelde adviezen. Je hebt al een mening over wat de ander je vertelt. Of je hebt al lang de oplossing voor het probleem van de ander bedacht. Van open luisteren is dan geen sprake meer.

En toch willen we graag een ander iets vertellen omdat velen van ons denken het beste te weten. We voelen een sterke behoefte om onze gevoelens en meningen te delen. Je verwacht “Je hebt gelijk en dank je wel” omdat jouw advies de waarheid omvat.

En toch kunnen we veel problemen zelf oplossen. We lopen soms vast in gedachten of in twijfels. Er moeten keuzes gemaakt worden, Maar wat is nu de juiste keuze! Belangrijk is om een gesprek te voeren met degene waar je een vertrouwensrelatie mee hebt opgebouwd. Iemand die kan luisteren zonder goed bedoelde adviezen. Want twee weten meer dan één.

Vertrouw altijd op jezelf.

Een bevestiging van anderen heb je niet nodig om keuzes te maken. Vaak vertellen mensen elkaar wat hun probleem is. Op die manier komt wat ze denken en voelen naar de oppervlakte, om gedeeld, gehoord en erkend te worden. We willen dat onze vrienden onze pijn en ons plezier meevoelen, empathie ervaren, onze zorgen delen en bovenal; dat ze bevestigen dat wat wij voelen, echt is. Wat belangrijk is dat je weet dat de adviezen van anderen niet nodig zijn om keuzes te maken en te kunnen omgaan met je emoties. Vertrouw dus altijd op jezelf.

Wat beslist niet werkt zijn de opmerkingen:

- Als ik jou was, zou ik.

- Accepteer het gewoon.

- Wees positiever.

- Doe maar rustig.

- Je wil dit misschien niet horen, maar….

Dit alles levert negatieve energie. Neem afscheid van iedereen die denken het te weten. Op deze wijze heb je de stap gezet naar jezelf met een opbouw om verder te gaan. Weet dat “de waarheid” niet bestaat. Het is wat jij gelooft en ervaart.

“Elk advies is slecht wanneer het wordt opgelegd”.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

De Sint is weer in het land

Twello- Dat de Sint en zijn Pieten weer in het land is werd afgelopen zaterdag meer dan duidelijk. Ook in Twello kwam de Goedheiligman zijn opwachting maken. Ruim voor de verwachte aankomsttijd stroomde het Stationsplein al vol met kinderen, ouders, opa’s en oma’s die niets van de officiële ontvangst wilden missen.

Na de hartelijke ontvangst door loco-burgemeester Peter Wormskamp, nam de Sint en zijn gevolg ruimschoots de tijd om de vele handjes te schudden en hier en daar een praatje met de opgetogen kinderen te maken. Hierna zette een ieder koers naar het Dorpsplein om het Twellose Sinterklaas feest voort te zetten.

Loco-burgemeester Peter Wormskamp verwelkomde de Sint en zijn gevolg op het NS station in Twello.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Scholierenverkiezingen op het Veluws College Twello

Twello- Woensdag 15 november jl. organiseerden docenten van het Veluws College Twello scholierenverkiezingen op school. Dit betekende dat alle leerlingen van onze school op deze dag, heel officieel, een stem hebben kunnen uitbrengen op een partij. In lokaal 0.05 werd een heus stemlokaal ingericht, compleet met stemhokjes, rode potloden, leerlingenlijsten en stembus.

Het houden van verkiezingen is leuk, maar de docenten wilden het er natuurlijk ook met leerlingen over hebben. Bij verschillende vakken werd daarom tijdens de lessen aandacht besteed aan het onderwerp, zo werd een stemwijzer ingevuld (youngvoice) en werd er gesproken over de praktische zaken rond het stemmen.

Uitslag

Na afloop werden de stembiljetten uit de stembus geteld door vijf leerlingen die optraden als stembureaumedewerkers, allemaal heel officieel. De uitslag werd doorgegeven aan ProDemos; zij maken een overzicht van de uitslagen van de scholierenverkiezingen door heel het land. De uitslag zal op dinsdag 21 november omstreeks 17.00 uur worden gepubliceerd op scholierenverkiezingen.nl.

Natuurlijk zijn de Scholierenverkiezingen geen peilingen die de uitslag van de echte verkiezingen voorspellen. Maar de uitslagen van de Scholierenverkiezingen vertonen in grote lijnen hetzelfde patroon als de echte verkiezingen. Wel zijn de verschuivingen bij de Scholierenverkiezingen heftiger: een partij die sterk wint, wint onder scholieren nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen. Bepaalde partijen scoren bij de Scholierenverkiezingen structureel lager dan bij de echte verkiezingen, bijvoorbeeld het CDA en de PvdA. Andere partijen scoren structureel hoger, bijvoorbeeld D66 en GroenLinks. Ook nieuwe partijen en extreemrechtse partijen scoren bij Scholierenverkiezingen vaak hoger dan bij de echte verkiezingen.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

1e Santa Run in Twello

Twello- Zaterdag 16 december a.s. organiseert Rotary Club Voorst samen met Ondernemersvereniging Twello Centrum de eerste Rotary Santa Run Voorst in het centrum van Twello.

Anders dan de naam doet vermoeden, is het de bedoeling dat gewandeld wordt, zodat eigenlijk iedereen kan meedoen.

Na een gezamenlijke warming up voor de bibliotheek op het marktplein wandelen de deelnemers, allemaal verkleed als Kerstman, zo’n 2,5 kilometer door het centrum en eindigen op het dorpsplein. Daar zullen de plaatselijke ondernemers zorgen dat een leuke afterparty gehouden kan worden.

Dit festijn begint om 16:00 uur en de verwachting is dat iedereen om ongeveer 18:30 uur klaar is met de wandeltocht, waarna de afterparty plaatsvindt tot ca. 20:00uur

Rotary Club Voorst wil met de opbrengst van deze actie een aantal doelen ondersteunen. Allereerst de verenigingen in de gemeente Voorst. Op dit moment zijn afspraken gemaakt met Voorwaarts en VHC en hopelijk wordt dit aantal nog uitgebreid met andere sportverenigingen of een carnavalsvereniging of toneelvereniging of….

Leden van de verenigingen, waar afspraken mee zijn gemaakt, kunnen zich via de website inschrijven en geven duidelijk in een omschrijvingsveld de naam van hun vereniging aan. De totale kosten per persoon bedraagt € 15,—(kinderen tot 135 cm € 12,50) en hiervan gaat dan € 5,—naar zijn/haar vereniging. Iedere deelnemer krijgt na inschrijving een Kerstmannenpak met baard met startnummer en na afloop een klein aandenken.

Van alle individuele inschrijvingen gaat die € 5,—naar de Voedselbank en meer in het bijzonder het ondersteunen van de Voedselbank in Deventer om haar activiteiten uit te breiden naar Twello/gemeente Voorst.

Kortom, meld je aan voor deze mooie happening met je gezin, vrienden, etc. en gebruik daarvoor bijgaande QR code of ga naar https://voorst.rotarysantarun.nl/.

Als je als vereniging en afspraak wil maken met Rotary, ga dan snel naar de site en vul het contactformulier in of als je een Rotary lid kent, spreek die dan aan.

Inmiddels hebben een flink aantal sponsoren een mooi bedrag toegezegd, waarmee uiteindelijk de Voedselbank (Twello/gemeente Voorst) kan worden ondersteund.

In verband met de levering van de pakken, sluit de inschrijving op zondag 10 december a.s.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Rouwwandeling voor lotgenoten

Regio- Humanitas organiseert wandelingen voor lotgenoten die met verlies te maken hebben gehad. Bij het verliezen van een dierbare staat het leven soms voor je stil. En soms ook zijn er niet veel mensen in de directe omgeving die hiermee bekend zijn of die weten hoe hier mee om te gaan. Het gaat bij ons om ontmoeten en het delen van ervaringen.

De wandelingen worden gedaan door betrokken vrijwilligers en lotgenoten die bekend zijn met zulke ervaringen. Voorafgaand aan de wandeling doen we een korte kennismaking en introductie met koffie of thee. Daarna lopen we ongeveer een uur met elkaar in een bosrijke omgeving en ronden we het samenzijn met elkaar af.

Op zondag 26 november ben je om 10.00 uur van harte welkom in de Aula van de Tjoenerhof aan de Averlose Houtweg 14b in Diepenveen. De wandeling en het samenzijn duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Aanmelden van tevoren mag, maar is niet noodzakelijk. Wil je meer informatie, kijk dan op de site van Humanitas afdeling Deventer en Voorst, afdeling Steun bij Rouw en Verlies.

De volgende wandeling is op 17 december (in verband met de kerstdagen).

Iedereen die ervaring heeft met rouw en verlies is van harte welkom!

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

10 jaar Repair Café met feestelijke textiel-special

Twello- Op zaterdag 25 november viert Repair Café Twello haar 10 jarig bestaan met een Textiel-special. Veel mensen weten nog niet dat je bij Repair Café naast spullen en elektrische apparaten óók kleding en textiel kunt laten repareren. Vandaar dat het textielteam dit keer in de spotlight staat. Het textiel-reparatieteam bestaat uit drie zeer ervaren naaisters: Ria Elshof, Janny Bakker en Marijke Reimert. Samen hebben ze meer dan 150 jaar ervaring met het naaien en herstellen van kleding. Ze hebben alle drie hun eigen naaimachine meegebracht.

Marijke, die al sinds de start 10 jaar geleden, betrokken is bij Repair Café Twello legt uit: “We willen graag dat mensen hun kleding langer blijven gebruiken. Repareren is niet voor iedereen mogelijk, omdat je vaak een naaimachine nodig hebt. Dan kun je altijd bij ons langskomen!” Dus liever eerst repareren en dan pas de kleding-container. Bij kleding zijn de reparaties b.v. het vastzetten of opnieuw inleggen van zomen, gaten in voering of jaszakken dichtnaaien of het inzetten van nieuwe runners en ritsen. “Bij ritsen scheelt het wel veel tijd als de oude rits al voorzichtig is losgemaakt en je een passende rits meebrengt,” vult Ria aan.

Natuurlijk zijn er in die 10 jaar leuke reparaties die je bijblijven. Janny: “Eigenlijk is alles leuk als je er mensen blij mee kunt maken. Soms is het iets heel simpels zoals het aanzetten van nieuwe ophanghaakjes aan theedoeken of het vastzetten van een instopstrook aan een dekbedovertrek. Maar het mooist vond ik het weer passend maken van een te groot geworden wintermantel voor een oudere mevrouw.” Ook heeft het team een speciale reparatietechniek voor het herstellen van kleine gaatjes in truien met een viltnaaldje. Dit is ook heel goed zelf of onder begeleiding uit te voeren. Marijke sluit af: “Wist je dat ‘visual mending’ het zichtbaar herstellen van kapotte delen in kleding met lapjes en borduursteekjes een echte modehype aan het worden is? Bijvoorbeeld bij truien en spijkerbroeken. Durf jij dat aan, dan overleggen we samen hoe we dit kunnen toepassen!”

Naast de textiel-reparaties kun je komende zaterdag natuurlijk ook terecht met kapotte spullen en apparaten. Kom langs bij Repair Café Twello, van 10-13 uur in Kringloopwinkel Twello, Koppelstraat.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Prikactie Zwerfafval

Twello- Zaterdag 18 november kwam de zwerfafvalopruimgroep van de werkgroep Groene Dorpskerk Twello weer in actie om de omgeving vrij te maken van zwerfafval.

Ondanks het feit dat er veel regen was voorspeld (viel uiteindelijk reuze mee) kwamen er toch nog 8 enthousiastelingen meedoen. Ze trokken door Twello om het zwerfafval een thuis te geven. Voor wie er op let: sinds de invoering van statiegeld op blikjes en kleine petflesjes is de hoeveelheid zwerfafval zichtbaar verminderd. Maar toch zijn dagen als deze helaas nog steeds noodzakelijk. De werkgroep zet zich reeds jaren in om samen met inwoners van de gemeente Voorst 2-maandelijks het zwerfafval van de straat te halen. Velen van hen gaan wekelijks op eigen houtje ook nog eens op pad ‘gewapend’ met plastic zak en grijper, maar deze acties samen verbinden toch wel extra! Na een gezellige gezamenlijke start met koffie, thee en wat lekkers splitste de groep zich op in twee- en drietallen. Dit keer is de groep vooral actief geweest in het centrum en bij omgeving station. Zo was het centrum mooi opgeruimd voor de sinterklaasintocht. Er werd voor een paar euro aan statiegeld gevonden, dit gaat naar producten voor in een weggeefkast, dat is dan een leuk bijkomend voordeel. Een lid van de groep uit Teuge had op de heenweg naar Twello al de Rijksstraatweg voor een deel gedaan. Op de terugweg werd de andere kant gedaan. Daarbij kwam ze ook 3 prikkers van de Lions tegen en samen zijn ze verder opgetrokken. Mooi dat er zoveel mensen zich inzetten voor een schone gemeente!

En na afloop van de actie verraste de eigenaar van de oliebollenkraam de groep met een heerlijke warme oliebol ! Een mooi gebaar dat zeer gewaardeerd werd.

Lijkt het je ook fijn om de wereld schoner achter te laten waar je hebt gelopen? Je bent van harte welkom mee te doen! Meestal is het op de 3de zaterdag van de oneven maanden. Of als je liever solo loopt: je kunt opruimmateriaal bij ons lenen zodat je kunt lopen wanneer het jou maar uitkomt. Voor contact met de werkgroep: groenekerk@pkn-twello.nl

Op zaterdag 20 januari is er weer een “prikactie”. De start is bij de Dorpskerk.

Doe je mee?

Werkgroep Groene Dorpskerk Twello

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Wat is er allemaal te doen op cultuurgebied in onze gemeente?

Gemeente Voorst- Er is ontzettend veel aanbod van allerlei culturele activiteiten en verenigingen, maar waar vind je dat? En wat is er allemaal te doen?

In de gemeente Voorst is een breed aanbod, zoals zangkoren, muziekverenigingen, toneelgroepen, amateurkunst en kunstprofessionals. Of die leuke carnavalsvereniging, een festival, concert of een ander gezellig cultureel evenement in je dorp. Via Cultuur op de Kaart zetten we alles en iedereen letterlijk op de kaart!

Maak jouw keuze!

Om deze culturele aanbieders onder de aandacht van inwoners te brengen, hebben we een aantal promotievideo’s opgenomen van diverse initiatieven. Bijvoorbeeld van het kleurrijke zangkoor De Dissonanten uit Voorst. Maar ook Museum Zozijn, die iedere vrijdagochtend in Wilp haar deuren heeft openstaan voor de geïnteresseerde bezoeker. Ook toneelgroep Klaver 5, muziekvereniging Excelsior, Kunstkring Voorst en andere creatievelingen presenteren zich.

Meer weten over het culturele aanbod?

Ontdek dat er voor ieder wat wils is in onze gemeente. Ga naar de website www.mensenwelzijn.nl/cultuur en laat je verrassen!

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Gezellig Pepernoten Concert Fanfare Voorst

Voorst- Op zondagmiddag 26 november organiseert Fanfare Korps Voorst weer het gezellige Pepernoten Concert! Diverse leerlingen en ensembles laten van zich horen en ook treedt het Fanfare Orkest onder leiding van Jurgen Wentzel op. Daarnaast doen ook de kinderen van de basisscholen in Voorst en Empe mee die hebben deelgenomen aan het scholenproject 'Muziek maak je samen!'

Met dit project enthousiasmeert de Voorster muziekvereniging kinderen om samen muziek maken. Dit project is geheel kosteloos voor de basisschoolleerlingen en wordt ondersteund door de Bosch van Rosenthal Stichting.

Tijdens het concert laten de leerlingen afzonderlijk en in diverse samenstellingen horen wat ze tot nu toe geleerd hebben van saxofoondocent Jenita Veurink, koperdocent Sjoerd de Vries en slagwerkdocenten Siebe de Vries en Chris Saris. Saxofoondocent Jenita zal ook een prachtig solistisch werk met het Fanfare Orkest ten gehore brengen. Het Pepernoten Concert op zondag 26 november begint om 14:30 uur in Dorpshuis Voorst Schoolstraat 14 in Voorst. De entree is gratis. Naast muzieknoten zijn er natuurlijk ook pepernoten!

Ontdek je eigen muzikale talent!

Tevens is er de mogelijkheid om zelf je muzikale talent te ontdekken op bugel, trompet, saxofoon, slagwerk, hoorn, trombone, bariton en bas want je kan deze instrumenten allemaal uitproberen na het concert. Je kan je daar als je nog niet met ons kennis gemaakt hebt via het scholenproject meteen opgeven voor een gratis vrijblijvende proefles op één van de instrumenten. Dit geldt ook voor volwassenen. Het is ook mogelijk om je samen op te geven voor muzieklessen. Na een paar maanden kan je meespelen met de Samenspeelgroep en daarna het Da Capo Orkest om het samenspel te ontwikkelen. Heb je nog geen instrument dan wordt deze voor je geregeld.

Speel mee met het Fanfare Orkest!

Heb je al muzikale ervaring op minimaal A niveau dan kan je meteen meespelen met het Fanfare Orkest. Het Fanfare Orkest oefent op de dinsdagavond 19:30 tot 21:45 uur onder leiding van dirigent Jurgen Wentzel. Kom gerust een keer kijken en luisteren in het Dorpshuis van Voorst. Je bent van harte welkom!

Word Fanfare Fan!

Draag jij de vereniging een warm hart toe en wil je ze financieel ondersteunen, word dan Fanfare Fan.

Voor meer informatie kijk op FanfareKorpsVoorst.nl, de socials of laat van je hoor’n via info@FanfareKorpsVoorst.nl

Voorst daar zit muziek in!!

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Autovakmeester Ooijman.

Wilp- 16 november 2023 was het 25 jaar geleden dat John Hekkert bij ons in dienst kwam. Nadat John bij, zijn favoriete merk, Toyota heeft gewerkt en een tijdje in de caravanwereld heeft gesleuteld, heeft hij zijn plek bij ons gevonden. John langs deze weg ook van harte gefeliciteerd en bedankt voor 25 jaar trouwe dienst. Op John kunnen we altijd rekenen. Hij is een goede monteur met hart voor de zaak.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Gemeente wil samen met Voorster ondernemers naar een positieve toekomst kijken

Twello- Voordat de pakweg vijftig ondernemers in het gemeentehuis op vrijdag 17 november van een gezamenlijk ontbijt kunnen genieten, steekt wethouder Rosmarijn Boender hen op de Dag van de Ondernemer een steek op hun hoed. Door Rudi Hofman

“Als gepassioneerde ondernemers bent u veel meer dan alleen van economische waarde. Het gaat ook om uw sociale en ecologische waarde en het is van belang dat wij u daarin als overheid ondersteunen. Net als dat het belangrijk is dat u kansen geeft aan uw medewerkers om zich te kunnen doorontwikkelen en trots zijn op uw bedrijf”, aldus de wethouder.

De sociale of maatschappelijke waarde van ondernemers zit hem, zo schetst de wethouder, onder meer in het ondersteunen van lokale verenigingen door sponsoring en het delen van kennis en expertise. Voor de leerbaarheid, sociale cohesie en uitstraling van een dorp zijn bijvoorbeeld een bakker, slager en buurtsuper onmisbaar.

Ecologische voetafdruk

In haar uitleg van de ecologische waarde van ondernemers noemt wethouder Boender het streven om de ecologische voetafdruk (impact op natuur, milieu en klimaat) van economische activiteiten zo klein mogelijk te maken. “Bijvoorbeeld door minder energieverbruik en het beter omgaan met en hergebruiken van afvalstromen.”

Coronajaren

De wethouder haalt ook nog kort de voor ondernemers zware en ingrijpende coronajaren aan. “In deze crisis hebben velen van uw een aantal procenten minder omzet gedraaid. Dit betekent ook dat u daardoor minder geld aan maatschappelijke doelen hebt kunnen besteden. Daarom moeten we het u als overheid niet lastiger maken en samen naar een positieve toekomst kijken.”

Gezien het applaus kunnen de aanwezige Voorster ondernemers de toespraak van de wethouder beslist waarderen. De woorden ‘samen naar een positieve toekomst kijken’, blijkt ook naadloos aan te sluiten op de inhoud van het tweede deel van de bijeenkomst.

Streekproducten promoten

Over het tussenliggende ontbijt zegt Wendy Plante, eigenaar van Vleesch van Plante: “Het is een streekontbijt met alleen producten uit de gemeente Voorst. Hier is ook een fietsroute aan verbonden om de streekproducten te promoten en ervoor te zorgen dat mensen de boer beter weten te vinden en zien waar het eten vandaan komt.”

Nadat iedereen zich het gevarieerde streekontbijt goed heeft laten smaken, verplaatst het gezelschap zich naar de raadszaal. Hier verzorgt toekomsteconoom/futuroloog Peter van der Wel de lezing ‘De Goede Toekomst’. Volgens hem zijn heel veel mensen bang voor de toekomst en zien zij meer bedreigingen dan kansen. Tegenover de angst voor bijvoorbeeld virussen, oorlog, kunstmatige intelligentie en klimaatrampen wil Van der Wel graag ‘een realistischer en positiever beeld zetten’.

Investeren in drie sectoren

“We kunnen heel veel als we samenwerken. In het verleden hebben we veel kennis verzameld en we zijn ook heel vindingrijk. Binnen vijftien jaar kunnen we 90 procent minder schadelijke uitstoot bereiken door in drie sectoren te investeren: schone energie, transport en mobiliteit en de voedselproductie.”

Vervolgens laat de futuroloog met cijfers en statistieken zien waarom dit geen luchtfietserij maar realistisch is. “Als we zesduizend vierkante kilometer zouden volleggen met zonneweides dan zou heel Nederland daarmee van groene energie kunnen worden voorzien”, geeft hij als concreet voorbeeld.

Van der Wel pleit ervoor dat iedere politicus voortaan een diploma futurologie moet halen. “Regeren is vooruitzien, dus moet je je afvragen hoe willen we dat Nederland er over dertig jaar uitziet.”

De ondernemers in de raadszaal krijgen het advies om niet alleen naar hun ‘profit’ (winst) te kijken. “Het gaat om de waarde die jullie toevoegen aan de samenleving. Dat geeft ook een goed gevoel en levert je waardering van anderen op.”

Ondernemersnieuwsbrief

De gemeente Voorst maakt van de Dag van de Ondernemer een jaarlijks evenement. Ondernemers verdienen het om eens per jaar in het zonnetje te worden gezet. De uitnodiging voor de viering in november 2024 verschijnt te zijner tijd in de digitale ondernemersnieuwsbrief. Daarin staan telkens veel interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden voor Voorster ondernemers.

Aanmelden voor deze periodieke nieuwsbrief kan via bedrijfscontactfunctionaris Ellen Dijkman (e.dijkman@voorst.nl) of beleidsmedewerker recreatie en toerisme Shavonne Korlaar (s.korlaar@voorst.nl).

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Oecumenische Kerstzangdienst De Vecht

De Vecht- Zondag 10 december is er een sfeervolle Kerstzangdienst bij Café de Groot, aanvang 16.00 uur. Dit is een uniek samenzijn van diverse geloofsgenootschappen uit Terwolde, de Vecht, Nijbroek en Beemte-Broekland.

Er worden bekende liederen gezongen met begeleiding van Ons Genoegen uit Terwolde. Het koor, Schola Georgiana Sancti Lebuini uit Deventer, laat prachtige liederen horen. Medewerkers van de werkgroep Oecumene en bijbehorende voorgangers vullen deze Kerstzangdienst verder in. Het belooft een mooie kerstviering te worden, waarbij iedereen van harte welkom is.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Martinusdag 2023 groot succes

Twello- Precies tussen de buien door werd vorrige week woensdag de Martinusdag gehouden op basisschool de Martinus. Elk jaar wordt er tijdens deze dag geld opgehaald voor een goed doel.

