Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november 2019

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni 2018

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december 2017

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december 2017

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november 2017

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november 2017

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november 2017, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september 2017

Deel dit bericht

Nieuwjaarsbijeenkomst Zonnebloem Twello Zuid-Oost

Twello- Op woensdag 25 januari 2023 werd de nieuwjaarsbijeenkomst gehouden van de afdeling Twello Zuid-Oost van de Zonnebloem. Het was een gezellig samenzijn waarbij de traditionele oliebol niet ontbrak. De gasten hebben onder het genot van een hapje en een drankje gezellig kunnen bijkletsen en het nieuwe Zonnebloemjaar ingeluid.

Er staan weer leuke activiteiten op de planning. Voor de vrijwilligers was er op 17 januari een heel gezellige nieuwjaarsborrel. Er werd o.a. een kwartet gespeeld van Kijk in de kernen.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Werken aan gezondheid en vitaliteit bij Bosnodig!

Voorst- Wil je meer weten over gezonde voeding? Of ben je daar al langer mee bezig en wil je zelf aan de slag? Dat kan nu. Alles start bij een gezonde bodem. Hoe ga je daarmee om en hoe kun je je eigen ecologische groente kweken? Voeding is essentieel bij een gezonde lifestyle. Als je je eigen groen-te kweekt weet je waar het vandaan komt, ben je milieubewust bezig en ben je ook fysiek bezig wat weer goed is voor je lijf en geest.

Bosnodig start met een nieuw seizoen gezondheid en vitaliteit. Zij hebben dit jaar een mooi gevari-eerd aanbod, met o.a. paddenstoelen, bessen, fermenteren en natuur voor gezondheid. Houdt de agenda in de gaten!

Als eerste worden twee workshops binnen aangeboden over de ecologische moestuin. Heb jij zin om inspiratie op te doen, of wil jij voor het eerst een moestuin beginnen? En lijkt het je leuk om je samen met anderen op een gezellige en leerzame manier voor te bereiden op het nieuwe moes-tuinseizoen? Doe dan mee met de workshop ‘Voorpret in de moestuin’.

Moestuinvrouwen Iris Vergauwen en Dieuwke Besselink nemen je in twee avonden mee in alle stappen om jouw moestuin klaar te maken voor een overvloedige oogst. Zij geven informatie over ecologisch moestuinieren, de bodem, het voorbereiden, wissel- en combinatieteelt en de keuze voor groenten en zaden. Ook gaan ze creatief aan de slag met het maken van een moestuinplan: jouw eigen ontwerp en teeltplan, zodat je na de tweede avond met enthousiasme en zelfvertrou-wen in de moestuin van start kan! Het teeltplan kun je ieder jaar opnieuw gebruiken. Je kunt na deze twee avonden zelf aan de slag. Vind je het fijn om je nog verder te ontwikkelen? Dat kan! Bosnodig gaat door met een vierdaagse moestuincursus. Daarnaast ben je het hele jaar door wel-kom om op maandagochtend op de moestuin te leren en helpen bij Bosnodig. En na afloop neem je natuurlijk een deel van de oogst mee naar huis om zelf lekker op te eten.

De workshops vinden plaats in het Basiskamp (De Riete 85 in Voorst) op maandagavond 6 februari en maandagavond 20 februari van 19.30 uur – 21.30 uur (vanaf 19.15 welkom met kof-fie/kruidenthee & iets lekkers). Je geeft je op voor beide avonden en de kosten bedragen 60 euro inclusief btw. Bosambassadeurs kunnen vooraf inschrijven en ontvangen een presentje bij deel-name. Weten hoe je bosambassadeur wordt, neem dan eens een kijkje op de website. Met jouw deelname draag je ook bij aan de ontwikkeling van Bosnodig.

Voor diegenen die verder willen: zaterdagochtend 18 maart start een 4-daagse moestuincursus. De data hiervoor zijn: 18 maart, 15 april, 13 mei en 3 juni

* 10.00 tot 12.30 uur

* € 149,- voor 4 ochtenden inclusief btw. Ook los te volgen van de 2 workshops.

Voor meer informatie kan je terecht op www.bosnodig.nl. De ecologische moestuin van Bosnodig heeft 14 vakken van elk 100m2. Ze werken op basis van wisselteelt en gebruiken elk jaar een ander vak voor een bepaalde groente. Verder is er een thee- en keukenkruidenvak en een bloemenvak. De moestuin is ontworpen door Taco IJzerman. Dit jaar gaat Bosnodig ook een zomer- en winter-granen vak maken voor het project ‘bakkerij in het bos’.

Je kunt je aanmelden via info@bosnodig.nl, graag voor 2 februari. Kun je (een van deze dagen) niet en wil je wel meedoen? Dan horen ze dit ook graag van je.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Vrolijk nieuwjaarsconcert van Slanina Cesta Musikanten en Break-Out

Voorst- Het publiek heeft zondag in Voorst volop genoten van een vrolijk nieuwjaarsconcert van het Egerländer orkest Slanina Cesta Musikanten en het popkoor Break-Out. Beide verenigingen presenteerden zich zondag voor een volle zaal van het Dorpshuis. Het werd een gezellige middag met muziek en zang. Koor en orkest brachten een grotendeels nieuw programma dat door het publiek goed werd ontvangen. Vooral de gezamenlijke slotnummers vielen goed in de smaak.

Na een paar jaar gedwongen onderbreking besloot het Voorster Egerländer orkest weer een nieuwjaarsconcert te presenteren voor de liefhebbers. Muzikaal leider Michel Hulleman kwam een aantal nieuwe nummers op het spoor van Frans Meierhofen en heeft die speciaal voor deze middag ingestudeerd.

Zelfstandig
Om twee uur opende de jonge voorzitter Matthijs Boon de middag met een woord van welkom tot de vele fans die deze middag graag hun orkest weer hoorden spelen en zingen. Boon mocht ook het ere-lid Gerrit Lentink verwelkomen die in 2011 het orkest heeft opgericht maar door een mindere gezondheid helaas moest stoppen. Michel Hulleman heeft de muzikale leiding van hem overgenomen. Het Egerländer orkest is niet meer verbonden met het Fanfarekorps Voorst maar is een zelfstandige vereniging geworden met verschillende nieuwe leden. Daarna gaf hij het woord aan zangeres Erica Kaizer die de walsen, polka’s en marsen aankondigde.

Traditie
Volgens traditie begon het orkest met de Egerländer Musikantenmarsch met zang van Erica. Daarna speelde het orkest de gezellige polka B wie Bömisch. De nummers werd gevolgd door Wen der Abend niedersinkt en Blumen im Wind van Frans Meierhofen. Het programma werd vervolgd met Schönes Wochenende en Böhmische Klange. Bij het bekende numer Auf der Vogelwiese kon het publiek bij een geprojecteerde tekst gezellig meezingen. Daarna was het de beurt aan de zangers van het popkoor Break-Out uit Wilp. Met 27 vrouwen en 3 mannen zingt het koor mooi de liederen, als Bid zing werk en bewonder en Stil in mij. Na de pauze gaven de muzikanten een demonstratie van een wat rommelige Open repetitie. De mannen kwamen een voor een op het podium en speelden Einsam Zweisam, Haurek Wis, Peter Baumberger Marsch, gevolgd door de Weissenblazer Marsch.

Gezamenlijk
Het koor Break Out kwam daarna ook op het podium en zong eerst onder leiding van Marin Kroon Sweet Dreams. Bijzonder om te beluisteren was daarna het gezamenlijke optreden van het koor en orkest in het nummer Coldplay Via la vida. Böhmischer Traum werd ook gebracht door koor en orkest. Het programma werd afgesloten met het toepasselijk Dankeschön und auf Wiederseh’n.

Voor beide verenigingen was het een prima muzikale aftrap van het nieuwe jaar.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Voorleesontbijt bij Ut Trepke

Voorst- Ut Trepke heeft in de week van 25 januari tot en met 4 februari 2023 weer meegedaan aan de nationale voorleesdagen 2023.

Tijdens de voorleesdagen kwam Oma Wil voorlezen. Zij ging voorlezen uit het bekroonde prentenboek “Maximiliaan Modderman” en had zelf ook nog boeken meegebracht van thuis die zij vroeger aan haar kinderen en nu haar kleinkinderen voorlas. De kinderen vonden het helemaal geweldig dat hun oma Wil kwam voorlezen. Gezellig allemaal in pyjama, met een heerlijk broodje in de hand zaten ze om haar heen te luisteren. Oma Wil is inmiddels al tien jaar vrijwilliger bij Ut Trepke en geliefd bij alle kinderen. Omdat voorlezen zo leuk is gingen ook ’s middags nog kinderen van de BSO bij de PSZ de Sprinkhanen voorlezen.

Het is erg leuk en Ut Trepke gaat volgend jaar zeker weer mee doen, maar ze blijven natuurlijk de rest van het jaar ook voorlezen.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Tulpenverkoop levert € 685,- op voor kankeronderzoek

Wilp- Afgelopen zaterdag hing er een gezellige sfeer op de wekelijkse markt in het centrum van Wilp. Een dame speelde op haar accordeon, de kooplui waren druk in de weer voor hun klanten en honderden tulpen kleurden het terras. Deze tulpen, afkomstig uit Voorst, werden eenmalig verkocht door Stichting Wilp Staat Op en Marjolein Laninga. De opbrengst kwam volledig ten goede aan Alpe d’HuZes. Dit is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op 1 juni 2023 beklimmen 5000 deelnemers de Alpe d’Huez en Marjolein is er één van.

Krachten gebundeld
Marjolein vertelt waarom ze meedoet aan Alpe d’HuZes: “Ik geloof in de kracht van krachten bundelen om iets groots te bereiken. Om persoonlijke redenen zal ik 2 jaar meedoen aan de Alpe d’HuZes en geld inzamelen voor een wereld waarin je niet meer doodgaat aan kanker”. Ze verloor haar vader aan de ziekte toen ze 15 jaar was. “Papa krijgen we niet terug, hopelijk kan ik wel bijdragen aan een andere levensloop van toekomstige papa’s, mama’s en kinderen met kanker”, aldus Marjolein. Hoe krachtig het kan zijn wanneer krachten gebundeld worden werd afgelopen zaterdag eens te meer duidelijk. Marjolein en Stichting Wilp Staat Op sloegen de handen ineen en samen bedachten ze de tulpenactie. En met succes. “Het was een geweldige dag! Wat een energie en overdonderende afname van tulpen”, vertelt Marjolein enthousiast. Zo’n 250 bosjes werden er verkocht, plus verschillende schoven en zelfs een vaas werd verkocht. “Veel meer dan we verwacht hadden. Bijna €700,-, een prachtig resultaat voor Alpe d’HuZes!”

De organisatoren willen Arjan Wesselink, van IJsseltulp uit Voorst, bedanken voor de prettige samenwerking. Marjolein hoopt de komende maanden nog meer geld op te halen. Dit kan onder andere via persoonlijke donaties op haar eigen pagina: www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/marjoleinlaninga/

Marjolein Laninga en Stichting Wilp Staat Op sloegen de handen ineen en verkochten tulpen.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Levensrechte ruimtereis in SpaceBuzz maakt grote indruk op leerlingen Martinusschool

Twello- De ongeveer 115 leerlingen van de groepen 7 en 8 van Basisschool Martinus Twello mogen zich sinds donderdag echte ‘astronauten’ noemen. Zij genoten, verdeeld over kleine groepjes, vol verwondering en verbazing van hun ruimtereis aan boord van SpaceBuzz 01. Door Rudi Hofman

Dit ruim vijftien meter lange raketvoertuig, dat beschikt over de nieuwste virtual reality en augmented reality (toegevoegde werkelijkheid, red.) technologieën, kwam ’s ochtends voorrijden en trok meteen de aandacht van alles en iedereen in de Martinussschool.

Ambassadeurs
Hoewel leerlingen van alle groepen het ruimteschip mochten bekijken en vragen stellen aan de chauffeur van de vrachtwagen, bleef het betreden van de SpazeBuzz en maken van een spectaculaire ruimtereis voorbehouden aan de twee oudste groepen. Volgens begeleidster Mandy van Heyningen is de doelgroep groep 7, omdat die kinderen de ideale leeftijd hebben om van het aangeboden programma te leren: “Ons doel is zoveel mogelijk kinderen ambassadeurs van de aarde te maken en ze te laten zien hoe mooi en kwetsbaar onze planeet is.”

Martinusschool-directeur Carla Woudstra legde uit dat de groepen 7 en 8 beide bezig zijn met het project ‘Het Heelal’ en dat er daarom voor was gekozen om ook achtstegroepers de unieke kans te bieden het SpaceBuzz-avontuur te beleven. Zij maakten daar gretig gebruik van.

Noa (12) en Isa (11) uit groep 8 waren twee van de gelukkigen die zich in het door André Kuipers bestuurde raketvoertuig lieten meevoeren op een indrukwekkende reis door de ruimte. Beide meiden hadden vooraf geen idee hoe het er in de SpaceBuzz zou uitzien. “Maar ik was wel heel benieuwd. Het was best bijzonder met die stoelen en VR-brillen”, zei Noa.

Bliksemflitsen
Isa vond het heel mooi om de aarde vanuit de ruimte te zien. “Je zag ook allemaal kleine bliksemflitsen.” Dat de stoelen in de SpaceBuzz tijdens de reis meebewogen, was ook een bijzondere ervaring. Noa was met name onder de indruk van het prachtige Noorderlicht: “Dat was echt heel bijzonder.”

De leerlingen van de groepen 7 en 8 waren al voor de komst van de SpaceBuzz bezig met Het Heelal en kregen onder meer les over het leven van een astronaut. “We moesten bijvoorbeeld een handstand maken en op de kop een stukje brood eten. Dit lukte bij de meesten wel”, aldus Noa. De komende weken volgen er meer lessen en opdrachten zoals het op een grote plaat maken van ons zonnestelsel, waarbij de planeten op de (in verhouding) juiste afstand van elkaar komen te staan.

André Kuipers gaf de jonge astronauten aan boord van de SpaceBuzz een aantal wijze lessen mee. De belangrijkste les was dat we met ons allen zuinig met de aarde moeten omspringen en de dampkring (of atmosfeer) niet in gevaar moeten brengen. Deze relatief dunne deken van lucht om de planeet maakt het leven op aarde mogelijk. Zij zorgt ervoor dat het niet te warm en te koud wordt. De dampkring bevat onder meer veel zuurstof.

Aanvullend
Dat het is gelukt de SpaceBuzz 01 - er is inmiddels een tweede exemplaar - naar haar school te halen, vervulde de directeur met trots: “Het was geweldig. De kinderen waren ook heel erg onder de indruk. Enkelen vonden het te eng en zetten hun VR-bril af. Ik vind dit heel aanvullend op het onderwijs, omdat het thema zo heel mooi tot leven komt. En hoe gaaf is het dat de SpaceBuzz, die bijvoorbeeld ook in Parijs en Italië heeft gestaan, nu bij ons in Twello stond?”

Sensationeel
Iemand die zich op deze mistige donderdagochtend de kans op een virtuele ruimtereis ook niet liet ontgaan, was conciërge Evertjan: “Ik was een van de eerste proefkonijnen en het was sensationeel!”

Noa en Isa kunnen, zo zeggen zij, alle basisscholen in Nederland het reserveren van de SpaceBuzz van harte aanbevelen. Scholen moeten wel rekening houden met een lange wachttijd. De Martinusschool had al eind 2021 een aanvraag ingediend…

Kijk voor meer informatie op: https://www.spacebuzz.nl/

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Twee Gelre Scouts naar World Scout Jamboree

Twello- De World Scout Jamboree is het grootste scouting evenement ter wereld. Het wordt 1x in de 4 jaar gehouden. Als scout kun je maar 1x in je leven deelnemen, want je mag alleen mee doen als je tussen de 14 en 18 jaar oud bent. Dit jaar vindt de Jamboree plaats in Korea en de Gelre scouts Lianne en Femke gaan er naar toe! Anniek van de Gelre Groep is als leiding van de partij.

De Wereldjamboree
De 25e Wereldjamboree is van 1 tot 12 augustus 2023 in Zuid-Korea. Er nemen ongeveer 50.000 scouts aan deel uit ruim 150 landen. Voor scouts is dit de meest waanzinnige reis van hun leven. Het Nederlandse contingent bestaat uit ongeveer 2000 personen (ongeveer 1250 jeugdleden en 700 begeleiders). De jeugdleden zijn ingedeeld in 35 troepen en elke troep bestaat uit 36 jonge scouts. Elke deelnemer heeft een eigen buddy. De Nederlandse deelnemers leren elkaar in 5 voorbereidende kampen kennen en bereiden ze zich zo gezamenlijk voor op dit geweldige avontuur. Tijdens de Wereldjamboree kamperen scouts uit de hele wereld op hetzelfde terrein. Het doel van een Jamboree is dat jongeren meer leren over andere mensen, landen en culturen door direct met hen om te gaan. Er worden hele gave activiteiten georganiseerd, en zo leer je elkaar kennen en begrijpen en beleef je een prachtig avontuur. De Wereldjamboree heeft 2 keer in Nederland plaatsgevonden: in 1937 in Vogelenzang en in 1995 in Biddinghuizen.

Geld inzamelen bij boerenkoolfeest
Deelnemen aan een Wereldjamboree kost natuurlijk best veel geld. Femke en Lianne hebben op veel verschillende manier geld verdiend en gespaard. Afgelopen zaterdag hebben zij tijdens het jaarlijkse boerenkoolfeest van scouting Gelre Groep een Bingo georganiseerd voor alle jeugdleden en hun ouders. Dat was een groot succes en Lianne en Femke hebben hier een leuk bedrag opgehaald. Zij danken de Twellose ondernemers die belangeloos prijzen beschikbaar hebben gesteld. De boerenkool, gekookt door de Plusscouts, smaakte verrukkelijk. Het was weer een zeer geslaagde avond.

Scouting Gelre Groep Twello
www.gelregroep.nl / www.facebook.com/ScoutingTwello Maar pas op: scouting is niet voor watjes.

Vragen? Mail naar info@gelregroep.nl , de gezelligste scoutinggroep.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Tango in het warme en gezellige Koetshuis Kleine Noordijk

Wilp- Op zondag 12 februari om 1500 uur is dan eindelijk Tango Aliado te zien en te horen, nadat het in coronatijd tot twee keer toe uitverkocht, maar niet doorging. Er zijn nog een paar vrije plaatsen, want dit gezelschap mag zich altijd verheugen op volle zalen. En dat heeft een reden.

Het Amsterdamse Tango Aliado kwartet neemt je mee op een ontdekkingsreis naar de Argentijnse tangomuziek met werk van oude meesters, maar ook nieuwe composities.

Tango Aliado wil met de veelkleurigheid van de Argentijnse tangomuziek zijn publiek ontroeren. Dit Amsterdamse kwartet geeft al jarenlang concerten in binnen- en buitenland en de optredens worden altijd met groot enthousiasme ontvangen

Het kwartet geeft een eigen draai aan de tangomuziek door hun eigen, unieke arrangementen uit te voeren. Dit zijn onder andere stukken van hun recente album El Compás, met nieuw werk van Wantenaar en Cosentino, maar ook met oudere tango’s uit het begin van de twintigste eeuw. De bevlogen, professionele musici van Tango Aliado zijn Françoise van Varsseveld, Mariken Zandvliet, Lucas Stam en Gert Wantenaar.

Zij zijn gefascineerd door de kracht van ritmes in de tango. Francisco Canaro schreef ook over de tango

’y su ritmo es un imán’ (en zijn ritme is een magneet).

U wordt verrast door zowel opzwepende dansen als intieme, tedere melodieën van onder andere Pugliese, Canaro, Salgán en Piazzolla, uitgevoerd door een uniek, gepassioneerd kwartet. Sluit je ogen en laat je meevoeren door de meeslepende klanken van de tango!

Meer informatie over kaartverkoop en reserveren: www.sckn.nl

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Repair Café Twello vol

Twello- Het was afgelopen zaterdag een vol huis bij Repair Café in Twello. Al ruim voor tienen waren er klanten die vrolijk kwetterend stonden te wachten om uit te vogelen wat er aan de hand was met hun kapotte apparaten. Deze keer waren er ruim 30 reparaties uitgevoerd. Veel nieuwe klanten die het geweldig leuk vinden dat dit lokale initiatief er is. Zoals altijd veel huishoudelijke apparaten als koffiezetters, strijkijzers, een föhn en stofzuigers.

Bijzondere apparaten waren er ook. Een reuzen-rekenmachine waarvan alleen het batterijtje leeg bleek. Ook was er een meneer met een prachtige oude pick-up die ooit voor 100 gulden was gekocht. Het toerentalknopje werkte niet goed. Om het goed te kunnen repareren was een snaartje nodig die meneer bij een speciaalzaak op gaat snorren. Zo kan de reparatie toch afgerond worden over een tijdje! Bij de kleding werd in goed overleg een creatieve oplossing bedacht voor een inmiddels te groot vallende mantel van een oudere dame. Door de schouderstukken in te nemen ontstonden er modieuze “kappen” op de schouder en viel het geheel weer netjes en slanker. “Geweldig dat ze zo’n oplossing hebben bedacht voor mijn moeder!”, vertelt de dochter enthousiast. “De volgende keer neem ik zelf ook wat mee om te laten repareren.”

Tot op het laatst zit mevrouw De Waard geboeid te kijken naar de activiteiten van de reparateurs met haar 2 airfryers. “Die van mij was stuk, en daarom leende ik die van mijn zoon die vlakbij woont. We hadden een soort deel-fryer. Zo hoefde ik niet meteen een nieuwe te kopen. Maar die maakte ineens een geluid van een opstijgende helikopter! Daarom dacht ik eens kijken of Repair Café het kan repareren.” Het is wel handig dat mevrouw er 2 mee heeft genomen. De eerste is niet meer te repareren, maar de 2e heeft een scheve ventilator. De kapotte kan als donor dienen voor de half werkende. Het blijkt helaas niet zo makkelijk te zijn, maar volgende keer gaat de reparateur met een nieuw onderdeel een nieuwe poging doen! Het volgende Repair Café Twello is op zaterdag 25 maart.

Mevrouw De Waard bekijkt de operatie van haar airfryer.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Open dagen bij Zone.college Twello

Twello- Op vrijdag 10 en zaterdag 11 februari opent Zone.college Twello de deuren voor basisschoolleerlingen van groep 7 en groep 8. Zij kunnen die dag samen met hun ouders en/of verzorgers op expeditie in de school. Er valt van alles te beleven. Aanmelden voor de open dag kan via de website.

Kennismaken met Vmbo groen en Het Groene Lyceum
Onderwijs in een groene omgeving. Dat is Zone.college. Je krijgt bij Zone.college naast de algemene vakken veel praktijklessen waar je werkt met dieren, planten, voeding en techniek. Op de open dag kunnen leerlingen sfeer proeven en meer te weten komen over het Vmbo Groen en Het Groene Lyceum.

Leerlingen die kiezen voor Vmbo Groen kunnen met hun vmbo-diploma makkelijk doorstromen naar alle sectoren van het mbo. Leerlingen die kiezen voor Het Groene Lyceum worden in een zesjarig traject voorbereid op het hbo. Het Groene Lyceum is voor leerlingen met havo-capaciteiten en die het liefst leren door denken en doen.

Activiteiten op school én online
Het thema van de open dag is ‘Op Expeditie’. Met een speciale plattegrond kunnen bezoekers door de school lopen en meedoen aan verschillende activiteiten en workshops. Docenten en leerlingen van vmbo Groen en het Groene Lyceum kunnen je voorzien van allerlei informatie. Daarnaast zijn er leden van de Ouder Advies Commissie (OAC) aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Wil je graag werken als docent bij Zone.college? Dan kunnen medewerkers je van alles over onze organisatie vertellen.

De open dag is vrijdag 10 februari van 15.00 tot 20.30 uur en zaterdag 11 februari van 10.00 tot 12.30 uur. Er is tijdens de open dag ook een speciale webpagina beschikbaar met een virtuele rondleiding door het gebouw, diverse video’s, nieuwtjes en voorlichtingspresentaties. Zo kunnen bezoekers ook online ‘Op Expeditie’ en een beeld krijgen van de school.

Vakmanschapsroute
In Twello wordt tevens de Vakmanschapsroute aangeboden. Dit is een praktische route naar een mbo-diploma niveau 2 in zes verschillende groene richtingen. De Vakmanschapsroute is er speciaal voor basisberoepsgerichte leerlingen (en erg praktische ingestelde kaderberoepsgerichte leerlingen) die graag verder willen leren en werken in het groen. De route start in het derde leerjaar van het vmbo en duurt in principe 4 jaar. Tijdens de open dag zijn studenten en docenten aanwezig om over hun ervaringen te vertellen.

Bezoek www.zone.college voor meer informatie over aanmelden en het actuele programma.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

‘Het is niet wat er met de dieren gebeurt, maar met mensen’ Dierenarts Maurits Bosgoed bundelt zijn

Regio- Wekelijks kunnen we in onze krant Voorster Nieuws genieten van de columns, waarbij Maurits Bosgoed ons meeneemt in zijn belevenissen als dierenarts. En er valt heel veel te beleven in het gebied tussen Heerde en Klarenbeek met de IJssel als natuurlijke grens. Een verzameling van 55 columns is gebundeld in een boekje en vanaf vandaag verkrijgbaar. Door Jos Bosch

Het is een voor de hand liggende vraag maar ook de basis van dit gesprek met Maurits: hoe ontstond jaren geleden het idee om te gaan schrijven over je werk? Maurits: “Ik maak best veel mee en op verjaardagen worden wel eens vragen gesteld zoals ‘heb je iets leuks gedaan?’ Ja, honderden dingen, zoveel verhalen maar die verdwijnen dan weer uit de gedachten. Maar na een verjaardag dacht ik; dát was een mooi verhaal geweest!”

Cavia’s in het gras
We zijn inmiddels aan tafel geschoven, waarbij we door een grote raampartij naar buiten kunnen kijken. Cavia’s lopen her en der over het gras en dat is een niet alledaagse aanblik. Voor Maurits en z’n gezin heel normaal, zoals de vele andere dieren die rondlopen. “De cavia’s verzorgen het gras, daarbij zijn ze zinnelijk dus ze laten niets na, dat doen ze in hun hok. Het zijn er zo’n tachtig” aldus de dierenarts. De natuur gaat hier haar eigen gang want ook bij onraad weten de dieren elkaar te waarschuwen.

‘Het is niet wat er met de dieren gebeurt, maar met mensen’
Terug naar het verhaal over de oorsprong van het idee om columns te gaan schrijven. Maurits: “Het is zonde dat anderen geen idee hebben hoe een werkdag van een dierenarts eruit ziet. Zeker voor mensen die geen dieren hebben. Terwijl het toch best een apart beroep is in vergelijking met veel andere banen. Ik ervaar ook dat lezers het interessant vinden. Het is namelijk niet wat er met de dieren gebeurt, maar met de mensen.”

De meeste voorvallen zijn leuk en sprankelend aldus de arts annex schrijver en zo ontstaan ook de verhalen. In zijn columns worden namen genoemd, van de dieren en van de ‘baasjes’. Ook worden er toestanden beschreven die persoonlijk zijn. Over bijvoorbeeld een man die onder invloed van drank of drugs is. Weten de mensen dat je over hen schrijft? “Soms gebruik ik de echte naam, dan heb ik het ook gevraagd. Maar bij oudere verhalen gebruik ik een andere naam.”

