Beloning € 25.-

Voorst- Dit bankje.(zie foto) staat even buiten Voorst op een mooi plekje bij de Voorster Beek. Ik kom er bijna dagelijks langs en zie er vaak wandelaars en fietsers op zitten. En soms, enige keren per jaar, laten die rommel achter.

​Dat stop ik ongaarne in mijn fietstas. Want als ik het laat liggen heb ik wel twee weken de pest-in. En als ik het opruim maar even. Op vrijdag 4 juni was het voor de eerste keer van dit jaar weer raak. Ik maakte er deze foto van en heb het opgeruimd maar de pest-in bleef. Want hoewel ik al vele jaren loop te rapen begrijp ik het nog steeds niet. Ik spreek daar regelmatig over met bankgebruikers en passanten. Iedereen kent het, iedereen heeft er een mening over maar niemand kan het verklaren. Gek is dat. Een doodsimpele zaak die al jaren hardnekkig blijft etteren. Maar niemand begrijpt! Want eigenlijk gaat het om een kleinigheid:

Rond het middaguur van een prachtige vrijdag krijgt een fietser m/v in Voorst plotseling honger. Hij koopt: een Huzarenslaatje, een Filet Americain en een Vegadrankje. Dat doet hij in een plastic broodzakje en gaat daar mee naar dat mooie plekje bij de beek 1,5 km verder. En smult, want alles gaat schoon op. Voldaan doet hij de lege plastic bakjes weer dicht, draait de dop weer op het flesje en doet alles weer in het plastic zakje. Niks bijzonders, zo doen we dat gewoon. Maar deze picknicker m/v doet het anders. Na het netjes inpakken al is hij van plan zijn afval bij dat bankje achter te laten. Hij maakt zich wèl zorgen over wegwaaiend zwerfvuil want hij propt de bovenkant van het zakje zorgvuldig in de spleet tussen de planken van het bankje, maar hij laat weloverwogen zijn afval achter! Dat besluit hij! Uit vrije wil! Mooie fietstocht, lekker gegeten, rotzooi achterlaten!

Nu weet ik wel dat het over een propje vettig plastic gaat, waar práten we over. Maar het gaat ook over volwassen gedrag, het opruimen van je eigen afval. Waarom verdwijnt algemeen gewaardeerd gedrag voor smeerlapperij na een smakelijke lunch op een mooie plek. . .

Wie het weet mag het zeggen. Problemen lossen we tegenwoordig op met geld. Dus ik doe een modern voorstel: € 25 (vijfentwintig €uro) voor een argument dat het achterlaten van dumpafval voorkomt. Mail uw tekst naar de redactie van Voorster Nieuws die de inzendingen jureert en de winnaar bekend maakt. Dan zorg ik voor prompte uitkering van de prijs.

H. uit Voorst.

woensdag 9 juni 2021

Deel dit bericht