Zoals Martinus ooit zijn mantel deelde met een arme, zo delen wij ook met onze medemens in de wereld. Dit jaar was het gekozen goede doel ‘Stichting jarige Job.’ Zij zetten zich in voor kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er geen geld is. Met een sponsorloop haalden de kinderen zoveel mogelijk geld op. Er werd fanatiek gerend door de kinderen onder aanmoediging van familie en bekenden. Zodra het eindbedrag bekend is, zal dit gedeeld worden via de nieuwsbrief en sociale media van de school.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Kom ontspannen bij een klankconcert

Twello- Eind november geeft Thea Boevenbrink weer klankconcerten in Twello. Iedereen is van harte welkom om dit te komen ervaren. Thea heeft jarenlange ervaring met bespelen van verschillende klankschalen en instrumenten. Ze heeft deze ervaring samengebracht in haar eigen klankconcert.

Dit concert zorgt voor een heerlijke ontspanning van lichaam én geest. Haar klanken geven een trilling die helend is voor de fysieke, mentale en emotionele gesteldheid. Dit is een bijzondere ervaring, die je niet wilt missen.

Speeldata: vrijdag 24 november om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Zaterdag 25 november om 14.30 uur, inloop vanaf 14.15 uur. Zondag 26 november om 14.30 uur, inloop vanaf 14.15 uur. Maandag 27 november om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Zit het weekend al te vol; kom dan zeker daarna even heerlijk ontspannen tijdens een moment voor jezelf op de maandagavond.

Opgave/informatie via twello7391@gmail.com of 06-107 04 602. Een bijdrage is op donatiebasis (richtlijn €15,-), dit is inclusief koffie/thee en iets lekkers erbij. Neem graag zelf mee: een matje, een deken, een kussen, alles om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Thea speelt thuis in Twello, na opgave ontvang je het adres.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Knallende maandafsluiting bij Trefpunt Duistervoorde

Twello- In de laatste week van november pakt Trefpunt Duistervoorde uit met twee écht mooie activiteiten die u niet wilt missen.

Klein Vergiet

Op zondagmiddag 26 november a.s. treedt de band “Klein Vergiet” vanaf 14.00 uur op bij Trefpunt Duistervoorde.

“Klein Vergiet” bestaat uit:

• Suzet Westerlo ( zang )

• Gert van Brummen ( toetsen en zang )

• Harrie Timmermans ( gitaar en zang)

Het repertoire bestaat voornamelijk uit Engelstalige ballads ( vanaf de jaren 60 tot nu toe), aangevuld met enkele Nederlandse meezingers.

Ruim twee uur kan er volop genoten worden van de muzikale klanken van de bandleden Suzet, Gert en Harrie.

In en outs van de Dorpsverfraaiing Twello bij Trefpunt Duistervoorde

Trefpunt Duistervoorde nodigde Stichting Dorpsverfraaiing Twello uit om op donderdagmiddag 30 november a.s. vanaf 14.00 tot ca. 16.00 uur te vertellen over hun prachtige werk.

De meeste inwoners van Twello kennen de Stichting Dorpsverfraaiing Twello. De mannen en twee vrouwen in hun rode jassen. De mannen zie je in het dorp bij de 120 plantenbakken en de drie rotondes. De tractor met daarachter de aanhangwagen met watertank, een bekend verschijnsel in het dorp.

Wist u dat de Stichting al 60 jaar bestaat?

Hoe lukt het hen de 120 plantenbakken en drie rotondes het gehele jaar een prachtig aanzien te geven? Wat is daarbij nodig? Nog niet eerder gaven zij uitleg over het ontstaan, hun werkzaamheden en wat daar allemaal bij komt kijken.

Bent u benieuwd naar de in en outs van de SDT? Annemiek, Richard en Margot vertellen er graag over. Is uw nieuwsgierigheid gewekt, kom dan op 30 november om 14.00 uur luisteren.

Vrijwilligers van Trefpunt Duistervoorde zorgen op beide dagen voor een warm welkom en een kopje koffie/thee of een consumptie. De koffie/thee kost € 0,50 en een consumptie € 1,50.

Locatie voor beide activiteiten: Trefpunt Duistervoorde, Sint Maartenserf 85, 7391 AG Twello.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Informatiemiddag voor senioren in de Benring

Voorst- In het dorp Voorst bruist het van de activiteiten. Op dinsdagmiddag 28 november is er in de Benring een informatiemiddag speciaal voor senioren over prettig ouder worden. Ouderenadviseur Judith Zietsma van Mens en Welzijn Voorst informeert u graag over allerlei mogelijkheden in de regio, beantwoordt uw vragen en denkt mee over uw wensen.

‘Steeds meer senioren weten de Benring te vinden’, vertelt Buurtmaker Marije van Ingen, van Mens en Welzijn Voorst. ‘Mensen komen hier bijvoorbeeld om anderen te ontmoeten, een film te kijken, spel te spelen of te handwerken.’

Er is zoveel meer dan mensen weten

‘Wij merken dat mensen soms met vragen of wensen rondlopen’, vervolgt Marije. Of ze weten niet wat er allemaal voor mogelijkheden zijn om langer fijn thuis te wonen of waar je voor wat moet zijn. Waarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente? Waarvoor bij Zorgsaam? En welke mogelijkheden zijn er voor vervoer als je zelf niet meer kunt autorijden? Waar zijn activiteiten te doen die bij mij passen? Wat biedt Vier het Leven? Wie kan mij helpen met het invullen van lastige formulieren of het aanvragen van toeslagen? Op deze informatiemiddag nemen we graag de tijd om mensen goed te informeren.’

Info en contact

Hebt u ook vragen of wensen, of wilt u goed geïnformeerd zijn voor de toekomst? Zorg dan dat u dinsdag 28 november om 14.00 uur in de Benring bent (Tuinstraat 51, Voorst). De koffie en thee staan klaar! Meer weten? Bel, mail of app dan met Marije van Ingen, 06-52 87 82 77, m.vaningen@mensenwelzijn.nl

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Een warm onthaal tijdens regenachtige intocht

Klarenbeek- Ondanks de regen was het gezellig druk bij de Sinterklaasintocht in Klarenbeek afgelopen zaterdag. Met een golfkar en een gator kwamen de Sint en zijn pieten het terrein van het MFC op rijden. Daar stonden de kinderen met smart te wachten en Peter Uenk onthaalde de Sint namens de Klarenbeekse Ondernemers Vereniging.

Knallend Sinterklaasfeest

Na een warm welkom was het tijd voor het Sinterklaasfeest! De paraplu’s en regenjassen konden aan de kant. Want samen met de pieten werd er binnen bij het MFC volop gedanst op de muziek van DJ Kevin. De kinderen hielpen de Sint naar zijn stoel, stelden hem allerlei vragen en speculeerden volop over hoe oud hij nu eigenlijk is. Vervolgens was het de beurt aan de toneelpieten van S&P ’84. Zij namen de kinderen mee in het verhaal van ‘Corrie uit Klarenbeek’, de zogenaamde achter-achter-achter-achter-achter neef van Sinterklaas. Waarin niets was wat het leek…

Natuurlijk konden de kinderen rekenen op meer dan genoeg pepernoten, een warme snack, wat te drinken én een cadeautje. Wat was het een geslaagde middag!

Bedankt allemaal!

De Klarenbeekse Ondernemers Vereniging wil iedereen bedanken die mee heeft gewerkt aan de intocht en het Sinterklaasfeest. S&P ’84, Jochems Land- en Tuinbouwmachines, de hulpouders, Wolters Tweewielers, het MFC, DJ Kevin en Peter Uenk: nogmaals bedankt voor jullie hulp!

De intocht van 2023 zit erop. Ze wensen iedereen een hele fijne sinterklaastijd en een gezellige pakjesavond. Tot volgend jaar!

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Filmmiddag in De Benring succesvol

Voorst- Het vertonen van de film Spektakel om Voorst was een succes! Wim van Oorspronk had het in samenwerking met de Historische Vereniging goed voorbereid en er was een mooie opkomst van 45 personen. Foto´s van diverse personen en fragmenten waren ook te zien.

Jo Woestenenk – Uenk, gaf een prachtige voordracht in eigen woorden over het proces verbaal uit 1801, waar het spel op gebaseerd was.

Er waren ook veel positieve reacties vanuit de Benring en bekend is dat er nog meer mensen hadden willen komen maar die waren verhinderd omdat zij de griepprik moesten halen.

Van de spelers van toen waren er zelfs nog een paar aanwezig. Het spel door inwoners van Voorst, werd in het kader van Open Monumentendag in de maand september 1997 tijdens vier zaterdagen opgevoerd. Het eerste bedrijf speelde op De Adelaar, het tweede op Sinderen en het derde voor de kerk, zijnde de rechtbank van het Veluws landgericht. De spelers werden geheel in stijl per paard en wagen tussen de locaties vervoerd. En het publiek reisde mee.

Zijn er mensen die de presentatie gemist hebben en hem toch alsnog graag willen zien? U kunt het laten weten bij de receptie van de Benring tel. 0575 474 996.

Als blijkt dat er voldoende animo is dan kan de middag herhaald worden.

Over een volgende keer wordt er al overlegd met de HVV. Wellicht dat in de toekomst dit soort historische middagen een vaste plek krijgt in het activiteitenprogramma van 2024 van De Benring.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Brand verwoest strandpaviljoen Bussloo

Bussloo- Een felle uitslaande brand heeft afgelopen zaterdagavond strandpaviljoen De Robberskamp aan de Kneuterstraat, bij recreatieplas Bussloo verwoest. Brandweerkorpsen uit Twello, Deventer en Gorssel bestreden de vlammen maar konden niet voorkomen dat het gebouw als verloren moet worden beschouwd. De brand brak rond 22.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Toen de eerste tankautospuit ter plaatse was sloegen de vlammen metershoog uit het dak. Het strandpaviljoen is eigendom van recreatieonderneming Leisurelands.

Bij de brand kwam veel rook vrij.

Er zijn geen gewonden gevallen. De materiele schade is groot. Met behulp van een kraan zijn delen van het paviljoen omver getrokken om zo beter te kunnen

Blussen. Ook zondagochtend moest de brandweer nog in actie komen om de smeulende resten af te blussen. Inmiddels is het onderzoek naar de oorzaak van de brand door de politie afgerond.

Uit het onderzoek is gebleken dat alles wijst op brandstichting. Vaste gasten van het strandpaviljoen zijn een inzamelingsactie

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Boekpresentatie met verrassende wending.

Bussloo- Afgelopen zondag na de boekpresentatie van het boek ‘Dagboek van een pastoor’, de vertaling van het kerkboek van Bussloo, geschreven door de tweede pastoor van de parochie Bussloo, pastoor Berk (1842-1907) met historische aanvulling van Milly Westerhuis, kreeg deze presentatie een verrassende wending.

Het kerkboek is nu een archiefstuk en werd geraadpleegd om de familiekroniek, over de familie Lokin, geschreven door Milly, compleet te maken.

De betreffende familie maakte generaties lang deel uit van de buurtschap Bussloo maar was ook in hoge mate betrokken bij de kerkelijke gemeenschap.

Vele schenkingen getuigen daarvan en pastoor Berk heeft ze nauwgezet vastgelegd in zijn dagboek.

Dat het met de schenkingen van de familie na hun vertrek niet gestopt was bleek, toen als aanvulling van de boekpresentatie een van de nazaten dhr. Drs. Harry Lokin het woord nam en zijn nog steeds verbondenheid met het kerkje van Bussloo tot uitdrukking bracht door een donatie van € 2000 aan het Bestuur van de ‘Stichting St. Martinus’ aan te bieden dit tot behoud van dit prachtige erfgoed. De tijd herhaalde zich.

Het boek ‘Dagboek van een pastoor, het ontstaan van het St. Martinuskerkje in Bussloo is nu verkrijgbaar bij boekhandel Oonk.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Schrijfactie Amnesty tegen onrecht

Twello- 75 jaar geleden werd er op 10 december 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. De lidstaten van de Verenigde Naties aanvaarden deze verklaring waarin staat dat de mensenrechten overal en altijd geldig zijn. Amnesty zet zich in met actie, onderzoek en lobby voor alle mensenrechten. Helaas is het nog steeds actueel. Daarom is er sinds jaren rond 10 december een schrijfactie. Wereldwijd worden dan miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en/of gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten.

Oók in onze gemeente komen mensen in actie tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Jouw hulp is hard nodig. We schrijven brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten om mensen vrij te laten. Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.

Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Ahmed Mansoor (Emiraten)

Ahmed werd gearresteerd omdat hij regelmatig zijn bezorgdheid uitte over de detentie, marteling en oneerlijke processen van critici van de regering. Hij sprak over problemen binnen het rechtssysteem en over nationale wetten die internationale wetgeving schenden. Hij kreeg 10 jaar gevangenisstraf en zit opgesloten in een isoleercel zonder bed. 

En we schrijven voor Rita Karasartova (Kirgizië)

Rita Karasartova wordt beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Daarvoor kan ze tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Uit zorgen over de toegang tot drinkwater, verzette Rita zich vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt. Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. Nu staat ze onder huisarrest. 

Op zaterdag 9 december is er in de bibliotheek van Twello van 10.30 uur tot 14.00 uur gelegenheid om voor bovengenoemde personen en nog 8 anderen een brief te schrijven. Of als je weinig tijd hebt, een brief te ondertekenen. Loco-burgermeester Peter Wormskamp zal de actie openen. En er is muziek.

Maar we hebben ook thuispakketten. In elk pakket zitten 10 voorbeeldbrieven die naar de autoriteiten gestuurd kunnen worden, informatie over de gevangene, pen en schrijfblok. Je kunt dan de hele maand december gebruiken om 1 of meerdere brieven te schrijven. Je kunt ook een kaartje ter bemoediging naar de gevangene sturen.

Hoe kom je aan deze schrijfpakketten?

Stuur een email naar info@voorst.amnesty.nl met je gegevens en wij brengen het pakket bij je in de brievenbus. Je kunt ook een schrijfpakket ophalen bij Stiltecentrum van de Dorpskerk in Twello (ingang achterzijde kerk, open maandag t/m woensdag en de vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur) en Bibliotheek Twello. In Terwolde kunt u de pakketten ophalen op de Kosterij 3. En in Voorst op de Tuinstraat 50. In het schrijfpakket staat waar je de brieven kunt inleveren. Een enveloppe en postzegel zijn niet nodig. De werkgroep Amnesty Voorst zorgt voor de verzending. Samen sterk voor een rechtvaardige wereld! Doe je mee?

Amnesty-werkgroep Voorst

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Sinterklaasintocht Voorst

Voorst- Razendsnel reisde Sinterklaas zaterdag van Gorinchem naar Voorst om in het dorp iedereen te begroeten. Rond 14.30 uur kwam hij met zijn Pieten aan in een golfkar bij ´de Benring´.

Na een introductie met veel strooigoed en handjes schudden ging Sinterklaas een ronde maken door het dorp, met voorop de pakjesauto met muziek en met een enorme groep kinderen achter zich aan. Het eindpunt was de gymzaal in de Kruizemuntstraat. Hier stonden nog meer kinderen te wachten op zijn aankomst.

In de Gymzaal konden kinderen t/m groep 4 het begin van het Sinterklaasfeest vieren op een feestelijke manier met vele verassingen, dit was mede mogelijk gemaakt door de Ondernemers Vereniging Voorst.

Rond 16.30 uur na de feestelijkheden, konden de ouders de kinderen weer meenemen naar huis, hier werden nog vele verhalen verteld.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Voorst sleept eerste driepunter uit het vuur, thuis tegen Victoria Boys!

Voorst- De manschappen van het eerste elftal zijn er afgelopen zondagmiddag erin geslaagd de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Er werd namelijk met 4-2 gewonnen van Victoria Boys. Over de eerste helft kan de mediaman weinig details vrijgeven aangezien hij zich iet wat had verslapen. Wel heeft hij uit betrouwbare bron te horen gekregen dat Voorst sterk uit de startblokken kwam.

Het eerste doelpunt kwam op naam van Gijs. Gijs gaf een voorzet vanaf de rechterkant alleen kreeg deze een klein zuchtje wind mee. Hierdoor belandde de bal pardoes achter de keeper van Victoria Boys. Binnen 20 minuten stond het zelfs al 2-0. Tot linksback omgeturnde Julian kwam tot scoren.

De 3-0 kwam op het bord via een vrije trap van de schoen van Simon. Vervolgens deed Victoria Boys wat terug. Met een 3-1 stand gingen de knullen dan ook de kleedkamer in.

Na rust startte Voorst weer net zo sterk als in de eerste helft. Gelegenheids backie Julian kwam lekker opdraven aan de linkerkant waarna hij de bal weer achter de keeper van Vicoria Boys legde. Uiteindelijk drong Victoria Boys nog wel even aan en noteerde zij nog een goal na een glijpartij van ons Krieltje. Dit mocht de pret dan ook niet meer drukken want het bleef hierbij. Voorst wint met 4-2!!

Dus er was feest in het dorp, Hoezee! Er was zelfs nog meer reden tot feest aangezien onze prachtige vereniging 2 jubilarissen had.

Als eerste Niels Hofmeijer. Niels is 25 jaar lid van onze club en is met diverse rollen betrokken bij de club. Ook trapt Niels nog zijn balletje op zondag ochtend bij het vierde elftal. Niels, we hopen dat je nog vele jaren lid blijft en we zien je graag op de club!

Als tweede Wim Kerkmeijer. Wim is al 75 jaar lid van onze vereniging. En daarvoor moet Wim even in het zonnetje gezet worden. Niet alleen is Wim al 75 jaar lid van onze club. Ook is hij trouw supporter van ons eerste elftal. Wim mist geen wedstrijd en is zelfs niet te beroerd om even een peptalk te geven aan onze manschappen in de kleedkamer. Hier worden de gloriedagen van de club dan ook niet achterwegen gelaten. Ook was Wim dan ook zichtbaar ontroerd toen ons eerste elftal promotie af dwong naar de vierde klasse. Een echte clubman in hart en nieren. Wim, wij hopen je nog vaak te zien op de club en nog meer van je peptalks te horen! Gefeliciteerd met deze mijlpaal

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Twello vergeet score op te voeren tegen de Treffers

Twello- Na goed 15 minuten spelen stond de thuisploeg al met 2-0 voor. Daarna waren er legio mogelijkheden op de score te verhogen zowel voor de rust als er na. Maar de ploeg uit Twello liet dit duidelijk na. Zo bleef de Treffers lang in de race.

Vanaf het begin zette de thuisploeg de Treffers onder druk. In de 7de minuut een mooie pass van Jan Stol op Job Bruntink die heel knap scoorde 1-0. In de 13 minuut kwam Ryan van der Burg net iets te kort om de score op te voeren maar even daarna schoot hij rand 16 meter prachtig de 2-0. Daarna was het geregeld net niet voor de gastheren. Wat een mogelijkheden kreeg sv Twello maar soms werd er ook te zelfzuchtig gehandeld. Jammer was dat want zo bleef de Treffers in de wedstrijd. Een foutieve terugspeelbal zette Rick Hofman zomaar vrij voor keeper Steven Koopmans, die nog weinig te doen had gehad. Hij redde bekwaam door de speler naar buiten te drijven. Ruststand 2-0 en dat had echt hoger moeten zijn.

Na de pauze hetzelfde beeld. Alleen werd het voetballen door de weersomstandigheden steeds lastiger. Twello meer in balbezit maar weigerde de trekker definitief over te halen. De gasten loerden op de counter maar de verdediging stond als een blok. In de 66ste minuut tikte Steven Koopmans een hard schot van Roy van Ottele onder uit de hoek. Tijd voor trainer Harold Dengerink om te wisselen. Eerst kwamen Luc Nieuwenhuis, Maarten Lutje Beerenbroek en Pim Elders erin. Niet veel later Ciaran Forde en Nicky Eekhuis. Ook zij hadden nog een aantal kansen maar het net werd behalve een buitenspel doelpunt van Maarten Lutje Beerenbroek niet gevonden. Zo werd de ruststand 2-0 tevens de eindstand. Na wat extra tijd floot scheidsrechter Bernard Polman uit Hoge Enk af.

Volgende week een uitwedstrijd tegen de Paasberg uit Arnhem. Zij versloegen heel verrassend koploper Be Quick afgelopen zaterdag. De spelers van sv Twello zijn dus extra gewaarschuwd. Aanvang 14.30 uur.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Teuge Runs-4-Life

Teuge- Op 14 januari 2024 is het evenement Teuge Runs 4 Life weer terug van weggeweest. Er is een Kidsrun (500 en 1000 meter), een Family Run (500 meter), Hardlopen 5 en 10 km en Wandelen 7 km. Zie de website voor additionele informatie: https://www.teuge.eu/teugeruns4life

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

MARTIJN JONGBLOED NEEMT OPLEIDINGSSTOKJE OVER VAN ERIC WHITTIE

Regio- Medio 2025 gaat Eric Whittie met voetbalpensioen; na zes jaar zwaait hij dan af als Hoofd Opleiding Jeugd. Zijn opvolger komt uit eigen gelederen: vanaf de zomer van 2025 zal Martijn Jongbloed (hoofdtrainer Go Ahead Eagles Onder-21) het stokje overnemen.

“Ik ben er echt enorm trots op dat ik deze droomfunctie mag gaan vervullen”, vertelt Jongbloed over zijn (aanstaande) nieuwe rol binnen de Go Ahead Eagles Voetbalacademie. “Soms voelt het zelfs nog wat onwerkelijk, want het gaat allemaal erg snel. In de zomer van 2020 ben ik als hoofdtrainer van Go Ahead Eagles Onder-13 begonnen bij de Voetbalacademie. De voorbije jaren ben ik echt een man van de club geworden. De samenwerking met de mensen binnen onze academie is zo uniek en bijzonder, dat ik elke dag met ontzettend veel plezier naar de club ga. Dat is natuurlijk de belangrijkste drijfveer, daarnaast zie ik deze nieuwe stap in mijn carrière als een fantastisch avontuur. Verder voelt het goed dat Jan Willem van Dop, Paul Bosvelt en Eric Whittie hun volste vertrouwen in me hebben gesteld.”

Voordat Jongbloed volledig zelfstandig aan de slag gaat, zal hij aankomend seizoen (2024/2025) door Eric Whittie meegenomen worden in alle facetten die bij de functie van Hoofd Opleidingen Jeugd komen kijken. “Op dit moment word ik door Eric al bij heel veel zaken betrokken om de stap straks zo klein mogelijk te laten zijn. Het zal ongetwijfeld even wennen zijn om niet meer dagelijks betrokken te zijn bij een eigen jeugdteam, maar op een andere manier zal ik toch veel op en langs het veld aanwezig zijn. Al met al heb ik heel veel zin in deze geweldige uitdaging.”

Eric Whittie: “De aanstelling van Martijn per 1 juli 2025 is een belangrijke stap voor de Voetbalacademie. De ingezette stappen verdienen namelijk voortzetting op een manier die recht doet aan onze opvattingen over het opleiden van talenten. Martijn is als geen ander ingevoerd in onze werkwijze en heeft daarnaast vele competenties die voor de uitvoering belangrijk zijn. Zo beschikt Martijn over uitstekende communicatieve vaardigheden, hij is verbindend, hij is goed ingevoerd in alle moderne ontwikkelingen in de voetballerij en heeft als praktijkman al vele jaren vlieguren gemaakt. Het feit dat iedereen binnen de Voetbalacademie bijzonder blij is met zijn nieuwe functie, geeft al aan dat hij over verbindende eigenschappen beschikt. Koppel dit aan een hoge werkethiek en we hebben heel sterk het gevoel dat we met Martijn een goede invulling aan deze functie én de toekomst van de Voetbalacademie hebben gegeven.”

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Regionaal Korfbaltoernooi voor scholen

Regio- Op vrijdag 17 november werd er weer een gezamenlijke sportdag voor de VSO-leerlingen van de Daniël de Brouwerschool uit Wilp, De Linde uit Deventer, het Gentiaan College en de Zonnehoek, beide uit Apeldoorn gehouden. Het was een geslaagde dag, waarbij de nadruk lag op de sportiviteit en de gezelligheid.