Maurits legt uit dat hij een gebeurtenis ook wel eens aanpast op bepaalde details, om daarmee herkenning of vergelijking te voorkomen. Maar de essentie van het verhaal, hetgeen waar het om gaat, blijft bewaard. En hoe zit dat bij de dieren? “Heel soms gebruik ik de echte dierennaam omdat het bijvoorbeeld een grappige is.”

‘Soms denk ik, dit wordt een verhaal. Maar dan weet ik het later niet meer’
Wie denkt dat Maurits altijd pen en papier bij de hand heeft om aantekeningen te maken voor een verhaal, vergist zich. “Soms denk ik, dit wordt een verhaal. Maar dan weet ik het later niet meer.” Hij heeft tijdens het werk de handen vol aan de zorg voor dieren én de mensen er omheen. De verhalen worden op zondagavond geschreven, dan gaat Maurits ervoor zitten. “Eerst een half uurtje om te bedenken hoe het verhaal moet worden” legt de schrijver uit. Om vervolgens bijvoorbeeld na het eten de column uit te schrijven.

Wekelijks kunnen we de belevenissen lezen in de krant, 55 daarvan zijn er nu gebundeld. Maurits: “Mensen vragen er wel eens naar en anders verdwijnt een verhaal in de la of de krant gaat op een stapel. Een boekje is gewoon leuk, voor mezelf maar ook voor mijn dochter Nova, voor later. Je komt ook verhalen weer tegen en dan denk je ‘oh ja!’. Het is ook leuk om de reacties te horen van de mensen.”

James Herriot
In een van zijn columns maakt Maurits een vergelijking met James Herriot, naar de gelijknamige tv-serie uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, ontstaan uit de belevenissen van dierenarts en schrijver Alf Wight. De hit op tv laat het dagelijkse leven zien van een jonge dierenarts die het beslist niet altijd makkelijk heeft met de mensen. “Ik zie in mijn dagelijkse werk een afspiegeling van de mensheid in de maatschappij. Soms zie ik in een enkel uur alle diversiteit aan emoties voorbijkomen. Lachende mensen, maar ook huilende mensen. Soms is het ook zielig, maar ik hoef geen tranen te plukken en kan gewoon mijn werk doen.”

Maurits vervolgt zijn nuchtere kijk op de dingen. “Soms begrijp ik de keuzes van mensen niet als het gaat om hun dieren. Met weinig budget bijvoorbeeld toch dure dieren houden. Waarom? En euthanasie, een ernstig moment, maar toch kan het heel mooi zijn om te doen. Door een dier te helpen dat bijna dood is. Een heel ander voorbeeld is een agressieve hond. Die hond weet niet dat die dood gaat, maar iedereen staart naar het dier, dat met vraagtekens terug kijkt alsof het zegt ‘wat gaat er gebeuren?’ De hond gaat slapen, dát is er wat er gaande is.”

Lang niet altijd wil Maurits ingrijpen wanneer een dier iets mankeert. “Heel vaak is ‘niets doen’ een hele goede therapie. Kijk het aan, wacht af, in plaats van direct alles uit de kast te trekken. Dat kost veel geld en het dier heeft er niet altijd wat aan. Ziektes kunnen vanzelf over gaan.”

De rol van vrouw en dochter

De koffie wordt door Monique Aalpoel gebracht, de vrouw van Maurits. Ze is kindercoach met een eigen praktijk aan huis én ze is degene die de stukken van haar man naziet. “Monique leest de stukken een keer door. Taalzaken, spellingen, maar ook de logica van de mensen. Ik kan schrijven over een ‘hij’ en zit dan helemaal in het verhaal, terwijl Monique dan opmerkt dat niemand zal begrijpen wie die persoon dan is.”

Dochter Nova van 8 maakt wekelijks de tekeningen. Leest ze dan eerst de verhalen en slaat aan het tekenen? “Tekenen vind ik zelf heel leuk en mijn dochter Nova doet dat ook graag. Ik vroeg het haar te doen en het zag er direct al grappig uit. Ik zeg wat er getekend moet worden. Bijvoorbeeld papa staat bij de operatietafel en een kat moet worden vastgehouden. Nova komt dan met een schets, daar hebben we het over en dan maakt ze de tekening af.”

De zon straalt het over landgoed terwijl we naar buiten lopen voor een foto. Even schudden met het gele voerbakje en zelfs cavia’s lijken heel hard te kunnen rennen. Vanaf vandaag ligt de bundel columns voor verkoop bij Boekhandel Oonk in Twello als ook in de praktijk van Maurits: Dierenartspraktijk Vaassen, Laan van Fasna 18 in Vaassen.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Massagepraktijk Richard Jansen

Twello- Een moment voor jezelf. Met of zonder fysieke klachten ben je welkom voor een massage. Met meer dan 30 jaar aan ervaring, opent een zeer geoefend masseur de deuren in Twello. Bij Richard Jansen kun je voor vele soort massages terecht. Hij begon ooit met sportmassage en heeft dit uitgebreid met technieken die helpen het bewegingsapparaat uit te balanceren zoals Dorn-therapie, cupping en medical taping. Met ontspanningsmassage en hot-stone massage ben je na een uur weer helemaal uit je hoofd en in je lijf.

Energetisch en Holistische massage is een vorm die verder gaat dan alleen ontspanning. Het is een integrale massagetechniek waarbij zowel Westerse als Oosterse technieken worden gebruikt. Drukpunten, op de meridianen werken en pulseren. Deze technieken geven een diepe werking die zowel fysiek, energetisch als spiritueel wordt ervaren. Een helende werking.

Richard Jansen is van oorsprong Arnhemmer die na meer dan 20 jaar in Drenthe te hebben gewoond zich vorig jaar in Twello heeft gevestigd. Hij geniet van deze rijke groene omgeving in het hart van de Stedendriehoek. Richard heet je van harte welkom voor een kennismaking in de praktijk aan huis aan de Vivaldistraat 13 in Twello. Een eerste massage bied ik aan met 10% korting. Meer informatie en reservering kan via www.massagepraktijkrichardjansen.nl of 06-10204024

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Letterfeest groep 3 De Oase

Twello- Afgelopen vrijdag was het feest in groep 3 van basisschool De Oase. Alle kinderen hebben namelijk het afgelopen halfjaar enorm hard gewerkt om alle letters en klanken te leren. Nu ze deze allemaal kennen was het tijd voor gewoonte 7: Houd de zaag scherp. Letterfeest in de klas.

Het begon met een letterspeurtocht. Nadat alle letters waren gevonden, zijn de lettercakejes versierd en opgegeten. Vervolgens was het tijd voor het spellencircuit waarbij de letters centraal stonden zoals letterjenga, letterbingo en het vangen van lettereendjes.

Aan het einde van de ochtend was het tijd voor een heuse diploma uitreiking. Terwijl de ouders, opa’s en oma’s luid applaudisseerden, liepen de kinderen over de rode loper om hun diploma met trots te ondertekenen. Wat was het een feestelijke ochtend voor de toppers uit groep 3.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

kKook!  Voor wie niet altijd thuis wil eten

Twello- Vele handen maken....een gezellige maaltijd. De eetactiviteiten bij Trefpunt Duistervoorde worden uitgebreid. Naast het Samen eten met een maaltijd van een cateraar en de lunch op dinsdag en donderdag, gaan gasten en vrijwilligers nu ook samen eten, waarbij iedereen een handje helpt: kKook!

Met de hulp van maximaal 10 mede-tafelaars bereiden vier vrijwilligers een warme maaltijd én een nagerecht. Voor iedereen een kopje koffie of thee bij binnenkomst en dan samen gezellig kokkerellen, eten en afwassen. We sluiten af met thee of koffie en dat alles voor €6,50 per keer.

Inspiratie uit Voorst
De vrijwilligers zijn geïnspireerd door Oma’s Kookclub bij de Benring in Voorst. Dankzij de samenwerking van Benring, Trefpunt Duistervoorde en Mens en Welzijn Voorst werd de link gelegd met de succesvolle activiteit in Voorst. Drie vrijwilligers die zich bij het Trefpunt hebben gemeld na een oproep in de krant gingen op bezoek in Voorst. Vrijwilliger Leonne Bogaert: ‘’We vroegen vrijwilligers en bezoekers het hemd van het lijf, gebruikten onze handen, ogen en oren én hebben heerlijk gegeten.”

Dat bezoek zorgde ervoor dat het oorspronkelijke idee: ‘vrijwilligers zorgen voor de bezoekers’ veranderde in ‘vrijwilligers en bezoekers maken het samen’. Vrijwilliger Ine Siero: ‘’Mensen vonden het leuk om te helpen. Dat maakte het ook extra gezellig. We vonden het zo’n leuk concept. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: hier gaan wij ook voor.” Ine trommelde wat oud-collega’s en vrienden op en zo ontstond een groep van acht mensen die samen vier keer per maand de maaltijd willen begeleiden.

Eigen naam en logo
Tijdens een proefmaaltijd kwamen vrijwilligers samen om het concept uit te proberen in Trefpunt Duistervoorde, om elkaar te leren kennen en een naam te bedenken: kKook! (spreek uit als: ik kook) kwam als winnaar uit de bus. Een verwijzing naar de hulp bij het koken en met een knipoog naar: ik ook!

De vrijwilligers pakken het serieus op. De activiteit heeft inmiddels zelfs een heus logo. Ine Siero zette haar schoondochter aan het werk. Tussen de ontwerpen waar de vrijwilligers uit konden kiezen zat ook een ontwerp van haar 10-jarige kleindochter Vera Siero, die ook wat wilde proberen. Haar logo kwam als winnaar uit de bus.

Iedereen doet mee
Voor alle duidelijkheid: meehelpen naar vermogen is vooral gezellig, maar niet verplicht! Wie het leuk vindt, kan helpen met schillen en snijden. Of met tafel dekken of de afwas doen. Het koken zélf is het domein van de vrijwilligers. Zodra de warme maaltijd gereed is, gaan we samen aan tafel. Na het toetje en het opruimen is er voor ieder nog koffie of thee om af te ronden.

Gezellig samen eten voorbereiden en genieten? Dan zeg je toch: ‘kKook!’ De kookgroep gaat bij voldoende belangstelling van start op de maandag en donderdag. In de oneven weken een warme middagmaaltijd op maandag van 11.00 uur tot 14.00 uur. In de even weken warme avondmaaltijd op donderdag van 16.00 uur tot 19.00 uur.

Aanmelden voor kKook! kan tot 2 dagen voor de dag waarop u wilt mee-tafelen. Vol = vol. Voor meer informatie over de (eet)activiteiten en aanmelden kunt u terecht bij buurtmaker Marleen Klunder, mklunder@mensenwelzijn.nl of op telefoonnummer 06-53383013. Heeft u vervoer nodig naar Trefpunt Duistervoorde, dan kunt u dat aangeven bij aanmelding of bellen naar 06-18117575.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Nationale voorleesdagen op De Kleine Wereld

Wilp- De afgelopen week hebben vaders, moeders, opa's en oma's gezellig elke ochtend voorgelezen op school. Voorlezen is niet alleen ontzettend gezellig en leuk, maar speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind.

Voorlezen heeft tal van positieve effecten op zowel de emotionele, cognitieve als sociale ontwikkeling van een kind. Hoe vroeger en regelmatiger kinderen worden voorgelezen, hoe groter de voordelen zijn. Voorlezen vergroot de woordenschat, stimuleert de fantasie en helpt kinderen te leren luisteren en zich te concentreren. En niet onbelangrijk, het daagt de kinderen uit om zélf te lezen. Door ook met het kind te praten over het boek, wordt het kind gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan.

En stop vooral niet met voorlezen als uw kind zelf kan lezen. Het voorleesmoment is een heel fijn moment van de dag, het maakt niet uit hoe oud je bent!

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Collecte Hersenstichting Twello

Twello- Van 30 januari tot en met 4 februari 2023 collecteert de Hersenstichting voor meer hersenonderzoek. Vele enthousiaste en vrijwillige collectanten gaan in Twello langs de deuren om geld in te zamelen voor meer onderzoek en betere behandelingen voor mensen met een hersenaandoening.

Stel je eens voor dat er iets met je hersenen gebeurt! Een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. Helaas is dat al bij meer dan 4 miljoen Nederlanders het geval. Denk bijvoorbeeld aan een beroerte, een depressie , dementie, Parkinson of hersenletsel door een ongeluk. En als we niets doen, wordt dit aantal alleen nog maar groter. De Hersenstichting zet daarom alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Geef dus aan de collectant! Collectant gemist? Je kunt je gift ook overmaken via de online collectebus op https://hersenstichting.digicollect.nl/hersenstichting.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Gevluchte Yuri zoekt aansluiting in de gemeente Voorst

Terwolde- Yuri, 63 jaar oud, vluchtte uit Oekraïne en probeert momenteel in Terwolde een bestaan op te bouwen. In samenwerking met Mens en Welzijn Voorst start hij een activiteit om meer in contact te komen met de lokale bevolking. Iedereen met een passie voor het maken van video’s is bij Yuri aan het juiste adres. De Oekraïnse telecomingenieur houdt van het maken én editen van video’s. Graag zou hij andere enthousiastelingen willen ontmoeten, om samen te brainstormen en video’s te creëren. “Ik wil mijn tijd nuttig besteden en iets doen voor een ander”, aldus Yuri.

Eind februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Vanaf dit moment stond het leven van Yuri op zijn kop. Acht maanden geleden, toen Kiev gebombardeerd werd, besloot hij samen met zijn vrouw en moeder te vluchten. De reis die volgde was heftig en ging niet zonder slag of stoot. Zo hebben ze er bijvoorbeeld 4 dagen over gedaan om Polen te bereiken. Uiteindelijk is het drietal doorgereisd naar Nederland omdat we hier de Engelse taal goed beheersen.

In Nederland aangekomen, kwam Yuri terecht bij een gastgezin in Terwolde. Sinds zijn komst naar de gemeente heeft hij ervaren hoeveel mensen er voor hem klaar staan. Hierdoor wil hij graag iets terug doen voor de lokale samenleving. Daarnaast wil hij op deze manier kennis maken met de Nederlandse cultuur en de mensen in de buurt.

Yuri is op dit moment al actief als gastheer bij ‘De Ontmoetingslijn’ van Mens en Welzijn Voorst. Ook is hij eenmaal per week aanwezig in de bibliotheek om Nederlands te leren. Yuri spreekt vloeiend Engels. Lijkt het u leuk om samen te werken met Yuri? Neem dan contact op met Rob Vroklage, via 06-36500179 of r.vroklage@mensenwelzijn.nl

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Februari expositie van leden van de Kunstkring Voorst

Twello- Van 3 februari tot en met 19 februari tonen de leden van de Kunstkring weer hun werk In galerie De Statenhoed aan de dorpsstraat 11a in Twello. Dit jaar de eerste gelegenheid waarop zij kunnen laten zien wat hen de afgelopen maanden heeft beziggehouden en hoe zij daar op reageren . Of gewoon de dingen die hen intrigeren en uit hun fantasie zijn ontstaan.

Er is deze keer geen thema voor de expositie, waardoor u werk kunt verwachten vanuit verschillende invalshoeken. Dit kan ruimtelijk of in het platte vlak zijn. De galeriecommissie heeft zijn best gedaan om alle werken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. De officiële opening is op zaterdag 4 februari om 15.00 uur, waar u diverse kunstenaars kunt ontmoeten die u over hun werk kunnen informeren.

Galerie De Statenhoed van de Kunstkring Voorst aan de Dorpsstraat 11a te Twello, is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie kunt u vinden op de website Stichting Kunstkring Voorst of via email : info@kunstkringvoorst.nl

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Energieavond “Besparen, hoe doe je dat?”

Twello- Hoe bespaar ik energie? Wat doet EnergieRijk Voorst nou eigenlijk? Zijn er regelingen waar ik gebruik van kan maken? Wat is een energiecoach? Het antwoord op deze en andere vragen hopen we u te geven op donderdagavond 9 februari op de Ontmoeting bij Klein Twello. In tijden waarin iedereen te maken heeft met verhoogde energiekosten is het van belang om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn over besparing en mogelijke energieregelingen. De avond is opgezet door EnergieRijk Voorst en welzijnsorganisatie Mens en Welzijn Voorst. Het is geschikt voor alle inwoners van de gemeente, zowel voor mensen die wonen in een huurhuis als in een koophuis.

We starten de avond met een korte introductie over EnergieRijk Voorst en een uitleg over waar u in de gemeente terecht kunt voor advies en energiebesparende maatregelen. Daarna zal Gerrit Rutgers ons meenemen in zijn ervaringen als energiecoach en allerhande praktische tips geven om energie te besparen. Na het algemene gedeelte zullen er verschillende energiecoaches aanwezig zijn om uw gespecificeerde en persoonlijke vragen te beantwoorden. Daarnaast zullen Marije de Haan van de gemeente Voorst en Claudia Hoogerman van IJsseldal Wonen aanwezig zijn voor vragen. We hopen zo een complete avond te kunnen verzorgen en u met nieuwe kennis en mogelijkheden naar huis te laten gaan met als inzet: een lagere energierekening!

Wanneer en waar?

Donderdagavond 9 februari van 19.45 tot uiterlijk 21.30 (inloop vanaf 19.30). Ontmoeting Klein Twello, Maarten Tromplaan 2, 7391 KH in Twello.

Programma

• Introductie EnergieRijk Voorst (ERV) en energieregelingen: Kees Huijbers van ERV

• Praktische energiebesparende tips: Gerrit Rutgers van ERV

• Vragen eigen situatie: energiecoaches ERV, gemeente en IJsseldal Wonen.

Graag vooraf aanmelden (want vol=vol) Via Buurtmaker Suzanne: s.hogenbosch@mensenwelzijn.nl of 06-40256367

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Een klas vol Healthy Heroes!

Wilp- Een gezonde held, dat word je niet zomaar. Leerlingen van de Daniël de Brouwerschool hebben de afgelopen weken hard hun best gedaan om gezonde helden te worden. En dat is gelukt! Hoe ze dat gedaan hebben? Door tijdens de Healthy Heroes lessen gezonde voeding zelf te proeven, te ruiken en uit te proberen. Zo zijn ze bijvoorbeeld te weten gekomen dat je door fruit te eten belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Weten ze waarom water drinken zo belangrijk is voor je lichaam. Èn hebben ze geleerd dat ontbijten een belangrijke start van de dag is.

In de toekomst kunnen ze nu gezonde(re) keuzes maken voor henzelf en hun omgeving. Vandaag ontvingen zij allemaal een certificaat van mascotte Vita.

De Daniël de Brouwerschool heeft het vignet Gezonde School. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Actie PCI bestuur en Caritas Werkgroepen

Regio- Sommigen hebben het altijd warm, anderen hebben het altijd koud. Sommige mensen zitten flink in de slappe was, andere zitten weer krap bij kas. De een heeft veel te veel energie, de ander komt gewoon energie te kort.

De energiecrisis houdt velen van ons in zijn greep. Niemand had zich kunnen voorstellen dat het zo ver zou komen. Maar dat is helaas wel het geval. Dat zoiets vanzelfsprekends, een kacheltje in de wintermaanden, ineens zoveel geld moet kosten. Schrikbarend en onvoorstelbaar, maar het brengt veel mensen ernstig in de problemen.

Het PCI bestuur en de Caritas werkgroepen zijn van mening dat in deze tijd eigenlijk niemand in onze omgeving deze winter in de kou zou moeten staan. Dat moeten we samen voorkomen.

Er zijn onder jullie vast mensen die het niet warm of koud krijgen van de energiecrisis. Wellicht door het hebben van een vast contract. Of misschien hebben jullie de toelage in november en december van € 190,— gewoon niet nodig. We willen dan ook graag een beroep op jullie doen. Zouden jullie mensen die een hoge energierekening hebben en er niet uitkomen, willen helpen door de totale of een deel van de energie toelage te doneren aan mensen die dat nodig hebben? We horen het heel graag.

Daarnaast richten we ons tot de mensen die juist de steun nodig hebben. Laat ons dat ook vooral weten. Want daar gaat het om.

Zowel potentiële donateurs als ontvangers, kunnen terecht bij de Caritas werkgroep van de eigen plaats. Zij zullen ervoor zorgen dat de gedoneerde gelden op de juiste plaats terecht komen. Je kunt het geld ook rechtstreeks overmaken naar Caritas algemeen NL50 RABO 0157 6281 32

Voor vragen en suggesties kun je mailen naar caritaskorting@gmail.com.

Wij hopen dat veel mensen hun steun aanbieden en danken daar alvast voor.

Bestuur PCI en de gezamenlijke Caritas werkgroepen van Bussloo, De Vecht, Epe, Klarenbeek, Loenen-Eerbeek, Twello en Vaassen.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Burgerwetenschappers ontdekken meer dan 1000 nieuwe grafheuvels

Regio- De afgelopen jaren hebben burgerwetenschappers van het project Erfgoed Gezocht de hele Veluwe en Utrechtse Heuvelrug afgezocht op zoek naar nog onbekend archeologisch erfgoed. Eerst speurden zij op online hoogtekaarten. Daarna gingen vrijwilligers, studenten en archeologen samen het veld in om de gevonden resten te controleren. Dit onderzoek leverde onder andere een verdubbeling van het aantal bekende grafheuvels op in dit gebied. Op 26 januari worden de resultaten feestelijk gepresenteerd en krijgt het project de prestigieuze European Heritage/Europa Nostra Award 2022 uitgereikt uit handen van Europa Nostra secretaris-generaal mevr. Sneska Quaedvlieg-Mihailovic en adjunct-hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie, mevr. Klasja van de Ridder.

Burgerwetenschap
Erfgoed Gezocht is het eerste grootschalige citizen science of burgerwetenschapsproject in de Nederlandse archeologie. Iedereen kon thuis vanaf de bank op hoogtekaarten online meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. In totaal hebben ruim 6500 mensen meegewerkt en werden duizenden potentiële archeologische objecten gemarkeerd, zoals grafheuvels (ca. 2800-500 v.Chr.), raatakkers (prehistorische akkercomplexen die stammen uit de periode tussen 1100-200 v.Chr.) houtskoolmeilers (plekken waar hout werd verbrand tot houtskool), en karrensporen.

“Zonder de enorme inzet van de vrijwilligers was dit onderzoek niet mogelijk geweest. En zonder hulp van de burgerwetenschappers hadden wij archeologen misschien wel 10 jaar nodig gehad om tot ditzelfde resultaat te komen”, stelt Eva Kaptijn, archeoloog bij Erfgoed Gelderland.

Ontdekkingen
Nadat het online speurwerk was afgerond, controleerden vrijwilligers, archeologen en studenten archeologie van de Universiteit Leiden de gevonden resten in het veld op basis van een steekproef. Verspreid over de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug werden ruim 300 heuvels gecontroleerd door middel van grondboringen. Daarvan bleken 80 echte, nog onontdekte grafheuvels te zijn. De gegevens van deze steekproef zijn vervolgens gebruikt om een inschatting te maken van het aantal resten in gebieden die nog niet in het veld gecontroleerd konden worden: van ruim 1250 plekken is de kans heel groot dat het daadwerkelijk prehistorische grafheuvels zijn. Dit betekent dat het aantal bekende grafheuvels op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug door dit onderzoek van burgerwetenschappers verdubbeld is. Daarnaast is 36 km2 aan prehistorische akkers gevonden, zijn ca. 900 houtskoolmeilers aangeduid en zijn talloze voorbeelden van oude karrensporen gevonden. De resultaten worden op 26 januari feestelijk gepresenteerd in Apeldoorn tijdens de door Erfgoed Gelderland georganiseerde bijeenkomst ‘De burger aan de beurt’.

“De deelname van zoveel vrijwilligers heeft een ongekende hoeveelheid nieuwe data opgeleverd en onze kijk op de prehistorie ingrijpend veranderd. De Veluwe en Utrechtse Heuvelrug blijken veel intensiever bewoond te zijn geweest dan we dachten”, verklaart Quentin Bourgeois, universitair hoofddocent aan Universiteit Leiden.

“Ik kijk nu heel anders naar mijn omgeving”

De ontdekte resten hebben niet alleen nieuwe wetenschappelijke kennis opgeleverd, maar maken het ook mogelijk om dit unieke erfgoed beter te beschermen. Gemeenten en terreinbeheerders maken bijvoorbeeld gebruik van de gegevens bij beleid en beheer. Daarnaast heeft het betrekken van het brede publiek bij dit onderzoek geleid tot een groter bewustzijn van de aanwezigheid van archeologisch erfgoed en de waarde ervan. Onderzoek naar de impact van het project toonde aan dat meer kennis over de geschiedenis leidt tot een hogere waardering van de eigen omgeving, van eigenaarschap en de ‘sense of place’ versterkt. Voor erfgoed van wereldbelang hoef je dus niet naar Egypte of Stonehenge, maar het begint al in onze eigen achtertuin. Overal op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug liggen structuren gemaakt door mensen die ons voorgingen.

“Door dit project ben ik me bewuster geworden van mijn omgeving. Ik kijk er met andere ogen naar. Dit erfgoed bestaat al zo lang en daar moeten we zuinig op zijn”, stelt Janny Bas, enthousiast deelnemer aan het Erfgoed Gezocht project.

Winnaar European Heritage / Europa Nostra Award 2022

Het succes van het project en de belangrijke bijdrage die burgers kunnen leveren aan onderzoek en bescherming van archeologisch erfgoed worden ook erkend door de Europese Commissie en Europa Nostra die de prestigieuze European Heritage / Europa Nostra Award 2022 aan het project toekenden. Tijdens de bijeenkomst op 26 januari wordt deze prijs officieel uitgereikt door mevrouw Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, secretaris-generaal van Europa Nostra, en mevrouw Klasja van de Ridder, adjunct-hoofd van de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Commissie.

Het Erfgoed Gezocht project is gestart op de Veluwe als een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en Universiteit Leiden en later uitgevoerd op de Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht. Het project is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland, Provincie Utrecht, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de gemeente Arnhem.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Bestel potgrond, help vervolgde christenen

Regio- Miljoenen vervolgde christenen hebben geen eigen Bijbel. Omdat Bijbels in hun land verboden zijn of omdat ze te arm zijn om er zelf één te kopen. Daarom organiseert Stichting HVC (Hulp Vervolgde Christenen) de potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Deze actie werkt heel simpel: u bestelt dit voorjaar uw potgrond bij HVC en dankzij de opbrengst krijgen vervolgde christenen in onder meer Afghanistan, China, Iran, India en Pakistan een eigen Bijbel. Hebt u geen potgrond nodig?

Dan is doneren voor Bijbels ook mogelijk. Voor zes euro geeft u al iemand een eigen Bijbel. Via www.stichtinghvc.nl/planteenbijbel kunt u bestellen of doneren.

Afhalen in de buurt

Bij het bestellen van potgrond kiest u op de HVC-website een afhaalpunt bij u in de buurt. Op zaterdag 18 maart kan de bestelde potgrond van 10:00 tot 14:00 uur worden opgehaald bij het door u gekozen afhaalpunt. Van de opbrengst van twee zakken potgrond kan één Bijbel worden uitgedeeld.

