Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november 2019

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni 2018

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december 2017

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december 2017

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november 2017

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november 2017

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november 2017, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september 2017

Deel dit bericht

Jaar van Elkaaronderscheiding voor ‘mensen-mensburgemeester’ Jos Penninx

Afgelopen donderdag kreeg burgemeester Penninx het eerste Jos Penninxje uitgereikt: een penning voor een held die zich inzet voor een inclusieve samenleving.

VerrassingStomverbaasd is burgemeester Penninx als hij op
donderdagochtend een zaal van Klein Twello binnenstapt. Waar hij verwacht te
vergaderen staat hij ineens voor een groep mensen. ‘En nu?’ vraagt hij,
enigszins ontstemd. ‘U mag rustig gaan zitten,’ zegt Chris Frencken,
coördinator maatschappelijke initiatieven van de gemeente Voorst.

Chris en cultuurcoach Kim Arntzen heten de burgemeester
welkom namens alle partners van het Jaar van Elkaar. Verschillende partijen,
van Inclusive Wave tot de bibliotheek en van Vluchtelingenwerk tot Voorst onder
de Loep, organiseren samen een aantal activiteiten waarmee er dit jaar extra
aandacht is voor de verbinding tussen mensen en respect voor elkaar. Het motto
van het jaar is dan ook ‘met aandacht en respect verder in de gemeente Voorst.’
De burgemeester is ambassadeur van het Jaar van Elkaar.

Respect en aandacht voor elkaar

De burgemeester wordt geroemd om hoe hij naast en tussen de
mensen staat: een echt ‘mensen-mens’, die weet te verbinden. Dat is belangrijk
in een samenleving waar plek voor iedereen is en iedereen zich thuis moet
voelen. Kim Arntzen: ’Inclusieve helden moeten we in het zonnetje zetten.
Daarom willen we u als eerste het Jos Penninxje uitreiken, een penning die we
jaarlijks zullen uitreiken aan iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor
meer verbinding en inclusiviteit in de Voorster gemeenschap.’

Uit de zaal klinkt applaus, de burgemeester ontvangt de
penning. Er staat een grote spiegel klaar zodat de burgemeester de penning bij
zichzelf kan opspelden. Dat heeft wat voeten in aarde, maar na een aantal
minuten prijkt de penning dan toch op zijn revers.

‘Dat was een behoorlijke verrassing,’ aldus de burgemeester.
‘Maar ik ben vereerd dat ik deze onderscheiding in ontvangst mag nemen. Ik ben
erg blij dat dit thema op de agenda staat en dat er blijvende aandacht voor is.
Alle mensen willen respect van de ander. En dat begint met luisteren en
aandacht hebben voor elkaar. Wie de ander probeert te begrijpen, zal dat ook
terugkrijgen. Daarmee wordt de Voorster samenleving nog mooier.’’

Prijs van de samenleving

Het Jos Penninxje wordt geadopteerd door de Rotary en Stichting
Inclusive Wave. ‘Het is dus nadrukkelijk een onderscheiding vanuit de
samenleving,’ stelt Chris Frencken. Elk jaar zal een jury van betrokken
inwoners uitmaken wie de penning krijgt uitgereikt tijdens de Week van Respect
in november.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Zomerse dagen

Een zomerse dag heeft een temperatuur van 25,0 graden of hoger. Mei telt in De Bilt gemiddeld 3 zomerse dagen, juni 5, juli 9, augustus 7 en september 2. Zomerse temperaturen van 25 graden of hoger komen in het binnenland op gemiddeld 20 tot 40 dagen per jaar voor, de meeste in het zuidoosten. Aan de kust worden gewoonlijk 5 à 10 zomerse dagen gehaald. In warme zomers kan dat aantal ook daar tot 20 of 30 dagen en plaatselijk nog meer oplopen. Vlissingen telde in 1947 in totaal 38 zomerse dagen. Het KNMI in De Bilt kwam in 1947 op 64 zomerse dagen Dit zijn de grootste aantallen sinds dit in 1849 is bijgehouden. Maastricht telde in 1947 maar liefst 80 zomerse dagen.

​Zomerse dagen in het zuiden Het zuiden van ons land profiteert het meest van zomerse warmte. In Brabant en Limburg loopt de thermometer in bijzonder warme zomers alleen al in de drie zomermaanden op meer dan 45 dagen op tot boven de 25 graden. Recordmaanden waren hier juli 2006 met 27 zomerse dagen en juli 1994 met 26 zomerse dagen. Augustus 1947 deed nauwelijks onder voor dat record met plaatselijk 25 zomerse dagen.

De temperatuur is goed maar wisselvallig zomerweer.

Donderdag is nog een aardige dag dan veel zon met slechts een enkele bui bij 22 graden.

Vrijdag zien we de zon sporadisch, meest is het bewolkt bij een maximum van 22 graden.

Hete weekend belooft erg wisselvallig te gaan worden met zaterdag regen en buien.

Overdag een temperatuur onder de 20 graden. We zullen het met 18 graden moeten doen.

Zondag ook geen droge dag dan veel buien bij ook dan 18 graden.

Voorlopig wisselvallig weer.

Mark Wolvenne

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

De Bibliotheek is voor inwoners en door inwoners

Twello- De bibliotheek is een inspirerende ontmoetingsplaats waar bezoekers worden uitgenodigd en verleid met een schatkamer vol met materialen, ideeën en verhalen. Inwoners van de gehele gemeente Voorst weten ons te vinden. Niet alleen voor de uitleen van boeken, e-books of tijdschriften. De Bibliotheek is ook een plek waar jong en oud hun taal- en mediavragen kunnen stellen. Gewoon even binnenlopen voor een kop koffie en een gesprek kan uiteraard ook. Het is fijn als bezoekers gastvrij worden ontvangen en wegwijs worden gemaakt op onze locatie. Jij kunt daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

​Midden in de samenleving

Bij onze Bibliotheken vind je een breed aanbod met activiteiten, cursussen en workshops voor jong en oud. ‘De Bibliotheek maakt je rijker’ is onze slogan. Kortom; dagelijks gebeurt er veel achter de deuren van de Bibliotheek. Daarom staan onze deuren (uiteraard tijdens onze openingstijden) altijd voor iedereen open. Gastvrijheid vinden wij belangrijk. Vind jij dat ook? En lever je graag een bijdrage aan het op orde houden van onze Bibliotheek zoals het mooi en overzichtelijk presenteren van de materialen? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe gastheer/gastvrouw. Een belangrijke vrijwilligerstaak.

Vrijwilliger bij de Bibliotheek

Vrijwilliger zijn bij de Bibliotheek betekent dat je deel uitmaakt van ons vaste vrijwilligersteam. Je doet dit werk uiteraard niet alleen. Ook is altijd een bibliotheekmedewerker aanwezig zodat je goed begeleidt wordt. We nodigen onze vrijwilligers altijd uit voor een gezellige Zomerborrel en aan onze lezingen kun je gratis deelnemen. Iets voor jou? Bekijk dan de volledige vacaturetekst op onze website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl en reageer door ons een e-mail te sturen. We heten je graag van harte welkom binnen ons vrijwilligersteam op een van onze locaties.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Jonge steenuiltjes geringd in Nijbroek

Nijbroek- Sinds 2017 is de Werkgroep Steenuilen Nijbroek actief in het gebied ten noorden van de Vaassenseweg (tot en met Welsum). in het 1e jaar van oprichting in het voorjaar is er geïnventariseerd waar de steenuiltjes actief waren en is er overal in het gebied ’s avonds geluisterd naar de roep van de steenuil. Waar we ze hoorden zijn uilenkasten opgehangen in overleg met de eigenaren van de tuin of weiland. Vanaf 2018 is de kastencontrole gestart. Het 1e controlejaar 2018 was teleurstellend voor de werkgroep. Geen enkel broedsel gevonden. Vanaf 2019 weten de uiltjes gelukkig de kasten wel te vinden. Op dit moment zijn er al 24 kasten in het gebied gecontroleerd door een groep vrijwilligers.

​23 Eitjes

Bij de controle in mei 2021 waren er 7 kasten bewoond. Eén uilenpaartje besloot dat de boom naast de kast toch mooier was…, dus in totaal 8 uilenpaartjes met 2, 3 of 4 eitjes. Dat stemde hoopvol, maar het was een voorjaar met grote temperatuurverschillen. Na een warme periode was het lang (te) koud voor de tijd van het jaar. De werkgroep was bang dat door het koude weer de broedsels het niet zouden redden en inderdaad bleek dat meermaals het geval. Slechts 3 broedsels zijn succesvol geweest, maar wel met 3 jonge steenuiltjes elk.

Geringd

De 9 jonge steenuiltjes zijn allemaal geringd en misschien komen we ze in een volgend jaar nog eens tegen. Ook heeft Geert, de vogelringer, nog 4 volwassen uiltjes geringd, die in de kast zaten. Door het noteren van de ringnummers zijn we al eens een bekend uiltje tegengekomen in ons gebied.

Onderzoek

De ringnummers en de gegevens van de jonge uiltjes als vleugellengte, gewicht e.d. geven we door aan Sovon Vogelonderzoek Nederland, zodat we het onderzoek naar de steenuil vooruit helpen. Want de steenuil heeft het nog steeds moeilijk; de begroeiing in het buitengebied is niet zo divers als vroeger, waardoor er ook minder muizen leven die, naast o.a. insecten, regenwormen, amfibieën, het hoofdvoedsel vormen van de steenuiltjes. Als je meer info wilt over de steenuilen kun je op de website van Stone (=Steenuilenoverleg Nederland) terecht: www.steenuil.nl

Meewerken in de regio Nijbroek?

Misschien heb je een uilenkast hangen. Het zou fijn zijn als deze kast bij de uilenwerkgroep bekend wordt. Dan kunnen we hem meenemen in de uilentelling en blijven monitoren.

Mail dan s.v.p. aan Arnold Jonker, coördinator van de Werkgroep Steenuilen Nijbroek: arnold_jonker@hotmail.com

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

‘Famille Bélier’ in Tondense Buiten Bios

Tonden- Vrijdagavond 30 juli vindt de tweede Tondense Buiten Bios plaats op het grasveld bij de Sterre, achter de School met de Bijbel in Tonden (buurtschap in de gemeente Brummen). Het is een prachtige locatie, omringd door bomen, dus met een intiem karakter, perfect voor het vertonen van een film in de buitenlucht.

​De film die vertoont wordt is ‘La Famille Bélier’, een komisch én vertederend verhaal dat zich afspeelt op het Franse platteland met allerlei verwikkelingen rond en in de familie. Een vader die burgemeester wil worden, een dochter met zangambities en nog veel meer mooie verhaallijnen over een familie waarin maar één van de vier kan horen. Een film die een aantal jaren geleden werd gekozen als de beste film op het Sarlat Film Festival. Deze hoofdfilm wordt voorafgegaan door een korte film waarin Tondenaren de hoofdrol spelen.

Entree is 4 euro, kaarten via www.cultuurtonden.nl of op de avond zelf. De bedoeling is dat u uw eigen kleed of stoeltje meeneemt. En een hapje en een drankje voor tijdens de film. De film begint rond 21.30 uur. De Tondense Buiten Bios wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de ‘Culturele Stichting Gemeente Brummen’.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Welverdiende vakantie peuterspeelzaal de Blokkentoren

Teuge- De peuters van Peuterspeelzaal de Blokkentoren in Teuge genieten nu van een welverdiende zomervakantie. Nèt voor de vakantie zijn ze nog erg druk geweest met hun laatste thema; de Boerderij.

​Wat is er hard gewerkt; de koe werd gemolken, het hooi in de stal (de huishoek die omgetoverd was), moest voortdurend worden omgeschept, want de paarden lieten gewoon alles lopen… Konijntjes en kuikens kwam op bezoek. Zelfs een echte pony kwam langs, waar kinderen op mochten rijden! En natuurlijk mocht een uitje naar een echte boerderij ook niet ontbreken. Wat hebben ze veel geleerd tijdens dit thema!

De laatste week voor de vakantie hebben ze gevierd met een springkussen, grabbelton, ijs en knijpfruit. Dat hadden de peuters wel verdiend. Nu lekker uitrusten in de vakantie!

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Volop activiteiten voor de jeugd in de zomervakantie bij de Bibliotheek

Twello- De Bibliotheek in Twello heeft tijdens de zomervakantie weer een boordevol programma voor de jeugd klaarstaan met actieve en leerzame activiteiten. Voor iedere leeftijdsgroep is er iets te doen. Je kunt bijvoorbeeld actief bezig zijn door mee te doen aan ‘Sporten met de bieb’ of zelf een Insectenhotel bouwen, maar je kunt ook lekker chillen tijdens de popcornmiddag. Iedere week staat er een ander thema centraal.

​Ta(a)lentenbieb in de Bibliotheek

Nieuw bij de Bibliotheek in de maanden juli en augustus is de Ta(a)lentenbieb. Dit diverse en educatieve programma biedt tal van gratis activiteiten aan voor kinderen van verschillende leeftijden. Denk bijvoorbeeld aan: maak je eigen fantasie machine, zelf een monster maken of een schrijfworkshop. Je kunt je via de website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl aanmelden voor één of meerdere activiteiten. Deelname is gratis en is voor leden en niet-leden. De allerkleinsten kunnen gezellig met bijvoorbeeld ouders of grootouders naar de Gele Verhalenbus. Zo ontdekken kinderen het plezier van lezen en voorlezen.

Praktische informatie

De meeste activiteiten zijn in de middag en op locatie van de Bibliotheek. Op onze website lees je de exacte tijden en meer informatie. Afhankelijk van het programma is het nodig dat jij je opgeeft. Ook dit kun je online nalezen.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Bij Strandhuys de Enk op Bussloo komen gasten nooit voor dichte deur te staan

Bussloo- In een vragenrubriek in het Deventer Dagblad verkondigde Titus Mulder in 2001 dat hij graag een eigen restaurant op Bussloo zou willen. Met Strandhuys de Enk is deze wens twintig jaar later uitgekomen. Afgelopen vrijdag ontving hij zijn eerste dinergasten aan de rand van de recreatieplas.

​Mulder is met recht trots op zijn nieuwe horecazaak. De Enk is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, maar is een aanwinst voor Recreatiegebied Bussloo. Het Strandhuys oogt vele malen mooier dan de kiosk, die tientallen jaren op dezelfde plek stond. Recreanten en andere gasten kunnen hier voortaan 365 dagen per jaar van tien uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds terecht.

Gezinnen

“Het Strandhuys is vergelijkbaar met wat je langs de kust aantreft; een plek waar je lekker kunt zitten en eten. Wat is er nou leuker dat als je straks in het naseizoen met je hond op Bussloo wandelt en dan bij ons kunt brunchen? We richten ons meer op gezinnen en niet zo zeer op jongeren. Vandaar ook dat gasten bovenkleding moeten dragen”, zegt de 60-jarige eigenaar.

Verschil met de kiosk is ook dat je bij De Enk niet hoeft aan te kloppen voor een patatje of andere snack. Verpakt ijs en softijs zijn wel te koop. De nadruk ligt op ‘lekker eten voor weinig geld’. Op de kaart staan onder meer: een broodje zalm of carpaccio, luxe tosti’s, verschillende salades, spareribs, schnitzel en kipsaté. Wie wat nuttigt, die krijgt een uitrijkaart.

Gastheer

Voor zijn jongste horeca-avontuur is Mulder de samenwerking aangegaan met Joey Voorthekke uit Twello en Veronique Abrahamse, die beiden als bedrijfsleider fungeren. Naast zijn eigen rol als gastheer zal Titus overal waar dat nodig is bijspringen; al zal hij niet zelf in de keuken gaan staan. Het team van parttimers bestaat inmiddels uit zestien personen onder wie veel scholieren en studenten.

De constructie met twee bedrijfsleiders geeft Mulder, zo zegt hij, ‘de ruimte in mijn hoofd om activiteiten te organiseren’. De ondernemer is onder meer bekend van het Rondje Bussloo, de Nieuwjaarsduik en de Dorpsloop in Twello.

Triatlon

Nu hij met Strandhuys de Enk - dat maximaal twaalf keer per jaar af te huren is - een geweldige uitvalsbasis heeft, kan Mulder niet wachten om andere veelal sportieve activiteiten op poten te zetten. Zo zijn er al plannen voor een triatlon in 2022, maar ziet hij bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor eieren zoeken met Pasen en nieuwe edities van Music on the Beach.

“Dat laatste zal alleen met akoestische muziek op zondagmiddag zijn. Ik hecht veel waarde aan een goede relatie met de buurt. Ik heb destijds iedereen uitgenodigd om uit te leggen wat ik hier van plan was”, benadrukt Mulder.

De officiële opening van De Enk stond in eerste instantie voor begin april gepland. Nu mikt Mulder op eind augustus. Problemen met de aannemer en corona hebben volgens hem voor vertraging gezorgd.

Voor de duidelijkheid: Strandhuys de Enk is al een poosje open. De eigenaar is goedgemutst en zit vol vertrouwen: “Ik krijg alleen maar goede reacties en telefoontjes van mensen die willen reserveren.” De komende weken moeten de laatste puntjes op de i worden gezet. Zo zijn voorlopig ‘slechts’ zes van de negen toiletten in gebruik.

Basgasten kunnen zich bij het Strandhuys indien gewenst warm douchen. Tussen De Enk en het strand staan stoelen en parasols, die gratis te gebruiken zijn. Mulder: “Zo willen we voorkomen dat hier grote groepen jongeren gaan liggen.”

Waterfietsen

Naast te huren SUPS (soort surfplanken waarop je staand kunt peddelen) zijn volgens Mulder ook waterfietsen in aantocht. Hiermee worden de mogelijkheden om alle uithoeken van de recreatieplas te ontdekken uitgebreid.

Titus Mulder noemt Bussloo zelf een meer. Met een omtrek van acht kilometer kun je daar volgens hem gerust van spreken. “Waar heb je dat nou, zo’n prachtig meer tussen drie steden?”

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Opening kringloopwinkel ‘De Struintuin’

Voorst- Zaterdag 31 juli vanaf 10.00 uur wordt Voorst weer een kringloopwinkel rijker. Astrid Smit en André Nagel, partners en allebei 58, openen in een deel van de Benring De Struintuin. Astrid en André wonen sinds vijf jaar in De Hoven (Zutphen). Ze hebben een gemeenschappelijke hobby en dat is kringloopwinkels en rommelmarkten bezoeken.

​Astrid werkt als ambulant begeleidster bij ’s Heerenloo in regio Voorst en André werkt als Field Engineer bij Aspen in Oss.

Astrid: “Als middenstandsdochter is het ondernemen mij met de paplepel ingegoten.

Mijn ouders hadden een eigen zaak, maar ik ben na mijn studie de verpleging ingegaan. Van 2008-2015 heb ik een tweedehands dameskledingzaak in Oosterbeek gerund. We verhuisden in 2016 naar Zutphen.

Tijdens een flexdienst in De Benring, het woonzorgcomplex in Voorst, liep ik in augustus 2020 door de lege ruimte van de voormalige keuken en het restaurant. De vorige kringloop was er net een half jaar uit vertrokken. Eeuwig zonde, dacht ik, als ik nu eens een kringloopwinkel zou beginnen?…en mijn ondernemershart begon weer te kloppen.”

André: “Toen Astrid mij haar plannen vertelde over de kringloopwinkel, werd ik zelf ook enthousiast. Ik handel graag in goederen (onder andere op marktplaats) en om iets te repareren, draai ik ook mijn hand niet om”.

Hun missie:

“Met onze kringloopwinkel in Voorst willen wij een sociale onderneming zijn.

Iedereen telt mee! We willen laten zien dat ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt veel kunnen betekenen in een sociale onderneming, zoals De Struintuin. Het heeft een maatschappelijk doel, zoals het voorkomen van eenzaamheid, het vergroten van eigenwaarde en het stimuleren van gemeenschapszin. We hopen daar een voorbeeld in te kunnen zijn. We gaan voor inclusiviteit en hopen om straks bijvoorbeeld samen met de dagbestedingsgroep De Waterkant van ’s Heerenloo in en om De Benring activiteiten te ontplooien. Daarnaast is de kringloopwinkel beter voor het milieu, want de ingebrachte goederen krijgen een tweede kans, er wordt minder verspild.”

Reuring in De Benring

Met een klein koffiehoekje met echt lekkere koffie, hopen ze ook wat gezelligheid te brengen. Samen met de winkel en activiteiten hopen Astrid en André op reuring in de Benring!

Verbouwing

Om de winkel van ± 250 m² te realiseren werden de voormalige recreatiezaal en de keukenruimte verbouwd. Samen met pizzeria Sahara, die later dit jaar zijn intrek neemt, en de woonzorgcoöperatie werd in overleg de ruimte verdeeld.

De Struintuin kreeg een eigen toegangsdeur en tussen de winkel en de gang van De Benring is een glazen wand geplaatst. André en Astrid voerden de verbouwing grotendeels zelf uit met behulp van plaatselijke ondernemers en zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Zo kregen ze van een kringloopwinkel in Deventer, die gaat sluiten, veel materiaal. Dijkhof Bouw sponsorde een deel van de toegangsdeuren

De struintuin opent op zaterdag 31 juli om 10.00 uur. De openingstijden:

woensdag t/m zaterdag 10.00 - 16.00 uur.

Astrid werkt er alle dagen, André op vrijdag en zaterdag

Zie voor verder info de website, bijvoorbeeld wat betreft inbreng van goederen:

www.kringloopwinkeldestruintuin.nl

Astrid en André nog bezig met het inrichten van de winkel

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Mooie collecteopbrengst Maag Lever Darm Stichting

Twello- In de week van 21 tot en met 26 juni haalden collectanten van de Maag Lever Darm Stichting maar liefst € 5.092,76 op in Twello. Tijdens de collecteweek gingen ruim 8.000 collectanten door het hele land langs de deuren. Het bedrag van € 5.092,76 dat zij ophaalden gaat naar voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Iedere dag werken onderzoekers aan een oplossing voor de 2 miljoen mensen in Nederland met een spijsverteringsziekte.

​Collectant gemist?

Heb je de collectant gemist en wil je doneren? Dat kan alsnog via collectebus.mlds.nl. Volgend jaar is de collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting van 19 tot en met 25 juni. Aanmelden als collectevrijwilliger kan via:

https://www.mlds.nl/over-ons/help-mee/collectevrijwilliger/

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Muziekzomer met het Atmos Ensemble

Wilp- In de Dorpkerk van Wilp kunnen bezoekers op woensdag 11 augustus genieten van het Atmos Ensemble. Dit is een kamermuziekensemble bestaande uit: Willem-Jan Hendrickx op trompet, Cédric Delvaux op saxofoon en Mike Docters op piano. Voor de voorstelling in de Muziekzomer treden zij op met actrice Jolien Janssens, die het verhaal vertolkt.

​Salotto Amoroso, dat zoiets betekent als lieflijke salon, is een muziektheatrale voorstelling over verlangen, over een zoektocht naar het goede, het ware, maar niet perse het schone.

‘Atmos’ komt van het Italiaanse woord ‘atmosfera’, ofwel ‘sfeer’. Dit is precies waar dit kamermuziekensemble dan ook naar streeft. De musici proberen een sfeervolle ervaring te creëren door enerzijds hun repertoirekeuze en anderzijds hun samenwerking met andere kunstvormen zoals theater en beeldende kunst. De unieke samenstelling van instrumenten geeft het Atmos ensemble de mogelijkheid om een heel nieuwe waaier aan klankkleuren te creëren. Op hun programma staan zowel originele werken als transcripties, evenals samenwerkingen met hedendaagse componisten en andere musici. De voorstelling is te zien en te beluisteren op woensdag 11 augustus om 20.00 uur. Voor kaarten en meer informatie: www.dorpskerkwilp.nl

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

De Huiskamer van Lieren

Lieren- De vrijwilligers van de Huiskamer in Lieren zetten vanaf woensdag 28 juli iedere woensdag om 10.00 uur de deur weer open. Dat kan in de royale, ruime Huiskamer van Lieren met veel loopruimte en daglicht. Als u er graag even uit wilt dan bent u welkom vanaf 10.00 uur en neem je buurvrouw en/of buurman mee. De tafels en stoelen staan zo opgesteld dat de 1,5 meter afstand geen enkel probleem is.

​De Huiskamer is bedoeld voor alle senioren, (toevallige)voorbijgangers en vakantiegangers, dus iedereen die zin heeft in een kop koffie of thee met wat lekkers, een fijn gesprek, gezelligheid, gewoon samen zijn, elkaar ontmoeten, andere mensen ontmoeten, even uit de dagelijkse sleur zijn, schroom niet en stap binnen. .

En wil je ook graag 1x per maand of vaker meedraaien in ons enthousiaste team vrijwilligers? Alle hulp waaronder een chauffeur voor halen en brengen is welkom en kom vooral langs om de sfeer te proeven en kennis te maken of mail naar HuiskamervanLieren@outlook.com dan nemen wij contact met je op.

Het Trefpunt, Lierderstraat 7 te Lieren (achter de kerk).

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

GRATIS WORKSHOP POEZIE BIJ GALERIE DE STATENHOED OP 13 AUGUSTUS

Twello- Op vrijdagmiddag 13 augustus kunnen belangstellenden gedichten leren schrijven in galerie De Statenhoed. Hiervoor biedt de Kunstkring Voorst in Twello aan de Dorpsstraat 11a een gratis workshop aan. Men kan zich hiervoor aanmelden bij organisator Ton Kock. Ruim een week later kunt u de gedichten deels terughoren op muziek tijdens de bijpassende poëzie-avond.

​De workshop is onderdeel van het project ‘Klimagie, de Kunst van het veranderen’ dat de Kunstkring in augustus organiseert. Dit thema draait om verandering die wereldwijd plaatsvind in ons klimaat: de magie van ons klimaat. Maar ook de rol die we zélf daarin spelen. Hoe gaan we om met ons voedsel? Onze kleding? Ons afval? Onze reizen? Moeten we ons dagelijks leven opnieuw uitvinden? Deze vragen - maar bijvoorbeeld ook de recente en nog zeer actuele overstromingen in eigen land en buurlanden - leveren ongetwijfeld volop inhoud voor poëzie.

In de workshop gaan de deelnemers na een ‘warming up’ aan de slag met verschillende werkvormen, die de weg openen naar mooie teksten. De begeleiding is door Ton Kock en Hidde de Blouw, die behoren tot het vaste schrijverscollectief van de Kunstkring.

Ook krijgen de resultaten van de workshop Klimaat-gedichten extra bijzondere aandacht op zaterdag 21 augustus. Dan is er een poëzie-muziekavond in de Statenhoed waar je je gedicht of gedichten kunt voordragen, of je gedicht muzikaal laten presenteren door een zangeres onder begeleiding van een pianist. Ook het publiek gaat nog een rol spelen.Klimaatverandering vraagt om creativiteit en samenwerking.

De workshop op vrijdag 13 augustus vindt plaats van 15.00 tot 17.00 uur.

De poëzie-muziek avond op 21 augustus vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur.

Aanmelden is gewenst via mail: tonkock@kpnmail.nl of opgave via 06-51545136.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

LIJST AREND LEGT VERANTWOORDING AF

Lijst Arend legt jaarlijks verantwoording over zijn standpunten af, meestal tijdens een bijeenkomst. Dat kon dit jaar helaas niet door corona en daarom doen we dat nu in het Voorster Nieuws. Welke standpunten heeft Lijst Arend in het afgelopen jaar op de agenda gezet?

​1. We zijn voor natuurbehoud en daarom tegen de aanleg van een betonnen fietspad langs de Flierte.

2. We willen dat de schade aan de huizen langs de Iordensweg door het intrillen van damwanden voor de ijskelder bij het nieuwe gemeentehuis volledig vergoed wordt. Lijst Arend heeft, samen met fractie-Suelmann, hierover 27 vragen aan het college gesteld. Een van die vragen was: Wat gebeurt er als er verschil zit tussen het bod van de verzekering en de werkelijke kosten van de schade? We zien daar echt problemen ontstaan.

3. We willen gezonde en sportieve inwoners in onze gemeente en zijn dus tegen de verkleining van het speelveldje bij de Wingerd. Tegen het college hebben wij gezegd: afblijven van dat veldje.

Lijst Arend vindt dat er goed naar de burgers geluisterd moet worden. Daarom hebben wij ons verzet tegen de aanleg van de Randweg, de gehele of gedeeltelijke sluiting van overwegen in Twello en het plan om de nieuwe brandweerkazerne op industrieterrein de Engelenburg neer te zetten. Helaas drukken het college en de piepkleine meerderheid van Gemeente Belangen en D66 hun plannen vaak door. Alleen in het geval van de brandweerkazerne zijn deze twee partijen zo verstandig geweest om dit onveilige plan te verwerpen en met de oppositie mee te stemmen voor nieuwbouw aan de Zuiderlaan. Daarnaast heeft Lijst Arend het college de laatste twee jaar voortdurend gewezen op de weinig rooskleurige financiële situatie van onze gemeente.

