Anders wonen – anders leven

TEUGE- Blijdschap en een gevoel van vrijheid overvallen je als je het tuinhek van leefgemeenschap Eco Tribe binnenloopt en ineens sta je in een onwerelds paradijsje. Een gigantische totempaal, door Mark gemaakt van verwarmingsbuizen en kranen, heet je welkom. Je struikelt over ondefinieerbare objecten, tuinslangen, gieters en andere gebruiksvoorwerpen. In deze plattelandssfeer houdt men van graven, spitten en wroeten. Hier staat men met rubberlaarzen in de modder en snuift men met rode wangen de buitenlucht op. Veel energieën zijn hier voelbaar en alle bewoners zijn vergroeid met de natuur.

Er is een grote gemeenschappelijke woonkamer. Telkens komen er nieuwe mensen bij. Er is beweging als in een bijenkorf. Hier wordt gezaagd en getimmerd en met kruiwagens gesjouwd in alle seizoenen. Maar de inspanning moet wél iets opleveren: verse onbespoten Hollandse groenten bij voorbeeld van klassiekers tot nieuwere soorten. Men luistert naar de natuur en laat zich door haar inspireren. “Thuis is, waar je hart zich opent”, schijnt men hier te denken. Afgescheiden van de rest van de wereld, maar toch midden in het volle leven. Hier wordt kritisch geconsumeerd en veel gewerkt met hergebruikmaterialen. Buiten het seizoen koopt men bij een biologische groothandel groente en fruit, niet behandeld met pesticide of kunstmest.

Anders wonen – anders leven

Sinds september 2001 wordt het voorheen verwaarloosde defensieterrein aan de Rijksstraatweg in Teuge door de ecologische leefgemeenschap Eco-Tribe bewoond. Er is ruimte voor ca. 18 man. Het terrein is afgesloten van gas, water en lichtnet zodat er ‘s winters bij kaarslicht gestookt en gekookt wordt op houtkachels en water bij de buren wordt gehaald. Mensen zijn op een andere manier met hun leven bezig en er wordt alleen geïnvesteerd in apparatuur; er is geen stroom, alleen zonnepanelen en windmolens, gericht op zelfvoorziening. Normaal wordt buiten gedoucht, in de winter kan ook water verwarmd worden om binnen te douchen. In de grootfamilie, waarin de bewoners vreedzaam naast elkaar wonen, worden alle meubels zelf gemaakt.

Aarde en natuur als bron van schoonheid

De huidige bewoners legden een biologische tuinderij aan, richtten een gemeenschappelijke huiskamer in, startten een bakkerij en een bibliotheek en legden een afvalwatersysteem aan met regenwater en een rietfilter. De groep kiest bewust voor een duurzame manier van leven met de aarde en haar natuur als bron van schoonheid, smaak en leven. De bewoners zien het als een bijzondere uitdaging om te leven in een groep waarbinnen iedereen eigen verantwoordelijkheid draagt. Rienk en Garreld Noorman zijn twee broers. “Door hier te leven, keren we ons niet tegen de maatschappij of verzetten ons tegen onze opvoeding”, beredeneren beiden hun keuze. “Alle ouders komen hier zo nu en dan logeren.” Rienk, een bon-vivant met pretogen, gaat gezellig gitaar spelen, een heel nieuwe beleving van een interview. Een paar maanden per jaar werkt hij in Noorwegen, hier maakt hij indrukwekkende houtsculpturen, half hobby, half professie. Geen luidruchtige beelden, maar ingetogen nabootsingen van de natuur en ambachtelijkheid is een kant van zijn kunstenaarschap. Tuinmeubels- en sculpturen zijn hier te koop en vervaardigt hij in opdracht. Ook Johan Bosma runt hier zijn eigen bedrijf ‘Ecosynergy’ in zonnepanelen.

Omgeving en tuin

Een lindelaan, de Ambondwarsstraat, loopt dwars over het terrein. “Op open dagen komen hier ook Molukse bezoekers, die hier gewoond hebben”, zegt Garreld. Laurens is er voor de tuin en verbouwt alle groenten zonder pesticide of kunstmest. Hij is besmet met het moestuinvirus: alles zélf gezaaid, gekoesterd, gerooid en gekookt smaakt het aller-lekkerst! Elke dag verse kost op tafel. Zelf gewassen en gesneden, gedopt en geschrapt. Het contact met de natuur is hier tastbaar. De kas is 30 m lang. Eigen oogst wordt ook aan huis of op de markt in Twello verkocht. Wandelingen door de tuin garanderen een overvloed aan indrukken en wie zijn ogen de kost geeft stuit vrijwel meteen op verrassende vondsten. Een wc-pot met bloeiende planten is hier geen bijzonderheid.

Honden, katten, kippen en kalkoenen springen om je heen. Licht, lucht, ruimte, flora en fauna en de serene stilte staan garant voor een gevoel van verwondering. De natuur werd teruggebracht tot hanteerbare afmetingen, dat ontspant én prikkelt de zinnen. In de tuin met populieren, notenbomen en hazelaars tref je alle soorten vogels aan. Maar ook steenmarters, vleermuizen en konijnen. Tussen de ritselende bosjes en de geur van vochtige aarde roept het vogelavontuur. Het hele terrein biedt veel veiligheid voor dieren en nestgelegenheid. Onder andere woont schemerschoonheid de uil hier en vader uil vliegt zich elk jaar een versuffing, om moeder en kroost van lekkere hapjes te voorzien. Eco-Tribe houdt restaurant-avonden op elke laatste zaterdag van de maand, heeft een kunstgalerie, recyclet meubels, runt een mobiele keuken en organiseert af en toe thema- en actiedagen.

woensdag 30 november 2016

Deel dit bericht