In deze regio zijn 2 afhaalpunten: 1/ Fam. Riphagen – Geerstraat 27 – Vaassen.

2/ Fam. Van de Bruinhorst – Bandijk 13 - Terwolde

Grote vraag naar Bijbels Steeds meer mensen haken aan bij de actie Plant een Bijbel. Het aantal potgrondafhaalpunten in heel Nederland is dit jaar gegroeid naar meer dan 140. Dat is maar goed ook, want de vraag naar Bijbels neemt alsmaar toe. HVC brengt de Bijbels naar afgelegen gebieden en deelt ze uit in gevangenissen. Daar waar nodig smokkelt HVC de Bijbels een land in. Steeds weer overheerst dankbaarheid wanneer vervolgde christenen hun eigen Bijbel ontvangen. HVC droomt ervan om in 2023 dankzij de potgrondactie 7.500 Bijbels uit te delen. Hoeveel Bijbels neemt u voor uw rekening?

Actie van HVC

De actie Plant een Bijbel is een jaarlijks terugkerende actie van Stichting HVC. HVC wil naast vervolgde christenen staan en met hulp en medeleven een verschil maken in hun situatie. Het is de Bijbel die gelovigen wereldwijd verbindt. Laten we er daarom voor zorgen dat zo veel mogelijk mensen een eigen Bijbel kunnen lezen, nu het nog kan. Lees meer op: www.stichtinghvc.nl/planteenbijbel

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Asfaltridder Jan van Beem

Twello- Jan van Beem, 72 jaar, in april wordt hij 73, krijgt de eretitel, ‘Asfaltridder’ Begin januari 2023 is Janneman de 400.000 km gepasseerd. Stel je voor, 10 keer de wereld rond. Al meer dan 33 jaar lid van de ETT en voordat hij verhuisde naar Twello was hij 7 jaar lid van race tak van de Zwaluwen in Deventer.

Als je aan Jan vraagt, ga je mee een stukje fietsen, dan zul je altijd ja als antwoord krijgen. Zijn eerste wedstrijd die hij fietste, was bij de wielerronde van Klarenbeek in 1981. Nu 41 jaar later heeft Jan in januari 2023, 400.000 kilometer gefietst. 10 x de wereld rond. In 2017 heeft hij het clubrecord van de ETT verbeterd. Het clubrecord van de ETT , de kilometervretercompetitie, staat sinds 2003 op naam van Willem Vlaswinkel uit Wilp. Jan ging daar toen ruimschoots overheen en fietste in 1 jaar 28.500 kilometer. Janneman fietst minimaal 6 keer per week, in de groep of alleen, en tijdens topweken in september en oktober meer dan 900 km. Meer dan 10 racefietsen versleten en zijn eerste racefiets was een Koga gekocht bij Hafkamp de fietsenmaker in Twello. Jan van Beem staat in de vereniging bekend om zijn “lusjes”. Steevast fietst hij meer dan het groepje waarmee hij een trainingsrit heeft gereden.

Lusje Scherpenhof en Bakker Brill in Voorst, hebben zijn voorkeur. Zijn grootste fan, sponsor en verzorger is zijn vrouw Annie. Zonder haar zou dit niet lukken allemaal, vertelde hij. Zijn zus Rita uit Dieren, waar hij regelmatig naar toe fiets om een bakje koffie te drinken, kun je gerust zijn beste supporter noemen. Aan het eind van dit interview laat Jan vol trots zijn speciaal ingerichte ‘pronkkamer’ zien. Overweldigend om te zien bekers, medailles en speciaal gemaakte foto’s van gereden klassiekers. Je kunt geen klassieker of toertocht opnoemen of Jan is er geweest. O ja, afgelopen jaar staat Jan weer op de eerste plaats, van de kilometervreter competitie van de ETT, met meer dan 26.000 kilometer.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Als delen een deel van ons wordt..!

KLARENBEEK-VOORST-WILP- Als delen een deel van ons wordt..! Als een ieder probeert om een licht te laten schijnen op plaatsen waar het donker is.. Als we smaakmaker willen zijn, daar waar onverschilligheid heerst.. Onbegonnen werk? Een druppel op een gloeiende plaat? Of toch niet? Lukt het toch om SAMEN het verschil te maken voor een ander, dichtbij of verder weg?

Op zondag 5 februari gaat het in de kerk van Voorst over licht en zout.

Een klein licht verdrijft duisternis. Eén korreltje zout geeft al smaak.

Als wij delen van hetgeen ons ten deel valt..?

Er zal aandacht zijn voor Oeganda-PLUS, het project dat de Protestantse Gemeente te Klarenbeek, Voorst en Wilp gedurende 3 jaar ondersteunt. Dit keer staat FocusPlaza in de schijnwerpers. FocusPlaza biedt kinderen en jonge mensen in Oeganda toekomstperspectief door hen toe te rusten met kennis en mogelijkheden om uiteindelijk in een eigen inkomen te voorzien.

Een mooiere wereld voor iedereen kan bij u of bij jou beginnen. Van harte welkom op 5 februari om 10.00 uur in de kerk van Voorst. Voorganger is de heer Kees Bulens.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Aankondiging Avondvierdaagse Twello

Twello- De jeugd van Twello was tot nu toe nog niet bekend met een wandelavondvierdaagse, maar daar komt dit jaar verandering in. Van dinsdag 9 t/m vrijdag 12 mei 2023 vindt namelijk de eerste Twellose Avondvierdaagse plaats. Alle basisschooljeugd in Twello wordt uitgenodigd om hieraan deel te nemen en samen met klasgenoten en vriendjes op vier avonden te gaan lopen.

Het organisatiecomité, onder de vlag van Voorst Actief, is voornemens om hier een jaarlijks terugkerend evenement vóór en dóór Twello van te maken. Meer informatie volgt binnenkort, maar noteer deze week alvast in je agenda.

Hulp bij ontwerp van logo

Bij een Avondvierdaagse hoort ook een herkenbaar logo. Daarom roept de organisatie alle lezers van het Voorster Nieuws op om hierin mee te denken. Ben je creatief, vind je het leuk om iets te ontwerpen of heb je gewoon een goed idee, laat dit dan weten! Dit kan door vóór 20 februari een mail te sturen aan het organisatiecomité met daarin (een foto van) jouw idee of ontwerp. Wie weet wordt jouw ontwerp dan straks het jaarlijks terugkerende logo van de Twellose Avondvierdaagse!

Vrijwilligers

Om goed voorbereid te zijn, is de organisatie ook alvast op zoek naar vrijwilligers of bedrijven die in de voorbereiding of tijdens de Avondvierdaagse een bijdrage willen leveren. Met name voor het regelen van het verkeer zullen mensen nodig zijn. Dus: wil jij of jouw bedrijf een bijdrage leveren aan de avondvierdaagse of heb je een idee voor een logo, mail dan naar: avondvierdaagse.twello@gmail.com.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

VOORWA

Twello- Voorwaarts won in Apeldoorn de derby tegen AVV Columbia met 0-1. Een overwinning met kleine cijfers die echter wel volkomen verdiend was. Voorwaarts deed daarmee goede zaken en nam afstand van de onderste vier plaatsen. Voor menig speler die een stap wil maken is het wennen om aan het gevraagde niveau te voldoen. Klarenbeker Sem Mensink maakte de overstap van vierdeklasser SC Klarenbeek naar Voorwaarts en laat eenmaal fit zien dat hij weet wat er gevraagd wordt.

De student operationeel technicus aan het ROC is de stap naar Voorwaarts goed bevallen. Sem: het voetballen in de 1ste klasse is voor mij een uitdaging. Het team heeft mij goed ontvangen en ik ben blij deel uit te mogen maken van deze selectie. Voor de winterstop was Sem een paar weken uitgeschakeld door een blessure aan zijn enkel. Nu na de winterstop is hij weer volledig op het veld bij de selectie en in Apeldoorn basisspeler. En zijn inzet was hard nodig deze zondagmiddag, want er lag in Apeldoorn veel druk op de defensieve taken. De 0-1 na twee minuten was een opsteker, maar bleek geen garantie voor een doelpuntrijke wedstrijd. Columbia streed voor wat het waard was en beide teams hadden moeite met de slechte staat van het veld. De thuisploeg kreeg na 15 seconden al een grote kans. Deze doelpoging ging naast. Sem: Een halve minuut later lag de bal er na onze eerste aanval wel in. Een heerlijke goal.” Na een aanval over rechts volgde een voorzet van Cengizhan Genc, die door Marcus van Geelen onberispelijk, hoog in het doel, werd binnengeschoten. Voor rust kon uitblinker aan Voorwaartszijde Bruce Schotman nog twee keer scoren. Helaas werd zijn goede optreden niet beloond met een doelpunt. Ruststand 0-1.

Na rust was Columbia onmachtig en kon Voorwaarts op een moment na de tegenstander van het doel houden. Voorwaarts was bovenliggend, maar helaas onzorgvuldig in de eindfase. Hoogtepunt was een solo van Sem Teering, die het doel miste nadat de behendige aanvaller een vijftal spelers zijn hielen liet zien. Het slotwoord is aan de man die deze wedstrijd in de spotlights stond. Sem: We vergaten uit te lopen, maar gaven ook na rust niks weg. Al met al niet onze beste wedstrijd, maar we vochten als een hecht collectief en daarmee trokken we de drie punten over de streep.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Derby tussen Teuge en Twello eindigt in gelijkspel.

Twello- De klok stond al een hele tijd op 45 minuten maar scheidsrechter J.J.A. Visser liet maar doorspelen. Een verre bal naar voren leverde toen de thuisclub onverwacht een 1-0 score op. Ruben Wientjes ging stevig door. Overtreding volgens velen van hem op keeper Steven Koopmans maar de scheidsrechter dacht er anders over. Met deze stand brak de rust aan.

Toch was in de eerste helft s v Twello de bovenliggende ploeg. De spelers toonden veel inzet, hadden meer balbezit en combineerden beter. Maar dat ze nu echt gevaarlijk werden kun je ook niet onmiddellijk zeggen. Pas in de 27ste minuut het eerste kansje voor de gasten. Max Smaal gaf op maat af aan Tim Evers die overschoot. Wat stelde Teuge hier tegenover? Een als voorzet bedoelde bal van Marco Bouwmeester belandde zo maar boven op de lat. Tot aan de 45ste minuut gebeurde er weinig meer tot het bovenaan beschreven moment. Ruststand 1-0. Dit moest een teleurstelling zijn voor de gasten.

Na de rust een ander spelbeeld. Nu was de thuisploeg veel feller. Toonde meer inzet en ging de duels nu veel steviger in. Toch scoorde de weer sterk spelende Stefan Hulsebos uit een voorzet van Tim Evers heel knap de gelijkmaker 1-1. Ook nu bleef de thuisploeg er erg veel energie inpompen. Achterin speelden Pascal Klein Velderman, Jurre Spanjers en Tristan Roeterd een sterke partij. Dat was ook wel nodig door de druk van Teuge. Steven Koopmans redde bekwaam op een hard schot van Daan van der Ven. Niet veel later maakte hij schoten van Ruben Wientjes en Nino Buitenhuis onschadelijk. In de 72ste een vlotte combinatie dwars door het midden deed Nino Buitenhuis 2-1 scoren. Op het middenveld deden Jan Stol en Jorden Roeterd er alles aan om de bakens te verzetten. Wat een werklust. Nieuwe energie was nodig bij de gasten en trainer Harold Dengerink bracht Frank de Croon, Sam van Eck, Nicky Eekhuis en de vaardige Ciaran Forde binnen de lijnen. In de 80ste minuut schoot Sam van Eck recht in de handen van keeper Sam Luijkx na een steekbal van Max Smaal. De voorhoede van Teuge bleef levensgevaarlijk op de counter loeren om de score op te voeren. In de 85ste minuut een sublieme actie van Ciaran Forde. Hij gaf op het juiste moment de bal aan Max Smaal en de 2-2 kwam op het scorebord. Dit keer werd nadat de klok op 90 minuten stond weer veel tijd bijgerekend. Geheel terecht dit maal vanwege het vele oponthoud.

Volgende week speelt s v Twello om 14.00 uur thuis tegen Vios Vaassen. Zij wisten afgelopen zaterdag koploper Zutphen op 1-1 te houden. De spelers van s v Twello weten wat hun dan te doen staat.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Sportprogramma week 5 2023

CCW ’16

Zaterdag 4 febr.

14.30 Excelsior O23-2-CCW O23-1

14.00 WWNA 3 - CCW 2

14.30 Beekbergen 3 - CCW 3

Zondag 5 febr.

14.00 Wesepe 1 - CCW 1

10.30 Overwetering 4 - CCW 2

10.00 Voorst 4 - CCW 3

Terwolde

Zondag 5 februari

14.00 Go Ahead Deventer 1-Terwolde 1

10.30 Batavia 6 – Terwolde 2

10.00 Terwolde 3 – ABS 6

09.30 Terwolde 35+1- Vaassen 35+1

Vrouwen

13.00 SHE 2 – Terwolde 1

Twello

Zaalvoetbal

Vrijdag 3 februari

21.00 Voorwaarts 3 – Twello 4

Veldvoetbal

Zaterdag 4 februari

14.00 Twello 1 – Vios V. 1

14.30 Raalte 2 – Twello 3

Zondag 5 februari

09.30 TKA 35+ - Twello 35+

10.00 Loenermark 3 – Twello 3

11.30 Voorwaarts 6 – Twello 2

V en L

Vrijdag 3 februari

20:30 V en L VR1 (Zaal) - SVI VR3

Zaterdag 4 februari

08:30 WSV JO12-5 - V en L JO12-1JM

09:00 V en L JO8-1JM - WWNA JO8-1JM

09:30 V en L JO9-1 - AGOVV JO9-4JM

11:00 V en L JO11-1JM - Colmschate JO11-5JM

11:00 Barbaros JO16-1 - V en L JO16-1JM

14:00 V en L JO13-1JM - Schalkhaar JO13-4

Zondag 5 februari

09:30 V en L 35+1 - Voorwaarts T 35+1

10:30 Activia VR1 - V en L VR1

11:00 Veensche Boys 2 - V en L 3

13:00 V en L 1 - Turkse Kracht 2

Voorwaarts

Woensdag 1 februari

20.30 Voorwaarts DS1 – PCA/Kwiek DS1

Donderdag 2 februari

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts HS2 – SV Dynamo HS5

20.00 Voorwaarts HR2 – Heeten S. HR2

Vrijdag 3 februari

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW1/ADAS Groep 3 – SV Twello 4

Zaterdag 4 februari

Voetbal De Laene

14.30 Voorwaarts VR1 – Vios V. VR3

Handbal Jachtlust

20.00 Voorwaarts DS1 - Forholte DS1

Zondag 5 februari

Handbal Jachtlust

11.00 Voorwaarts DS2 – Swift ‘64 DS1

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts 8 – SC Klarenbeek 4

09.30 Voorwaarts 4 – Witkampers 3

11.30 Voorwaarts 3 – Reutum 2

11.30 Voorwaarts 6 – SV Twello 2

14.00 Voorwaarts 1 – FC Winterswijk 1

Maandag 6 februari

20.00 Voorwaarts DMW1 – Kwiek DMW1

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Beschuit met muisjes van Saar en Jurre

Regio- De twee nieuwe wereldburgers die dit jaar aanspraak maken op het geschenkenpakket van de actie “eerstgeborene in het verspreidingsgebied van het Voorster Nieuws” zijn Saar en Jurre. De geboorte van Saar en heeft in de twee gezinnen vanzelfsprekend voor grote blijdschap gezorgd.

Eerste meisje
Het is woensdagochtend 4 januari als de nieuwe wereldburger Saar zich om 08.06 uur aanmeldt bij haar ouders Erwin en Anouk te Riele. Vader Erwin (29) komt oorspronkelijk uit de provincie Drenthe maar woont al sinds zijn 4e in de gemeente Voorst. Dus niet hier geboren maar wel getogen en opgegroeid in Bussloo. Anouk (30) heeft haar jeugdige jaren doorgebracht in Wilp-Achterhoek. In het jaar 2016 zijn Erwin en Anouk samen gaan wonen en verkast naar de Posterenk waar het hen meer dan goed bevalt. Van hieruit vertrekken ze naar hun werk, want er moet tenslotte brood op de plank komen. En dat is niet alleen voor henzelf, maar ook voor het ruim 2-jarige dochtertje Lotte en nu dus ook voor Saar.

Ze hebben beiden een beroep waar veel vraag naar is. Erwin is projectleider elektrotechniek en Anouk is werkzaam als verpleegkundige, dus dat brood op de plank zit wel goed.

Het zijn niet alleen de ouders die dolblij zijn met de komst van de kleine Saar. Ook Lotte kan haar geluk niet op, ze vindt het leuk om nu al de grote zus uit te hangen en wil maar al te graag overal bij helpen en lekker knuffelen met haar zusje.

Erwin en Anouk hadden als grote wens om thuis te bevallen, fijn in eigen omgeving, die wens is dus uitgekomen en vooral gelukkig dat alles voorspoedig is verlopen.

Eerste jongen
In de boerderij van Luc en Fabiënne Harmsen heerste op vrijdag 6 januari een fijne gespannen sfeer. De in blijde verwachting zijnde Fabiënne voelde steeds meer dat de bevalling nader bij kwam. ‘s Avonds om 21.58 uur was het zover en zag een kleine Jurre het levenslicht.

Het lijkt er dus op dat Jurre een avondmens gaat worden. Of dat zo handig met het vooruitzicht dat hij wellicht het boerenbedrijf later gaat overnemen zal moeten blijken. Want juist in deze bedrijfstak is het voor dag en dauw opstaan aan de orde van de dag. Maar dat is nu nog verre toekomst muziek.

Luc (33) bestuurt een melkveebedrijf dat prachtig is gelegen op de Wilpsche Klei aan de boorden van de rivier de IJssel. Fabiënne (29) volgt naast het huishouden een cursus coördinatie en verkoop binnendienst.

Niet alleen door de ouders werd Jurre meer dan welkom geheten, maar ook door het 2-jarige zusje Maud. Die volgens Fabiënne ongelofelijk trots is op haar broertje.

Om thuis te bevallen stond niet echt gepland. Ziekenhuis of thuis was voor beiden een goede optie. Fabienne: “Maar het ging zo snel dat we thuis bleven en dat was prima zo onder de uitstekende begeleiding van Dirma”.

Luc en Fabiënne hopen er op dat Jurre lekker zichzelf kan ontwikkelen en opgroeit tot een grote sterke vent. En dat hij evenals zijn zusje Maud lekker veel buiten gaat spelen in en rond de boerderij”.

De kleine Saar wordt met liefde omringd door Erwin, Anouk en Lotte.

De pas geboren Jurre komt in een warm nestje bij Luc, Fabiënne en Maud.

De gelukkige ouders van Jurre en Maud willen bij deze de volgende adverteerders bedanken voor het geweldige geschenken pakket in de actie “eerstgeborene”.

Zwembad de Schaeck/Bowling centrum Buitensocieteit/Puur Bloemen/Sport 2000Buitink/Nikki’s Fashion/Etos/Jumbo/Van Hees Versmarkt/Bodynamic/Zuivelhoeve/KOOKX/Kwalitaria/Den Hollander/Expert/Pronkkamer/Auto Jan de Croon/Autobedrijf Vos/Intertoys/ Yoost/Hubo/Oonk/Hooijer’s.

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht

Turkse Pröttelpot

Bussloo- Zaterdag 4 februari in het Wijbergenhuus aan de Bussloselaan 17a is er weer gelegenheid om aan te schuiven bij de Pröttelpot. Deze keer kookt Sultan een heerlijke originele Turkse maaltijd, geholpen door het vaste team van de vrouwenpraatgroep.

Als altijd kan er ook vegetarisch gegeten worden (wel vermelden) en het eten kan afgehaald worden tussen 16.00 en 16.30 uur. Om 16.45 gaat het “restaurant"open voor tafelgasten. Aanmelden per telefoon; 0571-261715 of per mail: marthekereuzel@gmail.com

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Tulpen voor Alpe d’HuZes op Wilpse Markt

Wilp- Aanstaande zaterdag (28 januari) worden er op de markt in Wilp tulpen van IJsseltulp uit Voorst verkocht. De gehele opbrengst van deze verkoop wordt gedoneerd aan Alpe d’HuZes. Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Inwoonster van Wilp, Marjolein Laninga, fietst dit jaar én volgend jaar (2023 & 2024) de Alpe d’HuZes om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Waarom ze dit doet is terug te lezen op haar persoonlijke pagina. Iedere deelnemer aan Alpe d’HuZes heeft zo’n persoonlijke pagina waarop een deelnemer zich voorstelt. Daar kan tevens gedoneerd worden. ‘Stichting Wilp Staat Op’ wil Marjolein graag ondersteunen. Samen organiseren ze deze tulpenverkoop en waarschijnlijk volgen er nog wel meer gezamenlijke acties.

Reserveer jouw tulpen

Om zeker te zijn van kleurrijke bos tulpen is het mogelijk om alvast een bosje te reserveren. Eén bosje (10 tulpen) kost € 5,- en voor twee bossen tulpen betaal je slechts € 8,-. Via de website van Wilp Staat Op: www.wilpstaatop.nl kan je jouw reservering eenvoudig doorgeven. Lukt dat niet, neem dan contact op met Guus Kroes via: 06-36187898. Vervolgens is de bestelling af te halen op 28 januari tussen 10.00 en 14.00 op de markt in Wilp, voor Dorpshuis de Pompe. Bij voorkeur contant betalen

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Van toeten noch blazen?

Twello- Vorige week woensdag berichtte het Voorster Nieuws dat er een Volwassen Leer Orkest wordt opgericht voor iedereen die van toeten noch blazen weet. Muziekvereniging Excelsior uit Twello is de organisator van dit nieuwe project. Na de advertentie en flyers kwamen de eerste aanmeldingen al snel binnen. Binnen 48 uur na het uitkomen van de krant werd de grens van 10 aanmeldingen al behaald.

Wat is het VLO?
Vroeger nooit in de gelegenheid geweest om muziekles te nemen of te krijgen? Zin om dat dan toch een te proberen? Of eb je ooit muziek gemaakt, ben je gestopt maar voel je de uitdaging om het op een ontspannen manier weer op te pakken?

Kom dan bij het VLO
Het is een orkest speciaal voor volwassenen die een blaas- of slagwerkinstrument willen leren bespelen. In een korte periode van 10 weken ga je aan de slag met een echt instrument. Je krijgt samen met alle andere enthousiastelingen les van de dirigent en wordt vergezeld door muzikanten van de vereniging. Zo leer je in korte tijd de beginselen van het samen muziek maken.

Ervaring hoef je niet te hebben, het heet niet voor niets een Leer Orkest. De uitdaging aangaan om samen te genieten en te ervaren dat muziek maken echt heel erg leuk is om te doen.

Het VLO gaat starten op zondagochtend 12 februari en na 10 muzieklessen is er op zondag 23 april een afsluitend concert. Je begint iedere zondagmorgen om 10.30 uur en om 12.00 uur ga je met je instrument onder de arm weer naar huis, waar je uiteraard ook lekker mag oefenen. De 10 super gezellige muzieklessen worden gegeven in het muziekgebouw aan de Stinzenlaan 80 in Twello. De muzikale liefde komt uiteraard van twee kanten, daarom betaal je slechts 10 euro per les.

Aanmelden? Ja, leuk
Ga gerust de uitdaging aan. Je kan zo op een leuke manier kennismaken met muziek of opnieuw proeven aan het muziek maken, zoals je dat vroeger ook deed. Meld je aan via twello.excelsior@gmail.com Doe dit voor 29 januari 2023, dan kom je op de lijst en neemt Excelsior contact met je op.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Promotietent Twellose Weekmarkt

Twello- Afgelopen vrijdag hebben de gezamenlijke kooplieden van de Twellose weekmarkt de Promotietent onder de aandacht gebracht. Vanuit deze Promotietent gaan op gezette tijden allerlei marktacties van start, hierbij valt te denken aan o.a. de populaire Raddraaier, Paas- en Moederdagacties enz.

Op de Twellose weekmarkt staan alle vrijdagen de marktkooplui voor u klaar. Het aanbod is zeer divers en verdeeld over het hele marktplein. Tal van verschillende kramen staan er opgesteld die bekend staan om hun grote diversiteit. Hier kan men terecht voor de dagelijkse en/of wekelijkse boodschappen.

Dat de markt goed bekend staat blijkt wel uit enkele opmerkingen van bezoekers: “Gewoon gezellig met mijn dochter naar de markt. Heerlijk op de markt snuffelen. Er zijn altijd fijne en verse producten tegen mooie prijzen.”

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Schrijfworkshop elke eerste woensdag van de maand bij de Kunstkring in Twello

Twello- Woensdag 1 februari is er weer een schrijfworkshop Schrijven vanuit je hart bij de Kunstkring aan de Dorpsstraat 11 a in Twello. Aanvang is 19.30 uur. De workshop wordt begeleid door schrijfdocent Lis van der Geer.

Er zijn nog enkele plaatsen. Je kunt je nog tot t/m zaterdag 28 januari aanmelden. Schrijven vanuit je hart help je om rust in je hoofd te creëren, nieuwe inzichten te verwerven en een avond te ontspannen. Zoals altijd werkt de workshopleider met een aantal verrassende werkvormen, waarmee je de schrijfstroom op gang brengt.

In de schrijfworkshop van 1 februari kijk je terug en vooruit.

Van der Geer licht toe: ,,De schrijfopdrachten helpen je te verwoorden hoe je je voelt in de wereld waarin we nu leven. Maar ook kijk je terug naar wat er was en wat je voor de toekomst zou wensen. We moeten allemaal verder . Ook al staat de wereld op zijn kop. Laten we toch proberen ons beste leven te leven”.

De eerstvolgende workshop is op 5 mei.

Deelnamekosten 17,50 (indien geen lid van de Kunstkring) en 15,00 indien lid.

Bevestiging deelname is na betaling. Voor overige voorwaarden zie www.lisvandergeer.com agenda en voorwaarden.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Twello stukje schoner

Twello- Zaterdag 21 januari was de groep zwerfvuilopruimers van de Groene Dorpskerk Twello weer actief. De groep bestaat intussen uit zo’n 30 leden, zowel vanuit de kerk als vanuit het dorp. Een mooi gevarieerd gezelschap met als gezamenlijk doel het promoten van duurzaamheid en als onderdeel daarvan het schoon houden van de straten van zwerfvuil. De een loopt meerdere keren per week, een ander eens per maand. Sommige leden lopen alleen en doen niet mee met de groepsactiviteiten, ook dat kan. Daar is iedereen vrij in. Misschien heeft u ze al eens zien lopen of heeft u gemerkt dat er minder zwerfvuil ligt

Zaterdag 21 januari kwam een enthousiaste groep ‘opschoners’ om 10.00 bij elkaar. We begonnen met koffie en iets lekkers. Even bijkletsen, gezelligheid is zeker belangrijk in de groep. In groepjes verspreidden de teams zich over Twello. De bekende schoolroutes, centrum, parkeerplaatsen bij de supermarkten, station. Wat lag er veel. Zo werden er bij elkaar meer dan 20 zakken vol afval uit de berm en van de straat verwijderd. Natuurlijk nog vuurwerkrestanten en veel blikjes. De plastic flesjes komen we steeds minder tegen sinds er statiegeld wordt geheven. Per 1 april komt er ook statiegeld op blikjes. Hopelijk scheelt dat ook weer bij het opruimen. Er zijn altijd wel bijzondere vondsten. Dit keer een kies. Blijkbaar lag die er al een tijdje gezien de kleur, of iemand moet veel pijn gehad hebben. Onderweg fijne gesprekken, duimpjes en zelfs een applaus. En er kwam iemand spontaan een stukje mee helpen opruimen. Wat een mooi gebaar!

Het is jammer dat dit soort activiteiten nodig zijn, maar het geeft wel voldoening om een plek waar je bent geweest, schoon achter te laten.

We kwamen weer veel sigarettenpeuken tegen. Wat kost dat veel tijd om met de prikstok op te rapen. Bijna niet te doen. Wist u dat het 1 tot 12 jaar duurt voor een sigaret in de natuur is opgelost? En een filter lost niet op. Maar ook een bananenschil kan tot wel een paar jaar duren voor het verteerd is. Kauwgom duurt wel 20 – 25 jaar voor het weg is. Gooi uw afval niet op straat, maar in de prullenbakken, of neem het mee naar huis. Samen kunnen we de gemeente schoonhouden. Zaterdag 18 maart is Landelijke Opschoondag. Dan doen we weer mee. Zet deze datum alvast in uw agenda als u mee wilt doen. Wilt u een keer meelopen? Geef u dan op via groenekerk@pkn-twello.nl

Een leuke, nuttige en gezellige activiteit!

Werkgroep Groene Dorpskerk Twello

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Nico Aalpoel: ‘We kunnen iedereen helpen!’

Apeldoorn- Iedereen met een beetje groene vingers is altijd wel op zoek naar goed tuingereedschap. Wie voor het gemak van een totaalaanbod kiest én goede service belangrijk vindt, moet absoluut eens kennis gaan maken met Poel in Apeldoorn. Gelegen op een steenworpafstand van de gemeente Voorst vind je álles dat nodig is voor werken in de natuur. Door Jos Bosch

Handschoenen, zaagbroeken, handgereedschap, kettingzagen, bladblazers, gazonmaaiers en verder álles dat een tuinliefhebber zich zou kunnen wensen. Je vindt het op een paar minuten rijden vanaf de A50, afslag Apeldoorn Noord. Ruime parkeergelegenheid en bovendien kosteloos, zodat je eenmaal binnen niet op je horloge hoeft te kijken. En dat is maar goed ook, want wie bij Poel binnenloopt, wil de tijd nemen om kennis te maken met alles op het gebied van tuinonderhoud.

Goede bereikbaarheid
Het zijn bedrijfsmanager Wiljo van Essen en collega Nico Aalpoel die mij bij binnenkomst direct uitnodigen voor een rondleiding door het bedrijf aan de Steenbokstraat 45. Op de vraag of ik het makkelijk kon vinden is mijn antwoord ‘een makkie’. Weliswaar niet via de snelweg, maar vanaf Twello via Teuge en dan rechtsaf de Laan van Zevenhuizen uitrijden. Die goede bereikbaarheid vinden de heren terecht belangrijk en maakt deel uit van de klantvriendelijkheid.

De historie van het familiebedrijf
Het is Walther van der Poel die in 1979 het bedrijf start als Poel Bosbouwartikelen en het idee ontstaat wanneer hij als verkoper van het merk STIHL merkt dat er veel vraag is naar service op het gebied van onderhoud en reparatie. Het bedrijf van Walther is een van de eerste STIHL-dealers voor Nederland. De kennis en het ondernemerschap van Walther zorgen er vervolgens voor, dat het bedrijf aan alle kanten kan groeien.

Het pand in Harskamp wordt al snel te klein en er wordt besloten naar Apeldoorn te verhuizen. Oudste zoon Marc komt als eerste het team versterken, zijn broer Paul volgt eerst zijn jongensdroom en wordt fulltime piloot. Doordat een aantal jaren geleden de mogelijkheid zich voordoet om parttime te vliegen, vult Paul de andere tijd inmiddels binnen het familiebedrijf.

Eigen service- en reparatiedienst
We starten de grand tour met een ronde door de werkplaats. Allerlei machines worden door de monteurs onder handen genomen. Reparaties, servicebeurten of een laatste check voordat een machine wordt verkocht. Op de schappen liggen de apparaten die gereed zijn. “In principe is het ’s ochtends brengen en ’s avonds weer halen” legt Wiljo uit. Poel levert aan consumenten en bedrijven en bij deze laatste is er naast verkoop ook de mogelijkheid tot lease of huur.

“We hebben zo’n 10.000 machines in de lease” vervolgt Wiljo. “Dat is zorgeloos werken want wij doen het onderhoud, voeren eventuele reparaties uit en de klant heeft zolang vervanging. Een bedrijf dat met onze apparaten moet werken, mag immers niet stil komen te staan. Ze kunnen altijd door! Om dat te kunnen garanderen, beschikken we over een eigen onderdelenmagazijn en liggen er veel reserve- en huurmachines gebruiksklaar in de schappen.”

Poel is dealer van het gerenommeerde merk STIHL en heeft daarvoor ook alles in huis. Maar de vraag naar machines gaat inmiddels verder dan enkel die voor tuin en bos. Zo liggen er elektrische gereedschappen van Makita in de schappen, is er een grote sortering handgereedschappen in het duurdere segment en zijn ook de hogedrukreinigers van het merk Kränzle te koop.

De 100.000e machine

De rondleiding gaat verder door de winkel en showroom, waar werkelijk alles is te vinden dat je kunt bedenken bij tuin, land, bos en andere vormen van groenvoorzieningen. Bosmaaiers, klimlijnen met toebehoren voor klimwerk, koelvesten, veiligheidsschoenen, kleding en veiligheidshelmen met alle opties. Alles is erop gericht dat de bezoeker als een tevreden klant de zaak verlaat en graag terugkomt. Niet voor niets dat 7 juli 2022 de 100.000e STIHL machine de deur uit ging. Zo’n prestatie bereik je alleen maar wanneer je klanten volledig tevreden zijn.

De groei van Poel heeft zich uitgebreid naar Amsterdam en Veghel. Vanuit de drie vestigingen kan heel Nederland worden bereikt. Service op locatie als dat noodzakelijk is, snelle levering vanuit een van de bedrijven en alles vanuit een grote eigen voorraad. Ook dát is een sterkte kracht van het bedrijf; álles is aanwezig, ‘nee’ verkopen is geen optie.

Nico Aalpoel
Hij is onlangs gestart bij Poel, maar bij menig inwoner van de gemeente Voorst een goede bekende. Nico Aalpoel werkte 22 jaar bij de organisatie Welkoop in Twello en maakte in het jaar 2009 de overstap naar het bedrijf van Jos Overmars, dat voorheen aan de Rijksstraatweg in Twello was gevestigd. Nico werd ook hier een van de gezichten van de zaak en ondersteunde de nieuwe directie, toen het bedrijf van Overmars in 2021 werd overgenomen.

Nico voelt enorm veel vrijheid in het werken bij Poel. “We kunnen iedereen helpen” aldus Nico en dat is voor hem een pré. Veel klanten weten dan ook de weg al te vinden naar Poel in Apeldoorn en nu Overmars Twello gestopt is, denkt Nico veel meer bekenden terug gaan zien.

“Voor mijn klanten die ik al zo lang ken verandert er helemaal niets. Kwaliteit van machines en een fantastische service, je wordt op je wenken bediend. Dat was ik gewend en dat kan ik hier voortzetten” aldus Nico Aalpoel.

Blik op de toekomst
In Apeldoorn werkt een team van 25 personen, daarnaast werken er nog eens 25 personen verdeeld over de vestigingen Veghel en Amsterdam. Gemotiveerde mensen in een bedrijf dat ook innovatief is. Regelmatig vindt er overleg plaats met producenten om producten te verbeteren middels opmerkingen van gebruikers. Luisteren naar de vragen vanuit de markt en er een passend antwoord op ontwikkelen.

Maar ook noviteiten gaan ze niet uit de weg. Online ontzorgen bijvoorbeeld, je eigen account waarin je kunt zien welke machines je hebt, met bijpassende onderdelen maar ook het kunnen bijhouden van de servicebeurten en vervanging van onderdelen. Wiljo van Essen tot slot: “Wij vinden een goede binding met onze klanten belangrijk. De geoliede machine op het gebied van service is daarbij heel belangrijk. Het warme bad dat je hier bij binnenkomst ervaart, moet je ook online krijgen. Dát is de uitdaging voor dit nieuwe jaar.”

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Voorverkoop Paas Party XXL gaat van start!

Klarenbeek- Carnavalsvereniging Pacelli organiseert samen met ADAS Events op paaszaterdag 8 april hun traditionele Paas Party XXL. Vanaf veertien jaar is iedereen van welkom op dit jaarlijks terugkomend evenement met de Pasen in Klarenbeek. Jong en oud kunnen weer los gaan in de grote zaal van Partycentrum De Klaarbeek aan de Klarenbeekseweg 93. Met 1000 bezoekers is de Paas Party XXL het ultieme feest om Pasen te vieren, want Pasen vier je met Carnavalsvereniging Pacelli!

Alleen Online Voorverkoop
Vanaf aankomende zaterdag 28 Januari om 10:00 uur gaat de kaartverkoop van start voor maar € 12,50 in de voorverkoop. (scheelt 5 euro met aan de zaal) De voorverkoop is alleen online via de website www.paaspartyxxl.nl. Bestel dus snel in simpel vanuit je luie stoel, en verzeker je van een ticket voor Mental Theo, Jan Biggel, Mooie Danseressen, Special Krew, DJ Sander en Special Krew. Na de uitverkochte editie van vorig jaar, kan de ticketverkoop wel eens snel gaan, dus wees er op tijd bij, want vol is vol!

Mental Theo
Theo Nabuurs, beter bekend als Mental Theo is een internationale DJ met ruim 20 jaar ervaring. Hij heeft over de hele wereld zijn muziek gedraaid. Zijn muzikale doorbraak kwam samen met Charly Lownoise in begin jaren ‘90 met o.a. Club en Mellow House en later met Gabber en Happy Hardcore. Hij heeft vele hits op zijn naam staan zoals Wonderfull Days, Stars en Hardcore Feelings, die je zeker gaat horen tijdens Paas Party XXL.

Jan Biggel
Hij is wereldberoemd in het Brabantse Liempde en verre omstreken. In 2020 laat hij voor het eerst van zich horen met Fleske d’rin Fleske d’r uit en natuurlijk Ons Moeder Zeej Nog. Met zijn persoonlijkheid zorgt hij dat de glazen gevuld worden en de stemming stijgt.Levensmotto van Jan Biggel: Met humor kom je overal, want het is pas een feest als Jan Biggel is geweest!

Beatcrooks
Deze gasten vliegen overal uut de Bochte! Ze zijn niet meer weg te denken op de Zwarte Cross en vele andere podia. Geef ze een groene knuppel en de feestexplosie wordt afgevuurd!

Van feest-core, foute meezingers, happy hardcore standje maximaal. Happy Hǿken you don’t

care, groene knuppels in the air! Dat gaat zeker een feestje worden op Paaszaterdag 8 April.

Special Krew & DJ Sander
Bas en Stefan van Special Krew produceren Nederlandstalige hits in een hardstyle jasje. Van Liever te dik in de kist tot muziek van K3, hun energieke DJ-Set wordt steeds breder in het land gewaardeerd. Be Special, Join the Krew! Natuurlijk staat DJ Sander ook weer op het podium tijdens Paas Party XXL, met zijn legendarische lasershows. Sander maakt van elk feest een succes, of het nu feest, dance of house betreft, niets is hem te gek.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Nieuwjaarslunch Zonnebloem

Klarenbeek- Woensdag 18 januari was er een gezellig samenkomen in Klarenbeek bij Restaurant Pijnappel voor alle gasten en vrijwilligers van De Zonnebloem afdeling Klarenbeek. De organisatie was blij dat hun Nieuwjaarslunch dit jaar doorgang kon vinden en dat men met 66 mensen mocht proosten op het nieuwe jaar. Samen genoten ze van een gezellige en heerlijke lunch.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Nieuwjaarsconcert Slanina-Cesta Musikanten in Dorpshuis

Voorst- Na twee jaar zonder Nieuwjaarsconcert treedt Slanina-Cesta Musikanten weer op in het Dorpshuis te Voorst op zondag 29 januari 2023, aanvang 14.00 uur. Slanina-Cesta Musikanten is een blaaskapel van Böhmische en Mährische muziek en sinds 15-01-2021 een zelfstandige muziekvereniging. De bezetting bestaat tegenwoordig uit tien muzikanten en een zangeres. Gespeeld wordt op flügelhorn, trompet, bas tuba, posaune, bariton, tenorhorn en slagwerk. De leden variëren in leeftijd van 25 tot 55 jaar. Stuk voor stuk zijn het mensen die vanaf hun jeugd muziek maken. Ze spelen nog bij andere muziekverenigingen in Voorst, Twello, Apeldoorn en Terwolde.

Oorsprong
Op 04-01-2011 richtte Gerrit Lentink een Egerländer blaaskapel op als onderdeel van het Fanfare Korps Voorst. Om aan te geven hoe zij aan de naam “Slanina-Cesta Musikanten” zijn gekomen, moeten ze terug naar een andere blaaskapel van Fanfare Korps Voorst, namelijk de Spekboeren. Deze kapel had vanaf de oprichting in de jaren 50 de heer Geert Nieuwenhuis als dirigent. Geert woonde destijds zelf aan de toenmalige Spekstraat in Voorst, nu Klarenbeekseweg, waaruit de naam “Spekboeren” is ontstaan. In lijn met die muzikale bron is door onze oprichter de combinatie gezocht tussen de Spekstraat en de Tsjechische muziek van onze blaaskapel. De vertaling van spek in het Tsjechisch is Slanina en van straat is dat Cesta. Aldus werd de naam Slanina-Cesta Musikanten.

Repetities en optredens
De eerste repetitie was op vrijdag 21 januari 2011. Sinds die dag en vele repetities later is het eerste optreden gegeven op 1 december 2011, nog zonder zang. Het jaar is afgesloten met een optreden inclusief zang in het radioprogramma “Plat ut joar uut” van Martien Kobussen. Sinds 2012 werden optredens gegeven in zorgcentra, dorpshuizen en bij feesten op locaties in en rondom Voorst.

Muziekstijl
Slanina Cesta spelen Egerländer volksmuziek die zijn oorsprong kent uit het gebied rondom de rivier de Eger en de stad Cheb in het noordwesten van Tsjechië. De muziekstijl is gebaseerd op de Boheemse volksmuziek, die te vergelijken is met de volksmuziek uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk. De bekendste vertolker van deze muziek is Ernst Mosch met zijn Orginal Egerländer Musikanten. De muziek bestaat doorgaans uit marsen, polka’s en walsen.

CD
In 2013 heeft de blaaskapel een CD opgenomen getiteld “Musik macht jeder froh!”. Daarop zijn twaalf nummers te vinden, waaronder de Schürzen Walzer, Dort tief in Böhmerwald en Rosamunde. Inmiddels zijn zo’n vijftig muzieknummers ingestudeerd en is het repertoire op de gegroeide bezetting afgestemd met nieuwe nummers in eerste en tweede partijen.

Nieuwjaarsconcert
Elk kalenderjaar begint met een concert in het Dorpshuis in Voorst. Het eerste concert was op 5 februari 2012 met Martien Kobussen als presentator en Ben Hissink als gastmuzikant op saxofoon.
Met ingang van 2013 is het een Nieuwjaarsconcert geworden in januari. Zo’n concert wordt uitgevoerd uit samen met gastartiesten. Vaste gastartiesten sinds 2013 zijn het harmonicaduo Annie & Marie.
In de beginjaren waren er optredens van conferenciers Jan Hoppen en Gait uut Lieren en gastartiesten Mark en Tristan Gilligan (2014, Ierse volksmuziek), Emma (2015, bugel) – Sofie (trompet) – Julia (bariton) en Cristie Kaizer (zang) en duo Canbesso (2015). Sinds 2016 treden gastkoren op: het Oosterhuuzens Dialectkoor (2016, 2020), Shantykoor De IJsselboei (2017), Chic&Shantykoor Brummen (2018) en Shantykoor Op Koers uit Gorssel (2019). Na het 8e Nieuwjaarsconcert van 26 januari 2020 heeft Gerrit Lentink, oprichter en bas tuba muzikant, vanwege zijn gezondheid, na eerder zijn bas tuba, ook het stokje als dirigent helaas moeten neerleggen. Gerrit is als erelid nog steeds verbonden aan de muziekvereniging.

Sinds 2017 staat het Nieuwjaarsconcert gepland op de laatste zondag van januari. Na twee jaren van noodgedwongen afgelastingen in 2021 en 2022 staat op zondag 29 januari 2023 het negende Nieuwjaarsconcert gepland. Helaas kunnen Annie & Marie als harmonicaduo dit jaar niet optreden. Als gastkoor treedt op het Popkoor Break-Out. Vaste locatie is het Dorpshuis in Voorst; aanvang concert is om 14.00 uur en de zaal is open vanaf 13.15 uur. Een entreekaartje kost in de voorverkoop € 6,- en aan de zaal € 7,50. Voorverkoopadressen zijn Dorpshuis Voorst, Bakkerij Bril in Gietelo en boekhandel Oonk in Twello. Graag verwelkomen Slanina- Cesta Musikanten u bij hun gezellige, gemoedelijke en gevarieerde optreden van zowel instrumentale muziekstukken als liedjes om mee te deinen en mee te zingen!

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

NATUURMONUMENTEN ZOEKT VRIJWILLIGERS VOOR TOEZICHT EN NATUURBEHEER

Regio- Het vrijwilligersteam van Natuurmonumenten zoekt versterking in de regio Brummen, Hall en Empe. Naast twee vrijwilligers natuurbeheer voor landgoed Leusveld gaat het om een nieuw team van vrijwillige toezichtboswachters in de IJsselvallei.

Natuurmonumenten wil een nieuw team van tien tot vijftien vrijwillige toezichtboswachters gaan opzetten voor de natuurgebieden Empese en Tondense Heide, landgoed Voorstonden en landgoed Leusveld. Tijdens de weekenden en vakantieperioden staat professioneel gastheerschap van Natuurmonumenten voorop. Vanaf de vrijwilligersruimte op landgoed Voorstonden of landgoed Leusveld fietsen en wandelen de vrijwillige toezichtboswachters in duo door de verschillende gebieden. Ze vertellen enthousiast over het werk van Natuurmonumenten en spreken bezoekers aan wanneer zij zich niet aan de toegangsregels houden. De vrijwilligers krijgen voor de toezichtronde een elektrische fiets in bruikleen.

Twee vrijwilligers natuurbeheer landgoed Leusveld

Voor de beheergroep op landgoed Leusveld is Natuurmonumenten op zoek naar twee extra vrijwilligers die het leuk vinden om te ondersteunen bij de beheerwerkzaamheden. Samen met andere vrijwilligers steken zij één keer per week op vrijdagochtend de handen uit de mouwen. De werkzaamheden gebeuren in overleg en bestaan onder andere uit snoeiwerk langs de paden, onderhoud van de recreatieve voorzieningen, het beheren van de vlindercorridor en het maaien van bijzondere graslanden. Het startpunt is de vrijwilligersruimte op landgoed Leusveld in Hall.

Steun jij het werk van Natuurmonumenten en wil je een steentje bijdragen? Kijk dan op www.nm.nl/toezicht-ijsselvallei en www.nm.nl/natuurbeheer-leusveld voor de volledige vacatureteksten en reageer voor 1 maart 2023.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Moestuincursus in Empe

Empe- Groente verbouwen in je eigen tuin? Het kan! Begin er gewoon aan en je krijgt meer binding met het voedsel dat je eet. Voor wie zijn/haar moestuinkennis en –vaardigheden wil uitbreiden start er op 10 en 11 februari een moestuincursus in Empe.

Op vier vrijdagavonden en aansluitende zaterdagochtenden worden kennis en vaardigheden bijgebracht. De cursus wordt gegeven door de ervaren tuinder in de biologisch(-dynamische) landbouw Jan Weijsenfeld en vindt plaats op De Hommelhoeve, kleinschalig gemengd bedrijf aan de Hommelstraat 1 in Empe.

Voor meer informatie en opgave, kijk op www.dehommelhoeve.nl en mail naar Jasmijn via info@dehommelhoeve.nl

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

MARIO DE DON JUAN

Twello- Mario.... eigenlijk had deze prachtige, half/langharige, 10 jarige adonis gewoon Don Juan moeten heten. Hoewel.... hij verstopt zijn charmes in het begin wel even Mario alias Don Juan zoekt dan ook een rustig bazinnetje/baasje die de toenaderingspogingen van hem uit laat komen (een beetje subtiele aanmoediging mag natuurlijk altijd) en hem daar de tijd voor gunt.

Vanwege zijn gevoelige karaktertje zoeken we (alleen) volwassen baasjes in een rustig huisje zonder andere dieren. Mario hoeft niet naar buiten, hij vindt het prima om binnen te blijven, lekker gezellig en warm bij zijn baasje. Zijn gevoelige etensvoorkeur gaat uit naar alleen vers vlees.

Bent u de vrouw of man die de gevoelige snaar bij deze lieve Don Juan kan raken en zijn hartje in vuur en vlam wil zetten? U kunt hieronder lezen hoe u Mario en ons bereiken kunt. Oh ja… nog één dingetje: Deze knapperd stelt er wel prijs op dat zijn mooie manen goed onderhouden worden want tsja… ” Als je haar maar goed zit hé... dan komt het kattengeluk van zelf wink ” (hoopt Mario tenminste)

Bezoek Mario op de website van Asiel de Kuipershoek

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Er is leven na de groei

Twello- Maandag 30 januari houdt Paul Schenderling een lezing over zijn boek ‘Er is leven na de groei’. Paul Schenderling is econoom en schrijver. In zijn boek ontwikkelt hij de theorie van de Postgroei of Groene Groei, die ervan uitgaat dat het mogelijk is om met behoud van het huidige welvaartsniveau toch duurzamer en vooral bewuster te gaan leven.

Zo blijven consumeren als we nu doen, maar dan met een paar zonnepanelen hier, een paar windmolens daar en zelfs met een behoorlijk aantal elektrische auto’s, is niet de oplossing. Sterker nog: dat is een drogreden, waarmee we onszelf en het milieu geen dienst bewijzen. Het moet dus minder en het kan met minder. Hoe het Nederland van de toekomst eruit komt te zien, dat komt hij op 30 januari vertellen. Dit nieuwe verhaal voor Nederland is ambitieus, wetenschappelijk en gefundeerd, waardegedreven, sociaal en realistisch.

De lezing, die georganiseerd is door de Werkgroep Groene Kerk van de Protestantse Gemeente Twello, is in gebouw Irene, naast de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 10 en start om 20.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Ledenvergadering en Oranjefeesten Oranjevereniging Tonden

Tonden- Oranjevereniging Tonden houdt op maandag 6 maart 2023 haar ledenvergadering. Alle leden zijn van harte welkom vanaf 20.00 uur in het buurtgebouw De Sterre aan de Sterrebosweg te Tonden. Tijdens de vergadering wordt er teruggeblikt op het afgelopen jaar. Ook zal er vooruit gekeken worden op komend feestjaar.

Het oranjefeest zal plaatsvinden in het weekend van 26, 27 & 28 mei 2023 met een nieuwe indeling van het programma op vrijdag!

We gaan namelijk chillen en grillen! Een leuke avond met eten en drinken en de nodige gezelligheid. Het exacte programma volgt nog! Uiteraard wordt er op zaterdag een gigantisch feest gemaakt met niemand minder dan Höken met de Heinoos. En zondag als vanouds met de heren van Boh Foi Toch en aansluitend de Old Ni-js. De trekkertrek vind plaats op 25 & 26 augustus.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

‘Kennismaken met Mindfulness’  speciaal voor mantelzorgers uit de gemeente Voorst

Twello- Op maandag 06 maart 2023 start Impluz in samenwerking met Mens en Welzijn Voorst met de cursus ‘kennismaken met Mindfulness’ voor mantelzorgers uit de gemeente Voorst. De cursus heeft als doel deze mantelzorgers kennis te laten maken met Mindfulness, te leren om meer aanwezig te zijn in het ‘Nu’, waardoor stress kan verminderen en er meer rust en kalmte kan ontstaan.

In het dagelijkse leven worden er vaak veel eisen aan mantelzorgers gesteld. Op het werk en thuis, in het gezin en in het sociale netwerk. Hierdoor leven we vaak met een grote snelheid. Dit kan als gevolg hebben dat signalen van (hoge) stress worden genegeerd of zelfs niet meer als signalen worden herkend. Gevolg kan zijn dat iemand overspannen raakt, in een burn-out terechtkomt, maar ook een depressie kan ontstaan. Mindfulness heeft bewezen het psychisch welbevinden te verbeteren en leert mensen adequater omgaan met bijvoorbeeld chronische pijn, stress en somberheid.

In de cursus ‘kennismaken met Mindfulness’ doen we allerlei oefeningen waarbij u leert om meer in het hier en nu te zijn. U leert om anders om te gaan met gedachten, piekeren en gevoelens. Door de aandacht te richten en de verbrokkelde geest naar één punt te brengen, kunt u gaan merken dat u meer rust en kalmte gaat ervaren.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur en bestaat vooral uit het oefenen van de Mindfulness oefeningen zoals adem- en bewegingsoefeningen. Ook worden ervaringen uitgewisseld welke opgedaan worden tijdens de oefeningen. De training gaat van start op 06 maart van 19.00 tot 21.00 uur. Overige data zijn 13, 20 en 27 maart 2023.

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie en/of aanmelden kan er contact opgenomen worden met Mens en Welzijn Voorst, Annet Reimert 06-49019968 of mail naar a.reimert@mensenwelzijn.nl

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Jubilarissen bij de Vrouwen van Nu afd. Twello

Twello- Maandag 18 januari j.l. hield de Vrouwen van Nu afdeling Twello, na 2 coronajaren, weer een jaarvergadering. Na het gedeelte van jaarstukken, financieel overzicht, verslag van de diverse commissies en het wisselen van bestuursleden, werd het tijd voor de jubilarissen.

Dit jaar konden we 3 leden huldigen die allen 40 jaar lid waren van onze vereniging; het waren de dames:Wil Brekveld, Willy Denekamp en Popke Eenink. Na een toepasselijk toespraak door de diverse bestuursleden ontvingen de dames een bondsspeld van de VvNu en werden ze in de bloemen gezet. Na deze huldiging werden de, altijd trouwe, contactvrouwen nog toegezongen door een paar leden met begeleiding op de accordeon door Wil Maters en was het tijd voor de pauze. Na de pauze kwam Renske Kruidbosch ons, ondanks haar verkoudheid, nog een tijd op hilarische wijze vermaken. Wilt u ook een keer een avond bijwonen of meer weten over de Vrouwen van Nu in Twello, dan kunt u contact opnemen met Riet Draaier tel 0571 75 03 06.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Gemeenteraadslid Bjorn van Ekeren: ‘Het is eigenlijk chaos!