Er werden veel punten gescoord en de prijzen werden eerlijk over de verschillende scholen verdeeld. In de pauze was er voor de leerlingen nog een traktatie van een plaatselijk bedrijf, namelijk voor alle leerlingen een krentenbol en een stuk fruit. De sportdag was daarnaast mogelijk gemaakt door medewerking van sporthal Jachtlust, de Koepel. Mede door de goede inzet van allen gingen de leerlingen moe en met een prettig gevoel weer naar huis.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Geen winst voor handbal Voorwaarts

Twello- Deze zaterdagavond ontvingen wij koploper W.H.C uit Hengevelde. Met een mooi schot van afstand wist Lara ons eerste doelpunt van de wedstrijd te maken. Zowel wij als W.H.C begonnen aanvallend goed. Via doelpunten van onder ander Romy en Esmée kon W.H.C niet ver uitlopen. Na twintig minuten was via een doelpunt van Nikki de voorsprong voor het eerst deze wedstrijd voor ons. Voor rust wist Romy nog drie keer te scoren, maar helaas ging W.H.C ook verder met doelpunten maken. We gingen rusten met nipte achterstand van 14-15.

Na rust ging het ook weer gelijk op. De eerste tien minuten van de tweede helft wisten wij prima bij te blijven. Lisa en Patricia wisten vanaf de hoeken het net te vinden. De laatste twintig minuten van de wedstrijd verliepen moeizaam vanaf onze kant. Het lukte niet meer om te scoren, maar helaas lukte dat W.H.C nog wel. Aan het einde van de wedstrijd scoorde Nikki nog een penalty. Het laatste doelpunt van de wedstrijd werd gescoord door W.H.C. De eindstand was 20-26. Hoewel we helaas niet hebben gewonnen, hebben we toch goede dingen laten zien tegen de koploper. Volgende week spelen we weer een thuiswedstrijd, om 19:30 ontvangen we Duiven. Doelpunten: Esmée 2, Lara, 3, Lisa 2, Nikki 4, Patricia 3, Romy 6.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Sportprogramma week 47 2023

Activia

Zondag 26 november

10:00 Helios 2-Activia 3

11:00 Activia 2-Albatross 3

11:00 Heeten 5-Activia 4

11:30 Keijenb Boys VR 1-Activia VR1

14:00 Activia 1-Voorst 1

CCW ’16

Zaterdag 25 november

11.30 Apeldoorn O23-2 – CCW O23-1

12.30 Almen 2 - CCW 3

14.00 CCW Vr.1 – Beekbergen Vr.2

14.30 Colmschate 3 – CCW 2

Zondag 26 november

10.00 Diepenveen 4 - CCW 4

10.30 Klarenbeek 4 - CCW 3

11.30 Wesepe 2 - CCW 2

14.00 Victoria Boys 1 - CCW

Terwolde

Zondag 26 november

14.00 Wesepe 1 – Terwolde 1

10.15 Lettele 3 – Terwolde 2

10.00 Terwolde 3 – Emst 4

10.00 Epe 35+1 – Terwolde 35+1

Vrouwen

11.30 Raalte VR1 – Terwolde VR1

Twello

Zaalvoetbal

Vrijdag 24 november

18.30 ATIK 8 – Twello 1

21.00 Helios 2 – Twello 3

20.45 Sedap 2 – Twello 4

22.00 Go-Ahead 1 – Twello 2

Veldvoetbal

Zaterdag 25 november

12.30 Twello 2 – Apeldoorn 11

14.30 de Paasberg 1 – Twello 1

15.30 Schalkhaar 0.23 – Twello 0.23

Zondag 26 november

09.30 Wijhe 35+ - Twello 35+

10.00 Twello 3 – Colmschate 3

10.30 Twello 2 – Diepenveen 3

V en L

Donderdag 23 november

18:45 UD JO14-1-VenLJO14-1JM

Vrijdag 24 november

21:00 Berkum VR2-VenLVR1 (Zaal)

Zaterdag 25 november

08:30 Gr Wit JO9-6JM-VenLJO9-1

09:30 VenLJO12-1JM-VoorwaTJO12-3JM

10:30 VenLJO13-1JM-Schalkhaar JO13-4

11:00 VIOS V. JO10-4-V en L JO10-1JM

12:45 Deventer JO14-1-V en L JO14-1JM

13:00 Hoven JO17-1-V en L JO17-1JM

Zondag 26 november

09:30 V en L 35+1 - TKA 35+1

10:00 V en L 3 - Columbia 4

11:00 Robur et Velocitas 3 - V en L 4

13:00 V en L 2 - Batavia ‘90 3

Wedstrijden Voorst

Woensdag 22 November

19.30 Voorst JO17-1-AGOVV JO17-1

Donderdag 23 November

19.00 Basteom JO15-1-Voorst JO15-1

Vrijdag 24 November

20.00 Voorst 1 (zaal) – Andarinyo 6

21.00 Voorst 2 (zaal) – Atik 16

Zaterdag 25 November

09.30 Voorst JO8-2 – Groen Wit JO8-4

09.30 Voorst JO9-1 – SHE JO9-2

09.30 Voorst JO9-2 – Oeken JO9-2

10.45 Voorst JO10-1 – Vorden JO10-1

10.45 Voorst JO11-1 – Eerb Boys JO11-2

09.30 Voorst JO11-2 – Witkampers JO11-1

11.15 Voorwaarts JO13-3 - Voorst JO13-1

10.00 Voorst JO13-2 – Dieren JO 13-2

10.30 Brummen JO15-2 - Voorst JO15-1

14.00 Voorst JO17-1-RobVelocitas JO 17-2

Zondag 26 November

14.00 Activia 1 - Voorst 1

10.00 Warnsvelds Boys 3 - Voorst 2

10.00 Voorst 3 – Groen Wit 2

10.00 Voorst 4 – Davo 4

Voorwaarts

Donderdag 23 november

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS7 – Avior DS9

19.00 Voorwaarts HS2 – Alterno HS4

Vrijdag 24 november

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW2/ADAS Groep-Teuge 5

Zaterdag 25 november

Volleybal Jachtlust

14.30 Voorwaarts DS6 – BSV DS2

Handbal Jachtlust

19.30 Voorwaarts DS1 – Duiven DS1

Zondag 26 november

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts 4 – Klarenbeek 2

11.30 Voorwaarts 6 – Loenermark 3

11.30 Voorwaarts 2 – AZC 2

14.00 Voorwaarts 1 – Bataven 1

Maandag 27 november

Handbal Jachtlust

19.30 Voorw. DMW2-H.H.Z.D.DMW2

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Fitfabriek de Baard en Brodazz beach organiseren Challenge yourself oliebollenrun

Twello / Bussloo- Op zaterdag 30 december organiseert sportschool Fitfabriek de Baard en bar/restaurant Brodazz Beach een Challenge yourself Run / Oliebollenrun bij recreatieplas Bussloo. Elk niveau hardloper en/of wandelaar is van harte welkom. De volledige opbrengst van de inschrijving komt ten goede aan het KWF.

Om 09.00 uur zal de dag aanvangen. Eén ronde om de recreatieplas Bussloo telt 7,55 kilometer. Deelnemers kunnen vooraf bij inschrijving aangeven hoeveel rondes zij willen lopen. Deze rondes kunnen in één keer worden gerend, maar ook met tussenpauzes.

Zo is er voor iedereen en voor elk niveau de mogelijkheid om een leuke uitdaging aan te gaan. Lopers kunnen elk moment van de dag starten en om 16.00 uur is de run afgelopen.

Deelnemers zullen, als zij hun doel hebben bereikt, een mooie medaille ontvangen.

Tijdens het evenement wordt er soep en een verfrissing door Brodazz Beach verzorgd. Ook de opbrengst van drank consumpties komen volledig ten goede aan het KWF. Aanmoedigend publiek is natuurlijk van harte welkom en wordt perfect verzorgd.

Na de run is het mogelijk om een hapje te eten bij Brodazz, reserveren vooraf is gewenst. Dit kan via https://brodazzbeach.nl/

Inschrijven kan voor de Run kan op de site van de sportschool www.fitfabriekdebaard.nl of via de directe link op https://fitfabriekdebaard.nl/challenge-yourself-run

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Hartverwarmend afscheid van ´Zlatan´

Voorst- Tijdens zijn laatste bezorgroute in dorp Voorst werd PostNL bezorger Zlatan opgewacht door tientallen dorpsbewoners. Compleet verrast werd hij bij De Wiekslag uit zijn busje gehaald en naar binnen gebracht waar zich een grote groep Voorstenaren verzameld had om hem uit te zwaaien op deze laatste bezorgdag.

Het afscheidsfeestje was een initiatief van Saskia Groeve en Wendy Methorst die een actie opzetten en een inzameling hielden en de posters verstrekten (met dank aan Rozemarijn Arends). De familie van Zlatko (zijn eigenlijke Bosnische voornaam) zat in het complot en was ook aanwezig.

In de ruim twaalf jaar dat Zlatan bezorger was in Voorst viel hij op door zijn vriendelijkheid en betrouwbaarheid. Hij wist precies waar hij een pakketje kon achterlaten als iemand niet thuis was en kende iedereen bij de voornaam en onthield die ook.

De overdonderde Zlatan werd lovend toegesproken door Wendy, die hem de beste pakketbezorger van Nederland noemde, en kreeg vervolgens van Saskia en Wendy nu zelf een pakket overhandigd met daarin de ruim honderd ingezamelde enveloppen met inhoud. Bovendien ontving hij van Tommy Carving een houtsculptuur.

Vervolgens werd hij toegezongen en kreeg hij zelf het woord.

¨Dit had ik niet verwacht ik ben er zenuwachtig van. Dank jullie wel allemaal. Het komt Voorst vertrouwt mij en zal altijd een speciale plek bij mij houden. Ik kom zeker nog een keer koffie drinken,¨ aldus Zlatan.

Tot slot kreeg hij van alle aanwezigen nog een hand en wat cadeautjes en maakte hij met iedereen nog een praatje. Bovendien wenste iedereen hem veel succes in zijn nieuwe baan.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Profiteer van €25 korting op een nieuwe fietshelm

Gemeente Voorst- Sinds 16 oktober loopt er een speciale fietshelm-kortingsactie in de provincie Gelderland. Ook jij kan nog €25 euro korting krijgen op de aanschaf van een goedgekeurde fietshelm (EN 1078 keurmerk). Ruim 150 fietsenwinkels (ook verschillende uit de gemeente Voorst) doen mee aan de actie en er zijn inmiddels al 1400 fietshelmen met korting verkocht. Een prachtig resultaat en vanuit de provincie is men ontzettend blij dat de actie zo goed wordt ontvangen.

Het dragen van een fietshelm verkleint namelijk de kans op hersenletsel met 60% bij een val of botsing. Deze actie helpt ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam te blijven. Provincie Gelderland wil met het programma Doortrappen eraan bijdragen dat oudere fietsers zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen. Vanuit Mens en Welzijn Voorst worden er verschillende activiteiten georganiseerd om mensen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen.

Wij zijn voorstander van de fietshelm en wij helpen graag mee om deze actie onder de aandacht te brengen. Kijk op www.ideate.nl/fietshelmgelderland voor meer informatie en de lijst van deelnemende fietsenwinkels. In Klarenbeek doet Bike Totaal Wolters mee en in Twello kan je ook bij Van Ingen en Hafkamp terecht. Heb je vragen over de activiteiten rondom fietsveiligheid, neem dan contact op met Guus Kroes, buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst: 06-36187898 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht

Voorst neemt afscheid van topbezorger

Voorst- Met honderden posters op deuren en achter ramen neemt dorp Voorst en directe omgeving afscheid van Zlatan. Jarenlang bezorgde hij op een uitstekende en altijd vriendelijke manier pakketjes van Post.nl. Voorst wil het afscheid van deze kanjer niet ongemerkt voorbij laten gaan en heeft ten afscheid posters verstrekt aan ieder die erom vroeg. Op deze manier willen de dorpsbewoners Zlatan tijdens zijn laatste werkweek hartelijk bedanken voor zijn fijne dienstverlening.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Wil jij een steentje bijdragen aan leesbevordering bij gezinnen met jonge kinderen?

Gemeente Voorst- Dan is VoorleesExpress-vrijwilliger iets voor jou. Via de VoorleesExpress kun jij, met maar één uurtje in de week, een groot verschil maken voor een kind in je omgeving. Door samen meerdere keren te lezen en taalspelletjes te doen, heb je een meetbaar effect op de taalontwikkeling van een kind. Met ouders kijk je op welke manier zij mee kunnen doen. Zo maak je samen een feestje van taal. Je maakt zelf met het gezin afspraken die goed passen in jouw agenda. Wij zorgen voor goede begeleiding en je kunt in onze app terecht voor kennis, links en tips.

De VoorleesExpress: wat is dat?
Wist je dat er een groot verschil is in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen? Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren later sneller zelf lezen en hebben minder moeite met spellen en begrijpend lezen. En dat is precies de rol van de VoorleesExpress. Naast het bieden van (voor)leesplezier aan de kinderen, is de VoorleesExpress gericht op ouders om hen te motiveren taal aan hun kind aan te bieden. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen èn daarmee hun mogelijkheden in de maatschappij. Op https://voorleesexpress.nl/ kun je meer informatie over de VoorleesExpress nalezen.

Belangstelling?
Is VoorleesExpress-vrijwilliger worden iets voor jou? Of wil je meer weten? Stuur dan een e-mail naar Fiona Vloet met je naam en telefoonnummer via: f.vloet@bijdebieb.nl.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Voorster vogelshow groot succes

Twello- Tijdens de opening van de vogeltentoonstelling van de Voorster Vogelvrienden werden maar liefst 4 jubilarissen gehuldigd. Henk Huis in ’t Veld en Jeroen Streppel waren 25 jaar lid, Jan Hendriks 40 jaar en Jan Korten maar liefst 60 jaar lid. Door Bondsafgevaardigde Jan van Duuren, werd Korten de jubileumspeld overhandigd.

Vogelshow

Dit jaar een aparte afdeling voor de 4 jeugdleden Daphne, Merel, Kyan en Sven met hun parkieten, kanaries en tropische vogels. Ook hun kampioenen scoorden fraaie punten. En een 5e jeugdlid meldde zich ook nog aan. De jongste leden van de scouting hadden hier hun kleurplaten nog bij gehangen en voor de 3 mooiste kleurplaten waren prijsjes beschikbaar. Voor het eerst waren er Zangkanaries,geenbeoordeling van kleur of postuur maar juist de zang wordt beoordeeld op verschillende zangrollers en tonen. Ook hier geldt dat alle begin moeilijk is, maar dat de aanhouder uiteindelijk wint. Een welkome aanvulling in de vereniging. De keurmeesters hadden trouwens een flinke kluif om tot goede keuzes te komen: “Want waar de kwaliteit goed is, is het lastig om onderscheid te maken”.

Erwin Bijsterbosch zag zijn kampioen Lipochroom witte kanarie beloond worden met 93 punten. Ap Karrenbelt beleefde de dag van zijn leven. Zijn Pennantrosella benaderde de originele Wildkleur zo precies dat deze kampioen werd met 95 punten, de maximale score. Daarmee verdiende hij ook het bondskruis. Tevens had hij zelf in de gaten dat dit zijn beste vogel was want hij had de vogel ook opgegeven als zijnde zijn beste vogel en werd daarmee ook winnaar van de Eigen Kweek Topper prijs. De laatste prijs De Voorster Vogelvrienden Bokaal, de prijs voor de beste vogels in de breedte werd een prooi voor Erwin Bijsterbosch. Nu maar hopen dat ze goed door de winter komen en dat we volgend jaar op de show weer zeer fraaie vogels kunnen bewonderen.

Een jeugdige bezoeker vol aandacht voor de catalogus en de bijbehorende parkieten.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Voedseltuinen in het dorp

Twello- Dinsdagavond was er een door PvdAGroenlinks Voorst georganiseerde bijeenkomst over voedseltuinen in het sportcafé van Jachtlust. Jan Custers hield een boeiend verhaal over de vele initiatieven met voedseltuinen in Venlo. De tuinen werken volgens het principe van een voedselbos. Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos, zoals bijvoorbeeld een tropisch bos.

Er worden 7 lagen onderscheiden: Kruinlaag (Grote bomen), tussenlaag (kleine bomen, grote heesters), struiklaag (kleine heesters), kruidenlaag, bodembedekkers, klimplanten en wortels en knollen. De aanleiding om met een voedseltuin te starten, is divers. Zo begon een buurt met overlast door hangjongeren, in overleg met die jongeren, een prachtige voedseltuin. Het is nog steeds een ontmoetingsplaats, maar niet alleen voor de jongeren. Een ander voorbeeld was het tuinencomplex van een klooster. Met behulp van veel vrijwilligers wordt er met professionele krachten samengewerkt in de voedseltuin. Voor meer informatie zie www. voedseltuinenvenlo.nl

De tweede spreker was Geartsje Oosterhof namens Bosnodig. In Voorst verandert vier hectare grasland gestaag in een duurzaam en rijk gevarieerd natuurgebied, waarvan een groot deel uit (eetbaar) bos zal bestaan. Bosnodig laat zien wat we vergeten lijken te zijn: het bos als bron van leven. Het is een sociale, educatieve en recreatieve natuurplaats, maar ook een bron van voedsel, inspiratie en verbinding. Voor nu en de volgende generatie. Bosnodig is nog in opbouw, veel wordt de komende jaren gerealiseerd. Naast het voedselbos komt er een kas en een educatiecentrum. Tijdens lesprogramma’s speciaal voor kinderen worden onderzoek en proefjes gedaan. Dinsdagavond konden we al proeven van lekkere producten uit het voedselbos. Ook waren er eetbare paddenstoelen van Groene Takken uit Wilp, één van de partners van Bosnodig. Voor meer informatie zie www.bosnodig.nl

Na de twee voordrachten hebben we gesproken over de kansen van dit soort initiatieven in de gemeente Voorst. Een idee was om in nieuwbouwwijken vanaf het ontwerp rekening te houden met de principes van een voedselbos bij het inrichten van het openbaar groen. Voedseltuinen kunnen bijdrage aan belangrijke thema’s als biodiversiteit, klimaatadaptie en cohesie in de wijk.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Schrijverscafé 17 november:  Familie, een vloek of een zegen?

Twello- Op vrijdag 17 november staat het schrijverscafé van de Kunstkring in Twello weer op het programma. Deze keer is het thema: ‘Familie, zegen of vloek?’. Luisterend publiek is van harte welkom in het galerie café aan de Dorpsstraat 11a vanaf 1500 uur. Start van de voordrachten is 16.00 uur. Het vaste schrijverscollectief zal verhalen en gedichten uit eigen werk voordragen met dit thema.

”Ja van je familie moet je het maar hebben.” Een vaak gehoorde uitspraak die dan meestal zoiets inhoudt als: familie is onbetrouwbaar. Laten we eerlijk zijn: familierelaties gaan niet altijd over rozen. Of dat nu in je ouderlijk gezin was of dat je het hebt over familie als neven en nichten, ooms en tantes. Ongetwijfeld is er in elke familie wel een wanklank of juist een hereniging of een groot geheim.

Enkele voorbeelden

Ook films en series hebben dit onderwerp vaak centraal staan en zijn succesvol. Wie naar een serie op tv of streamingsdienst kijkt zoals Oogappels, herkent direct weer de typische familiedynamiek. Bijvoorbeeld die van ouders (die zelf geregeld in crisis verkeren) tegenover hun puberkinderen aan wie ze zelf ook niet altijd het beste voorbeeld hebben gegeven. Een andere NPO serie verhaalt over het wel en wee van Babs, gespeeld door de onovertroffen Loes Luca, die aan het dementeren is en dat vooral blijft ontkennen. Haar oudste dochter Maud, een verloskundige, doet alles in haar macht voor haar, maar moeder Babs neemt haar voor lief en geeft duidelijk de voorkeur aan de jongste zus en kunstenares Juliette, die eigenlijk een egoïstisch klein monster is. Als moeder met Alzheimer in een mantelzorgwoning in de tuin van Maud komt te wonen, is de chaos compleet en komen familierelaties op scherp te staan.

Zo heb je je levensloop in extreme omstandigheden nu eenmaal niet zelf in de hand. De huidige tijd toont dat. Maar ook in W.O II werden families uit elkaar gerukt. In het boek ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo is er naast het thema W.O. II een waar familiedrama te volgen. Als de zussen die aan het begin van WO II uit elkaar zijn geraakt elkaar op hoge leeftijd in een kuuroord in Spa weer tegenkomen, houdt de lezer het niet droog. De slotscene in het boek, waarin de in armoe opgegroeide zus in de armen ligt van de in rijkdom opgegroeide zus, en langzaam wegglijdt in een eeuwige slaap, is een klassieker.

Sommige culturen of samenlevingsvormen beknotten vooral vrijheid voor vrouwen. Een jonge schrijfster die zich onder dat juk uit worstelde, is bijvoorbeeld Lale Guhl met als alter ego Busra. Het is haar gelukt, maar omdat zij dat in een boek beschreef, moest ze daarna beveiligd worden.

Ongetwijfeld is er in elke familie wel een wanklank, in meer of mindere mate onderdrukking, een zwart schaap of juist een hereniging, maar misschien ook een groot geheim. Genoeg materiaal dus om over te schrijven. Lis van der Geer, coordinator van het schrijverscafé presenteert en begeleidt de middag. Voor de gastschrijver die ook iets wil voordragen op thema is ruimte. Graag even contact met Lis van der Geer via jelevenschrijven@gmail.com. Vrij entree voor publiek.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Roy Zweverink, de Klarenbeekse zomervakantie, wint Jos Penninxje

Wilp- In de dorpskerk in Wilp vond woensdagavond 8 november de derde uitreiking van het Jos Penninxje plaats. Roy Zweverink van de Klarenbeekse zomervakantie won de prijs voor de inzet voor meer inclusiviteit, verbinding en gelijkheid in de gemeente Voorst.

Volle kerk

Woensdagavond stroomt de Dorpskerk in Wilp vol. Genomineerden voor het Jos Penninxje, vrienden, familie en andere belangstellenden worden verwelkomd door de organiserende stichting Inclusive Wave. De sfeer is opgetogen. Nieuwsgierigheid wie bij deze derde editie van het Jos Penninxje de penning opgespeld zal krijgen door voormalig burgemeester Jos Penninx. Van competitiedrang lijkt weinig sprake: ‘Genomineerd zijn is al een mooie waardering,’ en ‘Iedereen verdient de prijs’, klinkt het. Als iedereen plaats heeft genomen op de stoelen neemt Jonneke Siebrand , presentator van de avond het woord.

Niet alleen de prijs zelf, ook de organisatie van de uitreiking, een initiatief van Stichting Inclusive Wave, is een voorbeeld van een samenwerking die op allerlei manieren tot verbinding leidt. Zo staan op het podium twee borden met daarop de letters J en P, de initialen van Jos Penninx. De graffitiletters zijn gemaakt door jongeren bij Younger at Heart, samenwerkingspartner binnen de inclusie werkgroep Jaar van Elkaar in Voorst. En alle genomineerden zijn geïnterviewd door leerlingen van het Veluws College. Aan de avond zelf werkten diverse organisaties in de gemeente Voorst mee.

De avond kon mede georganiseerd worden door financiële steun van partners als de Rotary club, modebedrijf Piet Zoomers en graveertechniek Elkerbout.

Wethouder Peter Wormskamp, die het sociaal domein in zijn portefeuille heeft, meent dat verbinding en inclusiviteit soms onder druk staan door onwetendheid. ‘En daarom zijn de vaandeldragers ervan, zoals die vanavond in de zaal zitten, nodig om iedereen mee te laten tellen en te mogen zijn wie je bent.’ Ook voormalig burgemeester Jos Penninx, waarnaar de prijs is vernoemd, is aanwezig. Hij staat stil bij elk van de vijf genomineerden, die zich op diverse wijzen inzetten voor een verbonden Voorst. Van mensen die met Gered Gereedschap ook internationaal verbinding maken tot de Accommodatiestichting Dorpshuis Terwolde die voor jong en oud activiteiten organiseren. Ook de organisator van de Klarenbeekse zomervakantie, het gender en sexuality alliance initiatief en de organisatie van de inloopochtend Klarenbeek. Alle genomineerden ontvangen een medaille.

