Bezoekdienst na partnerverlies van Mens en Welzijn Voorst

op Omroep Gelderland- Iedere zaterdagmiddag presenteert Xandra Rakier vol enthousiasme het radioprogramma ‘Gelderland helpt’ op Omroep Gelderland. Afgelopen zaterdag mocht Judith Zietsma van Mens en Welzijn Voorst voor een interview naar de studio in Arnhem komen. Judith: “Xandra had in het Voorster Nieuws gelezen over de bezoekdienst na partnerverlies die we eind 2019 gestart zijn. Ze vond dit zo’n mooi initiatief dat ik in december in een doordeweekse uitzending al kort wat mocht vertellen over de bezoekdienst. Het mooie van de uitzending op zaterdag is dat er meer tijd is om het onderwerp goed toe te lichten.”

Steun van ervaringsdeskundige vrijwilligers

In de zaterdagse uitzending vertelde Judith Zietsma, coördinator van de bezoekdienst, wat de bezoekdienst inhoudt: ervaringsdeskundige vrijwilligers komen op bezoek bij mensen van alle leeftijden die recent hun partner verloren hebben. “Iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt, is vaak het meest tot steun.”

Oranje Fonds

Deelnemers worden gekoppeld aan een vaste vrijwilliger waarmee het klikt. De vrijwilligers - vaak zelf weduwe of weduwnaar - hebben een training voor dit vrijwilligerswerk gevolgd en worden begeleid door Mens en Welzijn. “De bezoekdienst wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Oranje Fonds. Jaarlijks steunt het Oranje Fonds duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Zo ook de bezoekdienst na partnerverlies in de gemeente Voorst.”

Emotionele aardbeving

Xandra besteedde in het interview ook aandacht aan wie het initiatief hiertoe heeft genomen. “Wij als welzijnsorganisatie spelen hiermee in op de wens van burgers, ouderenbonden en professionals. Mensen die alleen verder moeten, hebben soms het gevoel een deel van zichzelf kwijt te zijn. Ze zijn door het verlies in een emotionele aardbeving terecht gekomen. Je ziet soms dat familieleden, zoals de kinderen, veel bezig zijn met vooruit kijken. En ze helpen bij de praktische zaken. Het terugkijken op het leven samen en op een eventueel ziekteproces is na het overlijden minstens zo belangrijk. Het is heel waardevol als je daarover met iemand in gesprek kunt die er speciaal voor je is.”

Terugluisteren of meer informatie?

Wilt u dit mooie interview, met interessante vragen van Xandra en rustige en duidelijke uitleg van Judith, terugluisteren? Kijk dan op: www.mensenwelzijn.nl.

Wilt u meer informatie over de bezoekdienst of een intakegesprek aanvragen? Neem contact op met Judith Zietsma via bezoekdienst@mensenwelzijn.nl of (0571) 277 943.

[foto: Xandra Rakier interviewt Judith Zietsma over de bezoekdienst]

woensdag 19 februari

Deel dit bericht