Gelukkig komen de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 in zicht. Daarna zal er hopelijk een nieuwe en betere bestuurscultuur in onze gemeente ontstaan.

Tenslotte heten we Renske Helmer hartelijk welkom als waarnemend burgemeester. We wensen haar veel succes toe. Er valt er nog genoeg te doen.

Alle inwoners van onze mooie gemeente een goede vakantie gewenst,

Arend Jansen,

fractievoorzitter Lijst Arend.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

EERSTE PRINSESSENDAG OP TEUGE DIGITAAL

Teuge- Op zondag 1 augustus 2021 wordt voor de eerste keer de terugkeer van de Oranje-prinsessen gevierd op Teuge met een bijzonder televisieprogramma vanaf vliegveld Teuge. Thema: vrijheid, vrede en verbondenheid.

​Op 2 augustus 1945 keerden HKH-prinses Juliana en drie prinsessen: Beatrix, Irene en Margriet definitief terug naar het bevrijde Nederland. Daarmee onderstrepend dat Nederland weer vrij en veilig was.

Sobere ontvangst, groots moment

Op die bewuste donderdag in 1945 landden er twee vliegtuigen op vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Prinses Juliana stapte met prinses Margriet uit het ene toestel, dochters Beatrix en Irene uit het andere. Prins Bernhard was overgevlogen uit Beekbergen. Na een sobere ontvangst vertrok het gezelschap naar koningin Wilhelmina vlakbij Paleis Het Loo.

Terugkerende vrijheidstraditie

Doel is terugkerende dag te organiseren waar vrijheid, vrede en verbondenheid worden herdacht en gevierd. Na alle Corona-maatregelen is gekozen voor een kort en afwisselende presentatie met foto’s en film. Het programma wordt gepresenteerd door Ilse Voerman en Maartje Goedings, beiden net geen 20 jaar.

Eerste maal volledig digitaal

Gelet op de Corona-beperkingen kan publiek helaas niet toegelaten worden bij de voorstelling. Maar op www.splt.nl staat vanaf 13.30 uur een link waarop de voorstelling en meer beelden, zoals een fly-by van een DC3 geheel digitaal te volgen. Daarnaast zal de link onder meer aan te klikken zijn op de website van de gemeente RTV VoorstVeluwezoom, Epe-Heerde 794. Technische ondersteuning is er van Paul Tijhuis AV en Kugel Licht en Geluid.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Dierenarts als jonge chirurg

Sommige dieren blijven je altijd bij. Na jaren kan je er ineens weer aan terugdenken. Zo was ik recent duiven aan het enten bij een wat verwarde oude man, bij wie ik elk jaar aan huis kom. Geholpen door zijn dochter entte ik één voor één alle 80 duiven. De snelheid moesten we er wel een beetje proberen in te houden, want als het aan meneer zelf lag, zouden we elke duif minimaal twee keer pakken (‘Hadden we dit hokje al gehad, ja?’) en vertelde hij bij elke duif een verhaal.

​Bij het zien van één bepaalde duif kwam er een verhaal in me naar boven. Een prachtig rode kras doffer, die naast ons indruk probeerde te maken, leek sprekend op een duif die ik ooit gered had. Althans, voor een paar weken dan…

Vroeger zag ik tijdens het naar school fietsen een keer een zwaargewonde duif in het weiland. Ineengedoken zat hij in het gras, met om hem heen veel veren. Zonder twijfel pakte ik het dier op. Zo te zien was het aangevallen door een roofvogel, die blijkbaar tijdens het plukken van zijn prooi was verstoord.

En zo kwam ik even later weer thuis met een rode vlek in mijn shirt en een postduif bij me die een enorm gat in zijn buik bleek te hebben. De roofvogel had zo te zien al de nodige happen gehad..

Ik plaatste hem in een hokje waar al diverse opvangdieren gezeten hadden en zag dat hij meteen naar eten begon te zoeken. Nadat ik hem wat gaf, ontdekte ik een volgend defect. Een deel van de zaden, die hij vlug tot zich nam, kwam via een gat in zijn krop gewoon weer naar buiten..

Ik had eens gehoord dat vogels goed gehecht konden worden met gewoon garen. Nu had ik een aanleiding om dit zelf uit te proberen. Natuurlijk vroeg ik geen hulp bij het vasthouden; ik had geen behoefte van iemand te horen dat dit onbegonnen werk was en de duif toch dood zou gaan.

Zo geschiedde het dat ik mijn eerste dier hechtte met garen uit mijn moeders naaidoos. Ook al moest ik het mooie nieuwe klosje wegmoffelen in de prullenbak, omdat deze onder het bloed was gekomen, toch was ik tevreden over het resultaat. Ik zag in ieder geval geen gapend gat meer. Slapen deed ik die nacht waarschijnlijk weinig. Toen het enigszins ochtend leek, sloop ik naar beneden om te kijken of de duif nog leefde. Dat deed hij en hij had nog succesvol gegeten ook!

Twee weken verzorgde ik hem in zijn hokje, tot ik merkte dat hij eruit wilde. Ik nam hem mee op weg naar school en liet hem daar vlakbij los; een kilometer of 5 van mijn huis. Na vertrek maakte hij een paar mooie showrondjes en verdween uit mijn zichtveld.

Natuurlijk keek ik tijdens de schooldag en bij het naar huis fietsen of ik hem toevallig ergens zou zien. Maar ik wist wel beter; waarschijnlijk was hij weer bij zijn vroegere vrienden in het duivenhok.

Thuis aangekomen werd mij duidelijk dat hij zijn verzorgingsweekjes in het hokje blijkbaar erg gewaardeerd had; hij zat er pontificaal bovenop te wachten!

Ik was weer een huisdier rijker die elke dag op een veilige plek kwam slapen en eten. Net toen ik bedacht had er een mooi duivinnetje voor hem bij te halen, kon ik hem nergens meer vinden. Is hij toch zelf vertrokken? Dit bleef ik hopen, totdat ik, wederom in het gras, een paar veertjes zag liggen..

Had ik die veren toen maar niet gevonden, dan had ik nog altijd geloofd dat hij zélf was gaan reizen en een leuke duivin tegen was gekomen. Én dan had ik dit verhaal een happy end kunnen geven.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

SNOEZEPOES SNOETJE

Klarenbeek- Mag ik even uw aandacht? Ik sta voor de 2e keer op deze datingsite en ik wil nu toch wel erg graag een eigen mensenvriend(in) voor het leven vinden! Ik ben Snoezepoes Snoetje, een prachtige, veelkleurige levendige dame (al zeg ik het zelf).

​En ja, met mij haalt u met recht een maatje in huis waar u veel van uw tijd in mag steken. Ik ben namelijk, door mijn verleden, geluidgestoord. Dat klinkt heel raar maar het is wel echt waar. Dat betekent dat ik me echt wezenloos kan schrikken van onverwachte (harde) geluiden binnen of buiten. Dan gaan mijn haren spontaan recht overeind staan en laat ik indringend van me horen. Ik ga, als het ware, in de Alarmfase Rood stand. Ik begrijp heel goed dat mensen dat moeilijk vinden en met mijn trainers doe ik er van alles aan om deze reactie onder controle te krijgen. Zo oefenen ze nu met me door me harde geluiden te laten horen terwijl ze me ondertussen geruststellen. Verder krijg ik voer met voedingssupplementen waar ik rustig van wordt. Dit werkt goed! Het gaat steeds beter. En, omdat ik zo mijn best doe en eigenlijk een hele lieve actieve poes ben, denken ze dat er nu vast wel een echte kattenliefhebber of -hebster / kenner is die mij verder wil helpen. Ze vinden dat ik dat verdien. Ik verlang zo naar een rustig huisje (met weinig kabaal ;- en andere herrieschoppertjes) waar ik voorgoed mag blijven. Leest u vooral mijn Snoetje verhaaltje op de website van het asiel de Kuipershoek. Er staat daar ook een fimpje van mij ! Kijkt u ook eens hoe leuk ik ben? Durft u het met mij aan ? Stuut u dan a.u.b. een mailtje naar het Dierenasiel. Vast heel erg bedankt.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Ode aan de boeren bij Mo’j is luusteren

Twello/Eerbeek- De boeren staan de laatste jaren vaak negatief in het nieuws. ‘De boer heeft het altijd gedaan’ wordt door hen vaak gezegd. De boeren moeten het uiterste doen om hun hoofd boven water te houden. Telkens weer nieuwe regels en voorschriften.

​Veel kosten en de opbrengsten dalen. Het dialectprogramma Mo’j is luusteren van VoorstVeluwezoom wil de boeren een hart onder de riem steken met twee uur lange mooie liedjes waarin de boer en het boerenleven wordt bezongen. Presentator Martien Kobussen heeft samen met muziekkenner Wim de Winkel een Boeren Top 20 samengesteld. In deze lijst zijn twintig mooie liedjes opgenomen. Veel artiesten hebben ‘boerennummers’ opgenomen. Dit varieert van De Boertjes van Buuten tot Dutch Boys en Herman Finkers. Vooral de rockgroep Normaal heeft veel liedjes over de boeren gemaakt, zoals De boer is troef en De boer dat is un keerl. Menigeen is benieuwd welk nummer de eerste plaats heeft behaald. De plaatjes worden afgewisseld met gedichten en voordrachten.

De Boeren Top 20 wordt zaterdag 31 juli uitgezonden op VoorstVeluwezoom (Radio Voorst en Veluwezoom FM) van 10.00 tot 12.00 uur. Een herhaling is er op woensdag van 18.00 uur tot 20.00 uur. Het programma is tevens via internet overal te beluisteren en ook via Uitzending gemist.

Vroeger was het zwaar werk voor de boeren met het hooien.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Arda van Vilsteren neemt afscheid en kijkt uit naar nieuw begin

Twello- Na 38 jaar werkzaam te zijn geweest bij de gemeente Voorst in de functie van kabinetsmedewerkster, heeft Arda van Vilsteren vorige week donderdag afscheid genomen van collega’s en van talrijke bekenden waarmee ze de afgelopen decennia van tijd tot tijd mee samenwerkte.

​Een van de meest in het oog springende werkzaamheden van Arda was het organiseren van de jaarlijkse lintjesregen; de organisatie van dit officiële gebeuren is beslist geen sinecure. Aanvragers van de onderscheiding en familieleden van de toekomstige gedecoreerden moeten uiterst omzichtig worden benaderd en wel zo dat er niets voortijdig uitlekt. Ook de burgemeester moet tot op de punt komma worden voorbereid zodat dat deze goed beslagen ten ijs komt. In de loop van het jaar zijn er op tal van tijdstippen eveneens uitreikingen van Koninklijke onderscheidingen met als hoogtepunt Koningsdag bij het gemeentehuis waarbij alle gemeentelijke gedecoreerden worden uitgenodigd om deze dag officieel mee te vieren. Maar haar functie omvatte nog tal van andere belangrijke gebeurtenissen, hierbij valt te denken aan zorg dragen voor het verloop van officiële ontvangsten, de jaarlijkse Dodenherdenking, de Sleuteloverdracht aan Prins Carnaval en de daarbij behorende cadeaus. Aan deze belangrijke taak, die zich grotendeels achter de schermen afspeelt is er voor Arda, die toch het ‘gezicht’ was bij deze gebeurtenissen, een eind gekomen.

Graag geziene Arda

Een grote populariteit en innemendheid bij de medemens genieten is niet vanzelfsprekend. Daar zijn tal van (aangeboren) kwaliteiten voor nodig. Als er één iemand is die daar aanspraak op kan maken is het wel de in Twello woonachtige Arda van Vilsteren. Zij stond de afgelopen donderdag dan ook terecht in het middelpunt van de belangstelling tijdens een afscheid receptie die haar werkzame leven in de gemeente Voorst markeerde. Burgemeester, wethouders, gemeenteraadsleden, collega’s en tal van bekenden lieten zich niet onbetuigd om Arda veel goede jaren toe te wensen met haar pensionering.

Welgemeende handdrukken en gesprekjes horen bij een afscheidsreceptie.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

BOEREN TOP 20 BIJ VOORSTVELUWEZOOM

Twello- De boeren staan de laatste jaren vaak negatief in het nieuws. ‘De boer heeft het altijd gedaan’ wordt door hen vaak gezegd. De boeren moeten het uiterste doen om hun hoofd boven water te houden. Telkens weer nieuwe regels en voorschriften.

​Veel kosten en de opbrengsten dalen. Het dialectprogramma Mo’j is luusteren van VoorstVeluwezoom wil de boeren een hart onder de riem steken met twee uur lange mooie liedjes waarin de boer en het boerenleven wordt bezongen. Presentator Martien Kobussen heeft samen met muziekkenner Wim de Winkel een Boeren Top 20 samengesteld. In deze lijst zijn twintig mooie liedjes opgenomen. Veel artiesten hebben ‘boerennummers’opgenomen. Dit varieert van De Boertjes van Buuten tot Dutch Boys en Herman Finkers. Vooral de rockgroep Normaal heeft veel liedjes over de boeren gemaakt, zoals De boer is troef en De boer dat is un keerl. Menigeen is benieuwd welk nummer de eerste plaats heeft behaald. De plaatjes worden afgewisseld met gedichten en voordrachten.

De Boeren Top 20 wordt zaterdag 31 juli uitgezonden op VoorstVeluwezoom(Radio Voorst en Veluwezoom FM) van 10.00 tot 12.00 uur. Een herhaling is er op woensdag van 18.00 tot 20.00 uur. Het programma is tevens via internet overal te beluisteren en ook via Uitzending gemist.

Bij de foto:

Vroeger was het zwaar werk voor de boeren met het hooien

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Voetbaldagen SC Klarenbeek enorm spektakel

Klarenbeek- Afgelopen week werd de 7e editie van de Klarenbeekse Voetbaldagen gehouden. Met 65 deelnemers was het deelnemersveld ruim bezet.

​De voetbaldagen, een driedaagse op de eerste drie zomervakantiedagen, bestaat uit een ochtend- en middagprogramma op zowel de maandag en dinsdag. Op woensdag startte de dag vanaf de middag en liep door tot circa half 8, waarbij de ouders de gelegenheid kregen om de finales van de Champions League en de prijsuitreiking bij te wonen. Tijdens de voetbaldagen werden er allerlei voetbalspelletjes gedaan, er werd training gegeven, er werden meerdere wedstrijden gespeeld, waaronder het grote spektakel: spelers vs trainers (einduitslag 1-2). Daarnaast werden er iedere Champions League wedstrijden (11 vs 11) gespeeld. Dit jaar verdeeld over 5 teams. De grote winnaar bleek, na op de rand van uitschakeling te hebben gestaan in de strafschoppenstrijd om een plek in de halve finale, het team van trainer Kevin Kleverwal, Bayern München. Overige trainers die deze dagen mogelijk maakten waren: Marianne Westerink, Melvin van Schoonhoven, Kevin Kleverwal (SC Klarenbeek), Sem Wesselink, Nick Oosterwijk (vv Voorst), Jeffrey Rutgers (vv Bennekom), Menno Brummelman (vv Voorst / Go Ahead Eagles), Roy Zweverink (SC Klarenbeek / Robur et Velocitas). Volgend jaar zullen de voetbaldagen plaatsvinden van 11 tot en met 13 juli.

Het team van trainer Kevin Kleverwal, Bayern München.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Zomervakantie bij Nippon

Twello- De zomervakantie is aangebroken voor Nippon. De noodgedwongen buitenlessen zijn succesvol verlopen. Het weer speelde niet iedere keer mee, zo’n 25 Nipponleden vonden het een prettige gewaarwording om in de buitenlucht te trainen. Er zijn zelfs kyu graadexamens georganiseerd, weer een andere beleving onder een blote hemel, Tessa, Emma, Nehir, Wout, Marije, Hans en Alyssa, gefeliciteerd met jullie welverdiende promotie.

​Langs deze weg willen wij de conciërge van de Hietweideschool bedanken voor het in bruikleen geven van het schoolplein. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat het lerarenteam ondanks dit vervelende sportjaar intact is gebleven, het aankomende seizoen wordt spannend voor onze vereniging. In september starten de lessen in Twello, plaats van handeling sportzaal W. Obdamstraat, het lerarenteam van onze vereniging is er in ieder geval klaar voor.

Lerarenteam Nippon, Rens, Harry, Jan-Willem en Jan-Willem.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Opnieuw zege Freek Wagenaar

Twello- Afgelopen week werd er maar 1 vlucht georganiseerd en wel voor de jonge duiven. Deze zouden zaterdag gelost worden in Budel (115 km) maar de weersverwachtingen waren van dien aard dat besloten werd alles een dag naar voren te halen. Daarom werd er op donderdag ingekorfd en op vrijdag gelost.

​Lang wachten

In onze contreien was het vrijdagmorgen nog niet echt wat we “duivenweer” noemen. Duiven oriënteren zich op verschillende manieren. Dat is op zicht, wanneer ze dicht bij huis zijn en bepaalde herkenningspunten hebben, dat is op het aardmagnetisme en op de stand van de zon. Het zonnetje liet vrijdagmorgen lang verstek gaan dus duurde het ook erg lang voordat er gelost kon worden. Vreemd is het dan dat er elders op bijna vergelijkbare afstanden wel gelost werd. Een lang verblijf in de wagens met een lossing in het verschiet is voor veel duiven niet prettig. De deuren staan dan half open en de duiven weten dan dat er wat gaat gebeuren. Aan drinken denken ze niet meer en ze proberen een plaatsje bij de uitgang te bemachtigen. Als dit uren duurt, zijn ze al “afgedraaid” voordat er een meter gevlogen is.

Of hetgeen hierboven geschreven ook afgelopen vrijdag aan de orde was weten we niet. Wel dat andere vlieggebieden van onze afdeling veel eerder losten en de duiven al thuis hadden toen die van vlieggebied Noord-Oost nog gelost moesten worden. Dat roept vraagtekens op.

Verloop

Om 13.30 uur klonk dan eindelijk het startschot en stoven de ruim 3700 junioren huiswaarts. Doordat elders de duiven al thuis waren kon er een beetje gerekend worden hoe laat de eerste duiven zouden arriveren. Op de kortste afstanden, Voorst en Wilp-Achterhoek, zouden er vanaf 14.55 uur duiven kunnen “vallen”. Heel iets later arriveerden de eerste duiven bij Freek Wagenaar in Voorst. De duiven waren uiterst onrustig en schichtig. Of er onderweg iets is gebeurd, denk aan een aanval van de roofvogel of iets dergelijks, is dan gissen. Duiven die normaal bij het eerste fluitje naar binnen stuiven bleven nu soms 10 minuten of langer rondvliegen of overal op de daken zitten. Heel vervelend voor de liefhebber en ook voor de duiven die niet de eer krijgen die ze verdienen. In het kielzog van de eerste duiven van Freek vielen in Wilp-Achterhoek vrijwel gelijktijdig 2 duiven bij Rein Evers. Rein speelt maar met een klein aantal duiven, deze keer 5 stuks ingezet, maar doet het tot op heden erg goed met zijn jonge duiven. Dit voorjaar kreeg hij een aantal duifjes van clubgenoot Albert Hendriksen die nu in “de Achterhoek” bijdragen aan de spelvreugde van Rein en adviseur Arie Woertman. In de diverse tussenstanden staat Rein er, evenals Freek uiteraard, mooi bij.

Tussen deze beide liefhebbers in waren het Steffan Willems en Hans Eckelboom die ook nog een mooie duif in de top 10 klasseerden. Zij hadden een verlate start door de eerste vlucht niet mee te doen, hun duiven zitten nog niet in de goede lijn. Net buiten de top zien we Jan Ketelaar op plaats 11, Jan de Ruiter op plaats 20 en Sven van Brummen op plaats 25. Daarmee klasseren alle deelnemers zich op de uitslag. ’s Avonds ontbraken er door het warrige verloop her en der nog wat duiven, zaterdagmorgen waren er overal nog flink wat nagekomen zodat overal de ploegen weer vrijwel compleet zijn voor komende week.

Programma

Naast de vlucht voor de jonge duiven staat er voor de marathonspelers een vlucht vanuit Bergerac (920 km) geprogrammeerd. Dit is de laatste vlucht op het programma van de oude duiven wordt hiermee het seizoen gesloten. Uiteraard zijn er nog diverse vluchten voor de jongen en zijn er nog 5 natourvluchten waarop zowel oud als jong mag worden ingezet. Top 10 Budel:1,2,3,7,8,9,10. Freek Wagenaar, 4. Steffan Willems, 5,6. Rein Evers.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

GROOTS SPEKTAKEL IN WILP ACHTERHOEK-

Wilp achterhoek- Op zaterdag 14 en zondag 15 augustus knallen de motoren en rodeoauto’s weer de weide in voor het jaarlijkse “Lollebroekse Cross Weekend”. Dan vind namelijk de 29e editie plaats op het terrein aan de Leemsteeg in Wilp Achterhoek.

​De voorbereidingen zijn al weer een paar maanden corona-proof aan de gang. Vele rijders hebben zich inmiddels aangemeld en menig auto staat startklaar of er wordt nog flink gesleuteld. De online-inschrijvingen zijn al even geopend, maar er is nog altijd plek voor meer deelnemers. Aanmelden kan via de website van carnavalsvereniging “de Lollebroek”.

De Lollebroekse Cross organiseert op zaterdag 14 augustus een cross op en naast het rodeoterrein. De cross is onderverdeeld in 4 klasses. De cross bevat geen wedstrijdelement. Het aantal deelnemers is de afgelopen jaren sterk toegenomen wat ook resulteert in een groot aantal bezoekers. Dit jaar is de baan maar liefst circa 500 meter. Naast de bekende autorodeo op zondag krijgt dus ook deze cross op zaterdag een steeds grotere bekendheid onder jong en oud.

Altijd al mee willen doen? Schrijf je dan snel in op de website van CV de Lollebroek. De deelname aan de Lollebroekse Cross is slechts 5,00 euro.

De feesttent zal zaterdag tot 24.00 uur geopend zijn voor iedereen die zin heeft in een feestje, of na het maaien van het gazon of het melken van de beesten nog even gezellig een biertje willen drinken.

Op zondag 15 augustus vanaf 12:30 uur gaan de dames en heren weer de strijd aan in de, vaak door hen zelf of met hulp van vrienden en familie, geprepareerde rodeoauto’s. Autorodeo is een zeer populaire vorm van autosport voor jong en oud, een van de redenen hiervan is dat het een vorm van autosport is waarvoor geen grote investeringen of sponsoren nodig zijn om er aan deel te nemen. Ook een race licentie is niet verplicht. Iedereen die ouder dan 18 jaar is en in het bezit is van een geldig rijbewijs en tevens een volgens de geldende reglementen geprepareerde auto heeft, kan deelnemen.

Standaard klasse en de Busjesmanche

Het programma van deze autorodeo bestaat uit de standaard Klasse, welke onderverdeeld worden in de lichte en zware klasses. Na het succes van 2012 is hij terug: DE BUSJESMANCHE! Dit zal gegarandeerd zorgen voor veel spektakel en sensatie. Ten tijde van de druk van deze krant zijn er al 16 busjes aangemeld en nog 4 plekken beschikbaar. Voor de busjesmanche ontvang je 150 euro startgeld. Dus wees er snel bij als jou dit ook wat lijkt.

Op zondag zal er na de autorodeo tot 22.00 uur in de feesttent de gelegenheid zijn om onder het genot van een drankje bij te praten met alle stoere deelnemers van de rodeo. Op beide dagen is er een DJ aanwezig voor de muzikale ondersteuning.

Coronamaatregelen:

Ook wij ontkomen er niet aan en moeten ons houden aan de coronamaatregelen. Het beslismoment voor het wel of niet doorgaan van de Lollebroekse Cross kunnen we, mede dankzij de vele voorbereidingen en de medewerking van leveranciers verschuiven naar de volgende persconferentie die hopelijk uiterlijk 6 augustus zal zijn. Houdt de website in de gaten voor mogelijke wijzigingen rondom de maatregelen. Uiteraard staat de veiligheid en gezondheid van een ieder voorop.

Wil je bij aankomst niets missen van de autorodeo en niet lang in de rij staan, bestel je toegangskaarten voor zondag 15 augustus via: www.cvdelollebroek.nl. Goed te weten: mocht het niet door kunnen gaan ivm eventuele nieuwe corona richtlijnen, wordt uiteraard het betaalde bedrag teruggestort.

We hopen jullie te zien in het weekend van 14 en 15 augustus!!

Website: www.cvdelollebroek.nl

Email: info@cvdelollebroek.nl

Facebook: autorodeowilp

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Bus voor senioren, gerund door vrijwillige chauffeurs, begeleiders en planners

We krijgen een grotere groep ouderen in de samenleving en daarmee neemt ook de zorg toe. Zorg in de breedste zin van het woord, waar met name de niet zichtbare problematiek veel aandacht verdient, waaronder eenzaamheid. Mens en Welzijn Voorst zet daar gericht op in met allerlei initiatieven. Afgelopen donderdag 22 juli werd de Ontmoetingslijn gelanceerd. Het is een van de manieren om ouderen met elkaar te verbinden, doordat de ouderen worden opgehaald en thuisgebracht naar en van een activiteit. Samen er op uit en ook nieuwe mensen ontmoeten.

​Door Jos Bosch

Eenzaamheid is een steeds vaker voorkomend fenomeen bij ouderen. Volgens onderzoek (GGD-Monitor 2016) is 5% van de 65-plussers in de gemeente Voorst ‘zeer ernstig eenzaam’ (bron: informatie Mens en Welzijn Voorst). Dit komt neer op 292 inwoners! De groep ouderen groeit en dan is het een eenvoudige optelsom die ons doet beseffen, dat de eenzaamheid zal toenemen. Daarom is de Ontmoetingslijn een prachtig en zeer welkom initiatief van Mens en Welzijn Voorst en een van de mogelijkheden om contact te houden met de ouderen en het onderlinge contact te stimuleren.

Actieve ouderen

In veel dorpskernen van de gemeente Voorst zijn er diverse activiteiten waar ouderen aan deel kunnen nemen. Een ontmoetingsochtend of middag, waar ouderen op informele wijze bij elkaar kunnen zijn. Diverse spelactiviteiten in de dorpen, zoals bijvoorbeeld jeu de boules maar ook sporten welke gericht zijn om sámen in beweging te blijven. Mens en Welzijn Voorst wil graag meer bekendheid geven aan wat er allemaal samen is te doen, wil ervoor zorgen dat een oudere niet alleen op stap hoeft én wil het vervoer organiseren, doordat het openbaar vervoer niet altijd passend is voor ouderen. Vandaar het doel; vervoer tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid

Ouderen zijn vaak minder mobiel. Daarnaast worden ze minder geïnformeerd vanwege verminderd contact met de omgeving. Ze zijn vaker alleen en voeg daarbij een fysieke en mentale achteruitgang en alle ingrediënten zijn aanwezig die ervoor zorgen, dat de eenzaamheid kan toeslaan. En juist die eenzaamheid kan een verdere achteruitgang versterken. Wie eenmaal in een isolement zit, is nog minder zichtbaar en kan zelfs worden ‘vergeten’. Corona heeft dit allemaal versterkt maar anderzijds werd het daarmee ook meer zichtbaar en werden we ons ervan bewust. Denk alleen al aan de ouderen in de tehuizen en zorginstellingen. Maar daar waar er bij hen nog in meer of mindere mate ‘controle’ is, kan deze bij de zelfstandig wonende oudere volledig ontbreken.

Feestelijke start

‘Een lokale bus waar minder mobiele senioren gebruik van kunnen maken om op een leuke en aangename manier vervoerd te worden naar een ontmoetingsplek in de gemeente Voorst’ aldus Roel Terwijn, bestuurder bij Stichting Mens en Welzijn Voorst. ‘Hiermee verlagen we de drempel voor mensen die minder mobiel zijn om anderen te ontmoeten en dragen we bij aan het verminderen van eenzaamheid.’ Hij sprak de genodigden vorige week donderdag toe bij de lancering van de Ontmoetingslijn.

Wethouder Wim Vrijhoef was eveneens aanwezig om een ieder toe te spreken. Zijn betrokkenheid en enthousiasme bij diverse projecten is groot en een initiatief als deze juicht hij enorm toe. De kers op de taart was de actieve deelname van burgemeester Jos Penninx. Hij ging aan boord van de bus en haalde langs de route een aantal ouderen persoonlijk van huis om hen tijdens deze eerste rit van de Ontmoetingslijn te vergezellen naar de locatie Klein Twello aan de Maarten Tromplaan 2, waar Mens en Welzijn Voorst is gehuisvest.

Vrijwilliger – misschien iets voor u?!