Na korte toespraken, zang van het Deventer Wereldkoor en een trio met gitarist Henk Keizer, een uit Oekraïne gevluchte violiste en de mooie zang van Danique Scheer, maakt Barthold Dijkers van de jury dan eindelijk bekend wie de penning krijgt. De prijs gaat naar degene ‘die de meeste impact maakt en mensen verbindt.’ Het Jos Penninxje is in 2023 voor de Klarenbeekse zomervakantie als verbinder voor alle jeugd, meer dan 200, in Klarenbeek. Roy is trots op de prijs.

De avond wordt afgesloten met het prachtige ‘Nights in white satin’ door het trio Henk Keizer. Na afloop wordt door de aanwezigen gegeten van de bijzondere hapjes en wordt er nog lang nagepraat. Saamhorigheid vierde hoogtij deze woensdagavond.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

RIVIERVISSER FRANS KOOMEN BIJ DE O.V.T.T.

Twello- Op de maandelijkse bijeenkomst van de Ouderenvereniging Twello/Terwolde was dit keer Frans Koomen te gast. Voor een volle zaal vertelde hij hoe hij riviervisser geworden is. En nog steeds, nu samen met zijn zoon Frans jr., iedere dag de rivier of het IJsselmeer opgaat. Gevist wordt er op aal en schubvissen.

Volgens Frans is er nog steeds niets mis met de visstand in onze rivieren. Een aantal maanden geleden zijn er opnamen gemaakt van hun werk en dit in het t.v. programma Binnenstebuiten uitgezonden. Uiteraard heeft Frans hier een stickie van en konden we via het beeldscherm zien hoe het er op hun boot toegaat. Na de pauze was er gelegenheid om vragen te stellen en dar had Frans altijd wel een antwoord op. Al met al een leerzame middag. De volgende bijeenkomst is op 16 december in Sportcafe Jachtlust, aanvang 14.00 uur. Hedwig Peters komt die middag vertellen over haar werk als BABS. U bent van harte welkom om eens te komen snuffelen om te kijken of u lid wilt worden van onze vereniging.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Praktijknetwerk Toekomstgericht Telen

Regio- Ben jij melkveehouder of akkerbouwer in de regio IJsselvallei en wil je meer weten over natuur inclusief telen van alternatieve gewassen, zoals luzerne, veldbonen of mengteelten? Meld je dan aan voor het Praktijknetwerk Toekomstgericht Telen. Het praktijknetwerk wordt begeleid door Arjen van Buuren, adviseur en akkerbouwer in de Achterhoek met praktische ervaring op het gebied van natuur inclusief telen.

Telen op natuur inclusieve wijze
Er is steeds meer aandacht voor het telen van alternatieve (eiwitrijke) gewassen als vervanger van krachtvoer van ver én om de kringloop te sluiten. Ook in het kader van het nieuwe GLB staan toekomstgerichte gewassen in de belangstelling. Daarnaast komt steeds meer de vraag naar voren hoe een goede opbrengst te behalen zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, en hoe een perceel beter bestendig gemaakt kan worden tegen droogte. Het praktijknetwerk Toekomstgericht Telen gaat in op al deze vraagstukken.

Deelname praktijknetwerk
Ben je al bezig met het telen van andere gewassen, of wil je er nog mee beginnen? Gedurende het seizoen organiseren we vijf bijeenkomsten. Je krijgt ondersteuning bij het opstellen van je teeltplan, tips voor natuurlijk omgaan met onkruid en plagen, juist bodembeheer en verwerking van de teelt in je rantsoen. Heb je buiten de bijeenkomsten dringende vragen dan kun je die 1 op 1 stellen aan Arjen via de app en rechtstreeks. Eigen bijdrage is 50 euro.

De eerste bijeenkomst is op 22 november, van 10.00 – 14.30 uur, aanmelden vóór 20 november aan via lisa@happyland.nl.

Organisatie en informatie
Het Praktijknetwerk wordt georganiseerd door Arjen van Buuren, Heidi Uenk en Lisa Kievits (Happyland) in het kader van het programma Samen Leren voor Natuurinclusieve Landbouw in de Stedendriehoek, ondersteund door de gemeenten Voorst, Apeldoorn en Brummen, en Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. Voor meer informatie neem contact op met Heidi Uenk op 06-53345889.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Steun lokale boeren en producenten met kerst

Wilp- Aan de Rijksstraatweg in Wilp staat de Pantry, misschien heb je het modern ogende gebouwtje al wel eens gezien? Je vindt in deze streekwinkel onder andere zuivel, groente en fruit, vlees, ijs en ander lekkers uit de regio. Bijna alles komt uit een straal van ongeveer 10 kilometer. Zo kunnen mensen gemakkelijk lokaal winkelen én de boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten!

Bijzonder is bovendien dat de Pantry onbemand is en daardoor ook bijna 24 uur per dag open kan zijn. Je gaat naar binnen, scant je boodschappen en rekent af, allemaal met een app op je telefoon.

Bestel heerlijke kerstpakketten!
Na het succes van vorig jaar zijn er ook dit jaar weer kerstpakketten te bestellen, voor particulieren en bedrijven. Alle boeren en producenten hebben de koppen bij elkaar gestoken en er zijn 4 heerlijke pakketten samengesteld, zoals het borrelpakket en een ‘Pantry favorieten’ pakket met alle hardlopers. Bestel jouw kerstpakket(ten) nu via de website tot uiterlijk 12 december.

Ophalen van je bestelde pakket kan bij de Pantry op 21 en 22 december, tussen 16.00 en 19.00 uur. Zo geniet je tijdens de kerst samen met vrienden en familie van heerlijke streekproducten!

Bestel voor 12 december!
Wil jij (h)eerlijk genieten deze feestdagen en direct lokale ondernemers en boeren steunen? Bestel dan snel jouw pakket via de website! Meer info en bestellen: www.pantry.nl/kerstpakketten

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Ontmoetingsplekken, tegen eenzaamheid en voor preventie

Twello- Maandag 6 november deelden de lokale ontmoetingsplekken De Benring, Trefpunt Duistervoorde en Mens en Welzijn Voorst hun opgedane kennis tijdens het dorpenplatform van de gemeente Voorst. De afgelopen 2 jaar startten zij een traject met behulp van het VSB fonds met als doel hun ontmoetingsplek buurtverbindend te maken.

De avond werd ingeleid door Lex Staal, directeurbestuurder van Sociaal Werk Nederland. Hij bracht een uitgebreid, interessant betoog hoe gemeenschappen kunnen samenwerken. De overheid laat het steeds meer afweten en regio’s dienen zelf de samenwerking steeds meer op te pakken. Ook de rol van de gemeente werd belicht hoe deze is getransformeerd van externe partij naar een samenwerkingspartner.

We dienen om te kijken naar elkaar. Sociale verbinding geeft bestaanszekerheid.

Durf elkaar een hulpvraag te stellen en communiceer als gelijkwaardigen “niemand is de baas”. Ieder heeft recht op eenzelfde bestaanszekerheid.

De avond stond onder leiding van Mariëtte Klein Kranenberg van het VSB fonds die de avond op voortreffelijke wijze begeleidde. Zij vroeg aanwezige dorpscontactpersonen en overige belangstellenden naar hun ervaringen m.b.t. buurtverbindingen. Waarna Ton Simons van het Trefpunt, Franz Roos van de Benring en Roel Terwijn van Mens en Welzijn hun ervaringen van de afgelopen twee jaar met de ruim 50 belangstellenden deelden.

Doel van de ontmoetingsplekken is enerzijds een antwoord te bieden op het gebied van eenzaamheid, samen koffie te drinken, samen activiteiten uitvoeren. Daarnaast heeft deze ontmoeting, het samenzijn met anderen, het voordeel dat men uit de sleur van eenzaamheid komt, uit huis komt en door de sociale contacten zich beter gaat voelen en daarmee gezonder wordt en minder beroep hoeft te doen op de gezondheidszorg.

Om deze doelen te bereiken diende er samengewerkt te worden tussen vrijwilligers en professionals. Er diende gezocht te worden naar een chemie, het geen gepaard ging met vallen en opstaan. Duidelijk werd dat versterken en verdiepen van de samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers en professionals belangrijk is. Naar elkaar omzien en informatie uitwisselen versterkt de band en het vertrouwen in elkaar. Bewoners vormen de basis van de gemeenschap, professionals, zoals een buurtmaker, zijn in staat daar iets aan toe te voegen, vrijwilligers zijn de kern van veel sociaal werk.

Verbondenheid met elkaar werd bereikt hetgeen zich onder meer uitte in het elkaar gedag zeggen, elkaars namen kennen, merken dat iemand het moeilijk heeft en vragen hoe het gaat. Betrokkenheid tonen en laten voelen verbindt.

Aan het einde van de avond werden vertegenwoordigers van ontmoetingsplekken uit andere dorpen uitgenodigd een kijkje te komen nemen op de Benring, Mens en Welzijn en Trefpunt Duistervoorde. Deze avond zorgde voor verbinding tussen de dorpen. Samen werken naar het groeien van de ontmoetingsplekken.

De ontmoetingsplekken De Benring, Mens en Welzijn en Trefpunt Duistervoorde kennen inmiddels vele activiteiten, welke steeds meer bezocht worden. Nieuwe plannen worden voortdurend bedacht.

Een kijkje komen nemen is zeer de moeite waard. Iedereen is altijd van harte welkom.

Samenzijn verbindt en maakt gelukkiger en gezonder.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Mobiele pumptrack Klarenbeek een groot succes!

Klarenbeek- Zaterdag 4 november was het zover! Om te kijken of er genoeg animo is voor een pumptrackbaan in Klarenbeek werd er in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, Klarenbeeks Belang, MFC en het EK baanwielrennen voor één dag een mobiele pumptrackbaan gerealiseerd. Met succes! De opkomst was groot en de reacties waren positief.

Tijdens de opbouw van de pumptrackbaan stonden de eerste kinderen al in de rij om de baan over te gaan. Er waren professionele BMX-fietsen in alle maten beschikbaar, net als loopfietsjes voor de allerkleinsten. Maar veel kinderen hadden ook hun eigen (loop)fiets mee. Instructeurs gaven tekst en uitleg over de pumptrackbaan en leidden alles in goede banen.

Positieve reacties op mobiele pumptrackbaan

De belangstelling over de gehele dag was ver boven verwachting. Terwijl kinderen de mobiele baan uitprobeerden werden ouders, buurtgenoten en andere geïnteresseerden door leden van de werkgroep bijgepraat. Op deze manier konden alle bezoekers kennismaken met de pumptrackbaan.

De reacties waren overwegend positief en volgens vele zou een pumptrackbaan een grote aanwinst zijn voor Klarenbeek.

Werkgroep zet zich in voor permanente pumptrackbaan

Als klap op de vuurpijl heeft deze dag meerdere vrijwilligers opgeleverd voor de werkgroep, waar ze erg blij mee zijn. Al met al kan de werkgroep terugkijken op een succesvolle dag met veel enthousiasme van de kinderen en ouders. De werkgroep zal met hetzelfde enthousiasme aan de slag gaan om een mooie pumptrackbaan te realiseren voor Klarenbeek.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Praat mee over de toekomst van de zorg

Regio- Afdeling Voorst, Zutphen en Lochem slaan de handen ineen voor een interactieve bijeenkomst met Tweede Kamerlid Wieke Paulusma op vrijdag 17 november van 15.00 – 17.00 bij Pakhuis Noorderhaven in Zutphen. Inwoners van deze gemeenten zijn van harte welkom om mee te praten over de toekomst van de zorg in hun regio.

Onder leiding van dagvoorzitter Sjoerd Wannet (wethouder D66 Zutphen) gaan de aanwezigen met Wieke Paulusma in gesprek over de toekomst en bereikbaarheid van de zorg en hoe we meer mensen moeten betrekken bij de belangrijke (lokale) politieke thema’s. Voorster Raadslid Wim Vrijhoef en deskundige Anne ten Vergert bespreken de invloed van de krappe arbeidsmarkt op het thema zorg.

Samen met het Kamerlid én de zaal worden de landelijke plannen vertaald naar een lokale aanpak. Een mooie gelegenheid om met elkaar de regionale situatie onder het voetlicht te brengen kort voor de Tweede Kamerverkiezingen.

De afdelingen van D66 Voorst, Zutphen en Lochem nodigen iedereen van harte uit om mee te praten.

Inloop is vanaf 14.30 uur, de locatie is Pakhuis Noorderhaven in Zutphen.

Om 18 uur is er een borrel en gelegenheid om na te praten.

Wiek Paulusma

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

MEELOOPDAGEN op het VELUWS COLLEGE TWELLO

Twello- “Onze zoon heeft vanmiddag bij jullie Meeloopdag meegedaan. Hij heeft het erg naar zijn zin gehad. Bedankt voor de fijne voorlichtingsmiddag.” Deze reactie ontving brugklascoördinator Marcella Scheper afgelopen woensdag na de Meeloopdagen op het Veluws College Twello. Een dagdeel meelopen op een school voor voortgezet onderwijs. Leerlingen van groep 8 van basisscholen uit de gemeente Voorst en Deventer namen een kijkje in de keuken van deze school. Echte lessen in een nieuw schoolgebouw. Een beetje spannend misschien, maar vooral heel erg leuk.

Fietsen

‘Hebben jullie lang moeten fietsen?” Piet Oosting, directeur van het Veluws College Twello is in gesprek met leerlingen van groep 8 uit Terwolde. Leerlingen van Kindcentrum De Bongerd zijn woensdagmorgen op bezoek op zijn school in Twello. ‘Nee, dat viel heel erg mee. Een minuut of twintig en we hadden nog wind tegen ook. En er ging ook nog een ketting af bij een leerling, maar die heb ik er weer op gelegd.” Ze hebben er zin in. Dat is wel duidelijk aan de manier waarop ze de school binnenstappen. Juf Annelies beaamt het verhaal: “Het is helemaal niet zo ver van Terwolde naar jullie school.” De gele hesjes gaan uit, de jassen worden aan de kapstok gehangen en de leerlingen nemen plaats in de aula. Ook voor de leerlingen van basisscholen uit de gemeente Voorst geldt hetzelfde verhaal. De route over de fietsbrug van Deventer naar het Veluws College Twello blijkt veel korter dan gedacht; ze waren er binnen een half uur. Dat geldt ook voor de leerlingen die uit Apeldoorn naar de Meeloopdagen komen. Voor de leerlingen van de basisscholen uit Twello stelt het fietsen niet veel voor. Ze hadden niet veel tijd nodig om de school te bereiken. Sommigen scholen kwamen zelfs lopend aan bij het Veluws College Twello.

Sport, cultuur, wetenschap

“Hallo allemaal. Wat fijn dat jullie er zijn. We willen jullie een indruk geven van een dagdeel op onze school. Je gaat hier van alles meemaken. Jullie hebben allemaal een mapje ontvangen met daarin ook een rooster. Pak dat er eens bij. Dan bekijken we samen hoe zo’n rooster eruit ziet.” Brugklascoördinator Marcella Scheper legt aan de hand van de roosters uit welke lessen de leerlingen gaan bezoeken. Zo komen ze bijvoorbeeld bij beeldende vorming, Engels, Frans, biologie, natuurkunde en economie. Ook geschiedenis is een van de lessen die gegeven wordt. Bijzonder in alle lesroosters: alle leerlingen volgen een les SCW. Deze afkorting staat voor het nieuwe vak op het Veluws College Twello: Sport, Cultuur en Wetenschap. Een vak waarbij leerlingen in het eerste leerjaar vier modules volgen, in het tweede leerjaar uit zes modules er vier kiezen en in het derde leerjaar een keuze mogen maken voor een sportklas, een cultuurklas of een wetenschapklas. SCW is een vak binnen het curriculum en staat voor vier lesuren in het rooster van alle leerlingen. SCW wordt projectmatig aangeboden. Naast het verbreden van kennis is vaardighedenonderwijs een belangrijk deel in het programma met activiteiten die binnen en buiten het schoolgebouw gaan plaatsvinden. Een bijzonder vak voor leerlingen met betekenisvol en levensecht onderwijs.

Kraak de kluis

Na de centrale uitleg gaan de leerlingen de school in. Ze worden begeleid door brugklassers van het Veluws College Twello, want die kennen de weg door het gebouw. Dan merken de bezoekers al snel hoe klein het schoolgebouw eigenlijk is. De begeleidende brugklassers kennen ze ook al, omdat die in het vorige schooljaar nog bij hen op de basisschool zaten. Met veel enthousiasme worden de lessen gevolgd. Er is ook een echte pauze in het programma; met z’n allen in de aula wat eten en drinken. Tijdens de lessen krijgen de leerlingen een opdracht om in het gebouw op zoek te gaan naar foto’s. Deze foto’s leveren elk een letter op. De letters samen vormen de sleutel om een kluis te kraken en een prijs in ontvangst te nemen. Met veel enthousiasme rennen de bezoekende leerlingen door het gebouw. Alle kluizen werden tijdens de Meeloopdagen gekraakt.

Na de laatste les kwamen alle leerlingen nog bij elkaar in die aula. Marcella Scheper praatte met ze over de opgedane ervaringen. Wat was je leukste les? Wat heb je gedaan? Hoe vond je het vandaag? Er ontstonden leuke gesprekken.

Open dag

Vol indrukken verlieten de leerlingen van groep 8 het Veluws College Twello weer. Op weg naar de basisscholen in Twello, Wilp, Klarenbeek, Voorst, Terwolde en Deventer. De Meeloopdagen zijn bedoeld om leerlingen een eerste indruk te geven en te laten ervaren hoe een dagdeel eruit ziet; de eerste stappen in de richting van de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs. Marcella Scheper sloot het dagdeel af met de uitnodiging om op woensdag 22 november tussen 18.00 en 20.30 uur opnieuw naar het Veluws College Twello te komen. “Dan organiseren we een Open Dag en kun je met je vader en moeder overal in de school kijken. Dan is er van alles te zien. Je kunt je aanmelden via onze website. En je krijgt ook een superpas mee die je tijdens de Open Dag in kunt leveren. We zien je dan graag weer terug. Tot dan.”

“Meneer, waar zijn eigenlijk jullie eigen leerlingen?” Een van de bezoekende leerlingen stelt de vraag aan Piet Oosting. Die blijken allemaal tijdens de Meeloopdagen thuis online hun lessen te volgen. Hun programma gaat door, maar in een aangepaste vorm zodat de basisschoolleerlingen kunnen worden ontvangen. “Dat is dat toch een voordeel van de coronaperiode”, vult Oosting aan. “Onze leerlingen en docenten kunnen dit en dat komt nu natuurlijk mooi uit. De eigen leerlingen thuis onderwijs en jullie alle ruimte.”

De fietsen werden uit de fietsenstalling gehaald. De gele hesjes gingen weer aan. Alle begeleidende ouders waren weer op tijd present om de leerlingen naar hun basisscholen te begeleiden. Het waren twee prachtige Meeloopdagen!

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Amerikaanse retailprijs voor Kookx Twello

Twello- Aan Kookx in Twello is vrijdagmiddag de Global Innovation Award - Netherlands 2023-2024 toegekend. Dit is de Amerikaanse prijs voor ‘excellent retailing’. Kookx Twello wordt door de vakjury gezien als een fantastische winkel die uniek is in Nederland.

De Global Innovation Award (GIA) is in 1999 in het leven geroepen door de Amerikaanse International Housewares Association en is een bekroning voor retailers die zich op een bijzondere wijze onderscheiden in de non-food markt op het gebied van koken en tafelen. Ook is de GIA bedoeld als een signaal aan andere retailers om zich op een unieke wijze in de markt te profileren.

Kookx is geopend in november 2022 door Robin Holleboom en zijn vader Martin Holleboom, als uitbreiding op hun bestaande winkels in consumentenelektronica en onderdelen & accessoires. Kookx is er voor iedereen die een passie heeft voor koken. Op 800 vierkante meter brengt Kookx een unieke kookbeleving onder één dak met keukens, keukenapparatuur én een complete kookwinkel. Van kwaliteitspannen tot de levering en installatie van een nieuwe droomkeuken of losse inbouwapparatuur. Wanneer je de winkel binnen stapt begint direct de beleving; de winkel heeft een warme huiselijke uitstraling met als basiskleuren of materialen zwart, bruin en staal. Met muziek en geur wordt een prettig gevoel gecreëerd, passend bij de tijd van het jaar. Opvallend is de prachtige demokeuken waar regelmatig kookworkshops, demonstraties en proeverijen worden georganiseerd. Ook buiten worden kookevenementen georganiseerd.

Als Nederlandse winnaar strijdt Kookx in maart 2024 in Chicago, met circa 30 andere ‘national winners’ om één van de vijf ‘Global Honoree Awards’. Om daarvoor in aanmerking te komen, maken alle ‘national winners’ een portfolio over hun bedrijf, die door een internationale vakjury online wordt beoordeeld. Daarbij wordt vooral gelet op het concept, service, innovatie, personeelsbeleid en visual merchandising.

Rob Antonissen(links) reikte de Award uit aan Robin en Martin Holleboom.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Jongerencontactpersoon kan helpen bij behalen van je startbewijs

Gemeente Voorst- Ze is net een maand aan de slag in haar functie maar al flink ingeburgerd, de wegen aan het vinden en daar waar het pad nog niet is geplaveid, wil ze het gaan regelen en fixen. Amanda Leurink is de eerste jongerencontactpersoon van de gemeente Voorst en dat betekent pionierswerk. En dat is nu juist op haar lijf geschreven Door Jos Bosch

‘We moeten dieper in de haarvaten van de samenleving kruipen’. Een uitspraak van wethouder Peter Wormskamp toen wij hem spraken over de zoektocht van de gemeente Voorst naar een volwassen jeugdbeleid. De doelgroep daarboven tot aan de leeftijd van ca. 27 jaar is het domein van jongerencontactpersoon Amanda Leurink. Ze heeft een speciale opdracht: iedere jongere op uiterlijk 27-jarige leeftijd in het bezit van een startbewijs om daarmee aan te haken en mee te draaien in de maatschappij.

Stoppen met school en allerlei baantjes

Waarom wordt de maximale leeftijd van 27 aangehouden? Peter Wormskamp: “Bij die leeftijd is het idee dat iedereen dan een startbewijs heeft. En dan heb je wellicht ook de groep die tussentijds gestopt is met school, allerlei baantjes is gaan doen waar ze op een gegeven moment ook in vastlopen. Omschrijf het als ‘ik sta dit werk te doen maar ik wil en kan wellicht veel meer.’ Daar willen we graag bij kunnen helpen.”

Amanda: “Of je schoolkeuze is niet bevallen, dan ben je ineens 20 en hebt nog geen opleiding afgemaakt. Dat je gewoon niet weet wat je wilt, dat je iets niet leuk vind of niet gemotiveerd bent.” Peter Wormskamp refereert aan vroegere tijden waar jongens na een goede vakopleiding op 16/17-jarige leeftijd al aan het werk gingen. “De realiteit anno nu is dat dát vaak niet voldoende is en ook dán komt Amanda in beeld. Kortom, het zijn niet de stiekeme spijbelaars van een jaartje of 15, het voert veel verder.”

Jong, enthousiast en sociaal vaardig

Peter Wormskamp: “Kinderen moeten de maatschappij in kunnen gaan met een schooldiploma. Dat startbewijs voor de samenleving vinden mensen belangrijk. Dat is dus een speciale opdracht voor onze jongerencontactpersoon. Niet iedereen hoeft academicus te worden, maar het is wel fijn om een startbewijs te hebben, in ieder geval op MBO niveau.”

