De Gidsgroep Nijenbeek aan het woord

Voorst- De Nijenbeek is een bijzondere ruïne langs de IJssel. Al bijna 800 jaar trekt het water én de geschiedenis aan haar voorbij. Dat levert een stroom van verhalen op. Verhalen die de Gidsgroep van de Nijenbeek graag met u deelt. Daarvoor is de ruïne in de maanden juli t/m oktober (om het weekend) opengesteld en de gidsen ontvangen u graag in de ontvangstruimte én in de restanten van het slot. Kijk op www.denijenbeek.nl voor data en aanmelding voor een rondleiding.

Het verhaal van de natuur rondom de Nijenbeek
De Nijenbeek staat als een baken langs de IJssel. Soms stroomt de IJssel netjes in zijn bedding maar andere keren omspoelt het water de toren en in een zeldzaam geval stroomt het daar de zomerdijk over, de uiterwaarden in tot aan de bandijk, hier ook wel de bomendijk genoemd.
De Rammelwaard, het gebied dat achter de Nijenbeek ligt en langs de IJssel tot aan Zutphen doorloopt is topnatuur (en hoort ook tot het belangrijke netwerk van Natura 2000 gebieden) waarin oude rivierbeddingen, moerassen, wilgenbosjes en bloemrijke graslanden als kralen aan een ketting aan elkaar zijn geregen. Die gebieden rond de Nijenbeek zijn van groot belang voor vele dieren. In de winter strijken er grote groepen ganzen neer. Soms zijn er lepelaars te zien. Helderwitte grote zilverreigers zie je overal wel, net zoals de ooievaars. Vanaf de Nijenbeek heb je zicht op een grote kolonie hoog in de bomen langs de rivier, die vliegen nu af en aan. Ook heeft de ijsvogel al enkele keren de deelnemers van de rondleidingen verrast. En wie oplet kan knaagsporen van de bever zien, want die heeft er burchten in de buurt.

De ruïne maakt deel uit van het omliggende landgoed de Poll waarin ook vele kilometers heggen en hagen voorkomen. Ook daar is het rijk aan dieren, vele insecten en vogels maken juist gebruik van die landschapselementen. Dassen gebruiken ze als routes, vanaf de vele burchten die ze op het landgoed hebben. In het bos op en rond de bomendijk zitten vele bosvogels, in het voorjaar roffelen vele spechten er op los. Buizerds cirkelen boven het landschap en tegenwoordig soms ook een rode wouw.
Ook de Nijenbeek zelf biedt aan dieren onderdak. Op de ruïne zie je altijd wel de krassende kauwtjes, ze zitten vaak op de oude stangen die uit het gebouw steken. De kerkuil en de steenmarter komen ook ín het gebouw. En meerdere soorten vleermuizen, zoals werd ontdekt bij een onderzoek voorafgaand aan de restauratie. Om die soorten hun essentiële rustplek te gunnen kan de Nijenbeek een deel van het jaar niet opengesteld worden. Maar over ruim een maand zal ze weer open zijn voor rondleidingen!
Een bezoek aan de Nijenbeek is tegelijkertijd een bezoek aan deze bijzondere natuur. Ervaar het zelf! Vanaf juli is de ruïne weer open dus boek tijdig!

woensdag 24 mei 2023

Deel dit bericht