De kracht van onze maatschappij valt en staat met de inzet en het enthousiasme van vele vrijwilligers. Want hoe mooi ook de initiatieven, het moet allemaal wel betaalbaar en daarmee haalbaar blijven. Ook de Ontmoetingslijn bestaat door de vrijwilligers die het project ondersteunen. Zo zijn er inmiddels meerdere chauffeurs die de bus kunnen besturen. Daarnaast gaat er altijd een vrijwilliger mee als begeleider in de bus. Maar ook zijn er vrijwilligers die de planning samenstellen. Hoewel het project van start kon gaan, zijn meer vrijwilligers van harte welkom! Wie hierover meer wil weten en/of zich wil aanmelden, kan contact opnemen met Mens en Welzijn Voorst via telefoonnummer 0571-279090 of een e-mail sturen aan info@mensenwelzijn.nl

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Streep door vogelschieten en survivaltocht in Empe

Empe- Heel Empe huilt. Veel inwoners van het dorp en omliggende plaatsen hadden zich enorm verheugd op 14 augustus. Eindelijk zouden ze die zaterdag weer kunnen samenkomen voor een gezellige feestdag met de onderdelen vogelschieten en een survivaltocht voor de jeugd, maar het evenement op het feestterrein bij ’t Oortveld gaat niet door.

​Joost Makkink, voorzitter van Oranjevereniging Empe (OVE), bevestigt dit gerucht dat afgelopen dagen de kop opstak: “Dat klopt helaas. We krijgen geen vergunning van de gemeente en hebben donderdag de knoop doorgehakt. Onze partners wilden weten wat de stand van zaken was, aangezien ze het een ander moesten voorbereiden.”

“Het is helaas niet haalbaar gebleken. Met de huidige regels mag je niet van je stoel af, behalve voor een sanitaire stop. Je mag dus ook niet naar de vogel lopen. Het wordt een beetje lastig om de buks door te geven aan de tafels”, zegt Makkink. Met ‘onze partners’ doelt de OVE-voorzitter onder meer op De Timp (snackwagen) en de drankleverancier.

2022

Onlangs zei Makkink in Voorster Nieuws nog dat hij zelf ‘enorm veel zin’ had in een feestje. Het OVE-bestuur en alle betrokken vrijwilligers richten nu hun pijlen op 2022. Dat moet een jaar worden met een aantal geweldige feestdagen waarbij hopelijk coronabeperkingen niet meer aan de orde zullen zijn.

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht

Vrijheid is niet zomaar een woord

Twello- Van de sinds kort in Twello wonende Henk van Oosterhout is het boek ‘Vrijheid is niet zomaar een woord’ verschenen. Het boek gaat over armoede, rijkdom en ongelijkheid in de wereld en is deels gebaseerd op eigen ervaringen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Van Oosterhout heeft het boek geschreven omdat hij graag zijn inzichten wil delen met mensen die in deze onderwerpen geïnteresseerd zijn. Armoede geen brevet van onvermogen. Rijke landen als Nederland willen armoede in Afrika en Azië bestrijden met financiële en technische hulp, maar volgens Henk van Oosterhout zijn mensen in arme landen veel meer gebaat bij méér vrijheid. Alleen dan krijgen mensen daar de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen en dat vormt de opstap naar de weg uit de armoede. Met deze visie tracht Van Oosterhout de vastgelopen dialoog over het nut van ontwikkelingssamenwerking nieuw leven in te blazen. In dit boek bundelde geograaf en microfinance deskundige Van Oosterhout zijn tientallen jaren ervaring op andere continenten: ‘Vaak wordt er gezegd dat arme landen zich in een vicieuze cirkel van armoede bevinden: omdat ze weinig kapitaal hebben, wordt er weinig geïnvesteerd waardoor de productie laag is en daardoor wordt armoede in stand gehouden.’ In zijn boek ‘Vrijheid is niet zomaar een woord’ brengt de schrijver een andere opvatting onder woorden. Uitgangspunt van zijn betoog is dat er geen bewijs is dat een Afrikaan of Aziaat minder talenten zou hebben dan een Amerikaan of Europeaan. Van Oosterhout: ‘Maar terwijl mensen in rijke landen kansen krijgen om hun talenten om te zetten in de praktijk, is dit niet het geval voor talentvolle mensen in arme landen. Deze mensen hebben namelijk geen vrijheid van denken, vrijheid van handelen en hebben niet de keuzevrijheid die nodig is om hun talenten tot uiting te laten komen.’ Van Oosterhout staaft zijn beweringen aan de hand van een doorwrochte studie naar armoede en ongelijkheid door de eeuwen heen. Gebleken is dat over het algemeen economische groei start op het moment dat mensen in een bepaald land meer vrijheden krijgen. Tegelijkertijd is het maar de vraag of het geven van ontwikkelingshulp zoals dat nu gebeurt bijdraagt aan de bestrijding van armoede. ‘Het werkelijke probleem van armoede in arme landen is veeleer dat regeringsleiders daar geen interesse hebben om armoede op te lossen. Daarvoor moeten ze namelijk hun privileges opzeggen en mensen de vrijheid geven om hun talenten te ontwikkelen en te gebruiken.’ ‘Vrijheid is niet zomaar een woord’ - 348 pag. - € 22,50 - ISBN 9789085484738 – Het boek is o.a. te verkrijgen in kantoor- en boekhandel Oonk in Twello.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Renske Helmer-Englebert wordt waarnemend burgemeester Gemeente Voorst

Burgemeester Jos Penninx heeft maandag 2 augustus zijn laatste werkdag en gaat daarna genieten van zijn pensioen. Inmiddels is hij samen met zijn vrouw begonnen aan een kleurrijke afscheidstour langs alle dorpskernen van de gemeente Voorst. Een opvolger is nog niet gevonden en daarom is Renske Helmer-Englebert per 24 juni 2021 benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Voorst. Zij start haar werkzaamheden per 16 augustus aanstaande.

Renske Helmer-Englebert (51 jaar, lid van de SP, opgegroeid in Brummen) is van 2014 tot en met 2020 wethouder geweest in de gemeente Nijmegen. Daarvoor was zij van 2011 tot 2014 raadslid voor de SP in de gemeenteraad van Nijmegen. Zowel de gemeente Voorst als de commissaris van de Koning zien Renkse Helmer-Englebert als de juiste kandidaat voor de gemeente. Commissaris van de Koning John Berends heeft daarom in goed overleg met een delegatie van de gemeenteraad van Voorst besloten om een waarnemend burgemeester te benoemen per 16 augustus 2021.

Oorspronkelijk komt mevrouw Helmer-Englebert uit de zorg. Vervolgens heeft zij ruime politiek-bestuurlijke ervaring opgedaan als lijsttrekker, raadslid, wethouder en locoburgemeester van een 170.000 plus gemeente. Ze wordt omschreven als verbindend, maakt zich snel inhoudelijke dossiers eigen en brengt een frisse blik met zich mee. Mevrouw Helmer-Englebert zal waarnemen tot de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in februari 2022.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Stichting Welzijn Kerspel Voorst kan verenigingen en stichtingen financieel ondersteunen

Voorst- Stichting Welzijn Kerspel Voorst (SWKV) heeft financiële opbrengsten die ze jaarlijks ten goede laat komen aan stichtingen en verenigingen uit het kerspel van Voorst. Naast Voorst vallen ook Tonden, Empe, Voorstonden, Gietelo, Bussloo en Klein-Amsterdam onder het kerspel. Stichtingen en verenigingen uit het kerspel Voorst die aldaar activiteiten ontplooien en daarbij financiële hulp kunnen gebruiken, hebben de mogelijkheid een aanvraag in te dienen. De financiële hulp moet gericht zijn op incidentele activiteiten. Aanvragen ter ondersteuning van de exploitatie worden niet in behandeling genomen. Overige voorwaarden staan vermeld op het aanvraagformulier.

Aanvragen

De aanvraag moet uiterlijk 1 september 2021 in het bezit zijn bij SKWV, bij voorkeur via het genoemde e-mailadres. Het is ook mogelijk de aanvraag af te geven bij het secretariaat van de stichting: Enkweg 42, 7383 CX Voorst.

Het aanvraagformulier kan worden gedownload via onderstaande QR-code of worden opgevraagd bij: stichtingwelzijnkerspelvoorst@gmail.com.

Na de sluitingsdatum (31-08-2021) zal het bestuur van de SKWV de aanvragen in behandeling nemen en beoordelen. Het bestuur bepaalt of een aanvraag wordt gehonoreerd. Medio september 2021 krijgen alle aanvragers een terugkoppeling, al dan niet met een financiële toezegging. Over het besluit van het bestuur kan niet worden gecorrespondeerd.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Help een mooie droom werkelijkheid worden

Twello- In speeltuin “De Spoortuin” op de Demmerskamp was het woensdagmiddag 14 juli zeer gezellig voor jong en oud.

De speeltuin is bedoeld voor de jeugd t/m 12 jaar en daarnaast een ontmoetingsplek voor iedere bewoner. Een plek om samen te komen. Een plek die de saamhorigheid van de wijk bevorderd. Deze middag werd het schooljaar afgesloten met veel kinderen.

Er werd gespeeld. Er werd gesprongen op het gesponsorde springkussen en heerlijk gesmikkeld van de pannenkoeken, gebakken door bewoners met geschonken ingrediënten.

Ilse Rood en Tirza Kruiver wonen in de wijk en werken samen met Chris Frencken van de gemeente en IJsseldal Wonen aan het verwezenlijken. Speelattributen die veilig en geschikt zijn voor kinderen tot en met 12 jaar en ook voor een gehandicapt jongetje uit de wijk. Zijn wens in vervulling laten gaan is een belangrijke doel. Ilse: ”Achter in de speeltuin willen we graag een tuinhuis met een keukentje. Er kan koffie, thee en limonade geschonken worden tijdens de maandelijkse activiteiten. We willen een plek creëren om het samenkomen van alle nationaliteiten te bevorderen.”

Veel moet er nog bedacht worden, gedaan worden. Daarvoor zijn ideeën welkom, worden sponsoren gezocht en vrijwilligers uitgenodigd om te komen helpen. Heb jij ideeën, wil jij graag komen helpen, heb jij misschien dat mooie tuinhuisje of weet jij wie er graag dit mooie project wil sponsoren, neem dan contact op met Ilse of Tirza.

Dat kan door een mail te sturen naar despeeltuinvantwello@gmail.com

Help een mooie droom werkelijkheid worden. Een plek waar gespeeld kan worden, waar maandelijks activiteiten georganiseerd gaan worden en waar samenzijn tot verbinding leidt.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Zware kritiek op college en coalitiepartijen gemeente Voorst inzake toekomst speelveld De Wingerd

Sinds meerdere maanden is het speelveld tussen school De Wingerd en het gemeentehuis verworden tot een strijdveld. Ouders, buren en school hebben zich verenigd nadat de ingrijpende veranderingen in de omgeving van het gemeentehuis duidelijk werden. Een haast historisch speelveld met veel groen moet plaatsmaken voor een veelvoud aan auto’s. En dát in de groenste gemeente van Europa. Waar burgers moeten kunnen vertrouwen op openheid en democratische besluiten in een gemeente waar burgerparticipatie hoog in het vaandel staat, blijkt het college voor de zóveelste keer enorm te blunderen.

Door Jos Bosch

Geheimhouding en verborgen agenda’s, waarbij zij die de macht en het mandaat hebben, de zinnen en plannen doorzetten. Het zijn de ingrediënten voor een spannend boek en wellicht een bestseller. Helaas is het geen fictie maar werkelijkheid. Terwijl het prestigieuze project ‘Voorst onder de Loep’ haar aanhang oproept tot evaluatie en benieuwd is naar de impact van het programma en onder meer schrijft ‘Wij willen in onze gemeente met elkaar gezond en ontspannen samenleven en dat de kwaliteit van leven in alle kernen goed is. Dat onze kinderen veilig opgroeien, we voor elkaar klaar staan en dat iedereen er mag zijn’. In de praktijk gaat het er in de gemeente Voorst, vaker dan eens, heel anders aan toe.

Historische waarde

Het veldje tussen De Wingerd en gemeentehuis kan gerust worden omschreven als een gebied met historische waarde. Avanti is er ooit gestart, generatie na generatie speelde op het veld, het terrein was onlosmakelijk verbonden met de school en gezien de centrale ligging, was en ís het nog steeds een mooie groene plek waar jong en oud elkaar kan ontmoeten. Ook tijdens het gesprek van deze maandagavond 19 juli is het een komen en gaan van mensen. Passanten met honden aan de lijn, Twellonaren die elkaar groeten en in gesprek gaan. Rust en ruimte om ons heen, waar overdag de schoolkinderen zorgen voor het zichtbare vertier.

Vraagtekens en ongeloof

We spreken met Marleen, Lydia, Ronald en Frank. Vorige week donderdag stonden ze op dezelfde plek, toen ze middels een ludieke actie aandacht vroegen voor het speelveld aan de H.W. Iordensweg. Diverse media was opgetrommeld om het massale protest van de kinderen en overige betrokkenen te aanschouwen. Een noodgreep maar ook de uiting van enorm veel frustraties welke er zijn opgelopen in de afgelopen maanden. Terugblikkend op de achterliggende periode zijn de vraagtekens in de ogen zichtbaar en is er vooral veel ongeloof. Dat er plannen worden ontwikkeld en doorgedrukt, die regelrecht ingaan tegen alle natuurwetten.

Een korte terugblik

Maar hoe zat het ook alweer? De directie van de school werd vorig jaar al benaderd omtrent de plannen voor aanleg van nieuw groen en bestrating rondom het gemeentehuis. Terwijl er in alle plannen m.b.t. de revitalisering nooit is gesproken over de omgeving, blijken juist die plannen evenzo ingrijpend als de gehele verbouwing van het gemeentehuis. De school krijgt de mededeling om de plannen geheim te houden. Op het moment (voorjaar 2021) dat ook ouders en buren de plannen onder ogen krijgen, zijn de beslissingen al genomen. De strak omlijnde plannen zijn vastgelegd en projectleider Ed Bakx legt deze krant uit, dat men rekening heeft gehouden met alles en iedereen. “Het is een optelsom van veel zaken” dat impliceert, dat iedere stem telde.

Het tegendeel is waar. De belangengroepen die zich inmiddels hebben verenigd, gaan nog wel in gesprek. “Tijdens het gesprek met wethouder Vrijhoef gaf hij al aan dat we er niets van hoefden te verwachten, want de beslissing was al genomen” aldus het viertal waar we thans mee spreken. “De RTG (Ronde Tafel Gesprek) bood nog een opening, maar de raadsvergadering was snoeihard. Er werd nog een hele goede motie ingebracht, maar deze werd met 10 tegen 9 verworpen.” De groep vervolgd: “Het proces is niet gevolgd en het is niet logisch aangaande de plannen”. Met die plannen doelt het viertal op de groenste gemeente van Europa, ruimte bieden aan spelende kinderen én – wederom – burgerparticipatie! “Burgerparticipatie? Partijen schermen ermee, maar ze houden zich er niet aan!”

‘Zo werkt dus de politiek’

“Die logica zien maar tien of elf mensen” waarmee ze doelen op de wethouder en de coalitiepartijen. “De heer Homan van Gemeentebelangen meende dat de hele buurt akkoord was met de tekeningen. Ook was er het gerucht dat ouders en buren het samen niet eens waren, maar dat was absoluut niet het geval!” Waarom wordt het dan geroepen? “Om onrust te zaaien” en “zo werkt dus de politiek” aldus de sprekers. “Wethouder Vrijhoef zei dat er een compromis was gesloten, maar die is alleen bij het college en de coalitie gesloten.”

Tijdens de raadsvergadering maar ook daarvoor én daarna wordt vaker dan eens geroepen, dat het proces niet goed is gelopen. College erkent het, coalitiepartijen stemmen daarmee in en de oppositiepartijen geven zelfs tijd en ruimte, zodat de belangengroepen een eerlijke kans krijgen om samen met gemeente écht aan tafel te gaan en mogelijk tot elkaar te komen. Dit als antwoord op het college dat roept, dat de aanbestedingen zijn gedaan en dat ook de ruimte rondom het gemeentehuis tijdig moet worden opgeleverd. De summiere meerderheid in de gemeenteraad (Gemeentebelangen en D66) stemmen een belangrijke motie weg en zet welwillende burgers in hun hemd.

Vertrouwen

Hoe is het vertrouwen nu, na de raadsvergadering? “We zijn heel benieuwd wanneer de uitnodiging komt voor een gesprek. Een van de reacties uit het gemeentehuis was, dat hoewel veel afspraken niet zijn nagekomen, déze wel wordt nagekomen. We hebben ook de angst dat er straks na de vakantieperiode van alles gaande is. Maar denk toch eens na! Er wordt uren vergaderd over het speelveld, dat geeft al wel aan hoe het leeft bij iedereen. Ons idee is, dat er echt maar een paar mensen zijn die de huidige plannen willen doorvoeren.”

Stel, het gaat straks gewoon volgens het plan dat er nu ligt. Er wordt niet meer geluisterd naar inbreng en jullie moeite was allemaal voor niets. “Dat is dan teleurstellend, maar er staan ook nog vragen open. Over hoe ze mensen moeten informeren en ze hebben kennelijk nog niet door dat het hier gaat om communicatie. Je kan het niet eens worden, maar hoe ga je dan uit elkaar?” Het viertal heeft meer vragen dan ze kunnen beantwoorden, nog steeds. “Nu wordt er steeds gezegd dat het anders had gemoeten, maar anderzijds wordt er steeds maar gezegd; de beslissing is genomen.”

‘Gemeentebelangen? Dat zijn kennelijk de belangen van het gemeentehuis’

Voor de groep is het duidelijk. Sinds maart dit jaar was bekend wat er ging gebeuren en het was niet de bedoeling, dat anderen zich daarmee zouden bemoeien. Wat ze echter ook niet snappen is de grootste partij binnen de gemeenteraad. “Gemeentebelangen? Dat zijn dan kennelijk de belangen van het gemeentehuis, maar zeker niet de belangen van de mensen die in de gemeente wonen.” De partij was de grote afwezige afgelopen donderdagmiddag. Bert Visser van Pvda-GroenLinks, Emiel de Weerd van VVD-Liberaal 2000, Arend Jansen van Lijst Arend én Paul Jonkman van D66 lieten wel hun gezicht zien. Jonkman schrok toch wel van het grote gebied en zei toe opnieuw met de raad te gaan praten. “Wethouder Vrijhoef kwam ook, voor de camera van TV Gelderland maar hij kwam niet voor ons. Tja, er waren andere verplichtingen, maar die hadden de aanwezige raadsleden ook?!”

Krachtmeting

De hoop is dus deels ook gevestigd op D66, ‘de 10e stem’. Ze willen graag vertrouwen op de woorden van Jonkman maar lijken meer moed te putten uit de steun van de overige partijen. “Het gaat over de moed die de oppositie nog steeds heeft, want het is de zoveelste keer dat dit gaande is. Een krachtmeting binnen de gemeenteraad. Je hoort het ook van alle kanten, ook van TV Gelderland. Het is overigens vreemd dat negen mensen van Gemeentebelangen altijd hetzelfde denken. Dat zullen ze echter wel moeten, maar voor ons reden om nooit de politiek in te gaan.”

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Er is geen kunst om jong te blijven, zet dat maar uit je hoofd.

Ik ben niet knuffelhongerig noch een treurwilg Het kan een hele kunst zijn, ouder worden, oud zijn en dan toch je warmen aan de laatste zonnestralen. Herman Hesse schreef daar een bemoedigend boek over: De kunst van het ouder worden. De hele medische encyclopedie over leeftijdsgenoten, pakweg de laatste fase vanaf 80 jaar, kun je terugvinden wanneer je door het centrum van Twello wandelt, sjokt, naargelang jouw lijf het toelaat. Nu vind ik het bijna een daad van naastenliefde wanneer naar mijn gezondheid wordt geïnformeerd. Het lucht soms op. Ik zal mijn kwaaltjes niet allemaal opschrijven, want dan zou ik meer ruimte nodig hebben in ons lijfblad Voorster Nieuws En dit is nou eenmaal geen weekblad waarin gesomberd wordt. Want soms denk ik weleens als ik blader in periodieken bestemd voor senioren of de reclamespots zie op tv met al die vrolijke senioren : hebben die mensen nu helemaal niks, zelfs niet plassen ‘s nachts? Dit terzijde Behalve dus mijn steeds maar oplopende lijst van kwaaltjes die voortdurend aandacht vragen ben ik vooral alert op het bewaren van mijn onafhankelijkheid en op het bevorderen van de emancipatie van tachtigers en ouder.

Onafhankelijkheid

Niet te verwarren met eigenwijsheid en drammerigheid, twee karaktertrekken die bij het ouder worden nog wel eens de kop opsteken en de (gelukkige) ondergang bevorderen van sommige politiek partijen. Soms houden dingen op en dan is een goddelijke berusting een zegen voor jezelf als voor je familie/ vriendkring/clubgenoten.

Een voorbeeld maakt voldoende duidelijk wat ik bedoel

Er zijn twee soorten van onafhankelijkheid, die van je lijf en die van je geest. Hier bedoel ik die van de geest

Ik ben op zoek naar verhalen van tachtigers over vroeger, vertaald naar nu. Ik vond Berthe, 90 jaar, vol van dit soort verhalen. EN geheel bij de tijd, dat wil zeggen dat ze ook met haar kijk op het leven zich kan vinden in de meeste van de hedendaagse opvattingen over het leven en daar mild over oordeelt. Zo vertelde ze over haar vader het volgende.

‘ Ik zie het nog zo voor me: Op die zonnige zondag kwam vader uit de kerk, legde zijn hoed op tafel, stak de pijp op en zei genoeglijk : het was weer mirakels mooi maar ...ik denk er ‘t miene van.’

Dat was me wel een uitspraak in die tijd waarin Kerk en Staat het volk probeerden te leiden als een kudde makke schapen.

Emancipatie

Daar wil ik het de volgende keer over hebben, want volgend jaar zijn er de gemeenteraadverkiezingen. En zouden wij geen wensen hebben? Wie vertegenwoordigt ons expliciet in de Raad van Voorst?

Het is zoals Hedy d ‘Ancona het beschrijft in haar laatste boek ‘Vrolijk Verval ‘ ,waarin ze afrekent met de opvatting dat ouden kwetsbaar en knuffelhongerig zijn, ‘een woud van treurwilgen dat je moet beschermen tegen uitsterven.’

Heb je een verhaal over vroeger dat een brug kan slaan naar het heden, mail dan naar palme060@gmail.com of bel 0627028796. Wiel Palmen

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

OPENSTELLING GROTE KERK VOOR CONDOLEANCE PETER R DE VRIES

Apeldoorn- Nederland is opgeschrikt door de laffe moord op Peter R. de Vries. Hoewel hij geen binding meer had met een kerk handelde hij niet aflatend vanuit eenzelfde beginsel: de strijd voor gerechtigheid!

Op woensdag 21 juli is het mogelijk afscheid te nemen van Peter in Amsterdam. Niet iedereen is in de gelegenheid daar heen te gaan. En in Amsterdam is er onvoldoende gelegenheid om iedereen te ontvangen.

Daarom stelt de Grote Kerk Apeldoorn, in navolging van de Westerkerk in Amsterdam zich open voor het tekenen van een condoleanceregister.

Op woensdag 21 juli is dit in de Grote Kerk Apeldoorn mogelijk van 16.00 tot 20.00 uur.

Het is niet de bedoeling bloemen, kaarsen of andere blijken van rouw mee te nemen of achter te laten.

Het condoleanceregister zal na woensdag aan de nabestaanden worden aangeboden.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Veel PK’s bij afscheid groep 8 OASE

Twello- Met veel PK’s nam groep 8 van de Oase afgelopen vrijdag afscheid van hun basisschooltijd! Rond 17 uur werden alle kinderen thuis opgehaald in mooie, snelle en vooral originele bolides. De kinderen hadden zich feestelijk aangekleed voor de Bohemian Summer Party, waarvoor ze door hun ouders waren uitgenodigd en gelukkig werkte het zomerweer ook mee. Onder grote belangstelling kwamen ze nog éénmaal aangereden op de Groene Wig bij hun brede school De Fliert, waar ze ontvangen werden door hun juffen Annemiek en Lise.

Na een welkomstcocktail ging de stoet verder richting de geheime feestlocatie, ergens in de velden van Terwolde. Bij de prachtig versierde Bohemian locatie smulden de kids en hun juffen van een heerlijke BBQ en aansluitend konden ze diverse Oudhollandse spelletjes doen; zoals blikgooien, hoefijzers werpen, stelten lopen en spijkerslaan. Na dit alles was het tijd voor een ijskoude Italiaanse verrassing van Gotje en losgaan in de disco met de vrouwelijke DJ AISKA uit Terwolde. Ook was er nog een wedstrijd met babyfoto’s raden en konden er grappige en te gekke polaroidfoto’s gemaakt worden. Aan het eind van de avond kwamen alle ouders hun kinderen ophalen en was er nog 1 laatste verrassing, een heel mooi Klassenboek gesponsord door Kindercentrum De Kruimelkring en TEAM3D beide uit Twello. Na een laatste drankje en hapje was het feest dan echt voorbij en daarmee ook de basisschooltijd. Dat alle kids genoten hebben bleek uit alle reacties: Een Topavond!, Geweldig Feest!, Ontzettend Genoten!, Supergaaf Aandenken! Dankjewel!

En nu de volgende stap: Op naar de middelbare school.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Lotte Pen maakt met bezoekers meditatieve muziekwandeling

Regio- Componist en saxofonist Lotte Pen presenteert op zaterdag 24 juli op het Deventer Stadsstrand de meditatieve muziekwandeling Pelgrim. In vijf kwartier tijd wandelen de bezoekers, langs bekende en onbekende plekken rondom Deventer. De deelnemers luisteren tijdens de wandeling, met koptelefoon, naar nieuw werk van de Deventerse Lotte Pen dat zij speciaal voor Pelgrim heeft geschreven.

Net als bij de pelgrimage naar Santiago de Compostella maken de deelnemers de verschillende emoties en facetten van het leven door tijdens het wandelen. Na de wandeling volgt een live concert waarbij de koptelefoons afgaan en de bezoekers gezamenlijk met Lotte Pen, de laatste muzikale etappe volbrengen. En natuurlijk krijgen de deelnemers voorafgaand een echt pelgrimspaspoort uitgereikt waarin zij hun ervaringen kunnen noteren.

Massage voor de zintuigen

“Verwacht niet alleen rustgevende muziek tijdens deze wandeling. Pelgrim is zo opgebouwd dat alle emoties aan bod komen, positieve en negatieve, in ieder geval de mijne, zoals in het echte leven,” lacht Lotte Pen. “Het uiteindelijke doel van Pelgrim is het creëren van saamhorigheid, maar dat krijg je pas wanneer je vrede hebt met jezelf. Pelgrim is een massage voor de zintuigen hoorde ik laatst een bezoeker zeggen,” aldus Lotte Pen. In de compositie hoort de bezoeker sacrale melodieën en door minimal music geïnspireerde elektronische neo-classical.

Anders dan velen doen vermoeden is het idee van Pelgrim al ontstaan voor de coronatijd. “Ik wilde het publiek verleiden de stap naar buiten te zetten om vervolgens de weg naar binnen te vinden. Dat Pelgrim de première in juni zo aansloeg bij het publiek had ik nooit kunnen vermoeden, de wandeling is overigens ook helemaal coronaproof.”

Een goed huwelijk tussen pop en klassiek

Na een vol en hectisch leven met veel concerten met bekende orkesten (onder meer Gelders Orkest en Radio Filharmonisch Orkest), popbands (onder andere VanDryver), bij gelegenheidsformaties (zoals The Beach Boys Tribute met Jett Rebel en Ruben Hein) en solo-optredens in bijvoorbeeld de Carnegie Hall New York, Tokyo Bunka Kaikan en het Concertgebouw Amsterdam) besloot Lotte Pen acht jaar geleden niet alleen het werk van anderen uit voeren. Met haar eigen composities wil Lotte Pen een goed huwelijk formeren tussen pop en klassiek. Haar eerste werk uit 2012, Eat your glass out dat zij samen schreef met Pim van de Werken was direct succesvol op de luisterpaal van 3voor12 van de VPRO. Op Spotify heeft Lotte Pen inmiddels al 50.000 luisteraars.

Deventer Stadsstrand

Pelgrim start op zaterdag 24 augustus om 13.30 en om 16.00 uur op het Deventer Stadsstrand Meadow. Kijk op www.lottepen.nl voor tickets en meer informatie.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Mooi Zomerschool lesprogramma bij CODA

Regio- Op dinsdag 20 juli start de Zomerschool voor basisschoolkinderen in de leeftijd van 6-12 jaar die ingeschreven staan bij Stichting Leergeld Apeldoorn-Voorst.