Jongerencontactpersoon Amanda gaat daarin een cruciale rol spelen. “We willen leerlingen helpen die niet meer naar school gaan, om weer aan te sluiten en iets te doen dat bij ze past. Daarvoor hebben we een hele jonge, enthousiaste, sociaal vaardige maar ook vakinhoudelijke dame weten te strikken. We zijn heel blij dat Amanda aan boord is gekomen om vooral verbinding te maken met de leerlingen of gewezen leerlingen” aldus Peter Wormskamp.

Amanda: “Ik ga graag het gesprek aan om samen met de jongeren te kijken of we ze weer op het spoor kunnen krijgen voor een goed startbewijs, om daarmee onze samenleving weer in te gaan.

Geboren en getogen in de gemeente Voorst

Amanda kent het leven in de gemeente Voorst, want ze is er geboren en getogen. Ze sport, is voetbaltrainer, geeft gitaarles, maakt als fotograaf prachtige reportages, juist ook met en over jongeren én ze zet zich in voor verslavingszorg. Oftewel, Amanda staat met haar sneakers in de klei en de Voorster maatschappij.

En hoe gaat ze die verbindingen allemaal maken? “Daarvoor ga ik op bezoek bij bedrijven, om kennis te maken, informatie op te halen en samen te kijken of er bijvoorbeeld leerwerkplekken zijn. Zodat we jongeren tijdens een opleiding ervaring kunnen laten opdoen” aldus Amanda. Want werk is er in overvloed, bedrijven zitten te springen om mensen. Amanda: “Precies, wij zoeken aansluiting voor werkplekken, de bedrijven zoeken gemotiveerde krachten.”

‘Ik maak geen beslissingen, dat doe je zelf!’

Peter Wormskamp zegt het vaker: “Iedereen mag meedoen in deze samenleving!” Amanda weet er alles van want ook zij heeft langere tijd gezocht naar wat echt bij haar past. “Deze functie past daarom zó goed bij mij, omdat ik dicht bij mezelf kan blijven. Daarbij heb ik alle vrijheid om te pionieren en dat is ook nodig in deze nieuwe functie.”

Ze heeft daarbij connecties met mensen op de werkvloer, zoals bijvoorbeeld de leerplichtambtenaar en de mensen van schuldhulpverlening. Een vangnet voor jongeren om eventuele problemen op te lossen, zo mogelijk en nodig met een schone lei te kunnen beginnen en met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Amanda: “Het is samenwerken met de jongeren en de mensen er omheen. Daarbij maak ik geen beslissingen, dat doe je zelf!”

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Hoe meten we het aantal soorten vleermuizen in het Park?

Hoge Veluwe- Om erachter te komen welke vleermuizen er in Het Nationale Park De Hoge Veluwe voorkomen, worden de vleermuizen in twee periodes van het jaar geïnventariseerd. Dit gebeurt in de zomer en de winter. De manier waarop deze inventarisaties uitgevoerd worden zijn heel verschillend. In de zomer kunnen we alleen waarnemen welke vleermuizen er rondvliegen. En in de winter kunnen we de aantallen tellen.

Zomertelling

In de zomer zijn de vleermuizen actief bezig met jagen, socialiseren, het krijgen en grootbrengen van jongen en in de late zomer ook met de paring. Ze huizen in bomen, onder bruggen, gebouwen en op andere bedekte plekken waar ze de dag veilig kunnen doorbrengen. Dit is lang niet altijd dezelfde plek. Het aantal vleermuizen dat er gevonden wordt verschilt: het kan één vleermuis zijn, maar ook meerdere samen of zelfs een grote groep (kraamkolonie). De vleermuizen laten zich overdag niet zien, daarom worden deze in de zomer meestal pas laat op de avond geteld, als de vleermuizen uitvliegen om te gaan jagen. Het is ook mogelijk om ze te tellen in de vroege ochtend, wanneer ze terugkeren naar hun slaapplaats.

De vleermuizen worden actief als het donker is. Omdat ze niet rustig blijven wachten voor een telling, is inventarisatie alleen mogelijk met behulp van goede apparatuur. Vleermuizen gebruiken ultrasoon geluid om de insecten te kunnen lokaliseren. Dit wordt echolocatie genoemd. Dit werkt hetzelfde als bij een dolfijn die een vis probeert te vangen. Door de weerkaatsing van het geluid op te vangen weet de vleermuis precies waar zich een lekker hapje bevindt.

Het geluid dat de vleermuis maakt, kunnen mensen niet horen. Als we dat wel zouden kunnen, dan zouden we doof worden. Het ultrasone geluid dat een vleermuis uitstoot bij iedere vleugelslag kan wel 80 tot 130 dB hard zijn, ongeveer net zo hard als het geluid van een sirene van dichtbij.

Om het geluid van de vleermuizen waar te kunnen nemen, gebruiken we een batlogger. De batlogger ‘vertaalt’ de ultrasone geluiden naar een voor de mens hoorbaar geluid. Het apparaat geeft daarnaast de geluiden weer in grafieken, zodat het geluid niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar wordt. Omdat elke vleermuis op een eigen toonhoogte (Herz) en op een bepaalde manier geluid produceert, kan een batlogger vrij goed determineren om welke vleermuis het gaat. Om er zeker van te zijn dat de determinaties betrouwbaar zijn, wordt de informatie door deskundigen geverifieerd.

Wintertelling

In de winter zoeken de vleermuizen een plek om te kunnen overwinteren. Vaak hebben de overwinteringsplekken een constante temperatuur (nauwelijks onder het vriespunt), is er weinig tocht en is het enigszins vochtig. Tijdens de winterslaap dalen de hartslag en de lichaamstemperatuur van de vleermuizen en het metabolisme vertraagt tot bijna niets.

Als de vleermuis in ‘rust’ is, is het redelijk makkelijk om vleermuizen overdag te tellen. Om de dieren te vinden, moeten de tellers zich wel in allerlei bochten wringen om op de locaties te komen. In bunkers, in (voer)kelders, onder bruggen en zelfs in een rioolbuis wordt er gezocht naar vleermuizen in winterslaap. De dieren kruipen soms helemaal weg in een gat, spleet, richel of achter een plank.

Aangezien de vleermuizen in diepe rust zijn, heeft het gebruik van een Batlogger geen zin. Tellen kan dan alleen visueel, hierbij is een goede zaklamp of hoofdlamp een eerste vereiste. Verder is het handig om een spiegeltje (op verlengstok) bij de hand te hebben, zodat het speuren naar vleermuizen op moeilijke plaatsen makkelijker wordt. Deze spiegel kan ook uitkomst bieden bij het determineren van de soort, want ook dat is lang niet altijd even makkelijk. Niet alleen de onmogelijke plaatsen waar ze zich ophouden vormen een hindernis voor de determinatie, maar ook het feit dat ze soms volledig bedekt zijn met condens helpt niet bij het bepalen van de soort. Wanneer het lastig te determineren is, helpt een spiegel om bijvoorbeeld de kleur van de vacht te zien op de buik of de vorm van de neus. De deskundigen die de wintertellingen uitvoeren hebben jaren ervaring, waardoor de meeste vleermuizen gemakkelijk voor hen te herkennen zijn. Maar in sommige gevallen blijven de vleermuizen ook voor hen onherkenbaar en worden ze geregistreerd als ‘ondetermineerbaar’.

Een winterinventarisatie wordt met beleid uitgevoerd. De vleermuizen mogen namelijk niet te vaak in hun slaap gestoord worden, dit kan ze zelfs fataal worden. Harde geluiden, licht, warme, rumoer of een tochtvlaag kunnen dusdanig storend zijn dat de dieren langzaam wakker worden. Daarom is het van belang om de aanwezigheid van mensen tot een minimum te beperken en zo snel mogelijk een ruimte te inspecteren. Als de determinatie van een soort ter plaatse lastig is, kan een foto uitkomst bieden. De vleermuis wordt dan vanaf de foto gedetermineerd.

Benieuwd geworden naar welke vleermuizen er geteld zijn in het Park? Lees dan het Faunajaarverslag van 2022, hierin staan de vleermuis tellingen van de afgelopen jaren.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Informatiebijeenkomst Hersenz voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Regio- Op donderdag 23 november organiseert Zozijn Op Pad een informatiebijeenkomst over Hersenz. Dit is een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, gericht op het leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel en om grip te krijgen op het veranderde leven. De bijeenkomst vindt van 15.15 – 16.45 uur plaats op het hoofdkantoor van Zozijn, Molenallee 50 in Wilp.

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Zoals (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen, verlies van spierkracht of problemen met zicht en communicatie. Er kunnen ook onzichtbare gevolgen zijn zoals snel last van overprikkeling, vermoeidheid en een kort lontje, verminderde concentratie en vergeetachtigheid, niet goed kunnen plannen en organiseren en depressiviteit of stemmingsproblemen. Dat kan het leven van de getroffene en dat van de naasten ingrijpend veranderen.

Leren omgaan met de gevolgen van hersenletsel

Met het Hersenz behandelprogramma leren mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naasten om te gaan met de beperkingen en problemen die zij hierdoor ervaren. Daarbij is er ook aandacht voor verliesverwerking. Het programma bestaat uit een unieke combinatie van bewegen en cognitieve behandeling, zowel individueel als in groepsverband. Alle betrokken specialisten werken vanuit één team intensief samen om de persoonlijke doelen te bereiken. Met Hersenz kunnen mensen met NAH na hun revalidatie stappen maken om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Weer grip op het leven

Dat geldt ook voor Susan Eekelder. Zij liep door een ongeval hersenletsel op. “Mijn hele leven stond daardoor op zijn kop. Bij Zozijn Op Pad volgde ik het behandelprogramma Hersenz. Ik weet nu hoe ik mijn leven zo kan organiseren dat ik zo weinig mogelijk wordt belemmerd door mijn hersenletsel. Ik kan niet zo leven als voor het ongeval, maar ik heb weer grip op mijn leven. En ik kan nu beter voorkomen dat ik over mijn grenzen ga.”

Herkenbaar? Meld u aan!

Heeft u hersenletsel opgelopen en ervaart u als gevolg daarvan problemen? Wilt u weten wat Hersenz voor u kan betekenen? Kom dan naar de informatiebijeenkomst over Hersenz behandeling. Aanmelden kan via een e-mail aan h.ebbink@zozijn.nl of via telefoonnummer 06 27 62 83 16.

Over Zozijn Op Pad

Zozijn Op Pad is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Door begeleiding thuis, Hersenz behandeling en wonen met zorg helpen wij mensen te leren omgaan met hun hersenletsel en zo zelfstandig mogelijk hun leven te leiden. Zodat zij grip op hun veranderde leven krijgen, zich kunnen ontwikkelen en weer mee kunnen doen in de samenleving.

Susan Eekelder / foto: Charles Keijser

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Groep 6 CBS De Oase op bezoek bij Eureka

Twello- Afgelopen week is groep 6 van De Oase begonnen met het nieuwe thema ‘zeebenen’. In dit thema leren we alles over schepen zoals: Wat is een kajuit?, Hoe ziet de kombuis eruit?, Wat is een vloot?, Wat is stuurboord en Wat is bakboord? We hebben ook kennis gemaakt met zeemansliederen.

Om ons er helemaal in onder te dompelen, hebben wij afgelopen vrijdag een bezoekje gebracht aan het schip ‘Eureka’. Toen we aankwamen stond kapitein Edwin ons al op te wachten op de loopbrug. De rondleiding was heel leerzaam. We hebben een kijkje genomen in de machinekamer, de stuurhut en de kombuis. De kinderen mochten alle vragen stellen die zij hadden.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Kunstkring Voorst presenteert duo expositie Ton van de Kraats en Pieter Manintveld.

Twello- De twee kunst- en reisvrienden Ton van de Kraats en Pieter Manintveld zijn de nieuwe exposanten in galerie de Statenhoed. Zij exposeren keramiek, schilderijen, aquarellen en multimedia van 17 november tot en met 3 december 2023. De expositie is te bezoeken van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Het adres is Dorpsstraat 11A in Twello.

Er is veel gevarieerd werk te zien; landschappen in acryl en aquarel evenals gemengde technieken maar ook mooi keramiek. Pieter Manintveld en Ton van de Kraats hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij de kunstenaarsvereniging ” de Bent” in Apeldoorn. Een kunstclub met veel activiteiten en exposities. De landschappen zijn veelal gemaakt tijdens schildervakanties die zij samen ondernamen naar o.a. Frankrijk en Italië. In het keramiek speelt vaak het begrip ‘Vergankelijkheid’ een rol en is het verstrijken van de tijd het thema. De bezoekers krijgen door de verscheidenheid in materialen en technieken veel variatie in kunstwerken te zien.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Voorst pakt eerste punt uit bij Elsweide

Voorst- Voorst is er zondagmiddag in geslaagd het eerste punt te pakken dit seizoen. Dit gebeurde in Arnhem, langs de snelweg. Tegen het altijd lastige en gezellige Elsweide, had Voorst het vandaag ook weer moeilijk.

Dit in een wedstrijd, waarin discutabele beslissingen de overhand hadden. Elsweide had de eerste helft het betere van het spel. Alleen konden zij dit niet omzetten in grote kansen, op een paar plukballen voor doelman Edwin na.

Uiteindelijk kon er dan toch een doelpunt genoteerd worden. Elsweide kwam op 1-0 na een, in de ogen van de Voorstenaar, zeer discutabele penalty.

Gelukkig deed Voorst vlak voor rust wat terug. Bram werd diep gestuurd door Julian waarna hij hem panklaar legde voor de inlopende spits, Lukas. Met een 1-1 stand gingen de manschappen dan ook aan de thee.

In de tweede helft was er ongeveer hetzelfde spelbeeld te zien. Elsweide klopte op de deur van de Voorstenaren. Maar zij besloten, net als wanneer er een jehova aan de deur staat, niet open te doen. Na wat wissels kreeg Voorst meer stootkracht voorin. Na een lange bal van achteruit werd Bram diep gestuurd. Plots stond die dan ook 1 op 1 tegen de keeper, 2-1!

Helaas konden de spelers de deur niet eindeloos dicht houden. En als zelfs de scheids ook gaat kloppen dan wordt het natuurlijk lastig. Op klokslag 90 + 2 zag de scheids zijn eventuele bonus al aan zijn neus voorbij gaan. Hierom besloot de beste man weer de bal op de stip te leggen voor Elsweide na een zeer, zeer discutabele handsbal. 2-2.

Dit is dan ook de eindstand. Zwaarbevochten punt waar helaas meer in zat

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Voorst pakt eerste punt uit bij Elsweide

{introductie}

{fotos}
{/fotos}
{artikel}

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Drukbezochte informatieavond warmtepomp

Gemeente Voorst- Op dinsdagavond 7 november was het volle bak in de raadszaal van het gemeentehuis. EnergieRijkVoorst (ERV) organiseerde een informatieavond over de werking van warmtepompen en aanschaf. Kees Huijbers, secretaris van ERV, was blij met de grote opkomst: “Er waren ontzettend veel mensen die meer wilden weten over de werking van de warmtepomp en of het voor hun woning zinvol is. Met deze avond hebben we antwoord gegeven op deze vragen én mensen in contact gebracht met leveranciers van warmtepompen.”

De aftrap van de avond werd gedaan door Jelleke Bosman namens de gemeente Voorst. Zij is beleidsadviseur duurzaamheid en vertelde over de transitievisie warmte van de gemeente Voorst. Belangrijk voor inwoners, omdat beslissingen van de gemeente over bijvoorbeeld de aanleg van een warmtenet invloed hebben op de mogelijke aanschaf van een warmtepomp. De conclusie is dat de eerstkomende 10 à 15 jaar dergelijke wijzigingen in de gemeente niet zullen plaatsvinden, dus dat de investering van een warmtepomp geen weggegooid geld is.

Daarna kwamen er twee energiecoaches van ERV aan het woord. Gerrit Rutgers lichtte alles toe over de warmtepomp: werking, technische details, soorten warmtepompen, gemiddelde kosten en aandachtspunten. Vervolgens was het woord aan energiecoach Victor Brettschneider, die zijn eigen ervaringen deelde over de warmtepomp. Bij zijn nieuwbouwwoning heeft hij een bewuste keuze gemaakt voor duurzame maatregelen én de juiste warmtepomp.

Hoe kan EnergieRijkVoorst jou helpen?

ERV heeft energiecoaches, die inwoners in de gemeente Voorst gratis helpen om inzicht te krijgen in mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Regelmatig hebben we nog extra acties, zoals in dit geval voor de warmtepomp.

Heb je interesse en wil je weten of jouw woning geschikt is? Stap één is dat er een energiecoach bij jou thuis komt kijken of het mogelijk is door middel van de ‘warmtepompcheck’. Is het antwoord ja? Dan is stap twee dat je voor € 250 een onafhankelijk energieadvies krijgt, waarin je advies krijgt welke warmtepomp je nodig hebt. Stap drie is dat je bij twee geselecteerde leveranciers een offerte aanvraagt en met deze actie heb je binnen 4 tot 5 weken een werkende warmtepomp in je woning!

Je kunt nog tot en met 15 december meedoen aan deze actie. Je krijgt dan voorrang op het advies en de levering van de warmtepomp. Neem contact op met ERV voor meer informatie, mail naar duurzaamhuis@energierijkvoorst.nl of bel rechtstreeks naar 085-7326989.

Bekijk de webinar!

Kon je deze avond niet aanwezig zijn, maar wil je wel meer weten over warmtepompen? We hebben alle informatie via een webinar gedeeld, die je kunt terugkijken op de website https://www.energierijkvoorst.nl/je-huis/warmtepomp/

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

DOE MEE - Praktijknetwerk Toekomstgericht Telen

Gemeente Voorst- Ben jij melkveehouder of akkerbouwer in de regio IJsselvallei en wil je meer weten over natuur inclusief telen van alternatieve gewassen, zoals luzerne, veldbonen of mengteelten? Meld je dan aan voor het Praktijknetwerk Toekomstgericht Telen. Het praktijknetwerk wordt begeleid door Arjen van Buuren, adviseur en akkerbouwer in de Achterhoek met praktische ervaring op het gebied van natuur inclusief telen.

Er is steeds meer aandacht voor het telen van alternatieve (eiwitrijke) gewassen als vervanger van krachtvoer van ver én om de kringloop te sluiten. Ook in het kader van het nieuwe GLB staan toekomstgerichte gewassen in de belangstelling. Daarnaast komt steeds meer de vraag naar voren hoe een goede opbrengst te behalen zonder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, en hoe een perceel beter bestendig gemaakt kan worden tegen droogte. Het praktijknetwerk Toekomstgericht Telen gaat in op al deze vraagstukken.

Deelname praktijknetwerk

Ben je al bezig met het telen van andere gewassen, of wil je er nog mee beginnen? Gedurende het seizoen organiseren we vijf bijeenkomsten. Je krijgt ondersteuning bij het opstellen van je teeltplan, tips voor natuurlijk omgaan met onkruid en plagen, juist bodembeheer en verwerking van de teelt in je rantsoen. Heb je buiten de bijeenkomsten dringende vragen dan kun je die 1 op 1 stellen aan Arjen via de app en rechtstreeks. Eigen bijdrage is 50 euro.

De eerste bijeenkomst is op 22 november, van 10.00 – 14.30 uur, meld je vóór 20 november aan via lisa@happyland.nl.

Organisatie en informatie

Het Praktijknetwerk wordt georganiseerd door Arjen van Buuren, Heidi Uenk en Lisa Kievits (Happyland) in het kader van het programma Samen Leren voor Natuurinclusieve Landbouw in de Stedendriehoek, ondersteund door de gemeenten Voorst, Apeldoorn en Brummen, en Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. Voor meer informatie neem contact op met Heidi Uenk op 06-53345889.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Winterdorp de Weeltenkamp

Teuge- Het belooft een magische ervaring te worden die je niet wilt missen! Winterdorp De Weeltenkamp. Wij nodigen jou van harte uit om deel uit te maken van deze betoverende dag. Op zondag 10 december, tussen 15:00 en 21:30 uur, tovert Brass Boet op Camping De Weeltenkamp zich om tot een waar winterwonderland, waar de lokale bewoners van Teuge en omstreken samen kunnen komen om de feestelijke sfeer te omarmen.

Doe Mee!

Wil je deel uitmaken van dit winterse festijn? Dat kan! Je hebt nog tot

23 november om je aan te melden voor een kraampje als standhouder of een plekje op de kleedjesmarkt. Neem contact op met ons via info@deweeltenkamp.nl en reserveer snel je plekje, want de plaatsen zijn beperkt!

Mis dit betoverende evenement niet en zet 10 december alvast in je agenda!

Neem vooral een kijkje op onze website voor meer informatie:

https://winterdorpdeweeltenkamp.nl

Kom samen met ons genieten van een onvergetelijke dag vol magie, gezelligheid en warmte op Winterdorp De Weeltenkamp! We hopen je daar te zien!

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

De Benring leeft

Voorst- Alle appartementen in ‘De Benring” zijn verhuurd. Nadat de 7 x 24 uurs zorg in ‘De Benring’ werd stopgezet daalde de bezettingsgraad in het huis. Het leek of de inwoners van Voorst er onvoldoende vertrouwen in hadden dat ‘De Benring’ een goed alternatief was voor thuis blijven wonen. Nu drie jaar later zien we dat er veel is veranderd in ‘De Benring’.

Er zijn nieuwe bewoners gekomen. Bewoners die vaak wat jonger zijn dan de mensen die er in het verleden kwamen wonen. Ook meer mensen die niet afhankelijk zijn van thuiszorg. Bovenal zijn het mensen die ervoor gekozen hebben om actief te zijn. Die iets met elkaar willen doen en er voor elkaar willen zijn. De sfeer is anders geworden. In niets lijkt het nog op het verzorgingshuis dat het ooit was. Niet alleen koffiedrinken. Er wordt gesjoeld, gekaart er is een jeu de boules baan, een moestuin en er staat een duo-fiets waar veel gebruik van wordt gemaakt. Het is een samenleving geworden waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar naar elkaar wordt omgekeken. Zelfstandig wonen en toch niet eenzaam zijn.

Bovendien wordt samengewerkt met de buurtmaker van Mens en Welzijn. Gezamenlijke activiteiten worden in gang gezet voor ouderen die in het dorp wonen. Iedereen is welkom voor de wekelijkse maaltijd, het koffie drinken, filmvoorstellingen of zomaar een praatje. Voor mensen met vragen op het gebied van zorg en welzijn kan iedereen terecht bij de buurtmaker Marije van Ingen, die vaak aanwezig is op ‘De Benring’.

En dit allemaal heeft ervoor gezorgd dat de Voorstenaren weer de weg hebben gevonden naar ‘De Benring’ en er willen wonen. Er is een wachtlijst.

Maar er is meer. De Benring kan rekenen op ongeveer 50 vrijwilligers. Vrijwilligers die al heel lang actief zijn in de Benring en soms ook aardig op leeftijd en er zijn ook vrijwilligers die pas zijn gestart en al dan niet naast hun werk activiteiten komen doen. Een heel gemêleerde groep vrouwen en mannen tussen de 50 en tachtig jaar waar De Benring trots op is en waarvan er nog meer bij kunnen. Dus kom kijken en meld je aan bij de coördinator Jolanda Korenblek.

Met meer dan 100 leden weten zij dat de Woonzorgcoöperatie Voorst, die dit alles organiseert, geworteld is in het dorp. En de coöperatie ziet dat steeds meer mensen een beroep op hen doen. De hele samenleving is aan het vergrijzen en in Voorst is de vergrijzing zelfs hoger dan in de rest van de gemeente en van Nederland. Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare plek te krijgen in wat ‘geclusterd wonen’ wordt genoemd. Er gaan zelf stemmen op om weer verzorgingshuizen te gaan bouwen. Al vanaf de oprichting is afgesproken dat leden van de Woonzorgcoöperatie voorrang krijgen bij de toewijzing van appartementen. Eigenlijk speelde dat nooit een grote rol, er was altijd wel plaats. Nu wordt de spoeling dunner en wordt het belangrijker om lid te worden.

