De kanonnen zwijgen weer… de buit is binnen

Terwolde- De jaarwisseling is Terwolde niet ongemerkt voorbijgegaan. Even als in het verleden waren op diverse plaatsen in en rond het dorp ‘carbidteams’ naarstig bezig om kwade geesten en ander gespuis te verdrijven. Het team van Jong Gelre/Nijbroek echter, die al jaren op het terrein van het Averenk actief is, had zich dit jaar ingeschreven voor de nieuw in het leven geroepen ‘carbid contest’ en heeft, boven verwachting, daarmee de ‘Gouden Melkbus’ de eerste prijs in de competitie binnen gesleept.

Het team is al jaren bezig om met het bundelen van technische vaardigheden, het toepassen van strategische en scheikundige kennis en het ontwikkelen van een groot sociaal plattelandsnetwerk o.a. op oudejaarsdag een oorverdovend jaar – uitzwaai – evenement te organiseren. Naar aanleiding van het uitroepen van het carbidschieten tot cultureel erfgoed was voor radio- en tv Gelderland reden om dit fenomeen te promoten door het instellen van een heuse wedstrijd, waarbij een aantal aspecten tot bonuspunten leidden, die het Terwoldse carbidteam op het blazoen geschreven stonden. Eén van de belangrijkste aspecten waar punten mee waren te verdienen bestond uit het hebben en handhaven van sluitende veiligheidsregels. Nou, daar scoort het Terwoldse team maximaal op, evenals op het punt van gezelligheid en saamhorigheid. De kwantiteit van het aantal af te vuren opstellingen bleek minder massaal dan op veel andere plaatsen in Gelderland het geval was, maar daar stond tegenover dat vooral het grote kanon, de ‘Dikke Bertha’ en de weliswaar wat kleinere, maar daarom nog niet minder luidruchtige houwitsers bij jury én publiek heel veel bewondering oogsten. De knallen waren letterlijk oorverdovend en de afgeschoten projectielen vlogen honderden meters ver over een gelukkig strikt vrij schootsveld.

De mensen van het Carbidteam Terwolde, onderdeel van de afdeling Terwolde/Nijbroek van Jong Gelre, is al jaren bezig met het steeds verder ontwikkelen van hun geschutsopstellingen. Dat bleek in het verleden niet altijd van een leien dakje te lopen. De eerste keer dat kanon ‘Dikke Bertha’ werd opgesteld was de pret na één schot afgelopen. De volgende keer bleek de geschutskoepel uitstekend te werken, maar raakten na enkele schoten diverse hydraulische functies onklaar, maar nu is het reusachtige kanon dus duidelijk klaar voor welke oorlog dan ook. De houwitsers, die er veel minder indrukwekkend uitzien, zijn inmiddels zo geprepareerd dat zij met hun volumineuze inhoud en speciaal vervaardigde afsluiters een geluid voortbrengen waar walvissen (die toch over enorme afstanden met elkaar kunnen communiceren) een voorbeeld aan kunnen nemen en ook de traditionele rij melkbussen blijken door met zorg uitgerekende ontstekingsmechanieken tot meer dan normale prestaties in staat.

woensdag 16 januari 2019

Deel dit bericht