Deze kinderen gaan in de zomervakantie 2 dagdelen per week weer even de schoolbanken in. Het is een mooie kans om het nieuwe schooljaar straks goed van start te gaan. In de komende zes weken gaan docent en leerlingen in kleine groepjes aan de slag met Nederlands, lezen en rekenen. In CODA wordt een mooi lesprogramma aangeboden en krijgen de deelnemers een gratis CODA pas. Er wordt lesgegeven op 2 locaties: kinderen gaan vier weken naar wijkgebouw de Stolp en zijn twee weken in CODA. Ze starten om 9.00 uur en de kinderen die les krijgen in CODA worden met een bus gebracht en gehaald.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Missiekruis Klarenbeek

Evenals de schrijver van de ingezonden brief (Voorsternieuws 14-7-'21) over de verplaatsing van het missiekruis vóór de voormalige katholieke kerk in Klarenbeek, ben ik erg teleurgesteld. Ook ik herinner me de plechtige onthulling op 4 juni 1944 als de dag van gisteren. Met rond die ceremonie een grootse zogeheten Missieoptocht, met voornamelijk kinderen, in de fraaiste (gehuurde) gewaden, jurken, pakjes, sarongs (!) en negertjes met strooien rokjes. De historische plek van het kruisbeeld is dus dáár. Als je het beroemde standbeeld van Rembrandt van Amsterdam naar Beekbergen verplaatst, heeft het ook niet veel waarde meer.

De inzender is niet goed geïnformeerd. Het plan van de verplaatsing komt niet uit de koker van het bestuur van het Boshuis, zoals de briefkop (en de tekst nog een paarmaal) suggereert, maar van de zogenoemde Locatieraad geloofsgemeenschap Klarenbeek. Wel wrang voor de mensen van het Boshuis, dat zij - publiekelijk - ‘de schuld krijgen’.

Wat jammer ook dat de schrijver zich slechts bekendmaakt als ‘82-jarige inwoner’. Zijn/haar naam zal wel bekend zijn bij de redactie, anders had die de brief vast niet geplaatst. Maar dat neemt niet weg dat het bij de lezer als een anoniem schrijven overkomt. Op die manier is ook geen enkele communicatie mogelijk met de (vele?) andere teleurgestelden/tegenstanders van het voorgenomen plan. Geen weg om samen een gesprek aan te gaan. Uit nader contact met genoemde Raad bleek overduidelijk dat die graag bereid is tot een overleg/gesprek. Ook verzekerde men dat het voornemen nog geen definitief besluit is. Maar anoniem is geen goede start. Míjn adres- en andere gegevens heb ik bij de redactie achtergelaten. Als het de briefschrijver ernst is, zal hij/zij best ‘uit het duister tevoorschijn’ willen komen.

Antoon Driessen

Lichtenvoorde

parochiaan Klarenbeek van 1936 tot 1963

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Leerlingen nemen afscheid van basisschool De Hagewinde

Wilp- Met een geweldige uitvoering van de musical `Sabotage Op Het Spoor`, hebben leerlingen van groep 8 afscheid genomen van hun tijd op basisschool De Hagewinde. De activiteiten begonnen vorige week al met gezamenlijk bowlen en eten. Ook gingen de kinderen samen met hun ouders naar de kerk in het dorp. Daar werden ze welkom geheten door het gehele team van De Hagewinde en zongen zij een lied voor de leerlingen. Meester Wiljan en juf Annemarie hadden voor elke leerling een persoonlijke boodschap. Door middel van foto’s, anekdotes en oude rapporten werd er vaak op humoristische wijze teruggeblikt op de basisschoolperiode.

De avond zat ook vol verrassingen. Zo had een aantal ouders een mooi boek met allerlei foto’s en verhalen gemaakt. Een erg mooi aandenken aan de basisschooltijd. Ook werd er een gedicht door ouders voorgedragen voor de leerlingen. De ouders werden op hun beurt verrast door het team van de school met een kleurrijke bos bloemen. Dit om te bedanken voor acht jaar hulp bij het luizenpluizen, overblijven, knutselochtenden en alle andere schoolse activiteiten.

Woensdag was dan echt de laatste schooldag en werden alle leerlingen van groep 1 tot 7 getrakteerd op ijs. Tot slot mocht elke leerling de school verlaten over de rode loper. Door een erehaag gevormd door alle leerlingen werd iedereen toegejuicht. Na dit warme afscheid werd het zelfgemaakte afscheidscadeau onthuld. Dit bestond uit een groot bord met daarop `Welkom`.

Leerlingen van groep 8 met het afscheidscadeau.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Burgemeester Jos Penninx tijdens landgoederentournee verrast met naar hem vernoemd wandelpad

Door Rudi Hofman Het mogen openen van ‘Het Penninx pad’ op Landgoed ’t Hartelaer was voor Jos Penninx vrijdag de met afstand grootste verrassing tijdens zijn rondgang langs een handvol landgoederen in zijn geliefde gemeente Voorst. Voor de openingshandeling onthulde de burgemeester samen met de moeder van landgoedeigenares Patricia van Embden het toegangsbord van het naar hem vernoemde pad door een doek te verwijderen. Daarna knipte hij een lint door en opende vervolgens het toegangshek om met onder anderen de Van Embdens een stukje van de route te lopen. Het nieuwe pad loopt tussen de landerijen door en is mede mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van de pachters Denekamp en Straatman.

Natuur-en landschapsbehoud

In haar toespraak bedankte Patricia van Embden mede namens haar moeder Jos Penninx voor zijn maximale inzet voor het behoud van de vele particuliere landgoederen die de gemeente rijk is. “Mede met uw hulp is er meer aandacht gekomen voor natuur- en landschapsbehoud binnen de gemeente en heeft de gemeente mede haar steentje bijgedragen aan het behoud van monumentaal landgoed”, aldus de landgoedeigenares.

De burgemeester reageerde blij verrast op het eerbetoon in de vorm van een ‘eigen’ wandelroute dat hem ten deel viel. Penninx had dit absoluut niet verwacht en liet de aanwezigen weten dat hij gauw een keertje terugkomt om met zijn kleinkinderen Het Penninx pad in zijn geheel af te leggen.

Amerikaanse schoolbus

Na het bezoek aan ’t Hartelaer reden de burgemeester en zijn gevolg met een opvallende, gele, Amerikaanse schoolbus door naar de laatste stop: Landgoed Grote Noordijk. Daar werd Jos Penninx ontvangen door Hester Taverne-Strick van Linschoten, een van de vier erfgenamen van het landgoed in Wilp op de grens van Twello.

In november 2020 was Penninx aanwezig geweest bij de officiële start van de renovatie van de oude tuinmanswoning op het landgoed. Die is inmiddels op een haar na afgerond en per 1 juli trekt hier een nieuwe huurder in. Voor de komende tijd staat een renovatie van het grote landhuis gepland en achter het koetshuis komt een nieuwe kapschuur die deels als berging en deels als autostalling gaat fungeren.

Historische schouw

In de tuinmanswoning was een groot deel van de oude tegeltjes verdwenen waarmee de uit 1840 stammende schouw was bekleed. Kunstenares Anneke Winterman heeft in het kader van een restauratieproject nieuwe tegels gemaakt geheel in de stijl van de historische schouw. Deze vormen nu samen met de originele tegels een fraai geheel. De kunstenares overhandigde een verslag van haar project aan de burgemeester.

Jos Penninx, die bezig is aan zijn laatste maanden als burgemeester, is (onder andere) portefeuillehouder Bestaande landgoederen. Bij aanvang van zijn eerste ambtstermijn in 2006 is hij met landgoedeigenaren in gesprek gegaan om te horen waaraan zij behoefte hebben en wat er volgens hen moet verbeteren. Sindsdien is er op vrijwel alle landgoederen veel gebeurd en verbeterd. Hieraan heeft de burgemeester een belangrijke steen bijgedragen en de landgoedeigenaren zijn hem hier zeer dankbaar voor.

Beekzichtbier

De tournee begon ’s ochtends bij de Hof van Bussloo en Landgoed Beekzicht in Voorst was de eerste tussenstop. Hier kreeg Penninx te horen hoe het landgoed is omgegaan met het Ruimte voor de Rivier- en rondwegproject en vernam hij ook dat Beekzicht sinds kort een eigen bier heeft dat wordt gebrouwen in de Stadsbrouwerij in Zutphen.

Via de Landweg ging de rondrit verder naar Landgoed Ekeby waar Ruud van Geuns in vogelvlucht de historie van het landgoed uit de doeken deed. Zijn zoon Robert Jan was hier ook bij. Op Landgoed Klarenbeek, de volgende tussenstop, was er aandacht voor de moestuin waar een fraaie houten schuur en een mooie kas zijn bijgebouwd.

Landhuis

Daarna stond een bezoek aan Landgoed Bruggenbosch in Twello op de rol. Hier is enkele jaren geleden het landhuis teruggebouwd en is bij de voormalige moestuin een woning verrezen. Verder is gewerkt aan een nieuwe bomen- en lanenstructuur. Conclusie: op Bruggenbosch is veel werk verzet. Dit geldt ook voor de eerdergenoemde landgoederen.

De landgoederen bepalen voor een belangrijk deel de sfeer, de aanblik en het groene karakter van de gemeente Voorst. Tegen deze achtergrond is het niet vreemd dat zij een dag lang centraal stonden tijdens de afscheidstournee van burgemeester Jos Penninx.

Na Landgoed Bruggenbosch volgden nog bezoeken aan Landgoed ’t Hartelaer en Landgoed Grote Noordijk. Met de onthulling en opening van Het Penninx pad op ’t Hartelaer als absoluut hoogtepunt voor de in augustus vertrekkende burgemeester.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

KLIMAGIE kindermodeshow met restmaterialen bij Galerie De Statenhoed

Twello- De Kunstkring Voorst in Twello nodigt schooljeugd uit om op 22 augustus samen kleding te maken en door te passen voor de echte modeshow die een week later op de Open dag gehouden wordt. Ervaren jeugdbegeleiders Trees Krijnen en Gerda Demeij helpen de kinderen met ideeen ontwikkelen, ontwerpen, elkaar inspireren, het maken en presenteren op de catwalk. Kortom dikke pret en begrijpelijk een maximum aantal deelnemers mogelijk.

Deze uitnodiging is aan kinderen van 6 tot 12 jaar. Er kunnen maximaal 16 kinderen meedoen. De deelnemertjes krijgen eerst een uitnodiging voor de voorbereiding op zondag 22 augustus. Daar maken ze kennis met de Kunstkring, de begeleiders Trees en Gerda, het modeshowplan, de ideeën en de materialen. Ze gaan oefenen hoe je in een modeshow gaat lopen op muziek. En ze leren wat een ‘catwalk’ eigenlijk is. Het staat ouders vrij om zelf voortijdig al aan de slag te gaan met de kinderen en materialen of halfproducten in te leveren. Echter de begeleiders organiseren met de kinderen wie wat gaat dragen.

De ouders brengen de kinderen naar de galerie en halen ze op de afgesproken tijd weer op. Overigens is er buiten en binnen dan voldoende te kijken en te genieten van de grote KLIMAGIE-expositie die daar dan is opgebouwd. In de galerie geldt en blijft gelden, dat er 1,5 m afstand wordt gehouden.

Op de grote dag zelf, zondag 29 augustus, om 1400 uur gaat het publiek rondom galerie De Statenhoed zien wat deze jeugdige mannequins aan bijzondere kleding showen. Ze hebben dan geleerd dat er van allerlei afvalmateriaal weer iets gemaakt kan worden en zijn zich er bewust van hoe je je met de vreemdste creaties kunt presenteren als een heuse mannequin. Mocht u nog bruikbare restmaterialen hebben, die een bijdrage kunnen leveren, dan verzoeken we u dit via Trees: (theotrees11@gmail.com )in te leveren. In het park bij de Statenhoed komt een heuse catwalk en is er een speaker. Ook is er muziek die de kinderen tijdens hun presentatie begeleidt. Er is een zeer vriendelijke jury en er zijn prijzen te winnen. Na afloop is er frisdrank voor de kinderen en koffie/thee voor de ouders.

Aanmelding via e-mail theotrees11@gmail.com z.s.m. maar graag voor 15 augustus wil de Kunstkring graag met naam, leeftijd + mailadres. Ouders en deelnemertjes krijgen na aanmelding een mail met nadere info.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Klimaat in de steden

Begin 19e eeuw merkte de Londense chemicus en wolkenkenner Luke Howard als eerste op dat het klimaat in steden anders is dan in het gebied daarbuiten. Luke Howard schreef dat het in dichtbebouwde gebieden in Londen, met name 's nachts en 's winters, warmer is dan op het platteland buiten de stad. Tussen toen en nu is internationaal veel onderzoek gedaan naar het stadsklimaat. Onder meer om na te gaan of de verstedelijking bijdraagt aan de opwarming van het klimaat. Invloed stedelijke bebouwing

Stedelijke bebouwing heeft invloed op grootheden als temperatuur, wind en neerslag. Steden zijn meestal warmer dan het omringende platteland. Ze vormen een soort warmte-eiland in het landschap. Het verschil in temperatuur kan oplopen tot 4 graden voor een stad met 10.000 inwoners en 7 graden voor een stad met 200.000 inwoners. Zulke grote verschillen treden alleen op tijdens heldere en windstille nachten. Invloed buitenwijken

In de buitenwijken is het minder warm dan in het centrum. Hoe verder weg van het stadscentrum, hoe lager de temperatuur. Het verschil in temperatuur tussen het hart van de stad en de omgeving is vooral afhankelijk van de omvang van de stad, het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden .Invloed vorm en opbouw

Puik zomer weer deze week

Deze week kunnen we genieten van prima zomerweer.

Donderdag loopt het kwik op naar 23 graden met veel zon.

Vrijdag ook veel zon met zon en wolkeen bij 24 graden.

Zaterdag gaat de temperatuur in de lift, de ochtend kan wat wolken geven maar in de middag komt de zon er weer bij.

De avond kan dan wat onweersbuien geven bij 27 graden.

Zondag geeft de ochtend de meeste zon,in de middag kunnen er een paar regen of onweersbuien ontstaan bij 27 graden.

Mark Wolvenne

Twello

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Bijzondere Rode Lijstsoorten op pleegakkers in Park De Hoge

Regio- Dit jaar is het derde seizoen dat we in Het Nationale Park De Hoge Veluwe werken met zogenaamde pleegakkers, die jaarlijks worden ingezaaid met akkerkruiden en gewassen die vroeger in deze streken voorkwamen. En met goed resultaat! Er zijn bij controle dit jaar wel 11 Rode Lijst soorten ontdekt, waaronder korensla, viltkruid en dreps. Verder is er onder andere echte korenbloem, echte kamille, slofhak, valse kamille, zilverhaver, kleine leeuwenbek en smal streepzaad aangetroffen. Deze soorten zijn in Nederland bijna uitgestorven, dankzij de pleegakkers wordt de omgeving voor het bodemleven, de insecten, vogels en zoogdieren weer aantrekkelijk gemaakt.

Wat zijn pleegakkers?

Voor het Park houdt een pleegakker in, dat er akkerkruidensoorten worden ingezaaid die enorm bedreigd worden, of soms zelfs bijna verdwenen zijn, van de akkers op de gehele Veluwe. Voor veel van de soorten die we inzaaien is het spreekwoordelijk twee voor twaalf, wat betekent dat als we niks doen, deze soorten definitief zullen verdwijnen.

Praktisch betekent het dat we binnen het Park op zoek moesten naar oude akkers die vele jaren niet meer waren benut, in verval geraakt of als wildweide hebben gefunctioneerd. Voor deze zoektocht gaven oude beheerkaarten van vele jaren terug soms uitkomst. Er was wel een belangrijke voorwaarde; het mochten in geen geval akkers zijn geweest die we al vele jaren inzaaiden met akkerkruiden, omdat dit reguliere zaad wereldwijd zijn herkomst kan hebben. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat er zaad in de bodem zit wat weer ontkiemt, en zich kruist met de juist gewenste inheemse kruiden. Zaad uit onze eigen streken is tegenwoordig namelijk praktisch niet te koop en wordt voor regulier gebruik nauwelijks gebruikt.

Eerder werden er heel veel soorten gezaaid, nu gaan we grondtransplantatie toepassen, waarbij grond inclusief zaden wordt opgepakt en op een andere akker neergelegd. Dit schijnt hele goede resultaten te geven; iets waar we graag mee experimenteren. Ook hebben we dit jaar nieuwe soorten ingezaaid.

Binnenkort gaan we opnieuw het veld in voor een inventarisatie, we houden u via onze website www.hogeveluwe.nl graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Hans Troost stopt na 30 jaar als correspondent

Terwolde- Verslaggever Hans Troost, die ruim 30 jaar alle berichtgeving van Terwolde en ruime omgeving verzorgde voor het Voorster Nieuws, heeft besloten een punt te zetten achter zijn ‘werkzaamheden’. Verenigingen, instanties en particulieren konden in de voorbije jaren altijd een beroep op Hans doen als het ging om berichtgeving, nieuwtjes of interviews.

De talrijke lezers van het Voorster Nieuws hebben ooit wel een artikel van Hans Troost onder ogen gehad. Hij tikte dan ook vele letters voor de krant. Hans: ‘’Ik ben nieuwsgierig van aard en wilde graag overal bij zijn.’’

In zijn jongere jaren beoefende Hans de wielersport en dit zelfs op hoog niveau. De toenmalige chef-sport van het Deventer Dagblad haalde hem over om van deze wielerwedstrijden verslag te doen. Zo ging het balletje aan het rollen. Op het moment dat de regionale krant een andere koers ging varen kwam er een vacature vrij bij het Voorster Nieuws en kon Hans instappen. Terwolde, Nijbroek, Welsum, De Vecht en Beemte/Broekland kreeg hij onder zijn hoede.

De correspondent vertelt enthousiast over de talrijke plekken waar hij in de afgelopen jaren verslag van deed. De dorpsfeesten, vergaderingen, toneel- en muziekuitvoeringen werden door hem met verve verslagen. De talrijke ontmoetingen met verschillende mensen vond hij het mooist aan zijn werk. Al ontkomt ook hij niet bij het schrijven van artikelen aan situaties soms een heftige indruk achterlaten. Zo staat hem de MKZ crisis in deze regio nog helder voor de geest, de geweldige impact bij de boeren en hun gezinnen roepen nog steeds emoties bij hem op.

Hans: ‘’Ik heb het correspondentschap altijd met veel plezier gedaan. Veel mensen leren kennen en hen altijd ten dienste gestaan. Maar zoals het overal mee is er is een tijd van . . .” en die tijd is nu gekomen.

Directie en redactie van het Voorster Nieuws bedanken Hans voor zijn jarenlange inzet en wensen hem samen met zijn vrouw nog vele goede jaren toe.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Onvergetelijk afscheid voor ‘sterrenteam’ van openbare basisschool De Wiekslag

Voorst- Zie ze daar glunderend staan met een lekker ijsje in de hand voor De Wiekslag in Voorst. Wat hebben Bjorn, Rinske, Brent, Anna, Sterre, Josephine, Stef, Timo en Marc vorige week een fantastisch afscheid van hun basisschool beleefd.

Voor de negen inmiddels ex-groepachters was de limousinerit door Voorst en omgeving op woensdagavond het absolute hoogtepunt. De ouders hadden deze verrassing voor hun in galakleding gestoken kinderen geregeld. Als ware filmsterren arriveerden ze een half uur later bij de openbare basisschool.

Primeur

Nadat ze daar vervolgens één voor één via een rode loper naar binnen waren gegaan - dit gold ook voor de kinderen van groep zeven met wie zij een combigroep vormden - was het na een toespraak van directeur Nicole Schaaps tijd voor een primeur: in plaats van de gebruikelijke eindmusical kregen de aanwezigen ditmaal een eindfilm voorgeschoteld. Hierbij werd de anderhalvemeterregel keurig in acht genomen.

Lust voor het oog

In ‘Het Magische Horloge’ lieten de leerlingen zich van hun allerbeste kant zien. De film was dankzij hun enthousiasme, de uitstekende voorbereiding en professionele begeleiding een lust voor het oog. De acteerprestaties waren top, de special effects indrukwekkend en de grappige momenten talrijk. Na afloop kregen de jonge acteurs en actrices van de combigroep een langdurig en klaterend applaus.

Donderdag volgde in Appen een gezellig afscheidsfeestje met barbecue en vrijdag kwamen de negen hoofdrolspelers nogmaals naar hun ‘oude’ school om een ijsje te scoren en om meester Dennis te bedanken. Zij hadden hem na de filmvertoning op woensdag een tegel met de namen van het ‘Sterrenteam 2020-2021’ overhandigd. Een handige ouder heeft deze de volgende dag in het schoolplein verwerkt.

Fijne jaren

Na de schoolvakantie wacht ‘de negen’ een nieuw avontuur en een hopelijk heerlijke en enerverende tijd op de middelbare school. Een ding is zeker: zij zullen hun fijne jaren op De Wiekslag in Voorst nooit vergeten!

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Gouden huwelijk Johan en Reintje Hemeltjen

Wethouder Hajo Pinkster is vorige week op bezoek geweest bij het 50-jarige bruidspaar Johan en Reintje Hemeltjen-Kok. Bij alle felicitaties van familie, kennissen en buren voegde de wethouder die van de gemeente Voorst toe.

Johan (75) en Reintje (73) hebben elkaar leren kennen tijdens een van de dansavonden bij de toenmalige bekende uitgaansgelegenheid De Smidse in Wilp. Dat de vonk echt oversloeg was eerst nog niet zo vanzelfsprekend, er werd n.l. gevochten om de gunsten van de populaire blondine Reintje. Maar uiteindelijk ging Johan met haar aan de haal. Na een verkeringstijd van 5 jaar kon er getrouwd worden. Een stralende dag aldus Reintje, die de dag nog helder voor de geest staat. Zo zelfs dat ze het nog zo voor zich ziet: vrienden kwamen ’s avonds de feestzaal binnen met een heel speciaal huwelijkscadeau, n.l. een levende bok met een karretje. Na het feestgedruis gingen ze samen aan de slag op de boerderij van Johan.

Nu 50 jaar later laten ze alles nog eens de revue passeren. Het werken op het gemengde boerenbedrijf: melkvee, akkerbouw, kleinvee, kippen enz. vroeg veel van hun tijd. Hierbij kwam uiteraard ook de nodige zorg voor de vier kinderen die zich in de loop der jaren aandienden. Toch werd er gezorgd dat er de nodige tijd aan ontspanning kon worden besteed. Menigeen in Wilp-Achterhoek zal zich b.v. het toneelspel van Johan voor de geest kunnen halen. Jarenlang heeft hij deze hobby beoefend, ook Reintje heeft deze genen in zich, daarnaast is ze lid van een zangkoor. Verder vermaken ze zich uitstekend met kaarten (Johan) en (amateur) schilderen, (Reintje). Helaas is door de corona van dit alles niet veel terecht gekomen, maar ze kijken met optimisme uit naar de tijd dat dit alles weer mogelijk is.

Begin dit jaar hebben ze de knoop doorgehakt om toch maar om te zien naar een kleinere en makkelijker te onderhouden woning. Sinds mei wonen ze nu in een appartement aan de Grotenhuisstraat. Hier komen met grote regelmaat de 4 kinderen en de 5 kleinkinderen op bezoek. Een rijk bezit zo geven ze aan, bezoekjes die hen helpen om snel te wennen aan het nieuwe onderkomen.

Felicitaties van wethouder Hajo Pinkster voor het Gouden Paar Johan en Reintje Hemeltjen.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Definitief Inrichtingsplan openbaar gebied tussen gemeentehuis en school De Wingerd

Het is april 2021 wanneer diverse belangengroepen aan de bel trekken bij het gemeentehuis. Dit naar aanleiding van onder andere informatie in het Voorster Nieuws van 7 april omtrent de herinrichting van het gebied tussen gemeentehuis en De Wingerd. Veel reacties, evenzoveel meningen met daarbij verschillende belangen. Inmiddels is het plan definitief en zijn we benieuwd naar het eindresultaat.

Door Jos Bosch

We spreken telefonisch met Ed Bakx. Hij is de projectleider en informeerde ons de laatste jaren veelvuldig en enthousiast over de diverse ontwikkelingsfasen van het gemeentehuis. Daarbij bogen wij ons over de diverse tekeningen met uitleg. Inmiddels zijn de contouren van het gemeentehuis weer wat meer zichtbaar. De voormalige open plek, waar nu onder meer de raadszaal wordt gesitueerd, maakt duidelijk dat het allemaal ‘anders’ gaat worden. En juist die essentiële veranderingen zijn ook de uitdaging voor de ontwikkelingen rondom het gemeentehuis.

Diverse belanghebbenden

De eerste reacties op de openbare plannen volgen 8 april, een dag na publicatie. Direct omwonenden melden, dat zij niet zijn betrokken en geïnformeerd. ‘Wij zijn in de basis niet tegen een herinrichting van het veld maar willen hier graag meedenken en mee praten’ aldus een schrijven aan de gemeenteraad van Voorst. Er volgen verdere berichten uit de buurt, maar ook van ouders van de schoolgaande kinderen. Uiteraard is de school zelf ook een belanghebbende én … het gemeentehuis.

Collectief overleg

Er wordt doorgepakt vanuit het gemeentehuis en er volgt een eerste overleg op 21 april. Daarbij aanwezig wethouder van der Sleen en projectleider Bakx vanuit de gemeente. Voorts zijn afgevaardigden aanwezig namens De Wingerd, de MR, buurtbewoners en ouders. Gezamenlijk wordt het proces doorlopen alsmede de uitwerking van het plan. Er zijn verschillen van meningen en duidelijke constateringen; buurt en ouders zijn onvoldoende meegenomen in de plannen, parkeerplaatsen zouden moeten minderen, bewegen & sporten zouden topprioriteit moeten hebben. Wethouder van der Sleen geeft aan dat het proces tot aan het plan geen schoonheidsprijs verdient en dat belanghebbenden eerder bij de ontwikkelingen betrokken hadden moeten worden.

Het vervolg

Een vervolgoverleg is er al op 12 mei waarbij een aangepast plan wordt gepresenteerd door wethouder en projectleider. Er zijn complimenten richting de gemeente omdat ze laat zien dat ze de zorgen van ouders en buurtbewoners serieus neemt. Voorts wordt nogmaals gemeld, dat de aanwezigen niet iedereen vertegenwoordigen (ouders en buurtbewoners). Niet over alles is overeenstemming en daarbij hebben buurtbewoners ook zelf een plan uitgewerkt. Het blijkt dat dit plan praktisch niet uitvoerbaar is. Het zou er zelfs toe leiden dat men opnieuw moet beginnen met het gehele integrale ontwerp van gebouw en buitenruimte in verband met hun onderlinge relatie. Dit is niet realistisch vanwege de planning en vanwege de al gedane aanbesteding.

Het totaalplan

Projectleider Ex Bakx: “Het is een totaalplan waar je niet zomaar een apart plan van kan maken. Alle reacties zijn opgeteld.” Als pijnpunt noemt hij onder meer, dat waar de ene vraagt of alle parkeerplekken niet weg kunnen, een ander zich juist afvraagt of er niet te weinig plekken zijn. Weer anderen zouden liever zien, dat er rond gereden kan worden als een soort ‘kiss & ride. “We hebben toegewerkt naar een definitief plan, alles is erin gebracht dat naar voren kwam, maar we hebben niet alles kunnen verwerken. We hopen dat iedereen dat snapt. Je hebt met tegengestelde belangen te maken” aldus Ed Bakx.

Publieke functies, verblijfsfuncties en recreatiefuncties. Er wordt gefietst, jongeren passeren op weg naar school, anderen wandelen in de omgeving of moeten hun auto kunnen parkeren om het gemeentehuis te bezoeken. “Eigenlijk is het een drie-vier-vijf dimensionale vertaling. Vanuit ieder belang kijk je vanuit een eendimensionaal plan, maar we moeten álles bezien” concludeert de projectleider.

De vernieuwbouw van het gemeentehuis vordert gestaag. Oplevering zal naar verwachting in de loop van 2022 plaatsvinden.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

De Verborgen Tuinen van Bert Loman weer open met expositie De tranen van Apeldoorn

Voorst- In 2018 besloot Bert Loman te stoppen met het openstellen van zijn Verborgen Tuinen aan de Klarenbeekseweg. Na ruim twee jaar exposeren op allerlei locaties, gaat zijn tuin nu weer open om plaats te bieden aan een tijdelijke expositie. Bert heeft zijn tuinen, dankzij veel werk, opnieuw ingericht. Hij wil de expositietuin minimaal twee keer per jaar openstellen ten behoeve van een maatschappelijke doel.

Expositie

Samen met Janny van der Veen (keramiste) en ter gelegenheid van 76 jaar bevrijding, vraagt Bert aandacht voor het verhaal van het Apeldoornsche Bosch. Met de opbrengst van de verkoop van objecten en een deel van de entreeprijs, hopen ze een bijdrage te leveren aan het in stand houden van het Herinneringscentrum, dat in 2020 werd geopend.

Janny van der Veen maakte 130 vaasjes van keramiek, die gevuld met bloemen en geplaatst in de vorm van een Davidster, een eerbetoon zijn aan de bijna 1300 mensen die in de nacht uit het Apeldoornsche Bosch zijn weggevoerd. Alle vaasjes zijn verschillend, zoals alle mensen uniek en verschillend zijn. Bert Loman vervaardigde 1278 zwevende stenen, om de volle omvang van het aantal op transport gebrachte mensen in beeld te brengen.

