Bijzondere lezing over het bodemleven op vrijdag 19 april 14.30 uur

Voorst- Tentakels van schimmeldraden en plantwortels strekken zich uit. Daartussen leven talloze microben en bacteriën. Er wriemelen aaltjes, springstaarten en er glijden regenwormen voort. Her en der liggen slakkeneitjes. Daartussendoor graven mollen, muizen en wespen hun gangen en holen. In het mierennest verzorgen de werksters de larven. Bovenop vergaat langzaam een boomblad, dat wordt verwerkt door slakken, pissebedden en miljoenpoten.

Onder de grond is het net zo spannend als in de diepzee. Maar je loopt er meestal aan voorbij. Sterker nog: je loopt erbovenop. Terwijl dit het levendigste deel van je tuin is, en een van de belangrijkste onderdelen van een goede tuinjungle. De bodem is namelijk de basis van al het leven. Logisch, alle planten en bomen wortelen erin. Ze halen er voedingsstoffen uit.

Maar hoe komen die erin? Door al die diertjes en organismen die erin leven. Doordat zij oud blad en verwelkte planten eten, graven, poepen en sterven, verrijken ze de grond. Ze houden de bodem luchtig, vochtig en voedselrijk en in balans. De humus, de verteerde plantrestenlaag, biedt voldoende voeding en afweerstoffen. Kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn onnodig en zelfs averechts in een dergelijk uitgebalanceerd geheel.

In één handje grond leven meer bodembewoners dan het totale aantal mensen op aarde. Meer dan zeven miljard dus! En in een theelepeltje tuinaarde leven dus ook miljarden onzichtbare levende organismen.

In de bodem leven dus talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen. En allemaal in verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit.

In anderhalf uur vertelt Marc Siepman, afkomstig uit Deventer, wat ze met elkaar te maken hebben en hoe je ze kunt helpen om jou te helpen. Want een kwart van alle biodiversiteit leeft ondergronds en al die kleine beestjes helpen om problemen in de kiem te smoren en de planten veel gezonder te maken.

Deze lezing is inspirerend om te volgen als je met moestuinieren bezig bent en/of als je meer wilt weten over de wereld onder onze voeten!

Het bodemleven heeft een belangrijke invloed op de groei van planten. Voedingsstoffen die nodig zijn voor de planten, worden vrijgemaakt uit organische mest, gewasresten en groenbemesters door het bodemleven. Het bodemleven vervult daarnaast ook nog andere functies zoals een luchtige bodemstructuur en weerbaarheid tegen bodemgebonden ziekten en plagen. Een gezonde bodem bevat veel en divers bodemleven en het grootste deel daarvan is betrokken bij de bodemkwaliteit. Hoewel het meeste bodemleven niet met het blote oog waarneembaar is, is het effect ervan merkbaar.

Praktische handvatten wat je zelf kunt doen aan een rijker bodemleven hoor je ook tijdens deze presentatie. Daarnaast kunnen er uiteraard vragen gesteld worden.

De lezing wordt gehouden bij Bosnodig. Deze middag is een onderdeel van het programma ‘groen moet je doen’ wordt mede gefinancierd door provincie Gelderland.

Aansluitend ben je op maandag- en/of woensdagochtend welkom om in de ecologische moestuin te helpen. De tijden zijn 9.30 tot 11.30 uur.

Je vindt Bosnodig aan de Riete 85, Voorst.

woensdag 17 april 2024

Deel dit bericht