De Heilige Boontjes op Landgoed Klarenbeek

‘Ik wil graag in de moestuin komen werken!” Aldus een 7 jarige leerlinge, na een fijne moestuinles op het landgoed.

Groep 3 van basisschool de Kopermolen volgt moestuinlessen. Moestuinieren voor kinderen is heel nuttig. Zo komen kinderen vroeg in contact met voedsel verbouwen en gezonde voeding.

Het zaaien, verzorgen, oogsten en voedsel bereiden kost veel energie en tijd. Het is een prachtig proces om van dichtbij mee te maken. Van een klein zaadje tot wel een grote reus van 2 meter hoog, in het geval van ‘een heilig boontje!’

Een heilig boontje dankt haar naam aan de boon. Op de boon zie je een tekening van een engel staan met een aureool. Dit is een heilige. Dit soort bijzondere, leuke weetjes geeft verwondering, juist bij kinderen en dat is nodig om in contact te zijn met de natuur om ons heen.

De kinderen van groep 3 kregen eerst een aantal digitale lessen vanwege de corona-crisis.

De eerste les stond in het teken van verbinding; elk beestje, vliegje, larfje of schimmel heeft een belangrijke functie in de natuur en in de bodem waarop we ons voedsel bouwen. Als we deze beestjes tegen komen, kunnen we ze observeren en met elkaar erover hebben wat ze zouden kunnen doen. Thuis gingen ze aan de slag met beestjes zoeken, zaaien en werden er gieters gemaakt.

Tijdens de buitenles kwamen we een spin en een regenworm tegen. Een regenworm maakt gangen in de grond en hierdoor krijgt de bodem lucht en kunnen de wortels van de groenten goed groeien. Door dit soort ervaringen zullen kinderen de natuur meer waarderen, en zullen ze meer oog hebben voor hun eigen directe omgeving en gaan ze de natuur beschermen.

‘Ik heb vandaag heel veel gezaaid en vond het super leuk om te doen. We hebben boontjes, peultjes, zonnebloemen, stokrozen, radijsjes en tuinkers gezaaid’ aldus Luuk uit groep 3.

Dit educatieve project wordt begeleid door Heleen Eshuis van bureau In het Wild. De moestuinlessen sluiten aan bij de kerndoelen van het onderwijs.

‘Het enthousiasme van kinderen over de natuur is zo prachtig om te ervaren. Het is ontzettend essentieel om kinderen actief in contact te brengen met de natuur zodat ze ervaren dat ze een onderdeel zijn van een groter geheel. De aarde zorgt voor voedsel en bomen, de bomen produceren zuurstof. Wij gebruiken zuurstof en voedsel, elke dag weer. Dat betekent dat wij de aarde moeten beschermen, hierdoor beschermen we onszelf. Groen is voor zoveel factoren belangrijk; het geeft schaduw als het heet is, dempt geluid, absorbeert stof en bergt water bij overlast en zorgt ook voor water. Ik vind het elke keer weer een feest om samen met kinderen dit buiten te ervaren; op het (groene) schoolplein of nu hier in de moestuin.’

Met elkaar ervaren, experimenteren. Als je je eigen voedsel verbouwt, werk je samen, beleef je de seizoenen, weet je waar je voedsel vandaan komt, en ervaar je hoeveel moeite het kost om te groeien. Hierdoor ga je minder voedsel verspillen!

Parallel is er een moestuincursus voor volwassenen, begeleid door Derk Huizinga. De cursus bestaat uit drie werkbijeenkomsten moestuin aanleggen en twee workshops groente en fruit conserveren.

Beide projecten zijn mogelijk gemaakt door gemeente Voorst en Landgoed Krepel.

woensdag 17 juni 2020

Deel dit bericht