Behalve de vaasjes en de stenen zijn in de tuin ook objecten te zien, die deel uitmaakten van de tentoonstelling in de Grote kerk: ‘Kunst in Vrijheid’

De expositie in de Verborgen Tuinen (Klarenbeekseweg 5 Voorst) is geopend van donderdag 5 tot en met zondag 8 augustus en van donderdag 12 tot en met 15 augustus van 13.00 tot 20.00 uur. Tot en met zondag 19 september zijn de tuinen open op woensdag en zondag, gelijk met het Herinneringscentrum. (www.apeldoornschebosch.nl)

De entree voor de tuin bedraagt 5 euro, waarvan een deel ten goede komt aan het centrum. De prijs van de vaasjes met bloemen is vanaf € 12,50. De stenen op ijzeren pin kosten € 10. De opbrengst van de objecten is volledig bestemd voor het Herinneringscentrum Het Apeldoornsche Bosch.

Het verhaal van het Apeldoornsche Bosch

“Welterusten, probeer nog wat te slapen en tot morgen,” waren de laatste warme woorden voor het slapengaan. De patiënten van het Apeldoornsche Bosch werden op 21 januari 1943 na een onrustige avond naar bed gebracht. Nog maar nauwelijks in slaap, werden alle 1278, patiënten en personeel, die nacht wreed van hun bed gelicht en op transport gesteld naar Auschwitz. Bij aankomst zijn allen vermoord.

De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch (een Joods psychiatrische inrichting) is in die nacht zo snel en georganiseerd verlopen dat de bevolking van Apeldoorn nauwelijks iets heeft gemerkt van wat er zich afspeelde. Omwonenden waren wel getuige van de ontruiming en horden het geschreeuw van de patiënten en zagen de ordetroepen en vrachtwagens die op weg waren naar het station, voorbij rijden. Deze afschuwelijke gebeurtenis is vele tientallen jaren onbekend en onderbelicht gebleven. Door de komst van een permanent Herinneringscentrum, krijgen deze omgekomen patiënten en hun hulpverleners nu eindelijk een plek en een gezicht.

Foto 1:

de 1278 zwevende stenen staan voor alle mensen die weggevoerd werden

Foto 2:

Bevrijding van Auschwitz: ‘de eerste vogels zwijgen op doorgeknipte stroomdraden. Zij dragen de onschuldige zielen voorgoed met zich mee. Nog horen wij hun stem…..’

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Diamond painting tijdens koffieochtend

Klarenbeek- Sinds de versoepelingen is het weer mogelijk om iedere woensdagochtend naar het MFC in Klarenbeek te komen voor een vers bakkie koffie of thee. Alle activiteiten die op de woensdagochtend plaatsvinden zijn weer opgestart. Zo werd onlangs een geslaagde lunch georganiseerd, waar zeer veel belangstelling voor was. Nu al hebben zich mensen aangemeld voor de volgende lunch. Daarnaast is buiten een trouwe groep jeu de boulesspelers actief. Dankbaar dat we elkaar weer kunnen spreken in levende lijve.

Voor de komende maanden staan veel leuke activiteiten op de kalender van de koffieochtenden. Deze kalender is te vinden op de Facebook pagina van de Klarenbeekse dorpscontactpersoon (facebook.com/dorpscontactpersoonklarenbeek). Heb je Facebook, vertel dit door aan je oudere buurman, buurvrouw, familielid of kennis. Zij zijn van harte uitgenodigd voor een gezellige woensdagochtend in het MFC.

Daimond Painting

Op woensdag 28 juli is de start van de leuke techniek ‘daimond painting’. Diamond painting is net zoiets als schilderen met kleine diamantsteentjes. Er wordt ook wel eens gezegd dat het meer op borduren met diamantsteentjes lijkt. Het is misschien wel het best te vergelijken met Ministeck, mini mozaiëk of pixelen. Met diamond painting plaats je gekleurde steentjes of diamantjes op voorbedrukt canvas. De diamond paintings bestaan uit hokjes met nummers. Daardoor weet je altijd waar je welke kleur steen moet plakken. Dit doe je met een speciale pen. Diamond painting werkt zeer eenvoudig. Iedereen kan het snel leren.

Ben je nieuwsgierig geworden, kom deze ochtend en wie weet ontdek je een nieuwe hobby. Is diamond painting al bekend, neem gerust je eigen werk mee. Er zijn een paar hele mooie voorbeelden van daimond painting te zien.

De koffieochtend start altijd 10.00 uur. Het jeu de boules spel start 10.30 uur en iedere eerste en derde woensdag van de maand start de wandeling om 9.30 uur.

Kalender voor de komende tijd:

28 juli Daimond painting

04 aug Puzzels ruilen

11 aug Spelletjes

18 aug Handmassage

01 sept Spelletjes

08 sept Repair café

Mocht vervoer een probleem zijn dan kan men via Helpende Handen een verzoek indienen.

Dit kan via: 06 1226 0021 of inloop@mfcklarenbeek.nl

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Concerten Muziekkoepel afgelast

De Worp- De Gemeente Deventer heeft de organisatoren van de Muziekkoepel Nering Bögel op de hoogte gesteld dat het Worpplantsoen onder water komt te staan.

Het park ligt in het overstroomgebied van de IJssel. De komende weken zal het dan niet mogelijk zijn daar concerten en andere activiteiten te houden. Als het water weer zakt zal het ook weer enige tijd duren voor de grond weer droog genoeg is voor activiteiten.

De organisatie houdt de berichtgeving nauwlettend in de gaten en zal via de website en Facebook het publiek op de hoogte stellen. www.muziekkoepelneringbogel.nl

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Rondleiding voor blinde en slechtziende mensen door CODA Museum

Apeldoorn- Vanaf juli starten we weer met Onzichtbaar zichtbaar, rondleidingen voor mensen met een visuele beperking door één of meer tentoonstellingen in CODA Museum. Tijdens deze rondleiding maken speciaal opgeleide rondleiders dat wat visueel niet zichtbaar is, zichtbaar door middel van voelen, ruiken en luisteren. De rondleidingen hebben elke keer een ander thema en deze keer is dat ‘Natuur’.

De natuur vormt sinds jaar en dag al een inspiratiebron voor kunstenaars. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde luchten en wolken van John Constable of aan Amandelbloesem van Vincent van Gogh. Ook in de tentoonstelling CODA Paper Art die nog tot en met 9 januari 2022 in CODA te zien is, heeft de natuur een belangrijke plek. Als thema, maar ook als materiaal. Een aantal kunstenaars heeft zelfs natuurlijke materialen in en rond Apeldoorn verzameld en deze verwerkt in hun werk. Tijdens de rondleiding op 26 juli onderzoeken we samen hoe deze kunstenaars zich verhouden tot de natuur. We gaan in gesprek over de natuur als inspiratiebron, maar ook over bijvoorbeeld het gebruik van dennennaalden in de kunst.

Onzichtbaar zichtbaar begint om 10.00 uur met koffie of thee in CODA Museum, waarna we vanaf ongeveer 10.30 uur de tentoonstelling bezoeken. Tijdens de uitleg en opdrachten zijn klapstoelen aanwezig, zodat iedereen kan zitten.

Aanmelden & kosten

Wil je de rondleiding bijwonen, stuur dan een e-mail naar m.buiting@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Onzichtbaar zichtbaar’. Noteer daarbij ook de datum, je naam, het aantal personen en of je een geleidehond meeneemt. Aan elke rondleiding kunnen tien deelnemers meedoen (inclusief eventuele begeleiders). Deelname bedraagt € 7,50, inclusief toegang CODA Museum en koffie of thee vooraf. Voor begeleiders is deelname gratis. Deze informatie is ook te lezen op www.coda-apeldoorn.nl/onzichtbaar.

Na 26 juli staat de volgende rondleiding gepland op 27 september.

Nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen

Na succesvolle pilots in CODA Museum en bij Visio is Onzichtbaar zichtbaar sinds juni 2019 een vast onderdeel van de programmering binnen CODA. Dankzij de samenwerking met ervaringsdeskundigen vanuit Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen (kortweg ‘Visio’) zijn deze rondleidingen volledig op de doelgroep afgestemd. De speciaal opgeleide CODA rondleiders hebben bij Visio hun deskundigheidsbevordering behaald.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

DIERENARTS ALS EERLIJKE RAADGEVER

Voor het volgende bezoekje had ik veel spullen nodig; een grote mondsperder om te kunnen kijken en werken in een paardenmond en een flinke koffer waar alle gebitsapparatuur in zat. Bij het adres aangekomen wilde ik niet met lege handen van de auto naar de stal lopen en dus kwam ik er al aan met aan bijna elk van mijn ledematen een stuk bagage; alsof ik een week op vakantie zou gaan. Ik had me eerlijk gezegd niet heel erg verdiept in de patiënt, maar ik vond de tekst ‘gebit behandelen’ eigenlijk voldoende. En de rest zou ik gaandeweg wel horen. En dat bleek.

De eigenaar pakte het goed doorvoede paard erbij en ik vroeg wat ‘het verhaal erbij’ was.

De Fjord Renzo had blijkbaar al een paar maanden af en toe dunne mest met veel water, maar was verder fit.

Een collega, die geen paardengebitten deed, was om dezelfde reden hier geweest en had uiteindelijk in de mond gekeken en een paar haakjes ontdekt. Dús dat moest de oorzaak wel zijn.

Paard verdoven, haakjes wegvijlen en weer gaan en een factuur sturen zou de makkelijkste korte termijnoplossing zijn geweest. En als de mest in die volgende weken een keer zou verbeteren zou ik ook nog alle credits ervoor gekregen hebben. Maar wat ik ga doen moet wel écht meerwaarde hebben vind ik, dus begon ik te vragen.

‘Eet hij moeilijk dan of maakt hij proppen?’ Ik keek ondertussen onder de hooiruif of ik iets zag liggen.

‘Nee, hoor, zoals je ziet kan hij goed eten en ik heb nog nooit een propje gezien.’

Mijn enorme hoeveelheid hierheen gesleepte spullen lagen er ineens een beetje belachelijk bij. Want ik wist al dat het mijn koffer nu niet uit zou komen.

Ik zei dat als ik aan dit gebit iets móest veranderen, ik inderdaad die haakjes weg zou veilen. Maar dat als ik iets moest gaan doen wat meerwaarde voor het paard had, ik van het gebit af zou blijven. De eigenaar snapte goed wat ik bedoelde en ik zei dat ik niet wilde meewerken aan een behandeling van een ‘afwijking (een paar haakjes)’ wat geen causaal verband had met het probleem (waterige mest) waarmee hij in eerste instantie was aangeboden.

En toen ik vertelde dat deze mest een beeld was wat ik vaak zag en er veel mensen waarschijnlijk allerlei oplossingen voor aangedragen hadden, pakte ze met een licht schamende glimlach een grote pot pillen uit de kast. De schreeuwende slogan ‘voor een goede darmbalans’ op de verpakking gaf bij mij een acute buikpijn.

Lachend vertelde ze dat ze deze alles helende pillen van een collega had gekregen.

Mijn buikpijn zakte al snel weer weg en enigszins subtiel maakte ik de pot met een glimlach een beetje belachelijk.

‘Wees blij dat de mest niet toevallig was verbeterd toen je dit gaf, want anders was je er nog in gaan geloven ook!’

De mest bekeek ik en was inderdaad wat waterig. Maar van diarree was geen sprake. Behalve af en toe een natte achterkant en staart, had het geen nadeel voor het paard zelf.

‘Die mest gaat vanzelf weer veranderen en we moeten gewoon geduld hebben.’ De eigenaar was duidelijk opgelucht met dit advies.

En zo kreeg Renzo zonder ‘healthy balance’ pillen, zonder medicatie of andere behandeling, maar met wat geduld en een gezond wetenschappelijk verstand na een paar weken weer prachtige mest. De foto van de glimmende droge, glanzende, goed doorvoede billen waren de credits die ik ervoor kreeg.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Welsum Zandhap Beachtennis Toernooi 2021

Welsum- De afdeling Tennis van S.V. Welsum organiseert dit jaar weer het bekende Welsum Zandhap Beachtennis Toernooi. Dat is tennissen met de blote voeten in het zand. Het is altijd gezellig en iedereen kan eraan meedoen! Er wordt gespeeld in twee klassen, fun en advanced, in de categorieën herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel. Beachtennisrackets zijn aanwezig. Op 29 juli, 5 en 12 augustus, vanaf 19.00 uur, kun je evt. eerst nog komen trainen.

Schrijf je zo snel mogelijk als koppel in via www.toernooi.nl of mail naar tc.welsum@gmail.com. De inschrijving – maximaal voor 2 onderdelen - sluit op 15 augustus of eerder als het maximale aantal inschrijvingen is bereikt. Het speelschema zal uiterlijk donderdag 19 augustus op www.toernooi.nl staan. Graag een kwartier voor aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn.

Uiteraard hanteren wij de RIVM- en de KNLTB-richtlijnen m.b.t. COVID-19.

Waar: Park van S.V. Welsum, afd. Tennis, Kerklaan 22a, 8196 KW Welsum.

Wanneer: 21 augustus 2021, van ong. 9.00 uur tot ong. 17.00/18.00 uur.

Kosten : € 8,- per persoon, te betalen aan de toernooileiding.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

De heer Penninx nu Meester Burger in de Gemeente Voorst

Klarenbeek- Donderdagmiddag 15 juli leverde burgemeester Penninx zijn ambtsketting in tijdens een speciale raadsvergadering in Klarenbeek in aanwezigheid van zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en vele genodigden. De heer Penninx was de langstzittende burgemeester van de provincie Gelderland.

Het gezin Penninx werd bij binnenkomst staand welkom geheten met een welverdiend warm applaus. U moet eerst de presentatielijst invullen, zei Edo Horstman, voor deze keer mag het ook met een kruisje.

Daarna werd de ontslagbrief voorgelezen door de raadsgriffier.

De commissaris van de Koning richtte zich als eerste tot de heer Penninx.

Hij benadrukte zijn kwaliteiten: de verbindende kracht, de betrokkenheid, het altijd zichtbaar zijn en gaf daarbij een opsomming van vele functies waarbij deze prachtige eigenschappen naar voren kwamen. “De opening van het Penninxpad op de Hartelaar is een bevestiging voor de passie waarmee jij je ambt uitvoerde”, aldus de spreker die daaraan toevoegde: “Een verdienste voor jou en je partner.”

De burgemeesters van Nijkerk, Apeldoorn en Lochem merkten op waardering te hebben voor de meerdere keren waarop de heer Penninx sprak vanuit zijn sociologische achtergrond.

Hetgeen gespecificeerd werd met oog voor menselijkheid, warme belangstelling en tussen de bevolking staan. “Hoe kunnen we uitgaan van de kracht en de kwaliteit van mensen en hoe ondersteunen we elkaar? Hoe kunnen we dat versterken?” Daaraan toegevoegd: zie het beste in de mens. Kijk naar voren. Vraag je af waar je naar toe wilt.

En: leg de nadruk op actief positief samenwerken en belonen.

De rol van de partner vond jij ook altijd belangrijk. “Zij is zijn steun en toeverlaat”, liet je ons weten. In de slotrede van de heer Penninx bevestigde hij dit door te vermelden dat partners van een jubilaris altijd van hem een bos bloemen kregen.

De burgemeesters bedankten hem voor zijn inbreng bij o.a.

VNOG (veiligheidsregio Noord– en Oost-Gelderland), Cleantech, veiligheidsoverleg en omgevingsbeleid.

Wat door collega burgemeesters nooit vergeten zal worden was de rondrit in een touringcar langs de oevers van de IJssel. Met tot ieders verbazing Jos als chauffeur en gids.

Harjo Pinkster wees op de ontelbare, zorgvuldig overwogen en unaniem aangenomen collegebesluiten, rekening houdend met wensen en mogelijkheden, tussen de mensen en regelgeving met vooral oog voor het positieve.

Hij benoemde tevens de rol van de burgemeester bij o.a. Entente Florale, verbreding A1, contacten met landgoedeigenaren, stimuleren leefbaarheid in de dorpen, het belang van mantelzorgers en vrijwilligers.

Als mevrouw Schreurs het woord neemt is haar man erg verbaasd. Ze heeft immers

’s ochtends nog “Nee hoor” geantwoord op de vraag van haar man: “Ga jij ook nog spreken?” Ze richtte zich in “Typisch Jos” tot hem met de woorden, lieve Jos, papa en opa. Vertelde dat hij als jongetje priester of pater wilde worden. Maar uiteindelijk koos voor een niet celibatair leven. “De rode draad in jouw leven is de innerlijke drive wereldverbeteraar te willen zijn”, vertelde ze.

Binnen het gezin mag groot en klein meedenken, meepraten en meedoen met een beargumenteerde mening. Ze noemde Jos een sociaal democraat in hart en nieren.

Het burgemeesterschap van Voorst “een droombaan” dat op zijn pad gekomen was.

De gemeente waarin hij 7 dagen per week en 24 uur per dag voor klaarstond met veel plezier en volop genietend. Emotievol sloot ze haar toespraak af en gaf het woord aan kleindochter Roos: “Opa nu heb je tijd om vaker met oma te gaan kamperen en wij kunnen langer blijven logeren.” Het familiecadeau, het beeld Rêverie van Maïté Duval, zal een prominente plaats krijgen in de huiskamer.

Edo Horstman haalde hoogtepunten aan, benoemde kwaliteiten en uitte dankwoorden.

Het raadscadeau, een open frame, waarvoor de heer Penninx in de gemeente een plaats mag kiezen en het zicht erdoor het schilderij zal zijn.

Daarna werd de hoogste onderscheiding uitgereikt: De erepenning der gemeente Voorst met daaraan verbonden het ereburgerschap, welke trots in ontvangst genomen werd.

Edo: “Het is een signaal hoe belangrijk jij bent geweest voor de Voorster samenleving en de relaties daarbuiten, neutraal en integer.”

Vervolgens kreeg de burgemeester het woord.

Hij sprak zijn zorgen uit over de politieke cultuur van tegenwoordig, het aanzien van de overheid in Nederland. “Steeds minder betogen waar ze vóór zijn, wat hun doelen of idealen zijn. Men levert vooral kritiek op de uitvoering van het beleid vanuit de controlerende rol. Volksvertegenwoordigers laten vaak het geluid horen van tegenstanders, schilderen elkaar op negatieve manier af, hetgeen door de massamedia versterkt wordt. Het aanzien van de overheid wordt onderuitgehaald”, aldus de heer Penninx

Het advies: “Heb aandacht en respect voor elkaar, kies voor zorgvuldige besluitvorming uit wijsheid en leg de nadruk op positieve boodschappen. Daarmee oogst je geen gemopper en agressie maar respect, aanzien en vertrouwen.”

In zijn slotbetoog sprak de scheidende burgemeester positieve woorden over o.a. de Stedendriehoek en Cleantech, samenwerking met collega gemeenten, Rijk en Provincie waaronder het kijken naar ruimteclaims. Dank aan raadsleden, gemeentesecretarissen, griffiers, politie, brandweer en GGD. Speciale dank aan Arda van Vilsteren voor 14 jaren trouwe dienst en aan zijn vrouw die hij verblijdde met een tuinplant.

T.a.v. de gemeente Voorst werd de nadruk gelegd op de prettige manieren van samenwerking, de geweldige samenleving, de gemeenschapszin, waardering voor dorpsbelangenorganisaties en dorpscontactpersonen, de positiviteit van de bevolking in de coronatijd en de blogs in het Voorster Nieuws.

“De gemeente Voorst beschikt over een ambtelijk apparaat met een zeer positieve spirit, toegankelijk met aandacht voor kwaliteit en beleid en met aandacht voor maatwerk richting de burger. Hier past de slogan bij ‘Wij zijn Voorst’. Blijf praten over het mooie Voorst en wat beter kan,” aldus de heer Penninx.

Tijd om het burgemeesterschap te beëindigen.

De heer Penninx ontdeed zich van de ambtsketen en hing deze om de schouders van locoburgemeester Hans van der Sleen, de vergaderhamer nam Edo Horstman in ontvangst, die daar op passende wijze de vergadering mee beëindigde.

“Kijk over grenzen heen, blijf daarbij positief, benoem wat goed gaat.”

“Het burgemeesterschap is voor mij een feest geworden, allen die hieraan meegeholpen hebben dank daarvoor. Het ga u allen goed.”

De heer Penninx geen burgemeester meer maar vanaf nu “Meester Burger”.

.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Geslaagde afscheidsavond Hietweide

Twello- Vorige week woensdagavond was het dan eindelijk zover, de afscheidsavond van groep 8 op de Hietweide. De avond begon met de musical Plexat. Het decor was prachtig, de kinderen waren heel mooi verkleed en geschminkt en de zaal zag er geweldig uit. Allemaal ingrediënten om er een fantastische avond van te maken. En dat werd het. Het was een groot succes.

Er werd goed toneel gespeeld, gedanst en gezongen. De meester en de juf waren heel trots. Er vloeiden hier en daar ook nog wat traantjes (bij zowel de kinderen als bij de ouders). Na de musical volgde het officiële gedeelte. Daarin kreeg elk kind even een kort woordje en een liedje. Ook kregen de meesters en juffen een prachtige plantenbak met de namen van alle kinderen erop cadeau. Kortom: Het was een onvergetelijke avond voor de kinderen van groep 8 en hun ouders.

...

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Groep 8 Hietweide zwaait uit

Twello-

Eindelijk was het dan zover. Na 8 jaar basisschool zwaaiden de kinderen van groep 8 de Hietweide uit. Dit gaat traditiegetrouw weer over de rode loper. Onder het toeziend oog van alle kinderen, leerkrachten, ouders en opa’s en oma’s en hele gezellige muziek stonden ze nog even in het middelpunt. Dag jongens en meisjes. Een fijne vakantie en heel veel succes op jullie nieuwe school. Voor meer foto’s kijk gerust even op onze site: www.hietweide.nl

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Samenwerking tussen verenigingen, accommodaties meer openstellen, laten zien wat je doet!

Het is medio 2018 wanneer het Nationale Sportakkoord wordt vastgesteld. Daarin wordt invulling gegeven aan zes ambities; inclusief sporten & bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur, vaardig in bewegen en ‘topsport die inspireert’. De Minister van Sport was van mening, dat deze ambities ook op gemeentelijk niveau zouden worden ingepast. De gemeente Voorst is in 2019 van start gegaan met de samenstelling van het Sport en Beweegakkoord. Inmiddels hebben 69 partners het Voorster akkoord ondertekend.

Door Jos Bosch

We spreken met Karin van Veen en Arjan de Valk. Karin is secretaris afdeling voetbal SV Twello en Arjan kaderlid van voetbalvereniging Activia. Binnen het sport- en beweegakkoord hebben zij ‘Vitale Sportorganisaties’ als speerpunt genomen. Naar hun mening hebben sportverenigingen heel veel overeenkomsten en uitdagingen waar samen de schouders onder gezet dient te worden. Ze pleiten voor bijvoorbeeld meer samenwerking, handen ineen slaan en elkaar versterken waar mogelijk.

“Iedereen moet mee kunnen doen” aldus Arjan. Hij is marketeer bij GGZ Centraal en heeft daarbij te maken met het werkveld van geestelijke gezondheidsproblemen. Karin, managementassistent bij een stichting voor vrije scholen vult aan: “We hebben een G-elftal voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Dat elftal heeft onder meer tegen het meisjeselftal van SV Terwolde gespeeld en dat vonden ze geweldig!”

Het Sport en Beweegakkoord

Dat sporten gezond en belangrijk is weet eigenlijk ieder mens en daarvan hoeft ook niemand te worden overtuigd. “Het beweegakkoord is er voor het bewust worden. Daarbij gaat het niet alleen om het sporten, maar ook over het sociale aspect” aldus Karin. “Bewegen kun je ruimer nemen” vervolgt Arjan en hij geeft als voorbeeld, om ouderen uit hun isolement te halen. Karin; “neem de ouderen tijdens Corona. Ze zagen weinig andere mensen, zitten thuis en komen minder in beweging. Er moet dus iets zijn waar je weer naar toe kan gaan. Maar daarvoor kan je ook een ommetje organiseren. Het is niet alleen wat we aanbieden binnen de gemeente, maar ook de motivatie om te gaan bewegen.”

Vele sporten en aanbieders

Bewegen kan op verschillende manieren, waarbij je ook gericht kunt inzetten op de doelgroepen. Jongeren zullen niet zo snel jeu de boules gaan spelen, iemand van 65 zal het voetballen links laten liggen. “Fietsen, wandelen en outdoor sporten zijn heel erg in” volgens Karin. Maar ook de watersport is in trek, buiten zwemmen of zgn. mudraces. De vele mogelijkheden kennen een keerzijde. Hoe meer keuzes, des te meer versnipperingen en des te moeilijker het wordt om dit in verenigingsverband aan te bieden. En dat kan weer leiden tot een terugloop in ledenaantal bij verenigingen.

De diversiteit aan sporten is een fenomeen waar we al vele jaren mee te maken hebben. Een positief gegeven daarin is de toegankelijkheid, want veel keuzes maakt voor iedereen wat wils. Kun je daarin dan toch verbindend zijn en of je verenigen? Want juist het verenigen is een belangrijke pijler in de dorpskernen van de gemeente Voorst. Ontmoeten, het praatje, weten hoe het met een ieder gaat, aandacht voor elkaar.

Verenigen en samenwerken

“We moeten meer gaan samenwerken. Iedere vereniging heeft een penningmeester, voorzitter en secretaris. Waarom zou je niet één penningmeester alle contributies laten incasseren? Anderzijds hebben we te maken met accommodaties die soms leeg staan. In de zomermaanden bijvoorbeeld zijn de voetbalvelden leeg. Waarom daar niet een activiteit aanbieden, roulerend onder de verenigingen? En niet alle velden tegelijk in onderhoud doen. Nu zijn er regels dat het niet mag of kan, dus er zouden dan andere afspraken moeten worden gemaakt met de gemeente en met elkaar.” Praktische zaken die Arjan opnoemt, voor de hand liggend zelfs maar is het zó eenvoudig in te passen?

“We moeten een connectie vinden met elkaar” vervolgt Karin. “We willen proberen dat verenigingen met elkaar in gesprek zijn. We hebben een Voorster Voorzittersoverleg van de voetbal. Tweemaal per jaar zitten we bij elkaar en worden zaken doorgenomen, zoals bijvoorbeeld de huur van de velden, hoe gaat het bij jou of bij jou. Ook de KNVB sluit daarbij aan.”

Commerciële sportcentra

Al pratende met Karin en Arjan wordt hun missie meer en meer duidelijk. Op de hoogte zijn van elkaars kunnen en samenwerken, dat kan zorgen voor krachtige organisaties. Daarin zien ze ook een rol weggelegd voor de commerciële sportcentra. Zij bieden ook sporten en bewegen aan maar naar mening van de beiden, zouden de centra een extra stapje kunnen maken dat verder gaat dan een advertentie plaatsen. Laten zien wat ze doen. “Wij pleiten dus niet alleen voor de verenigingen” aldus Karin.

Partners

Om sporten en bewegen in de gemeente Voorst te stimuleren, hebben maar liefst 69 partners het Voorster akkoord ondertekend. De partners hebben meegedacht in het voortraject en/of op een later moment aangegeven een bijdrage te willen leveren in de uitvoering. Dat zijn niet alleen maar sport-gerelateerde partners, maar ook bijvoorbeeld het onderwijs, ondernemers, politieke partijen, maatschappelijke organisaties en mediabedrijven.

De sportieve kaart; wie doet wat?

Verenigingen en wellicht zelfs sportcentra die met elkaar gaan samenwerken, daar valt heel veel te winnen. Zijn de verenigingen daar klaar voor? Karin: “Wij hadden binnen SV Twello allemaal koninkrijkjes onder één vlag. De laatste jaren gaan de disciplines veel beter met elkaar om. We zitten nú pas op één lijn. Als het binnen een vereniging al zo moeilijk is om elkaar te vinden, hoe lastig is het dan om dat traject uit te voeren met allerlei verenigingen.” Arjan: “Dat is wel wat wij hebben gezegd, weten van elkaar wie je bent, contacten leggen. Het gaat er ook om dat sportverenigingen weer geïnspireerd worden door de sporters van deze zomer als ook dat sporters elkaar weer ontmoeten.”

Karin: “Voorwaarts heeft als omni vereniging bijvoorbeeld een afdeling handbal met uitstekende begeleiding en voorwaarden. Geef een vereniging die die kennis op dat niveau heeft dan ook de ruimte om de afdeling te laten groeien. Laat een vereniging krachtig zijn in die sport. Gun elkaar het ontwikkelen van een sport en gun elkaar leden. Iedereen wil in zijn eigen sport toch de beste trainers en faciliteiten om zichzelf te ontwikkelen? SV Twello presteert bijvoorbeeld erg goed met een aantal disciplines binnen de afdeling gymnastiek. Zo kunnen we zorgen dat we sterke verenigingen binnen de gemeente houden.”