Laat ‘De Benring’ bestaan en maak ‘de Benring’ sterker door lid te worden van de Woonzorg coöperatie of je aan te melden als vrijwilliger via informatiepunt@woonzorgcooperatievoorst.nl. En op de website www.debenring.nl staat uitgebreide informatie voor bezoekers en vrijwilligers.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Beoogde fusie tussen PCBO Voorst en ProCon gaat niet door

VAASSEN/TWELLO - De beoogde fusie tussen Stichting PCBO Voorst en Stichting ProCon gaat niet door. Dat maakten de beide stichtingen voor primair onderwijs vandaag bekend. In mei 2023 tekenden de bestuurders van ProCon en PCBO Voorst een gezamenlijke verklaring waarin zij hun intentie uitspraken om bestuurlijk te fuseren per 1 januari 2024. In de afgelopen maanden troffen zij daartoe samen de nodige voorbereidingen. Dat proces verliep constructief.

De laatste maanden werden verschillen van inzicht duidelijk waardoor de

voorbereidingen onder druk kwamen te staan. Onlangs zijn beide stichtingen tot het

inzicht gekomen dat er sprake is van onoverbrugbare verschillen. PCBO Voorst en

ProCon stellen vast dat zij hierdoor onvoldoende vertrouwen hebben in een

gezamenlijke toekomst.

Het besluit betekent dat PCBO Voorst en ProCon verder gaan als de twee zelfstandige stichtingen die zij nu al zijn. De intentie tot de fusie kwam destijds niet voort uit noodzaak. Dat de fusie niet doorgaat, brengt geen risico’s met zich mee voor de continuïteit of onderwijskwaliteit van de stichtingen. Beide organisaties betreuren het dat de samenwerking geen vervolg krijgt.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

CCW’16 ook onderuit in Loenen

Wilp- CCCW is zondag in een even ontluisterende als kansloze tweede nederlaag op rij aangelopen tegen Loenermark. Buiten de blessures die er al waren moest het vanmiddag middag ook nog eens doelman Jochem van Ruth en aanvoerder Bart Keurhorst vanwege blessures missen, wat het totaal op vijf toch geblesseerde basisspelers bracht, en dat is voor een clubje als CCW echt veel en veel te veel.

Daarbij komt mijn in ziens ook nog eens dat met de spelers die wel beschikbaar waren de ploeg zich wel heel erg makkelijk op de slachtbank liet leggen, mede gezien het feit dat met name de aanvallende kwaliteiten een absoluut wapen van de thuisploeg is. Al na elf minuten spelen kwam de ploeg op achterstand, bij een aanval over recht werd het verdedigend wel erg simpel uitgespeeld en kwam de spits van Loenermark goed voor z’n tegenstander om uit de voorzet de 1-0 binnen te tikken. Vanaf de aftrap kreeg CCW wel een mogelijkheid maar Freek Velhorst was iets te gehaast met z’n inzet. In de omschakeling die hierop volgde viel gelijk al de 2-0 doordat op links wel heel veel ruimte lag, de linksbuiten goed naar binnen sneed, en uit kon halen waarbij onze doelman er niet echt gelukkig uitzag. Ondanks dat CCW hierna bij vlagen wel aardig voetbalde speelde het toch al een kansloze wedstrijd. Op slag van rust zat het dan ook nog eens niet mee toen een vrije trap van Tijn de Haan op buitenkant paal belande en het zodoende met een 2-0 achterstand de rust in ging. CCW leek met alle goede bedoelingen aan het tweede bedrijf te beginnen, vanaf de aftrap een uitstekende aanval via Laurens van de Werff over rechts en uit diens voorzet kwam Daniel Vroklage een teenlengte te kort om de aansluitingstreffer op het bord te zetten. Wat enkele minuten later CCW niet lukte, lukte wederom Loenermark wel en werd een voorzet bij de tweede paal binnengelopen, 3-0. Enkele minuten later al de 4-0 toen onze doelman weer niet gelukkig uitzag bij een vrije trap vanaf de zijkant die laag over de grond werd binnenschoten. In de absolute slot minuut werd CCW op een nog grotere nederlaag getrakteerd toen het vakkundig nog een keer werd uit gecounterd, en hiermede de 5-0 vast kwam te staan.

Hopelijk gaan er snel weer wat blessure gevallen terugkomen, anders kon er wel eens een bijzonder vervelende periode voor de ploeg aanbreken. Volgende week wacht in een thuiswedstrijd Elsweide uit Arnhem, en zullen er absoluut punten gepakt moeten worden om niet nu al in de problemen te komen.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Voorwaarts inzet niet beloond

Twello- Voorwaarts verloor op zondag 12 november met 1-3 van RKHVV uit Huissen. RKHVV kwam al na 2 minuten op voorsprong, had de kansen op meer, maar verzuimde de trekker over te halen. De tweede helft gaf Voorwaarts de tegenstander minder gelegenheid te voetballen en kwam verdiend naast de Huissenaren. Helaas was de gelijke stand van korte duur en moest het de punten toch laten aan de blauwen uit Huissen.

De eerste helft was het eerste kwartier voor de tegenstander. De 0-1 was een schitterend schot vanaf 16 meter strak onder de lat. Tot aan de 21ste minuut was RKHVV dominant en het was Patrick ter Mate die zich onderscheidde met prima reddingen. Daarna begon Voorwaarts, onder aanvoering van Nick Linthorst en Diego Paais, meer uit zijn schulp te kruipen. In de 27ste minuut stuitte een inzet van Bruce Schotman van dichtbij op de voeten van de goalie. Daarnaast wist Voorwaarts enkele hectische situaties uit corners te creëren. De bal viel echter net niet goed.

Na een half uur nam RKHVV het heft weer in handen. Tot drie keer toe wist Patrick aanvallen in de eindfase onschadelijk te maken. Ruststand 0-1

Na rust moest de Voorwaarts - goalie direct handelend optreden. Daarna ontspon zich toch een ander duel. De counter van RKHVV werd eerder eruit gehaald en de eerste kans was voor Daan Verheul na 55 minuten. Hij koos echter voor een voorzet, in plaats van afronden. De bal verdween over de achterlijn via een verdediger van RKHVV. Trainer Schefczyk koos voor enkele aanvallende wissels en in de 65ste minuut was het Cengizhan Genc, die dribbelend naar binnen met een prachtige trap van buiten het strafschopgebied de bal in de bovenhoek krulde, 1-1. Voorwaarts speelde energiek en het leek de wedstrijd te kunnen kantelen. Helaas was de eerste uitbraak van RKHVV in de 70ste minuut nu wel effectief en moest Voorwaarts weer van voren af aan beginnen, 1-2. De oranjehemden gingen met bezieling op jacht naar de gelijkmaker en de toeschouwers gingen er nog eens goed voor zitten. Enkele corners zorgden voor verwarring en een geweldige vrije trap van Nino Wattimena bracht de keeper bijna in verlegenheid. RKHVV had z’n speldenprikken, maar Voorwaarts wist de ultieme kans op de gelijkmaker nog af te dwingen. In de 89ste minuut draaide Marcus van Geelen zich prima weg bij zijn directe tegenstander en zijn schot kon op de lijn ternauwernood onschadelijk gemaakt worden. In blessuretijd moest Voorwaarts nog een goal toestaan, 1-3. De oranjehemden hebben gestreden voor wat ze waard waren, maar kregen niet de ultieme beloning.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Ruime overwinning voor Twello tegen ESA

Twello- Met 1-5 heeft sv Twello de uitwedstrijd in Arnhem tegen ESA gewonnen. In de rust zag het daar niet naar uit. De stand 1-1 gaf de verhouding goed weer, maar in de 2de helft schakelden de gasten een versnelling hoger en werd de hoge score bereikt.

Het eerste kwartier was een periode van aftasten. Tempo was traag en de bal werd veel rond gespeeld. De thuisploeg kreeg een paar mogelijkheden door Kelvin Polman en Megarvio Bakboord zonder echt gevaarlijk te worden. De spelers van Twello zag je helemaal niet voor het doel van ESA. Pas in de 26ste minuut schoot Job Bruntink voor het eerst op het doel maar zag zijn schot net naast gaan. Na een half uur spelen de eerste snelle aanval van s v Twello. Tim Evers gaf een bal op maat aan Job Bruntink en zijn voorzet was op maat. Masora Oraile tikte knap binnen 0-1. Langzamerhand groeide sv Twello in de wedstrijd zonder groots te spelen. Vanuit het niets scoorde ESA door Honorio Bambi tegen 1-1 in de 39ste minuut. Tot aan de rust gebeurde er niet veel meer en de 1-1 stand was terecht.

Na de rust een iets ander spelbeeld. De ploeg uit Twello was dominanter en speelde meer naar voren. In de 47ste minuut een kans voor Job Bruntink maar zijn schot was te zacht. Andere spelers stonden er beter voor maar die zag hij helaas niet staan. Steeds meer speelde het spel zich nu af op de helft van de gastheren. In de 57ste minuut een mooie passeerbeweging van Tim Evers en hij krulde de bal stijlvol boven in de hoek 1-2. Nog heel even deed ESA wat terug. Een vrije trap van grote afstand schampte de bovenkant van de lat. Daarna het woord aan de ploeg van trainer Harold Dengerink. In de 75ste minuut een corner van Maarten Lutje Beerenbroek en Stefan Hulsebos kopte strak de 1-3 binnen. Niet veel later een schitterende pass van Ryan van der Burg aan Job Bruntink en de 1-4 verscheen op het scorebord. Nog was de koek niet op. Pal voor het einde gaf Job Bruntink de bal op maat aan Joris Maalderink en de eindstand 1-5 werd bereikt.

Met 3 punten terug naar Twello. Volgende week een thuiswedstrijd tegen de Treffers uit Groesbeek. Aanvang 14.00 uur. Dan vanaf het begin laten zien waar je staat.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

TRIAS JEUGD PIEKT IN TILBURG

Twello- Afgelopen weekend werd er volop getafeltennist in sporthal T-kwadraat in Tilburg. Op zaterdag vond het starterstoernooi en het C-ranglijsttoernooi plaats en op zondag het A- en B-ranglijsttoernooi. Op zaterdag kwamen Lonneke van Heusden, Kjell Jansen, Sill Koers, Sven Griep, Jesper Veenendaal en Ingmar Everhardus in actie. Maar liefst 4 bekers werden mee naar Twello gehaald! Kjell werd 1e in de 3e klasse (t/m 11), Sill bleef ongeslagen in de 1e klasse (t/m 11), Sven werd eerste in de 3e klasse (12+) en Jesper won het C-ranglijsttoernooi O13. Jesper won daarmee ook een ticket voor het B-toernooi op zondag. Lonneke en Ingmar behaalden net niet een podiumplaats.

Op zondag was het de beurt aan Merijn van Werkhoven, Thijs Timmermans, Wes Zweers, de kersverse winnaar van het C-toernooi Jesper Veenendaal, Roos Gerritsen, Tess Groothedde en Floortje Gerritsen. Jesper en Tess hadden het zwaar als debutanten op het hogere niveau, maar lieten goed spel zien en wisten een aantal tegenstanders te verrassen. Thijs kwam in zijn wedstrijden, ondanks zijn sterke service en creatieve spinballen, net te kort voor winst. Merijn, Wes en Roos zaten beter in de flow en veroverden alle drie een derde plaats in hun klasse. Super knap. Maar de meest verrassende prestatie was van Floortje. Zij beklom aan het einde van het toernooi zelfs twee keer het podium. In een zinderende finale tegen de sterke en muurvaste Marlieke de Gier uit Soest won zij onder gejuich van haar clubgenoten het goud in haar eigen leeftijdsklasse (O15). Daarnaast stuntte zij in de O17 klasse door zilver te winnen.

Links Floortje Gerritsen, midden-boven Jesper Veenendaal, midden-onder Kjell Jansen, rechts-boven Sill Koers en rechts-onder Sven Griep

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Sportprogramma week 46 2023

Activia

Zondag 19 november

10:00 Activia 4-Terwolde 2

14:00 Sallandia 1-Activia 1

CCW ’16

Zaterdag 18 november

14.00 CCW 2 – Vios V. 4

14.30 Colmschate 4 - CCW 3

Zondag 19 november

11.00 CCW 4 – Wijhe 7

14.00 CCW 1 – Elsweide 1

Terwolde

Vrijdag 17 november

7 tegen 7; terrein SV Twello

Vrouwen

20.00 Terwolde 30+1-Gr Wit 30+1

20.30 Terwolde 30+1-Gorssel 30+1

21.00 Twello VR+1-Terwolde 30+1

Zondag 19 november

14.00 Terwolde 1 – Batavia 1

10.30 Activia 4 – Terwolde 2

10.00 Terwolde 3 – VenL 4

V en L

Vrijdag 17 november

19:30 VenL VR1 (Zaal) - SVI VR2

Zaterdag 18 november

09:00 VenL JO10-1JM-Rob et Velo JO10-9JM

09:00 Oeken JO9-2JM-VenL JO9-1

10:00 Colmschate JO12-5-VenL JO12-1JM

10:00 DZC JO14-2JM-VenL JO14-1JM

11:00 CCW JO13-1-VenL JO13-1JM

12:30 Brummen JO17-1JM-VenL JO17-1JM

Zondag 19 november

10:00

V en L 3 - WWNA 3

10:00

Terwolde 3 - V en L 4

Voorst

Vrijdag 17 November

19.30 Voorst 1 (zaal) – Atik 17

20.00 Voorst 2 (zaal) – Sedap 3

Zaterdag 18 November

08.30 Zutphen JO11-3 – Voorst JO11-2

09.00 Oeken JO9-1 - Voorst JO9-1

09.30 Dierense Boys JO11-1-Voorst JO11-1

09.30 Voorst JO9-2 – Victoria Boys JO9-2

10.00 Voorst JO13-1 – Klarenbeek JO13-1

10.15 Groen Wit JO10-4 - Voorst JO 10-1

10.30 De Hoven JO13-1 - Voorst JO 13-2

11.30 WSV JO8-3 - Voorst JO 8-2

13.00 Voorst JO15-1-De Hoven JO15-1

14.00 Voorst JO17-1-Apeld Boys JO17-1

Zondag 19 November

10.00 Voorst 3 – Columbia 4

10.30 Voorst 4 – IJsselstreek 3

14.00 Voorst 1 – Victoria Boys 1

Voorwaarts

Donderdag 16 november

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS4 – Bruvoc DS2

19.00 Voorwaarts HS3 – DIAVO HS3

21.00 Voorwaarts DS2-Jumbo Ormi DS1

21.00 Voorwaarts HS2 – Avior HS4

21.00 Voorwaarts HR3 – Heeten S. HR4

Vrijdag 17 november

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW2/ADAS Groep – Gr- Wit 3

22.00 VW1/ADAS Groep – ATIK 5

Zaterdag 18 november

Volleybal Jachtlust

17.00 Voorwaarts DS1-Waho DS1

17.00 Voorwaarts DS3-Klarenbeek DS1

17.00 Voorwaarts HS1-Dros Alterno HS3

Handbal Jachtlust

19.30 Voorwaarts DS1 – W.H.C. DS1

Zondag 19 november

Voetbal De Laene

11.30 Voorwaarts 5 – VVOG 2

11.30 Voorwaarts 2 – KCVO 2

Handbal Jachtlust

13.10 Voorwaarts DS 2 – ABS DS2

Maandag 20 november

Handbal Jachtlust

20.00 Voorwaarts DMW1-N. Heeten DMW1

Twello

Zaalvoetbal Zuiderlaan

Vrijdag 17 november

19.30 Twello 3 – Gazelle 1

20.30 Twello 1 – Bl.Wit’66 1

Veldvoetal

Zaterdag 18 november

14.00 Twello 0.23 – Gr.Wit 0.23

14.00 Twello 1 – de Treffers 1

Zondag 19 november

10.00 Twello 35+ - Roda R. 35+

10.30 Twello 2 – Deventer 2

Dinsdag 21 november

19.30 Twello 0.23 – Zutphen 0.23

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Voetbalacademie in bloei: drie fulltime hoofdtrainers in dienst

Deventer- De Voetbalacademie van Go Ahead Eagles staat in bloei. De afgelopen jaren heeft de Voetbalacademie zich steeds verder kunnen ontwikkelen. Dit seizoen wordt er opnieuw een grote stap gezet binnen de Voetbalacademie: er zijn sinds het huidige voetbaljaargang drie fulltime hoofdtrainers verbonden aan de jeugdopleiding. Het gaat om Martijn Jongbloed, Jeroen Spies en Jip Ellenbroek. Hierdoor kan de Voetbalacademie zich blijven ontwikkelen. Deze week is het woord aan Jeroen Spies.

Een van de fulltime hoofdtrainers van dit seizoen is Jeroen Spies. Naast hoofdtrainer van de Onder-18 coördineert Spies ook de bovenbouw. Spies: “Ik ben al twee jaar verbonden aan de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Dit jaar doe ik dat dus voor het eerst fulltime. Naast mijn werkzaamheden bij de Onder-18 en mijn rol als coördinator ben ik ook verantwoordelijk voor ons High Potential Programma.” Voor Spies was de keuze niet lastig om de stap te maken naar het ‘fulltimerschap’ binnen de Voetbalacademie. “De manier waarop we bij Go Ahead Eagles werken en de cultuur die we hebben, daar heb ik prettig mijn weg in kunnen vinden. Ik heb het naar mijn zin binnen de Voetbalacademie en voel me hier prettig. Dat is toch de basis voor zo’n keuze en die zat goed”, aldus Spies. Waar geniet hij dan het meest van als hij op het veld staat? “Het voetbal zelf, natuurlijk. Maar ik vind het ook prachtig als jongens zich echt kunnen onderscheiden en hun unieke kwaliteiten laten zien. Ik geniet er gewoon van als spelers zich niet alleen voetballend, maar ook als mens ontwikkelen.”

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Geen winst voor voorwaarts handbalsters

Twello- Voorwaarts moest zondag aan de bak tegen Hacol/Combinatie Dames 1. Hacol/Combinatie begon de wedstrijd erg sterk. Ze speelden een heel snel spel en Voorwaarts had echt nog even tijd nodig om in de wedstrijd te komen. Zo stond Voorwaarts na 5 minuten al met 5-0 achter.

Hacol kreeg 2 minuten waardoor Voorwaarts in overtal kwam. Toen kon Nikki het eerste doelpunt maken. Hacol/Combinatie wist nog 4 keer te scoren en de stand op 9-1 te zetten. Daarna ging de knop om, er werd wat gewisseld en Lieke en Lara kwamen het veld in. Beiden wisten te scoren waardoor het verschil weer iets kleiner werd. Vervolgens wist Nikki ook nog 3 keer te scoren waardoor de stand op 13-8 kwam. De rest van de eerste helft ging het redelijk gelijk op. Voorwaarts wist nog een aantal keer te scoren maar Hacol/Combinatie ook. De ruststand 20-13.

Voorwaarts kwam erg sterk de kleedkamer uit. Ondanks de nog twee minuten tijdstraf wist Esmee mooi vanaf de hoek te scoren. Niet veel later kwam keepster Maaike het veld in om een handje te helpen. Dit was echter maar van korte duur, want zij moest Brigitte vervangen die door een blessure niet verder kon. Dit ging ook prima, mede door een goede dekking kon ze direct twee keer mooi redding brengen. De aanval begon ook beter te lopen. Lara wist er een aantal van afstand mooi in te schieten en Romy kon er een paar keer goed doorheen. Zo kwam de stand op 24-19 met nog een klein kwartier te spelen. Helaas kon Hacol/Combinatie drie keer achter elkaar scoren, maar goed voorbeeld doet goed volgen. Want ook Voorwaarts konden wederom door Romy en Lara drie keer achter elkaar scoren. Tegen het einde konden Esmee en Bo ook nog scoren waardoor de eindstand 29-23 werd.

Voorwaarts kijkt met een gemixt gevoel terug op deze wedstrijd, onnodig maar niet onterecht verloren. De Twellose ploeg kan blij zijn met de tweede helft waarin een stuk beter gespeeld werd. Dat proberen ze mee te nemen naar volgende week. Dan speelt Voorwaarts op 18 november om half 8 thuis tegen WHC.

Scores: Bo 2x, Esmee 2x, Lara 6x, Lieke 1x, Lisa 1x, Nikki 5x, Romy 6x.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

SV Terwolde en GV Voorst geven geslaagde dansvoorstelling

Regio- Afgelopen zondag waren afdeling Dans van zowel SV Terwolde als GV Voorst te vinden in de Deventer Schouwburg. Er waren in totaal 3 voorstellingen die middag, de laatste was zelfs uitverkocht. Marit, die bij SV Terwolde en GV Voorst danslerares is, had een geweldige voorstelling georganiseerd met danseressen, variërend in de leeftijd van ongeveer 6 tot en met 20 jaar.

Helaas stopt Marit met het lesgeven, waardoor het ook een emotionele afsluiting werd. Bij SV Terwolde gaf ze 10 jaar les en bij GV Voorst 5 jaar. De danseressen hebben dan ook een sterke band met haar opgebouwd.

De kinderen krijgen gelukkig nog een paar weken les van haar, maar daarna zal ze er definitief mee stoppen.

Men is dus op zoek naar een danslerares. Mocht u dus nog een danslerares weten of heeft u hierover vragen? Neem dan gerust contact op met Anick Timmer van SV Terwolde dans@svterwolde.nl of Anita van Mulligen van GV Voorst bestuur@gvvoorst.nl.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Boekenmarkt Terwolde

Terwolde- Zondag 19 november staat het dorpshuis in Terwolde in het teken van boeken. Carnavalsvereniging t Lup Nie Harder tovert de ruimtes om tot een echte boekenmarkt. Wil je zwijmelen in een romantisch verhaal of genieten van een avontuurlijk epos?

Deze middag kun je heerlijk snuffelen en op zoek naar een flinke stapel boeken voor uiteraard mooie prijsjes. Of misschien kom je wel dat éne sprookjesboek ui t je jeugd weer tegen. Ga op zoek tussen de stapels met boeken en ontdek wat er voor jou tussen zit om je literaire dorst te lessen. Het Dorsphuis, aan de Vaassenseweg 3, is zondag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Handwerk-hobbyverkoop

Klarenbeek- Op donderdagmorgen 23 november houdt Handwerk &Creatief Klarenbeek een handwerk/hobby verkoop.

Eerst wordt er met de deelnemers gezellig een kop koffie gedronken met wat lekkers erbij, er werden weer veel mooie dingen gemaakt. Leuke cadeaus voor 5 december en de kerst. Kom gewoon eens kijken, de koffie staat altijd klaar! U bent de 23e van harte welkom vanaf 9.30 uur tot 11.30 uur in het MFC Bosweg 14 te Klarenbeek.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Loco-burgemeester ontbijt met leerlingen Kindcentrum

Wilp- Woensdagochtend 8 november bezocht locoburgemeester Peter Wormskamp de peuters en de leerlingen van groep 1 t/m 8 van kindcentrum Hagewinde in Wilp om gezamenlijk te ontbijten. Van 6 tot en met 10 november werd de 21e editie van het Nationaal Schoolontbijt gevierd. In deze feestelijke ontbijtweek wordt het belang van gezond ontbijten onder de aandacht gebracht. Kinderen in heel Nederland schuiven gezellig op school aan tafel voor een gezond ontbijt.

Zo leren kinderen op een feestelijke manier hoe belangrijk het is om elke dag gezond te ontbijten. Extra bijzonder maakt het bezoek van de locoburgemeester Peter Wormskamp aan de Hagewinde in Wilp.

Alle leerlingen van kindcentrum Hagewinde in Wilp hebben ontbeten met een ontbijtpakket dat voldoet aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. Het ontbijt werd verzorgd door het Nationaal Schoolontbijt. Het was een goed begin van de dag, een leerzame én vooral een gezellige ochtend! De leerlingen waren gezellig in gesprek met de locoburgemeester, waarbij zij samen hebben gekletst over onder andere het belang van ontbijten.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Groot feest op Dorpsplein voor Sint

Twello- Zaterdag 18 november is het groot feest in Twello: Sinterklaas komt ons dorp bezoeken. Nét voor 14 uur stapt hij met z’n pieten uit de trein in Twello. Op het Dorpsplein start het feest om 13.30 uur voor iedereen uit Twello en omstreken. Kom jij ook?

