Canadese veteraan (96) bezoekt Gedenkhof

Twello- Een uiterst krasse Tweede Wereldoorlog veteraan, Norman Gogo, bracht op Bevrijdingsdag een bezoek aan de Gedenkhof om aldaar stil te staan bij zijn omgekomen kameraden. Veteraan Gogo was voor de herdenkingen naar Nederland gekomen en maakte met een aantal goede bekenden een trip langs een gedeelte van de route die hij als soldaat maakte om ons land te bevrijden van de Duitse bezetter. Daarbij deed hij ook Twello aan en werd hij door de gemeente Voorst uitgenodigd om in het gemeentehuis een schilderij, waar zijn commandant is op afgebeeld, te bewonderen.

Het werd een bijzonder bezoek in het gemeentehuis voor Norman Gogo. Deze nu 96-jarige veteraan kwam speciaal langs voor het schilderij van Lt. Colonel Donald A-Mackenzie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Mackenzie de commanding officer van Norman Gogo. Wilp werd onder leiding van Mackenzie bevrijd door de infanteristen van het 48e Highlander regiment. Helaas zijn hierbij 22 militairen van het regiment overleden, waaronder Mackenzie.

Norman Gogo is een van de laatste, nog levende, veteranen die vanuit zijn huidige woonplaats Penetang in Canada naar Nederland is gekomen. Norman schreef zich in 1939, samen met zijn vader, in voor het leger. Beiden reisden naar Engeland om de geallieerden te helpen in de dreigende oorlog. Een hele ervaring voor de dan 18-jarige Norman die tot dusver nooit verder dan de Niagara Falls was gekomen. In Engeland leerde Norman zijn vrouw kennen en kregen zij in 1943 een zoontje. Norman en zijn regiment landden op D-Day 6 juni 1944 bij Juno Beach in Normandië. Van daaruit trokken zij via Antwerpen naar Nederland. Na Wilp trok het regiment naar Apeldoorn, waar paleis Het Loo het hoofddoel was. Zowel Norman als zijn vader hebben de oorlog overleefd.

Een ontroerend en bijzonder moment voor Norman om een kopie van het schilderij van zijn commanding officer in ontvangst te kunnen nemen.

woensdag 10 mei 2017

Deel dit bericht