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Na 30 jaar is het net gevallen voor volleybalgroep “de Teugseweg”

Teuge- Op een zomerse avond in juni 1991 had Dea Schipper met broer en zus Peter en Martine afgesproken voor een potje volleybal bij ons in de wei. Ook de buurtjes gebeld om te vragen of ze ook zin hadden in een potje volleybal. De belangstelling was verrassend groot. Een gespannen touw was ons volleybalnet. Na een sportieve avond werd er besloten dat dit voor herhaling vatbaar was.

Vanaf dat moment werd er iedere dinsdagavond gevolleybald in de schapenwei. Er werd een net gevlochten door Gerben. Hij maaide iedere week het veld en zette het veld uit met rood/wit lint. Net vóór we begonnen met volleyballen, werd de schapenstront uit het veld geharkt. En zo kon iedereen op zijn eigen niveau en met zijn eigen (soms hilarische) techniek meedoen. Er werd besloten om 2,50 gulden per deelname te betalen. Dit ging niet via pinnen of een tikkie, maar gewoon in een (schoon) frietsaus emmertje. Daar werden groene rakkers, limonade en chips voor gekocht. Want iedere volleybalavond werd afgesloten met een drankje en een paar zakken chips. Als een deelnemer jarig was geweest, dan trakteerde hij/zij met de nodige drank ennnn chips. We waren echte spaarders. Al snel konden we een echte wedstrijd volleybal kopen. Na jaren werd er ook een origineel volleybalnet gekocht. We waren koning te rijk!! Er werd besloten om met toernooien in de buurt mee te doen. Maar we hadden geen naam. Er werden allerlei namen geopperd. Uiteindelijk werd het simpelweg “de Teugseweg”. We deden aan alle toernooien in de buurt mee. Meestal op gras, maar ook in de manege. 6 tegen 6, 4 tegen 4, niks was ons te gek. De prestaties werden steeds beter. De ballen gingen steeds harder over het net. Sommige volleybalsters waren zelfs bang voor de bal en kropen in elkaar als er weer zo’n harde bal aan kwam. We kwamen elke keer met een prijs thuis. Er werd zelfs een prijzenkast aangeschaft. Deze hing aan de muur in de varkens schuur (onze kantine). Ook deden we mee aan de zeskamp die ieder jaar georganiseerd werd door Peco. Jong en Oud deed mee. Wat een plezier hebben we gehad met de spelletjes die me moesten doen. We waren een ongetraind, gemotiveerd team. De eigen gebakken spacecake van Jan Mulder en de snoepjes en slaatjes van Wil v/d Hoek gaven ons extra power!! Nadat we een jaar in witte T-shirts hadden gevolleybald, heeft Bloemen Jopie ons ruim 5 jaar met T-shirts gesponsord. Vanaf dat moment kwamen we als een professioneel team op de toernooien. Ruim 20 jaar heeft autobedrijf Weijers ons gesponsord met T-shirts. Super tof dat we met het logo van deze 2 bedrijven aan de Teugseweg mochten volleyballen. In het begin werd er alleen in de maanden mei t/m augustus gevolleybald. Na een paar jaar werd de gymzaal in Teuge iedere dinsdagavond afgehuurd. Daar werd een balletje geslagen van september t/m april. Soms werd er getracht een training te geven, maar de voorkeur ging uit om anderhalf uur partijtjes te doen. De laatste jaren hebben we alleen nog maar in de gymzaal gevolleybald.

Vanwege leeftijd, gezondheidsklachten en een afnemend aantal deelnemers is het net gevallen. We kijken terug op een gezellige, sportieve, maar vooral betrokken volleybalgroep.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Trias start tafeltennisseizoen met Bettine Vriesekoop

Twello- Heb je jarenlang getafeltennist, speelde je het soms op de camping of ben je gewoon benieuwd hoe leuk tafeltennis is? Dan hebben we goed nieuws! Tafeltennisvereniging Trias start na de zomervakantie met een nieuw aanbod speciaal voor senioren op de vrijdagochtend. Iedereen tussen 18 en 55 jaar die op zoek is naar een nieuwe sportieve uitdaging kan aansluiten bij de ‘after-summer challenge’. Daarnaast wordt in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en de Nederlandse Tafeltennis Bond gestart met ‘OldStars tafeltennis’ voor alle 55-plussers. De kick-off voor beide groepen vindt plaats op vrijdag 3 september samen met niemand minder dan oud Europees kampioene Bettine Vriesekoop. Interesse? Zet deze datum dan vast in je agenda.

After-summer challenge (18-55)

Onder begeleiding van een ervaren trainer leer je binnen een aantal weken de beginselen van tafeltennis. Je krijgt de mogelijkheid om op je eigen niveau en tempo wegwijs worden in het spel. Uiteraard werk je tegelijkertijd aan je fysieke en mentale fitheid. Daarnaast biedt Trias met een eigen accommodatie ruimte voor de derde helft.

OldStars tafeltennis (55+)

Oldstars Tafeltennis is een initiatief vanuit het Nationaal Ouderenfonds en de Nederlandse Tafeltennis Bond en is opgestart om ouderen op een gezonde manier in beweging te houden. In principe kan iedereen meedoen, maar het richt zich op de leeftijdsgroep 55+. Bij OldStars tafeltennis bestaat de training uit een warming-up en verschillende beweegvormen. Uiteraard ontbreekt tafeltennis niet en ligt de aandacht ook op ontmoeten en sociale contacten.

Meer weten over deze kick- off en het aanbod? Neem dan contact op met Marit Martens- Scheers via senioren@ttv-trias.nl en/ of 06- 29 213 112.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Gymvereniging Voorst verder in nieuwe vorm!

Voorst- Met pijn in het hart maar met het vertrouwen dat genomen besluiten nieuwe energie geven aan de vereniging en het dorp Voorst, heeft Gymvereniging Voorst twee belangrijke wijzigingen doorgezet afgelopen periode.

Ook het verenigingsleven heeft in Coronatijd met veel tegenslagen van doen gehad, Gymvereniging Voorst was daarbij geen uitzondering. Doordat het ledenaantal bij de volwassen groepen sterk achteruitliep afgelopen jaar, heeft het bestuur om financiële redenen moeten besluiten om deze groepslessen af te stoten. Gelukkig is er voor hen wel iets nieuws in de plaats gekomen. Susan Jochems, de vertrouwde instructeur van de maandaggroep, heeft gekeken naar leuke nieuwe mogelijkheden en is met het Dorpshuis om tafel gegaan.

Op woensdag 14 juli was de laatste les voor de volwassen leden van Gymvereniging Voorst onder leiding van instructeur Patricia Huisman. Patricia heeft met haar aanstekelijke enthousiasme sinds 2012 lesgegeven aan de damesgroep! Altijd met een lach, lekker dansen en plezier maken. Het gymbestuur dankt Patricia: “Jij hebt voor de diversiteit in het sportaanbod in Voorst gezorgd. Fijn dat er ook voor jou weer nieuwe deuren opengaan bij de voor jou bekende plek bij Sheila’s danscentrum in Zutphen. Wij wensen jou en Wesley heel veel geluk met jullie kindje en wie weet wat de toekomst verder nog brengt!”

Verder is er binnen de vereniging gezocht naar nieuwe bestuursleden en er zijn gelukkig vier nieuwe mensen gevonden, die zich in willen zetten om samen met de leden en ouders weer een frisse nieuwe start te maken na de zomervakantie. De nieuwe bestuursleden kunnen zich volledig richten op de jeugdgroepen. Doordat ook Marit Vogel (streetdancedocent) zich heeft gemeld om deel te nemen aan het bestuur, zal er een betere verbinding bestaan tussen de leden en het bestuur. “We zijn ervan overtuigd dat er met het nieuwe bestuur voor een kleinere doelgroep, nieuwe energie zal ontstaan,” aldus het bestuur.

Het bestuur is de trouwe leden dankbaar dat zij ondanks dat er tijdens de Corona periode andere vormen van les zijn gegeven, toch lid zijn gebleven van de vereniging. Een vereniging kan immers niet zonder leden. Een vereniging is zelfs van de leden, zij moeten er samen voor zorgen dat een vereniging leuk is en kan blijven bestaan.

Onder de trouwe leden werd Nettie Sarink die (bijna) 50 jaar lid is geweest in het zonnetje gezet! Ze is flink wat jaren penningmeester geweest in de periode eind jaren 70 begin jaren 80. Ze heeft dit met plezier gedaan, ze vond het erg gezellig met de andere bestuursleden uit die tijd. Soms heeft het haar ook slapeloze nachten opgeleverd. Destijds werd alles nog met papier en pen in boeken en met kaartenbakken geregeld. De cijfers moesten dan uiteindelijk met elkaar kloppen en dat heeft nog wel eens wat slapeloze nachten opgeleverd. Nettie ontzettend bedankt voor al jouw inzet in die jaren!

Dan nog een dankjewel voor de aftredende bestuursleden Cindy Mulder en Wendy Gierman die zich in de afgelopen roerige jaren volledig hebben ingezet om de gymvereniging draaiende te houden. Dat was geen makkelijke klus, maar ondanks dat is het ze gelukt om samen met Miranda en Annemiek te zorgen dat de vereniging kan blijven voortbestaan!

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Gym voor volwassenen verder in Dorpshuis

Voorst- Na het noodgedwongen wegvallen van de gym voor volwassenen heeft de instructrice van de gymvereniging, Susan Jochems, actie ondernomen om de lessen toch voort te kunnen zetten en de ruimte gevonden in het Dorpshuis. Het bestuur van het Dorpshuis omarmt dit soort initiatieven en verleent alle medewerking.

Fit met Susan

Susan zal per 6 september op maandagavond van 19.00 uur – 20.00 uur een les in het Dorpshuis gaan verzorgen. Gekozen is voor het Dorpshuis vanwege het gezellige karakter, de zichtbaarheid en saamhorigheid, waardoor dit initiatief nieuwe mensen kan aantrekken. De lessen gaan met dezelfde intentie verder: laagdrempelig, gezellig, alle spieren komen aan bod en natuurlijk lekker dichtbij!

Wil je ook graag meedoen in september of heb je vragen? Mail dan naar: susan.jochems@hotmail.com. Een keer meedoen met een proefles? Meer inlichtingen? Mail of bel: 06-12942373. Voel je welkom!

Susan: ”Ik hoop hiermee iets moois te kunnen neerzetten en graag hoor ik uiterlijk 1 augustus wie zich wil aanmelden.”

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Loeizware Chateauroux voor Bram Scherpenzeel

Twello- Voor afgelopen weekend stonden er twee vluchten gepland. De oude duiven gingen voor hun laatste opgave naar Chateauroux (683 km). De jonge duiven werden vrijdag ingezet voor de tweede officiële wedvlucht vanuit Asten (95 km). Met zomerse weer in het verschiet zouden het, vooral voor de oude duiven, eerlijke maar wellicht zware vluchten worden.

Asten

Vrijdagavond werden door 6 liefhebbers 233 jonge duiven aangeleverd voor een vlucht vanuit Asten. De jonge duiven maken kleine stapjes om het vak te leren. Kennen ze eenmaal het kunstje dan kunnen er gerust grotere sprongen gemaakt worden en dat gebeurt verderop in het programma ook. Voor zaterdag werd mooi zomerweer verwacht met een windje uit noordelijke richtingen. Helaas was het ’s morgensvroeg nog wat nevelig waardoor er niet echt vroeg gelost kon worden, iets wat elke duivenliefhebber graag heeft. Om kwart voor 10 klonk het startschot en de verwachting was dat de eerste duiven rond de klok van 11 uur zouden arriveren. De rekenaars hadden het goed gezien: in Voorst kwam bij Freek Wagenaar een koppeltje van 12 duiven aangevlogen die allemaal in Appen moesten zijn. Kort daar op kwamen er nog eens 7 tegelijk aan. Het regende bijna letterlijk duiven bij Freek en zijn vaste supporters. Om een lang verhaal kort te maken: Freek bezette de plaatsen 1 t/m 19 in de uitslag alvorens Steffan Willems in Epse er 1 tussen draaide. Normaalgesproken is Steffan ook een kwaaie rakker met de jonge duiven maar doordat zijn duiven vorige week niet helemaal in orde waren miste hij de eerste vlucht en zijn duiven dus de nodige ervaring. Dat wordt de komende weken wel goedgemaakt. In Voorst bleven bij Freek de duiven arriveren, zo nu en dan werd de serie onderbroken door een duifje van Rein Evers, Jan Ketelaar en Jan de Ruiter. De zesde deelnemer was voorzitter Sven van Brummen. Hoewel hij in de club geen duifje bij het eerste kwart kon klasseren was hij zeer tevreden over het verloop van deze vlucht op zijn hok. Zaterdag had hij 14 van zijn 15 ingezette duiven thuis en zondag kwam de laatste. Ook dat is mooie duivensport.

Voorlopig zijn de komende weken alle ogen gericht op Freek Wagenaar en zullen de anderen er alles aan doen om hem de voet dwars te zetten.

Chateauroux

De laatste en zwaarste dagfondvlucht werd vervlogen vanuit Chateauroux. Zaterdag was het weer in de ochtend niet goed genoeg om vroeg te kunnen lossen en met een uurtje of 10 vliegen voor de boeg is er dan geen andere optie dan de vlucht uit te stellen naar zondag. Zondagmorgen was het wel mogelijk om vroeg genoeg te lossen en begonnen de 30 in Twello ingezette duiven, ook nu waren er weer deelnemers van andere clubs, om 07.30 uur aan een pittige terugreis. Het was de hele dag mooi weer met ook nu weer een noordelijk windje. Dit drukt natuurlijk de snelheid en over een afstand van dik 680 km kan dit zomaar een uur of meer extra vliegtijd betekenen, een vlucht voor de allersterksten derhalve.

Bram Scherpenzeel doorbrak na lang wachten om iets over 7 de oorverdovende stilte op de meldingspagina van de club. Na ruim 11,5 uren vliegen was één van zijn favorieten in Twello op de hokken weergekeerd. Hiermee behaalt Bram nog maar eens een fraaie overwinning op zijn favoriete vluchten. Een klein kwartiertje later is het Jan Ketelaar in Terwolde die ook een duif klokt. Jan doet aan alle vluchten mee wat zeker in dit zware seizoen niet eenvoudig is. Er blijven duiven arriveren, Herwin Dikkeboer klokt in Bathmen, Bram krijgt zijn tweede thuis en Werner vd Steeg krijgt er 2 van zijn taaie Delbar soort thuis. Ook Gerard Bolink uit Bathmen en Rob van Essen uit Apeldoorn blijken over een taai soort duiven te beschikken en verdelen de laatste 2 prijzen.

Top 10 Asten: 1 t/m 10. Freek Wagenaar. Top 8 Chateauroux: 1,4. Bram Scherpenzeel, 2 Jan Ketelaar, 3. Herwin Dikkeboer, 5,6. Werner v.d. Steeg, 7. Gerard Bolink, 8. Rob van Essen.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

De heer Penninx nu Meester Burger in de Gemeente Voorst

Klarenbeek- Donderdagmiddag 15 juli leverde burgemeester Penninx zijn ambtsketting in tijdens een speciale raadsvergadering in Klarenbeek in aanwezigheid van zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en vele genodigden. De heer Penninx was de langstzittende burgemeester van de provincie Gelderland.

Het gezin Penninx werd bij binnenkomst staand welkom geheten met een welverdiend warm applaus. U moet eerst de presentatielijst invullen, zei Edo Horstman, voor deze keer mag het ook met een kruisje.

Daarna werd de ontslagbrief voorgelezen door de raadsgriffier.

De commissaris van de Koning richtte zich als eerste tot de heer Penninx.

Hij benadrukte zijn kwaliteiten: de verbindende kracht, de betrokkenheid, het altijd zichtbaar zijn en gaf daarbij een opsomming van vele functies waarbij deze prachtige eigenschappen naar voren kwamen. “De opening van het Penninxpad op de Hartelaar is een bevestiging voor de passie waarmee jij je ambt uitvoerde”, aldus de spreker die daaraan toevoegde: “Een verdienste voor jou en je partner.”

De burgemeesters van Nijkerk, Apeldoorn en Lochem merkten op waardering te hebben voor de meerdere keren waarop de heer Penninx sprak vanuit zijn sociologische achtergrond.

Hetgeen gespecificeerd werd met oog voor menselijkheid, warme belangstelling en tussen de bevolking staan. “Hoe kunnen we uitgaan van de kracht en de kwaliteit van mensen en hoe ondersteunen we elkaar? Hoe kunnen we dat versterken?” Daaraan toegevoegd: zie het beste in de mens. Kijk naar voren. Vraag je af waar je naar toe wilt.

En: leg de nadruk op actief positief samenwerken en belonen.

De rol van de partner vond jij ook altijd belangrijk. “Zij is zijn steun en toeverlaat”, liet je ons weten. In de slotrede van de heer Penninx bevestigde hij dit door te vermelden dat partners van een jubilaris altijd van hem een bos bloemen kregen.

De burgemeesters bedankten hem voor zijn inbreng bij o.a.

VNOG (veiligheidsregio Noord– en Oost-Gelderland), Cleantech, veiligheidsoverleg en omgevingsbeleid.

Wat door collega burgemeesters nooit vergeten zal worden was de rondrit in een touringcar langs de oevers van de IJssel. Met tot ieders verbazing Jos als chauffeur en gids.

Harjo Pinkster wees op de ontelbare, zorgvuldig overwogen en unaniem aangenomen collegebesluiten, rekening houdend met wensen en mogelijkheden, tussen de mensen en regelgeving met vooral oog voor het positieve.

Hij benoemde tevens de rol van de burgemeester bij o.a. Entente Florale, verbreding A1, contacten met landgoedeigenaren, stimuleren leefbaarheid in de dorpen, het belang van mantelzorgers en vrijwilligers.

Als mevrouw Schreurs het woord neemt is haar man erg verbaasd. Ze heeft immers

’s ochtends nog “Nee hoor” geantwoord op de vraag van haar man: “Ga jij ook nog spreken?” Ze richtte zich in “Typisch Jos” tot hem met de woorden, lieve Jos, papa en opa. Vertelde dat hij als jongetje priester of pater wilde worden. Maar uiteindelijk koos voor een niet celibatair leven. “De rode draad in jouw leven is de innerlijke drive wereldverbeteraar te willen zijn”, vertelde ze.

Binnen het gezin mag groot en klein meedenken, meepraten en meedoen met een beargumenteerde mening. Ze noemde Jos een sociaal democraat in hart en nieren.

Het burgemeesterschap van Voorst “een droombaan” dat op zijn pad gekomen was.

De gemeente waarin hij 7 dagen per week en 24 uur per dag voor klaarstond met veel plezier en volop genietend. Emotievol sloot ze haar toespraak af en gaf het woord aan kleindochter Roos: “Opa nu heb je tijd om vaker met oma te gaan kamperen en wij kunnen langer blijven logeren.” Het familiecadeau, het beeld Rêverie van Maïté Duval, zal een prominente plaats krijgen in de huiskamer.

Edo Horstman haalde hoogtepunten aan, benoemde kwaliteiten en uitte dankwoorden.

Het raadscadeau, een open frame, waarvoor de heer Penninx in de gemeente een plaats mag kiezen en het zicht erdoor het schilderij zal zijn.

Daarna werd de hoogste onderscheiding uitgereikt: De erepenning der gemeente Voorst met daaraan verbonden het ereburgerschap, welke trots in ontvangst genomen werd.

Edo: “Het is een signaal hoe belangrijk jij bent geweest voor de Voorster samenleving en de relaties daarbuiten, neutraal en integer.”

Vervolgens kreeg de burgemeester het woord.

Hij sprak zijn zorgen uit over de politieke cultuur van tegenwoordig, het aanzien van de overheid in Nederland. “Steeds minder betogen waar ze vóór zijn, wat hun doelen of idealen zijn. Men levert vooral kritiek op de uitvoering van het beleid vanuit de controlerende rol. Volksvertegenwoordigers laten vaak het geluid horen van tegenstanders, schilderen elkaar op negatieve manier af, hetgeen door de massamedia versterkt wordt. Het aanzien van de overheid wordt onderuitgehaald”, aldus de heer Penninx

Het advies: “Heb aandacht en respect voor elkaar, kies voor zorgvuldige besluitvorming uit wijsheid en leg de nadruk op positieve boodschappen. Daarmee oogst je geen gemopper en agressie maar respect, aanzien en vertrouwen.”

In zijn slotbetoog sprak de scheidende burgemeester positieve woorden over o.a. de Stedendriehoek en Cleantech, samenwerking met collega gemeenten, Rijk en Provincie waaronder het kijken naar ruimteclaims. Dank aan raadsleden, gemeentesecretarissen, griffiers, politie, brandweer en GGD. Speciale dank aan Arda van Vilsteren voor 14 jaren trouwe dienst en aan zijn vrouw die hij verblijdde met een tuinplant.

T.a.v. de gemeente Voorst werd de nadruk gelegd op de prettige manieren van samenwerking, de geweldige samenleving, de gemeenschapszin, waardering voor dorpsbelangenorganisaties en dorpscontactpersonen, de positiviteit van de bevolking in de coronatijd en de blogs in het Voorster Nieuws.

“De gemeente Voorst beschikt over een ambtelijk apparaat met een zeer positieve spirit, toegankelijk met aandacht voor kwaliteit en beleid en met aandacht voor maatwerk richting de burger. Hier past de slogan bij ‘Wij zijn Voorst’. Blijf praten over het mooie Voorst en wat beter kan,” aldus de heer Penninx.

Tijd om het burgemeesterschap te beëindigen.

De heer Penninx ontdeed zich van de ambtsketen en hing deze om de schouders van locoburgemeester Hans van der Sleen, de vergaderhamer nam Edo Horstman in ontvangst, die daar op passende wijze de vergadering mee beëindigde.

“Kijk over grenzen heen, blijf daarbij positief, benoem wat goed gaat.”

“Het burgemeesterschap is voor mij een feest geworden, allen die hieraan meegeholpen hebben dank daarvoor. Het ga u allen goed.”

De heer Penninx geen burgemeester meer maar vanaf nu “Meester Burger”.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht

Wilt u het stuur zelf in handen nemen?

Regio- Dan is chauffeur worden op de Buurtbus Stedendriehoek misschien iets voor u. We zoeken dringend enkele enthousiaste mannen en vrouwen die graag op de bus willen rijden.

Het is leuk vrijwilligerswerk, waarvoor u goed moet kunnen rijden op een 8-persoons busje, een rijbewijs B is voldoende, u moet gezond zijn en met mensen om kunnen gaan. Na een gesprek, een inwerkprogramma en een medische keuring kunt u snel aan de slag. In principe rijdt iedere chauffeur 1 cluster van 3 uur per week.

We hebben bij de Buurtbusvereniging 3 bussen en dus ook 3 teams: Twello, Klarenbeek en Voorst. De bussen rijden alle 3 dezelfde vaste routes, maar de standplaatsen verschillen.

Wilt u meer weten dan kunt u kijken op onze website: https://bbv-stedendriehoek.nl of u kunt bellen met 06 3655 1395 . We zien u graag.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Oranjevereniging Empe mikt voor 14 augustus op vogelschieten en een survivaltocht

Empe- Door Rudi Hofman EMPE - Voor veel inwoners van Empe en omliggende plaatsen kan het niet snel genoeg zaterdag 14 augustus zijn. Zij verheugen zich op het alternatieve feest dat de Oranjevereniging voor die dag heeft gepland. Nu moeten alleen de rijksoverheid en vervolgens de gemeente Brummen nog even het licht op groen zetten… Joost Makkink, voorzitter van Oranjevereniging Empe (OVE), heeft zelf enorm veel zin in een feestje op het terrein bij ’t Oortveld. Hij hoopt dat er vanuit de overheid snel duidelijkheid komt zodat de vereniging en iedereen die van plan is volgende maand te komen, weet waar zij aan toe zijn. Op het programma voor 14 augustus staan een survivaltocht voor de jeugd en het vogelschieten voor volwassen en jongeren. Vanaf 9.30 uur kan jeugd van vier tot zestien jaar zich inschrijven voor de survivaltocht. Een half uur later vertrekken de eerste deelnemers en de eindtijd ligt rond 12.00 uur.

Toegangstesten

Joost vertelt dat het verschil met voorgaande edities is dat de organisatie wil werken met een afgesloten terrein en met toegangstesten. Voor de survivaltocht betekent dat de deelnemers ditmaal via het water het terrein verlaten richting Emperbos en hier ook weer via het water terugkeren.

Als het goed is, lost Henk Achterkamp om 13.30 uur het eerste schot tijdens het vogelschieten. Hij is de regerend schutterskoning van 2019; vorig jaar ging het feest niet door. Inschrijven kan vanaf 12.30 uur, de minimumleeftijd is zestien jaar. Jongeren van tien tot en met vijftien haar richten tijdens het jeugdvogelschieten hun kogels op een vogel van papierschuim.

Connectie

Voor deelname geldt dat een lidmaatschap van de OVE op prijs wordt gesteld. Voor iemand die (nog) geen lid is, maar die een connectie heeft met een familielid dat wel tot het 1500 leden tellende OVE-ledenkorps behoort, strijkt de organisatie de hand over het hart.

Op het feestterrein komt een biertap te staan en zal de band Mama Maffia onder een afdakje zodat de muzikanten ook bij slecht weer door kunnen spelen. Om 20.00 uur is het uit met de pret en dienen de laatste feestgangers het terrein te hebben verlaten. Maar, zoals gemeld, is dit alles nog onder voorbehoud van het verkrijgen van de noodzakelijke vergunning.

Extra ledenavond

Joost Makkink heeft ten slotte nog een mooi nieuwtje. Op vrijdag 22 april 2022 wil de OVE een extra ledenavond houden. Hij hoopt dat tegen die tijd wél weer een grote feesttent mag worden opgebouwd. Alle leden zijn 22 april welkom om, tegen betaling van en een bescheiden bijdrage, te genieten van een gezellige avond met een hapje, een drankje en muziek!

https://www.ove-empe.nl/

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Opheffing gemeentewerf Twello en intrekking destructieverordening 1997

Tot de formele sluiting van de gemeentewerf, gevestigd op het adres Jupiter 2 in Twello, konden dode gezelschapsdieren als honden, katten en andersoortige huisdieren naar de werf worden gebracht. Kadavers van de in openbare ruimten aangetroffen hobbydieren, zoals pony’s, geiten en schapen, waarvan de eigenaar niet bekend is, werden door medewerkers van de gemeente opgehaald en naar de gemeentewerf gebracht. Van daaruit werden de dieren opgehaald door de destructiedienst.

Door Jos Bosch

Een niet alledaags onderwerp, het aanbieden van dode gezelschaps- of hobbydieren. Reden temeer om navraag te doen over de op handen zijnde veranderingen in de regelgeving en werkwijze in de gemeente Voorst. Veel Nederlanders hebben dieren in of om het huis. Honden en katten spreken het meest tot de verbeelding wanneer we spreken over gezelschapsdieren. Geiten, bokken, schapen en pony’s zijn de meest bekende onder de hobbydieren.

Tot voor kort konden dode gezelschapsdieren naar de gemeentewerf worden gebracht. Daarnaast mogen deze dieren in de eigen tuin of op eigen grond worden begraven, mits de volksgezondheid daardoor niet in het geding komt. Andere mogelijkheden zijn een dierenbegraafplaats, crematie of achterlaten bij een dierenarts. Zelfs het opzetten van dode dieren gebeurt steeds vaker.

Gemeenten hebben op grond van de Wet dieren uitsluitend de taak om te zorgen voor een inzamellocatie. Die nieuwe locatie zal komen te liggen aan Withagenweg 16a in Wilp-Achterhoek. Van de eigenaren van de overleden dieren wordt verwacht, dat ze zelf voor verwijdering zorgen en dus de dieren zelf naar de locatie brengen.

Om de nieuwe verordening te realiseren, gaat de gemeente een overeenkomst aan met een lokale ondernemer. Dode gezelschapsdieren kunnen, na het maken van een afspraak, naar de inzamellocatie worden gebracht. Dode hobbydieren (kadavers of kadaverdelen) die in openbare ruimten worden aangetroffen, worden door de exploitant van de inzamellocatie opgehaald. Voor dode gezelschapsdieren die bijvoorbeeld langs de weg worden gevonden, kan de dierenambulance worden gebeld. Mocht het dode dier van een chip zijn voorzien, dan kan de eigenaar mogelijk worden achterhaald.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Het stoomt weer op de Veluwe

Regio- Het is de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM gelukt, om haar reizigers ook deze zomer in het hoogseizoen op een veilige én verantwoorde manier een heerlijk dagje uit te bieden! Tot en met zondag 29 augustus juli klinkt de stoomfluit elke dag, behalve zaterdagen, weer over de Veluwe. Meereizen kan dagelijks vanuit het museumstation Beekbergen om 10:00u en 13:30u.

Het sein op staat weer op groen!De VSM mag haar gasten weer ontvangen in de stoomtrein en in het stoomdepot in Beekbergen voor een onvergetelijk dagje uit. Wel is vooraf reserveren verplicht op de website www.stoomtrein.org .

In de trein en in het stoomdepot zijn de nodige maatregelen getroffen, zoals de 1 ½ meter afstand houden, gescheiden looproutes, een doorgaande dienstregeling, maximale aantallen bezoekers, enzovoort.

Stap in de Veluwse stoomtrein

De nostalgische treinreis kan alleen in station Beekbergen begonnen worden voor reizigers met een vooraf-reservering. Als om 10:00u en 13:30u het vertreksein klinkt, zetten de stoker en de machinist hun machtige machine in beweging. De ochtendrit gaat naar Apeldoorn en Eerbeek en terug.

’s Middags rijdt de stoomtrein vanuit Beekbergen naar Dieren en terug. Op de stations en halte onderweg kan niet in- of uitgestapt worden. Met een rustig gangetje en met regelmatig fluiten bij overwegen, gaat de stoomtreinreis over de prachtige Veluwe. Dit seizoen is er als extra service voor elk gezelschap een gratis exemplaar van De StoomCourant.

Nog meer beleving in het stoomdepot

Aansluitend aan de treinrit is er de mogelijkheid om in Beekbergen het imposante stoomdepot te bezoeken. Daar treft u een imposante collectie stoom- en diesellocomotieven, een kolenkraan, waterkolommen, een draaischijf, klassieke seinpalen, overwegbomen en nog veel meer. De machtige stoomlocomotief wordt losgekoppeld van de trein en rijdt het stoomdepot binnen om kolen te laden en water te nemen. Vanaf het terras van de stationsrestauratie hebben de bezoekers een goed overzicht op de activiteiten in het stoomdepot onder het genot van een hapje en een drankje.

Genieten tijdens Summer-Night Express

In de loop van het hoogseizoen rijdt de VSM stoomtrein op woensdagavonden vanuit Beekbergen als de Summer-Night Express. Een sfeervolle rit waarbij de reizigers genieten van het voorbijtrekkende landschap in het zachte avondlicht. Voorafgaand aan de Summer-Night Express kan de reiziger de sfeer van vroegere tijden beleven in het imposante stoomdepot in Beekbergen. Ook voor de deze rit moet gereserveerd worden op www.stoomtrein.org

Reserveren en genieten maar

Reserveer nu voor een treinreis naar het verleden en boek uw zitplaatsen op www.stoomtrein.org

Om toch een leuk uitje aan te kunnen bieden, heeft de VSM dit bijzondere jaar de prijzen gereduceerd. De kosten voor de rit vanuit Beekbergen naar Dieren en weer terug zijn €15,00 voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. In Beekbergen is voldoende gratis parkeergelegenheid. Op de VSM-website www.stoomtrein.org vindt u alle verdere informatie, inclusief de VSM-coronamaatregelen.

Stap in en reis mee!

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Een vliegtuig geprepareerd in Teuge vloog om de wereld

Teuge- Maandagmiddag 12 juli landde de 18 jarige Engelse tiener Travis Ludlow op vliegveld Teuge. Daar was hij als jongste vlieger ooit op 29 mei begonnen aan een solovlucht rondom de wereld.

Travis vloog 43.000 kilometer in 44 dagen. Daarmee werd hij de jongste vlieger ooit die rond de wereld vloog. Bijzonder is het dat het vliegtuig, een Cessna, waarin hij dat deed

speciaal voor dit wereldrecord geprepareerd en geüpdatet werd door het luchtvaartonderhoudsbedrijf Hanger One in Teuge. Het bedrijf heeft het vliegtuig uitgerust met een zuinige motor en hypermoderne navigatie- en communicatieapparatuur.

Voor Travis werd het een reis om nooit te vergeten. Het was niet altijd even makkelijk. Eenzame momenten kende hij vooral boven Rusland. Het uitgestrekte eentonige land qua landschap deed hem verlangen naar de grond, naar vrienden en familie. In Amerika genoot hij adembenemend van het vliegen boven de Grand Canyan. Het grootste heimwee voelde hij vorige week toen hij over Ibstone, zijn hometown, vloog. Hij voelde de neiging de kist aan de grond te zetten. Uiteraard besloot hij door te vliegen. Hij wilde dat zijn naam in het Guinness Book of Records zou komen te staan. Dat lukte hem maandagmiddag 12 juli.

Op vliegveld Teuge waar het allemaal begon werd hij welkom geheten met een welkomstapplaus. Travis Ludlow stak zijn duimen in de lucht. Hij is de jongste piloot ooit die om de wereld vloog en deed het vanaf Teuge in een Cessna, gesponsord en uitgerust door het Teugse onderhoudsbedrijf Hangar One.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Stiltewandeling

Zaterdag 17 juli organiseert BuitenStappen weer een stiltewandeling in de gemeente Voorst. Wil je in de vakantieperiode even een moment voor jezelf? Wil je de dag beginnen met een ontspannen activiteit? Meld je dan aan voor de stiltewandeling.

Wat kun je verwachten

Tijdens een stiltewandeling wordt er veelal in stilte gewandeld. Doordat je stil bent kun je je openstellen voor alles om je heen. Het maakt je hoofd leeg en zorgt voor ontspanning. Je komt meer in contact met jezelf, aandacht voor body en mind.

De wandeling start om 7.30 met een korte inleidende oefening en dan gaan we op pad. Onderweg ontvang je enkele vragen ter overdenking. We wandelen in een laag tempo.

Om 9.00 zijn we weer terug bij het startpunt.

Praktische informatie

- Het inschrijfgeld is € 10,00 per deelnemer.

- Denk aan geschikte (wandel)schoenen en kleding. Ook als het regent gaat de wandeling door.

- Neem voor onderweg iets te drinken mee.

- We verzamelen aan het Noordijkpad in Wilp. De wandeling start op tijd, dus zorg dat je zo’n vijf minuten voor aanvang aanwezig bent.

Wandelen in de natuur, tot rust komen en nieuwe energie opdoen. Loop je mee?

Aanmelden kan tot en met vrijdag 16 juli via info@buitenstappen.nl onder vermelding van je naam, e-mailadres en telefoonnummer.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Eerste weekend groot succes!

Voorst-

Afgelopen zaterdag en zondag is Ruïne de Nijenbeek voor het eerst na de coronacrisis weer geopend. De rondleidingen waren meteen volgeboekt na de aankondigingen van de openstelling in de krant van vorige week. De aanmeldingen volgden elkaar in rap tempo op voor dit eerste weekend. Wil je de Ruïne bezichtigen, er is nog plek in de komende rondleidingen. De toegang is gratis maar men is verplicht zich op te geven via de website www.denijenbeek.nl Op de website staat een link waarbij u direct in de data terecht komt waaruit u kunt kiezen voor bezichtiging. Hebt u nog vragen hierover? Lees eerst de informatie op de website.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Prinses Margriet onthult kunstwerk ter ere van 50-jarig Apenheul

Apeldoorn- Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft vandaag in de binnenstad van Apeldoorn een kunstwerk van Florentijn Hofman onthuld ter ere van het 50-jarig jubileum van Apenheul. Prinses Margriet is beschermvrouwe van Apenheul. Het kunstwerk staat symbool voor de verbondenheid van het iconische park met de stad Apeldoorn. Roel Welsing, directeur van Apenheul: ‘Ik ben enorm trots op dit prachtige kunstwerk ter viering van onze verjaardag. Naast alle andere jubileumactiviteiten in de stad is dit een mooie, blijvende herinnering aan ons 50-jarig bestaan.’ Bij de onthulling sprak ook burgemeester Ton Heerts, die in zijn speech zei blij te zijn dat met dit kunstwerk de Apenheul nu voortaan ook in de stad zelf zichtbaar is.

Liefde voor de natuur stimuleren

Het kunstwerk ‘jarig aapje’ is geplaatst in de Marktstraat, onderdeel van de Klimaatstraat. Claudi Groot Koerkamp, directeur van Apeldoorn Marketing: ‘Apeldoorn is een royale, groene stad en dat willen we meer voor het voetlicht brengen. Dit kunstwerk voor de vijftigste verjaardag van een groen, duurzaam park als Apenheul, dat de liefde voor de natuur wil stimuleren, past daar perfect bij.’

Vereende krachten

Het kunstwerk is een initiatief van ACEC, Apeldoorn Marketing en Gemeente Apeldoorn. De uiteindelijke selectie van dit kunstwerk was in handen van een jury, bestaande uit o.a. inwoners en ondernemers uit de stad. ‘Het programma voor het 50-jarig jubileum van de Apenheul is ontstaan vanuit vereende Apeldoornse krachten. Dit in de volle overtuiging dat Apeldoorn en Apenheul na al die jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’, aldus Jasper van der Graaf, artistiek leider van ACEC, dat de uitvoering van het project op zich nam.

Het cortenstalen kunstwerk van internationaal bekende kunstenaar Florentijn Hofman moet zijn herkenbare roestkleur nog krijgen, maar komt er nu al prachtig uit, zo voor de bloementuin in de Markthof.

Over Apenheul

Oprichter Wim Mager vestigde 50 jaar geleden Apenheul in stadspark Berg & Bos. Zijn visie om de apen veel ruimte te geven, zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien, zorgt voor bijzondere ontmoetingen tussen mens en dier. Zo werden en worden bezoekers nu nog steeds in hun hart geraakt door deze bijzondere natuurbeleving.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Gerard met pensioen

Afgelopen donderdag 8 juli was de laatste werkdag van Gerard Kleine Koerkamp. Na exact 44 jaar trouwe dienst bij Autobedrijf Spitholt gaat Gerard met een wel verdiend pensioen. Gerard heeft altijd klaar gestaan voor de klanten en zijn werkgever. Hij heeft de komst van de APK-keuring meegemaakt en veel veranderingen in de autotechniek. Moeiteloos ging Gerard daar in mee.

Als gevolg van de huidige Corona-maatregelen is het op dit moment niet mogelijk om een receptie te organiseren. Daarom is er een tour georganiseerd, waarbij Gerard bij een aantal zakelijke relaties afscheid heeft kunnen nemen. Reacties op het pensioen van Gerard zijn welkom bij Autobedrijf Spitholt, bijvoorbeeld via de mail op Gerard@Spitholt.info. Uiteraard zullen deze reacties bij de gepensioneerde terechtkomen.

Uiteraard wordt Gerard door Autobedrijf Spitholt bedankt voor zijn jarenlange inzet en wordt hem veel gezondheid en plezier toegewenst tijdens zijn pensioen.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

MISSIEKRUIS

Meteen maar met de deur in huis vallen.

Ik kreeg onlangs te horen dat het Missiekruis voor het Boshuis verplaatst zou worden naar een plek op het kerkhof. Hoe verzinnen jullie zoiets? Het mooie Missiekruis verweven met boom en natuur geplaatst op 4 juni 1944 de heftige tijd van de 2de wereld oorlog. Wat voor de hele gemeenschap zo een enorme betekenis had en nog steeds heeft, al hebben de meeste Klarenbekers van nu dat niet meer mee gemaakt. Hoeveel wandelaars er

voorbij komen de fietsers die daar nu steeds langs komen kijken nog steeds opzij en hoor je vaak zeggen wat is dat nog mooi. Wat heeft het van zin om dat mooie kruis op het Kerhof te plaatsen. Als ik het Kerhof op kom lopen staat voor het hoofdpad een mooi groot kruis geweldig, wat heeft het dan van waarde dat er op de zijkant nogmaals een groot kruis geplaatst wordt. Het hele dorp heeft met alle inspanningen, financieel, extra giften, oud ijzer acties e.d. voor het voormalige kerkgebouw een mooi gebouw met een mooie aula voor de hele gemeenschap van Klarenbeek gemaakt namelijk het Boshuis. Nu er weer ingrijpende dingen gebeuren heeft het bestuur van het Boshuis de meningen uit het dorp niet nodig. TRIEST.

Als dit doorgezet word zal het tal van mensen kwetsen.

Maar neem dan ook het initiatief om op de boom een plaquette te plaatsen met de tekst:

Het mooie Missiekruis geplaatst 4 juni 1944

is verplaatst op initiatief van het

bestuur van het Boshuis.

Dit stuk heb ik als 82 jarige inwoner van Klarenbeek geschreven.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Heb jij vragen over je digitale apparaat of internet?

Twello- Een mobieltje, laptop, tablet en e-reader zijn handige apparaten met veel mogelijkheden. Ook het internet is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Maar hoe werkt het eigenlijk allemaal? Iedereen met vragen hierover kan binnenlopen bij de Bibliotheek in Twello.

Elke dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur kun jij je vraag stellen aan een deskundige vrijwilliger van SeniorWeb. Deze vrijwilligers weten van alles over mobiele apparaten en het internet en zij helpen jou graag op weg met vragen hierover. Dit spreekuur is gratis en toegankelijk voor leden en niet-leden van de Bibliotheek. Het is handig als jij je mobiele apparaat meeneemt, dan kun je direct geholpen worden. Je vindt de Bilbliotheek aan het Marktplein 11 in Twello.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Zelf kleding maken steeds populairder

Twello- Rondlopen in eigen gemaakte kleding? Er heerste onder jongeren veelal een taboe op. Een eigen gemaakte broek of trui werd dan ook vaak als oubollig bestempeld. Dat ‘stoffige’ imago is echter in rap tempo aan het veranderen. Mede door de afgelopen maanden waarin we aan huis gekluisterd waren, zijn we massaal op zoek gegaan naar nieuwe, creatieve hobby’s. Door een groot aanbod aan trendy stoffenzaken en toegankelijke patronen, zijn ook steeds meer twintigers en dertigers begonnen met het naaien van hun eigen kleding, of aan de slag gegaan voor hun (jonge) kinderen. Daarnaast is ook het maken van je eigen tassen, kussenhoezen of badjassen populair.

Janneke Bruinink (37) is een enthousiaste coupeuse, die heel blij is dat haar grootste hobby steeds meer draagvlak krijgt onder haar leeftijdsgenoten. Janneke is een nuchtere Groningse, maar alweer zes jaar woonachtig in onze gemeente. Elke maandagavond heeft Janneke een gezellige groep (jonge) vrouwen bij elkaar gebracht, die het leuk vinden om goede tips te krijgen en mooie dingen te creëren. Alle cursisten krijgen hierbij de mogelijkheid om te maken wat ze zelf leuk vinden, op eigen tempo en eigen niveau, Janneke ondersteunt waar nodig. Diverse patronen, een lockmachine, koffie, thee en wat lekkers is allemaal aanwezig.

Na de zomervakantie, gaat ze in september weer van start. Ze heeft nog een aantal plekken beschikbaar, dus ben of ken jij diegene die het leuk vindt om vanaf september a.s. tips te krijgen over het maken van kleding voor jezelf of voor (jonge) kinderen, accessoires of andere leuke (interieur) projecten? Bel of app dan voor meer informatie naar: 06 51 21 68 28. Een eerste proefles is altijd gratis.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Vakanties Huisartsenpraktijk Spijker en Kik

Vakanties huisartsen

Mevr. K. Kik 17 juli t/m 1 augustus 2021 en 21 t/m 29 augustus

Mevr. N. van de Kamp 31 juli t/m 22 augustus 2021

In de vakantieperiode hebben wij minder bezetting in onze praktijk, gelieve hier rekening mee te houden bij het plannen van uw afspraak.

Vanaf september 2021 zijn wij weer op volle sterkte. Alvast hartelijk dank!

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Geluksbedrijf `In to Happiness` nieuw in Wilp

Wilp- Geluk in tijden van corona. Veel mensen ervaren door corona meer stress. De pandemie heeft elk aspect van het menselijk leven aangetast, voor de één meer dan voor de ander. We focussen ons op de tijd na corona, maar waarom niet juist nu op zoek gaan naar het licht in het donker? In plaats van te richten op wat er allemaal niet kan, hoe zwaar het allemaal is, kun je je juist nu liever richten op de positieve dingen en kijken naar de dingen waar je invloed op hebt en je eigen ‘licht’ zijn in het donker. Want bedenk, alles wat je aandacht geeft groeit. Zo is het dus ook met de positiviteit of negativiteit in het leven. Wat ook op je pad komt, je kunt er altijd betekenis aan geven en het transformeren in iets van waarde. Daar ligt onze invloed. Christina Ladega, eigenares van het nieuwe geluksbedrijf In to Happiness, gevestigd in Wilp heeft zich als doel gezet, haar passie voor geluk met anderen te delen en hen te helpen groeien in bewustzijn. Duurzaam geluk is helemaal hot, want wie gelukkig is leeft langer en voert een betekenisvol en vaak succesvol leven. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die zich richten op de positieve kant van het leven over het algemeen ook gelukkiger zijn. En gelukkige mensen zijn gezonder en leven langer. Erg goed nieuws, vooral anno 2021.

Geluksbril

Christina Ladega zegt, dat door met de geluksbril naar de wereld te kijken en de focus te leggen op de dingen waar je zelf wel invloed op hebt je leert, dat geluk en welzijn vooral in je mindset zit. Iedereen kan leren welke invloed een ieder zelf heeft op het vergroten van zijn of haar eigen geluk. Welke krachten al in iemand zitten en welke overtuigingen onbewust ontworpen zijn. Onder het motto: Kijken naar wat je hebt, je harttalenten en een andere kijk op het leven kun je jouw mooiste leven creëren. Met ‘In to Happiness’ is een concept geboren voor een leven vol geluk en dankbaarheid. Trots geeft Christina aan dat ‘In to Happiness’ laat zien hoe je met kleine veranderingen grote veranderingen in gang kunt zetten. Hoe je je mindset op een makkelijke manier kunt gebruiken.Volgens haar is Happiness een ‘Way of life’. Herkenning en verandering van bestaande patronen en overtuigingen brengt een ieder naar zichzelf en een leven vol geluk. Geluk is namelijk een beslissing, een houding. Je besluit om voor geluk te kiezen en zet daarvoor de nodige stappen. Daarbij wil in to Happiness helpen, want omdat geluk besmettelijk is, heeft dit ook uitwerking op alle sociale contacten. En, zegt Christina met een knipoog, ‘hoe fantastisch zou het zijn, als wij straks de gelukkigste gemeente van Nederland zijn.’ Bij in to Happiness kun je terecht voor 1 op 1 coaching, (werk)geluksbevorderende workshops, het bewustzijnsspel Happy Mind, mini geluks retraites en geluks leerstrategieën voor kinderen op zowel het basis als voortgezet onderwijs. Zo organiseert ‘In to Happiness’ binnenkort samen met een geschoolde IJscoach het Happy day retraite geluksijsbad op zondag 3 oktober.

Christina Ladega

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Wethouder Arjen Lagerweij: “Via een andere weg toch hetzelfde doel bereiken”

De dringende woningbehoefte in de gemeente Voorst sluit naadloos aan bij die van Nederland. Om tegemoet te komen aan woonwensen is er al langere tijd een ontwikkeling gaande op 4 inbreidingslocaties. In totaal gaat het om de bouw van 56 woningen waarvan 16 huurwoningen. De woningen voor verhuur zouden in het oorspronkelijke plan ook gaan voorzien in huisvesting voor jongeren tot 23 jaar. Maar dat was 2018 waarbij thans is komen vast te staan, dat goedkopere huurwoningen niet zijn te bouwen.

Door Jos Bosch

De gemeenteraad is het maandagavond 12 juli jl. unaniem eens. De bouwplannen zijn mooi, er wordt goed gekeken naar groenvoorzieningen maar er zijn nog kritische vragen rondom verkeersveiligheid. Het gehele plan echter krijgt qua liggen en bouw goedkeuring, maar kritische vragen zijn er vanwege de huurprijzen. In 2018 is er een motie aangenomen, waarbij en beperkt aantal woningen voor jongeren tot 23 jaar beschikbaar zou komen. PvdA-Groen Links en CDA dienden een motie in, om toch de beoogde huisvesting voor jongeren te realiseren.

De woningbouw gaat plaatsvinden aan de Troelstralaan (voormalige locatie De Oase), Abraham Kuyperstraat (voormalige locatie De Kruimelkring), Frans Halsstraat (locatie Kajak en TAV) en Koningin Julianastraat (weiland tegenover Medisch Centrum Twello). Wie overigens meer informatie over het plan wil lezen en zien, kan terecht op de website www.4erventwello.nl. Er ligt een goede ontwikkelingsvisie die gaat over het behoud van groen door onder meer bestaande bomen, aanvulling met hagen, struiken en een boomgaard. Qua bebouwing een aanpassing op de bestaande bouw en er wordt gekeken of de woonstructuur van een erf mogelijk is op twee locaties.

De indieners van de motie houden vast aan hetgeen in 2018 expliciet is gesteld. Een beperkt aantal woningen tot de kwaliteitsgrens voor jongeren tot 23 jaar. De motie wordt gesteund door de heer Jansen van Lijst Arend. “Er wordt te weinig aandacht besteed aan lagere inkomens” en “de hoogste druk ligt bij mensen die een gezin willen stichten en niet kunnen kopen” aldus Jansen. Hij meent dat de Voorsternaar bij toewijzing van een woning moet rekenen op een wachttijd van vier jaren.

Wethouder Arjen Lagerweij onderstreept het belang van woonruimte voor alle doelgroepen, waaronder ook de jongeren. “Maar we zijn inmiddels een paar jaren verder” en de wethouder legt uit, dat er is gesproken en onderhandeld met de partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en bouw. “Het is moeilijk om in die categorie te bouwen” vervolgt Lagerweij. “We hebben niet alleen te maken met bouwkosten maar ook met het puntensysteem” en deze zou juist tegenwerking kunnen geven bij het uitvouwen van de oorspronkelijke plannen. Wel ziet hij mogelijkheden in de al bestaande bouw, waarbij expliciet de Kon. Julianastraat wordt genoemd.

Maar wat is er dan wél mogelijk? Er is overleg geweest met IJsseldal Wonen over hoe er toch woonruimte voor jongeren kan worden gecreëerd. Deels lijkt het te kunnen worden opgelost in de bestaande woningbouw. Verder wordt gekeken of er toch fatsoenlijke woningen kunnen worden gebouwd, waarbij huurkortingen kunnen worden toegepast. “Onder de klasse maar toch gebruik maken van de voordelen”. In Jip & Janneke taal; wil je heel goedkoop en/of voor jongeren bouwen, dan krijg je woningen die klein zijn en voor een beperkte groep. Door toch groter en duurder te bouwen, is dit geschikt voor een grotere groep en kunnen jongeren financieel tegemoet worden gekomen om toch te kunnen gaan wonen.

“Dus via een andere weg toch hetzelfde bereiken. Daarin slagen we beter dan wanneer we ons aan de aanvankelijke boodschap houden. Met het aannemen van deze motie spannen we het paard achter de wagen en lopen we aan het doel voorbij” aldus de wethouder. De indieners van de motie lijken te zijn overtuigd en geven de wethouder een soort voordeel van de twijfel. De motie wordt ingetrokken. Bertine Grevinga van PvdA-GroenLinks: “We hebben een punt willen maken en dat is gedaan.” De raad is vervolgens unaniem akkoord gegaan met het huidige bestemmingsplan van de 4 erven.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

‘Zwaaien en applaus’ op weg naar de rode loper

Het was wederom een bijzonder en bewogen schooljaar. Alles was anders maar je kan ook de vraag stellen, wat eigenlijk gebruikelijk is wanneer je voor het eerst in groep 8 zit? Leraren, leerlingen en ouders worden ook creatief en gaan bedenken wat er wél kan en hoe je dat dan uit gaat voeren. En dát was vorig jaar niet anders …

De leerlingen van groep 8 zijn aan het einde van hun schooljaar gekomen. Daarmee nemen ze ook afscheid van hun school, de vertrouwde omgeving waar geleerd en gespeeld wordt en waar je heel veel kinderen als ook de juffen en meesters kent. Binnenkort een grote sprong in het diepe, op weg naar een antwoord op de vraag die vaker wordt gesteld; wat wil je later worden. Maar vóórdat dit allemaal gaat plaatsvinden, is er nog een feestelijke afsluiting en daarbij kan het hele dorp Terwolde meegenieten.

De ouders en broertjes/zusjes hebben gisteravond naar de film ‘Hotel de Bongerd’ kunnen kijken. Vorig jaar werd er voor het eerst gewerkt met een film, als alternatief voor de jaarlijkse musical. Omdat er regels gelden voor afstand en maximum aantal aanwezige personen, is een zaal vol mensen praktisch niet uitvoerbaar. Daarom ook dit jaar acteurs en actrices die de sterren van de hemel spelen. De groep heeft er met veel plezier aan gewerkt, waarbij een volledig scenario is uitgewerkt.

Donderdag 15 juli, een dag na het uitkomen van deze krant, zal het schooljaar worden afgesloten met een galafeest. Uiteraard is de dresscode ‘feestelijke kleding’ en wordt de rode loper bij de school uitgerold. Het galafeest wordt ingeluid met een knalparade door het dorp. Vanaf 19.15 uur vertrekt een feestelijke stoet vanaf de molen richting de school. De route gaat via de Twelloseweg, Dorpsstraat, Kolkweg, Everwijnstraat, Molenweg, Schotanusstraat, Ieuwland en via de Schoolstraat naar de Vaassenseweg.

Een parade kan natuurlijk niet zonder publiek. Daarom wordt een oproep gedaan aan de aanwonenden langs de route, om donderdagavond rond 19.15 uur buiten te gaan staan. Hoe leuk is het, dat de kinderen worden toegezwaaid en dat ze een applaus krijgen van de Terwoldenaren. Want het is toch wel een héle prestatie om in zo’n best wel vreemd schooljaar je best te moeten doen en ervoor te zorgen dat je cijfers goed zijn.

Het Voorster Nieuws wenst alle kinderen een fantastisch feest en heel veel succes op de volgende school!

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Muziek in de natuur en samen dansen met juf Els

Het schooljaar is zo goed als voorbij. Wederom een jaar waarin alles anders was en waarbij van leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirectie de nodige creativiteit werd verwacht. Maar ze hebben zich er allemaal heel goed doorheen geslagen. Als het ene niet mogelijk is, ga je op zoek naar alternatieven. Het volgende moment sta je te dansen en te zingen in de tuin van de familie van Rijkckevorsel van Kessel, omringd door prachtig verzorgd groen. Waar de vogels kwetteren en de stralende zon de feestelijke dag perfect maakt.

Door Jos Bosch Het was de oudercommissie die de landgoedeigenaren vroeg, of de afsluiting dit jaar op deze bijzondere locatie kon plaatsvinden. Want het organiseren van deze bijzondere dag ligt niet in handen van de schoolleiding maar juist de commissie mag zich hierop uitleven. De betrokkenheid van Alexander en Mirjam bij het dorp Terwolde is groot. “Hier is ruimte en je maakt het daar heel bijzonder mee bij zo’n afsluiting” aldus Lotte Huisman, directeur van De Bongerd.

Muziek met Limai

Tijdens onze aanwezigheid zijn de jongste groepen van de school actief met muziek aan de slag. ‘Limai’ (Lize Reitsma en Maite Roest) uit Deventer verzorgen muzikale workshops, afgestemd op de groepen en leeftijden. En dat doen ze gewoon fantastisch goed. Muziek, beweging, samen ontdekken en alle ogen van de kinderen gericht op de beide leidsters. “Het gaat niet alleen om het muzikale, maar ook om het samenzijn” vervolgt Lotte. “Iets groots konden we niet uitvoeren, we kunnen niet alle ouders laten komen. Maar het is leuk dat er toch weer van alles kan, zoals dit.”

De groepen zijn gescheiden van elkaar, zodat er samen met de schoolleiding alle aandacht is voor de kinderen. Verdeeld over het gazon staan kleurrijke ballonnen die de plekken markeren van de activiteiten. “Je kunt wel even meedoen?!” en al is het niet netjes om uitnodigingen af te slaan, in deze is het toch minder praktisch met recorder, pen en papier in de hand. Daarbij hebben we nóg een missie; praten met juf Els.

Juf Els gaat met pensioen

Juf Els gaat namelijk met pensioen! Na 43 jaren met enorm veel plezier te hebben gewerkt met de vrijwel allerjongsten, gaat ze een punt zetten achter haar werkzaamheden. “Ik heb heel erg zitten twijfelen, want het is niet dat ik nu uitgeblust ben! Het zijn 43 leuke jaren, 44 is leuk en 45 ook. Maar ga je dan wél wat anders doen?” Els wordt aan haar arm getrokken, een van de benjamins heeft iets te vragen en daarvoor is alle aandacht. Nadat de woorden zijn ontrafeld en het jonge manneke de juiste weg is gewezen, gaat de aandacht als vanzelf weer naar het gesprek. Snel schakelen, juf Els is het gewend en een routinier, al heeft ze nooit routinematig gewerkt.

“Ik neem mijn werk ook wel mee naar huis, al vind ik dat niet erg. Je hoort mij niet over werkdruk maar het vult ook thuis nog wel mijn tijd.” Ze noemt zichzelf een geluksvogel. “Ik heb het geluk gehad dat ik het kon en mocht doen. Iets doen dat bij je past en goed voelt, waar je weet dat je op je plek bent en wat voor de kinderen kan betekenen.” We praten met een vrouw die vol energie en enthousiasme praat over haar vak, waarbij de ogen ook gericht zijn op het veld waar de kinderen inmiddels worden opgehaald door de ouders.

Rugzakbegeleiding

Zo’n acht jaren van haar werkbare tijd heeft ze zich ook ingezet voor rugzakbegeleiding. “Super interessant, heel veel van geleerd. Werken met kinderen die normaal gesproken naar andersoortig onderwijs hadden gemoeten. De kinderen met een soort handicap die je probeert mét rugzak binnen de school te houden. Slecht horende kinderen, een kindje met het down syndroom of iemand met PDD-NOS. Inmiddels zijn de voorzieningen anders geregeld en zo kwam ik destijds ook weer in mijn kleuterklas. Dat is ook echt mijn ding en zou ik nu 16 zijn? Dan zou ik weer hetzelfde beroep kiezen!”

Ieder jaar is weer anders

Het waren 43 jaren, waarvan de laatste 19 jaar op De Bongerd. Jaren waarin ze les gaf maar ook zelf heel veel leerde en geen dag hetzelfde was. “Ieder jaar is weer anders, er verandert sowieso van alles en de kinderen zijn ieder keer weer anders. En je hebt ze een paar jaar, je kunt écht wat met ze bereiken.” Door de jaren heen waren het niet alleen de kinderen die ze kon begeleiden. “De laatste jaren kon ik ook veel voor ouders betekenen. Doordat je misschien wat ouder bent, ouder dan de ouders of omdat je zelf ook kinderen hebt.”

Schilderen en andere dingen

“De juf is wel de eerste die iets gaat zeggen over jouw kindje. Ouders moeten zich kwetsbaar opstellen en de juf moet het heel tactisch doen.” Maar na morgen mag ze het allemaal los gaan laten. Gaat dat dan ook lukken? “Wie weet is het nu tijd om te gaan schilderen. Ik heb altijd wel geschilderd maar de laatste jaren is het daar niet meer van gekomen.” Ze wil weer een cursus op gaan pakken en zich richten op portretschilderen. “Op school zeggen ze dat ik héél welkom ben om nog eens wat te doen, maar ik ga nog niets toezeggen. Eerst zien hoe het allemaal gaat lopen en ik vind het ook prachtig om nu misschien andere dingen te gaan doen. Ik laat het lekker op me afkomen!”

Tegelijk met juf Els (links op de foto) neemt ook duo partner juf Lonneke afscheid. Lonneke maakt een carrièreswitch.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Directeur Bas Timmer: Zone.college Twello is voor iedereen

Twello- Na een periode van waarnemen is Bas Timmer in april benoemd als directeur. De school in Twello heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een plek waar onderwijs plaats vindt in de Groene leeromgeving en de Groene werelden. Leerlingen kiezen voor de school als ze willen werken in het groen, met dieren of juist met techniek en duurzaamheid.

Leerlingen met een havo-advies (of hoger) kunnen sinds vier jaar onderwijs volgen in Het Groene Lyceum. Dit is een praktische leerroute naar het HBO. “In de komende 5 jaar verandert er meer in het onderwijs dan de afgelopen 50 jaar”, volgens Timmer. Een voorbeeld hiervan zijn de online lessen van de afgelopen periode. Het nieuwe doel van de school is dan ook om leerlingen voor te bereiden op een wereld die heel snel verandert door ze nieuwsgierig te laten zijn. Er wordt gekeken naar wat de leerlingen interesseert en daar gaat de school op aanhaken door die ambitie te voeden.

Bas Timmer zet zich al een aantal jaren vrijwillig in als voorlichter en coördinator van het COC. Toen hij in augustus 2018 begon als teamleider op de school in Twello, stelde hij voor om een GSA-team op te richten. Deze groep, bestaande uit docenten én leerlingen, vindt dat iedereen op hun school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. De letters GSA staan voor ‘Gender & Sexuality Alliance’.

Een aantal keren per jaar organiseert het GSA-team activiteiten, zoals met Valentijnsdag en Paarse Vrijdag, waarbij de regenboogvlag wordt gehesen. Uit onderzoek is gebleken dat deze leerlingen zich op een school met een GSA-team meer thuis en vaker geaccepteerd voelen. Dat acceptatie en kunnen zijn wie je bent niet vanzelfsprekend is blijkt wel uit de huidige situatie in Hongarije, waar jongeren door een nieuwe wet in het onderwijs niet geconfronteerd mogen worden met dit onderwerp. Gelukkig geldt dit niet voor de school in Twello, want “Zone.college is voor iedereen!” ongeacht gender, geaardheid of waar je vandaan komt.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Dit is je kans! Word bestuurslid bij Scouting de Vundelaar

Twello- Het interim bestuur van de Vundelaar in Twello is namelijk hard op zoek naar nieuwe bestuursleden. Dat lijkt misschien saai, maar is dat zeker niet. Want Scouting staat voor uitdaging! Leuke en spannende activiteiten waarmee we meiden en jongens uitdagen om zich persoonlijk te ontwikkelen. Altijd net even anders, buiten de gebaande paden, beetje gek, uitdaging, ontwikkeling en lol! Het bestuur maakt dit mogelijk voor onze leden. Bovendien lever je als bestuurslid een mooie bijdrage aan de belangrijke maatschappelijke rol van Scouting. Lees dus snel verder.

De Vundelaar heeft ongeveer 200 leden en bestaat uit landscouts, waterscouts

en een groep voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij hebben

wekelijkse opkomsten waar iedereen de ruimte krijgt om te ontdekken en te

leren.

Wat levert een bestuursfunctie bij de Vundelaar je op?

Veel plezier natuurlijk én voldoening omdat je ervoor kunt zorgen dat alles

binnen de vereniging lekker loopt. Bovendien kun je je netwerk zowel binnen

als buiten Scouting flink uitbreiden.

Goed om te weten

Voor het nieuwe bestuur zoeken wij een voorzitter, penningmeester, secretaris,

groepsbegeleider (coach leidingteams), PR-functionaris en twee algemene

bestuursleden in een blijvende en goede mix.

Dat betekent:

✔ Zowel jonge als meer ervaren mensen

Een brede vertegenwoordiging van alle onderdelen van de vereniging

✔ Een aanstelling tussen 1 en 3 jaar voor een constante gezonde

Doorstroming

Past een bestuursfunctie bij mij?

Doe de check! Wij komen graag met je in contact als je:

✔ Enthousiast wil meedenken over ontwikkelingen binnen de Vundelaar

✔ Wil bijdragen aan een daadkrachtige scouting

✔ Het leuk vindt om samen te werken

✔ Realistisch bent en met beide benen op de grond staat

✔ Wekelijks enkele uren wil vrijmaken voor onze vereniging

Heb je vragen of wil je eerst meer informatie over de bestuursfuncties? Dat kan

natuurlijk altijd! Bel gerust een lid van onze sollicitatiecommissie.

Je kunt terecht bij:

Koen Harmsen 06 - 117 11 213

Marja Streppel 06 - 53379395

Marthijn Groenen 06 – 516 84 983

Wij kijken uit naar je reactie!

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

De schaatser

Anja Denekamp kreeg het verzoek om het kunstwerk, in nauw overleg met Stefan Groothuis, vorm te geven. Ze maakte in eerste instantie uit ijzerdraad een ontwerp. Esteq metaal & techniek uit Twello heeft dit vertaald naar een 3D model. Het zou eerst uit buis gemaakt moeten worden, maar dit werd gezien de hoeveelheid bochten en rondingen te complex. Er is toen in overleg met de kunstenares besloten om het uit massief cortenstaal te maken. Het resultaat is een fraai robuust kunstwerk in combinatie met de betonblokken, die de twee banen op de ijsbaan voorstellen.

Cortenstaal, ook bekend onder de merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal. Cortenstaal is een weervast staal en de bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk.

De roestkleurige en zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagt. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Stijlvolle Gasterij De Patron valt in de smaak

Twello- Over smaak valt ¬¬niet te twisten, luidt het spreekwoord. Dit gaat niet op voor Gasterij De Patron in Twello want het is nauwelijks voor te stellen dat iemand de entourage van het nieuwe restaurant níet aanspreekt. Bij binnenkomst, tijdens mijn eerste bezoek afgelopen donderdag, had ik in ieder geval een ‘wow-gevoel’. Eigenaar Ronald Lieferink neemt de complimenten dankbaar in ontvangst. De Twellose ondernemer vertelt dat hij zelf ook blij is hoe de in augustus 2020 door hem overgenomen horecazaak vorm heeft gekregen. De reacties van klanten zijn, zo zegt hij, unaniem lovend

Achtergrondmuziek

Bij een stijlvol restaurant hoort een stijlvol terras. Met zijn robuuste parasols met ingebouwde heaters en fraaie terrasmeubilair voldoet De Patron ruimschoots aan deze ‘eis’. “We gaan nog extra geluidsboxen installeren zodat het geluid van achtergrondmuziek gelijkmatig over het gehele terras wordt verdeeld”, zegt Ronald.

Later deze maand komt er een groot houten speeltoestel aan de voorzijde van het restaurant. Ouders en opa’s en oma’s kunnen dan heerlijk op het terras gaan zitten, terwijl hun kinderen of kleinkinderen zich uitleven met klimmen, klauteren en glijden.

Dat ook het ruim opgezette terras bij het publiek in de smaak valt, is bij mooi weer goed te zien. Ronald: “Het zit regelmatig goed vol. Klanten kunnen als ze willen ook op het terras eten.”

Lastige start

Door corona beleefde Gasterij De Patron een lastige start. De bedoeling was in november open te gaan, maar feitelijk lukte dit pas eind april. In de tussentijd is er hard gewerkt - en veel geïnvesteerd - in de verfraaiing van het terras en het optimaliseren van de keuken.

Voor de coronapersconferentie van afgelopen vrijdag was Ronald de dag ervoor niet bevreesd. “Ik denk dat ze de restaurants met rust laten. Het besmettingsgevaar zit nu echt bij de jongeren die clubs en discotheken bezoeken. Wij kunnen hier overal netjes afstand houden.” Deze inschatting bleek juist te zijn.

Loempia’s

Hoewel er ook een feestje kan worden gevierd of een vergadering worden gehouden, staat de restaurantfunctie van De Patron op nummer één. Klanten mogen volgens Lieferink ‘goed eten in ruime porties en voor niet te veel geld’ verwachten. “We werken alleen maar met topproducten. Onze keuken is Nederlands met een Aziatisch tintje. Mijn vrouw Aida, die drie dagen per week meewerkt, bereidt onder andere heerlijke loempia’s.”

Het team van De Patron bestaat uit ongeveer twintig personen. Ronald is trots op zijn personeel, dat in korte tijd uitstekend zijn draai heeft gevonden. Julian Lieferink (22) combineert zijn opleiding in Zwolle met werken in het restaurant van zijn vader. Er is momenteel een vacature voor een kok, laat Ronald doorschemeren.

Het publiek dat op De Patron afkomt, is heel breed. Van jongeren die een cocktail of speciaalbiertje komen drinken tot bewoners van woonzorgcentrum De Martinushof die voor een kop koffie met wat lekkers erbij gaan.

Oplaadpunten

Verder strijken er regelmatig fietsers neer op het terras. Met vier oplaadpunten speelt De Patron slim in op de snelle toename van het aantal e-bikerijders. Ronald Lieferink verwacht na de zomer ook een flinke toeloop van met name voetballers van SV Voorwaarts. De omnivereniging en het restaurant zijn zo’n beetje elkaars buren.

Al met al is de patron van Gasterij De Patron tevreden over de eerste maanden en ziet hij - mits nieuwe lockdowns uitblijven - de toekomst met vertrouwen tegemoet. Eén ding is zeker: aan de entourage zal het niet liggen. Het restaurant is zeven dagen per week geopend.

https://gasterijdepatron.nl/

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Concert Hofstads JeugdOrkest in Lebuinuskerk

Regio-

Op woensdagavond 21 juli a.s. geven de jonge musici van Hofstads JeugdOrkest om 20.00 uur een concert in de monumentale Lebuinuskerk in Deventer. Het Haagse orkest heeft een grote symfonische bezetting en bestaat uit ca. 65 musici van 14 tot 25 jaar oud. Onder leiding van dirigent Marcel Geraeds wordt een gevarieerd repertoire gespeeld. Op het programma staan stukken van onder andere Verdi, Tschaikowski, Elgar en Delibes. Het concert in de Lebuinuskerk is vrij toegankelijk waarbij een vrijwillige bijdrage na afloop op prijs wordt gesteld.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Concert Hofstads JeugdOrkest in de Lebuïnuskerk

Deventer- Op woensdagavond 21 juli 2021 om 20.00 uur geven de jonge musici van Hofstads JeugdOrkest een concert in de monumentale Lebuïnuskerk in Deventer. Het Haagse orkest heeft een grote symfonische bezetting en bestaat uit ongeveer 65 musici van 14 tot 25 jaar oud. Onder leiding van dirigent Marcel Geraeds wordt een gevarieerd repertoire gespeeld. Deze zomer geeft Hofstads JeugdOrkest een aantal concerten in Nederland. Op het programma staan stukken van onder andere Verdi, Tschaikowski, Elgar en Delibes. Het concert in de Lebuïnuskerk is vrij toegankelijk waarbij een vrijwillige bijdrage na afloop op prijs wordt gesteld.

Hofstads JeugdOrkest

Samen met plezier muziek maken staat voorop bij Hofstads JeugdOrkest, een bloeiende vereniging met in totaal zes orkesten voor jonge musici uit heel Den Haag en omgeving. Hofstads JeugdOrkest is in 1923 opgericht en is niet alleen het oudste jeugdorkest van Nederland, maar ook ter wereld. Meer informatie vindt u op www.hofstadsjeugdorkest.nl.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Verpakken: slecht voor ruimte en milieu

Wat heeft verpakken nu met ruimte en milieu te maken. In eerste instantie is er niet direct een verband te leggen en toch is er een column mee te vullen. Het idee borrelde bij mij op toen ik, uiteraard via de gemakkelijke webshopweg, drie stoelkussentjes besteld had bij een groot campingbedrijf. Een paar dagen later stond de pakketdienst voor de deur. Verwarring alom, er stond een doos voor de deur dat kon praten. Achter die geweldige grote doos stond toch nog een bezorger verstopt. Een pakket voor u en voordat je dankjewel kunt zeggen is de bezorger weg. De mannen hebben het druk. Daar ligt dan ook meteen al de link met ruimte en milieu. Al die bezorgdiensten rijden scheuren met hun busjes door de woonwijken en smalle winkelstraten. Ruimte is er niet om ergens rustig te parkeren en bovendien blijven de busjes (ook als de bezorger aan de deur staat) gewoon hun dieseldampen de lucht inblazen.

De volgende link met ruimte en milieu was er toen ik de doos open maakte. In de enorme ruimte was niets te zien. De doos was in eerste instantie gevuld met plastic (opblaas)verpakkingsmateriaal om zo de lege ruimte op te vullen. Nadat dit allemaal weg was lagen er 3 kussens op de bodem van de doos. Een paar onbreekbare kussens verpakken in een doos van 60x60 opgevuld met een gigantische hoeveelheid plastic is nou niet bepaald milieuvriendelijk en geeft een hoop afval.

Als we dan verder in de afvalketen kijken dan moet ik ervoor zorgen, dat ik de doos zo klein krijg dat het in de blauwe container past. De doos is van zodanige kwaliteit dat je hergebruik eigenlijk wel kunt vergeten. Dus rest de container. Verder moet het plastic vulmateriaal allemaal stuk gemaakt worden zodat de lucht uit de opblaaskussentjes kan. Daarna moet het in de PMD container. Die containers worden allemaal weer door iets grotere diesel uitstotende vrachtwagens opgehaald en ook die rijden door de straten waar erg weinig ruimte is. Over het vervolg in de afvalketen wil ik het nu niet hebben. We blijven lekker lokaal.

Het hele verhaal geeft wel aan dat wij vaak, zonder daarover na te denken dingen doen die toch effect hebben op ruimte en milieu, hoe je het ook bekijkt.

Het is niet rendabel voor de webwinkels zou je denken, niet handig voor de pakketdienst, de bestelbus is eerder vol en misschien moet er wel twee keer worden gereden. Onhandig is het voor de bezorger en tenslotte ook voor de consument die al het overbodige verpakkingsmateriaal weer af moet (laten) voeren.

Overigens kennen we nog een totaal ander begrip voor verpakken. Hoe verpak je nou een slechte boodschap zodat iedereen denkt dat het alleen maar voordelen op kan leveren. Een voorbeeld hiervan is de boodschap van Gemeentebelangen over de randweg Twello. Feiten en cijfers kloppen niet en toch wordt het verpakt als de oplossing voor bijna alles in Twello. Uiteraard is de aanleg van de weg ook nog slecht voor de ruimte en milieu.

Koos Kasemir

Stichting Natuurlijk Twello

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Kinderen gratis lid van de Bibliotheek Brummen

Voorst- Het is voor kinderen, zelfs voor (pasgeboren) baby’s, ontzettend belangrijk om in aanraking te komen met taal. Juist als er thuis aandacht is voor (voor)lezen gaat je kind lezen leuker vinden en meer en beter lezen. Daar heb je de rest van je leven profijt van.

Vanaf ongeveer drie maanden kun je als ouders/verzorgers beginnen met korte simpele verhaaltjes. Probeer een leuk boek te vinden dat aansluit bij de ontwikkeling van het kind. Bovendien is het natuurlijk ontzettend gezellig om samen te lezen. Ook als het kind ouder wordt en lekker op schoot kruipt. Door kinderen al op jonge leeftijd te laten kennismaken met lezen en taal wordt het kind gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan. Ook leert het kind tijdens de voorleesmomenten om goed te luisteren en zich te concentreren. Allemaal positieve ontwikkelingen voor een kind.

Maak je baby/dreumes gratis lid van de Bibliotheek en ontvang het BoekStartkoffertje met twee boekjes cadeau! Bij de Bibliotheek in Twello kunnen kinderen zelf (prenten)boeken uitzoeken en is ruime keuze aan e-books en luisterboeken. Leuk voor in de vakantie!

Gratis lid worden kan door zelf naar de Bibliotheek te komen of sluit het abonnement online af via: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl. Goed nieuws! Onder de aanmeldingen worden twee vakantiepakketten verloot en elk nieuw lid krijgt een vrolijk oranje rugtasje!

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Met een blijvende herinnering afscheid

Vrijdag 9 juli vond het laatste afscheid van de dorpen plaats. De heer Penninx en zijn vrouw namen op landgoed Beekzicht afscheid van het dorp Voorst. Aankomend op het landgoed liepen beiden langs foto’s welke in corona tijd gemaakt waren van bewoners. Deze foto’s en verhalen worden in september in een boek uitgegeven.

Namens alle Voorstenaren werd het echtpaar welkom geheten door Henk Wijtenhorst. “Ik kan mij met veel lovende woorden tot u richten”, sprak Henk. “Maar deze wil ik ook richten tot uw vrouw. Zij gaf u ruimte en steun in de breedste zin van het woord.

Voor presteren een onontbeerlijke steun.”

Henk: “U was als voorzitter van de gemeenteraad hoeder van het democratische proces. Velen genoten van uw manier van begeleiden.” De manier van proces begeleiden, het inzicht hebben verwoordde hij met de woorden ”U heeft het allemaal in uw vingers.

U boeit mensen met een speech tot het eind.”

De burgemeester werd tevens bedankt voor het aanwezig zijn bij evenementen zowel in woord als in daad. Er werd gerefereerd aan het tv programma “Zomer in Gelderland” waaraan Voorst deelnam in 2012. De heer Penninx werd in de ochtend verzocht

’s avonds spreekstalmeester te willen zijn. Hij twijfelde niet en was snel ter plekke. De programmaleiding ging eerst niet akkoord, maar de Voorstenaren hielden voet bij stuk. Er was immers maar één iemand daarvoor geschikt, de burgemeester.

Een beetje verlegen stapten Carlijn en Lisette naar voren.

De burgemeester kreeg van Lisette een boek aangereikt met tekeningen van alle leerlingen van beide basisscholen en mevrouw Schreurs nam een prachtig boeket bloemen in ontvangst van Lisette.

Vervolgens mocht het echtpaar zelf het cadeau onthullen dat hen aangeboden werd door de bewoners van Voorst. Bewondering en blijdschap was van beide gezichten af te lezen bij het zien van de houtsculptuur “golfspeler” gemaakt door Thomas Weijenberg.

Eva Liem, dorpscontactpersoon Voorst, overhandigde de heer Penninx de foto welke van hem door Aukje werd genomen voor het boek “Voorst in tijden van corona”, met daarbij een waardebon. In september kan er een exemplaar opgehaald worden.

Alvorens het informele gedeelte begon dienden er nog enkele quizvragen beantwoord te worden. Kennis m.b.t. verschillende facetten van het dorp Voorst werden getoetst. Mevrouw Schreurs bleek ook goed op de hoogte te zijn.

Aan de vele tafels werd er met de heer Penninx en zijn vrouw van gedachten gewisseld onder het genot van een drankje en heerlijke hapjes.

De houtsculptuur werd in de auto gezet en zal in de tuin van het echtpaar voor een blijvende herinnering zorgen aan het dorp Voorst.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Afscheid van het dorp

Voorst- Vanwege de huidige omstandigheden mocht er geen grootscheeps afscheidsfeest in het dorp Voorst voor burgemeester Penninx worden gehouden. Veel dorpsbewoners reageerden achteraf teleurgesteld toen ze hoorden van de kleinschalige bijeenkomst in het park van Beekzicht, met slechts een handvol belangstellenden.

De burgemeester en zijn vrouw genoten desondanks van de warme woorden en mooie cadeaus. Henk Wijtenhorst sprak hem als eerste toe. Hij roemde de verenigingsgezindheid van Penninx en zijn vermogen om in zijn -soms lange- speeches toch leuk te blijven. “En u meent ook nog wat u zegt,” aldus Wijtenhorst. Hij haalde herinneringen op zoals bijvoorbeeld tijdens de Zomer in Gelderlandhappening in 2012, waarbij Penninx als verteller een rol speelde. “U was een geweldige burgemeester, als u straks nog iets als vrijwilliger wilt doen, dan ontvangt Voorst u met open armen.”

Martine Schulte bood samen met twee leerlingen een prachtig boek aan namens de kinderen van de beide Voorster basisscholen. De directeur van cv Circus, Tije Bosse, roemde Penninx om zijn betrokkenheid en zijn bezoekjes aan de bouwplaatsen van de carnavalswagens. Hij speelde een quizje met de burgemeester en de dorpscontactpersoon Eva Liem. Een kort regenbuitje mocht de pret niet drukken.

Daarna was er een korte toelichting van de fotograaf van het fotoboek ‘Voorst in tijden van corona’ Een aantal portretten, dat ook in het boek komt, werd geëxposeerd in het park. Het boek is nog niet voltooid, maar de burgemeester kreeg een tegoedbon voor het eerste exemplaar. Ook ontving hij uit handen van Martine Schulte een houten beeld van een golfer.

Natuurlijk mocht de scheidende burgemeester ook zelf nog iets zeggen.

Behalve een dankwoord voor alle mooie woorden en de cadeaus, zei hij er trots op te zijn, hoe mensen met elkaar genieten. Penninx: “De kracht van een dorp zit em in de inwoners.”

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Jeugd van Voorwaarts leeft zich uit op super stormbaan

Op zaterdag 10 juli sloot SV Voorwaarts het seizoen af door alle leden van de omnivereniging uit te nodigen op een super stormbaan aan de Laene.

Wie dit weekend door de Kerklaan kwam, zag op het sportpark veel bedrijvigheid. Zoals het hoort eigenlijk, maar wat het afgelopen seizoen helaas niet mogelijk was. Althans niet in de vorm van een evenement. Toch heeft de activiteitencommissie gemeend dit bijzondere jaar op een ludieke wijze af te sluiten. En dat is gelukt.

Het idee om een stormbaan te horen begon klein maar werd uiteindelijk een fantastische OMNI dag met een stormbaan van maar liefst 122 meter en springkussens. Vanuit alle afdelingen Voetbal, Handbal, Volleybal en Gymnastiek namen ongeveer 450 kinderen deel in de leeftijd van 2,5 tot 15 jaar. Zoveel enthousiasme om aan te melden leverde de commissie het nodige denk- en regelwerk op. Nee zeggen was geen optie en uiteindelijk lukte het om iedereen op een verantwoorde wijze een uur in te plannen. Een compliment voor de vrijwilligers die hieraan meewerkten is zeker op zijn plaats.

Verder gaat er een speciaal woord van dank gaat uit naar de Business Vrienden van Voorwaarts. Zij maakten dit alles mogelijk door financieel bij te dragen. Corona heeft duidelijk zijn weerslag op de financiële situatie van de club maar zeker ook op die van sponsoren. Het bestuur is trots dat ondanks dat vrijwilligers, leden en sponsoren er samen een afsluiting van hebben gemaakt waar we met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

In de aftermovie (die op de website staat) is te zien hoe jong en oud genoten van deze mooie OMNI dag.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Oortveldruiters naar de regio kampioenschappen

Empe- Maar liefst twaalf amazones van de Oortveldruiters mogen naar de regio- kampioenschappen, die op 30 en 31 juli in Zevenaar plaatsvinden.

Afgevaardigd zijn: klasse B cat. AB: Lieke van Dijk met Bloem, zij is ook kringkampioen en in de cat. C: Lisanne Corporaal met Puck. In de klasse L1 cat. DE: Meike Bleumink met Yara, klasse M1 cat. DE tevens kringkampioen: Sophie Buis met Larienshof Dito. Sophie is ook kringkampioen geworden in de klasse M cat. DE springen met dezelfde pony, een knappe prestatie! In de klasse B cat. DE springen Amy Xhofleer met Celtic Night, tevens reserve kringkampioen en Samara Nikkels met Lady Elegance.

Bij de paarden zijn afgevaardigd klasse B: Daniek Boogman met Crowdfunding, Kirsten Boogman met Viavanollie staat 1e reserve. Klasse L1: Montana Hillebrand met Lifeguard, tevens reserve kringkampioen en Bianca Smies met J’Adore. Klasse L2: Michaela van Leeuwen met Radu en klasse M2 Daphne Wentink met Navarro.

Wij wensen ze allemaal veel succes toe!

Kringkampioen Sophie buis.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht

Leden PPSV Bussloo naar regiokampioenschappen

Bussloo- Afgelopen periode hebben er, binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen, een aantal selectiewedstrijden plaatsgevonden. Een aantal leden wist zich te plaatsen voor de regiokampioenschapen.

Gelderse Kampioenschappen

Bij de pony’s in de klasse B cat. C heeft Emina Zwiers met Heidepeel’s King George zich weten te plaatsen voor de Gelderse Kampioenschappen. Deze combinatie is tevens reserve kampioen geworden. Bij de paarden mag Sterre Buytendijk met haar paard Fayette onze vereniging vertegenwoordigen in de klasse B springen. In de klasse B dressuur heeft Fleur Bonekamp met Frau Antje zich geselecteerd. Pattricia Nijkamp met Legend is reserve in deze klasse. In de klasse L1 mag Renee Schefczyk met DJ Tiesto naar de kampioenschappen. Chloë Middelburg met L’Estelle is reserve in deze klasse. In de klasse M1 heeft PPSV Bussloo maar liefst drie afgevaardigden. Inge van der Sluis met Giana en Cheroney Holtman met Indiana Indra hebben een startplek bemachtigd. Kring Kampioen in deze klasse is Phileine Venhuis met Nunc aut Nunquam. Zij mogen ook naar de Gelderse Kampioenschappen. In de klasse M2 is er een ticket voor een startplek voor Ellis Brinkman met Il Divo. Deze combinatie is ook reserve kampioen! Ook is Vera van der Sluis in deze klasse afgevaardigd. Renee Schefczyk met Eikenhorst’s Must Have is Kring Kampioen in de klasse Z1 en mag naar de Gelderse Kampioenschappen. Kring Kampioenschap in de klasse Z2 is Iris Hengeveld met Fokus en ook zij mogen naar de Gelderse Kampioenschappen.

Utrechtse Kampioenschappen

Naast de Gelderse Kampioenschappen hebben we ook een lid die zich wist te selecteren voor de Utrechtse Kampioenschappen. Marlon Somers mag met haar pony Moravita’s Galante in de klasse M1 naar de Utrechtse Kampioenschappen. In de klasse L1 mag ze ook naar deze kampioenschappen met haar paard Evrona S. Op het moment van schrijven hebben de Utrechtse Kampioenschappen al plaatsgevonden. Marlon behaalde met Moravita’s Galante met 63,167% een vierde plaatst! Ze is tevens reserve voor de Nederlandse Kampioenschappen. Met Evrona S behaalde Marlon 61,583%.

De Gelderse Kampioenschappen vinden plaats op 30 en 31 juli in Zevenaar.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht