Alleen schapen niet onder indruk van Zonneakker Voorst aan A1

Wilp- ’’Het zonnetje schijnt en op deze heel mooie dag produceren we hier geruisloos voor 70.000 huishoudens groene stroom’’, geeft projectleider Rein de Wolff zijn gehoor deze donderdag mee vlak voor de officiële opening/ingebruikname van Zonneakker Voorst. Dit uit 117.416 panelen bestaande park tegen de A1 bij Wilp is het grootste van Gelderland.

Het door het Belgische Engie gebouwde park is eigendom van de familie Gooiker en is sinds 4 augustus volledig operationeel. De zussen Hilde en Jolien Gooiker vormen het bestuur van het bedrijf. Hun trotse ouders Willy en Brigitte, die aan de Holtweg van 1991 tot 2017 een boerenbedrijf runden, zijn de initiatiefnemers van het particuliere zonnepark. De voorbereiding nam tweeënhalf jaar in beslag en afgelopen januari begon de bouw.

‘’We hebben weten te bereiken dat we van maïsteelt zijn overgegaan op de productie van zonne-energie. Dat is niet onze verdienste, maar van de mensen om ons heen’’, zegt Willy Gooiker in de promotiefilm die voorafgaand aan de openingshandeling werd vertoond.

Gemiddeld moet het park met zijn vermogen van ruim 45 megawatt jaarlijks voldoende groene elektriciteit opleveren voor 12.000 huishoudens. Dat staat ongeveer gelijk aan de gehele gemeente Voorst. Op piekmomenten – bij ideaal weer – levert de zonneakker groene stroom voor ruim 80.000 huishoudens.

Mals gras
Deze cijfers maakten indruk op de genodigden, maar niet op de 250 schapen die langs en onder de rijen panelen scharrelen op zoek naar mals gras. Uiteindelijk moeten circa 650 schapen het gras op het 38 hectare grote terrein kort gaan houden.

Alle opgewekte energie belandt via kabels onder de IJssel bij netbeheerder Enexis in Deventer en Eneco neemt de groene stroom af. De energieleverancier had nog een verrassing in petto: ‘’We geven alle huishoudens in de gemeente Voorst die klant van ons zijn een stukje zon cadeau. Zij krijgen drie jaar lang jaarlijks 500 kilowattuur groene stoom gratis.’’

Burgemeester Jos Penninx nam het eerste ‘stukje zon’ symbolisch in ontvangst. Hij zei hier als trotse burgemeester te staan, maar merkte ook op dat het zonnepark ‘een grote aantasting van het landschap is’. ‘’Het is beeldbepalend voor de entree van Voorst. We willen dat het goed in het landschap wordt ingepast en dit gebeurt ook.’’ Eén buurtbewoner probeerde tot aan de Raad van State toe vergeefs de komst van het zonnepark tegen te houden.

In november staat de aanplant van hagen op de agenda. Die worden minimaal drie meter hoog zodat zij Zonneakker Voorst vanuit verschillende richtingen grotendeels aan het zicht onttrekken. In plaats van op een blauwe zee aan panelen, moeten mensen straks op groen uitkijken, is het idee.

Penninx verrichtte de opening samen met Gelders gedeputeerde Jan van der Meer. Van der Meer zei dat er een lobby loopt met als doel de subsidiemogelijkheden voor zonne-energie te verbreden. Zo moeten ook projecten waarin panelen op daken komen en het vervangen van agrarische bebouwing door zonnevelden hiervoor in aanmerking komen. Net als combinatieprojecten van ‘zon en wind’, aldus Van der Meer.

Dynamiet
Op de aanleg van Zonneakker Voorst hebben corona en het stikstofdebat relatief weinig invloed gehad. Begin deze zomer sloeg alle betrokkenen de schrik om het hart. Energiebeheer Nederland had voor aardwarmte-onderzoek pijlbuizen in de grond geslagen en gebruikte bij het onderzoek dynamiet. Door explosies raakten negentien panelen beschadigd. Deze worden binnenkort vervangen op kosten van de schadeveroorzaker.

woensdag 23 september 2020

Deel dit bericht