Met een feestelijk programma verwelkomen we Sint op 18 november. Van leuke activiteiten voor kinderen, een dans van SV Twello, muziek door DJ Pascal tot een optreden van de Pietenband namens muziekvereniging Cadenza en Excelsior. De locoburgemeester ontvangt de Sint bij het station en dan start de intocht richting het Dorsplein. Kinderen, ouders, opa’s, oma’s en verzorgers; iedereen is welkom om mee te lopen.

Route intocht
De intocht gaat via Raccordement, Duistervoordseweg, Van Ghentstraat, Marktplein, Schoolstraat naar het Dorpsplein. Gezien de drukte verzoeken we iedereen om lopend of met de fiets te komen. Tijdens de intocht zijn er op sommige plekken wegen tijdelijk afgesloten.

Het programma in het kort

13.30 uur Start feest met DJ Pascal & Daniëlle bij Dorpsplein

13.59 uur Ontvangst Sint bij Station Twello

14.15 uur Intocht Sint richting Dorpsplein

14.30 uur Ontvangst Sint bij het Dorpsplein en vervolg feest

15.15 uur Uitzwaaien van Sinterklaas en zijn Pieten

Nog meer Sinterklaasfeest in Twello Centrum!

Sint en de Pieten zijn komende maand vaak te zien in Twello. Weten waar? Bekijk de website thuisintwello.nl en volg de socials van Thuis in Twello. Vanaf 18 november start de kleurwedstrijd voor kinderen die van knutselen houden. De prijs? Een meet&greet met Sinterklaas op 1 december! De kleurplaten liggen vanaf 18 november bij de winkels en horecagelegenheden in Twello.

Vrijwilligers bedankt

Ondernemersvereniging Twello Centrum organiseert de intocht samen met veel vrijwilligers. Zonder hen is de intocht onmogelijk. Dank jullie wel o.a. Scoutinggroep de Vundelaar, Stichting Pampus, SV Twello Dans, de Twellose muziekverenigingen en presentatrice Daniëlle Steffens.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Toneelvoorstelling Welsum

Welsum- De toneelvereniging ‘De Harmonie’ uit Welsum wil iedereen uitnodigen voor een mooie toneelvoorstelling die wordt gespeeld op vrijdag 24 november en zaterdag 25 november in Dorpshuis de Bongerd aan de Kerklaan in Welsum.

De klucht die wordt opgevoerd door 10 spelers, is getiteld ‘Een kuuroord vol met stress` door Nico Torrenga. Dit onder begeleiding van regisseur H. Kiesbrink. Het is een stuk vol humor, drama, en hilariteit. De zaal is open vanaf 19.15 uur de voorstelling begint om 20.00 uur. Entree € 3,50 p.p. kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. Beide avonden is er een verloting met hele mooie prijzen, zo zal er op zaterdagavond een vakantie naar Villapark de Weerribben in Paasloo worden verloot.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht

Nieuwe datum ‘Zwemmen met dementie’

Twello- Binnenkort, op zondag 26 november (15.45 – 16.45 uur) om precies te zijn, staat het ‘zwemmen met dementie’ weer op de agenda bij Zwembad de Schaeck in Twello. Buurtsportcoach Cynthia ontvangt de mensen met dementie en diens mantelzorgers weer in het warmste bad van de regio. Mensen die mee willen doen aan deze ontspannen activiteit dienen zich wel even aan te melden.

Een aantal keren per jaar wordt het gehele zwembad speciaal gereserveerd voor deze doelgroep, vertelt Cynthia. Ooit ontstaan vanuit een samenwerking tussen Mens en Welzijn Voorst en Zwembad de Schaeck, heeft deze activiteit zijn waarde inmiddels ruimschoots bewezen. “De rust in het zwembad wordt als erg prettig ervaren. Je ziet mensen echt tot rust komen in het warme water”, legt de buurtsportcoach van Voorst Actief uit. “Na afloop krijgt iedereen een kopje koffie of een ijsje van ons en is er dus de mogelijkheid om na te praten”.

Er is een ruime kleedruimte en voor minder valide personen is er een rolstoel en een tillift aanwezig. Het aantal deelnemers dat mee kan doen is helaas beperkt, mede om de rust te kunnen garanderen. Vooraf aanmelden is daarom verplicht. Doe dit via een mailtje aan waggeveld.c@deschaeck.nl of via telefoonnummer 0571-272166 . Ook voor eventuele vragen over de activiteit kan men hier terecht. Voor dit moment van ontspanning wordt een vergoeding van €10,- gevraagd. Dit bedrag kan voor aanvang betaald worden bij de receptioniste.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Vrijdag 17 november open dag mbo Zone.college

Deventer- Kennismaken met groene beroepen, informatie krijgen over opleidingen, in gesprek gaan met docenten en studenten en enthousiast worden! Dat zijn de ingrediënten van de open dag mbo van Zone.college in Deventer op 17 november 2023 van 15.00 tot 20.00 uur. Aanmelden voor de open dag kan via het aanmeldformulier op de website.

Potentiële studenten en hun ouders kunnen, tijdens de open dag, de school en verschillende groene opleidingen verkennen. Docenten en studenten staan klaar om de diverse mbo-opleidingen die Zone.college aanbiedt te presenteren en vragen te beantwoorden. Er worden daarnaast workshops en demonstraties gegeven, waarbij bezoekers een voorproefje krijgen van wat studenten bij de opleiding kunnen verwachten.

Praktijk centraal
Bij Zone.college staat leren in de praktijk centraal. Studenten werken vanaf het begin van de opleiding aan beroepsopdrachten. Deze opdrachten worden uitgevoerd in én voor de beroepspraktijk. Tijdens de lessen op school en op verschillende praktijklocaties doen studenten kennis en ervaring op en ontwikkelen ze hun vaardigheden. Veel studenten lopen stage bij bedrijven in de regio, maar in het buitenland ervaring op te doen kan natuurlijk ook.

In jouw regio
Op de locatie in Deventer worden de onderstaande opleidingen aangeboden:

• Dierenartsassistent paraveterinair

• Dierverzorging (niveau 3 en 4)

De toekomst groen kleuren
Er spelen belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur, klimaat, energie, dieren, voeding en leefbaarheid. Dit vraagt om goed opgeleide mensen, innovatieve technieken en nieuwe kennis. Voor toekomstige studenten die hun beste binnenste buiten willen halen, meer willen weten over hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan een mooiere wereld en die de toekomst groen willen kleuren organiseert Zone.college deze open dag.

Open dag mbo Zone.college Deventer
17 november van 15.00 tot 20.00 uur | Snipperlingsdijk 2, Deventer | Aanmelden via website

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Winnaar Kinderspaarweken bij RegioBank bekend

Twello- De hele maand Oktober heeft de Regiobank in Twello in het teken gestaan van de Kinderspaarweken. Alle kinderen tot en met 12 jaar met een spaarrekening bij de Regiobank hebben per post een kaart ontvangen met daarop een Ezeltje Strekje puzzel. De bedoeling was om het aantal muntjes te tellen welke de ezel had verloren in het doolhof.

Alle kinderen hebben extra hun best gedaan. De kaarten met de gemaakte puzzels zijn massaal ingeleverd en de kinderen mochten een mooi cadeau uitzoeken bij ons op kantoor. Het wachten was alleen nog op de trekking van de hoofdprijs: een waardebon van De Efteling. De trekking is inmiddels geweest en we gaan 1 kind heel blij maken!

Wil je zien wie deze fantastische prijs gewonnen heeft? Kijk dan snel op onze website: www.berends-slump.nl

De winnaar kan de prijs bij ons op kantoor op komen halen.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Vrijwilligersbijeenkomst Tennisclub Teuge

Teuge- Wanneer er geen vrijwilligers meer zijn, zouden veel clubs, organisaties, instellingen etc. nauwelijks nog goed kunnen functioneren. Eenmaal per jaar worden de tennisvrijwilligers uitgenodigd voor een gezellig samenzijn bij de tennisclub. Natuurlijk zijn alle vrijwilligers de club even lief en is de waardering groot.

Maar soms zijn er leden van de buitencategorie. En bij tennisclub Teuge gaat dat om drie leden, die al jarenlang op een meer dan bewonderenswaardige manier de club helpen gevraagd en ongevraagd klussen doen, het park onderhouden, de administratie bijhouden enz. Geert Brouwer, Hetty van Zandvoort en Gerhard van Zandvoort, werden uitgebreid in het zonnetje gezet en benoemd tot ereleden van de tennisclub. Een grote eer, die nog maar weinigen ten deel is gevallen. Wilt u meer weten van tennisclub Teuge, kijk dan eens op de website: www.tennisclubteuge.nl of op Facebookpagina.

De kersverse ereleden van tennisclub Teuge.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Sinterklaasintocht in Voorst

Voorst- Gelukkig heeft Wegwijspiet nu al een mail gestuurd naar de Voorster Ondernemersvereniging waarin hij laat weten dat Sinterklaas op zaterdag 18 november het dorp Voorst komt bezoeken.

Vanaf 14.30 uur worden de eerste Pieten op het plein voor de Benring verwacht waarna ook Sinterklaas welkom wordt geheten. Hierna zal Sinterklaas langzaam door de straten van Voorst rijden zodat iedereen hem welkom kan heten en naar hem kan zwaaien.

Je mag gezellig meelopen in de stoet die rond 15.30 uur zal eindigen bij de gymzaal aan de Kruizemuntstraat.

Hier zijn de kinderen tot en met groep 4 van harte welkom en zal het Pietentheater weer een mooie voorstelling voor ze organiseren. Natuurlijk is Sinterklaas dan ook hierbij aanwezig.

Vanaf 16.30 uur mogen de ouders hun kind weer ophalen.

Dit feest is alleen toegankelijk voor kinderen tot en met groep 4 van de basisschool.

In de gymzaal is geen plek voor ouders. In de zaal zijn hulpouders van de Isingsschool, Sjaloom en de Wiekslag aanwezig. Mocht uw kind niet alleen naar de voorstelling durven, wilt u uw kind dan niet de zaal in laten gaan? Geniet dan alleen van de aankomst. Misschien lukt het uw kind dan om volgend jaar wel aanwezig te zijn bij de voorstelling.

De Sinterklaas Commissie van Ondernemers Vereniging Voorst, heeft er zin in en hoopt op een gezellige middag met z’n allen.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Nog maar een paar nachtjes slapen en Sinterklaas is weer in Twello

Twello- Op zaterdag 18 november a.s. wordt Sinterklaas om 13.59 uur op het station van Twello door locoburgemeester Peter Wormskamp begroet, met muziek van de Pietenband van muziekvereniging Cadenza en Excelsior. Om ± 14.15 uur vertrekt Sint met koets en paard in optocht naar het Dorpsplein, begeleid door zijn Pieten en de Twellose muziekverenigingen. Kinderen, ouders, opa’s, oma’s en verzorgers; iedereen is welkom om in de optocht mee te lopen.

Route

De optocht gaat via Raccordement, Duistervoordseweg, Van Ghentstraat, Marktplein, Schoolstraat naar het Dorpsplein. Gezien de te verwachten drukte verzoekt de organisatie eenieder om met de fiets of lopend te komen. Houdt u tijdens de intocht door het centrum rekening met verkeershinder; nabij het station zullen enkele wegen tijdelijk afgesloten zijn.

Programma Dorpsplein

Om ± 14.30 uur komt Sinterklaas op het Dorpsplein aan, waar al eerder (13.30 uur) het feest met DJ Pascal van start is gegaan. Nadat de locoburgemeester, Sinterklaas en zijn Pieten nu officieel heeft verwelkomd, start om 14.40 uur een spetterend optreden van SV Twello Dans, waarna het feest wordt vervolgd. Om 15.15 uur zwaaien we met z’n allen Sinterklaas en zijn Pieten uit. Ze hebben immers nog veel te doen die avond!

Vrijwilligers bedankt!

De Sinterklaasintocht wordt georganiseerd door Ondernemersvereniging Twello Centrum. De organisatoren, die zich met passie inzetten, krijgen hulp van veel betrokken vrijwilligers van o.a. Scoutinggroep de Vundelaar, Stichting Pampus, SV Twello Dans, de Twellose muziekverenigingen. Meer informatie en de uiteindelijke terugblik van de intocht zijn te vinden op: www.thuisintwello.nl en te volgen via onze Facebookpagina en instagram: Thuis in Twello.

Onderstaand nog even het programma in het kort:

- 13.30 uur Start van het feest met DJ Pascal (Dorpsplein)

- 13.59 uur Station Twello: begroeting van Sinterklaas met muziek van de Pietenband van muziekvereniging Cadenza en Excelsior

- 14.15 uur Vertrek van de Sint in optocht naar het Dorpsplein (route: Raccordement, Duistervoordseweg, Van Ghentstraat, Marktplein, Schoolstraat, vergezeld door zijn Pieten en de muziekverenigingen

- 14.30 uur Aankomst op het Dorpsplein. De locoburgemeester verwelkomt Sinterklaas

- 14.40 uur Optreden SV Twello Dans, gevolgd door muziekshow

- 15.15 uur Uitzwaaien van Sinterklaas en zijn Pieten

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Sinterklaasintocht Klarenbeek

Klarenbeek- De leukste weken van het jaar staan weer voor de deur! Op zaterdag 18 november komen Sinterklaas en zijn pieten aan in Klarenbeek. We verwachten hen om 13.15 uur bij het MFC, waar een dj buiten zorgt voor gezelligheid. Om 13.30 uur start vervolgens binnen het kinderfeest.

Het grote Sinterklaasfeest

Bij het MFC barst om 13.30 uur het grote Sinterklaasfeest los! Dit feest is alleen voor kinderen tot en met groep 4, dus niet voor ouders/verzorgers. Het feest duurt tot 15.00 uur. Kinderen kunnen dan binnen opgehaald worden. Tijdens het grote Sinterklaasfeest is begeleiding aanwezig vanuit de Klarenbeekse Ondernemers Vereniging, kinderopvang Klarenbeek en basisschool de Kopermolen.

De intocht en het grote Sinterklaasfeest worden georganiseerd door de Klarenbeekse Ondernemers Vereniging. Heeft uw kind allergieën? Dit kunt u doorgeven via info@kovklarenbeek.nl.

Laten we er samen een gezellige middag van maken. Graag tot zaterdag 18 november!

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Het leven leert je bij elke gebeurtenis de kunst van het loslaten

Twello- Loslaten is een algemene term die we vaak horen. Loslaten hoort in ons leven. Alles wat we doen zullen we een keer moeten loslaten. Zowel emotioneel als met inspiratie momenten. Ons leven bestaat uit vasthouden om daarna los te laten. Loslaten is voor velen een lastig pakket. Wanneer we in een nieuwe levensfase zijn beland, dan zullen we wat we hebben beleefd of hebben gehad los moeten laten. Loslaten wordt vaak gekoppeld aan verlieservaring. door Rolf Tijssen

Loslaten is het afleren van een bepaald gedrag en het aanleren van een ander gedrag. Je kunt in het loslaten ook je eigen gedrag ontdekken die je nooit zo hebt ervaren. In het loslaten komen je emoties naar boven die je ontwikkelen naar een ander gedrag. Belangrijk is dat je moet weten wat je werkelijk wilt, dat geldt voor je leven maar ook voor je werk. Weet dat werken een middel is en geen doel. Loslaten is het ontwikkelen van je gevoel dat bepaalt voor wat wel of niet goed is voor jou. Daarnaast is het een hersengymnastiek die voor jou een nieuw en emotioneel gezond gedrag gaat aanleren. Het concrete en praktische loslaten zit vaak in het ‘hier en nu’. Met je dagelijkse omgeving en in je huidige situatie. Dit zorgt ervoor dat de druk uit je emotionele pijn wordt gehaald en dat je weer mag werken aan het opbouwen van je nieuwe gedragspatronen. Maar vooral hoe je kunt leren om met je gevoel om te gaan. Loslaten is waar jij vrede mee hebt. Je ontdekt wat je wilt en je ontwikkelt de vaardigheden om het te realiseren.

Loslaten is geen goocheltruc maar werken met bewuste handvatten zoals tips, adviezen en oefeningen waardoor je niet meer in dezelfde valkuil stapt.

Loslaten is niet zeggen “Ik doe het niet meer” met de momenten van aanvaarden.

Loslaten is ook niet het vechten en er hard aan werken of jezelf de moed in spreken.

Dit geeft eerder aan dat je het wil vasthouden. Loslaten is ook niet je sterker voordoen of een punt achter zetten. Dit werkt allemaal averechts.

Laat los waar je geen controle op hebt

Besef dat er drie dingen zijn over controle. 1. De volledige controle, 2. Geen controle en 3. Een beetje controle. Laat de 2e los waar je geen controle over hebt. Daarover hoef je niet over te piekeren, klagen en wensen dat het anders zou moeten. Dat zijn o.a. de momenten hoe het was en het gedrag van anderen. En als je merkt dat je gespannen of negatief wordt, vraag jezelf dan af: “Heb ik hier controle over?” Zo niet, laat het dan los. En heb je een beetje controle, doe dan wat je kunt en erken dat dit genoeg is. Tachtig procent van je problemen zijn verdwenen als dit je lukt. Daarnaast is het van groot belang dat je geen controle hebt over mensen die wat van je denken. Mensen zullen denken wat ze willen denken. Loslaten dus. Weet dat jouw leven het belangrijkste is. Dus waarom zul je jezelf pijn doen. Ieder mens is uniek en niemand is gelijk. Dat zegt al genoeg.

Doe je best om te doen wat goed is en doe jezelf geen pijn met een denkwijze wat geen oplossing biedt. LAAT GAAN. Deze uitdrukking is om over na te denken : “Niemand kan je pijn doen, tenzij je de pijn van binnen accepteert. Het probleem is niet wat anderen zeggen; het is jouw reactie”

“Je bent wat je doet”/

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Reis je droom

Deventer- Vorige week vond de première plaats van de documentaire: een reis van groei door plezier. De Go Ahead Eagles Voetbalacademie kwam bijeen in de schouwburg in Lochem om samen deze documentaire te bekijken op het grote doek. In deze documentaire wordt de Go Ahead Eagles Onder-13 selectie gevolgd op het driedaagse Norhale Cup toernooi in Aalborg, Denemarken.

Een reis vol plezier, emoties, vriendschap en liefde voor het spel. Waarin te zien is hoe jonge voetballers omgaan met teleurstellingen en groeien als voetballer en als mens. Het laat zien dat plezier en teamwork de sleutel zijn tot succesverhalen. Deze documentaire geeft weer waar de Go Ahead Eagles Voetbalacademie voor staat.

De documentaire is te bekijken op het YouTube kanaal van Go Ahead Eagles.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

100-jarig Monuta lanceert nieuwe cake als gespreksstarter

Regio- Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder Gelderlanders, net als in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta. 83% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten. Daarmee is Gelderland, samen met Zuid-Holland, de provincie waar het minst over de uitvaart gesproken wordt. Reden voor de jarige uitvaartorganisatie om een vertrouwde gespreksstarter in een nieuw jasje te introduceren: de uitvaartcake. Met de naam Plakje Troost® nodigt Monuta iedereen uit om het gesprek over afscheid aan te gaan.

Cake blijft een klassieker
Hoewel er in de afgelopen eeuw veel veranderd is op afscheidsgebied, lijkt openheid over afscheid nog niet vanzelfsprekend. Ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag heeft Monuta daarom de klassieke plak cake nieuw leven ingeblazen. Eten is een van de meest laagdrempelige thema’s rondom het afscheid. Het onderzoek toont aan dat de welbekende cake nog steeds in de Nederlandse top 3 staat. Gelderlanders serveren het liefst bittergarnituur, gevolgd door belegde broodjes, tapas of een buffet, zoete lekkernijen en cake.

Open over afscheid met Plakje Troost®
Ondanks dat mensen in Gelderland aangeven het niet vaak te doen, vinden zij het toch wel belangrijk om over hun eigen afscheidswensen (45%) te praten. Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta, vertelt: “Dat is precies wat wij willen stimuleren: open over afscheid zijn. Blijkbaar is er nog een verschil tussen het belangrijk vinden en er daadwerkelijk over praten. Monuta bestaat 100 jaar. Daarom lanceren we een nieuwe eigen cake, een perfecte gespreksstarter. Als je bij Monuta kiest voor een plakje cake, krijg je vanaf nu altijd deze cake met de naam Plakje Troost®. Met een bijzonder ingrediënt: citroenmelisse. Een oud kruid dat rust geeft in emotionele situaties.” Alles over de cake en de rol van cake bij afscheid is te lezen op monuta.nl/plakjetroost.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Kom naar de Dag van de Mantelzorg op zaterdag 11 november!

Twello- De afgelopen periode plaatsten we wekelijks een artikel in het kader van mantelzorg. Mensen die de zorg dragen voor- of de zorg hebben om een ziek familielid, vriend of bijvoorbeeld buur. Speciaal voor deze mensen is er jaarlijks de Dag van de Mantelzorg. In dit slotartikel spreken we Margriet en Dick, mantelzorgers voor hun zoon Lars Door Jos Bosch

‘Je bent niet de énige die zorg verleent’

Ze zijn samen al vaker op de Dag van de Mantelzorg geweest en kijken al uit naar aanstaande zaterdag. Dick: “Het is gezellig, je spreekt mensen, er zijn lotgenoten.” Margriet: “Ze hebben leuke workshops die je met z’n allen doet, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, je bent niet de énige die zorg verleent! Het is altijd een hele leuke morgen en middag.”

De dag invulling van het gezin

De zorg om hun 22-jarige zoon Lars delen ze samen. Daarin is geen scheidingslijn tussen ouders of mantelzorgers zijn voor Lars. Zorgen voor hun zoon is een vanzelfsprekendheid al is het soms een flinke kluif. Margriet legt uit hoe de reguliere dagen eruit zien. Doordeweeks gaat Lars naar de dagopvang. Omdat Dick buiten de deur werkt, zorgt Margriet ervoor dat zoonlief wordt verzorgd en op tijd klaarstaat om te worden opgehaald. Ze is er ook wanneer Lars weer thuiskomt.

Margriet: “Het is wel een jongen van 22 maar z’n ontwikkeling is die van een kind van 2. Alles moet je dus eigenlijk voor hem doen.” Lars kan zich in en om het huis zelfstandig bewegen, hij kent ook veel mensen in de buurt en vice versa. Lars geniet er bijvoorbeeld van om samen met z’n vader in de buurt te fietsen, maar op de trampoline in de tuin is ook prima. Margriet stopte in 2015 met werken toen haar ouders niet meer konden oppassen.

Een plekje om elders te wonen

Hun prachtige en ruime woning ligt pal naast de boerderij waar Dick is grootgebracht. Deze locatie geeft vrijheid maar ook veiligheid voor de altijd goedlachse en avontuurlijke Lars. Toch kijken Dick en Margriet wel naar de toekomst en zouden ze graag zien dat Lars in een kleinschalig woonproject kan gaan wonen.

Dick: “Toen mijn ouders overleden hebben we gekeken naar het ontwikkelen van een zorgboerderij op deze locatie, we kregen alle medewerking van de gemeente maar het had ook veel voeten in aarde.” Uiteindelijk ging het door diverse factoren niet door, maar de wensen en ideeën bleven bestaan. Diverse plekken in de omgeving werden bekeken, maar telkens waren er andere redenen voor afwijzing.

Wat drijft hun om door te gaan in deze zoektocht? Margriet: “Wij willen kleinschaligheid, dat Lars niet in een grote instelling komt. Een woning runnen met een aantal ouders, dat Lars daar tot z’n recht komt en bewoners samen dingen oppakken. Want waar hij nu werkt is het ook kleinschalig, de jongeren worden gezien, krijgen aandacht, er wordt van alles gedaan.”

Dag van de Mantelzorg

Zaterdag zijn ze dus beiden van de partij om weer een mooie dag te beleven. Dick: “Daar moeten eigenlijk veel méér mensen gebruik van maken, want er zijn veel meer mantelzorgers bijgekomen.” Margriet: “Ik zei het toen ook: mantelzorger? Het is mijn kind, daar zorg je voor, klaar uit! Maar je mag best zo’n dag beleven, al is je zorg nog zo vanzelfsprekend.”

Rotary Club Voorst zorgt voor de Dag van de Mantelzorg

De Dag van de Mantelzorg wordt ondersteund door de Rotary Club Voorst. De vele enthousiaste leden van de Rotary zijn op 11 november de gehele dag beschikbaar om voor de deelnemers te zorgen.

Ben je mantelzorger en wil je ook graag deelnemen of eerst kennismaken? Neem dan contact op met Annet Reimert via e-mail a.reimert@mensenwelzijn.nl of telefonisch 06-49019968.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Laatste dag expositie Twellose school

Twello- Zondag 12 november, de laatste dag van de expositie van de Twellose School in galerie De Statenhoed aan de Dorpsstraat 11a, belooft een gezellige bijeenkomst te worden. Niet in de laatste plaats door het optreden van meester-gitarist Harald Koll.

Hij beheerst een grote variatie aan stijlen; speelt eigen werk, bewerkingen en improvisaties. De bijzondere werken van de Twellose School – abstracte kunst waarbij de makers geëxperimenteerd hebben met kleur, materiaal en vorm – zijn net als op de afsluitende zondag ook op vrijdag en zaterdag a.s. nog te zien van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Hoe meten we het aantal soorten vleermuizen in het Park?

Twello- Om erachter te komen welke vleermuizen er in Het Nationale Park De Hoge Veluwe voorkomen, worden de vleermuizen in twee periodes van het jaar geïnventariseerd. Dit gebeurt in de zomer en de winter. De manier waarop deze inventarisaties uitgevoerd worden zijn heel verschillend. In de zomer kunnen we alleen waarnemen welke vleermuizen er rondvliegen. En in de winter kunnen we de aantallen tellen.

Zomertelling
In de zomer zijn de vleermuizen actief bezig met jagen, socialiseren, het krijgen en grootbrengen van jongen en in de late zomer ook met de paring. Ze huizen in bomen, onder bruggen, gebouwen en op andere bedekte plekken waar ze de dag veilig kunnen doorbrengen. Dit is lang niet altijd dezelfde plek. Het aantal vleermuizen dat er gevonden wordt verschilt: het kan één vleermuis zijn, maar ook meerdere samen of zelfs een grote groep (kraamkolonie). De vleermuizen laten zich overdag niet zien, daarom worden deze in de zomer meestal pas laat op de avond geteld, als de vleermuizen uitvliegen om te gaan jagen. Het is ook mogelijk om ze te tellen in de vroege ochtend, wanneer ze terugkeren naar hun slaapplaats.

De vleermuizen worden actief als het donker is. Omdat ze niet rustig blijven wachten voor een telling, is inventarisatie alleen mogelijk met behulp van goede apparatuur. Vleermuizen gebruiken ultrasoon geluid om de insecten te kunnen lokaliseren. Dit wordt echolocatie genoemd. Dit werkt hetzelfde als bij een dolfijn die een vis probeert te vangen. Door de weerkaatsing van het geluid op te vangen weet de vleermuis precies waar zich een lekker hapje bevindt.

Het geluid dat de vleermuis maakt, kunnen mensen niet horen. Als we dat wel zouden kunnen, dan zouden we doof worden. Het ultrasone geluid dat een vleermuis uitstoot bij iedere vleugelslag kan wel 80 tot 130 dB hard zijn, ongeveer net zo hard als het geluid van een sirene van dichtbij.

Om het geluid van de vleermuizen waar te kunnen nemen, gebruiken we een batlogger. De batlogger ‘vertaalt’ de ultrasone geluiden naar een voor de mens hoorbaar geluid. Het apparaat geeft daarnaast de geluiden weer in grafieken, zodat het geluid niet alleen hoorbaar, maar ook zichtbaar wordt. Omdat elke vleermuis op een eigen toonhoogte (Herz) en op een bepaalde manier geluid produceert, kan een batlogger vrij goed determineren om welke vleermuis het gaat. Om er zeker van te zijn dat de determinaties betrouwbaar zijn, wordt de informatie door deskundigen geverifieerd.

Wintertelling
In de winter zoeken de vleermuizen een plek om te kunnen overwinteren. Vaak hebben de overwinteringsplekken een constante temperatuur (nauwelijks onder het vriespunt), is er weinig tocht en is het enigszins vochtig. Tijdens de winterslaap dalen de hartslag en de lichaamstemperatuur van de vleermuizen en het metabolisme vertraagt tot bijna niets.

Als de vleermuis in ‘rust’ is, is het redelijk makkelijk om vleermuizen overdag te tellen. Om de dieren te vinden, moeten de tellers zich wel in allerlei bochten wringen om op de locaties te komen. In bunkers, in (voer)kelders, onder bruggen en zelfs in een rioolbuis wordt er gezocht naar vleermuizen in winterslaap. De dieren kruipen soms helemaal weg in een gat, spleet, richel of achter een plank.

Aangezien de vleermuizen in diepe rust zijn, heeft het gebruik van een Batlogger geen zin. Tellen kan dan alleen visueel, hierbij is een goede zaklamp of hoofdlamp een eerste vereiste. Verder is het handig om een spiegeltje (op verlengstok) bij de hand te hebben, zodat het speuren naar vleermuizen op moeilijke plaatsen makkelijker wordt. Deze spiegel kan ook uitkomst bieden bij het determineren van de soort, want ook dat is lang niet altijd even makkelijk. Niet alleen de onmogelijke plaatsen waar ze zich ophouden vormen een hindernis voor de determinatie, maar ook het feit dat ze soms volledig bedekt zijn met condens helpt niet bij het bepalen van de soort. Wanneer het lastig te determineren is, helpt een spiegel om bijvoorbeeld de kleur van de vacht te zien op de buik of de vorm van de neus. De deskundigen die de wintertellingen uitvoeren hebben jaren ervaring, waardoor de meeste vleermuizen gemakkelijk voor hen te herkennen zijn. Maar in sommige gevallen blijven de vleermuizen ook voor hen onherkenbaar en worden ze geregistreerd als ‘ondetermineerbaar’.

Een winterinventarisatie wordt met beleid uitgevoerd. De vleermuizen mogen namelijk niet te vaak in hun slaap gestoord worden, dit kan ze zelfs fataal worden. Harde geluiden, licht, warme, rumoer of een tochtvlaag kunnen dusdanig storend zijn dat de dieren langzaam wakker worden. Daarom is het van belang om de aanwezigheid van mensen tot een minimum te beperken en zo snel mogelijk een ruimte te inspecteren. Als de determinatie van een soort ter plaatse lastig is, kan een foto uitkomst bieden. De vleermuis wordt dan vanaf de foto gedetermineerd.

Benieuwd geworden naar welke vleermuizen er geteld zijn in het Park? Lees dan het Faunajaarverslag van 2022, hierin staan de vleermuis tellingen van de afgelopen jaren.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Goede (gemeente)raad is duur?!

Twello- Wat de meerderheid van de gemeenteraad betreft, mag gemeente Voorst 1,8 miljoen euro uit gaan geven aan het pand Domineestraat 14-16 te Twello. Doel: woonruimte voor statushouders en vooruit, er mag ook een Nederlands gezinnetje wonen. De gemeenteraad als volksvertegenwoordiger wordt nu ook projectontwikkelaar. Door Jos Bosch

Het dreunt nog flink na in het gemeentehuis na het debacle ‘Project Engelenburg’, waarbij het college meende om achter de rug van goedwillende ondernemers langs een halletje in te ruimen voor 60 jonge gevluchte broekies. Die ondernemers sloegen de handen ineen en dat hád het college kunnen wéten! Wanneer je connecties met ondernemers en inwoners respecteert.

Wethouder Wormskamp vond het vervolgens fijn dat de bezorgde ondernemers het gesprek aangingen op het gemeentehuis en noemde dit een mooi voorbeeld van democratie. Een bijzondere opmerking uit monde van iemand die überhaupt niet het voornemen had om het gesprek aan te gaan. Niemand diende immers weet te hebben van de snode plannen?

Het oude postkantoor
Vóóraf aan dit debacle was er de gemeenteraadsvergadering van maandag 30 oktober. Eén van de gespreksonderwerpen is het plan om het pand Domineestraat 14-16 alias ‘het oude postkantoor’ in Twello aan te kopen. In dit pand kunnen dan drie statushouders gezinnen worden gehuisvest en okay, er mag ook een ‘Nederlands’ gezin komen wonen.

De aankoopprijs van het pand is 7 ton, de 1,1 miljoen is voor De Grote Huisverbouwing. Dit kijkcijferkanon is een mooi voorbeeld van koopmansgeest, aldus gemeenteraadslid Arjen Lagerweij van GemeenteBelangen.

‘Een ge-wel-dig plan’
“We vinden het een ge-wel-dig plan” aldus Lagerweij en hij roemt daarbij deze werkwijze uit het verleden, waarbij altijd aan de opgaaf kon worden voldaan. Chauvinisme is GemeenteBelangen niet vreemd, vechtlust en doortastendheid evenmin. Politiek bedreven gingen ze een jaarlang in de aanval om de nieuwe coalitie te kraken, nu proberen ze het met stroop.

Ook raadslid Wim Vrijhoef van D66 vindt het plan een ‘geweldig goed voorstel’. De aankoop is volgens Vrijhoef probleemoplossend. “Klein beetje problematiek van de statushouders” en “maar niet gebruik maken van woningen van de woonvereniging”. ‘Klein beetje’ meneer Vrijhoef, u bedoelt een extreem dure druppel op de gloeiende plaat?

Zijn tweede punt wordt door meer partijen terecht genoemd. Er is woningnood en we willen dat iedereen een dak boven het hoofd heeft. Project Domineestraat laat het overig huuraanbod ongemoeid en dat blijft dus beschikbaar voor ‘alle anderen’.

Hoe verkoop ik dit aan de inwoners?
Maar zowel Lagerweij als Vrijhoef benoemen ook het probleem ‘hoe verkoop ik dit aan de inwoners?’ Vrijhoef heeft dé oplossing, want het is simpel. De kosten zijn maar 450 ton per appartement en dat is straks in de vrije markt goed te verkopen. Daarnaast flink huur vangen in de tussentijd en zie daar, een verdienmodel waar iedere burger ‘ja’ op zegt.

Het CDA heeft er geen (extra) woorden voor, zó goed vinden zij het plan. De inwoners nog even een mooi verhaal op de mouw spelden en gáán. Op de motie van VVD-Liberaal2000 om samen te werken met de dorpsbelangenverenigingen heeft de fractievoorzitter een ademloze monoloog als antwoord, die wij voor de lezer in mootjes … ehm … stukjes hakken.

‘Inefficiëntie en ondermijning’
CDA fractievoorzitter Wolff van Wülfing verheft zich bóven het volk. “In sommige gevallen kan overmatige participatie of participatie met dorpsbelangenverenigingen leiden tot inefficiëntie en ondermijning van professioneel bestuur” aldus deze Wolff in schaapskleren.

Dan nu het hoogtepunt: “Uiteraard moet je de burger wel voor blijveh … eh … lichten en ehm, ja, alle respect voor de dorpsverenigingen” predikt de fractievoorzitter. Lastig uit te spreken eh ehm eh ehm, want voorlichten is nu juist niet de bedoeling! Dát heeft het college immers bewust nagelaten! Of stamelde raadslid Wolff van Wülfing (was de tekst wel van zijn hand?), omdat hij wél wist wat er op Engelenburg stond te gebeuren?

Overige reageerders
We maken het rijtje reageerders op het woningplan Doministraat verder af. PvdA-GroenLinks laat uit monde van raadslid Moleman weten zich heel erg te kunnen vinden in D66 en GB (dat bedoel ik, de stroop werkt …), hoewel de partij moest slikken over de hoogte van het krediet en nee, het verbouwen is ook geen snelle oplossing (maar stroop is lekker zoet). Het is een mooi monumentje om op te knappen en ‘misschien’ een goede investering. De partij heeft kennelijk wel financiële bedenkingen, maar kan niet rekenen?

Raadslid Hak van de SGP vaart z’n eigen koers en toont misschien wel het meeste intellect. Hij begrijpt de weg van het college, meent dat het project financieel wel is te onderbouwen (dat rekent hij namelijk zélf uit) maar erkent ook dat dit moeilijk is uit te leggen aan inwoners, want het zijn véél kosten voor weinig statushouders. Hij vraagt zich ook of je voor dezelfde prijs meer statushouders kunt plaatsen en noemt alternatieve bouwplannen, zoals Tiny Houses.

Motie afgeserveerd
VVD-Liberaal2000 heeft een motie in de broekzak. Participatie pur sang, ga met de dorpsbelangenverenigingen aan tafel zoals dit ook wordt gedaan met onder andere woningbouw. Fractievoorzitter Emiel de Weerd hanteert eenvoudigweg het coalitieakkoord met bestuurlijk kompas, de beloftes aan de burger en hoe deze in te vullen.

Voortvarend Voorst laat z’n buren van GB, D66 en SGP rechts van de ronde tafel liggen. De rekensom van fractievoorzitter Danny Roelofs komt erop neer, dat er dus zonder problemen een ton per statushouder, Oekraïner of vluchteling wordt uitgegeven. Dat bedrag maal het aantal op te vangen mensen en gemeente Voorst is failliet voordat er überhaupt iemand woont. Als alternatief noemt hij flexwoningen: 18 woningen voor hetzelfde geld.

De motie van VVD-Liberaal2000 wordt afgeserveerd binnen de gemeenteraad en dat is niet verrassend, want 13 van de 19 raadsleden hebben zich inmiddels ontpopt als keiharde projectontwikkelaars.

De moeite waard
Domineestraat 14-16 is een monumentaal pand en de moeite waard om te behouden. Het kan een goede investering zijn, maar de missie en opdracht is opvang, het liefst morgen. Dat is wat anders dan investeren en renderen van onroerend goed. De statushouders liggen bij wijze van spreken op de stoep van het gemeentehuis en dan is een realisatieperiode van drie jaren of langer géén oplossing.

Het bedrag ís niet uit te leggen aan de inwoners in het kader van opvang voor mensen, want er zijn téveel goede alternatieven die met hetzelfde geld méér woonruimte opleveren. Het zeer beperkte aanbod van leegstaande panden kan geen reden zijn om exorbitante bedragen uit te geven voor prestige projecten met bedroevend laag woonrendement.

Participatie = informatie
Kunnen de gemeenteraadsleden de inwoners informeren over het coalitieakkoord en de definities arceren waar het gaat over wanneer wel en wanneer niet de inwoners en/of ondernemers informeren? Met daaraan gekoppeld het antwoord op de vraag; wat zijn redenen om inwoners niet te informeren terwijl je wéét dat er onrust en ontevredenheid gaat ontstaan?

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat angst een slechte raadgever is, terwijl het brengen van slecht nieuws pijnlijk maar wel geruststellender werkt. En al schrijven wetten en regels het misschien niet voor, maar het coalitieakkoord draagt wel de titel ‘Samen beter’. Dorpsbelangenverenigingen en inwoners schrijven zich suf aan participatieplannen – mede geïnitieerd vanuit het gemeentehuis. Is participatie een zoethoudertje voor het plebs? Geef het volk brood en spelen?

De weg kwijt
Het smeult, het brandt, het rommelt en het brokkelt in het gemeentehuis. De organisaties vertonen flinke scheuren, er ontstaan grote onderlinge kloven. Paniekvoetbal, haantjesgedrag, (gekrenkte) ego’s, showtjes voor de bühne. De inwoners gebruiken dágelijks het bestuurlijk kompas maar juist hét bestuurlijk orgaan aan de H.W. Iordensweg raakt samen met volksvertegenwoordigers de weg meer en meer kwijt. Goede (gemeente)raad is duur, maar het wordt nu onbegrijpelijk en onbetaalbaar.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Film bij De Benring

Voorst- Op dinsdagmiddag 14 november worden in samenwerking met de Historische Vereniging Voorst de opnames getoond die gemaakt werden van het openluchtspel Spektakel om Voorst in 1997. Het waargebeurde verhaal over de overval op de postkoets in 1801 bij herberg De Beer.

Het spel werd in de maand september van dat jaar vier zaterdagen opgevoerd. Het eerste bedrijf speelde zich af op De Adelaar, die model stond als herberg De Beer, het tweede bedrijf werd gespeeld bij Sinderen op de Voorsterklei en het derde bedrijf was de rechtbank ‘het Veluws Landgericht’ voor de kerk.

De spelers waren destijds bekende Voorstenaren, nog zeer herkenbaar. Er is ook een aantal foto’s van de opvoering.

Iedereen is welkom, kom gezellig kijken en herinneringen delen.

Het begint om 14.00 uur in de tuinkamer. Zie ook de website van De Benring

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Fanfare Voorst 118 jaar

Voorst- Fanfare Korps Voorst is een gezellige en ambitieuze muziekvereniging en werd op 5 november 1905 opgericht. Destijds begonnen 12 leden met het repeteren in een kalkschuur aan de Rijksstraatweg. Nu 118 jaar (!) later bestaat Fanfare Korps Voorst uit een Fanfare Orkest, een opleidingsorkest en blaaskapel De Spekboeren.

Daarnaast worden er door enthousiaste docenten muzieklessen aan jeugd en volwassenen gegeven en gratis muziekeducatie op scholen. Daarnaast laat Fanfare Voorst al ruim een eeuw van haar horen tijdens concerten en evenementen in het dorp en daarbuiten.

Scholenproject
Na eerdere geslaagde edities is het Fanfare Korps Voorst ook dit najaar weer van start gegaan met het project “Muziek maak je samen!” Het doel hiervan is om kinderen te enthousiasmeren om samen muziek te maken. In het voorjaar waren de basisscholen in De Hoven en Bussloo aan de beurt en in deze editie kwam de Voorster muziekvereniging langs op De Wiekslag en Sjaloom in Voorst en J.H. Isings in Empe. Het project is geheel kosteloos voor de basisschoolleerlingen en wordt ondersteund door de Bosch van Rosenthal Stichting.

Met drie docenten is de Voorster muziekvereniging langs geweest om de leerlingen kennis te laten maken met saxofoon, slagwerk- en koperinstrumenten. Op een speelse manier hebben de kinderen ontdekt welke diverse instrumenten er bij een fanfare te bespelen zijn en deze werden met veel enthousiasme uitgeprobeerd. Voor de vervolglessen kunnen de kinderen een instrumentgroep kiezen en ontdekken hoe je samen muziek maakt. Als afsluiting treden de leerlingen met het Fanfare Orkest op tijdens het Pepernoten Concert.

Pepernoten Concert
Op zondagmiddag 26 november organiseert Fanfare Korps Voorst weer het gezellige Pepernoten Concert. Diverse eigen leerlingen laten van zich horen en ook treedt het Fanfare Orkest onder leiding van Jurgen Wentzel op. Daarnaast doen de kinderen van de basisscholen in Voorst en Empe mee die hebben deelgenomen aan het scholenproject ‘Muziek maak je samen!’ De leerlingen laten afzonderlijk en in diverse samenstellingen horen wat ze tot nu toe geleerd hebben van saxofoondocent Jenita Veurink, koperdocent Sjoerd de Vries en slagwerkdocenten Siebe de Vries en Chris Saris.

Het Pepernoten Concert op zondag 26 november begint om 14.30 uur in Dorpshuis Voorst aan de Schoolstraat in Voorst. De entree is gratis.

Op 17 december speelt het Fanfare Orkest tijdens het traditionele Kerstconcert in de Dorpskerk van Voorst. Op 13 april 2024 wordt het Voorjaarsconcert georganiseerd en op zondagmiddag 7 juli staat het Parkconcert op de agenda. In het najaar van 2024 zal het Fanfare Orkest deelnemen aan het Concertconcours in Zutphen.

Ontdek jouw muzikale talent met een gratis proefles!
Bij het Pepernoten Concert is er de mogelijkheid om zelf je muzikale talent te ontdekken op bugel, trompet, saxofoon, slagwerk, hoorn, trombone, bariton of bas want je kan deze instrumenten daar allemaal uitproberen. Als je nog niet mee hebt gedaan met het scholenproject kan je daar ook meteen opgeven voor een gratis vrijblijvende proefles op één van de instrumenten. Ook geeft het korps muzieklessen aan volwassenen. Dit is ook leuk om samen te doen! Na een paar maanden kan je meespelen met de Meespeelgroep en daarna het Da Capo Orkest om het samenspel te ontwikkelen. Je kan op een eigen instrument spelen en anders regelen zij die voor je.

Heb je al muzikale ervaring op minimaal A niveau dan kan je meteen meespelen met het Fanfare Orkest. Zij repeteren op de dinsdagavond 19:30 tot 21:45 uur onder leiding van dirigent Jurgen Wentzel. Je mag gewoon binnen lopen en komen luisteren in het Dorpshuis Voorst. Je bent van harte welkom!

Word Fanfare Fan!
Draag jij de vereniging een warm hart toe en wil je ze financieel ondersteunen, word dan Fanfare Fan. Voor meer informatie kijk op FanfareKorpsVoorst.nl en de socials of laat van je hoor’n via info@FanfareKorpsVoorst.nl

Voorst daar zit muziek in!!

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht

Energieke voorbereiding concertconcours Excelsior Twello

Twello- Iedere maandagavond komen er vanuit het muziekgebouw aan de Stinzenlaan in Twello passages vanuit diverse concourswerken naar buiten. Binnen is het grote orkest van Excelsior druk aan het studeren op haar concoursprogramma. Onder leiding van Thijs Musch worden de werken afgewerkt, aangepast en ‘opgepoetst’ tot het gewenste resultaat. “Tijdens een concours laat je horen wat je in huis hebt als muziekvereniging. Wij komen uit in de derde divisie en daar horen een bepaald aantal stukken bij die je ten gehore mag brengen voor een jury. Wij gaan voor een supermooi concert en hopen dat de jury daar aan het einde ook zo over denkt en ons positief beoordeeld. De voorbereidingen verliepen goed en de energie die nu al uit het orkest komt is zeer motiverend”, zegt Thijs.

Op het programma staan 3 werken
Hine e Hine – arr. Luc Vertommen, dit werk zal dienen als inspeelwerk. De muzikanten kunnen aan de zaal wennen en in de juiste sfeer komen. Where earth and sky meet – Arend Gerds, dit is het eerste werk wat de jury zal gaan beoordelen. In dit werk wordt de Waddenzee muzikaal weergegeven. The Red Stone – Bert Appermont, in dit werk presenteren de muzikanten de Franse Elzas, typerend voor deze regio zijn de roodkleurige huizen van natuursteen.

Try out concert – 12 november
Voordat het concours op 25 november gaat plaats vinden, geeft Excelsior nog een try out concert. Hier zal het programma ten gehore worden gebracht en gekeken waar nog wat aan geschaafd moet worden om een nog mooier resultaat neer te zetten.

Dit try out concert zal worden gegeven in de Hezebrink in Emst op zondag 12 november a.s. om 14.00 uur. Tevens zal ook Vaassens Fanfare Corps optredens, zij zullen ook deelnemen aan het concours.

Uitzwaaiconcert – 24 november
Aan de vooravond van de concoursdag, vrijdagavond 24 november, organiseert Excelsior nog een uitzwaaiconcert in sporthal Jachtlust. Hier zullen de muzikanten nog eenmaal het programma laten horen aan iedereen die hen wil ‘uitzwaaien’.

Dit concert start om 20.30 uur.

Concoursdag – 25 november
Op zaterdag 25 november zal de bus met muzikanten en supporters voor 8 uur in de ochtend vertrekken richting Veldhoven. Daar zal de fanfare van Twello om 10.55 uur starten met het concours. Rond de klok van 15.00 uur zal de uitslag bekend worden gemaakt.

Interesse in Excelsior, de fanfare van Twello? Neem dan contact op via twello.excelsior@gmail.com

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht