Gemeente Voorst- De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog,” werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden.
Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant, maar ook Overijssel en Gelderland vormden toen regelmatig het toneel van guerrilla overvallen door Gelderse krijgsbenden of Bourgondisch-Habsburgse legers. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren.
Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. De regio Voorst was toentertijd een grensgebied tussen Gelre en het Oversticht. De forten Morgenster en Altena voor Deventer moeten we in dat verband zien; ze werden anno 1527 vrij eenvoudig opgegeven waarna het spannend werd in de regio.
Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Waarom werden de forten voor Deventer opgegeven? Hoe succesvol waren de plundertochten van Van Rossem? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.
De Historische Vereniging Voorst nodigt u graag uit voor de lezing.
Locatie: de Kapel, Enkweg 1 Voorst
Wanneer: 28 februari 2023
Tijd: 20.00-22.00 uur incl. een kleine pauze. Zaal open vanaf 19.30 uur
Zowel voor leden als niet leden zijn er aan deze lezing geen kosten verbonden.
U wordt vriendelijk verzocht om u aan te melden bij:
info@historischeverenigingvoorst.nl of 0571-277090 (liefst op dinsdagochtend ) of
bij Gé Veen 06 154 132 45
Beeld Maarten van Rossem op de bank voor de Cannenburch
woensdag 15 februari 2023