Twello- Het is 2020 wanneer vanwege herinrichting van de Michiel de Ruyterstraat, ook het bruggetje over de Twellose Beek ter sprake komt. Het bruggetje is te smal voor het vele fiets- en voetgangersverkeer, aldus de conclusie. Verbreding of een tweede brug lijkt de oplossing, de gemeenteraad gaat in 2021 akkoord waarbij de kosten op € 50.000,- worden begroot. Het nieuwe college komt nu op het besluit terug en benoemt alternatieven. Door Jos Bosch

‘Als je geluk hebt komen ze van twee kanten tegelijk met een bakfiets aan!’ Het is de vroege ochtend van vrijdag 16 december 2022 en samen met gemeenteraadslid Bjorn van Ekeren (Gemeente Belangen) observeren we de gang van zaken bij ‘het bruggetje over de Twellose Beek’. Het is nog rustig en dat geeft ons de tijd om de gehele situatie te overzien en de verkeersstromen te analyseren aan de hand van de paden die er liggen. Zonder voetgangers of fietsers is dan al duidelijk, dat het hier spannend kan worden. Bakfietsen zijn niet eens nodig, al zorgt de opmerking van het raadslid er wel voor dat je gaat visualiseren.

Verbreding of extra brug
Een kleine week eerder plaatst Bjorn een post op social media die onze aandacht krijgt. Een korte beschrijving met foto van een ‘volle brug’ en inzage in de vragen die zijn partij stelt aan het college. In de prioriteitennota van 2022 staat onder meer het volgende geschreven (bron Gemeente Belangen): ‘Om de veiligheid op de brug te vergroten wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden: een nieuwe bredere brug realiseren, een extra brug realiseren of het aanleggen van een betonnen duiker.’ Er wordt verzocht om € 50.000,- beschikbaar te stellen voor de werkzaamheden die in 2022 kunnen plaatsvinden.

Lekker druk …
Inmiddels is het, zoals raadslid van Ekeren al beloofde, lekker druk voor en op de brug. De stroom voetgangers en fietsers vanaf de Michiel de Ruyterstraat/Karel Doormanstraat zwelt aan door degenen die de auto hebben geparkeerd bij de Jumbo. Wanneer je vanaf die kant over het bruggetje gaat, moet je links en rechts goed uitkijken vanwege een fietspad dat de doorgang kruist. En tja, wie oversteekt komt ook terug als tegemoetkomend verkeer. Een andere verkeerstroom komt vanaf de parkeerplaats Jachtlustplein. Hoewel die twee stromen elkaar niet bijten, komen ze wel samen voor de schoolgebouwen waar het dan ook flink druk is.

Het bruggetje is niet berekend op dit intense gebruik maar lag er al vóórdat jaren geleden De Kleine Wereld, Partou De Fliert, Obs De Hietweide en Brede school De Fliert samenkwamen op één plek. Dus bij gebruiksverandering van recreatief naar intensief ligt het voor de hand, dat er een knelpunt ontstaat. Maar al pratend met Bjorn kijken we ook naar de soorten voertuigen die passeren. Allereerst de elektrische fietsen van zowel ouders als kinderen, ze hebben opvallend meer vaart dan de fiets zonder enige trapondersteuning. En wie een bakfiets bestuurt heeft op de brug ruimbaan nodig. Wie dan als voetganger wil passeren moet de buik inhouden en zich klein maken.

Je nog jonge kind aan de hand kunnen houden is geen vanzelfsprekendheid vanwege de smalle doorgang op de brug. En wie lopend met welke fiets dan ook over de brug wil, mag flink duwen vanwege de verhoging in het midden. Het wegdek op de brug wordt nog eens versmald door de betonnen rand aan weerszijden. Raak je die met de wielen, dan ga je onherroepelijk onderuit of je komt tegen de reling van de brug tot stilstand.

Een eerste reactie van de gemeente Voorst

Genoeg gezien en gehoord, tijd voor een eerste vragenronde in het gemeentehuis. Wat maakt dat er wordt teruggekomen op het eerdere besluit tot verbreding of een tweede brug? Gemeente Voorst laat in een eerste reactie weten, dat in 2021 een verkeersonderzoek is gestart naar de schoolomgevingen van de basisscholen in Twello. ‘Wat begon met een onderzoek naar de verkeersveiligheid bij De Wingerd, als gevolg van de motie Veilig Oversteken (2020), werd een breder onderzoek na gesprekken met de vertegenwoordiging van de basisscholen in Twello. De verkeersveiligheidsanalyse richtte zich op de inrichting van de openbare ruimte én op het gedrag van de verkeersdeelnemers’ aldus een reactie vanuit het gemeentehuis.

Inzet op verkeersgedrag

De reactie bevat echter ook een belangrijke conclusie en vervolgt. ‘In het overleg met de schoolbesturen is mede op basis van de onderzoeksresultaten vastgesteld dat de problematiek rondom De Fliert vooral te maken heeft met ongewenst verkeersgedrag. Daarom zetten wij in eerste instantie in op maatregelen die het gedeelde en multifunctionele gebruik van het fietspad door fietsers en voetgangers stimuleren’ en gemeente Voorst vervolgt: ‘De eerder voorgestelde infrastructurele maatregelen, zoals een extra brug, kunnen het gesignaleerde knelpunt zelfs versterken, doordat verkeersdeelnemers hun eigen ‘plek’ claimen.’ Daarmee ziet de gemeente Voorst – voorlopig – af van het verleggen van het fietspad voor de hoofdingang van de school en aanpassing van het bruggetje en kiest voor inzet op verkeersgedrag.

Veldwerk of bureau beslissingen?

Aangezien de reactie van gemeente Voorst haaks lijkt te staan op de constateringen en belevingen ter plekke, ontstaat het idee dat de ideeën en beslissingen niet zijn genomen op basis van fysiek onderzoek bij de knelpunten, maar een theoretisch model dat in kaart is gebracht en besloten vanachter een bureau. Reden tot het stellen van nog meer vragen, want gemeente Voorst wil verkeersborden gaan plaatsen. De vraag is dan, welke? Volgens de gemeente gaan de borden in op de sfeer ‘let op elkaar’.

Zijn de scholen betrokken bij dit veranderende besluit? ‘Wij willen de scholen sowieso betrekken bij het vervolg om het verkeersgedrag te beïnvloeden. Daar zijn natuurlijk ook leerlingen, ouders en andere bezoekers van de scholen bij nodig’ aldus de reactie van gemeente Voorst, aangevuld met het volgende. ‘De basisscholen Martinus, De Wingerd, De Oase, De Kleine Wereld en De Hietweide waren betrokken bij de verkeersveiligheidsanalyse Twello, die in opdracht van de gemeente is uitgevoerd door BonoTraffics. Op 5 en 26 september zijn de resultaten gedeeld en besproken met de schoolbesturen. In oktober 2022 is het eindrapport opgeleverd.’

Smalle brug en intens gebruik versus géén aanpassingen
Om de breedte van het bruggetje te visualiseren, wil Bjorn van Ekeren wel poseren. We confronteren gemeente Voorst met de beeldvorming én vooral ook het fietsgebruik. Gemeente Voorst herkent de constateringen en stelt: ‘De oplossing ligt volgens ons niet in de eerste plaats bij het verbreden/aanpassen van de brug. Meer ruimte op de brug zorgt voor een hoge(re) snelheid van het (bak)fietsverkeer op de brug en op het fietspad. Dit zorgt voor (nieuwe) irritaties en onveilige situaties tussen fietsers en voetgangers. Dat staat haaks op de insteek om meer op elkaar te letten en rekening met elkaar te houden.’

Terugkomend op het mogelijke bureauwerk; wie heeft er tijdens een reguliere drukke ochtend bij het bruggetje gestaan? Gemeente Voorst: ‘De verkeersveiligheidsanalyse Twello (2022) richtte zich op de inrichting van de openbare ruimte én op het verkeersgedrag. De situatie bij onder meer het bruggetje is met een camera in beeld gebracht. De camerabeelden gaven goed inzicht in het verkeersgedrag. Juist door in gesprek met de scholen het verkeersgedrag te bespreken, is gekozen om eerst in te zetten op het stimuleren van gewenst verkeersgedrag en het ‘letten op elkaar’ in plaats van kostbare ingrepen aan de infrastructuur. Het is dus zeer zeker niet bedacht van achter een bureau c.q. vanaf afstand. Integendeel.’

Tot slot: zijn er gesprekken gevoerd met de gebruikers van het bruggetje?
‘Ouders en gebruikers hebben tijdens de herinrichting van de Michiel de Ruyterstraat in 2020 via een online tool (vanwege corona destijds) suggesties en knelpunten aangedragen, waarbij het bruggetje over de Twellose Beek als aandachtspunt naar voren kwam. De online tool is toen ook via de scholen kenbaar gemaakt.

Gemeenteraadslid Bjorn van Ekeren heeft al aangekondigd, dat hij de kwestie (opnieuw) onder de aandacht gaat brengen bij de raad en het college.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

“Geluidsoverlast A1” overstemt Jaarvergadering Posterenk

Posterenk- In aanwezigheid van Wethouder Bert Visser hield Posterenk op vrijdagavond 20 januari haar Jaarvergadering, gecombineerd met een Nieuwjaarsreceptie. Vele onderwerpen kregen de aandacht waarbij de meeste vragen en opmerkingen gingen over sterk toegenomen geluidsoverlast van de A1. Ruim vijftig mensen bezochten in de Wilpermolen de Jaarvergadering op uitnodiging van de belangenvereniging PBO samen met de Stichting Behoud Wilpermolen. Bij de opening wenste Frans Pol namens Posterenk alle aanwezigen een bijzonder goed en gezond 2023. Daarbij gaf hij extra aandacht aan voorzitter PBO André Berenschot die in 2022 geconfronteerd werd met een ernstige ziekte en daarom zijn functie van voorzitter tijdelijk heeft stopgezet.

Vervolgens sprak Wethouder Bert Visser de Posterenkers toe waarin hij Posterenk complimenteerde met de veelheid aan activiteiten en de wijze waarop PBO haar rol als belangenbehartiger invult. “Participatie is ook in onze gemeente een belangrijk onderwerp en ik waardeer het bijzonder op welke wijze Posterenk daarin haar rol oppakt”, aldus Wethouder Visser.

`De Hoge Enk`
Namens het bestuur van de Stichting Behoud Wilpermolen besprak Wim Hengeveld de stand van zaken van de restauratie van de Wilpermolen. Hij bedankte de donateurs, deelnemers aan de Crowdfunding en niet te vergeten de vele bedrijven die meededen aan de sponsoractie. “Samen met de financiële ondersteuning vanuit de Provincie en Gemeente Voorst hebben we dit restauratieproject kunnen starten en we verwachten dat dit maart dit jaar kan worden afgerond”. Verder benadrukte hij het belang van de Wilpermolen voor Posterenk en omgeving als ontmoetingsplaats voor velen. Posterenk kent vele werkgroepen en enkele daarvan gaven weer wat de plannen zijn voor 2023.

Zo is de Werkgroep Bevrijding Posterenk al vele jaren actief om jaarlijks op 13 april de bevrijding van Posterenk te gedenken. Bijzonder is dat dit jaar op 6 mei een groter bevrijdingsevent rondom de Wilpermolen wordt georganiseerd. De wereldwijd bekende Canadese RCMP Band heeft definitief toegezegd Posterenk te bezoeken. Vanwege Corona was dit al tweemaal uitgesteld. Maurits Jansen, voorzitter van de Werkgroep gaf een bevlogen betoog over het belang om blijvend stil te staan bij het woord ‘Vrijheid’. Natuurlijk kreeg de woningbouw in Posterenk ook de aandacht. Jeroen Bessels van Bessels Bouw deelde mede dat op woensdag 15 februari een tweede inloopavond in de molen wordt georganiseerd samen met Nikkels Bouw. Deze avond staat vooral in het teken van concrete informatie over de invulling van het bouwproject “De Hoge Enk”. De verkoop zal eind maart starten.

Posterpad
Het financieel jaaroverzicht van Vereniging PBO werd uitgelegd door Ben Hulscher. Daarna vertelde dorpscontactpersoon Monika Kleinhaar-Bruntink over haar werkzaamheden als DCP en legde uit op welke wijze de diverse werkgroepen ‘gebruik’ van haar kunnen maken. Esmee Pol-van Barneveld gaf inzage in de activiteiten van speeltuin Klein Pampus en het programma van 2022 wordt zeker voortgezet in 2023 met daarin o.a. deelname bij NL-DOET, de Sinterklaasmiddag en ook een ware BIOS middag in de Wilpermolen.

Geheel nieuw in 2022 was het eerste Wiekend Weiland Festival en Jelle Bolijn gaf een mooie impressie hiervan. Op alle fronten een bijzonder succesvol festival en het is de bedoeling hiervan een jaarlijks terugkerende traditie van te maken. “Houd het weekend van 29,30 september en 1 oktober maar alvast vrij” was dan ook zijn oproep aan de aanwezigen.

De werkgroep Posterenk Winterdorp organiseerde in december 2022 voor het eerst dit event rondom de Wilpermolen en de trotse voorzitter Wim Broekhof liet middels enkele fraaie plaatjes zien hoe enorm succesvol dit verlopen is.

Als laatste kregen enkele hoofdpunten vanuit PBO de aandacht. Frans Pol gaf het belang aan van de dorpsvisie wat in mei 2022 is afgerond met het DOPP boekje. Ook gaf hij informatie over de oriëntatie op de ontwikkeling van een crematorium aan de Fliertweg. Pol liet zich positief uit over het feit dat bij dit onderwerp alle betrokkenen zoals buren, belangenverenigingen en plaatselijke ondernemers en agrariërs vanaf de start van dit initiatief worden betrokken. “Een goed voorbeeld hoe participatie moet worden ingevuld” ,aldus Pol. Dit jaar wordt op 22 april het Klompenpad met als naam “POSTERPAD” geopend.

Geluidsschermen
Als laatste onderwerp gaf Roy Dashorst uitleg over de verbreding van de A1 en ging daarbij vooral in op de plaatsing van de Geluidsschermen zowel aan de Zuid- alsook aan de Noordzijde van de A1. Sinds de voorbereidingen van de verbreding van de A1 in 2016/17 maakt Posterenk zich op vele manieren sterk om aan de Zuidzijde een Geluidsscherm te krijgen die ook het “Geluidsgat” richting Verzorgingsplaats De Paal geheel dicht. In het Tracébesluit is opgenomen dat er een wettelijk scherm wordt geplaatst die hoger en ook langer is dan het huidige scherm. Echter alle pogingen om dit “gat” richting de Paal gedicht te krijgen hebben nog geen succes gehad. Dit riep bij de aanwezigen vele kritische vragen en opmerkingen op zoals: “Wat jammer en onbegrijpelijk dat alle pogingen om ook het huidige scherm daarvoor te gebruiken niet worden benut”. Wethouder Bert Visser legde uit dat dit een ingewikkeld dossier is maar zegde toe zich sterk te willen blijven maken om naar mogelijkheden te zoeken om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Vervolgoverleg tussen de Gemeente en PBO vindt op korte termijn plaats. Klokslag 21.30 werd het vergaderdeel afgesloten. Alle aanwezigen werden bedankt voor hun komst in het bijzonder Wethouder Bert Visser, Chris Frencken, coördinator maatschappelijke initiatieven en ook Jan-Willem Klop, voorzitter bestuur Voortvarend Voorst. De aanwezigen dronken vervolgens samen een drankje op het nieuwe jaar. Dit gaf tevens de mogelijkheid om informeel nog eens nader in te gaan op alles wat werd gepresenteerd.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Besparen op uw energierekening

Twello- Met de hoge energieprijzen is energiebesparing het gesprek van de dag. In de meeste woningen kan nog flink bespaard worden. De energiecoaches van EnergieRijk Voorst kunnen u daarbij helpen. En wist u dat er veel subsidies en leningen zijn die het makkelijker maken om uw woning te verduurzamen? Wilt u hier meer over weten? Kom dan op 9 februari 2023 naar de informatieavond die Mens en Welzijn en EnergieRijk Voorst gezamenlijk organiseren.

Al jaren is er aandacht voor energiebesparing. Goed voor het klimaat en voor uw portemonnee. Maar met de huidige torenhoge energieprijzen lijken de meeste mensen pas echt in actie te komen. De verwarming staat bijna overal graden lager en met een dikke trui aan gaat het ook prima. Desondanks is de energierekening voor veel mensen niet meer te betalen. De tijd is rijp om nu maatregelen te nemen!

Maar waar te beginnen? Is het niet heel ingewikkeld? Maak ik wel de goede keuzes? Hoe kan ik dat betalen?

Een energiecoach helpt u verder
EnergieRijk Voorst is een burgercoöperatie die met, voor en door bewoners Voorst steeds een beetje duurzamer wil maken. De energiecoaches van EnergieRijk Voorst komen gratis bij u thuis langs om u op weg te helpen. Samen met u bekijken zij waar u thuis energie kan besparen en of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Daarbij wordt naar kleine en grote maatregelen gekeken. Van tochtstrips tot het isoleren van het dak. Vaak hebben zij ook slimme tips in gedrag die niets kosten en wel besparen. En zij kijken ook naar die oude energie slurpende vriezer of koelkast.

Via de website energierijkvoorst.nl kunt een afspraak maken met een energiecoach.

Met subsidies en leningen kan iedereen meedoen
Grote maatregelen zoals isoleren, zonnepanelen en een nieuwe koelkast kosten geld. De overheid (rijk en gemeente) vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen met besparen. Daarom zijn er veel subsidies en leningen die helpen om de maatregelen te kunnen betalen.

Via de website van energierijkvoorst.nl vindt u onder het kopje “diensten en regelingen” een overzicht van alle regelingen.

Kom naar de informatieavond op 9 februari
Op 9 februari organiseren Mens en Welzijn en EnergieRijk Voorst een informatieavond over energiebesparing voor huurders en woningeigenaren. De avond wordt gehouden in Klein Twello (Tromplaan 2, Twello) en start om 19.30 uur.

Naast algemene informatie die wordt gepresenteerd, kunt u ook specifieke vragen stellen aan de aanwezige energiecoaches en medewerkers van de gemeente.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Comité zoekt collectanten voor ReumaNederland

Twello- Van 20 tot en met 25 maart is de collecteweek van ReumaNederland. Vrijwilligers van het collectecomité Twello zoekt nog collectanten in de nieuwe wijken De Schaker, Fliertbuurt, Schakerveld, Stobbenakker en Ganzeboomsland. Ook voor de v.d. Duyn van Maesdamstraat, Diepenbrockstraat, Händelstraat, Leigraaf, Doornweerdstraat, Terwoldseweg, Meermuidenseweg en Dijkhofstraat zijn we nog op zoek naar collectanten.

Uw hulp is onmisbaar, want reuma heeft nog steeds een grote impact op het dagelijks leven van meer dan 2 miljoen Nederlanders.

Zoveel mensen met chronische pijn, vermoeidheid en fysieke beperkingen die door reuma niet vrijuit kunnen leven, werken en bewegen. De pijnlijke realiteit van reuma mogen we niet accepteren. Want reuma genezen, dat kan en dat moet. Door 2 uurtjes te collecteren, strijdt u mee tegen de rem van reuma.

Helpt u mee?

U kunt zich als collectant opgeven bij Janny de Buijzer, bereikbaar via tel.nr.

06-31292843 of een mail naar: fam_de_buijzer@hotmail.com. U kunt ook een mail sturen naar: vrijwilligers@reumanederland.nl

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Opgelet: eerste Carving Weekend en Keet-Games in Voorst een week later

Voorst- Het Carving Weekend en de Keet-Games ‘Peppels in Voorst’, die oorspronkelijk voor 13 en 14 mei gepland stonden, schuift een week op. Organisatoren Thomas Weijenberg en Henrie Kloosterboer hebben nu voor 20 en 21 mei gekozen, omdat op 13 en 14 mei in Wilp-Achterhoek het Lollebroekse Cross Weekend plaatsvindt.

Op zaterdag 20 mei gaan de carvers in Voorst om 9.00 uur aan de slag met hun vrije opdracht om van een levensgroot stuk populierenhout - ook wel peppel genoemd - een beeld te creëren. Rond 17.00 uur beginnen de 1e Open Voorster Keet-Games. Elke (zuip)keet kan zich aanmelden om de strijd met elkaar aan te gaan en in een gemoedelijke sfeer te zien wie het beste, sterkste en slimste keetteam heeft. Om 21.00 uur begint voor de deelnemers een feestavond met medewerking van DJ de Keet en de Haverkampband.

Roofvogelshow
Op zondag 21 mei kunnen carvers en keetleden die ter plaatse overnacht hebben bij Koffie- en Theehuis ’t Momentje vanaf 09.00 uur aanschuiven voor een ontbijtbuffet. Om 10.00 uur beginnen de kettingzaagkunstenaars met het afmaken van hun houtsculpturen. ‘s Middags is er een roofvogelshow. Rond 16.00 uur showen de carvers de door hen vervaardigde houtsculpturen.

Wedstrijdhouthakken
Op beide dagen van het evenement aan de Kerkstraat is er een minimarkt met een aantal kramen en bezoekers kunnen daarnaast een demonstratie bekijken van Stihl Timbersports, dat is competitief houthakken. De entree is gratis.

Opgave voor de Open Voorster Keet-Games kan bij Henrie Kloosterboer via tel. 06-37159363.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Badijkhof bedankt stichting steunfonds Grotenhuis

Twello- Ruim 17 jaar hebben de bewoners mogen profiteren van de gulle schenkingen van de stichting steunfonds Grotenhuis. Deze stichting is ontstaan toen het Grotenhuis is gesplitst in verpleeghuis, het Grotenhuis en zelfstandige senioren appartementen, de Badijkhof.

Jaarlijks kreeg de bewonerscommissie een bijdrage waar zij dan iets mee konden doen ten gunste van alle bewoners. Zo is het atrium, wat eigenlijk als doel had, droog thuis komen, omgezet in een gezellige recreatieruimte. Maar ook werden er van dit geld leuke activiteiten georganiseerd om te voorkomen dat de bewoners vereenzamen. Zo hebben we afgelopen jaar een gezellige avond gehad met typisch Carolien, kwam muziekvereniging Excelsior, hun kerst voorstelling spelen, hebben we met zijn allen een heerlijke kerstmaaltijd genuttigd, zijn we het jaar begonnen met een nieuwjaarsreceptie en een toneelavond door toneelgroep Kiek’n & Luusteren en komt in februari het Oosterhuuzens Dialectkoor. Daarnaast wordt er voor een kleine vergoeding door de bewoners commissie ook maandelijks een bingo, koersbal, spelletjes middag en koffieochtend georganiseerd. Ook is het mogelijk om op maandagmiddag mee te doen aan gym voor ouderen. Kortom een gezellige plek om te wonen en genoeg te doen om niet de vereenzamen. Na zoveel jaar is de pot van de stichting leeg, zijn we op zoek naar nieuwe geldschieters, maar wat mooi dat we dit allemaal konden doen, nogmaals Stichting steunfonds Grotenhuis, hartelijk dank voor al deze onvergetelijke uurtjes. Dit alles was natuurlijk ook niet mogelijk geweest zonder al onze vrijwilligers die elke keer weer voor ons klaar staan.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Gemeentelijke onderscheiding ‘de Gulden Keper’ voor Theo Achterberg

Twello- Donderdag 19 januari j.l. nam Theo Achterberg afscheid van het bestuur van stichting de Schaeck. Tijdens dit afscheidsmoment ontving hij uit handen van wethouder Rosmarijn Boender de gemeentelijke onderscheiding ‘de Gulden Keper’.

Theo Achterberg is 24 jaar als bestuurslid technische zaken verbonden geweest aan stichting de Schaeck. Hij heeft met zijn kennis en ervaring een essentiële bijdrage geleverd aan het technisch goed functioneren van zwembad de Schaeck en ook aan de noodzakelijk technische en duurzame ontwikkelingen. Daarnaast was hij in het kader van collectieve verantwoordelijkheid binnen het bestuur nadrukkelijk betrokken geweest bij alle bestuurlijke aspecten binnen de Schaeck.

De impact van zijn rol als bestuurder technische zaken en technisch adviseur van het management is beduidend groot geweest.

Hij heeft een bijzonder grote kennis van energie- en zwembadtechniek en daardoor veel gedaan om het zwembad optimaal te exploiteren. Mede door zijn goede adviezen en het vakkundig besturen op technische vlak heeft de Schaeck nooit stil gestaan. De grote kennis van Theo over de energiewereld heeft ertoe geleid dat technisch gezien steeds weer nieuwe (energie) besparende technieken zijn toegepast die er toe geleid hebben dat het energieverbruik van het zwembad relatief gezien laag is.

Theo heeft altijd bijgedragen aan de kwaliteit, waardoor de continuïteit van het zwembad gewaarborgd is. De vele jaarlijkse bezoekers kunnen hierdoor onbezorgd gebruik maken van het zwembad in Twello en genieten van de ambiance. Naast de vakkundige kennis van Theo was hij ook zeer betrokken met het wel en wee van de medewerkers en vrijwilligers van het zwembad. Hun gezondheid, veiligheid en werkplezier nam hij altijd mee in zijn afwegingen en besluitvorming. Mede dankzij Theo, is zwembad de Schaeck ook op dat vlak het ‘warmste’ bad van de regio.

Het college van Voorst heeft besloten aan Theo Achterberg de gemeentelijke onderscheiding ‘de Gulden Keper’ toe te kennen als blijk van waardering en erkentelijkheid voor zijn langdurige verdienstelijkheid op maatschappelijk gebied in de gemeente Voorst.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Onoplettendheid leidt tot nederlaag

Twello- Voorwaarts begon de eerste wedstrijd na de winterstop met een 1-3 nederlaag tegen koploper Bemmel. Desondanks was centrale verdediger Pim Havekes tevreden over het vertoonde spel.

Voorwaarts begon dan ook prima aan de wedstrijd. Ondanks dat Bemmel hoog druk zette en Voorwaarts door die druk best wel eens slordig werd, beet het toch goed van zich af. Bemmel hanteerde met name de lange bal om zo druk te zetten op de laatste linie en de oranje hemden probeerden in de omschakeling gevaarlijk te worden. Beide kanten kwamen niet verder dan een aantal mogelijkheden.

In de 36ste minuut maakte Nick Linthorst de 1-0 door een perfect uitgevoerde corner. Vanaf 16 meter kon hij knap uithalen, 1-0. Pim: Het resterende deel van de eerste helft konden we verdedigend vrij eenvoudig stand houden, maar waren we in balbezit erg slordig. Ruststand 1-0.

De 2de helft hetzelfde verhaal als voor rust. Beide teams legden het eerste kwartier veel energie in de wedstrijd, maar het leidde niet tot grote kansen. Daarna volgde een beslisssende fase. Pim: In de 60ste minuut waren wij niet alert bij een snel genomen vrije trap en de aanvaller van Bemmel kon de bal bij de 2de paal inlopen. Vanaf dat moment was Voorwaarts het even kwijt en volgde de 1-2 in de 63ste minuut en een penalty in de 68ste minuut, 1-3. Na de 1-3 kreeg de thuisploeg weer iets meer het initiatief en had Ivo Spanjers nog de mogelijkheid de aansluitingstreffer te maken, helaas viel die niet. Pim: Al met al denk ik dat we voetballend niet heel veel minder waren dan Bemmel maar waren we op een aantal momenten niet alert genoeg en daardoor hebben we de wedstrijd in een kleine 10 minuten weggegeven.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Matig spelend sv Twello morst punten tegen Eefde

Twello- Hoeveel kansen en mogelijkheden heb je nodig om te scoren? Eefde had er niet veel maar scoorde wel 2 maal. De thuisploeg had een veelvoud aan kansen en mogelijkheden maar wist slechts 2 keer te scoren.

Met 5 minuten had sv Twello al ruim voor moeten staan. In de eerste minuut drukte Sam Van Eck te slap af en keeper Quinn Remmelink greep prima in. Twee minuten later vergeet Tim Evers te scoren. Nee de mensen bij de thuisploeg waren niet scherp genoeg. Pas in de 14de minuut kon Tim Evers met wat geluk uit een corner 1-0 scoren. Was s v Twello nu beter bij de les? Echt niet. Met te veel mensen voor de bal bij de thuisploeg kon Mitch Elsman zo maar 1-1 scoren. Toch had s v Twello onmiddellijk weer moeten scoren maar spits Sam van Eck raakte geheel vrijstaand de bal totaal verkeerd. In de 35ste minuut dacht de hardwerkende Jan Stol te scoren maar hij zag zijn vlammend schot via de onderkant van de lat niet de lijn volledig passeren. Maarten Lutje Beerenbroek dan? Nee zijn puntertje ging na een mooie combinatie net naast. Ruststand 1-1. De gasten waren daar wel tevreden mee maar de thuisploeg echt niet.

Na de rust leek sv Twello beter bij de les maar de eerste kans was voor Eefde. Julian Wolf raakte de paal. Weer had de thuisploeg te veel mensen voor de bal. In de 54ste minuut gaf de sterk spelende Jurre Spanjers een voorzet op maat aan Nicky Eekhuis die knap binnenschoot 2-1. De spelers van s v Twello nu wakker en geleerd van het vorige? Vergeet het maar. Ze wilden de score opvoeren i.p.v. gecontroleerd te verdedigen. Zo kon Wouter Bakker in de 84ste minuut zo maar de 2-2 scoren. Zat er nog meer in voor Eefde? Maar goed dat keeper Steven Koopmans in de 89ste minuut een schot van Joost Alferink knap overtikte. Er was geen reden om veel tijd er bij te tellen en zo floot de goed leidende scheidsrechter M. Landman af. Genoeg om over na te denken voor de thuisploeg. Volgende week uit tegen Teuge. Aanvang 17.00 uur. Een volle week voor sv Twello om de puntjes op de i te zetten.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Sportprogramma week 4 2023

Terwolde
Zondag 29 januari
09.30 KCVO 4 – Terwolde 2
10.00 Terwolde 3 – Schalkhaar 11
09.30 Terwolde 35+1 – Heerde 35+1

Vrouwen
11.30 Raalte 1 – Terwolde 1

Twello
Zaalvoetbal Zuiderlaan

Vrijdag 27 januari
19.30 Twello 5 – ATIK 18

20.30 Twello 3 – ATIK 16

Veldvoetbal
Zaterdag 28 januari

14.00 Twello 3 – Gr.Wit’66 6

Zondag 29 januari
10.00 Twello 35+ - Voorwaarts 35+

10.00 Twello 3 – Voorwaarts 7

10.30 Twello 2 – Epse 2

V en L

Zaterdag 28 januari
10:50 WSV JO8-6 - V en L JO8-1JM

11:00 DAVO JO11-2 - V en L JO11-1JM

11:00 VIOS V. JO9-3 - V en L JO9-1

Zondag 29 januari

10:00 V en L 2 - Groen Wit ‘62 3

10:00 Eerbeekse Boys 35+1 - V en L 35+1

11:30 WWNA 4 - V en L 3

13:00 V en L 1 - Voorst 2

14:00 Vorden VR1 - V en L VR1

Voorwaarts

Donderdag 26 januari

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS6 – Avior DS11

19.00 Voorwaarts DS1 – WaHo DS1

21.00 Voorwaarts DS3 – BSV DS2

21.00Voorwaarts DS 2 – Avior DS4

Vrijdag 27 januari

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW3/ADAS Groep – Groen Wit 4

Zaterdag 28 januari

Volleybal

17.00 Voorwaarts DS1 – Woudenberg HS1

17.00 Voorwaarts DS5 – Klarenbeek DS2

Handbal Jachtlust

20.00 Voorwaarts DS3 – CVO DS2

Zondag 29 januari

Handbal Jachtlust

11.00 Voorwaarts DS4 – Wijhe DS5

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts 9 – Sallandia 4

11.30 Voorwaarts 3 – Avanti W. 3

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Inschrijvingen Voorster Triathlon 2023 geopend

Bussloo- Na een tamelijk bewolkte, maar succesvolle eerste editie wordt de Voorster Triathlon op 25 juni 2023 voor de tweede keer georganiseerd. Ditmaal hoopt de organisatie op een stralend zonnetje, maar daar heeft men helaas weinig controle over. Waar men wel controle over heeft is de kwaliteit van het evenement en daarin wil men een verbeterslag maken. Samen met Sander van Schoonhoven, één van de organisatoren, kijken we vooruit naar de volgende editie van dit unieke sportevenement op Bussloo.

Wat kan er beter dit jaar?
“Laten we vooropstellen dat de eerste editie een succes was. Uit de evaluatie blijkt dat we het echt heel goed hebben gedaan met z’n allen. Zeker als je bedenkt dat het de eerste keer was. Maar we streven als organisatie natuurlijk naar verbeteringen. De afgelopen maanden hebben wij kritisch naar onszelf gekeken. Zo willen we bijvoorbeeld meer beleving creëren voor deelnemers en bezoekers en het parcours kan altijd veiliger. Zo zijn er nog wel wat kleinere puntjes die we anders zullen aanpakken. Daarnaast willen we groeien en zullen we het terrein deze zomer inrichten op 400 deelnemers. Het zou geweldig zijn als we opnieuw uitverkopen.”

Wat blijft er hetzelfde?
“We blijven vooral inzetten op de beginnende deelnemers en de jeugd. Ervaren toppers zijn natuurlijk van harte welkom, maar we willen een laagdrempelig evenement blijven, zowel in afstand als in sfeer, waar deelnemers van ieder niveau naartoe kunnen leven. Ook de locatie en het parcours blijft zoals het in 2022 was. Wel zal er bij eventuele regenval een kleine aanpassing gedaan worden aan het fietsparcours omwille van de veiligheid, maar in basis zwemmen we dezelfde ronde van 250 of 500 meter, fietsen we dezelfde ronde van circa 10 km en lopen we 1x of 2x dezelfde ronde van 2,5km. De deelnemers waren namelijk heel erg enthousiast over dit parcours.”

Wat wordt er anders?
“Op veler verzoek zullen we meer aandacht besteden aan de behoefte van deelnemers die samen willen starten in dezelfde serie. Daarnaast willen we aan deelnemers van de 1/8 afstand individueel (meerdere series) de mogelijkheid bieden voor een ‘rolling start’. Hierbij start elke 5 seconden een deelnemer, fijn voor diegenen die liever niet in een deinende massa in het water terechtkomen. Ook hebben we de kortste afstanden aan het begin van de middag gepland en hebben we een serie 1/8 TEAMS (ook wel trio-triathlon genoemd) toegevoegd. Hierbij neem je als team van 2 of 3 personen deel; iemand zwemt, iemand fietst en iemand loopt, een estafette-vorm dus waarmee we deelname nog laagdrempeliger willen maken.”

Is er al meer informatie bekend?
“Het evenement vindt dus plaats op zondag 25 juni 2023. We starten om 09.30 uur met de eerdergenoemde ‘teams-serie’. Daarna volgt er ieder half uur een startserie. Vanaf 10.00 uur 4 startseries voor de 1/8ste afstand en om 12.00 en 12.30 uur startseries voor 1/16de, waarvan één voor de jeugd van 10 t/m 17 jaar. Deelnemers aan de 1/8ste afstand kunnen hun voorkeur voor vroeg/laat starten, rolling start/massastart of samen starten met bekenden aangeven bij de inschrijving. Houdt hiermee wel rekening met het eerdergenoemde tijdschema. Hiermee hopen we voor iedere deelnemer passende omstandigheden te bieden om een fijne triathlon af te werken.”

Hoe kan men zich inschrijven?
“Inschrijven gebeurt zoals vorig jaar ook weer via de inschrijfmodule van de NTB. Hiervoor dien je een (kosteloos) account aan te maken waarmee je je vervolgens in kunt schrijven. Op de inschrijving zijn de annuleringsvoorwaarden van de NTB van toepassing. We hopen je op 25 juni 2023 in goede gezondheid en fit aan de start te mogen verwelkomen!”

De eerste editie van de Voorster Triathlon, vorig jaar was een groot succes.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Gelijkspel voor Handballers Voorwaarts

Twello- De ploeg van E&O stond dit keer op de planning en we hebben ons tijdens de trainingen er goed op voorbereid. We wouden allemaal graag dat de wedstrijd anders zou gaan verlopen dan onze eerste competitiewedstrijd.

We beginnen met Maaike op doel. De wedstrijd begon met een hoog tempo. En we merkte gelijk, dit word een harde wedstrijd. E&O was net als ons, gebrand! Na 11 minuten was de stand 5-2 in ons voordeel. Hierna viel er een gat en kwam Voorwaarts in een dipje. We lieten E&O terug komen en zelf kregen we de bal niet in het doel. Na 16 minuten was E&O terug gekomen met 5-7. In een overtal situatie bracht Daimy de stand gelijk. Onze verdediging stond goed samen te werken. Het ging erg gelijk op. We gingen de rust in met 8-11 tussenstand.

De 2e helft begonnen we met Brigitte op het doel. Voorwaarts begon niet sterk aan de 2e helft. Door veel balverlies en afspeel fouten kon E&O de ballen makkelijk onderscheppen. Dit zorgde voor onrust bij Voorwaarts. Toch bleven we gaan en met tempo de bal opbrengen. Hier kwamen mooie doelpunten uit van Keyara en Daimy. Na 11 minuten kwam de stand op 11-18. Na een timeout van onze coach Rob maakte we nieuwe afspraken en werden we gemotiveerd om door te gaan voor de winst. Onze dekking stond weer sterk te verdedigen en deze krachten namen we mee naar de aanval. Dit zorgde gelijk voor doelpunten en dat geeft ons vertrouwen om door te gaan. We voelde dat we dit gewoon konden winnen. Dit gevoel werd alleen maar sterker toen de stand dichter bij elkaar kwam. Na 19 minuten was het 17-20. De bal werd in de dekking onderschept en hier kwam een snelle tegen aanval van Daimy uit. E&O scoorde niet meer. Hierna waren nog 2 mooie onderhandse schoten van Aniek en Daimy wat ons een voorsprong geeft! In de laatste minuut hadden we nog 1 time out en werd besproken dat we dit tot het eind moesten uitspelen. Helaas werd alleen onze bal onderschept maar gelukkig was Brigitte daar met een mooie redding. Zo speelde we de wedstrijd uit met een eindstand van 22-22.

Scores: Aniek 1, Daimy 11, Keyara 5, Lisa 3, Romy 1, Silke 1.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Bdynamic, nieuwe sportstudio voor vrouwen

Twello- De hele dag ben je druk en in beweging, maar vaak ren je rond op je reserve batterij. Krachttraining is niet alleen belangrijk voor je fysieke fitheid, het maakt dat je échte energie krijgt! Je voelt je sterker, fitter, zult minder stress ervaren. Juist dat heeft een positieve impact op je lichaam en zelfvertrouwen. Iedereen wil zich vitaal en krachtig voelen, maar dat gaat niet vanzelf.

Bdynamic is een nieuwe sportstudio in het centrum van Twello. Na een jaar van voorbereiding, nieuwbouw, opleiding en persoonlijke coaching van Ellen Zoomers, is sportstudio Bdynamic klaar om haar deuren te openen.

Wij bieden een complete workout (kracht en cardio) in slechts 30 minuten. Je traint op toestellen die werken op luchtdruk. Hoe sneller je beweegt, hoe meer weerstand je creëert en hoe zwaarder je traint. Dit maakt trainen bij Bdynamic geschikt voor alle leeftijden en fitness niveaus.

Bianca Rooks: “Zelf doe ik al jaren aan deze vorm van kracht- en cardiotraining. Het helpt mij om me vitaler, energieker en krachtiger te voelen. Het afgelopen jaar ben ik werkzaam geweest als coach in een sportstudio voor vrouwen in Apeldoorn. Het is geweldig om nu in een eigen studio andere vrouwen te motiveren en te helpen zich vitaler te voelen.”

Ben je opzoek naar een fijne, motiverende omgeving om te trainen, dan ben je bij Bdynamic van harte welkom! Gun jezelf die 30 minuten en maak van bewegen een gewoonte!

Loop gezellig binnen tijdens het open huis op:

Vrijdag 27 januari 14.00 – 18.00 uur

Zaterdag 28 januari 10.00 -15.00 uur

Een keer een workout proberen? Mail naar: info@bdynamic-twello.nl of bel: 06-42003288

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Bloeiende carnavalsvereniging CV Circus Voorst maakt zich op voor Tuinrace en Lichtjesoptocht

Voorst- In een schuur van de firma Slijkhuis op de Voorsterklei werkt een groep twintigers op deze koude zaterdag aan hun carnavalswagen. Dankzij een op volle kracht draaiend warmtekanon doen zij dit onder aangename omstandigheden. De oudste van vier groepen van CV Circus Voorst heeft ditmaal voor het thema ‘Geef ons de ruimte’ gekozen.

De leden plakken de eerste laag van het geraamte van het ruimteschip vol met papier-maché. “Daarna wordt het makkelijker, want dan gaan we A4-velletjes gebruiken”, vertelt Leonie Klaasen. Sinds afgelopen najaar komt een aantal leden wekelijks op woensdagavond en zaterdag bij elkaar om in februari een goed figuur te kunnen slaan bij drie optochten.

De eerste optocht is de Lichtjesoptocht op vrijdagavond 17 februari in Voorst - hieraan doet een recordaantal van 23 wagens en vier loopgroepen mee. Daarna volgen Klarenbeek op zaterdag 18 en Wilp-Wilp-Achterhoek op zondag 19 februari.

Aanjager
Volgens Leonie (26) is het de alweer de negende carnavalswagen waar zij en haar vriendengroep mee bezig zijn. Haar vriend Tije Bosse (28) was destijds de aanjager van het carnavalsinitiatief in Voorst. In 2013 maakte de vriendengroep voor het eerst een eigen carnavalswagen en dit was feitelijk de start van CV Circus Voorst.

Gat in de markt
“In mijn hoofd had ik iets van: ik wil wat voor het dorp doen dat blijvend is en jaarlijks terugkeert. Ik ben toen een half jaar lang drie dagen per week gaan werken, zodat ik me de twee andere dagen in het carnaval kon verdiepen. Voor een avondoptocht in Voorst zag ik een gat in de markt, omdat die in deze regio nog niet bestond”, zegt Tije. De oprichter en voorzitter van CV Circus Voorst benadrukt dat hij het zonder de steun vanuit zijn vriendengroep nooit van de grond had gekregen.

Directeur
Sinds oktober 2016 is CV Circus Voorst een officiële carnavalsvereniging met Café Radstaake als uitvalsbasis. In de eigen circustent wordt naast het café jaarlijks de feestelijke Hoge Hoed Verkiezing gehouden waarbij leden en niet-leden de nieuwe (circus)directeur kiezen. De huidige directeur is Roy Schaap.

In de afgelopen jaren is de Voorster carnavalsvereniging snel gegroeid. Momenteel telt zij 120 leden verdeeld over vier groepen. De leden van de jongste groep, die in 2022 aansloot, zijn ruwweg 16-18 jaar. Daarna volgen groepen van 18-21, 22-25 en 26-28 jaar. Tot de oudste groep behoren dus Leonie en Tije.

Tuinrace op herhaling

CV Circus Voorst maakt zich op voor de vijfde Lichtjesoptocht in haar bestaan. Vorig jaar kon die vanwege corona niet doorgaan. Om het dorp toch iets moois te kunnen bieden, organiseerde de vereniging de Tuinrace. Inwoners en buurten kregen het verzoek hun tuinen zo mooi en origineel mogelijk te versieren en aan te lichten. De eerste Tuinrace was een groot succes en trok duizenden bezoekers uit de wijde regio, die vanuit hun auto’s van het fraaie schouwspel in Voorst genoten. Op zaterdag 11 februari keert de Tuinrace terug.

Mooie combinatie

Tije hoopt dat zijn dorpsgenoten zich net zo enthousiast als vorig jaar tonen en er gezamenlijk weer iets fraais van weten te maken: “De jurering vindt die zaterdagavond plaats. We hopen dat alle versierde en verlichte tuinen tot en met de Lichtjesoptocht op vrijdag 17 februari intact blijven, omdat de combinatie met de optocht heel mooi kan uitpakken.” Er zijn prijzen te winnen voor de mooist versierde tuin en de mooist versierde buurt.

Weiland van Kloosterboer

De prijsuitreiking volgt na de Lichtjesoptocht rond 21.30 uur in de circustent van de carnavalsvereniging, die wordt opgebouwd in een weiland bij de familie Kloosterboer aan de Kerkstraat. Voorheen maakte CV Circus Voorst voor deze gelegenheid gebruik van de grote zaal in het Dorpshuis, maar die is niet groot genoeg meer om alle carnavalsliefhebbers in Voorst te kunnen bergen.

Bijna tien jaar nadat hij en zijn vriendengroep het gedoofde carnavalsvuur in Voorst weer lieten oplaaien, kijkt Tije Bosse tevreden terug op wat er sindsdien allemaal is bereikt: CV Circus Voorst is een bloeiende vereniging met enthousiaste leden, die ondanks de flinke leeftijdsverschillen erg leuk met elkaar omgaan en waar nodig ook helpen.

Grote bouwplek

Voor de komende jaren heeft de voorzitter desondanks wel degelijk een aantal wensen: “We willen als vereniging nog meer verjonging en ook groter worden. Een grote bouwplek waar al onze groepen samen kunnen bouwen, zou echt heel mooi zijn.”

Op donderdagavond 16 februari kunnen familieleden en ‘Vrienden voor een tientje-leden’ de carnavalswagens van de vier groepen van CV Circus Voorst bewonderen tijdens een kijkavond bij de firma Slijkhuis aan de Dovenkampweg 2 in Empe.

Kijk voor meer informatie op: http://cvcircusvoorst.nl/ en https://www.facebook.com/CVCircusVoorst.

woensdag 25 januari 2023

Deel dit bericht

Workshop ‘Voorpret in de moestuin’ bij Bosnodig

Voorst- Kun jij niet wachten tot het nieuwe moestuinseizoen begint? Heb jij zin om inspiratie op te doen, of wil jij voor het eerst een moestuin beginnen? En lijkt het je leuk om je samen met anderen op een gezellige en leerzame manier voor te bereiden op het nieuwe moestuinseizoen? Doe dan mee met de workshop ‘Voorpret in de moestuin’.

Moestuinvrouwen Iris Vergauwen en Dieuwke Besselink nemen je in twee avonden mee in alle stappen om jouw moestuin klaar te maken voor een overvloedige oogst. We geven informatie over ecologisch moestuinieren, de bodem, het voorbereiden, wissel- en combinatieteelt en de keuze voor groenten en zaden. Ook gaan we creatief aan de slag met het maken van een moestuinplan: jouw eigen ontwerp en teeltplan, zodat je na de tweede avond met enthousiasme en zelfvertrouwen in de moestuin van start kan! Handig, het eigen gemaakte teeltplan kun je ieder jaar opnieuw gebruiken.

De workshop vindt plaats in het Basiskamp (De Riete 85 in Voorst) op maandagavond 6 februari en maandagavond 20 februari van 19.30 uur – 21.30 uur (vanaf 19.15 uur welkom met koffie/kruidenthee). Je geeft je op voor beide avonden en de kosten bedragen € 60,-. Bosambassadeurs kunnen vooraf inschrijven en ontvangen een presentje bij deelname. Weten hoe je Bosambassadeur wordt, neem dan een kijkje op de website. Met jouw deelname aan deze workshop draag je ook bij aan de ontwikkeling van Bosnodig.

Voor diegenen die verder willen; zaterdagochtend 18 maart is de start van een vierdaagse moestuincursus (18 maart, 15 april, 13 mei en 3 juni van 10.00 tot 12.30 uur)

Voor meer informatie kan je terecht op www.bosnodig.nl.

Je kunt je aanmelden via info@bosnodig.nl, graag voor 2 februari. Kun je (één van deze dagen) niet en wil je wel meedoen? Dan horen ze dit ook graag van je.

Ecologische moestuin

Vorig jaar zijn ze bij Bosnodig gestart met hun ecologische moestuin, inclusief bloemenpluktuin en thee- en keukenkruiden. Elke maandagochtend wordt hier gewerkt door vrijwilligers. Lijkt het je leuk om ook te komen helpen, dan ben je van harte welkom tussen 9.30 en 11.30 uur. Moestuinervaring is niet nodig.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Voorster Vogelvrienden kent fantastische start 2023

Twello- Tijdens de nationale vogeltentoonstelling in Zwolle behaalden 3 leden de nodige prijzen bij de kanaries als bij de parkieten. Jeroen Streppel behaalde maar liefst 95 punten voor zijn Agapornis Rosecollis Groen, beter bekend als dwergpapegaai en werd daarmee kampioen (Goud). En dat was niet de enige prijswinnende vogel.

Jeroen haalde maar liefst 5 keer goud, 3 keer zilver en 4 keer brons. Bij de kanaries scoorde Erwin Bijsterbosch met zijn Geel Mozaïek kanaries goud en zilver. Zijn Satinet wit kreeg geen prijs, maar dat lukte zijn zoon Sven wel. Sven haalde een keer goud en zilver en zijn postuurkanaries Glosters zag hij gewaardeerd worden met goud, zilver en brons. Prachtige prestaties als afsluiting van het keuringsseizoen. Nu op naar nieuwe kweekresultaten die we dan in november kunnen bewonderen in onze nieuwe locatie van de scouting “De Vundelaar”. Verheugd zijn we ook met enkele nieuwe leden onder wie 2 jeugdleden met tropische vogels.

De kampioen van Jeroen Streppel en daaronder zijn Agapornis Rosecollis met brons.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

DE-waardepunten en kerstpakketten voor Voedselbank

De Vecht- In de maand december was er een actie voor pakken koffie voor de Voedselbank in de PKN- kerken van Twello en Terwolde - de Vecht. Daar konden DE-waardepunten ingeleverd worden. Deze waardepunten kunnen dan omgezet worden in pakken koffie. Veel mensen hebben deze DE-zegels ergens in een keukenla liggen en doen er niets mee of sparen door voor…..ja voor wat? Er is heel veel ingeleverd. In de twee kerken zijn ruim 228.000 zegels opgehaald. Dat is goed voor ongeveer 500 pakken koffie. En daarnaast nog 23 keer 25 zegels van Perla, goed voor 46 euro, dit mede dankzij een gulle gift van iemand. Dat is goed voor ongeveer 500 pakken koffie.

In december werd het winkelwagentje in het Stiltecentrum van de Dorpskerk in Twello flink gevuld. Ook zijn er veel kerstpakketten ingeleverd. Wekelijks is er een kofferbak vol naar de Voedselbank gebracht. Veel mensen weten de weg naar het winkelwagentje voor de Voedselbank te vinden. Dit karretje staat in het Stiltecentrum van de Dorpskerk (ingang achterzijde kerk, open van 10.00 tot 17.00 uur). Iedereen is welkom om hier voedsel, toiletartikelen en schoonmaakspullen te brengen. Ook in het nieuwe jaar gaan we gewoon door. Namens de klanten van de Voedselbank: bedankt.

Diaconie PKN-Twello en Terwolde - de Vecht.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Verdieping voor erfgoedvrijwilligers met gratis online trainingen

Regio- Vrijwilligers zijn onmisbaar in de erfgoedsector. Vele duizenden vrijwilligers zetten zich in om ons erfgoed te beheren, toegankelijk te houden en beleefbaar te maken. Om hen daarbij te ondersteunen en te inspireren kunnen erfgoedvrijwilligers vanaf nu kosteloos online trainingen volgen via het vrijwilligersplatform erfgoedvrijwilliger.nl. De trainingen worden in samenwerking met Leer Je Erfgoed aangeboden.

Verdieping voor vrijwilligers
Via de website erfgoedvrijwilliger.nl vinden geïnteresseerden vrijwilligerswerk in hun eigen omgeving dat past bij hun interesses. Of je nu houdt van werken met bezoekers als rondleider, of liever achter de schermen aan de slag gaat met bijvoorbeeld het digitaliseren van collecties. Maar Erfgoedvrijwilliger.nl is meer dan alleen een vacaturebank. Via de pagina ‘Verdieping’ vinden erfgoedvrijwilligers extra informatie en handvatten die van pas komt bij het uitoefenen van hun vrijwilligerswerk. Daarmee voorziet erfgoedvrijwilliger.nl in de grote behoefte aan deskundigheidsbevordering onder vrijwilligers.

Gratis online trainingen
Sinds kort is de pagina ‘Verdieping’, dankzij een samenwerking tussen e-learningplatform Leer je Erfgoed en Erfgoedvrijwilliger, uitgebreid met nieuwe online trainingen. Erfgoedvrijwilligers kunnen zo op een leuke en makkelijke manier online meer leren over werken met en in erfgoed. Want hoe vertel je een inspirerend verhaal? Waar moet je rekening mee houden als je gaat schoonmaken? Of hoe stuur je een groep vrijwilligers aan? Vrijwilligers kunnen de online modules gratis volgen op een plaats en tijdstip dat hen uitkomt. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken. Leer je Erfgoed voegt bovendien regelmatig nieuwe trainingen aan haar aanbod toe. Zet jij je als vrijwilliger in bij een museum, historische vereniging of andere erfgoedorganisatie? Neem dan eens een kijkje op erfgoedvrijwilliger.nl/verdieping en start met het uitbreiden van je kennis.

Over Erfgoedvrijwilliger.nl
Erfgoedvrijwilliger is een initiatief van de provinciale erfgoedhuizen (OPEN) om vrijwilligers en organisaties in de erfgoedsector te ondersteunen. Kijk voor meer informatie op erfgoedvrijwilliger.nl.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

UITREIKING KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Twello- Op zaterdag 14 januari is mevrouw Dini Velderman-Wijngaards uit Twello koninklijk onderscheiden. De uitreiking vond plaats tijdens haar afscheid als bestuurslid van de Patiëntenvereniging Hoofd Hals. Locoburgemeester Peter Wormskamp van de gemeente Voorst benoemde haar tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dini heeft zich meer dan 20 jaren vrijwillig ingezet voor de Patiëntenvereniging voor stembandlozen(voorheen de NSvG).

Vanaf het jaar 2000 is zij actief betrokken bij de Patiëntenvereniging voor stembandlozen.

Met nimmer aflatend enthousiasme en energie heeft zij zich als secretaris en later als voorzitter ingezet voor de vereniging als geheel, voor het district Deventer in het bijzonder. Zij stond paraat bij bestuurstaken en bij het organiseren van lotgenotencontacten tussen mensen die geraakt waren door hoofd-halskanker.

Door haar jarenlange inzet hebben veel gelaryngectomeerden, hun partners en familie, steun gevonden in het lotgenotencontact.

Tot op de dag van vandaag heeft Dini zich altijd belangeloos ingezet voor de Patiëntenvereniging. Vanaf 2023 legt zij haar langjarige taken voor de patiëntenvereniging neer. Dini heeft zich met haar loyaliteit, humor, enthousiasme en altijd luisterend oor voor lotgenoten op een bijzondere wijze ingezet voor de medemens.

In de jaren ’70-’80 heeft Dini zich ook vrijwillig ingezet. Zij was toen erg actief voor de basisschool de Hagewinde in Wilp. Zij heeft een belangrijke en waardevolle rol gespeeld, zowel voor de schoolgaande jeugd in Wilp, als in haar rol als secretaris van de oudercommissie.

Daarnaast heeft zij zich in diezelfde periode ook enkele jaren vrijwillig ingezet voor de muziekvereniging Crescendo uit Wilp. Haar bijdrage aan de activiteiten voor Crescendo was in die periode belangrijk en droeg bij aan de binding binnen het dorp Wilp en het bestaansrecht van de vereniging en zorgde daarmee voor het levensplezier van de muzikanten en de toehoorders in het dorp.

Mevrouw Velderman-Wijngaards kan worden gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Toneel op De Vecht

De Vecht- De toneelgroep Kiek’n en Luuster’n kan terugkijken op een zeer geslaagd toneelweekend. Ondanks 3 jaar stilzitten (corona) waren er ruim 500 bezoekers die naar zaal De Groot in De Vecht kwamen om te kijken, luisteren en lachen. Het publiek reageerde enthousiast op het blijspel ‘Alle ballen op Bertha’ dat zich afspeelt in een café vol sjofele stamgasten en bezoekers die zorgen voor hilariteit en chaos.

Wie dit blijspel ook graag wil zien, heeft nog één kans. Zaterdag 21 januari is de voorstelling nog te zien in het dorpshuis in Voorst, aanvang 20.00 uur. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/zaterdagav.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Succesvol TW 2023 start jubileumjaar SZO

Regio- Het eerste weekend van het nieuwe jaar organiseerde de SZO na twee coronajaren weer een Technisch Weekend voor de actieve scheidrechters en assistenten. Het bestuur beschouwt deze activiteit als een van de kernpunten van de vereniging en maakte het financieel mede mogelijk. Naast het oefenen van de spelregels stond het analyseren van scheidsrechterlijke beslissingen centraal. De mogelijkheden van de VAR en haast microscopische slow-motion beelden geven inzicht in de moeilijke beslissingen die iedere scheidsrechter en assistent wekelijks in het veld moet nemen.

Het weekend startte in Zwolle, waar de groep scheidsrechters aanwezig was bij de belangrijke competitiewedstrijd in de KeukenKampioen-divisie tussen PEC Zwolle en Almere City. Op speciaal verzoek werd SZO-bestuurslid Kevin Weever samen met Deventenaar Rens Bleumink aangewezen als assistent van scheidsrechter Jeroen Manschot. Aan de hand van observatielijsten werden specifieke onderdelen van de arbitrage gemonitord. Het arbitrale trio leidde foutloos en naar tevredenheid van beide trainers. De rode kaart die Manschot trok, bleek uit de beelden meer dan terecht, hoewel de meeste toeschouwers geen flauw benul hadden van de ernst van de gemaakte overtreding.

De overwinning betekende meteen het periodekampioenschap voor de Zwolse club. Het arbitrale kwartet vervoegde zich na het douchen in de door PEC beschikbaar gestelde skybox bij de SZO-leden voor een meet-and-greet. De Betaald Voetbalcollega’s vonden de ontmoeting een erg leuk initiatief. De vragen naar aanleiding van de observaties werden vervolgens eerlijk en open beantwoord. Uiteraard ging de hele groep samen op de foto.

De nacht werd doorgebracht in verblijfscentrum De Waltakke in Lochem, waar de volgende ochtend alle wedstrijdbeelden werden bekeken en de genomen beslissingen uitgebreid werden besproken. Na de lunch moesten 20 spelregelvragen worden beantwoord, die zelfs voor de slimste scheidsrechters nog behoorlijk moeilijk bleken. Na al die binnenactiviteiten was het tijd voor een ontspannen training op het veldje bij de accommodatie. Het avondprogramma bestond uit het leiden van de finale-avond van het jaarlijkse indoorzaalvoetbaltoernooi van de Waltakke. Uiteraard lieten de scheidsrechters zich de gezamenlijke feestavond na afloop niet ontgaan.

Dankzij de sponsoring van Bakkerij Verbeek uit Brummen en Hotel Bakker uit Vorden werden de deelnemers qua verzorging enorm verwend. Het weekend werd op de eigen locatie van de SZO aan de Damlaan in Eefde afgesloten tijdens de traditionele Nieuwjaarsinstuif. Na een vermakelijke puzzeltocht in de omgeving van ’t Fluithuus opende voorzitter Marco Arnoldus daar het 90-jarig jubileumjaar, dat op de oprichtingsdatum 4 februari bij zaal De Herberg in Vorden wordt gevierd. Hij sprak de hoop uit, dat de vereniging het eeuwfeest ook zal halen, maar dan moet de aanwas van jonge, ambitieuze scheidsrechters wel doorzetten. Het technisch weekend heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de Zutphense scheidsrechters en assistenten optimaal gefocust aan de tweede seizoenshelft kunnen beginnen.

Belangstellenden voor deze uitdagende en sportieve hobby kunnen contact opnemen via secretaris@szo-zutphen.nl

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Taarten voor kledingbank en jeugd Cadenza

Twello- Woensdagmiddag werden Willeke, Toon en Mientje gastvrij ontvangen bij de kledingbank van Voorst die sinds enige tijd zijn gevestigd aan de Oude Rijksstraatweg 59 in Twello. De spil achter de kledingbank is Els Bosscher. Samen met 10 vaste vrijwilligers en nog een aantal vrijwilligers voor losse klussen, runt zij de kledingbank Voorst.

Bij de kledingbank kunnen mensen uit Voorst terecht die (tijdelijk) moeite hebben om rond te komen, om in een fijne omgeving in alle privacy kleding uit te zoeken. Klanten mogen eens per 3 maanden 5 nieuwe kledingstukken uitzoeken. Naast kleding bestaat het aanbod uit onder andere linnengoed, schoenen en accessoires. Meer informatie kunt u vinden op de website van de kledingbank: www.kledingbankvoorst.nl

Woensdagavond werd de jeugd van Cadenza Twello door Bertine verrast met wel 3 taarten. De jeugdleden zijn in aanloop naar de kerstdagen op pad gegaan om op kerstmuziek aan de deur te maken. Inwoners van Twello konden een verzoeknummer voor een dierbare aanvragen. Deze persoonlijke noten werd bijzonder gewaardeerd en leverde soms ook emotionele reacties op. Ook volgend jaar zullen de jeugdleden van Cadenza weer op stap gaan en verzoeknummers aan de deur spelen. Naast deze leuke actie draagt Cadenza ook bij aan de muzikale ontwikkeling van de jeugd. Zo geven zij muziekles op school en stellen voor beginnende leden muziekinstrumenten beschikbaar. Hun grote wens: een fijne plek voor concerten in Twello. Initiatieven als dit, maakt onze samenleving een stukje mooier.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Diploma uitreiking Jiu Jitsuka’s van SluisInvicta

Twello- Op 13 januari 2023 werden diploma’s door Wim van de Sluis uitgereikt aan de Jiu Jitsuka's van SluisInvicta. Jiu Jitsu wordt toch gezien als de meest veelzijdige vechtsport die er is. Door een mix aan te bieden van vele vechtsporten is Jiu Jitsu daarom ook zeer populair bij de jonge kinderen. Bij Sluis Invicta starten we al met 6 jarigen, deze kinderen krijgen een mix van Karate en judo technieken.

De gevaarlijke technieken zoals klemmen en verwurgingen komen daarin nog niet aan bod. De groep van 9-11 jr. start al een heel klein beetje met de klemmen. De laatste jeugd groep van 12-17 jr doet eigenlijk alles wat jiu jitsu te bieden heeft. Daarna hebben we natuurlijk nog de senioren groep. Heb je ooit een vechtsport gedaan en lijkt het je leuk dit weer op te pakken ben je meer dan welkom. Ook ben je welkom als je nog nooit iets gedaan hebt met een vecht sport. Elke vrijdag HW Iordensweg 28.

16.00 uur 6-8 jarigen - 16.45 uur 9-11 jarigen - 17.30 uur 12-17 jarigen - 18.30 uur senioren. Lijkt het je leuk een keer mee te komen doen check dan de site van Sluis Invicta.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Anouk Dorfmann en het Charivari trio spelen ‘Die mame!’ op podium Kleine Noordijk Zondag 22 januari

Wilp- Anouk en het Charivari trio vormen samen een theatrale klezmerband. In dit muziekprogramma Die mame!, neemt Anouk Dorfmann u op eigenzinnige wijze mee in haar verhaal. Een verhaal over een zoektocht naar haar Joodse identiteit.

Begeleid door contrabassist/gitarist Gerard Schoren, accordeonist Bart Lelivelt en violiste Anneke Frankenberg, danst, zingt en vertelt Anouk over haar leven en haar familie. Zij laat u kennismaken met een breed scala aan klezmerstijlen, en gebruikt daarvoor de talen die in haar mond wonen: Jiddisch, Hebreeuws, Ladino, Frans en natuurlijk Nederlands. Van kwetsbare en intieme slaapliedjes langs expressieve melodieen tot aan de meest uitbundige feestmuziek. Dit alles met als groot voorbeeld, Mamie, haar Joods-Algerijnse oma en een ECHTE Yiddishe mame. Anouk had geen Joodse moeder, maar werd er wel een. Terwijl u luistert, zingt, wiegt en drinkt, neemt de band u mee terug naar die trouwerij waar u op de tafel stond te dansen, die warme dag in de kibboets, en die vrijdagavond waarop uw moeder u neuriënd naar bed bracht.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 7,50 tot 21 jaar/ € 25,00 p.p. losse verkoop volwassenen en € 20,00 p.p voor vrienden van SCKN, dit is inclusief koffie/thee en een consumptie

Meer informatie en reserveren: www.sckn.nl

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Schrijverscafé Kunstkring met verhalen over een “nieuw begin”

Twello- De Kunstkringschrijvers zullen a.s. vrijdag 20 januari vanaf 1600 uur weer een gezellig schrijverscafé houden in het galeriecafé bij de Statenhoed aan de Dorpsstraat 11 a. Deze keer zal de middag in het teken staan van het thema: EEN NIEUW BEGIN. Een thema waar de schrijvers vele kanten mee op kunnen.

Terugkijkend een heftig jaar, waarin de wereld in brand lijkt te staan. En in ons dorp terugkijkend op een heftige vuurwerkperiode in het Twello centrum met als hoogte punt oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, hebben we ondanks alles zin in een nieuw begin. Dat begon met opruimen van de troep van de buren die de straat onveilig maakte met cobra’s, vuurwerkbommen en andere ellende. Maar dat even terzijde.

Verder lopen we allemaal aan tegen de cliché goede voornemens, waarvan je tevoren weet dat er meestal weinig van terecht komt. Anderzijds kun je ook eens terugkijken. Want wat laat je achter, wat neem je mee en waarvan of waarmee maak je echt een nieuw begin. Filosofische vragen? Welnee, gewoon een paar lijstjes met hopelijk wat onderlinge samenhang.

Terugkijken
Als je dan terugkijkt op het afgelopen jaar analyseer je, bespot je, relativeer je (soms), becommentarieer je de zaken des levens en de actualiteit. En als je dat allemaal opschrijft of hebt opgeschreven in de loop van het jaar, is het uit je hoofd en werkt het vaak louterend om het op papier gezet te hebben.

Vooruitkijken
Maar hoe kijken we dan naar de toekomst? Een nieuw begin is telkens onzeker. We leven in een tijd van grote veranderingen. Gaan we de problemen als een chaotische Don Quichotte te lijf? Zullen we het komende jaar moedig(er) zijn? Zullen we leren om meer betrokken te zijn en niet bangig weg te kijken? Volgens wijsgeer Aristoteles die tot 321 voor Christus leefde, draait moed om de balans tussen enerzijds lafheid en anderzijds waaghalzerij. Een nadenkertje!

Ook als je niet weet wat de toekomst gaat brengen, kun je moedig zijn. Kijk maar eens naar Socrates (de 1e grote wijsgeer van de Griekse oudheid) die in zijn tijd zonder morren ten strijde trok tegen de Perzen. Maar hij was om de drommel ook niet bang om kritiek te uiten op het bestuur van zijn eigen stadstaat. Moedig zijn betekent ervan uitgaan dat het leven de moeite waard is ondanks tegenslag. Socrates was groot voorvechter van elkaar bevragen en blijven vragen. Hij is eigenlijk schutspatroon van onderzoekers naar kennis en waarheid. Helaas blijkt dat de waarheid niet altijd een gewenst gegeven is en zijn zoekers ernaar door de eeuwen heen en nog bedreigd, vervolgd, veroordeeld en soms vermoord. En het is zo simpel volgens Socrates; Waarheid begint heel klein en puur zoals het kind dat ervaart in verwondering. Zonder oprechte verwondering voor de wereld om ons heen regeert al snel het vooroordeel. En dat is niet best.

Met moed en verwondering starten aan een nieuw jaar, een nieuw begin. Dat is wat de Kunstkringschrijvers gaan doen. Welke teksten en verhalen daaruit voortkomen is weer een verrassing. Luisterend publiek is wederom van harte welkom.

Inloop tussen 1500 en 15.45 uur. Start is 1600 uur. Locatie: de Kunstkring aan de Dorpsstraat 11a in Twello. Informatie via info@kunstkringvoorst.nl

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Reünie Sint Martinus school Bussloo

Bussloo- Op 15 april 2023 vindt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan, de reünie van Sint Martinus school Bussloo plaats. Op de reünie zijn alle oud-leerlingen, oud-medewerkers en andere betrokkenen van de Sint Martinus van harte welkom. ’s Middags om 15.00 uur gaan de schooldeuren open voor iedereen die zich heeft opgegeven. Tijdens de reünie kunt u onder het genot van een hapje en een drankje herinneringen ophalen tot 19.00 uur.

Opgeven voor de reünie graag vóór 15 maart 2023 via https://forms.gle/zHRJa6YK7WgNGHEi6. De kosten zijn € 10,- per persoon.

De voorpret is inmiddels al begonnen op de Facebook site ‘Reünie Sint Martinus Bussloo’ waar al de nodige oude schoolfoto’s worden gedeeld. Heeft u nog oude schoolfoto’s? Of wilt u meehelpen met het verzamelen en sorteren van oude foto’s voor de reünie? Mail naar ReunieStMartinus@hotmail.com.

Blijf ons volgen via Facebook of het Voorster Nieuws en heel graag tot 15 april!

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Nieuwjaarsreceptie SV Twello

Twello- Zondag 8 januari vond in het clubgebouw aan de Zuiderlaan weer de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van SV Twello voor alle leden plaats. Voorafgaand is er altijd de huldiging voor alle jubilarissen die een bepaald aantal jaren lid zijn van de club. Ook dit jaar was dit weer een groot aantal.

Het merendeel was ook aanwezig om een speldje vergezeld van een bloemetje in ontvangst te nemen. Nadat voorzitter Hans Bieze iedereen welkom had geheten, mocht hij beginnen met de lange rij van jubilarissen in het zonnetje te zetten. Han Roelofs is 70 jaar lid en maakt zich nog steeds verdienstelijk bij de groenploeg. Ook Truus Penterman, voormalig handbalster en bestuurslid, is al 70 jaar lid. Jan Beersen, Robbie Eekhuis, Hans Schreurs, Evert Jan van Middendorp, Cornelis en Johan Elskamp zijn 60 jaar lid en voor het merendeel nog steeds op allerlei fronten actief binnen SV Twello. Ans Stevens, druk binnen de afdeling gymnastiek en Henk Lankhorst, medeorganisator van de kaartavonden, zijn 50 jaar lid. Remco Top, Hans Setz, Erik van ’t Zand, Robin Reins en Froukje Jansen haalden de 40 jaar en tenslotte was er nog een groot aantal leden dat gehuldigd werd voor hun 25- en 15-jarig lidmaatschap.

Na dit officiële gedeelte kon de nieuwjaarsreceptie van start gaan. In een goed gevulde kantine wenste de voorzitter iedereen een gezond en sportief 2023. Hij gaf ook aan dat de vereniging er weliswaar goed voor staat, maar dat de hoogoplopende energiekosten de komende maanden wel een belangrijk aandachtspunt worden. Daarna bleef iedereen nog een paar gezellige uren bij elkaar om op die manier het jaar op een goede manier in te luiden.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Nieuwe pastoor Franciscusparochie

Twello- Per 1 januari j.l. is pastoor Ten Have benoemd in de RK parochie St. Franciscus.

Afgelopen november heeft de pastorie afscheid genomen van pastoor Hermens die naar de H. Pancratius parochie te Tubbergen is vertrokken. De hierdoor ontstane vacature is met de benoeming van pastoor Ten Have weer ingevuld.

De nieuwe pastoor van de Franciscusparochie is 54 jaar en al 26 jaar priester en was tot 31 december 2022 werkzaam als pastoor in de Heilige Titus Brandsma parochie in Wageningen.

Aanstaande zondag zal hij voorgaan in zijn eerste eucharistieviering in de St. Martinuskerk kerk te Twello. De pastoor heeft aangegeven het op prijs te stellen om wederzijds kennis te maken. Hiertoe is na de eucharistie-viering alle gelegenheid onder het genot van een kopje koffie en of thee.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Huisartsen in de regio starten samen met Endoor bij ROC Twente een opleiding doktersassistent

Regio- De Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO) biedt vanaf mei 2023 in samenwerking met Endoor bij ROC van Twente een opleiding doktersassistente aan voor zij-instromers. Zij doet dit omdat er op termijn een tekort aan doktersassistenten in de regio dreigt. Juist in deze tijd waarin de druk op de huisartsenzorg hoog is, is het belangrijk dat praktijken kunnen rekenen op voldoende ondersteuning door doktersassistenten. Het is de bedoeling dat er in mei 7 tot 10 zij-instromers starten met de opleiding. De werving hiervoor is al gestart en loopt tot vrijdag 20 januari.

De opleiding start in mei en heeft een looptijd van 15 maanden. Iedereen van 18 jaar en ouder met een MBO diploma kan deelnemen. Als de opleiding met succes doorlopen is, ontvangen de deelnemers een officieel MBO niveau 4 diploma doktersassistent. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. ,,Het is een combinatie van theorie en stage lopen bij een van onze praktijken”, licht coördinator Mendy van Rooden toe. ,,De deelnemers gaan 1 dag per week naar school en werken daarnaast 16 tot 24 uur per week in de praktijk. De opleiding wordt volledig vergoed.”

Samenwerking ROC Twente

Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door Endoor bij ROC Twente. ,,Daar zijn we erg blij mee”, laat Mendy weten. ,,Zij hebben al ervaring met dit soort zij-instroomtrajecten en bieden kwaliteit. Daarnaast kunnen de deelnemers rekenen op begeleiding vanuit een stagebureau dat speciaal voor dit traject door de HCDO in samenwerking met ROC Twente wordt ingericht. Deelnemers kunnen dus rekenen op een goede begeleiding en goed onderwijs.”

Belangrijke functie

HCDO hoopt dat er veel belangstelling voor de opleiding is, want er zijn echt veel goede doktersassistentes nodig. ,,Het is een belangrijke functie in de huisartsenpraktijk”, onderstreept Mendy. ,,Ze hebben vaak het eerste contact met patiënten, maken de afspraken, geven advies, voeren kleine medische handelingen uit en helpen bij de administratie. Zij zijn het gezicht en de stem van de praktijk.”

De HCDO doet dan ook een dringende oproep aan iedereen die dit aanspreekt en hier enthousiast van wordt om zich aan te melden voor het leertraject. Dat kan tot vrijdag 20 januari via de website van de HCDO Spoedpost op de vacaturepagina: www.hcdo.nl/vacature/doktersassistent-in-opleiding-bbl/.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Maak kennis met het groene mbo tijdens de open dag van Zone.college

Deventer- Groene vingers, hart voor dieren of juist oog voor techniek? Bij Zone.college vind je altijd een mbo-opleiding die aansluit bij jouw talenten en interesses. In alle opleidingen speelt de praktijk een belangrijke rol en is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Kennismaken met het groene mbo kan op vrijdag 27 januari 2023 tijdens de open dag in Deventer

Van 15.00 tot 20.00 uur presenteren die dag alle groene mbo-opleidingen zich en geven docenten en studenten uitleg over onder meer het onderwijs, de (internationale) projecten en de begeleiding tijdens een opleiding. Met workshops, presentaties en demonstraties krijgen bezoekers een actueel beeld van de groene beroepsmogelijkheden en opleidingen. ‘Enthousiast worden’ daar gaat het om.

Praktijk-rijk
In Deventer worden de opleidingen Dierverzorging en Dierenartsasisistent paraveterinair aangeboden. In deze mbo-opleidingen staat leren in de praktijk centraal. Studenten werken vanaf het begin aan beroepsopdrachten, die worden uitgevoerd in én voor de beroepspraktijk. Denk aan studenten Dierenartsassistent paraveterinair die nadenken over de inrichting van een nieuwe praktijk of studenten Dierverzorging die meehelpen op kinderboerderij de Ulebelt, waar ze ook een deel van hun opleiding volgen.

Tijdens de lessen op school en op verschillende praktijklocaties doen studenten kennis en ervaring op en ontwikkelen ze hun vaardigheden. Veel studenten lopen stage bij bedrijven in de regio. Maar er bestaan ook veel mogelijkheden om in het buitenland ervaring op te doen.

Goede werkgelegenheid
Met een diploma mbo-groen op zak hebben studenten veel mogelijkheden. De groene sector biedt namelijk verschillende banen, op diverse niveaus en in diverse branches. Er zijn in de Stedendriehoek, en ook daarbuiten, veel werkgevers in de agro en food business. En met de toenemende aandacht voor natuur, duurzaamheid en voedselveiligheid worden er veel nieuwe banen gecreëerd.

Persoonlijke ontwikkeling
Zone.college leren studenten hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Denk aan de uitdagingen op het gebied van natuur, klimaat, energie, dieren, voeding en leefbaarheid. Studenten leveren zo een positieve bijdrage aan een mooiere, groenere toekomst.

Maar natuurlijk worden ze ook opgeleid om goed te worden in hun vak en werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dat doen ze samen met enthousiaste (gast)docenten, bedrijven en verschillende samenwerkingspartners uit het groene werkveld.

Open dag mbo | 27 januari | Zone.college Deventer

15.00 tot 20.00 uur | Snipperlingsdijk 2 in Deventer | Aanmelden via website

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Nieuwjaarswandeling ScoutingVoorst

Voorst- Veel warmte bij de Hélène H. Wilkensgroep vóór en na de Nieuwjaarswandeling op zondag 15 januari. Warmte vanwege de kleine 80 wandelaars, warmte door de soep en broodjes hamburger na afloop maar zeker ook warmte door de gezelligheid van het samen wandelen, elkaar ontmoeten, samen praten en genieten.

Onder de wandelaars waren leden maar ook oud-leden die graag nog jaarlijks een stukje Scouting (of padvinderij!) komen opsnuiven in clubhuis De Vlam.

Genoten werd er van de prachtige route door de bosrijke omgeving van dorp Voorst. uitgezet door Willy Swart, kartrekker van de wandelgroep VoorstWandelt.

De catering werd verzorgd door de Explorer Speltak voor een bijdrage aan hun zomerkamp 2023!

Een mooie traditie kon dit jaar weer voortgezet worden, De Nieuwjaarswandeling van Scouting Voorst. Volgend jaar weer!

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Nieuwjaarsconcert Slanina-Cesta Musikanten in Dorpshuis

Voorst- Na twee jaar zonder Nieuwjaarsconcert treedt Slanina-Cesta Musikanten weer op in het Dorpshuis te Voorst op zondag 29 januari 2023, aanvang 14.00 uur. Slanina-Cesta Musikanten is een blaaskapel van Böhmische en Mährische muziek en sinds 15-01-2021 een zelfstandige muziekvereniging. De bezetting bestaat tegenwoordig uit tien muzikanten en een zangeres. Gespeeld wordt op flügelhorn, trompet, bas tuba, posaune, bariton, tenorhorn en slagwerk. De leden variëren in leeftijd van 25 tot 55 jaar. Stuk voor stuk zijn het mensen die vanaf hun jeugd muziek maken. Ze spelen nog bij andere muziekverenigingen in Voorst, Twello, Apeldoorn en Terwolde.

Oorsprong
Op 04-01-2011 richtte Gerrit Lentink een Egerländer blaaskapel op als onderdeel van het Fanfare Korps Voorst. Om aan te geven hoe zij aan de naam “Slanina-Cesta Musikanten” zijn gekomen, moeten ze terug naar een andere blaaskapel van Fanfare Korps Voorst, namelijk de Spekboeren. Deze kapel had vanaf de oprichting in de jaren 50 de heer Geert Nieuwenhuis als dirigent. Geert woonde destijds zelf aan de toenmalige Spekstraat in Voorst, nu Klarenbeekseweg, waaruit de naam “Spekboeren” is ontstaan. In lijn met die muzikale bron is door onze oprichter de combinatie gezocht tussen de Spekstraat en de Tsjechische muziek van onze blaaskapel. De vertaling van spek in het Tsjechisch is Slanina en van straat is dat Cesta. Aldus werd de naam Slanina-Cesta Musikanten.

Repetities en optredens
De eerste repetitie was op vrijdag 21 januari 2011. Sinds die dag en vele repetities later is het eerste optreden gegeven op 1 december 2011, nog zonder zang. Het jaar is afgesloten met een optreden inclusief zang in het radioprogramma “Plat ut joar uut” van Martien Kobussen. Sinds 2012 werden optredens gegeven in zorgcentra, dorpshuizen en bij feesten op locaties in en rondom Voorst.

Muziekstijl
Slanina Cesta spelen Egerländer volksmuziek die zijn oorsprong kent uit het gebied rondom de rivier de Eger en de stad Cheb in het noordwesten van Tsjechië. De muziekstijl is gebaseerd op de Boheemse volksmuziek, die te vergelijken is met de volksmuziek uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk. De bekendste vertolker van deze muziek is Ernst Mosch met zijn Orginal Egerländer Musikanten. De muziek bestaat doorgaans uit marsen, polka’s en walsen.

CD
In 2013 heeft de blaaskapel een CD opgenomen getiteld “Musik macht jeder froh!”. Daarop zijn twaalf nummers te vinden, waaronder de Schürzen Walzer, Dort tief in Böhmerwald en Rosamunde. Inmiddels zijn zo’n vijftig muzieknummers ingestudeerd en is het repertoire op de gegroeide bezetting afgestemd met nieuwe nummers in eerste en tweede partijen.

Nieuwjaarsconcert

Elk kalenderjaar begint met een concert in het Dorpshuis in Voorst. Het eerste concert was op 5 februari 2012 met Martien Kobussen als presentator en Ben Hissink als gastmuzikant op saxofoon.

Met ingang van 2013 is het een Nieuwjaarsconcert geworden in januari. Zo’n concert wordt uitgevoerd uit samen met gastartiesten. Vaste gastartiesten sinds 2013 zijn het harmonicaduo Annie & Marie.

In de beginjaren waren er optredens van conferenciers Jan Hoppen en Gait uut Lieren en gastartiesten Mark en Tristan Gilligan (2014, Ierse volksmuziek), Emma (2015, bugel) – Sofie (trompet) – Julia (bariton) en Cristie Kaizer (zang) en duo Canbesso (2015).

Sinds 2016 treden gastkoren op: het Oosterhuuzens Dialectkoor (2016, 2020), Shantykoor De IJsselboei (2017), Chic&Shantykoor Brummen (2018) en Shantykoor Op Koers uit Gorssel (2019).

Na het 8e Nieuwjaarsconcert van 26 januari 2020 heeft Gerrit Lentink, oprichter en bas tuba muzikant, vanwege zijn gezondheid, na eerder zijn bas tuba, ook het stokje als dirigent helaas moeten neerleggen. Gerrit is als erelid nog steeds verbonden aan de muziekvereniging.

Sinds 2017 staat het Nieuwjaarsconcert gepland op de laatste zondag van januari.

Na twee jaren van noodgedwongen afgelastingen in 2021 en 2022 staat op zondag 29 januari 2023 het negende Nieuwjaarsconcert gepland. Helaas kunnen Annie & Marie als harmonicaduo dit jaar niet optreden. Als gastkoor treedt op het Popkoor Break-Out.

Vaste locatie is het Dorpshuis in Voorst; aanvang concert is om 14.00 uur en de zaal is open vanaf 13.15 uur.

Een entreekaartje kost in de voorverkoop € 6,- en aan de zaal € 7,50.

Voorverkoopadressen zijn Dorpshuis Voorst, Bakkerij Bril in Gietelo en boekhandel Oonk in Twello.

Graag verwelkomen Slanina- Cesta Musikanten u bij hun gezellige, gemoedelijke en gevarieerde optreden van zowel instrumentale muziekstukken als liedjes om mee te deinen en mee te zingen!

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

‘Gemeente Voorst heeft goud in handen!’

Gemeente Voorst- Het was een boeiend experiment en een bijzondere ervaring. Zo kunnen de voorbereidingen en het uiteindelijke evenement van 25 september 2022 kort worden samengevat. Het project dat jaren geleden al op de lessenaar lag maar door het welbekende virus moest worden uitgesteld, kon eindelijk worden uitgepakt als Muziek Experience Voorst. Samen met initiatiefnemers Wim Bolink en Godelieve Riezebosch blikken we terug en kijken vooruit. Door Jos Bosch

‘Muziek Experience Voorst, what’s yours?!’ Met die titel en slogan werd het muzikale evenement na de zomervakantie van vorig jaar zichtbaar gemaakt. De website muziekexperiencevoorst.nl werd gevuld en tickets konden zelfs online worden besteld. De deelnemende muziekorganisaties maakten eigen korte videoproducties en deelden die op social media. In deze krant werden wekelijks korte artikelen geplaatst over de deelnemers.

Muzikale kwaliteit in gemeente Voorst

Het idee ontstond destijds bij Wim Bolink, toen hij werd uitgenodigd voor een muzikale bijeenkomst in de Multizaal van sportcomplex Jachtlust in Twello. “Het was een fantastische avond maar ik vroeg me af wie er nou in die zaal zitten? Incrowd, familie, mensen die al verbonden zijn met de vereniging. Blijkbaar weten bewoners van gemeente Voorst niet welke kwaliteiten we allemaal hebben.” Wim zou het mooi vinden om veel meer mensen kennis te laten maken met muziek, maar hoe pak je dat aan?

Wim: “Je moet zoiets sowieso niet in je eentje doen, want waar liggen de valkuilen? Daarom zocht ik contact met Godelieve Riezebosch. We kenden elkaar vanuit de bestuursperiode van De Koepel Sport, Welzijn en Cultuur gemeente Voorst in de tijd dat Godelieve nog deel uitmaakte van het bestuur.” Godelieve: “Aangezien ik geen chef lege dozen wilde zijn heb ik gekeken of er behoefte was aan cultuur. Tijdens mijn bestuursperiode bleek namelijk dat cultuur moeilijk was vlot te trekken. Toen Wim kwam, bleek er toch wel behoefte te zijn aan cultuur.”

Het plan in ontwikkeling

Hoe ga je als ‘muzikale leek’ het plan verder vorm geven? “Vanuit persoonlijke titel ga je dat niet bereiken” aldus Wim. Dus werd er door hem en Godelieve gekeken naar de muziekorganisaties binnen de gemeentegrenzen. Godelieve: “We keken ook gelijk of we de muziekschool erbij konden betrekken, maar dat was te hoog gegrepen.” Wim: “Dus hebben we alleen gekeken naar de zes muziekverenigingen. Opvallend vond ik het dat die verenigingen geen of weinig contact hebben met elkaar.”

De muziekverenigingen werden uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst en alle verenigingen waren vertegenwoordigd. “Ze hadden voor mijn gevoel niet door, maar wat dan te doen? Dat was een proces van drie tot vier vergaderingen” aldus Wim. “Het was heel vrij en ongrijpbaar, Verenigingen hadden moeite om de gedachten vorm te geven en het was meer dat we moesten vertellen wat te doen” vult Godelieve aan. Wim: “We spraken onder meer over wat muziek eigenlijk is? Wat doet muziek met je en waar kan muziek allemaal voor zorgen? Ik vond het verrassend dat tijdens een latere vergadering de verenigingen aangaven graag met elkaar te gaan werken!”

Draagvlak en medewerking scholen

De langere periode van vergaderingen door de onderbreking vanwege bijvoorbeeld lockdowns droeg er mede aan bij, dat er veel wisselingen van mensen waren tijdens vergaderingen. Sommige discussies moesten daarvoor nog wel eens opnieuw worden gevoerd. Maar de opkomst tijdens de vergaderingen was hoog, iedereen wilde bijdragen en had een positieve insteek richting de einduitvoering. “Er waren in aanvang zorgen over geld, maar Wim en ik gaven direct aan dat wij dat zouden regelen. We hadden onze lijntjes en gingen ook samen de boer op” aldus Godelieve. Wim: “Vanuit gemeente Voorst was er veel draagvlak en medewerking, ze vonden het een fantastisch initiatief! En vergeet niet dat de gemeente ook subsidies verstrekt aan de verenigingen.”

Qua deelname werd er ook gekeken naar het voortgezet onderwijs en daarop werd in aanvang positief gereageerd. Godelieve: “De jongeren waren sowieso onze doelgroep, want middels de experience wilden we juist hen ook bij muziek betrekken. Ons gedachtegoed werd door de scholen omarmd.” Maar toen door de corona-periode het evenement naar september 2022 werd verplaatst waarbij ook de verbouwing van Jachtlust een rol speelde, paste dit niet in het rooster van de scholen.

De concrete contouren worden zichtbaar

De initiatiefnemers waren bang dat na de periode van corona, het project niet meer van de grond zou kunnen komen. Wim: “We zaten op een vijfje/zesje en kwamen ook op het punt dat we muzikale leiding moesten gaan zoeken. Want het ging ons er juist om dat mensen in de gemeente Voorst zouden ervaren hoeveel muzikale kwaliteiten we binnen de gemeente hebben.”

Wim vervolgt: “Toen kwamen we bij cultuurcoach Kim Arntzen en jou terecht Jos. We waren blij met jullie, want er kwam een stukje professionaliteit in de organisatie en we konden ook zaken uit handen geven.” Diverse vergaderingen volgden en de Muziek Experience kreeg concrete vormen, het enthousiasme van de verenigingen bleef groeien en kende uiteindelijk een spetterende uitvoering op de 25e september van 2022.

Muziek Experience Voorst – het vervolg

Gelukkig wisten heel veel mensen Jachtlust te vinden op de 25e september, al vonden Wim en Godelieve het heel spannend omdat je niet weet hoeveel mensen er uiteindelijk het evenement zullen bezoeken. Een prachtige aangeklede zaal met sfeerverlichting en mooie groenvoorziening dankzij Ten Kate flowers & decorations. Qua bezoekersaantal viel het wat tegen, er was op meer gehoopt. “Het heeft in onze ogen niet datgene gebracht wat we hadden verwacht, maar er is wel veel in beweging gekomen. De muziekverenigingen vonden het super en muzikaal was het hoogstaand” aldus Wim en Godelieve.

“Gemeente Voorst heeft goud in handen, maar daarvoor moet er wel veel blijven gebeuren.” Daarmee doelen de initiatiefnemers op de muziekverenigingen die nu zelf aan het roer komen te staan voor een volgende editie, mogelijk al in het jaar 2024. Verenigingen die sowieso flink aan de weg moeten timmeren voor zichtbaarheid en voortbestaan en zich ook vragen stellen, hoe dit in de toekomst te doen. “Verbinding is een sleutelwoord, onze hoofd-sponsoren ondersteunen die visie volledig.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

O.V.T.T. START MET LUNCH

Twello- We gaan iets bedenken wat iemand niet zo gauw thuis zelf eet. Een broodje smeren kunnen we allemaal. Zo gezegd zo gedaan. In overleg met Brasserie Korderijnk kwam voor deze lunch op tafel: Bij de koffie/thee een heerlijk warm eigengemaakt koekje, een lekker kopje pompoensoep, gevolgd door een “zak patat” en een in eigen keuken gebakken omelet. Een drankje erbij en smullen maar.

En dat deden de kleine 50 aanwezige gasten van de Ouderenvereniging Twello/Terwolde zeker!

En de traditionele oliebol? Die werd vervangen door een vetbolvoor de vogels

Ook zo’n gezellige middag bijwonen? Dat kan na onze jaarvergadering in februari, weer op 11 maart. Wel even bellen 0571272240.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

College/Lezing over Jan van Eyck en Titiaan in Galerie De Statenhoed

Twello- Zondag 22 januari a.s. is er in Galerie 'De Statenhoed' in Twello een lezing over de schildertechnieken van Jan van Eyck en Titiaan. In deze eerste van drie, los van elkaar te volgen lezingen, wordt dieper ingegaan op schilderprocessen van twee van de zeven meest beroemde schilders ter wereld.

In de eerste van deze door de Kunstkring Voorst aangeworven bijzondere serie, worden Jan van Eyck en de Italiaanse schilder Tiziano Vecelli (Titiaan) met betrekking tot hun schildertechnieken naast elkaar neergezet. Welke stappen maakten zij bij het opzetten van hun schilderijen? Welke methodiek gebruikten zij? Hoe komt het dat hun schilderijen in stijl en penseelvoering zoveel van elkaar verschillen?

In deze serie lezingen zet Peter van der Woude de geheimen achter hun schildermethoden in begrijpelijke stappen uiteen. Tegelijk krijgt u een stukje kunstgeschiedenis mee over de perioden waarin deze kunstenaars leefden.

Dan volgt op zondag 26 februari 2023 deel 2 uit deze cyclus, waar Rembrandt van Rijn en de Britse schilder J.M.W. Turner centraal staan.

Tot slot, op zondag 26 maart, volgt deel 3. De Britse schilder James Whistler, de Amerikaan John Singer Sargent en de Fransman William Bouguereau staan dan centraal.

Zondag 22 januari as:

College/lezingen ‘Oil Painting processes of the masters’, deel 1: Jan van Eyck – Titiaan

Galerie ‘De Statenhoed’, Dorpsstraat 11a, Twello

Presentatie: Peter van der Woude

Start: 14.30 (inloop vanaf 14.00)

Kosten: 7,50 p.p. Kunstkringleden en -vrienden reductie

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Laatste kans om plaatjesalbum compleet te maken

Twello- Heeft u uw plaatjesalbum ‘Twello vroeger en nu’ nog niet helemaal vol? De Historische Vereniging Voorst biedt u nog tot 24 januari 2023 de mogelijkheid om -een klein aantal- ontbrekende stickers aan te vragen om uw album zo compleet mogelijk te maken. U kunt de nummers aanvragen via e-mail: info@historischeverenigingvoorst.nl of telefonisch op dinsdag via 0571-277090. Langskomen op dinsdagmiddag vanaf 13.00 uur kan ook. Wij proberen u dan te helpen. Deze service is geheel gratis! Nieuwsgierig naar wat de Historische Vereniging allemaal doet? Kom langs of vraag informatie, eerst kijken op de website www.historischeverenigingvoorst.nl kan ook.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Jubilaressen bij Vrouwen van Nu

Voorst- Tijdens de jaarvergadering van de Vrouwen van Nu werden acht dames gehuldigd. Allen kregen een schoof tulpen. Toos Pasman, Rikie Harmsen, Mieke van Geenen, Trijntje Diks en Carla Neuteboom waren 12½ jaar lid. Voor 25-jarig lidmaatschap werd Gerrie Schoterman in het zonnetje gezet en 40 jaar lid waren Dinie Piepenbroek en Gerda Makkink. Op de foto ontbreken Dinie Piepenbroek en Rikie Harmsen

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Gezellige Nieuwjaarsreceptie ETT

Twello- De nieuwjaarsreceptie van de ETT bij Gasterij De Patron in Twello werd geopend door voorzitter Paul Wever die memoreerde over het afgelopen jaar en iedereen een gezond en goed fietsjaar wenste. Aanwezig was ook fysiotherapeut, Dirk Jan Veenhuis om iets te vertellen over de voordelen van Bikefitting.

Vast onderdeel van de nieuwjaarsreceptie is de kilometervreter competitie van de ETT. Simon van Leeuwen neemt altijd de administratie voor zijn rekening en Simon Beer, traditioneel de uitreiking die hij vol anekdotes aan elkaar praat.

Marian van Rossum, winnaar bij de vrouwen met meer dan 10.000 km. Jan van Beem, winnaar bij de heren met een respectabele aan tal van 26.000 kilometer.

Na de pauze was het woord aan gastspreker Robert Horstink, wie kent hem eigenlijk niet in Twello, begon zijn volleybal carrière bij Voorwaarts. Als jongetje opgepikt bij Voorwaarts en daarna over de hele wereld topvolleybal en jaren in het nationale team gespeeld. Mooi en interessant om te horen.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Kom luisteren of vertellen Wat weet u van Duistervoorde?

Twello- Duistervoorde, een karakteristiek stukje Twello. De beeldbepalende Martinuskerk, het statige huis Duistervoorde, de groene Kerklaan en de Havekes Mölle. Een stukje Twello dat lange tijd in bezit was van adellijke families en dat nauw verweven is met de katholieke parochie. Het oude buurtschap kent een eeuwenlange rijke historie.

De Historische Vereniging Voorst is z’n archieven ingedoken. Op 26 januari (om 14.00 uur) komt Bert van de Zedde bij Trefpunt Duistervoorde vertellen over de geschiedenis van Duistervoorde. Maar niet alleen vertellen. Hij is ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers. Zat u hier op school? Bent u wel eens in café de Poorte geweest? Wat weet u van de geheime gang in Huis Duistervoorde of heeft u avonturen beleefd op de boerderij van Havekes?

Komende donderdag: historische filmpjes

Ook komende donderdag, 19 januari, gaat Trefpunt Duistervoorde terug in de geschiedenis. Op groot scherm kijken we naar filmpjes van vroeger. Uit de tijd dat paarden nog deel uitmaakten van het straatbeeld in Twello of dat veel bezoekers van het Trefpunt nog kattenkwaad uithaalden. Vanaf 14.00 uur zijn de zwart wit beelden te bewonderen.

Balkenbrij of pannenkoeken

Zin om voorafgaande aan de activiteiten gezellig aan te schuiven? Dat kan. Elke donderdag kunt u een hapje mee-eten. Voor 3 euro eet u mee, de gezelligheid krijgt u er gratis bij. Op 19 januari staat Balkenbrij op het menu, een week later krijgt u pannenkoeken voorgeschoteld van onze vrijwilligers. Aanmelden voor de lunch kan bij buurtmaker Marleen Klunder (m.klunder@mensenwelzijn.nl of 06-53383013), graag uiterlijk op woensdag.

Voor het volledige activiteitenprogramma bij Trefpunt Duistervoorde kunt u kijken op: www.trefpuntduistervoorde.nl. Het Trefpunt is te vinden aan het Maartenserf 85. Bent u zelf niet in de mogelijkheid om er te komen, bel dan de ‘ontmoetingslijn’ van Mens en Welzijn Voorst op 06-18117575.

Bij boerderij ‘de Keukenkamp’ aan de Kerklaan.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Kindervoorstelling Feest Tralala bij de bieb in Twello

Twello- Feest voor kinderen bij de bieb in Twello! Maar wat is eigenlijk een feestje? Wat doe je dan? En wat heb je nodig? Tijl Damen gaat samen met kinderen (van 2 tot 6 jaar) op onderzoek uit en…… samen gaan ze er een feestje van maken!

Nationale voorleesdagen

Jaarlijks organiseren de Boekenvrienden een kindervoorstelling waarbij het thema van de Nationale Voorleesdagen centraal staat. In 2023 is het Prentenboek van het Jaar: Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Dit boek is een feest om naar te kijken en zowel het verhaal als de illustraties zitten vol humor.

Tijl Damen bouwt een kinderfeest

Tijl Damen komt met de voorstelling Feest Tralala, waarin hij met kinderen onderzoekt wat een feest precies is. Wat heb je ervoor nodig? Wat doe je tijdens een feest? Met veel interactie, humor en aanstekelijke liedjes bouwt hij een vrolijk feestje met zijn publiek. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 2-6 jaar. Goed om te weten dat deze voorstelling afwijkt van de vermelding in het programma van de Boekenvrienden.

Alles op een rijtje

Wanneer? Zondagmiddag 29 januari

Hoe laat? 15.30 uur

Waar? Bibliotheek Twello, Marktplein 11

Kosten: leden betalen 2 euro, niet-leden 4 euro (één volwassen begeleider gratis)

Aanmelden: via www.bijdebieb.nl (niet verplicht)

Meer informatie: via de agenda op www.bijdebieb.nl

Welkom bij de Bibliotheek.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Diëtist Astrid van Tongeren neemt je voeding en eetgedrag onder de loep

Twello- Aankomen of afvallen en het gewenste gewicht behouden, het is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. We weten precies wat we zouden moeten doen of laten, maar voordat je het weet ben je alweer aan het doen wat je altijd al deed... met hetzelfde resultaat...Dat is ook niet zo vreemd omdat onze eetgewoonten door de jaren heen diep verankerd zijn in ons brein. Ben jij je hiervan bewust?

Diëtist Astrid van Tongeren neemt je voeding* onder de loep evenals je aangeleerde eetgedrag**.

*Voeding: Vaak is te zien dat mensen helemaal niet zo veel eten maar wel te zwaar zijn, moeilijk kunnen afvallen, zich niet fit voelen of last hebben van een chronische aandoening zoals hart en vaatziekten en (pre) diabetes. Dat kan komen doordat er ongemerkt meer bloedsuikerverhogende voedingsmiddelen (suikers en zetmelen) worden gegeten dan je doorhebt. Er is dan veel suiker in je bloedbaan en dit kan tot insulineresistentie leiden. Tekenen van insulineresistentie zijn onder andere een opgeblazen gevoel, behoefte aan zoet (na het eten) en regelmatig trek. Naast suikerrijke voeding kan ook (chronische) stress de bloedsuiker doen stijgen.

**Eetgedrag: Wat gebeurt er op die momenten dat er gegeten wordt, terwijl er geen ‘echte’ honger is? Vaak speelt chronische stress, emoties, disbalans in energie gevende/nemende dagelijkse bezigheden, niet voldoende aan jezelf toekomen, een rol. Ook kan het zijn dat daardoor juist te weinig gegeten wordt en er eetproblemen/stoornissen kunnen ontstaan. Bewust worden, herkennen van welke dingen er invloed hebben op het eetgedrag is dan de eerste stap.

Astrid van Tongeren begeleidt mensen bij het maken van betere voedings- en gedragskeuzes in een ontspannen sfeer en met begrip. Het is de bedoeling samen handvaten te vinden om het eetgedrag te veranderen zodat je weer voelt dat je een keuze hebt. Je hebt zelf de regie en kunt zo bereiken wat je werkelijk wilt. Wat een verademing!

Astrid heeft haar praktijk aan huis op de Dorpsstraat 15, hartje Twello, de ingang is aan de Dorpsdwarsstraat.

Dus: Wil je afvallen, je energiek en in balans voelen, je gezondheidsklachten verbeteren? Astrid van Tongeren Voeding & Eetgedrag helpt je hiermee! Bel 0571-272850 of mail naar info@astridvantongeren.nl voor een afspraak of meer info.

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Scootmobielvereniging zoekt Verkeersregelaars

Deventer- Zonder Verkeersregelaars kunnen de Stokvisrijders geen tochten rijden! Helaas hebben een aantal vrijwilligers afscheid moeten nemen, veelal vanwege hun gezondheid. Daardoor wordt de groep vrijwilligers die we nodig hebben te klein. Wij zijn dus op zoek naar nieuwe vrijwilligers die onze tochten willen begeleiden.

Op zoek naar:

- Mensen die graag fietsen

- Mensen die eenmaal per maand een zaterdagmiddag willen helpen (april t/m nov.)

- Mensen die bereid zijn om een klein online examen te doen (hulp aanwezig)

Wij bieden:

- Enthousiaste scootrijders

- Gemotiveerde vrijwilligersgroep die in 2021 de Provinciale Vrijwilligersprijs in ontvangst mocht nemen.

- Goede begeleiding

- Altijd met een grote glimlach naar huis

Mensen die belangstelling hebben en méér willen weten kunnen Dick Joustra bellen.

Hij is coördinator van onze Verkeersregelaars en wil graag informatie geven: tel. 0570 – 543969.

Info over de Scootmobielvereniging: www.stokvisrijders.nl

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Ria 25 jaar als vrijwillig chauffeur op de Buurtbus

Klarenbeek- Afgelopen maandag 9 januari was het precies 25 jaar geleden dat Ria Hissink uit Klarenbeek zich aanmeldde om te gaan rijden als vrijwilliger op de Buurtbus. Nu is dat de Buurtbus Stedendriehoek; in 1998 was dat nog de Syntusbus Klarenbeek. Deze werd opgericht omdat steeds meer regionale buslijnen werden opgeheven en er gaten ontstonden in het openbaar vervoer.

Om toch een sluitend netwerk van openbaar vervoer te houden werden op verschillende plekken in de provincie met ondersteuning van de Provincie en een reguliere vervoerder Buurtbusverenigingen opgericht, zo ook in Klarenbeek. Later is Buurtbusvereniging Stedendriehoek uitgebreid met nog 2 bussen, vanuit Twello en Voorst, zodat het hele gebied regio Stedendriehoek werd voorzien met lokaal OV. De bussen rijden 3 lijnen: 506, 507 en 508 en rijden in een gebied dat ruwweg begrensd wordt door Station Twello, Voorst, Klarenbeek, De Maten. Passagiers krijgen daarmee een goede aansluiting op het overige OV en de regio. Op dit moment zijn de bussen in beheer bij EBS.

Op 9 januari 1998 is Ria gestart als chauffeur op de Buurtbus en heeft sinds die tijd wekelijks minstens één dienst van drie uur gereden op de bus. Als iemand ziek was of vakantie had was Ria vaak bereid die openvallende dienst er nog bij te doen en vaak deed ze dan ook nog de vroege dienst beginnend om half 7. Waarbij ook aangetekend moet worden dat zij wekelijks voor haar dienst, ook nog met de bus naar de wasstraat in Apeldoorn gaat. Ria is een chauffeur waar we op kunnen rekenen. Met een delegatie van chauffeurs en bestuur hebben we Ria afgelopen maandag in het zonnetje gezet. We danken Ria zeer voor haar inzet de afgelopen 25 jaar en hopen dat ze nog vele jaren bij Buurtbusvereniging Stedendriehoek wil blijven rijden.

Wilt u na lezen van dit verhaal meer weten van de Buurtbus kijk dan eens op bbv-stedendriehoek.nl

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Start je sportieve voornemens in 2023 bij Voorwaarts!

Twello-

We hebben in enkele groepen nog plaatsen vrij:

Voor volwassen leden:

1. Men’s Fitness Bootcamp – maandagavond van 20.15-21.15 uur – buiten bij de Laene

2. YOGA – maandagavond van 19.00-20.00 of van 20.15-21.15 uur – gebouw Irene

3. High Intensive Interval Training – dinsdagavond van 20.00-21.00 uur – oud Veluws College

4. Dance for fun 30+ – dinsdagavond van 20.00-21.00 uur – Multizaal Jachtlust

5. Damesgym 70+ – woensdagochtend van 09.00-10.00 uur – Multizaal Jachtlust

Voor jeugdleden:

1. Ballet 6-12 jaar – woensdagmiddag van 15.30-16.45 uur – spiegelzaal Kulturhus

2. Peutergym 2,5-4 jaar – zaterdagochtend van 10.45-11.30 uur – Multizaal Jachtlust

Voor al deze lessen geldt, dat je je eerst moet aanmelden voor een proefles. Zo kunnen wij voor de huidige leden garanderen dat er rust is in de les. Dus heb je zin om meer te bewegen in 2023? En wil je dat bij een plezierige en professionele vereniging gaan doen, meld je dan aan voor een proefles via:

www.voorwaartstwello.nl/contact

Meer informatie over wie de les geeft en waar het is, is te vinden op onze overzichtelijke website: www.voorwaartstwello.nl

Hopelijk tot ziens bij Voorwaarts!

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht

Sportprogramma week 3 2023

Terwolde

Zondag 22 januari

10.00 ABS 5 – Terwolde 3

Twello

Zaalvoetbal

Vrijdag 20 januari

28.30 ATIK 3 – Twello 2

21.00 ATIK 12 – Twello 5

Veldvoetbal

Zaterdag 21 januari

14.00 Twello 1 – Eefde 1

Zondag 22 januari

10.00 Twello 35+ - Eerb.Boys 35+

Voorwaarts

Donderdag 19 januari

Volleybal Jachtlust

20.00 Voorwaarts HR2 – WSV HR1

Vrijdag 20 januari

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW1/ADAS Groep 1 – RDC 1

Zaterdag 21 januari

Voetbal De Laene

14.30 Voorwaarts VR1 – Vios V. VR3

Handbal Jachtlust

20.00 Voorwaarts DS1 – M/E&O DS1

Zondag 22 januari

Handbal Jachtlust

12.10 Voorwaarts DS3 – Achilles DS1

Voetbal De Laene

14.00 Voorwaarts 1 – SC Bemmel 1

VenL

Zaterdag 28-01-2023

10:50 WSV JO8-6 - V en L JO8-1JM

11:00 DAVO JO11-2 - V en L JO11-1JM

11:00 VIOS V. JO9-3 - V en L JO9-1

Zondag 29-01-2023

10:00 V en L 2 - Groen Wit ‘62 3

10:00 Eerbeekse Boys 35+1 - V en L 35+1

11:30 WWNA 4 - V en L 3

13:00 V en L 1 - Voorst 2

14:00 Vorden VR1 - V en L VR1

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht