De Campina Open Boerderijdag bij Melkveebedrijf De Weuste in Twello

Twello- Het gaat een superleuke happening worden op de boerderij van Evert-Jan Aalpoel en zijn kinderen Robert, Martijn, Jan Willem en Lina. Kennismaken met een melkveehouderij en álles wat daar bij komt kijken, maar ook een kijkje nemen in de kaasmakerij, proeven van streekproducten en héél véél andere activiteiten. Door Jos Bosch

Ze zijn al langere tijd druk aan de gang met alles te organiseren. Evert-Jan en zoon Martijn laten een plattegrond zien waarop alle activiteiten op een plattegrond zijn geplaatst. Een soort van draaiboek voor het evenement dat op Tweede Pinksterdag zal plaatsvinden op het terrein van hun boerderij. Waar kunnen de auto’s parkeren en de fietsen worden gestald, wat wordt de looproute en wat is waar te beleven?

Kennismaken met de melkveehouderij
“We zijn het contact met de mensen een beetje kwijtgeraakt” merkt Evert-Jan op wanneer we praten over het doel van de open boerderijdag. De melk wordt immers opgehaald door in dit geval FrieslandCampina en die coöperatie zorgt ervoor dat de melk en alle zuivelproducten uiteindelijk bij de consument terecht komen. Maar het is belangrijk dat vooral kinderen ook zien en beleven waar de melk oorspronkelijk vandaan komt. Evert-Jan: “Het kan maar zo zijn dat jouw zuivel uit de supermarkt van onze boerderij komt!”

Evert-Jan heeft door de jaren heen veel respect gekregen voor FrieslandCampina. Allereerst ligt er een afnameverplichting door die zuivelcoöperatie, de melkveehouder loopt geen risico’s dat de melk niet wordt opgehaald. Daarnaast moet er een eerlijke prijs worden betaald voor al het werk dat het melkveebedrijf moet verzetten om de melk te produceren, waaraan ook een behoorlijk kostenplaatje hangt.

“Wij als producenten hoeven ons geen zorgen te maken over hoe de zuivel uiteindelijk bij de afnemer terecht komt. Dat is een enorme organisatie qua logistiek, verwerking en vermakting als internationaal bedrijf. Wij hoeven ons alleen maar bezig te houden met het produceren. Maar daardoor heeft de boer minder feeling met de consument. Ze zien de koeien in de wei en daar blijft het bij” aldus Evert-Jan Aalpoel.

Ontdekken, proeven en spelen!
Melkpakbowlen, melkwegrace, de koe ontmoeten, kaas proeven, je uitleven op een springkussen of gewoon lekker spelen in het zand of hooi? Dat alles en nog veel meer valt er allemaal te beleven aan de Rijksstraatweg 142 in Twello. Kortom, niet alleen het beleven van het melkveebedrijf en alles wat daarbij komt kijken, maar ook op en om de boerderij heerlijk spelen voor de kinderen.

Syrische kaas
Uniek aan melkveebedrijf De Weuste is de Syrische kaasmakerij op het erf. Eigenaar Aref Mustafa is hier enkele jaren geleden een samenwerking gestart met Evert-Jan, nadat er een bedrijfsruimte vrij kwam doordat er gebruik werd gemaakt van melkrobots. Het bedrijf van Aref en zijn team floreert dusdanig, dat ruim de helft van de melkproductie niet eens het erf meer verlaat maar direct wordt gebruikt voor de kaasmakerij van Aref. Tijdens de open boerderijdag staan ook de deuren van de kaasmakerij open en kan er worden geproefd.

Boerderij De Elshof
We spreken met Evert-Jan en Martijn over een toename in de vraag naar streekproducten, lokaal inkopen tot zelfs kleine coöperaties waarin krachten worden gebundeld. Eerlijke prijs voor eerlijke producten en zoveel mogelijk rechtstreeks van de producent. Een mooi voorbeeld hiervan is boerderij de Elshof van Johan en Christel van de Kamp, ook wel bekend als ‘Melktap Wilp’. Zij zijn ook aanwezig tijdens de open boerderijdag, zodat bezoekers hun producten kunnen proeven.

Uiteraard is er koffie/thee/ranja, zijn er Campina producten en is er iets te eten op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag. De hekken en deuren van De Weuste zijn geopend van 10:00 tot 16:00 uur. De toegang is volledig gratis en je hoeft je niet aan te melden. Gewoon lekker met het hele gezin kennismaken en je vermaken!

woensdag 15 mei 2024

Deel dit bericht